TORSTAI 12.07.2018

TORSTAI 12.07.2018
01. Pääministeri Benyamin Netanyahu tapasi tiistaina kaksi korkea-arvoista venäläistä diplomaattia kansliassaan ennen tapaamistaan presidentti Putinia Moskovassa, jossa Putin kutsui hänet seuraamaan FIFA:n World Cupin toista semifinaalia, jossa ratkaistaan, kumpi pääsee loppuotteluun: Kroatia vai Englanti. Netanyahu ei vielä lähtiessään ollut varma, osallistuuko hän jalkapallo-ottelun semifinaalin katsojakuntaan.

Putinin lähettämät Venäjän edustajat olivat erikoislähettiläs Alexander Lavrentiev ja Venäjän apulaisulkoministeri Sergey Veshinin. Heidän tehtävänsä oli valmistella Putinin ja Netanyahun tapaamista sekä informoida Netanyahua Putinin mielipiteistä.
Keskiviikon tapaaminen Putinin ja Netanyahun välillä oli kolmas tänä vuonna, ja 9. Putinin noustua Venäjän presidentiksi 2015.
Netanyahulla oli mukanaan kaksi nuorta syöpäpotilasta, joiden tarkoituksena oli osallistua semifinaalin seuraamisen Putinin sekä pääministerin ja hänen Sara vaimonsa kanssa.
Netanyahun uskotaan selvittäneen venäläisille vierailleen Israelin näkemyksen, ettei Israel tule sietämään iranilaisia tai sen kanssa liitossa olevien maiden joukkoja Syyriassa, ja että Syyrian presidentti Assadin armeijan tulee tiukasti noudattaa 1974 Jom Kippur-sodan jälkeen Israelin ja Syyrian välille sovittua puskuri-vyöhykettä, jota YK:n tarkkailijat ovat valvoneet.
Presidentti Vladimir Putin on hyvin tietoinen Israelin huolesta, mutta hän on vihjaillut, ettei hänellä ole keinoja saada kaikki iranilaiset sotilaat poistumaan Syyriasta.

Edellisen ongelman ohella Netanyahun ja Putinin keskusteluissa käydään läpi muita ongelmia: NATO-maiden kokous Brysselissä; USA:n vetäytyminen Iranin ydinsopimuksesta; Venäjän vastaiset sanktiot Ukrainan itäosan ja Krimin niemimaan vuoksi; USA:n vielä salainen rauhansuunnitelma Lähi-Itään.
Keskusteluissa käytäneen myös läpi presidentti Trumpin ja presidentti Putinin tapaaminen Helsingissä muutaman päivän päästä. Iltapäiväksi suunniteltu Putinin ja Netanyahun tapaamisohjelma keskiviikkona tuntuu kovin tiukalta, ellei Netanyahu siirrä palaamistaan Moskovasta torstaiaamuna myöhemmäksi.
https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyah-off-to-Moscow-for-9th-meeting-with-Putin-in-three-years-562207,

02. Turkin presidentti Recep Tayiip Erdogan vihittiin uudistettuun presidentin virkaansa, joka epäilyttää ja pelottaa monia Turkin asioita seuraavia. Virkaan vihkimystä seuraamaan oli kutsuttu useita valtion päämiehiä ja korkeita virkailijoita, kuitenkin pääasiassa Turkille myönteisiä tai liittolaismaita.
Uudistetun presidentin virkaan valansa vannonut Erdogan saa uuden perustuslain mukaan lähes rajattoman vallan: Hänen oikeutensa antaa presidentin määräyksiä kasvaa; hän saa nimittää ja erottaa tuomareita, nimittää korkeita virkamiehiä mukaan lukien varapresidentti, sekä hajottaa parlamentin, joskin se aiheuttaa uusien vaalien järjestämisen.
Pääministeri virka lakkautetaan, ja sen valtaoikeudet siirretään presidentille.
Erdogan selittää, että pääministeri viran lakkauttamisen myötä erimielisyydet vältetään ja päätöksenteko nopeutuu. Lisäksi hän vakuuttaa, että uusi hallintojärjestelmä edistää taloudellista kasvua ja turvallisuutta maassa, jonka rajanaapureina ovat Syyria ja Irak, ja että Turkkia uhkasi 2016 vallankaappausyritys.
"Olemme jättämässä järjestelmän, joka aiemmin aiheutti maallemme kalliin hinnan poliittisena ja taloudellisena kaaoksena" Erdogan selitti korkeille vierailleen virkaan vannomistilaisuudessa maanantai-iltana Reutersin raportin mukaan.

