SUNNUNTAI 09.05.10

1. ISRAEL tulee olemaan IAEA:n seuraavan kokouksen keskipisteessä toukokuun 7. päivänä, ennustavat tarkkailijat George Jahnin JP:n artikkelin mukaan. Israelin väitetyt mutta todistamattomat ydinaseet on arabimaitten painostuksen vuoksi nostettu keskusteluihin ensimmäistä kertaa IAEA:n historiassa, ainakin näin näkyvästi. Arvio perustuu AP:n antamiin tietoihin. Vielä kehittelyn alaisessa alustavassa ohjelmaluonnoksessa todetaan Israelin ydinmahdollisuuksien olevan kahdeksas aihe – jota IAEA:n päättävässä elimessä on ensimmäisen kerran sen 52-vuotisessa historiassa pyydetty käsittelemään.

KOKOUKSEN ohjelmaluonnos voi vielä muuttua siitä, millaisena arabimaat sitä vaativat, ja kohdata sekä USA:n että Israelin kiivaan vastustuksen. AP:n artikkelissa, johon JP:n kirjoitus perustuu, arvioidaan, että vaikka Israelin osuus IAEA:n kokouksessa pienentyisikin, jo se, että se on nostettu mahdolliseksi keskusteluaiheeksi, on voitto arabimaille ja osoittaa huomion, mitä muslimit osoittavat Israelin väitettyä ydinasearsenaalia kohtaan. Tätä edelsi viime vuoden IAEA:n järjestämä konferenssi, jossa 18 muslimimaata saivat konferenssin hyväksymään lausunnon, jossa suoraan kritisoitiin Israelia. Konferenssin lausunto ei sitova.

TOUKOKUUN 7. päivän IAEA:n kokouksen ohjelmaluonnos perustuu arabimaitten laatimaan kirjeeseen IAEA:n pääjohtajalle Yukiyo Amatolle. Kirjeeseen liittyy lista Israelin väitetyistä ydinaseista. Lista on koottu ”IAEA;n käytettävissä olevasta informaatiosta, jota se on voinut koota vapailta markkinoilta”, sanotaan artikkelissa. Huhtikuun 24. päivätyssä kirjeessä vaaditaan, että Amato esittää kokouksessa päätöslauselman, jolla sen tarkastajille annetaan vapaa pääsy Israelin ydinlaitoksiin. Toiseksi Amato on lähettänyt kirjeen, josta AP sai kopion, IAEA:n 151 jäsenmaalle, jossa hän pyytää niitä antamaan vihjeitä, joilla Israel saataisiin allekirjoittamaan NPT- (Ydinkielto-) sopimus. Egypti ehdottaa kansainvälistä konferenssia, jota USA varovaisesti kannattaa, mutta vasta sitten, kun Lähi Idän rauhansopimus on hyväksytty. Ulkoministeri Clinton vaatii käytännöllisiä toimia esityksen edistämiseksi, ja USA:n edustajat ovat salaisesti keskustelleet asiasta Israelin edustajien kanssa. Venäjän aseneuvottelija Anatoly I Antonov sanoi turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen puolesta, että ne ovat antautuneet ydinaseettoman Lähi Idän luomiseen.(JP)

