MAANANTAI 24.11.08
1. IDF SALLII PA:n turvallisuusjoukkojen sijoittamisen Betlehemiin joulun pyhien ajaksi. Nämä USA:n Jordaniassa ja Jerikossa kouluttamat ja aseistamat joukot valvovat lakia ja oikeutta Nablusissa, Jeninissä ja Hebronissa. Heidän osuutensa rajoittuu kuitenkin vain päiväaikaan tapahtuvaan valvontaan, yöllä kaupunkeja valvovat IDF:n sotilaat, joiden pääasiallinen tehtävä on terrorismin kitkeminen ja terroristien pidättäminen. IDF tulee pidättämään itsellään todellisen vastuun turvallisuudesta myös Betlehemissä.
PA:N turvallisuusjoukot sijoitetaan Betlehemiin ennen joulunpyhiä, mutta kuinka kauan he siellä viipyvät, lienee vielä sopimatta. Oikeisto kritisoi IDF:n päätöstä rajusti.
TÄMÄ JÄRJESTETLY Betlehemissä katsotaan uudeksi Olmertin yritykseksi tukea Mahmoud Abbasin asemaa Juudeassa ja Samariassa ja osoittaa hänelle myötätuntoa, jolle hän ei näytä saavan minkäänlaista vastakaikua. Päinvastoin Abbas käyttää jokaista tilaisuutta hyväkseen solvatakseen Israelia ja halventaakseen sitä maailman silmissä. (INN)
2. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas uhkaa Hamasia selvittämään erimielisyydet Fatahin kanssa tai hän määrää pidettäviksi ennenaikaiset vaalit. Säännön mukaan PA:n seuraavat vaalit ovat 2010, ja saman säännön mukaan myös PA:n puheenjohtajan vaalit pidetään samaan aikaan. Tällä perusteella Abbas uskottelee, että hänen virkakautensa puheenjohtajana ei täyty tammikuun 9. 2009, vaan hän voi jatkaa virkapaikallaan vielä vuoden seuraaviin vaaleihin saakka.
SAADAKSEEN TUKEA väitteilleen Abbas kutsui PLO:n keskusneuvoston kokoon eilen Ramallahiin, jossa hän esitteli suunnitelmiaan ja lähetti taisteluhaasteen Hamasille joko suostua sopimaan erimielisyydet keskusteluissa tai valmistautua ennenaikaisiin vaaleihin.
Sekä Hamas että monet muut palestiinalaisryhmät kuten Islamic Jihad tuomitsevat Abbasin uhkaukset katteettomina. Hamasin edustaja Abu Marzuk totesi, että määrätköön Abbas sitten ennenaikaiset vaalit, mutta Hamas nimittää varapuheenjohtajan Abbasin tilalle. ”Silloin meillä on kaksi palestiinalaista presidenttiä, yksi Gazassa ja yksi Länsirannalla”, hän totesi.
Hamasin edustaja Mahmoud Zahar totesi Gazassa, ettei Abbasilla ole oikeutta määrätä uusia vaaleja tai jatkaa yksipuolisesti virkakauttaan. Hän myös vähätteli PLO:n keskusneuvoston mahdollista tukea Abbasin uhkauksille todeten, ettei myös PLO on menettänyt uskottavuutensa. Zaharin ja Marzukin kantaa tukee Hamasin edustaja Gazassa Fawzi Farhoum, joka pitää ennenaikaisia vaaleja perustuslain vastaisina.
ABBASIN kauden jatkumista vuodella oli tarkoitus käsitellä Kairon yhtenäisyysneuvotteluissa, mutta Hamas kieltäytyi osallistumasta, koska se katsoi Abbasin kauden jatkumisen tulleen esityslistalle Hamasin tietämättä. Toiseksi Hamas syyttää Abbasin joukkojen pidättäneen 600 Hamasin jäsentä viimeisen viiden viikon aikana. Abbas vakuuttaa, etteivät PA:n uudet turvallisuusjoukot ole suorittaneet poliittisia pidätyksiä eikä heitä ole PA:n vankiloissa, vaan pidätetyt ovat rikkoneet aseiden luovuttamissääntöä vastaan. Abbas myös vakuutti, että pidätyksiä suoritetaan poliittisesta kannasta riippumatta. (JP)
3. ”KANSAMME LAILLISET OIKEUDET eivät ole kauppatavaraa eivätkä kansamme johtajat ole kaupustelijoita, jotka ilmoittelevat tavaroistaan maksetuilla ilmoituksilla Israelin sanomalehdissä”, oli Hamasin Damaskoksessa majailevan ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin vastaus Abbasin hallituksen sekä heprean- että englanninkielisiin kokosivun ilmoituksiin israelilaisissa lehdissä. Mashaal puhui sunnuntaina palestiinalaisessa konferenssissa Damaskoksessa mainitsematta Mahmoud Abbasia nimeltä. Hän selitti, että palestiinalaisten oikeudet voidaan saavuttaa vain ”vastarinnalla”, ei ilmoituksilla.