Pääoppositiopuolueen CHP kansanedustaja Ankarassa Gamze Tascier kirjoitti lausunnossaan Media Linelle: "Poliittinen valta Turkissa on nyt täysin Erdoganin käsissä. Suurin ongelma on se, että voimien erottaminen on hävitetty täysin: Lainlaadinta, toimeenpanovalta ja oikeuslaitos ovat yhden ja saman henkilön auktoriteetin vallassa".
Uusi hallintojärjestelmä hyväksyttiin mielipidetiedustelussa 51.4 %:n enemmistöllä, jossa Turkin kansa omaksui suurimman poliittisen muutoksen modernin historiansa aikana. Turkki on ollut hätätilan alla lähes 2 vuotta 2016 vallan kaappausyrityksestä lähtien.
Uudessa järjestelmässä hätätila kestää 6 kuukautta kolmen asemesta, jonka Erdogan voi julistaa ilman parlamentin lupaa.

Duken Yliopiston talous-ja politiikan tieteen professori Timur Kuran sanoi Media Linelle, "ettei Erdoganilla ole enää mitään velvollisuutta vastata toimistaan kenellekään. Ainoastaan sisäiset ja ulkoiset markkinat voivat estää häntä kahmimasta lisää valtaa". Kuran sanoi, että nuo markkinatekijät voivat reagoida tylysti, jos hän kurkottaa vallanhimossaan liian pitkälle. Vain talouden pysähtyminen estää taantuman laajuuden".
Vannomistilaisuuden jälkeen Erdogan ilmoitti nimittäneensä vävynsä Berat Albayrakin talousministeriksi erottaen edellisen Mehmet Simsekin, mikä osoittaa Erdoganin pyrkimyksen hallita taloutta maassa. Keskuspankki ei ole itsenäinen, presidentti voi tahtonsa mukaan päättää budjetista ja valtion varojen käytöstä.
Turkin liran arvo putosi 3 % ilmoituksen jälkeen, valuutan arvo putosi ja inflaatio nousi huippulukemiin viime kuussa.
Turkin ja USA:n suhteet kärsivät pahoin Turkin pidätettyä USA:n kansalaisia, heidän mukanaan pastori Andrew Brunson, jota vastaan nostettiin syytös terrorismista. 66 senaattoria varoittivat Erdogania USA:n vastatoimista, ellei Brunson saa asianmukaista kohtelua oikeudessa. USA:n myymät F-35 stealth 5. sukupolven huippuhävittäjäkaupat kuitenkin toteutunevat. Turkin S-400 ilmatorjuntapatteristojen osto Venäjältä aiheuttaa vakavaa huolta USA:ssa.
Erdogan säilytti ulkoministeri Mevlut Cavusoglun virassaan, joka kertoi Turkin edelleen haluavan EU:n jäsenyyttä, kertoi Hurriyet Daily News. Hän haluaa yhteyttä EU-maiden kanssa. https://www.jpost.com/International/Many-fear-Erdogans-new-powers-as-Turkish-president-is-sworn-in-562196,

