Thursday, July 12, 2018

TORSTAI 12.07.2018

TORSTAI 12.07.2018
01. Pääministeri Benyamin Netanyahu tapasi tiistaina kaksi korkea-arvoista venäläistä diplomaattia kansliassaan ennen tapaamistaan presidentti Putinia Moskovassa, jossa Putin kutsui hänet seuraamaan FIFA:n World Cupin toista semifinaalia, jossa ratkaistaan, kumpi pääsee loppuotteluun: Kroatia vai Englanti. Netanyahu ei vielä lähtiessään ollut varma, osallistuuko hän jalkapallo-ottelun semifinaalin katsojakuntaan.

Putinin lähettämät Venäjän edustajat olivat erikoislähettiläs Alexander Lavrentiev ja Venäjän apulaisulkoministeri Sergey Veshinin. Heidän tehtävänsä oli valmistella Putinin ja Netanyahun tapaamista sekä informoida Netanyahua Putinin mielipiteistä.
Keskiviikon tapaaminen Putinin ja Netanyahun välillä oli kolmas tänä vuonna, ja 9. Putinin noustua Venäjän presidentiksi 2015.
Netanyahulla oli mukanaan kaksi nuorta syöpäpotilasta, joiden tarkoituksena oli osallistua semifinaalin seuraamisen Putinin sekä pääministerin ja hänen Sara vaimonsa kanssa.
Netanyahun uskotaan selvittäneen venäläisille vierailleen Israelin näkemyksen, ettei Israel tule sietämään iranilaisia tai sen kanssa liitossa olevien maiden joukkoja Syyriassa, ja että Syyrian presidentti Assadin armeijan tulee tiukasti noudattaa 1974 Jom Kippur-sodan jälkeen Israelin ja Syyrian välille sovittua puskuri-vyöhykettä, jota YK:n tarkkailijat ovat valvoneet.
Presidentti Vladimir Putin on hyvin tietoinen Israelin huolesta, mutta hän on vihjaillut, ettei hänellä ole keinoja saada kaikki iranilaiset sotilaat poistumaan Syyriasta.

Edellisen ongelman ohella Netanyahun ja Putinin keskusteluissa käydään läpi muita ongelmia: NATO-maiden kokous Brysselissä; USA:n vetäytyminen Iranin ydinsopimuksesta; Venäjän vastaiset sanktiot Ukrainan itäosan ja Krimin niemimaan vuoksi; USA:n vielä salainen rauhansuunnitelma Lähi-Itään.
Keskusteluissa käytäneen myös läpi presidentti Trumpin ja presidentti Putinin tapaaminen Helsingissä muutaman päivän päästä. Iltapäiväksi suunniteltu Putinin ja Netanyahun tapaamisohjelma keskiviikkona tuntuu kovin tiukalta, ellei Netanyahu siirrä palaamistaan Moskovasta torstaiaamuna myöhemmäksi.
https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyah-off-to-Moscow-for-9th-meeting-with-Putin-in-three-years-562207,

02. Turkin presidentti Recep Tayiip Erdogan vihittiin uudistettuun presidentin virkaansa, joka epäilyttää ja pelottaa monia Turkin asioita seuraavia. Virkaan vihkimystä seuraamaan oli kutsuttu useita valtion päämiehiä ja korkeita virkailijoita, kuitenkin pääasiassa Turkille myönteisiä tai liittolaismaita.
Uudistetun presidentin virkaan valansa vannonut Erdogan saa uuden perustuslain mukaan lähes rajattoman vallan: Hänen oikeutensa antaa presidentin määräyksiä kasvaa; hän saa nimittää ja erottaa tuomareita, nimittää korkeita virkamiehiä mukaan lukien varapresidentti, sekä hajottaa parlamentin, joskin se aiheuttaa uusien vaalien järjestämisen.
Pääministeri virka lakkautetaan, ja sen valtaoikeudet siirretään presidentille.
Erdogan selittää, että pääministeri viran lakkauttamisen myötä erimielisyydet vältetään ja päätöksenteko nopeutuu. Lisäksi hän vakuuttaa, että uusi hallintojärjestelmä edistää taloudellista kasvua ja turvallisuutta maassa, jonka rajanaapureina ovat Syyria ja Irak, ja että Turkkia uhkasi 2016 vallankaappausyritys.
"Olemme jättämässä järjestelmän, joka aiemmin aiheutti maallemme kalliin hinnan poliittisena ja taloudellisena kaaoksena" Erdogan selitti korkeille vierailleen virkaan vannomistilaisuudessa maanantai-iltana Reutersin raportin mukaan.

Pääoppositiopuolueen CHP kansanedustaja Ankarassa Gamze Tascier kirjoitti lausunnossaan Media Linelle: "Poliittinen valta Turkissa on nyt täysin Erdoganin käsissä. Suurin ongelma on se, että voimien erottaminen on hävitetty täysin: Lainlaadinta, toimeenpanovalta ja oikeuslaitos ovat yhden ja saman henkilön auktoriteetin vallassa".
Uusi hallintojärjestelmä hyväksyttiin mielipidetiedustelussa 51.4 %:n enemmistöllä, jossa Turkin kansa omaksui suurimman poliittisen muutoksen modernin historiansa aikana. Turkki on ollut hätätilan alla lähes 2 vuotta 2016 vallan kaappausyrityksestä lähtien.
Uudessa järjestelmässä hätätila kestää 6 kuukautta kolmen asemesta, jonka Erdogan voi julistaa ilman parlamentin lupaa.

Duken Yliopiston talous-ja politiikan tieteen professori Timur Kuran sanoi Media Linelle, "ettei Erdoganilla ole enää mitään velvollisuutta vastata toimistaan kenellekään. Ainoastaan sisäiset ja ulkoiset markkinat voivat estää häntä kahmimasta lisää valtaa". Kuran sanoi, että nuo markkinatekijät voivat reagoida tylysti, jos hän kurkottaa vallanhimossaan liian pitkälle. Vain talouden pysähtyminen estää taantuman laajuuden".
Vannomistilaisuuden jälkeen Erdogan ilmoitti nimittäneensä vävynsä Berat Albayrakin talousministeriksi erottaen edellisen Mehmet Simsekin, mikä osoittaa Erdoganin pyrkimyksen hallita taloutta maassa. Keskuspankki ei ole itsenäinen, presidentti voi tahtonsa mukaan päättää budjetista ja valtion varojen käytöstä.
Turkin liran arvo putosi 3 % ilmoituksen jälkeen, valuutan arvo putosi ja inflaatio nousi huippulukemiin viime kuussa.
Turkin ja USA:n suhteet kärsivät pahoin Turkin pidätettyä USA:n kansalaisia, heidän mukanaan pastori Andrew Brunson, jota vastaan nostettiin syytös terrorismista. 66 senaattoria varoittivat Erdogania USA:n vastatoimista, ellei Brunson saa asianmukaista kohtelua oikeudessa. USA:n myymät F-35 stealth 5. sukupolven huippuhävittäjäkaupat kuitenkin toteutunevat. Turkin S-400 ilmatorjuntapatteristojen osto Venäjältä aiheuttaa vakavaa huolta USA:ssa.
Erdogan säilytti ulkoministeri Mevlut Cavusoglun virassaan, joka kertoi Turkin edelleen haluavan EU:n jäsenyyttä, kertoi Hurriyet Daily News. Hän haluaa yhteyttä EU-maiden kanssa. https://www.jpost.com/International/Many-fear-Erdogans-new-powers-as-Turkish-president-is-sworn-in-562196,