MASHAAL hyökkäsi puheessaan myös Israelin ja PA:n käymiä ”rauhankeskusteluja” vastaan, koska ”Abbasin hallitus käy niitä Israelin johdon kanssa ”Israelin Gazassa suorittamista rikoksista” huolimatta sekä välittämättä siitä, että Israel jatkaa rakentamista Länsirannalla”.
4. ”ISRAEL VALITSEE OMAT taistelukenttänsä eikä osallistu sellaisiin taisteluihin, joita se ei kuitenkaan voi voittaa”, ilmaisi korkea ulkoministeriön edustaja Israelin kannan jokavuotisiin Palestiinan solidaarisuuspäivään, jota YK:ssa vietetään tänään maanantaina.
Joka vuosi YK:ssa tehtaillaan suuri joukko Israelin vastaisia päätöslauselmia, joiden sisältöön ja läpimenoon Israelilla ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa vähäisen kannatuksen vuoksi.
Israelin pysyvä lähettiläs Gabriella Shalev aikoo kuitenkin pitää puheen YK:n täysistunnossa.
Israelin virallisen johdon laimeasta mielenkiinnosta tätä YK:n päivää kohtaan, Anne Bayefsky, joka toimittaa YK:n toimia seuraavaa web-sivua www.EYEontheUN.org , toteaa näin: ”Tämä päivä on vuosittainen muistutus YK:n todellisesta ohjelmasta saada Israelin syntyminen ja sen säilyminen hengissä julistettua laittomaksi”. Sivun mukaan maanantaiaamun ohjelmassa on ”Palestiinan kansan kiistattomia oikeuksia” käsittelevän komitean kokous, iltapäivällä YK:n yleiskokouksen istunnossa esitettävä filmi ”Palestiinan kysymys”, sekä julkisen näyttelyn avaaminen YK:n New Yorkin pääkonttorin sisäänkäynnissä.
”Eye on UN” kertoo, että yleiskokouksessa aiotaan äänestää kuudesta päätös-esityksestä koskien väitettyjä Israelin ihmisoikeuksien rikkomuksia, mutta kaikkiaan parikymmentä Israelia syyttävää päätös-lauselmaa on esityslistalla. Vertailun vuoksi sivulla mainitaan, että vain kuusi ihmisoikeusrikkomuksista tuomitsevaa päätöslauselmaa on tehty Israelin ohella koskien YK:n 191 jäsenvaltiota.