03. Neljä äskettäin Turkin yliopistosta valmistunutta oppilasta pidätettiin heidän julkistettuaan pilapiirroksia valmistumisensa yhteydessä presidentti Erdoganista, kertoo valtionjohtoinen Anadolu agentuuri. Lähi-Idän teknisen yliopiston oppilaat 06.07. seremoniansa yhteydessä kantoivat pitkää banneria, johon oli liimattu printattuja eläimiä, joiden kasvot muistuttivat Erdoganin kasvoja. Bannerin nimenä oli "Tayiipin maailma".
Satiirinen kokoelma julkistettiin suositussa Satire weekly magazine lehdessä 12 vuotta sitten Erdoganin ollessa pääministerinä. Julkaisua vastaan nostettu syytös ei mennyt läpi, sillä oikeuden tuomarit katsoivat karikatyyrien olevan puhevapauden rajoissa.
Anadolu kertoo neljän vastavalmistuneen joutuneen pidätetyiksi tutkimusten johdosta, jotka totesivat karikatyyrin häpäisseen Erdogania.
Turkki on käynyt jatkuvaa kampanjaa dissidenttejä vastaan, mikä kiihtyi 2016 kaappausyrityksen jälkeen. Viranomaiset pidättivät ja virallisesti syyttivät 77 000 ihmistä yhteydestä kaappaukseen, sanoi sisäministeri maaliskuussa. 130 mediayhtiötä lakkautettiin.
Perjantaina oikeuslaitos määräsi vankilaan 6 journalistia yhteydestä kaappausyritykseen. Ihmisoikeusjärjestön mukaan heidän syntinsä perustui hallitusta kritisoiviin artikkeleihin.
Järjestö kertoi myös Turkin viranomaisten pidättäneen taiteilijan ja journalistin Zehra Doganin, joka 2017 tuomittiin lähes 3 vuodeksi vankilaan. Hän maalasi kuvan kaakkoisTurkin kaupungin raunioista, jossa turkkilaiset joukot iskivät yhteen Kurdistanin Työväenpuolueen jäsenten kanssa v. 2016. https://www.jpost.com/International/Cartoon-mocking-Erdogan-lands-four-top-university-graduates-in-jail-562214,

04. Turkin poliisi pidätti islamilaisen saarnaajan ja kirjailijan Adnan Oktarin ja hänen kanssaan yli 160 hänen seuraajaansa keskiviikkona tehdyissä ratsioissa monin paikoin Turkissa. Viranomaiset syyttävät heitä epäilyistä rikosliigasta, petoksesta ja seksuaalista ahdistelusta. Pidätettyjä on jo yli 200 henkilöä.
Istanbulin poliisin mukaan ratsioita tehtiin viidessä provinssissa ja niitä jatketaan edelleen muutamissa kohteissa.
Oktarilla on oma TV-kanava A9, jossa Oktar on juontanut keskusteluja islamin arvoista. Yhdessä lähetyksessä hän tanssi nuorten naisten kanssa, joita hän kutsui nimellä "kittens" sekä lauloi nuorten miesten, hänen "leijoniensa", kanssa.
Helmikuussa Turkin TV:n valvoja poisti TV-ohjelman, jossa Oktar
sekoitti teologisen keskustelun ja tanssin sanoen, että se rikkoi
sukupuolten tasa-arvoa ja naisten oikeuksia.
Harriyet uutoslehti kertoi poliisin tehneen ratsian Oktarin taloon Cengelkoyssa Istanbulin Aasian puolella. Oktar pidätettiin vartijoineen hänen vastustettuaan poliisia ja yritettyään pakoon. Hänet vietiin käsiraudoissa ja poliisin vartioimana sairaalaan, jossa hänen terveydentilansa testattiin, kuten kuuluu tehdä. https://www.jpost.com/Middle-East/Turkish-police-launch-raids-to-detain-Islamic-figure-followers-562191

05. Adnan Oktaria ja hänen seuraajiinsa kohtaan järjestetyt ratsioiden ja pidätysten aallot ovat saamassa paljon laajemman sisällön kuin pelkästään epäilyt "seksiklubeista", sillä operaation yhteydessä poliisi puhuu antiterrorismilaista, jota Turkissa on käytetty Kurdistanin Workers-puoluetta (PKK) vastaan. Toiseksi sitä käytettiin USA:ssa maanpaossa olevan Fethullah Gulenin uskonnollisten koulujen verkoston yhteydessä. Erdogan syyttää Gulenia ja hänen Fethulla Terroristijärjestöään (FETO) 2016 vallankaappausyrityksen johtamisesta. Turkki vaatii järjestön ja sen johtajan Gulenin luovuttamista Turkkiin vastaamaan oikeudenedessä rikoksistaan. https://www.jpost.com/International/Is-this-the-end-of-the-line-for-Adnan-Oktar-and-his-friendships-in-Israel-562210,

