PERJANTAI 14.05.10

1. PERJANTAIN suurin uutinen JP:n päiväjulkaisussa on traaginen auto-onnettomuus
Galileassa, joka surmasi 5 ihmistä ja vammautti 56. Bussi lähti matkaan Haifasta ja oli matkalla Safediin, kun sen kuljettaja seuratessaan kiinteästi edessään ajavaa rekka-autoa ei ehtinyt väistää rekan siirtyessä tien laitaan pysähtymistä varten vähäisen liikennerikoksen jälkeen. Tie oli siinä liian kapea, jotta kaksi leveää kulkuneuvoa voisivat ohittaa toisensa, eikä tien sivulla ollut tarpeeksi tilaa. Bussi aurasi rekka-auton kylkeen tuhoisin seurauksin.

POLIISIN ilmoituksen mukaan bussinkuljettaja oli saanut varoituksia vaarallisesta ajosta ja oli tarkkailulistalla, mutta hänen sallittiin jatkaa bussinkuljettajana.
Vammautuneista neljä oli eilen kriittisessä tilassa; 20 suhteellisen vakavasti ja loput lievemmin vammautuneita. Bussin oikealla laidalla istuneet kärsivät eniten, koska se kylki kärsi pahoja vaurioita bussin hankautuessa rekka-auton sivuun.
Bussinkuljettaja, joka vammautui lievästi, väitti tien laitaan pysäköidyn rekan ilman varoitusta yrittäneen tulla takaisin tielle, mikä aiheutti törmäyksen. (JP)

2. ISRAELIN presidentti Shimon Peres osallistui maan korkeimpana edustajana Moskovassa pidettyihin voitonjuhliin ja paraateihin Natsi-Saksasta, joihin osallistui joukkoja myös USA:sta ja Englannista.
Presidentti Peres käytti kaikkia luontaisia puhujanlahjojaan ylistäessään Venäjältä Israeliin muuttaneitten panosta maan kehitykseen teatterin, tieteen, teknologian puolustuksen, lääketieteen, kirjallisuuden ja – tietenkin – shakkipelin alueilla, Israelin kultaisista vuosista itsenäistymisen jälkeen, kun venäläinen vaatetus, musiikki ja ruoka dominoivat vauva-asteella olevan maan kulttuuria, kertoo JP:n artikkelin kirjoittaja Ben Hartman.

PERES puhui Venäjän kansan suuresta uhrauksesta natsien voittamiseksi, jota hän kehui ennen kaikkea Puna-armeijan ja koko Venäjän kansan voitoksi, jatkaen selostustaan, että Venäjän ja Israelin kansat olivat toisen Maailmansodan suurimmat uhrit. Hän muisti ylistää tapaa, millä Venäjä suojeli juutalaista kansaa, joskin hän ottaessaan vastaan kunniatohtorin arvon MGIMO:n yliopistossa Moskovassa huomioi, että ”suhteilla oli ylä- ja alamäkensä”. Hän vakuutti, ettei Venäjä ansaitse kunniaa ainoastaan natsien voittamisesta, vaan myös siksi, että Venäjä, joka muodosti silloisen maailman suurimman juutalaisten asuman alueen, salli tuhannen vuoden ajan maailman juutalaisen kansan enemmistön asua maassaan kansana ja rukoilla Jumalaansa toivoessaan saavansa palata omaan kotimaahansa.

HARTMAN kertoo artikkelissaan, ettei Peres ehkä muistanut konsultoida ennen puheensa laatimista sellaisia toisin ajattelijoita kuin Yuli Edelstein ja Nathan Sharansky eikä niitä satoja tuhansia ellei miljoonia Venäjän juutalaista, joille Venäjä tarjosi kodin kauan sen jälkeenkin, kun he halusivat jättää sen holhouksen. Heidän passeihinsa kirjoitettiin heidän kansallisuudekseen ”juutalainen”, ja yli miljoona heistä pakeni maasta ensimmäisen tilaisuuden tullen, mikä toteutui pääasiassa NL:n luhistumisen myötä.

HARTMAN toteaa, että presidentin lausunnot Moskovassa seurasivat taktisia linjoja: Juutalainen kansa kiittää Venäjän osuutta toisen Maailmansodan voittamiseksi ja ylistää sen osaa yhteisessä historiassa, Venäjän siirtolaisten antamasta panoksesta, yhteisestä rauhannäystä; samalla kuitenkin muistuttaen, että Syyrian ohjukset uhkaavat tätä rauhannäkyä ja Iran uhkaa koko maailman rauhaa.
Mutta samaan aikaan, kun Peres selvitteli kurkkuaan lausuessaan viimeisiä kiitoksiaan, Venäjän presidentti Dmitry Medvedev oli jo Syyriassa, jossa hän vakuutti yhteistä näkyään Lähi Idästä presidentti Bashar Assadin kanssa, jonka juutalainen kansa oli myös saanut paikan asuakseen, mutta kohdannut sielläkin omat ylä- ja alamäkensä.