YK:N Pääkonttorin eteisaulassa avattava näyttely on nimeltään ”Palestiinalaiset: 60 vuoden taistelu ja kestävä toivo”. Näyttelyssä esitetään, että taistelun kohde on 1967 alkanut Israelin miehitys, mutta todellinen päämäärä on kieltää Israelin valtion olemassaolo, sanotaan www.EYEontheUN.org web-sivulla. (JP)
5. ”NEUVOTTELU ON AINOA keino saada IDF:n sotilas Gilad Shalit vapautettua”, sanoo puolustusministeri Ehud Barak. Hän sanoo urheasti tekevänsä kaikkensa yöt ja päivät sotilaan vapauttamiseksi, mutta tiiviistä keskusteluista huolimatta, joita on käyty Egyptin välityksellä suoran kontaktin välttämiseksi, ne ovat rauenneet tyhjiin. Näitä samoja fraaseja IDF:n johto on tarjonnut kuukaudesta toiseen. Lieneekö kysymys todellisesta vaikeudesta neuvotteluissa vai kyvyttömyydestä ellei peräti pelkuruudesta löytää asialle lopullinen ratkaisu. Barak puhuu ”tuskallisista ratkaisuista”, joka tuoskahtaa pahalle. Sen varjolla juutalaiset karkotettiin Gazasta ja Hamasin valta mahdollistettiin siellä IDF:n vedettyä joukkonsa pois. Sitä tarjotaan nyt juutalaisten karkottamiseksi Hebronin ”Rauhantalosta”, minkä IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi katsoo kuuluvan IDF:n velvollisuuksiin. Israelissa olisi kiireesti saatava laki, joka kieltää sotilaitten käyttämisen Israelin siviiliasukkaita vastaan. (JP) USA:ssa kielto kuuluu maan perustuslakiin, jonka vuoksi Obama tämän kiertääkseen vakuuttaa perustavansa ”siviilipuolustusjoukot”, joita ei sido tuo perustuslain määräys. USA:n tapauksessa on epäselvää, mihin Obama tarvitsee tällaisia joukkoja, jotka ovat vastuussa vain hänelle. Pelkääkö hän väkivaltaisuuksia vai onko taustalla pelottavammat tavoitteet?
6. IDF:N MAHDOLLISTA suurta hyökkäystä Gazaan tarkastelee Jeffrey White JP:n artikkelissaan. Hän esittelee ensin tilanteita, jotka johtivat nykyiseen tilanteeseen. IDF veti joukkonsa Gazasta yksipuolisesti ilman sopimusta elokuussa 2005. Palestiinalaisten vaalit pidettiin 2006, joissa Hamas sai murskavoiton Fatahista. Hamasin joukot murskasivat Fatahin haluttomat ja huonosti johdetut joukot kesäkuussa 2006 kaapaten vallan Gazan kaistalla. Nykyinen tulitauko Israelin ja Hamasin välillä sovittiin Egyptin välityksellä kesäkuussa 2008. VAIKKA MOLEMMAT osapuolet vakuuttavat sen olevan voimassa, monet puhuvat siitä menneessä aikamuodossa. Parin viime viikon aikana IDF on tiettävästi surmannut 17 palestiinalaista pyssymiestä Gazassa, josta on ammuttu yli 140 rakettia Israeliin.
YLI KAHDEN VUODEN valtakautensa aikana Hamas on systemaattisesti vahvistanut puolustus-joukkojaan rakentaen maanalaisia bunkkereita ja käytäväverkostoja, kouluttanut miehiään sekä ulkomailla että Gazassa sekä hankkinut runsaasti uudenaikaista aseistusta, joka soveltuu sissityyppiseen sodankäyntiin ylivoimaista vihollista vastaan. Esimerkkeinä on käytetty Hizbullahin kokemuksia ja opetuksia Libanonin kakkossodan ajoilta.
IDF:N KANNALTA ongelmallisin on Hamasin kaivautuminen asutuskeskusten alle ja keskittämällä vastarintapesäkkeensä asuintalojen katoille tai niiden puutarhaan. Tämä siviili-uhreista piittaamaton taktiikka tekee niiden tuhoamisen vaikeaksi ja samalla aiheuttaisi suuret siviilimenetykset, mikä puolestaan aiheuttaisi maailmanlaajuisen tuomion.
JEFFREY ESITTELEE eri mahdollisuuksia, miten ”tulitauko”, josta puhutaan jo rauenneena, tulisi rikkoutumaan ja aiheuttaisi tilanteen tahdottoman laajentumisen. Yksi voisi olla IDF:n toimet välittömän uhan poistamiseksi; toiseksi raketin tai ohjuksen harhautuminen aiheuttaen suuret tuhot ja ihmishenkien menetykset; kolmantena IDF:n tai Hamasin rajoitetuksi tarkoitettu isku vastapuolen alueelle, jonka vastapuoli uskoo osaksi suurempaa operaatiota ja vastaa siihen epäsuhtaisesti; neljäs toteamus, ettei tulitauko ole enää voimassa tai mielekästä jatkaa, ja aiheutetaan tahallinen taistelutilanne, joka voi ryöstäytyä käsistä.
