Posts

Showing posts from May 9, 2010
PERJANTAI 14.05.10

1. PERJANTAIN suurin uutinen JP:n päiväjulkaisussa on traaginen auto-onnettomuus
Galileassa, joka surmasi 5 ihmistä ja vammautti 56. Bussi lähti matkaan Haifasta ja oli matkalla Safediin, kun sen kuljettaja seuratessaan kiinteästi edessään ajavaa rekka-autoa ei ehtinyt väistää rekan siirtyessä tien laitaan pysähtymistä varten vähäisen liikennerikoksen jälkeen. Tie oli siinä liian kapea, jotta kaksi leveää kulkuneuvoa voisivat ohittaa toisensa, eikä tien sivulla ollut tarpeeksi tilaa. Bussi aurasi rekka-auton kylkeen tuhoisin seurauksin.

POLIISIN ilmoituksen mukaan bussinkuljettaja oli saanut varoituksia vaarallisesta ajosta ja oli tarkkailulistalla, mutta hänen sallittiin jatkaa bussinkuljettajana.
Vammautuneista neljä oli eilen kriittisessä tilassa; 20 suhteellisen vakavasti ja loput lievemmin vammautuneita. Bussin oikealla laidalla istuneet kärsivät eniten, koska se kylki kärsi pahoja vaurioita bussin hankautuessa rekka-auton sivuun.
Bussinkuljettaja, joka vammaut…
TORSTAI 13.05.10

1. HELATORSTAIPÄIVÄN etusivun suurin uutinen kertoo kissankokoisin kirjaimin, miten Israel arvostelee kirpeästi Venäjän presidentti Dmitry Medvedevin esitystä kutsua Hamasin edustaja mukaan diplomaattisiin keskusteluihin. Ulkoministeriön harvinaisen kovasanaisessa lausunnossa teroitetaan, ettei voida tehdä erotusta hyvien ja pahojen terroristien välillä, että Gazaa hallitsevan Hamasin terroristit ovat yhtä verenhimoisia kuin Venäjän maaperällä Checheniassa toimivat. Venäjän veljeily Hamasin edustajien kanssa ei ole uutta, mutta Hamasin Damaskoksessa asuvan johtajan avoin tapaaminen Syyrian virallisen vierailun yhteydessä nosti ulkoministeriön niskakarvat pystyyn.

”HAMASIN jäsenet ovat vastuussa satojen viattomien siviilien murhasta, mukaan lukien niitä, jotka tulivat entisen NL:n alueelta, ja myös Venäjän kansalaisia. Valistuneilta mailta on kielletty jakamasta terroristeja hyviin ja pahoihin asuinpaikkansa perusteella.”
Lausunnossa teroitetaan, ettei Israel näe …
KESKIVIIKKO 12.05.10

1. JERUSALEM vapautettiin Jordanian miehityksestä 43 vuotta sitten, mitä tänään kunnioitetaan eri tilaisuuksissa Jerusalem päivän nimellä.
Eilen illalla järjestetyssä tilaisuudessa Jerusalemin Merkaz HaRav Yeshivassa Kiryat Moshessa pääministeri Benyamin Netanyahu totesi vakuuttaessaan Jerusalemin merkitystä ja sen keskeytymätöntä sidettä juutalaiseen kansaan lainaten palan Jesajan kirjasta: ”Sionin tähden minä en voi vaieta ja Jerusalemin tähden en lepoa saa, ennen kuin sen vanhurskaus nousee kuin aamunkoi ja sen autuus kuin palava tulisoihtu.” (Jes.62:1) (englantilainen käännös: Sionin tähden en ole vaiti ja Jerusalemin tähden en ole hiljaa, ennen kuin sen vanhurskaus nousee kuin loistava valo ja sen pelastus palaa kuin soihtu.)

NETANYAHU totesi puheessaan, että taistelu Jerusalemista on taistelu totuudesta, minkä jälkeen hän esitteli mukanaan tuomansa vieraan professori Alan Dershowitzin, joka puolustaa Israelia ja joka itse on saman Yeshivan oppilaita. …
TIISTAI 11.05.10

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu hyrisee taas tyytyväisenä. Suomi pääsi monen vuoden kuuntelijaoppilaan paikalta OECD:n täysjäseneksi, mistä saavutuksesta Netanyahu totesi tähän tapaan: ”Päätös osoittaa, että Israel on varmistanut paikkansa kansojen joukossa taloudellisen ja teknologisen edistymisensä johdosta.” Silmin nähden ylpeä pääministeri totesi, että Israel on matkalla yhdeksi kilpailukyisimmistä ja edistyneimmistä talouksista. Hän ei säästellyt sanojaan kiitellessään OECD:n pääsihteeri Angel Gurrian osuutta hänen pyrkiessään varmistamaan, että päätös hyväksymisestä tehdään taloudellisin eikä poliittisin perustein. Israelin vasemmiston kommentoijat ovat jo todenneet, että päätökseen vaikuttivat alkaneet epäsuorat keskustelut PA:n kanssa sekä Netanyahun toteamus rakennuskiellosta Jerusalemissa, jota ei ole julkistettu.

