MAANANTAI 10.05.10

1. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell säteili tyytyväisyyttä ja voitonriemua yhdessä Israelin ja PA:n johtajien kanssa voidessaan todeta eilen, että ensimmäinen erä epäsuorissa keskusteluissa oli suoritettu onnistuneesti.
USA:n ulkoministeriö antoi lausunnon, jossa todetaan mm.: ”Erikoislähettiläs Mitchell lähti Lähi Idästä sunnuntaina päättäessään onnistuneesti ensimmäisen erän Israelin ja PA:n johtajien välisissä epäsuorissa keskusteluissa. Keskustelut olivat vakavia ja laaja-alaisia.”

Lausunnossa selitetään, että ”molemmat osapuolet ottavat joitakin askeleita auttaakseen muodostamaan ilmapiirin, joka johtaa onnistuneisiin keskusteluihin”. Lausunnossa mainitaan varsinkin PA:n puheenjohtajan Abbasin lausunto, jossa ”hän lupaa taistella kiihotusta vastaan kaikilta tahoilta”; ja myös Netanyahun lausunto, jossa hän lupaa, ettei Ramat Shlomon lähiössä rakenneta kahteen vuoteen. ”He molemmat pyrkivät liikkumaan eteenpäin vaikeissa olosuhteissa ja me arvostamme sitä”, lausunto lisää.

PÄÄMINISTERI Netanyahu katsoi asialliseksi antaa oman lausuntonsa selittääkseen, ettei Ramat Shlomon rakennuskielto ole oikeastaan kielto vaan toteamus, että vaikka suunnittelu jatkuu ja kestänee vuoden verran, rakennustyöt voivat alkaa aikaisintaan 2 vuoden kuluttua. Näiden 1600 asuntoyksikön rakentamisesta on kehittynyt este, joka uhkaa kaiken aikaa neuvotteluja ja sen lisäksi Israelin ja USA:n välisiä suhteita. Tämä ei liene millään mittarilla mitattuna suhteellisesti oikein, sillä Ramat Shlomo on haredi-väestön asuttama puhtaasti juutalainen kaupunginosa, jossa on huutava asuntopula. Se on kaikissa aiemmissa suunnitelmissa jätetty Israelin puolelle. USA:n ulkoministeriö nosti tämän mitättömän asian voidakseen sillä painostaa Netanyahua ja osoittaakseen arabeille, ettei se suosi Israelia. USA:n ulkoministeriö antoi kasvojensa pelastamiseksi lausunnon, jossa se totesi tyytyneensä Netanyahun antamaan selitykseen, joka ”selvitti tilanteen ja muodosti perustan, jonka perusteella se voi mennä keskustelujen välittämistoimeen puhtain mielin”.

NEATANYAHU jurnutti vielä eilenkin, ettei hän ole tyytyväinen epäsuoriin keskusteluihin, hän haluaa silmäkontaktin Abbasin kanssa voidakseen todeta, ”ettei hänellä ole ketunhäntää kainalossa”, eli toisin sanoin: ”Rauhaa ei voida tehdä kauko-ohjauksella, ottaen huomioon, että me olemme palestiinalaisten lähinaapureita. Ajan kanssa on mahdotonta, että me teemme päätöksiä kriittisissä asioissa kuten turvallisuudesta ja kansallisista intresseistä, heidän ja meidän, voimatta istua samassa huoneessa.” Siksi hän sanoi vaativansa suoria keskusteluja niin pian kuin mahdollista. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat, joka alkaa elehtiä kuin Abbasin valitsemana seuraajana, esitti PA:n ikivanhan vaatimuksen, ettei suoriin keskusteluihin päästä ennen kuin Israel asettaa täydellisen rakennuskiellon setlementteihin.

USA:n ulkoministeriö kertoi, että keskustelut ovat kaikilta osin yksityisiä eikä niistä siis anneta julkilausumia. Toiseksi se antoi verhotun uhkauksen, että kumpi tahansa osapuoli syyllistyy sopimusten rikkomiseen niiden aikana, se asetetaan vastuuseen siitä. Sen lausunnon taustalla kummittelee edelleen väite, että näiden keskustelujen onnistuminen on avaimena koko Lähi Idän rauhan edistymiselle.(JP)

2. ISRAELIN johtajien keskittyessä rauhankeskusteluihin oikeustoimi jatkaa omaa sotaansa maassa paljastunutta laajenevan korruptioskandaalin selvittämistä Holyland kiinteistön ympärillä, jonka juuret näyttävät ulottuneen monelle taholle. Pääsyytettynä olevan Meir Rabinin uskotaan toimineen keskeisenä lahjusten välittäjänä. Hänet päästettiin kotiarestiin, eikä hän saa pitää yhteyksiä median eikä ulkopuolisten kanssa. Entiset Jerusalemin kaupunginjohtajat Olmert ja Lupolianski ovat kaulaansa myöten mukana jutussa, jonka loppua ei ole vielä näköpiirissä.

