TORSTAI 25.05.06
1. OLMERTIN TUOMISET USA:STA
Olmert kehuu olevansa ”erittäin mielissään” USA:n tuesta. Nathan Guttmanin kirjoittaman JPostin artikkelin mukaan ”Israel on tyytyväinen USA:n presidentin positiiviseen suhtautumiseen yksipuoliseen vetäytymis-suunnitelmaan ja näkee sen ensimmäisenä askeleena saada sille Amerikan ja kansainvälinen tuki.”
Olmert esitteli ”realignment”.suunnitelmaansa puheessaan USA:n kongressille. Kuulijat amerikkalaiseen tapaan osoittivat suosiotaan ystävämaan pääministerille, mutta mitä he ajattelivat puheesta, on asia erikseen. Useimpien tarkkailijoitten mukaan matkan tuomiset jäivät kovin vähäisiksi.
Bush viittasi omissa lausunnoissaan ”tiekarttaan”, joka on hänen oma suunnitelmansa. Hän myös vetosi Mahmoud Abbasin merkitykseen, mikä sai aikaan muutoksen Olmertin terminologiassa. Hänkin alkoi viitata puheissaan ”presidentti” Abbasiin, vaikka ensin piti häntä heikkona ja merkityksettömänä. Kongressille pitämässään puheessa Olmert uskalsi vielä mainita, että ”hän uskoo koko maan kuuluvan historiallisella oikeudella juutalaiselle kansalle, mutta sen on luovuttava osasta unelmastaan antaakseen tilaa myös toisen unelmille, jotta molemmat kansat voivat nauttia paremmasta tulevaisuudesta.”
Olmertilla oli Capitolin kukkulalla vieraana Daniel Wultzin kävelykeppiä käyttävä isä Yekutiel, äiti ja sisar, joille kongressi antoi pitkät kättentaputukset. 16-vuotias Daniel Wultz kuoli terrori-iskussa Tel Avivissa ja hänen isänsä Yekutiel haavoittui toiseen jalkaansa. He ovat USA:n kansalaisia Floridasta.
2. VÄKIVALTAA GAZASSA
Gazassa tapahtui jo toinen korkean Fatah-johtajan surma viikon sisällä. Nabil Hodhod (Hudhud), Abbasin läheinen estävän turvallisuuspalvelun johtaja Gazan keskiosassa, sai surmansa hänen autossaan tapahtuneesta räjähdyksestä Gazan kaupungin keskustassa. Hänen apulaisensa haavoittui räjähdyksessä. Kukaan ei ottanut vastuuta iskusta, Hamasin hallituksen edustaja Bhazi Hamad kutsui sitä vahingoksi. Myös kahta muuta turvallisuuspalvelun johtajaa on yritetty teloittaa. Lauantaina turvallisuuspäällikkö Tareg Abu Rajab haavoittui hänen toimistossaan sattuneessa räjähdyksessä ja turvallisuuskomentaja Rashid Abu Shabakin talolle johtavan tien varrelta löydettiin suuri pommi. Abbas nimitti Shabakin johtamaan kaikkia PA:n alaisia turvallisuusjoukkoja, mihin Hamas vastasi perustamalla oman 3000 miehen osastonsa.
Naamioidut pyssymiehet kaappasivat kolme Hamasin jäsentä moskeijan ulkopuolella keskiviikkoaamuna, veivät heidät jonnekin ja palauttivat heidät 15 minuutin kuluttua bensiiniasemalle ampumahaavoja vatsassa ja jaloissa. Yksi heistä kuoli myöhemmin haavoihinsa.
Hamasin uusin, 1000 miehen vahvuinen osasto, esittäytyi keskiviikkona. Sitä johtaa entinen Fatah komentaja Khaled Abu Hilal. Miehillä oli yllään mustat T-paidat ja otsasiteet, joitten logot osoittivat heidän kuuluneen Fatahiin. Fatah ilmoitti välittömästi, ettei sillä ole mitään tekemistä tämän joukko-osaston kanssa.