NETANYAHU selitti Median edustajille, että päätöksen johdosta investoinnit Israeliin tulevat kasvamaan sekä jouduttamaan sosiaali-ekonomisia uudis…
MAANANTAI 10.05.10

1. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell säteili tyytyväisyyttä ja voitonriemua yhdessä Israelin ja PA:n johtajien kanssa voidessaan todeta eilen, että ensimmäinen erä epäsuorissa keskusteluissa oli suoritettu onnistuneesti.
USA:n ulkoministeriö antoi lausunnon, jossa todetaan mm.: ”Erikoislähettiläs Mitchell lähti Lähi Idästä sunnuntaina päättäessään onnistuneesti ensimmäisen erän Israelin ja PA:n johtajien välisissä epäsuorissa keskusteluissa. Keskustelut olivat vakavia ja laaja-alaisia.”

Lausunnossa selitetään, että ”molemmat osapuolet ottavat joitakin askeleita auttaakseen muodostamaan ilmapiirin, joka johtaa onnistuneisiin keskusteluihin”. Lausunnossa mainitaan varsinkin PA:n puheenjohtajan Abbasin lausunto, jossa ”hän lupaa taistella kiihotusta vastaan kaikilta tahoilta”; ja myös Netanyahun lausunto, jossa hän lupaa, ettei Ramat Shlomon lähiössä rakenneta kahteen vuoteen. ”He molemmat pyrkivät liikkumaan eteenpäin vaikeissa olosuh…
SUNNUNTAI 09.05.10

1. ISRAEL tulee olemaan IAEA:n seuraavan kokouksen keskipisteessä toukokuun 7. päivänä, ennustavat tarkkailijat George Jahnin JP:n artikkelin mukaan. Israelin väitetyt mutta todistamattomat ydinaseet on arabimaitten painostuksen vuoksi nostettu keskusteluihin ensimmäistä kertaa IAEA:n historiassa, ainakin näin näkyvästi. Arvio perustuu AP:n antamiin tietoihin. Vielä kehittelyn alaisessa alustavassa ohjelmaluonnoksessa todetaan Israelin ydinmahdollisuuksien olevan kahdeksas aihe – jota IAEA:n päättävässä elimessä on ensimmäisen kerran sen 52-vuotisessa historiassa pyydetty käsittelemään.

KOKOUKSEN ohjelmaluonnos voi vielä muuttua siitä, millaisena arabimaat sitä vaativat, ja kohdata sekä USA:n että Israelin kiivaan vastustuksen. AP:n artikkelissa, johon JP:n kirjoitus perustuu, arvioidaan, että vaikka Israelin osuus IAEA:n kokouksessa pienentyisikin, jo se, että se on nostettu mahdolliseksi keskusteluaiheeksi, on voitto arabimaille ja osoittaa huomion, mitä mu…
SUNNUNTAI 09.05.10

1. ISRAEL tulee olemaan IAEA:n seuraavan kokouksen keskipisteessä toukokuun 7. päivänä, ennustavat tarkkailijat George Jahnin JP:n artikkelin mukaan. Israelin väitetyt mutta todistamattomat ydinaseet on arabimaitten painostuksen vuoksi nostettu keskusteluihin ensimmäistä kertaa IAEA,n historiassa, ainakin näin näkyvästi. Arvio perustuu AP:n antamiin tietoihin. Vielä kehittelyn alaisessa alustavassa ohjelmaluonnoksessa todetaan Israelin ydinmahdollisuuksien olevan kahdeksas aihe – jota IAEA:n päättävässä elimessä on ensimmäisen kerran sen 52-vuotisessa historiassa pyydetty käsittelemään.

KOKOUKSEN ohjelmaluonnos voi vielä muuttua siitä, millaisena arabimaat sitä vaativat, ja kohdata sekä USA:n että Israelin kiivaan vastustuksen. AP:n artikkelissa, johon JP:n kirjoitus perustuu, arvioidaan, että vaikka Israelin osuus IAEA:n kokouksessa pienentyisikin, jo se, että se on nostettu mahdolliseksi keskusteluaiheeksi, on voitto arabimaille ja osoittaa huomion, mitä mu…