Kansa on myös alkanut sekaantua asian käsittelyyn pystyttämällä telttakylän Holyland kiinteistörakennusten eteen. Mukana on tusinoittain opiskelijoita, nuoria ammattilaisia sekä lukuisa joukko paikallisia aktivisteja. Telttakylän ovat sponsoroineet Hitoretut Jerusalem(herää Jerusalem), Bezalel taideakatemia sekä Heprealaisen Yliopiston opiskelijaunioni. He vaativat Jerusalemin kaupungin suunnittelijoita muuttamaan projektin käyttämättömät tilat julkiseen käyttöön, tai kehittämään sinne halpoja asuntoa painostusryhmien jäsenille. Eilen oli alueelle pystytetty. n. 70 telttaa (JP)
3. ISRAELISSA kasvaa pelko, että USA:n johto on todella alkanut muuttaa suhtautumistaan Israelin ydinpolitiikkaan nähden. Jo pelkästään se, että USA suostui keskustelemaan Egyptin kanssa ydinaseettoman Lähi Idän suunnitelmasta, ja uutisten mukaan jopa johtamaan sitä, pani hälytyskellot soimaan. Se tosin sopii hyvin Obaman omaksumaan politiikkaan yhteyksien ja yhteistoimintamuotojen rakentamiseksi islamin maitten kanssa. USA:n ulkoministeriön vakuutukset, ettei suunnitelmaa voitaisi toteuttaa ennen kuin Lähi Idän rauhansopimus on solmittu, on ontto, mutta siinä on monien sen virkailijoitten mielestä esteenä Israelin väitetyt ydinaseet. Täten kierrettiinpä kysymystä miltä puolelta tahansa, aina palataan lähtökohtaan: Entä Israelin ydinaseet?

ASIAA käsiteltäessä Israelin johtajat viittaavat Bushin kuuluisaan kirjeeseen Ariel Sharonille 2004, jossa tämä vakuutti USA:n tunnustavan muuttuneet olosuhteet, joiden mukaan suuret juutalaisyhteisöt on huomioitava keskusteluissa PA:n kanssa, ja ettei Israel voi sallia suurta määrää palestiinalaispakolaisia valtioonsa. Siinä lausutaan mm. :”USA toistaa rikkomattoman lupauksensa Israelin turvallisuuden takaamiseen, mukaan lukien turvalliset, puolustus-kelpoiset rajat, ja säilyttää ja vahvistaa Israelin kykyä omistaa pelotusvoimansa itsensä puolustamiseksi, itsekseen, mitä tahansa mahdollista uhkausten muodostelmaa vastaan.” Sharonin kerrotaan useaan kertaan todenneen, että kirjeen tarkoituksena on vakuuttaa Israelille, että USA tulee puolustamaan Israelia ulkomaitten vaatimuksia vastaan riistää siltä sen pelotteluaseistus senkin jälkeen, kun Iranin uhkan raateluhampaat on poistettu.