3. IDF TULITAISTELUSSA RAMALLAHISSA.
Duvdevan joukko-osaston eliittiryhmä meni keskellä keskiviikkopäivää pidättämään Shin Betiltä saamansa vihjeen perusteella etsittyjä palestiinalaisia, niiden mukana Islamic Jihadin Kalkiliyan johtaja Muhammad Hamed Shamir Shubaki, jolla oli lähes valmiit suunnitelmat terrori-iskua varten lähi tulevaisuudessa.
Siviilivaatteissa olevat palestiinalaiset pyssymiehet aloittivat tulituksen sotilaita kohti, jotka vastasivat tuleen.
Paikalle kertynyt väkijoukko saartoi sotilaat, sytytti tuleen yhden heidän jeepeistään ja kivitti heitä. Sotilaat kutsuivat paikalle apujoukkoja, joiden suojaamina joukko pääsi poistumaan kaupungin keskustasta. Useat armeija jeepit kärsivät pahoja vaurioita operaation aikana.
Neljä palestiinalaista sai surmansa ja 17 haavoittui, yksi sotilas haavoittui päähän osuneesta kivestä.
Nablusissa sotilaat pidättivät ennen aamunkoittoa seitsemän etsittyä, sielläkin heitä tulitettiin.
Kalkiliyassa sotilaat pidättivät Islamic Jihadin jäsenen, jolla oli hallussaan M-16 kivääri ja kaksi konekiväärin ammuslipasta. Hebronissa ja lähellä Ramallahia pidätettiin kaksi Hamasin aktivistia.
Nablusin lähellä Israelin arabi haavoittui palestiinalaisten hänen autoonsa heittämästä kivestä.
Gazasta ammuttiin keskiviikkona aamupäivällä kaksi Kassam-rakettia. Toinen osui keskeneräiseen rakennukseen aiheuttaen siinä tuhoa, kukaan ei loukkaantunut. IDF vastasi tykkitulella.
4. USA PUOLUSTAA ISRAELIA
Keskustelujen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa USA:n presidentti Bush lupasi USA:n voimakkaan tuen Israelille, jos sitä vastaan hyökätään. Tällä Bush halusi luultavasti viestittää Iranin vastuuttoman hyökkäävälle johdolle, että jos se iskee ohjuksillaan Israeliin, USA tulee Israelin avuksi.
Bush kuitenkin vakuutti USA:n pyrkivän ratkaisemaan Iranin ydinohjelmaa koskevan kiistan neuvotteluilla, ja pyrkivänsä vakuuttamaan Venäjän, ettei Iran osoita mitään hyvää tahtoa.
Olmert ei halunnut paljastaa yksityiskohtia neuvotteluistaan, mutta hän pyrki vaikuttamaan Bushin harkintaan vakuuttamalla, että ”jos emme vastaa Iranin hyökkäävään retoriikkaan nyt, joudumme käsittelemään Iranin ydinpommiuhkaa myöhemmin.” Hän painotti toimien eikä lausuntojen merkitystä.
5. SKOTLANNIN KIRKKO ISRAELIA VASTAAN
Skotlannin kirkko on vaatinut, että sekä Euroopan virkailijat että Kirkkojen maailmanneuvosto edellyttävät israelilaisiin tuotteisiin selvästi merkittäväksi, ovatko ne peräisin Israelin ”setlementeistä”. Päätös tämän presbyteerikirkon yleiskokouksen Edinburghin kokouksessa tehtiin sen jälkeen, kun ilmeni, ettei kirkolla ole merkittäviä investointeja, joiden voisi katsoa ” sortavan palestiinalaisia.”