2. IAEA:n kokouksen ohjelmaluonnos, mikäli se toteutuu esitetyssä muodossa, asettaa Israelin erittäin vaikeaan välikäteen. Toiseksi se asettaa myös USA:n puun ja kuoren väliin. USA on perinteisesti suojellut Israelin ydintutkimusta eikä ole sallinut tunkeilevia vieraita sen ydinlaitoksiin, joita sillä on kaksi, molemmat ydintutkimuslaitoksen nimellä kulkevia. Näistä Dimonan ydinreaktori tutkimuskeskuksineen on ehdottomasti tärkeämpi.
TOISEKSI se aiheuttaa määrättyä henkistä ahdistusta Israelille, joka seuraa silmä kovana Syyrian väitettyä aktiivisuutta ydinteknologian alueella ja jonka koneet kävivät tuhoamassa Syyrian pohjoisosassa rakenteilla olleen plutoniumin valmistusreaktorin.
KOLMANNEKSI se vaikeuttaa länsivaltojen vaatimuksia Iranin ydinteollisuuden valvonnasta, jonka uskotaan tähtäävän ydinaseen rakentamiseen. Vaikeana sen kokevat varsinkin ne maat, jotka ovat tukeneet Israelia kansainvälisillä areenoilla.
NELJÄNNEKSI se antaa arabimaille entistä vakuuttavamman perustan vaatia omia ydinaseitaan Israelin uhkaa vastaan, eli jonkin asteista ydinasekilpailua Lähi Idässä. Niiden vaatimuksia tukee USA:n vaikutusvallan ilmeinen heikkeneminen alueella ja sen antaman suojan poistuminen Iranin nousevaa uhkaa vastaan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175011

IRANIN viimeaikaiset laivaston ja ilmavoimien yhteisharjoitukset Persianlahdella ovat antaneet vihjeitä siitä, että Iran pyrkii kaappaamaan USA:n antaman suojan Persianlahden öljynkuljetusreiteille, kuten www.debka.com kirjoittaa aamun artikkelissaan. Harjoituksissa keskitytään mahdollisuuteen USA:n merivoimien karkottamiseksi Persianlahdelta. Iranin harjoituksille on annettu kohtalonomainen nimi ”Viimeinen profeetta” tai ”Tuomiopäivä”. Artikkelissa kerrotaan Iranin harjoitusten ensimmäisen vaiheen keskittyvän kuljetusreittien valvontaan, ja toisen vaiheen pinta- ja sukellusalusten etsimiseen ja tuhoamiseen, sekä pelastus- ja avustustoimiin mahdollisen bio-kemiallisen tai ydiniskun jälkeen.
http://www.debka.com/article/8770/

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu hyrisee tyytyväisyyttä saatuaan tiedon, että sekä PLO:n toimeenpanevakomitea että Fatahin keskuskomitea ovat hyväksyneet lauantaina esityksen epäsuorien rauhankeskustelujen aloittamiseksi PA:n kanssa. Niiden alkamisen ajankohta on vielä auki. Mitchell tavannee Netanyahun kolmannen kerran tänään ennen matkaansa Yhdysvaltoihin, jossa hän raportoi tilanteesta Barack Obamalle ja Hillary Clintonille. Ei ole myöskään selvillä, toimiiko Mitchell itse kuriirina Jerusalemin ja Ramallahin välillä sai asettaako hän nuoremman miehen siihen tehtävään.

HAMASIN reaktio keskustelujen aloittamiselle oli ehdottoman hylkäävä ja tyrmäävä. Sen lausunnossa sanottiin, että PLO iski puukon palestiinalaisten selkään lisäten, ettei PLO edusta Palestiinan kansaa, koska yli puolet siitä asuu Gazassa. Tilanne onkin kiemurainen, sillä kukaan ei tiedä, miten Gazan tilanne kytketään keskusteluihin. Hamas totesi aiemmin, että se on valmis hyväksymään keskusteluissa tehdyt sopimukset edellytyksellä, että ne alistetaan kansan äänestettäviksi.

EPÄSUORIEN keskustelujen tausta on edelleen epäselvä. Pääministerin kanslia kieltää, että se olisi luvannut lopettaa rakennustoimet Jerusalemin itäosissa, mitä PA edelleen vaatii. PA:n edustajana PLO:n pääsihteeri Yasser Abdel Rabbo sanoi keskustelujen pääsevän alkuun, koska USA antoi useita vakuuksia PA:n vaatimuksiin, varsinkin ”setlementtien aktiivisuutta ja rakennustoimintaa koskevilta osilta”. Toiseksi ”USA antoi vakuutuksen, jolla se tule estämään toisen osapuolen aiheuttamat provokaatiot”, jolla hän tarkoittanee esim. uusia rakennuslupia Jerusalemin itäosiin. Kolmanneksi Rabbo sanoo USA:n vakuuttaneen, että kaikkia kysymyksiä käsitellään keskusteluissa alusta lähtien, myös visaisimpia.