TÄLLAISEEN TILANTEESEEN voivat johtaa myös ulkoiset tekijät, kuten hallituksen vaihdokset USA:ssa ja Israelissa, Israelin vaalit tai PA:n puheenjohtajan toimikauden jatkumiseen liittyvät ongelmat.
IDF:N JOHTO on toistuvasti todennut, ettei sotaretki Gazaan tulisi olemaan miellyttävä. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA. Israelin puoluejohtajat ovat pyrkineet löytämään keinoja, joilla vaalikarja pystyttäisiin vakuuttamaan puolueen tarjoamista eduista. Barak ja Livni hyökkäävät rajusti Likudin puheenjohtajaa vastaan, joka puolestaan lekottelee kansansuosion lämmössä tekemättä yhtään mitään. Livni on pahoin sotkenut välinsä Shasin kanssa syyttäen sitä Israelin imagon riistämisestä, joka Livnin mielestä kuuluu Kadiman mafialle.
KAKSI israelilaista autoilijaa haavoittui lähellä Ramallahia palestiinalaisten kivittäessä heidän autoaan aivan ilmeisessä vahingoittamistarkoituksessa.
NEGEVISSÄ 21 ihmistä vammautui bussin ajaessa yhteen kuoma-auton kanssa.
SHASIN hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef kutsui ei-uskonnollisia opettajia aaseiksi. Yosef on sefardi-juutalaisten huomattavin hengellinen auktoriteetti. Hän surkutteli niitä lapsia, joitten vanhemmat panevat lapsensa sellaisten opettajien kouluihin. Yosefin räväkät argumentit ovat toistuvasti herättäneet suurta kohua Israelissa, joskus syytteitä jopa oikeus-kansleria myöten, eikä tämäkään kerta ollut poikkeus. (JP)
ABU MAZEN (Abbas) valittiin PLO:n keskusneuvoston päätöksellä Palestiinan presidentiksi, ennakoiden tilannetta, jossa Palestiinan valtio perustettaisiin. (INN)
Rabinin muistotilaisuudessa haukotellut sotilas tuomittiin 21 päiväksi arestiin. Hänet vapautettiin kärsittyään 10 päivää tuomion nostattaman suuren hälyn vuoksi. (INN)
1. IDF SALLII PA:n turvallisuusjoukkojen sijoittamisen Betlehemiin joulun pyhien ajaksi. Nämä USA:n Jordaniassa ja Jerikossa kouluttamat ja aseistamat joukot valvovat lakia ja oikeutta Nablusissa, Jeninissä ja Hebronissa. Heidän osuutensa rajoittuu kuitenkin vain päiväaikaan tapahtuvaan valvontaan, yöllä kaupunkeja valvovat IDF:n sotilaat, joiden pääasiallinen tehtävä on terrorismin kitkeminen ja terroristien pidättäminen. IDF tulee pidättämään itsellään todellisen vastuun turvallisuudesta myös Betlehemissä.
PA:N turvallisuusjoukot sijoitetaan Betlehemiin ennen joulunpyhiä, mutta kuinka kauan he siellä viipyvät, lienee vielä sopimatta. Oikeisto kritisoi IDF:n päätöstä rajusti.
TÄMÄ JÄRJESTETLY Betlehemissä katsotaan uudeksi Olmertin yritykseksi tukea Mahmoud Abbasin asemaa Juudeassa ja Samariassa ja osoittaa hänelle myötätuntoa, jolle hän ei näytä saavan minkäänlaista vastakaikua. Päinvastoin Abbas käyttää jokaista tilaisuutta hyväkseen solvatakseen Israelia ja halventaakseen sitä maailman silmissä. (INN)
2. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas uhkaa Hamasia selvittämään erimielisyydet Fatahin kanssa tai hän määrää pidettäviksi ennenaikaiset vaalit. Säännön mukaan PA:n seuraavat vaalit ovat 2010, ja saman säännön mukaan myös PA:n puheenjohtajan vaalit pidetään samaan aikaan. Tällä perusteella Abbas uskottelee, että hänen virkakautensa puheenjohtajana ei täyty tammikuun 9. 2009, vaan hän voi jatkaa virkapaikallaan vielä vuoden seuraaviin vaaleihin saakka.
