TIISTAI 23.05.06
1. OLMERT AMERIKASSA
Olmertin ja presidentti Bushin tapaamista tänään tiistaina Amerikan aikaa valmistelleet Israelin ja USA:n johtajien neuvonantajat yrittivät löytää yhteistä linjaa, jonka mukaan Bushin tulisi esittää oma kantansa tapaamisen jälkeen pidettävässä lehdistötilaisuudessa. Tällaiset lausunnot ovat tärkeitä ja niiden sanamuotoa tutkitaan vuosikaudet, koska niiden katsotaan sitovan lausunnon antanutta maata.
Olmertin neuvonantajat yrittivät saada Bushin neuvonantajat suosittelemaan Bushille, että tämä huomioisi Olmertin karkotussuunnitelman positiiviseksi, jos kahdenkeskisiä neuvotteluja PA:n kanssa ei voida käydä.
Bushin neuvonantajien mukaan Bushin ei tule sitoutua mihinkään vaan hänen tulee painottaa neuvottelujen aloittamisen tärkeyttä. Tässä he katsovat Olmertin toimineen väärin määritellessään Mahmoud Abbasin heikoksi ja neuvottomaksi. He katsovat, että neuvottelut tulee käydä Abbasin kanssa. Tzipi Livnin ja Shimon Peresin tapaaminen Abbasin kanssa Sharm e-Sheikissä talouskonferenssin yhteydessä nähdään positiiviseksi mutta riittämättömäksi. ”Keskusteluja tulee jatkaa hänen kanssaan.”
Bush ja Olmert tapaavat tänään kolmelta kahden tunnin pituiseksi suunnitellussa neuvottelutilaisuudessa, jonka jälkeen he lehdistötilaisuuden päätyttyä jatkavat keskusteluja työpäivällisen yhteydessä.
2. JORDANIALAINEN AMMUTTIIN GAZASSA
Jordanian hallitus esitti vakavan varoituksen palestiinalaisille sulkea Gazan lähetystönsä vastalauseeksi lähettilään autonkuljettajan jouduttua ammutuksi kilpailevien ryhmien välisissä tulitaisteluissa eilen.
Jordanian hallituksen korkeat edustajat sanovat olevansa hyvin vihaisia tapahtuman johdosta ja vaativat osapuolia lopettamaan päivittäiset väkivaltaisuudet. Mahmoud Abbas esitti valittelunsa autonkuljettajan Khaled Radaidahin, 48-vuotiaan Jordanian kansalaisen, surman johdosta.
Tämä oli kahdeksas kuolonuhri kilpailevien osapuolten välisissä taisteluissa kuukauden alusta lähtien.
Aiemmin päivällä Fatahia kannattava 23-vuotias Muhammad Abu Toameh sai surmansa Abbasan kaupungissa Gazan alueen eteläosassa Hamasin ja Fatahin välisissä tulitaisteluissa.
Fatahin edustajat väittävät, että Jordanian lähettilään autonkuljettaja sai surmansa Hamasin uuden turvallisuusjoukon luodeista, mutta Hamas syyttää tulituksesta tuntemattomia pyssymiehiä, jotka aloittivat ampumisen heitä kohti lähellä PLC:n toimistoja.
3. SISÄLLISSOTA PALESTIINASSA?
Harvat uskovat sisällissodan mahdollisuuteen Fatahin ja Hamasin välillä, ei ainakaan toistaiseksi ihan siitä syystä, että Hamasin asema on liian heikko. Sillä on arviolta 3000 miehen heikosti koulutettu mutta ilmeisen hyvin aseistettu joukko-osasto Fatahin 40 000 – 60 000 miehen joukkoja vastaan, joitten lojaalisuudesta ei tosin ole takuita. Kaiken avaimena on se, kuka maksaa kenenkin palkat. Hamasin kansansuosion sanotaan kuitenkin pysytelleen korkealla, yli 60 %.
Fatah ei ole halunnut tunnustaa vaalitappiotaan vaan elättelee haaveita Haniyehin hallituksen kaatamisesta ja uusista vaaleista, jotka tuskin parantaisivat tilannetta näissä olosuhteissa.
Mahmoud Abbas on itse sekoittanut tilannetta heräämällä vasta Hamasin murskavoiton tultua ilmeiseksi ja Haniyehin hallituksen noustua valtaan siirtämällä itselleen hallitukselle kuuluneita oikeuksia ja suuren osan PA:n turvallisuusjoukoista. Tämä ei ole ollut omiaan lisäämään luottamusta osapuolten välillä.
Päivän teemoihin kuuluvat vastapuolen johtajien teloitukset ja murhayritykset tai uhkaukset niillä.
Abbas lupasi Sharm al-Sheikissä aloittaa keskustelut osapuolten kanssa 26. päivä toukokuuta Ramallahissa tarkoituksella muodostaa yhteistyöhallitus. Niiden onnistumisesta ollaan hyvin epäuskoisia.
4. OPISKELIJARAHASTO ISRAELIN TUHOAMISEKSI
Joukko iranilaisia opiskelijoita ilmoitti sunnuntaina perustaneensa rahaston, jolle annettiin komea nimi ”Opiskelijarahasto Israelin tuhoamiseksi”, tilaisuudessa, johon osallistui Vallankumouskaartin korkea-arvoinen jäsen. Rahaston perustajat väittävät, että nimestään huolimatta sen tarkoituksena on kerätä varoja Hamas-johtoiselle taloudellisissa vaikeuksissa painiskelevalle PA:n hallitukselle. Arviolta 300 opiskelijaa, jotka sanovat kuuluvansa ”oikeutta hakevien opiskelijoitten liikkeeseen”, osallistui tilaisuuteen. Hamasin hallitukselle kerätään varoja useissa arabimaissa.
