KESKIVIIKKO 26.11.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert uhoaa USA:ssa, että rauhansopimus palestiinalaisten kanssa on mahdollista solmia pian. ”Periaatteessa ei ole mitään, mikä estäisi meitä saavuttamasta sopimusta keskeisissä kysymyksissä lähitulevaisuudessa”, kertoi Olmert israelilaisille journalisteille. ”Uskon sen olevan mahdollista, uskon ajan olevan kypsän. Julkilausuma on tarpeen ja olen valmis sen antamaan. Toivon että myös vastapuoli on.”
OLMERT myös selvensi huhuja, joiden mukaan Bush olisi varoittanut Israelia iskemään Gazassa tai Iranissa, koska ne niiden mukaan vahingoittaisivat USA:n asemaa Irakissa ja Afganistanissa, ja Lähi Idässä yleensä.
”En muista, että kukaan hallituksessa, mukaan lukien viimeiset kaksi päivää, olisi opastanut minua tai ketään virallista edustajaani, pidättymään toimista, jotka katsomme välttämättömiksi Israelin keskeisiin turvallistarpeisiin, mukaan lukien Iran,” Olmert selvitti vastauksena JP:n edustajan esittämään kysymykseen. Olmert kiitteli Bushin avoimuutta, suoruutta ja henkilökohtaisuutta, että ”he voivat sanoa hänelle mitä he tuntevat, ja he myös tekevät, eikä tämä ollut yksi niistä asioista, joita he sanoivat”. (JP)
2. OLMERT kertoi journalisteille keskusteltuaan George Bushin, Dick Cheneyn,
Gondoleezza Ricen ja muitten USA:n johtohenkilöitten kanssa näin: ”Meidän kesken on olemassa syvä, perustavaa laatua oleva yhteisymmärrys Iranin aiheuttamasta uhasta ja tarpeesta toimia tähän uhan poistamiseksi”. Yleisesti spekuloidaan, että Israelin tulee iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan ennen Bushin virkakauden loppumista 20. tammikuuta 2009.
JP mainitsee artikkelissaan, että myös Time-lehti kertoi USA:n johdon varoittaneen Israelia pidättymään suuroperaatiosta Gazan kaistalle uudistuneesta rakettitulesta huolimatta, ”ettei se häiritsisi rauhankeskusteluja”.
PALESTIINALAISISTA Olmert kertoi, ettei hän suosittele eikä halua julkistaa väliaikaista ”tilanneraporttia”, sillä hän keskittyy mahdollisuuteen lopullisen sopimuksen saavuttamiseksi uudistuneen väkivallan asemesta. Siksi Olmert sanoi, ettei tule olemaan mitään kirjoitettua periaatteiden julistusta tai muita dokumentteja, joissa selvitettäisiin kohdista, joissa on saavutettu yhteisymmärrys tähän mennessä USA:n uutta hallitusta varten, sillä tarkoitus on saavuttaa kaiken kattava sopimus. ”Ei tarvita kuukausia päätöksen tekemiseen”, hän totesi viitaten kahden vuoden tiiviisiin neuvotteluihin palestiinalaisten kanssa. (JP)
3. PRESIDENTTI Bush käsitteli rauhankeskusteluja palestiinalaisten kanssa yksityis-illallisilla Olmertin kanssa maanantai-iltana. ”Uskomme vahvasti, että Israel hyötyy Palestiinan valtion perustamisesta, demokratiasta rajojensa takana, joka työskentelee rauhan hyväksi”, kertoi Bush istuessaan Olmertin kanssa Valkoisen Talon ellipsinmuotoisessa (oval office) toimistossa. ”Tämä näky elää edelleen sinun ansiostasi”, Bush kehui Olmertille. Molemmat johtajat osoittivat kiitoksiaan toisilleen, joista Olmert muisti varsinkin Irakin aiheuttaman uhan, minkä Bush poisti tuhoamalla Saddam Husseinin hallituksen.
ULKOMINISTERI Rice oli aiemmin keskusteltuaan Olmertin kanssa todennut, ettei Bushin näky kahdesta valtiosta, jotka ”asuisivat rauhassa ja turvallisina rinnakkain”, toteutunut Bushin näyn mukaisesti kuluvan vuoden loppuun mennessä.