03. Neljä äskettäin Turkin yliopistosta valmistunutta oppilasta pidätettiin heidän julkistettuaan pilapiirroksia valmistumisensa yhteydessä presidentti Erdoganista, kertoo valtionjohtoinen Anadolu agentuuri. Lähi-Idän teknisen yliopiston oppilaat 06.07. seremoniansa yhteydessä kantoivat pitkää banneria, johon oli liimattu printattuja eläimiä, joiden kasvot muistuttivat Erdoganin kasvoja. Bannerin nimenä oli "Tayiipin maailma".
Satiirinen kokoelma julkistettiin suositussa Satire weekly magazine lehdessä 12 vuotta sitten Erdoganin ollessa pääministerinä. Julkaisua vastaan nostettu syytös ei mennyt läpi, sillä oikeuden tuomarit katsoivat karikatyyrien olevan puhevapauden rajoissa.
Anadolu kertoo neljän vastavalmistuneen joutuneen pidätetyiksi tutkimusten johdosta, jotka totesivat karikatyyrin häpäisseen Erdogania.
Turkki on käynyt jatkuvaa kampanjaa dissidenttejä vastaan, mikä kiihtyi 2016 kaappausyrityksen jälkeen. Viranomaiset pidättivät ja virallisesti syyttivät 77 000 ihmistä yhteydestä kaappaukseen, sanoi sisäministeri maaliskuussa. 130 mediayhtiötä lakkautettiin.
Perjantaina oikeuslaitos määräsi vankilaan 6 journalistia yhteydestä kaappausyritykseen. Ihmisoikeusjärjestön mukaan heidän syntinsä perustui hallitusta kritisoiviin artikkeleihin.
Järjestö kertoi myös Turkin viranomaisten pidättäneen taiteilijan ja journalistin Zehra Doganin, joka 2017 tuomittiin lähes 3 vuodeksi vankilaan. Hän maalasi kuvan kaakkoisTurkin kaupungin raunioista, jossa turkkilaiset joukot iskivät yhteen Kurdistanin Työväenpuolueen jäsenten kanssa v. 2016. https://www.jpost.com/International/Cartoon-mocking-Erdogan-lands-four-top-university-graduates-in-jail-562214,

04. Turkin poliisi pidätti islamilaisen saarnaajan ja kirjailijan Adnan Oktarin ja hänen kanssaan yli 160 hänen seuraajaansa keskiviikkona tehdyissä ratsioissa monin paikoin Turkissa. Viranomaiset syyttävät heitä epäilyistä rikosliigasta, petoksesta ja seksuaalista ahdistelusta. Pidätettyjä on jo yli 200 henkilöä.
Istanbulin poliisin mukaan ratsioita tehtiin viidessä provinssissa ja niitä jatketaan edelleen muutamissa kohteissa.
Oktarilla on oma TV-kanava A9, jossa Oktar on juontanut keskusteluja islamin arvoista. Yhdessä lähetyksessä hän tanssi nuorten naisten kanssa, joita hän kutsui nimellä "kittens" sekä lauloi nuorten miesten, hänen "leijoniensa", kanssa.
Helmikuussa Turkin TV:n valvoja poisti TV-ohjelman, jossa Oktar
sekoitti teologisen keskustelun ja tanssin sanoen, että se rikkoi
sukupuolten tasa-arvoa ja naisten oikeuksia.
Harriyet uutoslehti kertoi poliisin tehneen ratsian Oktarin taloon Cengelkoyssa Istanbulin Aasian puolella. Oktar pidätettiin vartijoineen hänen vastustettuaan poliisia ja yritettyään pakoon. Hänet vietiin käsiraudoissa ja poliisin vartioimana sairaalaan, jossa hänen terveydentilansa testattiin, kuten kuuluu tehdä. https://www.jpost.com/Middle-East/Turkish-police-launch-raids-to-detain-Islamic-figure-followers-562191

05. Adnan Oktaria ja hänen seuraajiinsa kohtaan järjestetyt ratsioiden ja pidätysten aallot ovat saamassa paljon laajemman sisällön kuin pelkästään epäilyt "seksiklubeista", sillä operaation yhteydessä poliisi puhuu antiterrorismilaista, jota Turkissa on käytetty Kurdistanin Workers-puoluetta (PKK) vastaan. Toiseksi sitä käytettiin USA:ssa maanpaossa olevan Fethullah Gulenin uskonnollisten koulujen verkoston yhteydessä. Erdogan syyttää Gulenia ja hänen Fethulla Terroristijärjestöään (FETO) 2016 vallankaappausyrityksen johtamisesta. Turkki vaatii järjestön ja sen johtajan Gulenin luovuttamista Turkkiin vastaamaan oikeudenedessä rikoksistaan. https://www.jpost.com/International/Is-this-the-end-of-the-line-for-Adnan-Oktar-and-his-friendships-in-Israel-562210,

06. Jerusalemin mufti sheikh Muhammad Hussein julkaisi tiistaina uskonnollisen päätöksensä fatwan, joka kieltää muslimeja luovuttamasta omistusoikeuttaan missään osassa Jerusalemia tai Palestiinaa vihollisille. Fatwa lienee muslimien vastaus Israelin Knessetin hyväksymään lakiin, jolla juutalaisilla on oikeus ostaa maata C-alueilla Juudeassa ja Samariassa. Lain esitti Mezalel Smotrch (Bayit Yehuda). Lailla pyritään poistamaan Jordanian 1953 säätämä laki, joka estää vieraita ja ei-muslimeja ostamaan arabeilta suoraan maata Juudeassa ja Samariassa.

Husseinin fatwassa uhataan maansa myyneitä kuolemalla, uskonnostaan luopuneiksi, infidel, apostate tai pettureiksi Allahille, islamille ja kotimaalleen. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Jerusalem-mufti-issues-land-transfer-fatwa-562176.

07. Jerusalemin itäosassa toimiva yhteisöjohtaja Ramadan Dabash muodosti arabilistan seuraavia Jerusalemin kunnallisia vaaleja varten. Hän sanoi keskiviikkona jatkavansa ohjelmansa toteuttamista huolimatta painostuksesta ja uhkauksista.

"Me emme muuta mieltämme, koska uskomme tekevämme oikein" Dabash (53) sanoi keskiviikkona JP:n toimittajille. Hän sanoo rekisteröivänsä listansa sisäministeriössä ajoissa vaaleihin.
Hän sanoo listansa, jonka nimi on Al-Quds Lilmaqdisiyeen (Jerusalem jerusalemilaisille), ehdokkaiden tulevan kaikista lähiöistä ja kylistä pohjoisesta etelään Jerusalemin itäosissa. Hän itse asuu Sur Bahir kylässä pääkaupungin kaakkoisosassa.

Dabash sanoo joutuneensa painostuksen ja suorien uhkausten alaiseksi siitä lähtien, kun hän julkisti Al-Quds listansa, mutta hän vakuuttaa, ettei hän ole peloissaan. Listassa on jo 22 ehdokasta.
Hän ei myöskään ole huolestunut PLO:n pääsihteeri Saeb Erekatin kehotuksista Jerusalemin arabikansalaisia boikotoimaan vaaleja, jotka on tarkoitus suorittaa elokuussa.
Erekat varoitti lausunnossaan, että arabien osallistuminen vaaleihin tulee laillistamaan Israelin laittoman miehityksen ja Itä-Jerusalemin liittämisen Israeliin.
Erekat ei maininnut Dabashia nimeltä, mutta sen tarkoituksena oli hyökätä Dabashia ja hänen listaansa vastaan.
"Kuka on Saeb Erekat, ja keitä hän edustaa? Hän ei asu Jerusalemissa, eikä hän edusta täällä asuvia ihmisiä" Dabash kysyy.
Daash kertoi, että Erekatin ohella kaksi muuta huomattavaa islamin uskonnollista johtajaa ovat myös kehottaneet arabeja boikotoimaan elokuun kunnallisia vaaleja Jerusalemissa. He ovat Jerusalemin nykyinen mufti Muhammad Hussein, joka julkaisi fatwan maan myymisestä ei-muslimeille ja juutalaisille, sekä entinen mufti Ekrimah Sabri, joka toimii saarnaajana Al-Aksan moskeijassa. Molemmat kiihottavat muslimeja Israelia vastaan.
Dabash torjuu syytökset vaalien politisoimisesta todeten, että
kysymys on pelkästään kunnallisista palveluista.
"Emme pyri antamaan poliittisia lausuntoja osallistumalla vaaleihin". Hän selvittää, että "puheet liittämisestä ja miehityksestä ovat merkityksettömiä arabilistan osallistumiselle vaaleihin. Päämäärämme on parantaa kansamme elinoloja kaupungissa ja toimittaa heille suuresti tarvittavia kunnallisia palveluja".
Dabash valittaa, etteivät 50 viimeisen vuoden aikana enempää Israel kuin PA:n hallintokaan ole tehneet paljoa Jerusalemin arabien hyväksi. "Israel ei ole investoinut tarpeeksi arabilähiöihin, eikä PA ole todella kiinnostunut meistä. Siksi otamme asiat omiin käsiimme ja pyrimme saamaan asukkaita kuntaneuvostoon".
Vuodesta 1968 lähtien arabilähiöiden enemmistö on boikotoinut kunnallisia vaaleja, koska PA/PLO on varoittanut heitä, että osallistumisellaan vaaleihin he vahvistavat Israelin otetta Jerusalemin itäisistä osista. Edelliset yritykset ohittaa uhkaukset ja varoitukset epäonnistuivat, mikä samalla poisti arabien mahdollisuudet vaikuttaa pääkaupungin päätöksiin varoista ja palveluista.
Dabash uskoo onnistuvansa tällä kertaa, sillä 60 % asukkaista kannattaa heitä ja tulevat äänestämään elokuun vaaleissa.