ISRAELILAINEN viranomainen selitti, että keskustelujen aikana Israel voi tehdä ”luottamusta kasvattavia toimia”, kuten vapauttaa lisää terroristeja, poistaa tiesulkuja, vetää joukkojaan pois Länsirannalta sekä luovuttaa B ja C alueita PA:n täyteen hallintaan. Israelilla on kuitenkin vaatimuksia PA:lle, kuten kiihotuksen poistaminen, lisätä turvallisuustoimia sekä lopettaa sen harjoittamat diplomaattiset Israelin vastaiset toimet ulkomailla, joista viimeisimpiä on PA:n yritys estää Israelin pääsy OECD:n jäseneksi. Vähäisimpiä ei liene myöskään PA:n aloittama Israelissa tai Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotointi, mikä sotii tehtyjä sopimuksia ja kansainvälistä lakia vastaan. Tämä on sitäkin hyljättävämpää, koska siihen osallistuu PA: pääministeri henkilökohtaisesti, ja PA:n puheenjohtaja Abbas itse on tehnyt sitä tukevia päätöksiä. (JP)

4. ARABI- ja muslimilehdet ovat aloittaneet - tai kiihdyttäneet – Israelin vastaista propa-gandaansa pitkin muslimimaailmaa. Tämä tapahtuu samaan aikaan, kun Israel ja PA ovat periaatteessa sopineet epäsuorien keskustelujen aloittamisesta lähi aikoina. Israel on virallisesti valittanut USA:lle palestiinalaisten harjoittamasta kiihotuksesta, mutta tämä kampanja ulottuu Mitchellin vaikutuspiirin ulkopuolelle. Arabitekstit on kääntänyt MEMRI.

ISLAMILAINEN liike, jonka vaikutusalue on Israelin pohjoisosassa, julkisti äskettäin lausunnon, jossa ”se väittää Israelin poliisin (miehitysjoukkojen) tehneen väkivaltaisen hyökkäyksen perjantaina al-Aksa moskeijaan Temppelivuorella”. Poliisilla ei ole tietoa tällaisesta hyökkäyksestä tai väkivaltaisuuksista perjantain muslimirukousten aikana.

Saudi Arabiassa ilmestyvä lehti ”Arab News” kertoi, että Jordanian kuningas Abadullah II, joka on Itä Jerusalemin pyhien paikkojen suojelija, perusti ”Al-Quds kapinarahaston” sen lisäksi, että hän vaatii Israelia luovuttamaan kaikki 1967 sodassa vapauttamansa alueet vuoden 2002 arabisuunnitelman mukaisesti. Suunnitelmassa luvataan diplomaattisuhteet Israelin kanssa, jos se alistuu suunnitelmaan. Abdullah II esittää jatkuvia varoituksia tilanteen räjähtämisestä, ellei Palestiinan valtiota saada pian syntymään. Abdullah II pelkää kruununsa menettämistä.
LONTOOSSA ilmestyvä ”Muslim News” kertoi, että Israelin joukot olivat haavoittaneet yhdeksää palestiinalaista yhteenotoissa sekä ”siepanneet” muutamia, jolla tarkoitetaan poliisin suorittamia väkivaltaisuuksiin syyllistyneitten pidätyksiä.
JERUSALEMIN suurmufti sheikh Tayssir Tamimi kertoi ”Eurasia News” lehdessä, että Jerusalemin uusi kaupunkisuunnitelma tähtää muslimien ja kristittyjen poistamiseen pääkaupungin alueelta. Hän väitti, että niissä esitetään puhtaasti juutalaisen lähiön muodostamista Jerusalemiin vuonna 2014. Hän väitti edelleen, että Israelin suorittamat arkeologiset kaivaukset horjuttavat moskeijoitten perustuksia Temppelivuorella.