USA:n ulkoministeriön apulaisedustaja Robert Woods kertoi, että tiistain keskusteluissa kosketeltiin monia asioita. Olmert keskusteli viimeiseksi vielä kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Stephen Hadleyn ja Gondoleezza Ricen kanssa. Taloudelliset näkymät olivat myös vahvasti esillä keskusteluissa. Olmert oletti, että taloudellisesta kriisistä huolimatta hän ei uskonut, että ne häiritsisivät 30 miljardin sotilasapua USA:sta seuraavan vuosikymmenen aikana. Hän painotti, että ”Amerikka on varakas, voimakas ja vilpitön, eikä kukaan ole edes vihjannut, että siitä tulisi keskustella”.
OLMERT sanoi, ettei keskusteluissa kosketeltu USA:n aikomusta avata alhaisen tason yhteydet Iranin kanssa, ja Olmert vakuutti, että asia on USA:n sisäinen eikä koske Israelia. Hän sanoi Israelin odottavan, mitä uusi presidentti Obama on suunnitellut, mutta muistutti, että myös Obama kertoi, ettei hän hyväksy ydinasein varustettua Irania. Olmert ei ollut yhteydessä Obaman kanssa vierailunsa aikana. Obama on useissa yhteyksissä painottanut Palestiinan valtion perustamisen kiireellisyyttä, eikä odottavansa toimikautensa loppupuolelle Bushin tapaan ratkaisun löytämiseksi. (JP)
3. YK:N YLEISKOKOUKSEN presidentti Miguel D´estoto Brockmann vaatii ”konkreettisia
toimia Israelia vastaan sen tavan vuoksi, millä se kohtelee palestiinalaisia”. Hän vaati, että kansainvälisen yhteisön tilisi harkita pakotteita Israelia vastaan kuten ”boikotteja, syrjintää ja sanktioita, samaan tapaan kuin miten Etelä Afrikkaa kohdeltiin kaksi vuosikymmentä sitten”. Presidentti Brockmann vakuutti ”rakastavansa” Israelia, mutta ei hyväksy sen harjoittamaa politiikkaa. Hän sanoi tämän haastattelussa viime kuussa ja toisti sen puheessaan tiistaina.
Hän selitti, ”ettei holokaust ja muut juutalaisten historiansa aikana tapahtuneet kärsimykset anna heille oikeutta sortaa toisia, varsinkaan niitä, joilla historiallisesti on näin syvät ja esimerkilliset suhteet juutalaisen kansan kanssa.” Hän muistutti kärkevästi, että huolimatta USA:n tai YK:n turvallisuusneuvoston antamasta suojakilvestä, mikään ei ole verukkeena sille, ettei Palestiinan valtiota ole muodostettu.” Hän piti tätä keskeisenä tosiasiana, mikä kalvaa YK:n uskottavuutta ja suuresti heikentää sen imagoa ja arvovaltaa. Hän ei maininnut sanallakaan palestiinalaisten jatkuvia raketti-iskuja Gazasta Israeliin, kuin ei niitäkään kivityksiä ja tulituksia, joita palestiinalaiset kohdistavat israelilaisia vastaan Juudeassa ja Samariassa, tai siviilien ja sotilaitten sieppaamisia.
”Israelin politiikka palestiinalaisten territorioissa näyttää samanlaiselta kuin edellisen aikakauden apartheid toisella mantereella, ja uskoakseni on tärkeää, että YK käyttää tätä termiä. Ei pidä pelätä kutsua sitä nimellä, mitä se on,” Brockmann hehkutti YK:n yleiskokouksen alkajaisiksi, jonka aikana keskityttiin kahden päivän ajaksi solidaarisuuden osoittamiseksi palestiinalaisille, mikä alkoi marraskuun 29. päivänä 1947 YK:n yleiskokouksen hyväksyessä päätöslauselman no 181 Palestiinan maan jakamisesta. Näiden kahden päivän aikana arabikansat esittivät suuttumuksensa ja kärsimättömyytensä, etteivät Israel ja PA olleet pystyneet saavuttamaan rauhansopimusta Palestiinan valtion perustamiseksi. Vain pari viikkoa aiemmin Saudi Arabian, Jordanian ja muitten arabimaitten johtajat esittivät optimisminsa käynnissä olevien neuvottelujen etenemisestä.
ISRAELIN YK:n lähettiläs professori Gabriela Shalev aikoo laatia kirjelmän YK:n pääsihteerille Ban Ki-Moonille, jossa hän kritisoi yleiskokouksen presidentin lausuntoa ja sanavalintoja.