"Ne jota vastustavat "normalisoimista" eivät tiedä, mistä he puhuvat. Me asumme Jerusalemissa, meillä on Israelin ID-kortti, me työskentelemme israelilaisille. Jo tuo on OK, miksi emme saisi saada omia edustajiamme kaupungin neuvostoon? Sillä ei ole mitään tekemistä normalisoimisen kanssa. Haluamme olla ensimmäinen arabilista, jolla on edustajia kaupungin hallinnossa".
(JP 12.07.2018 Khaled Abu Toameh: Head on Arablist on Jerusalem election: We are not scared.)

08. Pääministeri Benyamin Netanyahu ja presidentti Vladimir Putin tervehtivät toisiaan lämpimästi vanhojen ystävien tapaan tavatessaan keskiviikkona Kremlissä ennen illan jalkapallo-ottelua Englannin ja Kroatian joukkueiden välillä, jonka Kroatia voitti 2 -1. Netanyahun matkaseurueen korkea diplomaatti totesi keskustelujen jälkeen, että Venäjä on aloittanut iranilaisten joukkojen poistamisen Israelin pohjoisrajan tuntumasta, mutta
että vaikka se on vielä kesken, Venäjän myöntyvyys on merkittävä.
Saman tietolähteen mukaan Netanyahu painotti, että Israelin kansalaisten turvallisuuden kannalta vieläkin tärkeämpää on Syyrian ohjusten poistaminen, joilla se voi iskeä syvälle Israeliin.

Analyyttisesti tarkastellen Venäjän intressinä on Bashar Assadin hallituksen säilyminen, ja Israelin vastaavasti Iranin vaikutuksen vähentäminen Syyriassa, minkä vuoksi nämä voivat törmätä toisiaan vastaan, minkä estämiseksi tällaiset keskustelut ystävällisessä ilmapiirissä ovat tärkeitä, kuten artikkelissa todetaan. Iran taisteli sisällissodassa Assadin armeijan rinnalla.

Netanyahu totesi Kremlin keskustelujen jälkeen, että hänen vaatimuksensa keskittyivät sekä Israelin toimintavapauteen Syyrian ilmatilassa iskeäkseen Iranin ja Hizbullahin kohteisiin Syyriassa, että keskusteluihin tukevista järjestelyistä Syyriassa, minkä uskotaan muodostavan Putinin ja Trumpin Syyriaa koskevien keskustelujen ytimen ensi viikolla Helsingissä.

Netanyahu totesi ennen keskustelua, että Israel tulee tarkoin suojelemaan ilmatilaansa potentiaaliselta tunkeutumiselta. Vain muutamia tunteja ennen sitä Israel tuhosi Patriot-ohjuksella Syyriasta lähetetyn drone-koneen Genessaretinjärven yllä, annettuaan sen lentää Israelin ilmatilassa 10 km, jonka aikana Israel varmisti sekä Jordaniasta että Venäjältä diplomaattisen selkkauksen välttämiseksi, ettei kone ollut niiden lähettämä.

Netanyahun ja Putinin välisiin keskusteluihin osallistui Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja korkeita neuvonantajia. Netayahun mukana keskusteluissa olivat mukana kansallisen turvallisuuden ministeri Meir Ben-Shabbat, Israelin Venäjän lähettiläs Gary Koren sekä pääministeri kansliapäällikkö Yoav Horowitz.
Moskovaan oli matkustanut myös Iranin ylimmän kaitsijan korkea neuvonantaja Ali Akbar Velayati, joka sanoi, että maansa suhteet Venäjän kanssa ovat strategisia.
Netanyahu ei kommentoinut Velajatin vierailua, mutta hän tähdensi Israelin ja Venäjän välisiä hyviä suhteita.
Myös PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin uskotaan saapuvan Moskovaan viikonvaihteen aikana. Hän haluaa audienssia Putinin kanssa.
https://www.jpost.com/Israel-News/PM-to-Putin-after-Syrian-drone-incidentIsrael-will-protect-sovereignty-562262,

Alla olevassa artikkelissa analysoidaan, miksi Netanyahun vierailu Putinin luona oli tärkeä sekä hänen henkilökohtaisen että Venäjän imagon nostamiseksi maailmalla sen kärsittyä pahoja kolhuja Ukrainan ja Krimin niemimaan liittämisen myötä osaksi Venäjää. Tärkeää on myös se, miten korkealla tasolla nämä vierailut ovat tapahtuneet. Länsimaiden asettamat sanktiot Venäjää vastaan ovat nekin osa länsimaissa tunnettua Venäjän ja venäläisen kulttuurin syrjintää, joka haavoittaa molempia osapuolia. https://www.jpost.com/Israel-News/Analysis-The-message-in-the-Netanyahu-Putin-meeting-562248,

09. UUTISIA LYHYESTI
Kalaniyan kylässä siepattiin 7-vuotias arabipoika kotiovensa lähellä. Knessetin jäsenet vasemmalta ja arabipuolueista ovat ilmaisseet syvän paheksumisensa sekä siitä, ettei tapaus herättänyt median huomiota, että arabiyhteisöissä vallitsevasta organisoidusta väkivallasta. Poliisi arvioi, että kysymyksen taustalla oli taloudellinen erimielisyys. https://www.jpost.com/Israel-News/Police-arrest-three-suspects-over-kidnapping-of-Arab-boy-562293

Drone-koneen tunkeutumisen johdosta Israeliin Syyriasta IDF iski kolmeen sotilaalliseen kohteeseen Syyriassa. Israel katsoo hyökkäysten estämisen Syyriasta kuuluvan Assadin armeijan vastuulle, ja siksi IDF kurittaa vastatoimillaan Syyrian armeijaa. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Syrian-air-defenses-thwart-Israeli-missile-strike-near-Golan-Heights-562282

Israelin armeija on katsellut viikkokausia sormi suussa Gazasta lähetettyjen palavien leijojen ja ilmapallojen sytyttävän Gazan rajan pinnassa olevat viljavainiot, hedelmälehdot ja suojelualueet tuleen löytämättä sopivaa tapaa lopettaa tuo arkaainen tapa polttaa vihollisensa pellot ja metsät.
Nyt Israel päätti sulkea Kerem Shalomin Gazaan johtavan terminaalin, jonka kautta avustukset ja kauppatavarat pääosin kulkevat Gazan kaistalle. Ruoka- ja lääkintä tarvikkeet saavat vapaasti kulkea terminaalin kautta. Viranomaiset toivovat että järjen ääni lopultakin saisi Gazan kansalaiset ymmärtämään, että he tässä "isojen poikien leikissä" eniten kärsivät. https://www.jpost.com/Israel-News/Israel-did-not-notify-US-of-Kerem-Shalom-closure-562167,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -29; Tiberias 24 -36; Suolameri 27 -37; Eilat 25 -39 +C-astetta, aurinkoista, sapattina puolipilvistä.