06. Jerusalemin mufti sheikh Muhammad Hussein julkaisi tiistaina uskonnollisen päätöksensä fatwan, joka kieltää muslimeja luovuttamasta omistusoikeuttaan missään osassa Jerusalemia tai Palestiinaa vihollisille. Fatwa lienee muslimien vastaus Israelin Knessetin hyväksymään lakiin, jolla juutalaisilla on oikeus ostaa maata C-alueilla Juudeassa ja Samariassa. Lain esitti Mezalel Smotrch (Bayit Yehuda). Lailla pyritään poistamaan Jordanian 1953 säätämä laki, joka estää vieraita ja ei-muslimeja ostamaan arabeilta suoraan maata Juudeassa ja Samariassa.

Husseinin fatwassa uhataan maansa myyneitä kuolemalla, uskonnostaan luopuneiksi, infidel, apostate tai pettureiksi Allahille, islamille ja kotimaalleen. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Jerusalem-mufti-issues-land-transfer-fatwa-562176.

07. Jerusalemin itäosassa toimiva yhteisöjohtaja Ramadan Dabash muodosti arabilistan seuraavia Jerusalemin kunnallisia vaaleja varten. Hän sanoi keskiviikkona jatkavansa ohjelmansa toteuttamista huolimatta painostuksesta ja uhkauksista.

"Me emme muuta mieltämme, koska uskomme tekevämme oikein" Dabash (53) sanoi keskiviikkona JP:n toimittajille. Hän sanoo rekisteröivänsä listansa sisäministeriössä ajoissa vaaleihin.
Hän sanoo listansa, jonka nimi on Al-Quds Lilmaqdisiyeen (Jerusalem jerusalemilaisille), ehdokkaiden tulevan kaikista lähiöistä ja kylistä pohjoisesta etelään Jerusalemin itäosissa. Hän itse asuu Sur Bahir kylässä pääkaupungin kaakkoisosassa.

Dabash sanoo joutuneensa painostuksen ja suorien uhkausten alaiseksi siitä lähtien, kun hän julkisti Al-Quds listansa, mutta hän vakuuttaa, ettei hän ole peloissaan. Listassa on jo 22 ehdokasta.
Hän ei myöskään ole huolestunut PLO:n pääsihteeri Saeb Erekatin kehotuksista Jerusalemin arabikansalaisia boikotoimaan vaaleja, jotka on tarkoitus suorittaa elokuussa.
Erekat varoitti lausunnossaan, että arabien osallistuminen vaaleihin tulee laillistamaan Israelin laittoman miehityksen ja Itä-Jerusalemin liittämisen Israeliin.
Erekat ei maininnut Dabashia nimeltä, mutta sen tarkoituksena oli hyökätä Dabashia ja hänen listaansa vastaan.
"Kuka on Saeb Erekat, ja keitä hän edustaa? Hän ei asu Jerusalemissa, eikä hän edusta täällä asuvia ihmisiä" Dabash kysyy.
Daash kertoi, että Erekatin ohella kaksi muuta huomattavaa islamin uskonnollista johtajaa ovat myös kehottaneet arabeja boikotoimaan elokuun kunnallisia vaaleja Jerusalemissa. He ovat Jerusalemin nykyinen mufti Muhammad Hussein, joka julkaisi fatwan maan myymisestä ei-muslimeille ja juutalaisille, sekä entinen mufti Ekrimah Sabri, joka toimii saarnaajana Al-Aksan moskeijassa. Molemmat kiihottavat muslimeja Israelia vastaan.
Dabash torjuu syytökset vaalien politisoimisesta todeten, että
kysymys on pelkästään kunnallisista palveluista.
"Emme pyri antamaan poliittisia lausuntoja osallistumalla vaaleihin". Hän selvittää, että "puheet liittämisestä ja miehityksestä ovat merkityksettömiä arabilistan osallistumiselle vaaleihin. Päämäärämme on parantaa kansamme elinoloja kaupungissa ja toimittaa heille suuresti tarvittavia kunnallisia palveluja".
Dabash valittaa, etteivät 50 viimeisen vuoden aikana enempää Israel kuin PA:n hallintokaan ole tehneet paljoa Jerusalemin arabien hyväksi. "Israel ei ole investoinut tarpeeksi arabilähiöihin, eikä PA ole todella kiinnostunut meistä. Siksi otamme asiat omiin käsiimme ja pyrimme saamaan asukkaita kuntaneuvostoon".
Vuodesta 1968 lähtien arabilähiöiden enemmistö on boikotoinut kunnallisia vaaleja, koska PA/PLO on varoittanut heitä, että osallistumisellaan vaaleihin he vahvistavat Israelin otetta Jerusalemin itäisistä osista. Edelliset yritykset ohittaa uhkaukset ja varoitukset epäonnistuivat, mikä samalla poisti arabien mahdollisuudet vaikuttaa pääkaupungin päätöksiin varoista ja palveluista.
Dabash uskoo onnistuvansa tällä kertaa, sillä 60 % asukkaista kannattaa heitä ja tulevat äänestämään elokuun vaaleissa.