”Samaistamalla, tehdessään apartheidin ja Israelin harjoittamat toimet territorioissa saman-arvoisiksi on jotain, mitä emme voi hyväksyä”, Shalev kertoi JP:lle. ”Vain kaksi viikkoa sitten oli puhetta rauhasta maltillisten johtaessa keskustelua, ja nyt käytetään samoja vanhoja fraaseja.” Shalev piti puheen yleiskokouksessa aiemmin, ja siinä hän kyseli, onko tarkoitus jatkaa Israelin solvaamista edellisten vuosien tapaan. ”Onko tarkoituksena omaksua päätös-lauselmia, jotka ovat merkityksettömiä parhaimmillaan ja vahingollisia pahimmillaan?” hän heitti haasteita yleiskokouksen osanottajille.
Aiemmin päivällä Brockmann oli vaatinut, että Israel avaa Gazan terminaalit hätäapu-liikenteelle, vain myöhästyäkseen, sillä ne oli jo avattu aamulla.
YLEISKOKOUKSESSA Mahmoud Abbasin edustaja luki Abbasin laatiman kirjeen, jossa tämä syytti, että Israel tarkoituksellisesti häiritsee rauhanprosessia. Abbas vaati kirjeessään vakuutta heidän maansa palauttamiseksi ja pakolaisten oikeuksia sekä mahdollisuutta jatkuvan ja elinkelpoisen Palestiinan valtion perustamiseksi. ”Me tarkoitamme oikeudenmukaista ja kestävää sopimusta, joka lopettaa väkivallan alueella lopullisesti; ei väliaikaista sopimusta, mikä muodostaa hedelmällisen maaperän konfliktille, joka on entistä kiivaampi ja kuolettavampi ja voisi levitä alueella.”
ETELÄ AFRIKAN edustaja otti puheessaan myös esille apartheidin, mihin hän vertasi tilannetta Länsirannalla ja Gazassa. Etelä Afrikan presidentti Kgalema Motlanthes tiistaina osoitti maansa presidenttinä tukevansa ”Cape Argus” sanomalehdessä Cape Townissa julkistettua vetoomusta, jossa protestoitiin ”Israelin harjoittamaa Palestiinan kansan kolonialistista kohtelua”. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi murskasi kansainvälisen huumeliigan ja takavarikoi siltä kokaiinia 2 miljardin NIS arvosta. Takavarikoinnit tehtiin useissa maissa. (JP)
- Taloudellinen kriisi voi Israelissa köyhdyttää 100 000 – 150 000 ihmistä köyhyysrajan alapuolelle, varoittaa sosiaaliministeriö. (JP)
- Puolueet Israelissa etsivät tapoja, joilla kansalaisia saataisiin haravoitua äänestäjiksi. Varsinkin entisen NL:n alueelta tulevia kosiskellaan, sillä heidän poliittinen sidonnaisuutensa ei ole vielä vakiintunut, ja heidän potentiaalinen määränsä vastaa 20 kansanedustajapaikkaa. (JP)
- Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei ylistää Libanonin kakkossotaa ”historiallisena voittona Israelista”. Hän hehkutti, että 60 vuoden aikana yksikään arabimaa ei pystynyt poistamaan tätä myyttiä, minkä Libanonin kansa yksinään saavutti. Hän piti Libanonia mallimaana muslimikansoille sen vastarinnan vuoksi Israelin hyökkäävää politiikkaa vastaan. Hän myös sanoi kannattavansa niitä muslimi-maita, joissa pakolaiset asuvat, kieltäytymään hyväksymästä heitä kansalaisikseen, sillä ”aivan varmasti he tulevat palaamaan kotimaahansa”. (JP)
- Palestiinalaiset esittivät korkeimmalle oikeudelle, että se palauttaisi heidän maansa Amonassa ja vaatisi juutalaisten karkottamista sieltä. (JP)
- 2000 tonnin laiva Libyasta on matkalla Gazaan täynnä ruokatarpeita ja muita tarvikkeita testatakseen Israelin merisaarron pitävyyttä. Viime viikolla Jordanian muslimiveljeskunta uhkasi aloittaa samanlaiset Israelin itsenäisyyden testaukset. (INN)
- Viimeisen gallupin mukaan Likud saa 37 edustajaa, Kadima 25, Shas 11, arabit 9, Israel Beiteinu 8, UTJ 8, Meretz 8, Labour 7, Jewish Home (NU+NRP) 4, vihreät 3. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021