Tuesday, July 10, 2018

TIISTAI 10.07.2018

TIISTAI 10.07.2018
01. EU näyttää olevan melkoisessa käymistilassa ulkopoliittisten suhteittensa vuoksi. EU:n tuki PA/PLO:lle on ollut horjumaton huolimatta useista tutkimuksista, joiden mukaan PA käyttää saamiaan varojaan kaikkeen muuhun, paitsi siihen, mihin ne olivat tarkoitetut.
Knessetin jäsen Elazar Stern (Yesh Atid) kertoo, ettei PA toimi enää yhteistyössä EU:n kanssa. PA:n pääministeri Rami Hamdallah kieltäytyy antamasta EU:n talouskomissaarille tietoja, miten EU:n varoja on käytetty. Stern, joka sponsoroi osaltaan lakiesitystä, joka velvoittaa Israelin hallituksen vähentämään PA:n työntekijöitten vero- ja tariffisaamisista kokoamistaan PA:n varoista summan, jota PA maksaa turvallisuusvangeille Israelin vankiloissa ja heidän perheilleen sekä surmansa saaneiden terroristien perheille, sanoi sunnuntaina EU:n seuraavan Australian esimerkkiä ja pyytävän PA:ta antamaan selvityksen EU:lta saamistaan varoista.
Australia lopetti vuosittaisen 7.4 miljoonan USD maksamisen, koska PA:n uskotaan käyttäneen varoja terroristeille ja heidän perheilleen.
Stern sanoi lausunnossaan, että PA:n pääministeri Rami Hamdallah kieltäytyi antamasta EU:lle selvitystä EU:lta saamistaan varoista, eikä siten toimi yhteistyössä sen kanssa. Stern sanoo uskovansa entistä vahvemmin, että esitetty uusi laki tulee vähentämään terrorismia ja säästämään ihmishenkiä israelissa.

EU:n delegaation tiedottaja Israelissa Sharon Offenberger puolestaan totesi, ettei hän tiedä, että PA olisi kieltäytynyt työskentelemästä yhdessä EU:n kanssa. Hän sanoo, että äskeisen uudelleen arvioinnin johdosta asia on ymmärretty väärin.

EU-komission lähitienoon ja laajentumisneuvottelujen pääsihteeri Christian Danielsson sekä Lähi-Idän ja PohjoisAfrikan Euroopan ulkoisen toimintapalvelun Fernando Gentilini konsultoivat viime viikolla Israelin ja PA/PLO:n viranomaisten kanssa meneillään olevasta käyttötapojen uudelleen arvioinnista EU:n sitoumuksesta käytännössä kahden valtion ratkaisun tukemisessa.
EU:n julkistaman lausunnon mukaan vierailun tarkoituksena ei
ollut vähentää EU:n nykyistä rahoitusta tai uudelleen arvioida EU:n politiikkaa Lähi-Idän rauhanprosessissa, vaan pikemminkin varmistaa, että kaikki EU:n sitoumuksen käyttötavat – EU:n toiminta ja instrumentit, EU:n diplomaattiset sitoumukset, taloudellinen avustus ja EU:n kansalaistoimet – ovat niin tehokkaita ja vaikuttavia kuin mahdollista kahden valtion periaatteen ratkaisun edistämiseksi, mukaan lukien Gaza, joka yhdessä Länsirannan kanssa on erottamaton osa tulevaa Palestiinan valtiota.
Offenberger sanoi: EU:n ei tarvitse kysellä maksuista vangeille tai heidän perheilleen, koska se raha tulee PLO:n budjetista, ja että EU:n raha PA:lle menee erityisprojekteihin tiukalla systeemillä, jonka tarkoituksena on varmistaa, että EU tietää minne varat menevät. Mistä PLO:n varat tulevat?
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/EU-The-PA-did-not-refuse-to-cooperate-with-us-562014,

02. Israelin pääministerillä on oikeus määritellä, keillä on oikeus nousta Temppelivuorelle, ja keiltä se on kielletty, näin ainakin viranomiaset näyttävät otaksuvan ja käyttäytyvät sen mukaan. Kolmen vuotta sitten pääministeri Netanyahu julkisti päätöksensä, että Knessetin jäsenillä ei ole oikeutta nousta Temppelivuorelle. Tämän ohella on voimassa Jerusalemin poliisin antama rajoite, että uskonnollisten symbolien käyttö on kielletty kaikilta, kuten myös hartaudenharjoitus ja rukous Vuorella.
Netanyahun päätös on pitänyt juutalaisille kansanedustajille- muutamaa hänen antamaa poikkeusta lukuun ottamatta – mutta arabikansanedustajat ovat katsoneet, etteivät rajoitteet koske heitä, mikä on herättänyt polemiikkia puolueellisuudesta.

Äskettäin pääministeri Netanyahu poisti kolme vuotta kestäneen kieltonsa ja antoi luvan Knessetin jäsenille nousta Temppeli-vuorelle poliisin antamien rajoitusten puitteissa.
Viime viikolla Netanyahu perui aiemman päätöksensä ja sanoi, että Knessetin jäsenet voivat nousta Vuorelle kerran kolmessa kuukaudessa. Hän totesi aiemman kiellon johtuneen Vuoren yleisestä turvallisuustilanteesta.
Sunnuntaina maatalousministeri Uri Arile (Beit Yehudi) ja Sharren Haskel (Likud) käyttivät hyväkseen uutta käytäntöä ja nousivat Temppelivuorella. Heidän nousunsa nostattivat yleisen huudon ja vastalauseet PA/PLO:n johdon taholta.
PA:n julkistamassa voimakas-sisältöisessä lausunnossa tuomitaan heidän päätöksensä. Siinä sanotaan, että "sekä USA:n hallinto että Israelin hallitus ovat vastuussa tästä "hyökkäyksestä" islamin ja kristittyjen pyhiä paikkoja vastaan", esittäen vaatimuksen "arabeja ja muslimeja tekemään vaadittavia turvatoimia estääkseen juutalaisia ryntäämästä Temppelivuorelle". https://www.jpost.com/Israel-News/Three-Knesset-members-ascend-Temple-Mount-continuing-wave-of-visits-561995,

03. Hamas lisää pyssymiestensä harjoituksia ja koulutusta odottaessaan potentiaalista Israelin hyökkäystä, kertovat raportit. Niiden mukaan Hamas on sijoittanut sotilaallisia joukkojaan pitkin Israelin ja Gazan kaistan välistä turvallisuusaitaa.
Entinen Shin Betin johtaja sanoo, ettei Hamas halua sotaa tässä vaiheessa, mutta se vaatii Israelia alentamaan vaatimuksiaan. Israelin TV:n selostaja Kan raportoi Hamasin lisänneen joukkojensa harjoituksia Israelin rajan tuntumassa, josta se poistui toukokuussa kiihottamiensa mielenosoitusten "Great March of the Return" jälkeen, jotka vaativat useita kuolonuhreja ja satoja haavoittuneina. Raportissa otaksutaan Hamasin haluavan alueen uudelleen valvontaansa ja pyrkivän estämään siviilejä lähestymästä turva-aitaa tai muutenkaan aiheuttamasta väkivaltaa.
Viime torstaina Puolustusministeriö ilmoitti testanneensa uutta ohjusta Iron Dome järjestelmässä, jossa olivat mukana Elta sekä Israelin ilmavoimat että merivoimat kertomatta yksityiskohdista.
Testissä simuloitiin useita kohdetyyppejä, jotka esittivät eteen nousevia potentiaalisia uhkakuvia.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Hamas-increases-training-ahead-of-possible-war-with-Israel-561949,

04. Raportit kertovat, että Iron Beam, laseraseen kehittäminen siirrettiin syrjään, koska Iron Dome nousi rahoituksen kärkeen.
Nyt on arvioitu, että Iron Drone laser Dome voi olla vastaus Gazasta lähetettyihin leija-ja ilmapallo-kondomi tulisoihtuihin.
Israel kehitti Skyspotter nimisen kameraa muistuttavan laitteen, joka haravoi ilmatilaa 10 km:n säteellä, määrittelee havaitsemansa objektin laadun ja paikan koordinaatit sekä mahdollisen lento-reitin, jotka se ilmoittaa Iron Dome pattereille sekä palo-viranomaisille.
Toinen uutuus on Skylock, drone, jota voidaan käyttää sekä tiedusteluun että hyökkäykseen. Sitä kutsutaan myös itsemurha-droneksi, sillä se voi usean roottorinsa varassa leijua kohteen yläpuolella tunnistaakseen sen ennen syöksymistään siihen pomminsa kanssa. https://www.jpost.com/Israel-News/Israeli-ingenuity-answering-the-growing-threat-of-enemy-drones-561333,
05. Eräs toimittaja sanoi Hamasin turvautuvan muinaisiin primitiivisiin keinoihin hyökkäyksissään Israeliin, kun israelilaiset kehittävät yhä tehokkaampia teknisiä laitteita niiden tuhoamiseksi. PA/Hamasin arabeille olisi varmaan tarpeeksi älyllisiä ja teknisiä ominaisuuksia siinä missä juutalaisillakin keskittyä tekniseen kehitykseen ja kansansa hyvinvoinnin edistämiseen sen sijaan, että he ovat keskittyneet mullahiensa kiihotuksesta ja uskontonsa vaatimuksesta juutalaisten ja kristittyjen tuhoamiseen.
Se on suuri vahinko sekä palestiinalaisille, että koko maailmalle. Ophir Falk ja Yaron Schwartz kutsuvat palestiinalaisten 1993 – 2018 sukupolvea menetetyksi, johtuen mullahien harjoittamasta sekä nuorten että lasten mielen myrkyttämisestä uskotellen, että heidän jumalansa Allah vaatii ihmisuhreja ja palkitsee itsensä uhranneet paratiisissa runsaasti pääosin lihallisin nautinnoin, mikä Koraanin mukaan on korkein tavoite, johon oikeauskoisen muslimin tulee pyrkiä kaikkensa uhraten.