LOPUKSI JP:n artikkelin kirjoittaja joutuu toteamaan, että vaikka ei ole syytä aliarvioida Peresin aitoa ihailua Venäjän kansan saavutuksiin ja sen panosta juutalaisen kansan hyväksi, ja että mahtavien puitteiden ohella juhlallisuudet tarjosivat johtajille oivan tilaisuuden kahdenkeskisiin keskusteluihin, joissa voitiin ilman julkisuutta tuoda ilmi syvällä sydämessä uinuvat pelot ja ahdistukset kiihtyvän aseistautumisen vuoksi Lähi Idässä, jotta edes vähän voitaisiin vähentää ohjusten ja ydinreaktoreitten virtaamista Israelin viholliskansoille, valitettavasti on todettava, että presidentti Peresin antaman ylistyksen saamasta kunnioituksesta huolimatta hänen mahdollisuutensa vaikuttaa suurvallaksi ja mahtitekijäksi Lähi Idässä pyrkivän entisen ja tulevan suurvallan johtajiin presidentti Dmitry Medvedeviin ja pääministeri Vladimir Putiniin jäivät sittenkin kovin köykäisiksi.
MEDVEDEV ei kainostellut puristaa julkisesti Hamas-johtajan Khaled Mashaalin kättä ja vaatia Hamasille tuolia diplomaattisissa keskusteluissa, joskin hän kohteliaasti esitti Gilad Shalitin vapauttamista, mutta ei mitenkään vaativasti. Mashaal huitaisikin pyynnön epäkäytännöllisenä syrjään: Israel haluaa ilmaisen lahjan, eikä sellainen käy.
Eikä Medvedev näyttänyt tuntevan omantunnon tuskia tarjotessaan yhteistyötä ydinteknologian alalla, ydinlaitoksia ja reaktoreita, sekä Syyrian että Turkin johtajille.
HARTMAN esittää lopussa hauraan toiveen, että Medvedev vei Syyrian johtajille sanoman Israelin syvästä huolesta Hizbullahin aseistuksen määrättömästä kasvusta sekä jännityksen kasvamisesta Israelin pohjoisella rajalla, mihin Venäjän panos suuresti vaikuttaa.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175551

3. USA:N PRESIDENTTI Barack Obama ja Venäjän presidentti Dmitry Medvedev keskustelivat eilen puolentoista tunnin ajan puhelimessa löytääkseen yhteistä linjaa Lähi Idän ongelmien ja ennen kaikkea Iranin ydinsuunnitelman aiheuttaman vastakohtaisuuksien selvittämiseksi. Moskovan antaman tiedotteen mukaan Medvedev kertoi Syyrian ja Turkin matkojensa antamien vihjeiden perusteella, että Venäjä haluaa omistautua entistä tiiviimmin ongelmien ratkaisemiseksi käyttäen jopa ei-tavanomaisia keinoja. Tiedote ei kuitenkaan selitä, mitä nämä mahdollisesti olisivat. Tiedotteen taustalla voi olla Brasilian presidentti Lulun Moskovan vierailun yhteydessä antamat vihjeet hänen halustaan tarjota Brasilian välitystä keskusteluissa jopa tarjoten omaa ratkaisumalliaan.

PUHELINKESKUSTELUSSA Medvedev ja Obama lupasivat tiivistää YK:n turvallisuus-neuvoston viiden + 1 jäsenen yhteistyötä yhteisen kannan löytämiseksi. Obama kutsui Medvedevin Washingtoniin kesäkuussa, jolloin heillä on tilaisuus jatkaa keskusteluja.
Turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen + Saksan näkökohdat poikkeavat suuresti siitä, miten Iranin ydinsuunnitelmien toteutumiseen tulisi suhtautua. Venäjä, joka rakentaa Bushehrin ydinvoimalaa Iranille ja jonka pitäisi aloittaa toimintansa loppukesästä, uskoo Iranin pyrkivän vain rauhanomaisiin päämääriin eikä halua ydinaseita, mitä länsivallat suuresti epäilevät Iranin salailevan käyttäytymisen vuoksi ja siksi, että äskettäin paljastunut lähes valmis ydinreaktori lähellä Teherania sopii hyvin uraanin jatkorikastamiseksi esim. atomipommia varten, vaikka Iran väittää sen palvelevan syövän hoidossa tarvittavien isotooppien valmistamista. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175568