EMILY LANDAU Tel Avivin Kansallisen Turvallisuustutkimusten Instituutista kertoo havainneensa, ettei USA:n vakuutus Israelin turvallisuustakuista ole sitä, mitä se oli edellisinä vuosikymmeninä. Hän viittaa tässä NPT-konferenssiin New Yorkissa, jossa USA:n katsotaan haluavan, että kaikkia osanottajamaita kohdellaan tasavertaisina ydinasekysymyksissä. Retorinen kysymys kuuluu: ”Jos lisäät painostusta Iranin ydinsuunnitelmien kehittämistä vastaan, miksei myös Israelille?” Hän painottaa tässä, että Israelilla on yksi painava pointti, joka tulee huomioida: Sitä uhkaa kaiken aikaa olemassaolon tuhoutuminen hyvin vihamielisten naapureitten taholta. Toiseksi Israelin uskottavuus pelotteluvoimansa käytössä on otettava huomioon. Israel ei ole uhannut ketään naapuriaan ydiniskuilla, mitä Iran tekee toistamiseen. Landau haluaa, että Israel luopuu tarpeettomasta häveliäisyydestään aseittensa suhteen, ja vaatii Lähi Itää, joka on vapaa ydinaseilla uhkaamisesta mutta ei ydinaseista.
Eräs selitys Egyptin vaatimukseen ydinaseettomasta Lähi Idästä on se, että monet arabimaat ovat allekirjoittaneet NPT-sopimuksen, mutta eivät massatuhoaseitten kieltosopimuksia. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelissa kytee uusi turvallisuuden rikkoutuminen, josta ulkomaiden media kertoo laajasti, mutta josta Israelin media ei saa kertoa kansalle. Varsinkin maan arabiväestö on nostanut kovan huudon vaatien keskustelua maan turvallisuudesta ja sitä koskevien uutisten peittelemisestä. (JP)
- Ke. Otniel Schneller (Kadima) varoittaa puheenjohtaja Livniä pidättymään haredi-väestön mustamaalaamisesta, tai sille käy kuten Shinui puolueelle, joka hävisi maan rakoon. Schneller kuuluu uskonnollisiin.
- Bar Ilan Yliopisto Ramat Ganissa sai maanantaina uudet hienot tilat, jotka on pyhitetty ”pienten tieteelle”, eli nanoteknologiaan. Pienimmille rakennetut tilat eivät ole vain suurimmat ja komeimmat kampuksella, vaan ne ovat kiinnittäneet 40 tiedemiehen eri alueilta ja 13 nuoren tohtorin mielenkiinnon, joista monet palasivat ulkomailta voidakseen jatkaa opintojaan ja tutkimuksiaan uusissa erinomaisissa tiloissa. Nanopartikkelit ovat silmille näkymättömiä, siihen tarvitaan erikoismikroskooppeja. Nanomateriaalin mitta on ainakin yhteen suuntaan sadas miljardisosa metristä. Keskuksen tiloja on 7000 neliömetriä, niiden rakentaminen maksoi 150 miljoonaa USD. (JP)
- Chabad-opiskelija löydettiin surmattuna Ukrainassa. Hänen ruumiinsa oli lohkottu kymmeneen osaan. 25-vuotias Aryeh Leib Misinzov opiskeli Lubavitcher Yeshivassa Kievissä. Hänet siepattiin ja murhattiin Hitlerin syntymäpäivänä. Haredi-lähteen mukaan hän oli sotkeutunut organisoituun rikollisuuteen. (JP)
- Palestiinalainen Länsirannan miesasukas houkutteli englantilaisen miehen kanssaan seksuaalisuhteeseen. Hän nousi englantilaisen ajamaan autoon, joka ajettiin sillan alle, jossa miehen valmistautuivat aktiinsa. Miehen riisuttua vaatteensa palestiinalainen työnsi miehen ulos autosta ja ajoi sillä tiehensä jättäen miehen alastomana tielle. Mies meni läheiselle bensa-asemalle, josta hälytettiin poliisi paikalle. Poliisit löysivät auton miehen antamien vihjeiden perusteella, mutta palestiinalainen oli paennut. Hänet löydettiin arabikylästä ja tunnistettiin hänen jättämiensä todisteiden kuten sormenjälkien perusteella. Hänet löydettiin Nablusin liepeiltä. Seksikumppani palasi Lontooseen. (JP)
- The Transparency International kertoo raportissaan, että Egypti, Libanon ja Marokko ovat hyvin alhaisella tasolla uskottavuudessa ja osoittavat hyvin huolestuttavaa antautumista korruption vastaisessa käytännössä. Raportti The Good Governance Challenge havaitsi, että näiden kolmen maan ja PA:n hallitukset toimivat ilman valvontaa ja voivat tehokkaasti ja laajasti puuttua toisten hallitushaarojen ja ei-hallituksen valvonnassa olevien järjestöjen toimintaan. Pahin puute lienee se, ettei kansalla ole mahdollisuuksia puuttua hallituksensa toimiin, jotka voivat siten toimia ilman vastuuta. (JP)
- IDF pommitti Gazan tunneleita ja autiota lentokenttää vastauksena eilen ammuttuun Kassam-rakettiin lähelle Ashkelonia. (haaretz)
- Viimeisin turvallisuuden rikkominen ajaa laajat Israelin arabimassat kaduille osoittamaan mieltään niitä kohtaan osoitettuja turvallisuustoimia. Koska Israelissa tämän julkistaminen on kielletty, huhut kulkevat tiedon asemesta.
- http://www.haaretz.com/print-edition/news/latest-security-affair-sparks-protest-from-arab-groups-1.289322
- Yitzhar Yeshivan tuhoamiskäskyn odotetaan kohtaavan kovaa vastarintaa, eikä verenvuodatus ole mahdottomuus. On vaikea ymmärtää, miksi puolustus-ministeriö kiihottaa kansaa tarpeettomalla asuntojen tuhoamisella tilanteessa, jossa kansa on muutenkin varpaillaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137456
- Tusinoittain kansallisen sionistiliikkeen rabbeja kokoontui Länsimuurille ja sieltä Temppelivuorelle poliisin suojassa Jerusalem-päivän aattona. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3887298,00.html
- USA on Syyrian Hizbullahin asetoimitusten vuoksi toimittanut Israelin armeijalle tehokkaita vasta-aseita, kuten syvälle tunkeutuvia GBU-28 pommeja GBU-39 pienen ympärysmitan pommeja sekä hyökkäysammuksia pommien osumisen varmistamiseksi. Debkafile kertoo artikkelissaan tarkemmin USA:n asetoimituksista Israelille. http://www.debka.com/article/8772/
- Poliisikomissaari Dudi Cohen kielsi eilen perinteisen lippumarssin Leijona- ja Herodesporttien kautta Jerusalemin vanhankaupungin läpi Itkumuurille Jerusalem päivänä. Hän esitti syyksi riittämättömät poliisivoimat. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3887149,00.html

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020