Tämä tyhjiö, menetetty sukupolvi, ei koske vain nuoria ja lapsia, vaan myös koko palestiinalaisten johtajisto on joutunut saman harhan alaiseksi, jonka aloitti PLO:n Tunisiaan karkotettu johtaja Jasser Arafat Syyrian ja Libanonin sodissa karaistuneine pyssy-miehineen, jotka Palestiinaan Israelin vasemmiston kutsumina toivat sen ensin Gazaan ja Jerikoon ja myöhemmin kaikkiin Juudean ja Samarian arabi-enemmistöisiin kaupunkeihin ja kyliin.

Artikkelin kirjoittajat Falk ja Schwartz ennustavat, että Abbasin poistuessa johdosta, sitä seuranneen lyhyen tauon jälkeen on otollinen tilaisuus uudelleenarviointiin, joka voi nostaa ja kehittää todella kouriin tuntuvan "Uuden Lähi-Idän", joka voisi pyrkiä ilman ennakkoluuluja rauhaan ja varallisuuteen alueen kansoille.
Sen toteutuminen riippuu kuitenkin pääosin alueen johtajista potentiaalisesti USA:n tukemina, kuten kirjoittajat toteavat.
JP: Ophir Falk, Yaron Schwatrz: The lost Generation: 1993 -2018.

06. UUTISIA LYHYESTI
Syyrian presidentti Bashar Assadin armeija on puhdistamassa viimeisiä kapinapesäkkeitä maansa eteläosissa Deraan ja Quneitran alueilla. Deraan kapinalliset katsoivat parhaaksi neuvotella antautumisesta, osan heitä halutessa siirtyä Syyrian pohjoisosiin kapinallisten vielä valvomille alueille, toiset suostuvat alistumaan Assadin hallituksen alle. Venäjän ilmavoimien antama tuki on ollut ratkaiseva tekijä iranilaisten ja Hizbullahin taistelijoitten liittymisen ohella Assadin armeijan rinnalle.
Israel seuraa silmä kovana, ettei iranilaisia ja Hizbullahin sotilaita jää Quneitraan eikä 1974 tulitaukosopimuksessa sovitulle puskurivyöhykkeelle. Venäjä ilmoittaa, ettei Iranin vaikutuksen ja sen sotilaitten täydellinen poistuminen Syyriasta toteudu, eikä se voi valvoa, etteikö heitä voisi jäädä myös Quneitran alueelle.

Syyrian sisällissodassa on saanut surmansa arviolta puoli miljoonaa ihmistä. Taistelut ovat karkottaneet yli 11 miljoonaa ihmistä kodeistaan, 5.6 miljoonaa naapurimaihin ja vielä enemmän Eurooppaan. Syyrian pohjoisosissa ja itäisillä alueilla on edelleen kapinallisia, joiden kitkemistä vaikeuttavat Turkin joukkojen siirtyminen noille alueille. https://www.jpost.com/Middle-East/Assad-aided-by-Russia-poised-to-snuff-out-cradle-of-revolt-562115

Syyrian TV syytti Israelin ilmavoimien iskeneen T4 lentotuki-kohtaan lähellä Homsia vain tunteja sen jälkeen, kun Iran ilmoitti joukkojensa pysyvän Syyriassa. Raportin mukaan koneet lensivät Jordanian alueen kautta ylittäen Al-Tanf alueen, jossa Yhdys-valloilla on sotilastukikohta. Al-Jazeera raportoi 4 -6 ohjuksen iskeneen T4 lentokentän alueelle aiheuttaen tuhoa. Syyrian Lontoossa toimiva ihmisoikeusjärjestö raportoi, että iskut oli tarkoitettu iranilaisille joukoille ja Assadia tukeville ryhmille, ja että iskut luultavasti aiheuttivat uhreja. https://www.jpost.com/Middle-East/Syria-accuses-Israel-of-striking-T4-airbase-near-Homs-562018

Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoi vieraillessaan Golanilla, että IDF tulee toimimaan iranilaisia joukkoja vastaan Syyriassa. Hän esitti varoituksen, että syyrialaiset sotilaat lähellä Israelin rajaa ovat hengenvaarassa. Israel haluaa pitää Israelin ja Syyrian välisen puskurivyöhykkeen edelleen YK:n valvomana aseettomana vyöhykkeenä. Libermanin varoitus koski kuitenkin ennen kaikkea iranilaisia sotilaita Syyrian maaperällä.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Liberman-in-Golan-We-will-give-aid-but-wont-accept-Syrian-refugees-562102,

Turkin presidentti Recep Tayiip Erdogan, joka viimeisten vaalien voiton kannustamana on jatkanut itsevaltiutensa vahvistamista, uudisti hallintonsa presidentti-johtoiseksi USA:n tapaan. Uudella hallituksella ei ole pääministeriä, ja Erdogan erotti varapää- ministeri Mehmet Simsekin, joka oli tärkein markkinataloudelle ystävällinen tukija edellisessä hallituksessa. Erdoganin päätös pudotti Turkin liiran arvoa 4.75 yön aikana, mutta palautunee Erdoganin nimitettyä vävynsä talous-ja kauppaministeriksi. https://www.jpost.com/Middle-East/Turkish-lira-recovers-most-of-its-losses-triggered-by-cabinet-announcement-562096,

Jochanan Visser kertoo Arutz Shevan artikkelissaan Iranin johtajien ja komentajien puhuvan avoimesti - Syyrian sodan alkaessa lähestyä loppuaan - seuraavasta tavoitteestaan, joka on Israelin tuhoaminen. Deraan alueen FSA:n komentajat muiden alueella vaikuttavien kapina-järjestöjen tavoin suostuivat antautumaan, ja luovuttamaan kaikki raskaat aseensa Assadin armeijalle. Osa pyssymiehistä suostuu pysymään paikoillaan ja alistumaan Assadin hallinnon alle, osa siirretään Shia-muslimien hallitsemille alueille maan pohjoisosassa. Deraan kapinalliset katsoivat asemansa toivottomaksi Venäjän ja Syyrian ilmavoimien raskaitten pommitusten alla, jotka surmasivat yli 150 ihmistä ja pakottivat 320 000 siviiliä poistumaan kodeistaan.
Assadin armeija pyrkii seuraavaksi vapauttamaan Quneitran kaupungin kapinallisilta, jotka eivät ole mukana Syyrian, Venäjän ja FSA:n välisessä sopimuksessa. Quneitran kapinalliset muodostuvat uuden yksikön nimeltä Southen Army ennen taistelujen alkua Syyrian armeijan kanssa. Sillä ei ole tukijaa eikä ohjuksia, joten se ilmoitti kiinnostuksensa Deraan kaltaiseen sopimukseen.
Jabhat Fatah Al-Sham (Jabhat Al-Nusra) sekä IS:n kanssa suhteissa oleva Jaish Khalid bin al-Waleed, jotka valvovat suurinta osaa Syyrian Golanin kukkuloista, vannovat taistelevansa kuolemaan asti.
Iran ja Hizbullah sanovat Deraan sopimuksen olevan suuri tappio sionistisen hallituksen edessä ja syyttävät, että Israel on jo tunnustanut riittämättömän tukensa kapinallisille.
Iranin parlamentin puhemiehen ulkopoliittinen neuvonantaja Hossein Amir-Abdollahian uhkasi Israelia ja syytti, että Israel haluaa miehittää Syyrian, ja siksi Iran haluaa pitää joukkojaan siellä. Iranin Vallankumouskaartin varakomentaja Hossein Salami sanoi, että Iran on valmis tuhoamaan Israelin pahan hallituksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/248709,

Middle East Forumin johtaja Gregg Roman totesi ILTV:n ohjelmassa "Israel Victory Project" teemasta, että palestiinalaisten tulee tiedostaa, kuka voitti. Arutz Sheva.