NÄMÄ väitteet voi jokainen asioita seuraava todeta ilmiselviksi valheiksi, niiden toistaminen laajalle leviävissä julkaisuissa arvostettujen muslimien suulla uskotaan arabimaailmassa ja käännöksinä ilmeisesti suuressa osassa länsimaailmaa tosiasioiksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137433

5. UUTISOTSIKOITA
- Tel Avivin yliopiston professori, entinen aktiivilentäjä, Reuven Pedatzur arvostelee kiivaasti Israelin aseteollisuuden, Rafaelin, Elisran ja Aerospace-teollisuuden kehittämien torjuntajärjestelmien kykyä suojata maata ulkopuolista ohjushyökkäystä vastaan. Hän sanoi, että vaikka järjestelmä toimii 99 %:n teholla, yksi % voi tuoda kohtalokkaan ydin- tai massatuhopommin maahan. Hän sanoo, että Iron Dome on roskaa, se ei millään ehdi vastata 14 sekunnissa maaliinsa osuvaan rakettiin, koska järjestelmä vaatii 15 sekuntia valmistautuakseen torjuntaan. ”Se ei pysty torjumaan mitään alle 5 km:n kantomatkan raketeista eikä luultavasti 15 km:n rakettiakaan.” Davidin Linko on toinen mutta vielä pahempi, sillä yksi torjuntaohjus maksaa 100 000 USD. Jos Hizbullah ampuu kaikki 40 000 ohjustaan ja rakettiaan, sen torjuminen tulisi romuttamaan Israelin talouden. Eikä Arrow järjestelmä saanut parempaa tuomiota, sillä sen läpi voi yksi ydinpommi päästä tuhoten lähes koko maan.
- http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175042
- Bashir Assad sanoo, ettei Israel näytä olevan valmis rauhaan. (JP)
- Iran tarjoaa päivällisen YK:n turvallisuusneuvoston jäsenille. Ahmadinejad lienee jostain kuullut, että tie miehen sydämeen käy vatsan kautta. Iranin ulkoministeri Mahoucher Mottaki esitti länsimaille avointa keskustelua ydinkysymyksestä. (JP)
- Hallitus miettii Givat Hayovelin ja Harishan ”laittomien” juutalaisyhteisöjen laillistamista jälkikäteen. Ehud Barak sanoo, ettei puolustusministeriön kanta niiden tuhoamiseksi ole muuttunut. Barak esittää rohkeaa juutalaisia vastaan, mutta häntä syytetään pelkuruudesta vihollisen edessä. (JP)
- Egypti kielsi israelilaisen hematologian erikoistuntijan pääsyn kansainväliseen lääkintäkonferenssiin Kairossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137434
- Gazan terroristit ampuivat Kassamin Ashkelonin liepeille, ei vaurioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137432
- Moshe Feiglin aikoo erota joukkoineen Likudista, jossa häntä ei suosita.(INN)
- Tri Mirela Siderer, joka haavoittui pahoin Gazan raketista, sanoo Goldstonen menneisyyteen viitaten, että hän on teeskentelijä pahinta laatua, joka tuomarina Etelä Afrikassa tuomitsi lukuisia ihmisiä kuolemaan minimaalisista rikoksista. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3886746,00.html
- Talousministeri Yuval Steinitz sanoo, että Euroopan talouden romahdus tulisi pahoin runtelemaan myös Israelia. Siksi hän kehottaa suuntaamaan toivonsa Kiinaan. Hän sanoi, että Israel kesti ensimmäisen kriisin hyvin, mutta kehottaa huolellisesti tarkkailemaan toista, joka voi tulla yhtä arvaamatta.
- http://www.haaretz.com/print-edition/business/finance-minister-israel-could-be-affected-if-pan-european-crisis-breaks-out-1.289147

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020