"Ne jota vastustavat "normalisoimista" eivät tiedä, mistä he puhuvat. Me asumme Jerusalemissa, meillä on Israelin ID-kortti, me työskentelemme israelilaisille. Jo tuo on OK, miksi emme saisi saada omia edustajiamme kaupungin neuvostoon? Sillä ei ole mitään tekemistä normalisoimisen kanssa. Haluamme olla ensimmäinen arabilista, jolla on edustajia kaupungin hallinnossa".
(JP 12.07.2018 Khaled Abu Toameh: Head on Arablist on Jerusalem election: We are not scared.)

08. Pääministeri Benyamin Netanyahu ja presidentti Vladimir Putin tervehtivät toisiaan lämpimästi vanhojen ystävien tapaan tavatessaan keskiviikkona Kremlissä ennen illan jalkapallo-ottelua Englannin ja Kroatian joukkueiden välillä, jonka Kroatia voitti 2 -1. Netanyahun matkaseurueen korkea diplomaatti totesi keskustelujen jälkeen, että Venäjä on aloittanut iranilaisten joukkojen poistamisen Israelin pohjoisrajan tuntumasta, mutta
että vaikka se on vielä kesken, Venäjän myöntyvyys on merkittävä.
Saman tietolähteen mukaan Netanyahu painotti, että Israelin kansalaisten turvallisuuden kannalta vieläkin tärkeämpää on Syyrian ohjusten poistaminen, joilla se voi iskeä syvälle Israeliin.

Analyyttisesti tarkastellen Venäjän intressinä on Bashar Assadin hallituksen säilyminen, ja Israelin vastaavasti Iranin vaikutuksen vähentäminen Syyriassa, minkä vuoksi nämä voivat törmätä toisiaan vastaan, minkä estämiseksi tällaiset keskustelut ystävällisessä ilmapiirissä ovat tärkeitä, kuten artikkelissa todetaan. Iran taisteli sisällissodassa Assadin armeijan rinnalla.

Netanyahu totesi Kremlin keskustelujen jälkeen, että hänen vaatimuksensa keskittyivät sekä Israelin toimintavapauteen Syyrian ilmatilassa iskeäkseen Iranin ja Hizbullahin kohteisiin Syyriassa, että keskusteluihin tukevista järjestelyistä Syyriassa, minkä uskotaan muodostavan Putinin ja Trumpin Syyriaa koskevien keskustelujen ytimen ensi viikolla Helsingissä.

Netanyahu totesi ennen keskustelua, että Israel tulee tarkoin suojelemaan ilmatilaansa potentiaaliselta tunkeutumiselta. Vain muutamia tunteja ennen sitä Israel tuhosi Patriot-ohjuksella Syyriasta lähetetyn drone-koneen Genessaretinjärven yllä, annettuaan sen lentää Israelin ilmatilassa 10 km, jonka aikana Israel varmisti sekä Jordaniasta että Venäjältä diplomaattisen selkkauksen välttämiseksi, ettei kone ollut niiden lähettämä.