"Organisoitu hallitus polttaa kotejamme", sanoo Shikmim maatilan omistaja Gilad Sharon. Tila on yksi niistä vainioista, jotka kärsivät vahinkoa Gazasta Israeliin lähetetyistä palavista leijoista. Gilad Sharon on Ariel Sharonin poika. Hän kehottaa hallitusta toimimaan velvollisuutensa mukaan tehokkaasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/248710.

Thaimaassa 12 Wild Boar jalkapallojoukkueen jäsentä ja heidän ohjaajansa menivät tutkimaan luolastoa ennen monsuunisateitten alkamista, mutta ne alkoivat tavanomaisella raivolla ja voimalla tukkien luolaston ainoan ulosmenoreitin. He olivat kadoksissa, kunnes heihin saatiin yhteys luolassa. Koska sateet olivat tulossa uudelleen hetkeksi laannuttuaan, viranomaisille tule kiire löytää ratkaisu heidän pelastamisekseen. Ensimmäinen sukeltaja, joka yritti päästä luolaan, hukkui hapen puutteeseen. Sukeltajia saatiin monesta maasta, jotka pystyivät pääsemään luolaan ja järjestivät Israelin luovuttaman internetyhteyden luolaan. Täten heihin voitiin olla puhe- ja näköyhteydessä, mikä oli tärkeää heidän terveydentilansa toteamiseksi.
Operaatio, joka suoritettiin kiitettävällä selkeydellä ja organisoidusti, saatiin päätökseen kolmessa päivässä. Tänään tiistaina viimeiset 4 lasta saatiin onnellisesti pois luolasta. Thaimaan viranomaiset ovat olleet hyvin vaiteliaita operaation yksityiskohdista kuten myös pelastettujen poikien nimistä. Ilmeisesti heikoimmat saatiin ulos ensimmäisinä. Luolaan johtava tunneli oli 4 km:n pituinen, ja osa siitä oli syvemmällä kuin muut osat, ja se osa oli sukellettava.
Israelista oli mukana 3 pelastustoimiin erikoistunutta järjestöä tarjoten apuaan ja asiantuntemustaan. Myös muutamat miljardöörit tarjosivat apuaan. Kunpa tämä hämmästyttävä yhteistoiminta hädän hetkellä leviäisi laajemmallekin, kuitenkin mieluummin ilman hätätilaa. https://www.jpost.com/International/Rescuers-begin-challenging-final-push-to-free-last-5-Thai-boys-from-cave-562089.

Kinneretin alueella viime päivinä sattuneet lukuisat pienehköt maanjäristykset ovat havahduttaneet viranomiset mahdollisuuteen suuresta maajäristyksestä, jota silloin tällöin ennustetaan. Viranomaisten laskelmien mukaan 80 000 rakennusta ovat alttiina romahdukseen sellaisen aikana. Asiaa pohditaan erityiskomiteassa torstaina, jossa suositellaan rakenteiden potentiaalisia vahvistustoimenpiteitä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Estimate-80000-buildings-in-danger-of-collapsing-in-face-of-earthquake-562054.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -30; Tiberias 24 -37; Suolameri 27 -39; Eilat 27 -41 +C-astetta, aurinkoista lämpötiloissa ei suuria muutoksia.

NATO:n 2-päiväiset keskustelut alkavat keskiviikkona. Euroopan maat ovat valmistautumassa totuuden hetkeen, jossa presidentti Trump toistanee aiemman uhkauksensa: NATO:n jäsenmaiden tulee toteuttaa velvollisuutensa ja maksaa 2 %:n osuutensa, tai USA tulee vetäytymään järjestöstä. Se saattaisi EU-maat Venäjän armoille, sillä niillä ei ole tarpeeksi voimakasta armeijaa vastustamaan idän painetta. EU:n voimakkaimman maan Saksan asevoimien vahvuus esitellään alla olevassa linkissä. Kuten dokumentista selviää, vain osa sen aseista on toimintakunnossa. http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/2830-nato-to-be-given-bad-news-the-jig-is-up-spend-on-defense-or-lose-the-usa,
Sunday, July 08, 2018

SUNNUNTAI 08.07.2018SUNNUNTAI 08.07.2018

01. Syyrian hallituksen joukot valmistautuvat seuraavaksi tunkeutumaan Quneitraan Deraan kapinallisten antauduttua.
Quneitra on vain 3 km:n päässä Israelin rajasta, ja taistelut siellä voisivat helposti levitä harhalaukausten vuoksi Israelin puolelle. IDF:n joukot tulevat puolustamaan Israelin rajaa jokaista millimetriä myöten", vakuutti kapteeni Tsur Goldman IDF:n 401. panssarivoimista JP:n toimittajalle sotilaallisessa sotilaallisessa pesäkkeessä Syyrian rajalla torstaina.
"Rauhantila on suhteellinen ja petollinen" kertoi Goldman. Nyt on rauhallista, mutta kuulemme ammuntaa ja näemme, miten ammuksia ammutaan".
Syyrian armeija vahvistettuna iranilaisilla ja Hitzbullahin joukoilla sekä Venäjän ilmavoimien tukemina ovat pommittaneet Deraan aluetta Jordanian rajalla miehittääkseen tämän strategisen alueen. Viimeisten uutisten mukaan kapinalliset antautuivat lopulta ilman taisteluja hallituksen joukoille.
Kapteeni Goldman kertoo, että teltat lähellä turvavyöhykettä kuuluvat kapinallisten huoltojoukoille odotellessa hallituksen hyökkäystä. Hän arvioi, että ulkopuolisten joukkojen tukemat Assadin armeijan joukot eivät kunnioita vuonna 1974 solmittua armeijoiden etääntymissopimusta, joka oli osa taistelut lopettanutta aselepoa ja Jom Kippurin sotaa. Hän ei kuitenkaan usko Syyrian armeija perustavan asemia turvallisuusvyöhykkeelle.
"Tankit ja jalkaväki huolehtivat vastauksista harhalaukaussille Israelin puolelle rajaa" hän vakuutti.
Iranilaiset 70 000 miehen Al-Quds joukot ja Hizbullahin taistelijat ovat olleet avainasemassa kapinallisten vastarinnan kukistamiseksi, missä Venäjän ilmavoimat ovat antaneet tarvittavaa ilmatukea. IAF:n ilmaiskut iranilaisiin asemiin Syyriassa tuhosivat suurimman osa niistä, mutta Iran on päättänyt jatkaa asemiensa vahvistamatta huolimatta Israelin vastalauseista. https://www.jpost.com/Israel-News/IDF-troops-prepared-to-defend-northern-border-to-the-last-millimeter-561744

Assadin armeijan sotilaat ja Venäjän sotilaspoliisit juhlivat lauantaina tärkeän Nassibin tukikohdan miehittämisen jälkeen Jordanian rajalla, joka antautui taisteluitta kapinallisten pidettyä sitä valvonnassaan 3 vuoden ajan. https://www.timesofisrael.com/syrian-troops-celebrate-after-claiming-key-post-on-jordan-border/,