SAADAKSEEN TUKEA väitteilleen Abbas kutsui PLO:n keskusneuvoston kokoon eilen Ramallahiin, jossa hän esitteli suunnitelmiaan ja lähetti taisteluhaasteen Hamasille joko suostua sopimaan erimielisyydet keskusteluissa tai valmistautua ennenaikaisiin vaaleihin.
Sekä Hamas että monet muut palestiinalaisryhmät kuten Islamic Jihad tuomitsevat Abbasin uhkaukset katteettomina. Hamasin edustaja Abu Marzuk totesi, että määrätköön Abbas sitten ennenaikaiset vaalit, mutta Hamas nimittää varapuheenjohtajan Abbasin tilalle. ”Silloin meillä on kaksi palestiinalaista presidenttiä, yksi Gazassa ja yksi Länsirannalla”, hän totesi.
Hamasin edustaja Mahmoud Zahar totesi Gazassa, ettei Abbasilla ole oikeutta määrätä uusia vaaleja tai jatkaa yksipuolisesti virkakauttaan. Hän myös vähätteli PLO:n keskusneuvoston mahdollista tukea Abbasin uhkauksille todeten, ettei myös PLO on menettänyt uskottavuutensa. Zaharin ja Marzukin kantaa tukee Hamasin edustaja Gazassa Fawzi Farhoum, joka pitää ennenaikaisia vaaleja perustuslain vastaisina.
ABBASIN kauden jatkumista vuodella oli tarkoitus käsitellä Kairon yhtenäisyysneuvotteluissa, mutta Hamas kieltäytyi osallistumasta, koska se katsoi Abbasin kauden jatkumisen tulleen esityslistalle Hamasin tietämättä. Toiseksi Hamas syyttää Abbasin joukkojen pidättäneen 600 Hamasin jäsentä viimeisen viiden viikon aikana. Abbas vakuuttaa, etteivät PA:n uudet turvallisuusjoukot ole suorittaneet poliittisia pidätyksiä eikä heitä ole PA:n vankiloissa, vaan pidätetyt ovat rikkoneet aseiden luovuttamissääntöä vastaan. Abbas myös vakuutti, että pidätyksiä suoritetaan poliittisesta kannasta riippumatta. (JP)
3. ”KANSAMME LAILLISET OIKEUDET eivät ole kauppatavaraa eivätkä kansamme johtajat ole kaupustelijoita, jotka ilmoittelevat tavaroistaan maksetuilla ilmoituksilla Israelin sanomalehdissä”, oli Hamasin Damaskoksessa majailevan ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin vastaus Abbasin hallituksen sekä heprean- että englanninkielisiin kokosivun ilmoituksiin israelilaisissa lehdissä. Mashaal puhui sunnuntaina palestiinalaisessa konferenssissa Damaskoksessa mainitsematta Mahmoud Abbasia nimeltä. Hän selitti, että palestiinalaisten oikeudet voidaan saavuttaa vain ”vastarinnalla”, ei ilmoituksilla.
MASHAAL hyökkäsi puheessaan myös Israelin ja PA:n käymiä ”rauhankeskusteluja” vastaan, koska ”Abbasin hallitus käy niitä Israelin johdon kanssa ”Israelin Gazassa suorittamista rikoksista” huolimatta sekä välittämättä siitä, että Israel jatkaa rakentamista Länsirannalla”.
4. ”ISRAEL VALITSEE OMAT taistelukenttänsä eikä osallistu sellaisiin taisteluihin, joita se ei kuitenkaan voi voittaa”, ilmaisi korkea ulkoministeriön edustaja Israelin kannan jokavuotisiin Palestiinan solidaarisuuspäivään, jota YK:ssa vietetään tänään maanantaina.
Joka vuosi YK:ssa tehtaillaan suuri joukko Israelin vastaisia päätöslauselmia, joiden sisältöön ja läpimenoon Israelilla ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa vähäisen kannatuksen vuoksi.
Israelin pysyvä lähettiläs Gabriella Shalev aikoo kuitenkin pitää puheen YK:n täysistunnossa.