Netanyahun ja Putinin välisiin keskusteluihin osallistui Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja korkeita neuvonantajia. Netayahun mukana keskusteluissa olivat mukana kansallisen turvallisuuden ministeri Meir Ben-Shabbat, Israelin Venäjän lähettiläs Gary Koren sekä pääministeri kansliapäällikkö Yoav Horowitz.
Moskovaan oli matkustanut myös Iranin ylimmän kaitsijan korkea neuvonantaja Ali Akbar Velayati, joka sanoi, että maansa suhteet Venäjän kanssa ovat strategisia.
Netanyahu ei kommentoinut Velajatin vierailua, mutta hän tähdensi Israelin ja Venäjän välisiä hyviä suhteita.
Myös PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin uskotaan saapuvan Moskovaan viikonvaihteen aikana. Hän haluaa audienssia Putinin kanssa.
https://www.jpost.com/Israel-News/PM-to-Putin-after-Syrian-drone-incidentIsrael-will-protect-sovereignty-562262,

Alla olevassa artikkelissa analysoidaan, miksi Netanyahun vierailu Putinin luona oli tärkeä sekä hänen henkilökohtaisen että Venäjän imagon nostamiseksi maailmalla sen kärsittyä pahoja kolhuja Ukrainan ja Krimin niemimaan liittämisen myötä osaksi Venäjää. Tärkeää on myös se, miten korkealla tasolla nämä vierailut ovat tapahtuneet. Länsimaiden asettamat sanktiot Venäjää vastaan ovat nekin osa länsimaissa tunnettua Venäjän ja venäläisen kulttuurin syrjintää, joka haavoittaa molempia osapuolia. https://www.jpost.com/Israel-News/Analysis-The-message-in-the-Netanyahu-Putin-meeting-562248,

09. UUTISIA LYHYESTI
Kalaniyan kylässä siepattiin 7-vuotias arabipoika kotiovensa lähellä. Knessetin jäsenet vasemmalta ja arabipuolueista ovat ilmaisseet syvän paheksumisensa sekä siitä, ettei tapaus herättänyt median huomiota, että arabiyhteisöissä vallitsevasta organisoidusta väkivallasta. Poliisi arvioi, että kysymyksen taustalla oli taloudellinen erimielisyys. https://www.jpost.com/Israel-News/Police-arrest-three-suspects-over-kidnapping-of-Arab-boy-562293

Drone-koneen tunkeutumisen johdosta Israeliin Syyriasta IDF iski kolmeen sotilaalliseen kohteeseen Syyriassa. Israel katsoo hyökkäysten estämisen Syyriasta kuuluvan Assadin armeijan vastuulle, ja siksi IDF kurittaa vastatoimillaan Syyrian armeijaa. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Syrian-air-defenses-thwart-Israeli-missile-strike-near-Golan-Heights-562282

Israelin armeija on katsellut viikkokausia sormi suussa Gazasta lähetettyjen palavien leijojen ja ilmapallojen sytyttävän Gazan rajan pinnassa olevat viljavainiot, hedelmälehdot ja suojelualueet tuleen löytämättä sopivaa tapaa lopettaa tuo arkaainen tapa polttaa vihollisensa pellot ja metsät.
Nyt Israel päätti sulkea Kerem Shalomin Gazaan johtavan terminaalin, jonka kautta avustukset ja kauppatavarat pääosin kulkevat Gazan kaistalle. Ruoka- ja lääkintä tarvikkeet saavat vapaasti kulkea terminaalin kautta. Viranomaiset toivovat että järjen ääni lopultakin saisi Gazan kansalaiset ymmärtämään, että he tässä "isojen poikien leikissä" eniten kärsivät. https://www.jpost.com/Israel-News/Israel-did-not-notify-US-of-Kerem-Shalom-closure-562167,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -29; Tiberias 24 -36; Suolameri 27 -37; Eilat 25 -39 +C-astetta, aurinkoista, sapattina puolipilvistä.














Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021