Skotlannin kirkko on kuitenkin lujasti päättänyt tehdä oman osansa ”noitten julkeitten juutalaisten palestiinalaisia veljiä sortavan politiikan muuttamiseksi.” Siispä kuluttajille ja kirkon jäsenille on annettava tarpeeksi informaatiota, etteivät heidän valitsemansa tuotteet vain ole Israelin sortopolitiikan kautta syntyneitä.
Kirkon johto ei ilmeisesti ole selvillä, että lukuisat palestiinalaiset saavat elantonsa näitten vihattujen setlereitten maatiloilla ja teollisuusyrityksissä. Jos tuotteilla ei ole markkinoita, niitä ei valmisteta eikä myöskään ole työtä sitä kipeästi kaipaaville palestiinalaisille.
6. SAUDIKOULULAISTEN OPPIKIRJA
Washington Post esitteli 23.05.06 otteita Saudien koulukirjasta, jota levitetään maailman laajuisesti.
1. Ensi aste: Kaikki muuta uskonnot paitsi Islam ovat vääriä
2. 5. aste: Ei kukaan profeettaa totteleva ja Allahin ykseyteen uskova voi pitää läheisiä ystävyys-suhteita niihin, jotka vastustavat Allahia, vaikka olisivat lähisukulaisia.
3. 6. aste: Juuri kuten vain muslimit muinoin yhdistyneinä vakavaan yritykseen onnistuivat karkottamaan ristiretkeläiset Palestiinasta, samoin arabit ja muslimit tulevat voittamaan, jos Allah niin tahtoo, juutalaisia ja heidän liittolaisiaan vastaan käydyssä taistelussa, jos he yhdistyvät ja taistelevat aitoa jihadia Allahin puolesta, sillä tämä on hänen vallassaan.
4. 8. aste: Kuten Ibn Abbas toteaa: Apinat ovat juutalaisia, sapatin lapset; mutta kristityt ovat sikoja, Jeesuksen yhteisön vääräuskoisia (infidels). Allah kertoi profeetalleen Muhammedille, joka opiskeli muutamia Jumalan kirjan osia (Torah ja evankeliumit), että vain Jumala on arvollinen palvottavaksi. Tästä huolimatta he kannattavat vääryyttä epäjumalanpalveluksen, ennustuksen ja noituuden kautta. Tehdessään siten he tottelevat paholaista. He pitävät vääryyden ihmisiä parempina kuin totuuden ihmisiä kateudesta ja vihamielisyydestä. Tämä tuottaa heille tuomion ja on varoituksena meille, ettemme tee kuten he tekevät. He ovat juutalaisia, jotka Allah kirosi ja joihin hän vihastui niin, ettei hän enää koskaan hyväksy heitä.
Joitakin sapatin ihmisiä rangaistiin siten, että heidät muutettiin apinoiksi ja sioiksi. Jotkut heistä saatettiin palvelemaan paholaista eikä Allahia, vihkimyksen, uhraamisen, rukouksen, avunpyyntöjen ja muiden palvontamuotojen kautta. Jotkut juutalaisista palvovat paholaista. Samoin jotkut tämän kansan jäsenistä palvovat paholaista eikä Allahia.
5. 11. aste: Tervehdysmuoto ”rauha olkoon kanssasi” (shalaam) on tarkoitettu uskoville eikä sitä voi sanoa muille. Älä alistu heille (juutalaisille ja kristityille) kaidalla tiellä kunnioituksesta ja arvonannosta.
6. 12. aste: Jihad Allahin tiellä – joka tarkoittaa taistelua epäuskoa, sortoa ja epäoikeudenmukaisuutta ja niitä harjoittavia vastaan – on yhteenveto islamista. Uskonto nousi jihadin kautta, ja jihadin kautta sen lippu nostettiin korkealle. Se on yksi jaloimmista toimista, joka saattaa ihmisen lähemmäs Allahia, ja yksi kaikkein arvokkaimmista teoista kuuliaisuudessa Allahille. (jihad, pyhä sota)
( Nina Shea, 23.05.06, Washington Post, artikkeli JPost 25.05.06)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019