Israelin virallisen johdon laimeasta mielenkiinnosta tätä YK:n päivää kohtaan, Anne Bayefsky, joka toimittaa YK:n toimia seuraavaa web-sivua www.EYEontheUN.org , toteaa näin: ”Tämä päivä on vuosittainen muistutus YK:n todellisesta ohjelmasta saada Israelin syntyminen ja sen säilyminen hengissä julistettua laittomaksi”. Sivun mukaan maanantaiaamun ohjelmassa on ”Palestiinan kansan kiistattomia oikeuksia” käsittelevän komitean kokous, iltapäivällä YK:n yleiskokouksen istunnossa esitettävä filmi ”Palestiinan kysymys”, sekä julkisen näyttelyn avaaminen YK:n New Yorkin pääkonttorin sisäänkäynnissä.
”Eye on UN” kertoo, että yleiskokouksessa aiotaan äänestää kuudesta päätös-esityksestä koskien väitettyjä Israelin ihmisoikeuksien rikkomuksia, mutta kaikkiaan parikymmentä Israelia syyttävää päätös-lauselmaa on esityslistalla. Vertailun vuoksi sivulla mainitaan, että vain kuusi ihmisoikeusrikkomuksista tuomitsevaa päätöslauselmaa on tehty Israelin ohella koskien YK:n 191 jäsenvaltiota.
YK:N Pääkonttorin eteisaulassa avattava näyttely on nimeltään ”Palestiinalaiset: 60 vuoden taistelu ja kestävä toivo”. Näyttelyssä esitetään, että taistelun kohde on 1967 alkanut Israelin miehitys, mutta todellinen päämäärä on kieltää Israelin valtion olemassaolo, sanotaan www.EYEontheUN.org web-sivulla. (JP)
5. ”NEUVOTTELU ON AINOA keino saada IDF:n sotilas Gilad Shalit vapautettua”, sanoo puolustusministeri Ehud Barak. Hän sanoo urheasti tekevänsä kaikkensa yöt ja päivät sotilaan vapauttamiseksi, mutta tiiviistä keskusteluista huolimatta, joita on käyty Egyptin välityksellä suoran kontaktin välttämiseksi, ne ovat rauenneet tyhjiin. Näitä samoja fraaseja IDF:n johto on tarjonnut kuukaudesta toiseen. Lieneekö kysymys todellisesta vaikeudesta neuvotteluissa vai kyvyttömyydestä ellei peräti pelkuruudesta löytää asialle lopullinen ratkaisu. Barak puhuu ”tuskallisista ratkaisuista”, joka tuoskahtaa pahalle. Sen varjolla juutalaiset karkotettiin Gazasta ja Hamasin valta mahdollistettiin siellä IDF:n vedettyä joukkonsa pois. Sitä tarjotaan nyt juutalaisten karkottamiseksi Hebronin ”Rauhantalosta”, minkä IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi katsoo kuuluvan IDF:n velvollisuuksiin. Israelissa olisi kiireesti saatava laki, joka kieltää sotilaitten käyttämisen Israelin siviiliasukkaita vastaan. (JP) USA:ssa kielto kuuluu maan perustuslakiin, jonka vuoksi Obama tämän kiertääkseen vakuuttaa perustavansa ”siviilipuolustusjoukot”, joita ei sido tuo perustuslain määräys. USA:n tapauksessa on epäselvää, mihin Obama tarvitsee tällaisia joukkoja, jotka ovat vastuussa vain hänelle. Pelkääkö hän väkivaltaisuuksia vai onko taustalla pelottavammat tavoitteet?
6. IDF:N MAHDOLLISTA suurta hyökkäystä Gazaan tarkastelee Jeffrey White JP:n artikkelissaan. Hän esittelee ensin tilanteita, jotka johtivat nykyiseen tilanteeseen. IDF veti joukkonsa Gazasta yksipuolisesti ilman sopimusta elokuussa 2005. Palestiinalaisten vaalit pidettiin 2006, joissa Hamas sai murskavoiton Fatahista. Hamasin joukot murskasivat Fatahin haluttomat ja huonosti johdetut joukot kesäkuussa 2006 kaapaten vallan Gazan kaistalla. Nykyinen tulitauko Israelin ja Hamasin välillä sovittiin Egyptin välityksellä kesäkuussa 2008. VAIKKA MOLEMMAT osapuolet vakuuttavat sen olevan voimassa, monet puhuvat siitä menneessä aikamuodossa. Parin viime viikon aikana IDF on tiettävästi surmannut 17 palestiinalaista pyssymiestä Gazassa, josta on ammuttu yli 140 rakettia Israeliin.