02. Thaimaassa 12 jalkapallojoukkueen jäsenen ja heidän ohjaajansa pelastaminen pyritään suorittamaan sateitten hetkeksi laannuttua ja tulvan laskiessa ennen kuin monsuunisateet voivat voimistua uudestaan.
Luolaan pääsi sukeltajia, joiden tarkoituksena on ohjata 11 -16-vuotiaan pojat yksitellen kahden uimarin ohjaamina pimeitä ja kapeita veden täyttämiä polkuja pitkin, jonka leveys on paikoin vain 60 sm, mikä asettaa kovan haasteen kokeneillekin sukeltajille. Pojat ovat olleet 25-vuotiaan ohjaajansa kanssa suljettuina luolaan, jonka hengitysilman pelätään loppuvan.
13 ulkoimaisten sukeltaa ja 5 Thaimaan laivaston eliitti Seal-yksikön jäsentä pyrkivät aloittamaan lopullisen pelastusyrityksen. Pojat eivät ole tottuneita sukeltajia ja uimareita vaarallista ulosmenotietä pitkin, joka vaati aiemmin viikolla entisen Thai-meri-joukkojen sukeltajan hengen.
"Tänään on D-hetki" vakuutti pelastusoperaation johtaja Naroingsak Osottanakorn. "Kymmenen aikaan tänään meni 13 ulkomaista sukeltajaa ja 5 Thai merivoimien SEAL sukeltajaa johtaakseen lapset turvallisesti ulos luolasta".
Luolan suun lähellä on lähetetty lääkintäyksikkö, ambulanssi sekä helikopteri odottamaan jokaista poikaa luolasta. Operaation johtaja sanoi operaation alkavan 09.00pm sunnuntaina, mutta sillä ei ole aikataulua, operaatio voi kestää päiviä ja se voidaan keskeyttää koska vain. Australialainen lääkäri tutki poikien terveystilan eilen illalla, ja antoi luvan operaation aloittamiseksi.
Sääennusteen mukaan ukkosmyrskyt alkavat ja jatkuvat sunnuntaista maanantaihin ja niiden uskotaan jatkuvan edelleen parin tulevan viikon ajan. Siksi operaatiolla on kiire.
Kiinalainen operaation osallistuva sukeltaja sanoi vedenkorkeuden laskeneen ratkaisevasti sateitten hetkeksi tauottua sekä veden jatkuvan pumppauksen seurauksena. https://www.jpost.com/International/Today-is-D-Day-Rescuers-begin-mission-to-extract-Thai-cave-boys-561894,
Israel lähetti oman etsintä-ja pelastusryhmänsä paikalle välittömästi saatuaan tietää tapahtumasta, ja Israelin konsuli Meir Shlomo matkusti paikalle tarjoten tarvittavaa apua.
Amerikkalainen miljardööri päätti lähettää paikalle oman pääinsinöörinsä tutkimaan, josko hänen kallionporaukseen erikoistuneet ryhmänsä voisivat avustaa. Yhtenä mahdollisuutena pidettiin kallioon porattavien reikien kautta saada hengitysilmaa luolaan, sekä mahdollisuutta kaivaa kallioon tarpeeksi suuri roilo poikien pelastamiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/248523, https://www.jpost.com/Israel-News/Israel-offers-help-as-heavy-rain-makes-Thai-cave-rescue-effort-harder-561885,

03. PA/PLO:n puheenjohtaja, jonka mandaatti päättyi 9 vuotta sitten, sanoo johtavansa Fatahin keskuskomitean kokousta sunnuntaina keskustellakseen presidentti Trumpin nimittämän tiimin laatimasta Lähi-Idän rauhansopimuksesta, joka on edelleen salainen ja jota edelleen viimeistellään.
Tämän "vuosisadan sopimukseksi" nimitetyn sopimusluonnoksen julkistamista on siirretty, eikä ole tietoa, koska se tapahtuisi. USA:n tiimin jäsenet ovat keskustelleet siitä useiden matillisina pidettyjen arabimaiden johtajien kanssa, koska sen uskotaan koskettavan koko Lähi-Itää, eikä vain Israelin ja PA/PLO:n ja Hamasin arabien välisiä suhteita.
Julkisuuteen tihkuneitten tietojen mukaan se tullee olemaan pää-osin taloudellinen suunnitelma, jolla heikossa taloudellisessa asemassa olevien maiden taloutta pyritään kohentamaan. Suunnitelman ensimmäinen vaihe tullaan toteuttamaan Gazassa, joka kärsii monella alueella: Juomaveden puutteesta; sähkövirran niukkuudesta toimittaen sitä vain 3 tunnin ajan päivässä; infrastruktuurin jälkeen jääneisyydestä; terveyspalvelujen niukkuudesta, työpaikkojen vähyydestä, sekä kansainvälisen kauppasaarron aiheuttamasta eristyneisyydestä, mikä vaikeuttaa Gazassa valmistettujen tuotteiden markkinointia ulkomaille ja työtä tarvitsevien hakeutumista Israelin ja Egyptin työ-
markkinoille, joissa tarvitaan aputyövoimaa.

Fatahin keskuskomitean jäsen Jibril Rajoub sanoi viikonvaihteen aikana, että Abbas tulee johtamaan kokousta. PA/PLO:n virkailijoiden retoriikka on koventunut entisestään Trumpin vuosisadan sopimuksesta, kutsuen sitä palestiinalaisten mustamaalaukseksi ja heidän asiansa likvidoimiseksi. Heidän pelkonaan on, että Gazan taloudellisen tason kohottamisella Gazan kaista aiotaan erottaa omaksi valtiokseen.
Puheessaan PA:n pääministeri Rami Hamdallah tuomitsi Trumpin päätökset tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi sekä muuttaa lähetystönsä sinne. Hän syytti USA:ta avustusten vähentämiseksi tai lopettamiseksi, ellei PA lopeta palkkojen maksamista Israelin vankiloissa olevien PA:n turvallisuusvangeille, tai heidän ja marttyyrien omaisille. Hän syytti USA:n edelleen pahentavan synkkää tilannetta PA/PLO:n valvomilla alueilla. Tarkoittaen Gazan elinolojen parantamista hän sanoi, etteivät palestiinalaiset suostu kääntämään kansalliset oikeutensa humanitäärisiin tai taloudellisiin oikeuksiin.

Fatahin virkailijat ovat hyväksymässä tosiasian, että Hamas on suostumassa taloudellisiin projekteihin, jolla se saisi yhteyden ulkomaailmaan Kyprokseen rakennettavan sataman kautta, sekä että sen sisäiset ongelmat Gazassa pyritään ratkaisemaan ulkomaisilla – ennen kaikkea UAE:n ja Qatarin - avustuksilla.

Fatahin korkea virkailija ja Abbasin neuvonantaja Azzam al-Ahmed sanoi Egyptin TV:n lähetyksessä: "Hamas on kaapannut Gazan kaistan, Hamas johtaa ilman kansamme suostumusta. Meidän tulee kaivaa maata sen hallinnon alta Gazassa. PLO:n alaosastojen tulisi myös osallistua ottamalla aktiivisia askeleita Hamasin hallinnon häiritsemiseksi Gazan kaistalla".

Abbas ei myöskään ollut ollenkaan tyytyväinen YK:n nimittämän Lähi-Idän erikoisvaltuutetun ja koordinoijan Nickolay Mladenovin tapaan suosittaa humanitäärisiä ja taloudellisia projekteja Gazassa. Abbas sanoi Al-Hayat uutislehden mukaan, että hän moitti Mladenovia suostumisesta amerikkalaisiin teemoihin. Abbas opetti YK:n lähettilästä, että YK:n edustajana hänen tulee koordinoida työnsä PA:n territorioissa PA:n hallituksen kanssa. Abbasin mukaan USA liittolaisineen haluaa sivuuttaa PA:n johdon Ramallahissa käyttäen YK:ta peittona saadakseen toteutetuksi taloudelliset ja humanitääriset objektinsa Gazassa ja erotetuksi sen Länsirannasta.

