Posts

Showing posts from May 21, 2006
PERJANTAI 26.05.06
1. PALESTIINAN KRIISI
Fatahin ja Hamasin väliset voimien koetukset jatkuivat edelleen eilen torstaina. Ainakin yhden ihmisen kerrotaan saaneen surmansa ja 15 haavoittuneen aseellisissa yhteenotoissa Hamasin uuden joukko-osaston ja estävän turvallisuusjoukkojen välillä. Silminnäkijöitten mukaan tulitukset kestivät useita tunteja PLC:n toimitilojen lähellä Gazan kaupungissa. Myöhemmin kaksi Abbasin henkivartijakaartin Force 17 jäsentä haavoittui vaikeasti Hamasin miesten luodeista.
Abbasin aloittamat kaksipäiväiset keskustelut tilanteen rahoittamiseksi Fatahin ja Hamasin välillä alkoivat eilen. Hamasin johto Gazassa ja PA:n puheenjohtaja Abbas Ramallahissa olivat yhteydessä toisiinsa videopuhelimen välityksellä.
Abbas yllätti Hamasin johdon antamalla sille ultimaatumin: Hamasin tulee 10 päivän sisällä hyväksyä Israelin vankiloissa istuvien tuomittujen vankien esittämä rauhansuunnitelma, jonka keskeinen kohta on Israelin valtion tunnustaminen ja Palestiinan valtion peru…
TORSTAI 25.05.06
1. OLMERTIN TUOMISET USA:STA
Olmert kehuu olevansa ”erittäin mielissään” USA:n tuesta. Nathan Guttmanin kirjoittaman JPostin artikkelin mukaan ”Israel on tyytyväinen USA:n presidentin positiiviseen suhtautumiseen yksipuoliseen vetäytymis-suunnitelmaan ja näkee sen ensimmäisenä askeleena saada sille Amerikan ja kansainvälinen tuki.”
Olmert esitteli ”realignment”.suunnitelmaansa puheessaan USA:n kongressille. Kuulijat amerikkalaiseen tapaan osoittivat suosiotaan ystävämaan pääministerille, mutta mitä he ajattelivat puheesta, on asia erikseen. Useimpien tarkkailijoitten mukaan matkan tuomiset jäivät kovin vähäisiksi.
Bush viittasi omissa lausunnoissaan ”tiekarttaan”, joka on hänen oma suunnitelmansa. Hän myös vetosi Mahmoud Abbasin merkitykseen, mikä sai aikaan muutoksen Olmertin terminologiassa. Hänkin alkoi viitata puheissaan ”presidentti” Abbasiin, vaikka ensin piti häntä heikkona ja merkityksettömänä. Kongressille pitämässään puheessa Olmert uskalsi vielä mainita, et…
KESKIVIIKKO 24.05.06
1. MR. OLMERT WASHINGTONISSA
Ehud Olmert neuvotteli eilen USA.n tärkeimpien johtajien kanssa. Hänellä oli salkussaan convergence-suunnitelmansa (tai realignment) juutalaisten karkottamiseksi Juudean ja Samarian sydänmailta siltä varalta, että joku haluaisi tutustua siihen. Mutta toiveet raukesivat tyhjiin. Bushin neuvonantajat olivat neuvoneet Bushin kiirehtimään hitaasti tässä asiassa, ja tämän he olivat saaneet ujutettua Bushin myöhäisillan lausuntoon. Bushin kanta on, että vaikka hän ei vastusta Olmertin suunnitelmaa, sille on ensin hankittava kansainvälinen tunnustus. Tämä ei ollut sitä, mitä Olmert halusi. Niinpä leveä voitonvarma hymy Ehudin kasvoilla on muuttunut vaivautuneeksi huulet tiukasti yhteen puristettuina.