YLI KAHDEN VUODEN valtakautensa aikana Hamas on systemaattisesti vahvistanut puolustus-joukkojaan rakentaen maanalaisia bunkkereita ja käytäväverkostoja, kouluttanut miehiään sekä ulkomailla että Gazassa sekä hankkinut runsaasti uudenaikaista aseistusta, joka soveltuu sissityyppiseen sodankäyntiin ylivoimaista vihollista vastaan. Esimerkkeinä on käytetty Hizbullahin kokemuksia ja opetuksia Libanonin kakkossodan ajoilta.
IDF:N KANNALTA ongelmallisin on Hamasin kaivautuminen asutuskeskusten alle ja keskittämällä vastarintapesäkkeensä asuintalojen katoille tai niiden puutarhaan. Tämä siviili-uhreista piittaamaton taktiikka tekee niiden tuhoamisen vaikeaksi ja samalla aiheuttaisi suuret siviilimenetykset, mikä puolestaan aiheuttaisi maailmanlaajuisen tuomion.
JEFFREY ESITTELEE eri mahdollisuuksia, miten ”tulitauko”, josta puhutaan jo rauenneena, tulisi rikkoutumaan ja aiheuttaisi tilanteen tahdottoman laajentumisen. Yksi voisi olla IDF:n toimet välittömän uhan poistamiseksi; toiseksi raketin tai ohjuksen harhautuminen aiheuttaen suuret tuhot ja ihmishenkien menetykset; kolmantena IDF:n tai Hamasin rajoitetuksi tarkoitettu isku vastapuolen alueelle, jonka vastapuoli uskoo osaksi suurempaa operaatiota ja vastaa siihen epäsuhtaisesti; neljäs toteamus, ettei tulitauko ole enää voimassa tai mielekästä jatkaa, ja aiheutetaan tahallinen taistelutilanne, joka voi ryöstäytyä käsistä.
TÄLLAISEEN TILANTEESEEN voivat johtaa myös ulkoiset tekijät, kuten hallituksen vaihdokset USA:ssa ja Israelissa, Israelin vaalit tai PA:n puheenjohtajan toimikauden jatkumiseen liittyvät ongelmat.
IDF:N JOHTO on toistuvasti todennut, ettei sotaretki Gazaan tulisi olemaan miellyttävä. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA. Israelin puoluejohtajat ovat pyrkineet löytämään keinoja, joilla vaalikarja pystyttäisiin vakuuttamaan puolueen tarjoamista eduista. Barak ja Livni hyökkäävät rajusti Likudin puheenjohtajaa vastaan, joka puolestaan lekottelee kansansuosion lämmössä tekemättä yhtään mitään. Livni on pahoin sotkenut välinsä Shasin kanssa syyttäen sitä Israelin imagon riistämisestä, joka Livnin mielestä kuuluu Kadiman mafialle.
KAKSI israelilaista autoilijaa haavoittui lähellä Ramallahia palestiinalaisten kivittäessä heidän autoaan aivan ilmeisessä vahingoittamistarkoituksessa.
NEGEVISSÄ 21 ihmistä vammautui bussin ajaessa yhteen kuoma-auton kanssa.
SHASIN hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef kutsui ei-uskonnollisia opettajia aaseiksi. Yosef on sefardi-juutalaisten huomattavin hengellinen auktoriteetti. Hän surkutteli niitä lapsia, joitten vanhemmat panevat lapsensa sellaisten opettajien kouluihin. Yosefin räväkät argumentit ovat toistuvasti herättäneet suurta kohua Israelissa, joskus syytteitä jopa oikeus-kansleria myöten, eikä tämäkään kerta ollut poikkeus. (JP)
ABU MAZEN (Abbas) valittiin PLO:n keskusneuvoston päätöksellä Palestiinan presidentiksi, ennakoiden tilannetta, jossa Palestiinan valtio perustettaisiin. (INN)
Rabinin muistotilaisuudessa haukotellut sotilas tuomittiin 21 päiväksi arestiin. Hänet vapautettiin kärsittyään 10 päivää tuomion nostattaman suuren hälyn vuoksi. (INN)
Comments