Hamas kiisti syytökset suostumisesta taloudellisiin projekteihin sekä Hamasin erottamiseen Länsirannasta. "Hamas hylkää palestiinalaisen valtion Gazassa ja sen erottamiseksi Länsirannasta" sanoi Hamasin korkea virkailija Gazassa Musa Abu Marzouk. "Hamas haluaa Palestiinan valtion, johon kuuluvat Gazan kaista ja Länsiranta pääkaupunkinaan Jerusalem. Hamas haluaa kansallista sovintoa ja poliittista yhteistyötä Fatahin kanssa Gazan kaistan ongelmien ratkaisemiseksi yhdessä taistellaksemme miehitystä vastaan".
Korkea Hamasin virkailija Ahmed Bahr sanoi, etteivät taloudellinen apua sekä oman sataman ja lentokentän rakentaminen vaadi poliittista hintaa, koska Gazalla on oikeus niihin. Hän vaati Gazan kaistan saarron poistamista, jota Egyptin ja Israelin ohella myös PA harjoittaa asettamalla Hamasin vastaisia sanktioita.
"Miten voi PA sanoa vastustavansa USA:n sopimusta, kun se itse asettaa saarron Gazan kaistaa vastaan, antaen kenkää tuhansille työntekijöille ja lopettaen avustustoimet sadoilta palestiinalaisten perheiltä?" Ahmed Bahr kyseli.
Egypti pyrkii toimimaan välittäjänä Hamasin ja Fatahin välillä, ties monennenko kerran ilman näkyvää tulosta. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-to-chair-Fatah-meeting-amid-growing-tensions-with-US-Hamas-561890,

04. UUTISIA LYHYESTI
Englanti tulee johtamaan PA:n kouluissa käytettävien oppikirjojen uudelleen arviointia, koska niiden sanotaan kiihottavan Israelia ja juutalaisia vastaan.
"Opetusalalla ei ole mitään tilaa materiaaleille tai käytännölle, jotka kiihottavat nuoria mieliä väkivaltaan" sanoi parlamentin jäsen Alistair Burt, ulkoministeriön ministeri keskustelun aikana keskiviikkona parlamentin alahuoneessa, vastauksena syytöksiin PA:n oppikirjoista. "Jatkuja tukemme tulee olemaan jatkuva voimakas haaste PA:lle kiihotuksesta opetusalalla. Tutkimuksemme valmistautuvat syyskuussa 2019, ja se tulee perustumaan todisteisiin ja se on tiukka".
Tutkimus aloitettiin MP. Joan Ryanin, Israelin Labourjäsenten puheenjohtajan, vaatimuksesta. Hän otti tuekseen useita esimerkkejä, jotka osoittavat entistä suuremmassa määrin radikalisoitumisen lokakuussa tapahtuneen uudistuksen myötä. Esimerkkejä: 11.luokkalaisille Islamic Education, Vol1: "Israelin lasten korruptoituminen maassa oli ja tulee olemaan syynä heidän tuhoamisekseen, ja tämä islamin uskontunnustus kohdistuu jokaiseen tyranniin ja ahdistajaan".
10-luokkalaisille; Arabic Language, Vil.1, "kiistää juutalaisten läsnäolon Israelin maassa, ja esittää sen yleiseksi syyksi, jota vastaan muslimien ja kristittyjen tulee taistella".
Australian ulkoministeri Julie Bishop sanoi maansa lopettavan kaikki tukensa PA:lla, koska se jatkaa palkkojen maksamista kuolleitten terroristien tai Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terrorismista tuomittujen vankien omaisille. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Britain-to-lead-review-of-incitement-in-Palestinian-textbooks-561886,

Israelin korkein oikeus, jota jotkut nimittävät surkeimmaksi oikeudeksi, teki päätöksen toukokuussa tekemänsä päätöksen vastaiseksi, jossa se antoi luvan laittoman EU:n ja YK:n tuen turvin Israelin täyden siviili-ja turvallisuushallinnon alaiselle C-alueelle rakennetun beduiinikylän Khan Al-Ahmarin tuhoamiseksi.
IDF oli valmis tuhoamaan kylän aloittaen asukkaitten alustavan siirron pois kylästä ja julistamalla sen kielletyksi sotilasalueeksi, mutta paikalle tulleen kansanjoukon – niiden joukossa YK:n ja EU:n virkailijoita – se siirsi toimenpiteet myöhemmäksi. Tämä antoi Korkeimmalle oikeudelle aikaa julistaa tuhoaminen keskeytettäväksi toistaiseksi muutaman asukkaan asianajajien esittämän valituksen johdosta. KO:n päätös antoi valtiolle aikaa heinäkuun 11. päivään saakka vastata kyläläisen syytöksiin, että hänelle oli epäreilusti kielletty rakennusluvan saanti.
Kfar Adumim on Sussiyan kylän kanssa saanut YK:n ja EU:n erikoiskäsittelyn jossa ne täysin tuomitsevat Israelin päätökset tuhota C-alueelle valtion maalle ilman rakennuslupia rakennetut laittomat kylät, joita ne ovat rahoittaneet.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/High-Court-temporarily-suspends-razing-of-Bedouin-village-Khan-al-Ahmar-561791.

Michael Freund kirjoittaa JP:n artikkelissaan "Much ado for Something" Korkeimmasta oikeudesta. Hän aloittaa todeten, että Israelin oikeisto on vuosian ajan vakuuttanut, että Korkein oikeus nojaa vahvasti vasemmalle, kohdellen Juudean ja Samarian juutalaisia asukkaita epäreilulla ja epäoikeutetulla tavalla. Poliitikot ja asiantuntijat ovat aika-ajoin väittäneet, että KO:n tuomarien periaatteellisten ilmoitusten taustalla olivat itse asiassa heidän poliittiset agendansa.
Nyt Regavim järjestö on lopultakin pystynyt tukemaan oikeiston väitteitä kylmien, kovien ja syvästi järkyttävien tosiasiain rivistöllä. Tutkimuksessa, jossa käytiin läpi 110 anomusta vuosien 2005 – 2017 välillä, joita eri järjestöt esittivät läpi koko poliittisen järjestelmän, ilmenee selvästi systemaattinen vinoutuma Juudean ja Samarian juutalaisia vastaan, ei vain oikeuden tavasta käsitellä tapauksia, vaan myös niiden sisällöstä ja johtopäätöksistä.

Otsikolla "kohtuus kohtuudesta 2018": Juridinen tasapuolisuus, tutkimus keskittyi juutalaisten talonrakentamiseen Juudeassa ja Samariassa, joissa Israelin siviilihallinto ei ollut toiminut asiallisesti hajottamalla kyseiset rakennukset.
Lähes puolet tapauksista oli esitetty vasemmistolaisten ryhmien ja palestiinalaisten toimesta juutalaisia kodinomistajia vastaan; loput oli esitetty oikeistolaisten ryhmien toimesta arabien rakennus-projekteja vastaan. Kaikki perustuivat lähes identtisiin laillisiin argumentteihin ja sisältöön.
"Millä hyvänsä mittapuulla arvioiden oikeus paljastuu puolueelliseksi, vinoksi torniksi karkeasti suosien vasemmistoa kaikin tavoin, tapauksen kuulemisesta lähtien kuulemisen lukumäärään kussakin tapauksessa, ja julkaistuihin päätöksiin asti.
Esimerkiksi oikeiston esittämien tapausten käsittely kesti lähes 3 kuukautta kauemmin vasemmiston esittämiin verraten. Vasemmiston esittämät syytökset saivat kuulemista yli kaksi kertaa enemmän kuin oikeiston esittämät, ja niillä oli 7 kertaa suurempi mahdollisuus saada oikeuden myönteinen päätös.

Regavim esittää yhteenvetonaan, että todistusaineisto puhuu selvää kieltään Korkeimman oikeuden salaisesta agendasta ja nostattaa vakavan kysymyksen oikeuden puolueettomuudesta, ja "se on vasta kevyesti ilmaistu johtopäätös".
Artikkeli jatkaa Korkeimman oikeuden entisten tuomarien analyyseilla, miten sen tulisi toimia. Jätän sen käsittelyn tässä yhteydessä kuitenkin toiseen kertaan.
https://www.jpost.com/Opinion/Fundamentally-Freund-Much-ado-about-something-561874,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 21 -33; Tiberias 24 -40; Suolameri 30 -41; Eilat 29 -42 +C-astetta, aurinkoista, huomenna vähän viilenee.

Japanissa 3.2 miljoona ihmistä pakenee ennen kokemattomien tulva-aaltojen alta ja M6.1 maanjäristyksen iskiessä Honshun pääsaarelle, sen suuruus alennettiin myöhemmin M5.9 USGC:n toimesta. Honshun saari sijaitsee lähellä Tokiota.
Kaatosateitten vuoksi laajat alueet ovat veden peittämiä ja tusinoittain ihmisiä on kuollut, ainakin 50 on kateissa. Urien määrä luultavasti tulee nousemaan ajan myötä.
http://strangesounds.org/2018/07/japan-millions-evacuated-flee-unprecedented-floods-while-m5-9-earthquake-hits-off-tokyo.html.