Opiskelijoitten tilaisuudessa puhunut vallankumouskaartin kenraali Saeed Ghassemi sanoi mm.:
”Vastarinta on ainoa ratkaisu palestiinalaisille; jos hylkäät miekan, se on alkuna tuhollesi.”
Tilaisuudesta kertovan uutisen mukaan keräys ei ole saanut suurta kannatusta.
5. SAKSA VALMISTAUTUU MAAILMANKUPIIN
Kesäkuun 9. päivänä alkavat kuukauden kestävät Maailmakupin kilpailut ovat herättäneet Saksassa aiheellista huolta kaikenlaisten ääri-ilmiöiden eliminoimiseksi jo ennen kisojen alkamista. Sisäministeri Wolfgang Schaeuble kertoo sekä federaation että valtion tehneen työtä kuukausikaupalla varmistaakseen rauhan säilymisen. ”Minkäänlaisia ääri-ilmiöitä, enempää vieraanpelkoa kuin anti-semitismiäkään ei sallita.”
Hänen huolensa saa tukea äskettäisistä tummaihoisiin kohdistuneista väkivaltaisuuksista, joista Turkista maahan muuttaneet ovat joutuneet kärsimään. Eräs Turkista muuttanutta parlamentin jäsentä hakattiin pullolla päähän viikonvaihteen aikana ilmeisestä rasistisesta xenophobiasta (vieraanpelosta) johtuen.
6. KIRKKOJEN MAAILMANNEUVOSTO
Kirkkojen Maailmanneuvoston toimeenpaneva neuvosto (hallitus) piti kokoustaan Genevessä 16. – 19. toukokuuta. Kristillinen vasemmistoon kallistuva ekumeeninen järjestö, kuten JPostin artikkelin kirjoittaja George Conger sitä luonnehtii, sanoo lausunnossaan, ”ettei Israelin toimia palestiinalaisia kohtaan voida oikeuttaa moraalisesti, oikeudellisesti eikä poliittisesti. Kansainvälisen lain jättäminen huomiotta on johtanut nykyisen tilanteen vaiheeseen, jolta ei ole paluuta.” Kirkkojen maailmanneuvoston lausunnossa tuomitaan viattomien siviilien surmaaminen konfliktin kummaltakin osapuolelta ja palestiinalaisia kehotetaan jatkamaan yksipuolista aselepoaan Israelin kohtaan. Israelia kehotetaan perustamaan turvallisuutensa tasapuolisilla neuvotteluilla naapuriensa kanssa lopullisista rajoista.
LAUSUNNOSSA TODETAAN edelleen tilanteen epätasapaino: ”Yksi osapuoli valmistautuu määrittelemään lopulliset rajat territorioille, jotka kuuluvat toiselle osapuolelle, joka on kasvavassa määrin rajattu hajanaisille erillisalueille, jotka vielä ovat olemassa. Yksi puoli hallitsee yhä enemmän maata ja vettä, kun toisen osapuolen perheet enenevässä määrin menettävät maata ja vettä. Yksi osapuoli asuttaa yhä enemmän asukkaitaan miehitetylle maalle, toisen osapuolen pakolaiset ovat ilman koteja ja maata. Yksi osapuoli hallitsee Jerusalemia, kaupungin, jonka jakavat kaksi kansaa ja kolme uskontoa; toinen osapuoli – muslimit ja kristityt – näkevät demograafisen, kaupallisen ja uskonnollisen läsnäolonsa vähenevän Jerusalemissa. Yksi osapuoli, joka pitää kiinni laittomasta voitostaan, saa ansaitsematonta tukea osasta kansainvälistä yhteisöä. Toinen osapuoli, epätoivoisena näitten laittomien voittojen johdosta, käytti laillisia vaaleja valitakseen uudet johtajat, on eristetty ja sitä rangaistaan. Demokratiaa täytyy suojella, missä se juurtuu”, sanotaan lausunnossa ja vaaditaan, että Amerikka, EU ja Englanti lieventävät sanktioitaan Hamasia vastaan.
”Rauhan täytyy tulla pian, tai se ei tule kummalekaan kansalle pitkään aikaan.”
Kirkkojen maailmanneuvosto pyytää jäseniään etsimään rakentavia tapoja niitä uhkia vastaan, joita Juutalainen kansa kokee, niiden mukana rasismin luonne, jatkuvuus ja rajuus paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
KIRKKOJEN MAALIMANNEUVOSTON HALLITUS kehottaa kaikkia 340 jäsenkirkkojaan yli sadassa maassa edustaen arviolta 550 miljoonaa ortodoksista, anglikaanista ja protestanttista kristittyä ”käyttämään laillisia muotoja painostaakseen ja edistääkseen oikeudenmukaista rauhaa ja lopettaakseen israelilaisten ja palestiinalaisten harjoittamat laittomat toimet.”
Maaliskuussa 2005 kirkkojen maailmanneuvosto kehotti jäsenkirkkojaan vakavasti harkitsemaan investointien vetämistä pois Israelista ja toteuttamaan USA:n presbyteerisen kirkon vuonna 2004 tekemän päätöksen valikoitujen investointien vetämiseksi asteittain pois Israelista. Presbyteerikirkko käsittelee boikottiasiaa ensi kuussa uudelleen 217:ssa yleiskokouksessa Birminghamissa, Alabamassa, koska edellinen päätös herätti katkeria vastalauseita.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019