USA:n hallitus pyrkii selvittämään itselleen Olmertin suunnitelman sisällön ja aloittaa samalla keskustelut siitä alueen muitten osapuolten, kuten Jordanian ja Egyptin, kanssa. Kansallisen turvallisuuden apulaissihteeri Elliott Abrams ja apulaisu…
TIISTAI 23.05.06
1. OLMERT AMERIKASSA
Olmertin ja presidentti Bushin tapaamista tänään tiistaina Amerikan aikaa valmistelleet Israelin ja USA:n johtajien neuvonantajat yrittivät löytää yhteistä linjaa, jonka mukaan Bushin tulisi esittää oma kantansa tapaamisen jälkeen pidettävässä lehdistötilaisuudessa. Tällaiset lausunnot ovat tärkeitä ja niiden sanamuotoa tutkitaan vuosikaudet, koska niiden katsotaan sitovan lausunnon antanutta maata.
Olmertin neuvonantajat yrittivät saada Bushin neuvonantajat suosittelemaan Bushille, että tämä huomioisi Olmertin karkotussuunnitelman positiiviseksi, jos kahdenkeskisiä neuvotteluja PA:n kanssa ei voida käydä.
Bushin neuvonantajien mukaan Bushin ei tule sitoutua mihinkään vaan hänen tulee painottaa neuvottelujen aloittamisen tärkeyttä. Tässä he katsovat Olmertin toimineen väärin määritellessään Mahmoud Abbasin heikoksi ja neuvottomaksi. He katsovat, että neuvottelut tulee käydä Abbasin kanssa. Tzipi Livnin ja Shimon Peresin tapaaminen Abbasin kanssa Sh…
MAANANTAI 22.05.06
1. IRANIN YDINPOMMI
USA:n viranomaiset ovat vähätelleet Israelin viranomaisten lausuntoja, joitten mukaan Iranin ydinpommi on vain muutaman kuukauden päässä, koska heidän tietojensa mukaan siihen kuluu vielä kolme neljä vuotta. Molemmat sanovat perustuvansa saamiinsa tiedustelutietoihin. Olmertin CNN:lle antama lausunto vähän ennen Washingtonin matkaa voi olla tarkoitettu korostamaan Iranin ydinpommihaaveen todellisuutta ja tärkeyttä Israelille ennen tapaamistaan Bushin kanssa tiistaina. Israelissa asia nähdään kiireellisenä, joka on hoidettava. USA suosii YK:n kanavan käyttämistä mahdollisine turvallisuusneuvoston asettamine sanktioineen voidakseen saada Venäjän ja Kiinan yhteisen taktiikan taakse. Jos tämä tie ei vie toivottuun tulokseen, USA voi käyttää omaa boikottiaan Irania vastaan. Tulevatko muut maat, ennen kaikkea EU, Japani, Kanada ja Australia, mukaan tähän on epäselvää. Israelin toivo painotuksen siirtämisestä palestiinalaisten asioista Iraniin uskotaan j…
SUNNUNTAI 21.05.06
1. POMMEJA GAZASSA
GAZAN KAUPUNGISSA räjäytettiin pommi PA:n yleisen tiedustelupalvelun päämajan hississä lauantaina. Tiedustelupalvelun komentaja Abu Rajab haavoittui vakavasti ja hänet vietiin sairaalahoitoon Israeliin. Räjähdyksessä kuoli Rajabin henkivartija Ala Abu Hasija, 40, ja kymmenen muuta henkilöä haavoittui, niiden mukana sihteeri ja useita virkailijoita. Tiedustelupalvelu kuuluu Fatahiin ja on vastuullinen Abbasille. Fatah syyttää räjähdyksestä Hamasia ja vaatii hallituksen hajottamista. Hamasin hallitus on valittanut tapahtumaa.
ABBAS sanoi asettavansa tutkimuskomitean selvittelemään hyökkäyksen tekijöitä. Abbas, joka osallistuu Kairossa pidettävään taloudelliseen maailmanfoorumiin, kertoi aloittavansa tärkeän kansallis-poliittisen keskustelun palestiinalaisten ongelmista. Keskusteluihin osallistuvat kaikki Israelin vankiloissa istuvat eri ryhmiä edustavat johtajat, ja sen tarkoituksena on lopettaa Hamasin ja Fatahin välinen jännitys.
RAJABIN VARAMIES T…