4. ISRAELIN korkeat viranomaiset epäilevät, että PA:n puheenjohtajalla Mahmoud Abbasilla on tarpeeksi kansan tukea tehdä todella ratkaisevia päätöksiä, mistä on osoituksena hänen tukeutumisensa arabiliiton sekä Fatahin ja PLO:n keskuskomiteoitten päätöksiin. Vaikka ne olivat epäsuorien keskustelujen aloittamisen kannalla, se ei näytä rohkaisseen Abbasia tavanomaisia kliseitä pitemmälle ulottuvien lausuntojen laatimiseksi. Tämä on aiheuttanut tilanteen, jossa kukaan ei tiedä, mitä Abbas ja hänen läheisimmät tukijansa ja rauhankeskustelijansa lopulta haluavat. Mielipiteet liikkuvat spekulaatioiden asteella. Toisten mielestä Abbas vaatii arabiliiton esityksen mukaista ratkaisua, jossa Israel pakotettaisiin vetäytymään 1967 sotaa edeltäville ns. ”Auschwitzin rajoille”, pakolaisille annettaisiin mahdollisuus palata seudulle, mistä heidän esi-isänsä ja äitinsä lähtivät sotaa pakoon – valtaosa ilman ulkoista pakkoa - , Jerusalemin itäiset osat ja Temppelivuori luovutettaisiin PA:n hallintaan, tai ns. ”holy basin” (pyhä alue) kansainväliseen hallintaan, mutta Palestiinan valtion pääkaupunkina tulisi olemaan Jerusalem.

Toiset esittävät, ettei Abbas halua itsenäistä Palestiinan valtiota. Hän haluaa, että palestiinalaisten asuntoalueet ovat osa suurta kalifikuntaa, joka tulisi käsittämään myös läheiset arabimaat ja myös Israelin, tuskin itsenäisenä vaan hallintoalueena.
Yhä useammalta taholta, viimeksi Obaman omalla suulla, on tullut vaatimuksia, että epäsuorat keskustelut on mahdollisimman pian muutettava suoriksi, koska vain niissä voidaan päättää ydinkysymyksistä, joista Israelin turvallisuus on yksi tärkeimmistä.
Epäsuorat keskustelut jatkunevat ensi viikolla Mitchellin palattua välitystehtäväänsä, mutta ne keskittynevät edelleen ohjelmakysymyksiin, koska Israel ja PA haluavat aloittaa keskustelut eri asioista. Eräs toimittaja ehdotti aloitusta Jerusalemista, koska siihen päättyisi koko rauhanprosessin tämä erä liian suurten erimielisyyksien vuoksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175555

5. UUTISOTSIKOITA
- Sisäisen turvallisuuden ministeri peräytyi päätöksessään aloittaa laittomien arabitalojen purkaminen Itä Jerusalemissa. (JP)
- Tunnettu juutalainen asianajaja Neal Sher lähetti kirjeen USA:n johtaville viranomaisille, jossa hän esittää entisen tuomarin Richard Glodstonen pääsyn kieltämistä Yhdysvaltoihin hänen apartheidin aikaisten toimiensa vuoksi. Sher edusti natsien vainojen uhreja. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175557
- Kuolemantuomioita vastustavat mielenosoitukset Iranin lähetystöjen edessä Ruotsissa ja Tanskassa kiihtyivät väkivaltaisiksi. (JP)
- Profeetta Hesekielin hautamausoleumi Al-Kiflin kylässä Bagdadista etelään on paikalla käyneen kanonin Andrew Whiten mukaan restauroitu huolella eikä sen juutalaisia aiheita ja korkokuvia ole poistettu, kuten raportoitiin.
- http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=175556
- Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaisasukkaat, joita edelleen haukutaan ”setlereiksi” jopa arvovaltaisen JP:n artikkelissa, on laatinut oman web-sivunsa, joka on helposti käytettävissä ja löydettävissä kännykän tai Iphonen näppäimillä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175561
Sivun osoite: www.myisrael.org.il,
- Arabiliiton 22 jäsentä, jotka edustavat n. 300 miljoonaa asukasta,
valmistautuvat uuden pääsihteerin valintaan Amr Moussan virkakauden
päättyessä pian. Liitto antaa kärkeviä lausuntoja milloin mihinkin suuntaan,
viime aikoina varsinkin Israelia koskevista kysymyksistä, mutta useimmat
jäävät pelkiksi kirjaimiksi ilman näkyvää käytännön merkitystä.
- http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=175526
- Obama esittää 205 miljoonan USD tukiaista Iron Dome ohjusten torjunta-järjestelmän edelleen kehittämiseksi.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/iron-dome-defense-system-gets-new-backer-barack-obama-1.290226

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020