MAANANTAI 22.05.06
1. IRANIN YDINPOMMI
USA:n viranomaiset ovat vähätelleet Israelin viranomaisten lausuntoja, joitten mukaan Iranin ydinpommi on vain muutaman kuukauden päässä, koska heidän tietojensa mukaan siihen kuluu vielä kolme neljä vuotta. Molemmat sanovat perustuvansa saamiinsa tiedustelutietoihin. Olmertin CNN:lle antama lausunto vähän ennen Washingtonin matkaa voi olla tarkoitettu korostamaan Iranin ydinpommihaaveen todellisuutta ja tärkeyttä Israelille ennen tapaamistaan Bushin kanssa tiistaina. Israelissa asia nähdään kiireellisenä, joka on hoidettava. USA suosii YK:n kanavan käyttämistä mahdollisine turvallisuusneuvoston asettamine sanktioineen voidakseen saada Venäjän ja Kiinan yhteisen taktiikan taakse. Jos tämä tie ei vie toivottuun tulokseen, USA voi käyttää omaa boikottiaan Irania vastaan. Tulevatko muut maat, ennen kaikkea EU, Japani, Kanada ja Australia, mukaan tähän on epäselvää. Israelin toivo painotuksen siirtämisestä palestiinalaisten asioista Iraniin uskotaan johtuvan Bushin hallituksen haluttomuudesta tukea Olmertin convergence-suunnitelmaa (uusin nimi: realignment, uudelleen ryhmitys).
Olmert neuvottelee tänään neuvonantajiensa kanssa ja nauttii työ-päivällisen ulkoministeri Ricen kanssa.
2. ISRAEL BOIKOTOI EU:N KONFERENSSIA
Israel ei osallistu maanantaina Viinissä pidettävään EU:n sponsoroimaan konferenssiin, jonka teemana on ”Rasismi, vieraanpelko ja media”, koska anti-semitismi ei kuulu konferenssin aiheisiin. Israelin Itävallan lähettiläs Dan Ashbel ei osallistu tähän Itävallan ulkoministeriön, EU:n komission ja rasismin ja vieraanpelkoa seuraavan keskuksen järjestämään konferenssiin. Lähettiläs Ashbel ja edustajat Euro-Välimeren Yhteistyön maista - EU:n 25 jäsenmaata ja kymmenen Välimeren ympäristön maata – kutsuttiin osallistumaan konferenssiin. Tämä on ensimmäinen kerta 1995 Barcelonan konferenssin jälkeen, että Israel jää pois. Maaliskuussa esitetyn alustavan ohjelmaluonnoksen mukaan aiheina olivat rasismi, vieraanpelko, islaminpelko ja anti-semitismi. Arabimaiden painostuksen vuoksi anti-semitismi pudotettiin pois kaksipäiseksi suunnitellun konferenssin ohjelmasta. Israelin viranomaiset painottavat, ettei Israel voi osallistua virallisesti konferenssiin, jossa Euroopan ja arabi-maissa yleinen anti-semitismi on poistettu ohjelmasta.
Konferenssin järjestäjien mukaan Israelista osallistuu kuitenkin kolme: kaksi Israelin arabia ja yksi Israelin juutalainen, jonka edustama NGO (itsenäinen järjestö) valvoo, miten Israelin media esittää arabien asioita.
3. ISRAEL ANTAA APUA PALESTIINALAISILLE
Israelin ulkoministeri Tzipi Livni keskusteli Mahmoud Abbasin kanssa neljästi eilen Kairossa pidetyn talouskonferenssin keskustelujen väliaikana. Livni lupasi, että 50 miljoonaa NIS Israelin pidättämistä vero- ym. saatavista toimitetaan palestiinalaisille ja lisäksi Israel antaa terveydenhoidollista apua. Livni totesi turva-aidasta, että se on vain aita, jota voidaan siirtää tarvittaessa. PA:n neuvottelijana esiintynyt Saeb Erekat keräsi median edustajilta suuret ablodit julistaessaan, ettei mikään mahti maailmassa saa palestiinalaisia tyytymään pienempään valtioon kuin vuoden 1967 rajoilla.
Sekä Erekat että Abbas esittivät huolensa palestiinalaisten sisäisistä taisteluista, joita he pitivät hälyttävinä, vakavina ja vaarallisina. Sisällissodan mahdollisuutta kumpikin kauhisteli.
Yksi varakkaimmista palestiinalaisista PA:n alueilla ja Abbasin neuvonantaja, Munib al-Masri, on aloittanut kampanjan Palestiinan yksityissektorin sisällä voidakseen osallistua kansalliseen päätöksen tekoon. 54 suurinta yhtiötä on jo allekirjoittanut aloitteen. Al-Masri syyttää miehitystä kaikesta, mutta hänen mielestään heidän itsensä on tehtävä jotakin voidakseen keskeyttää jatkuvan alamäen.
Olmert ilmoitti CNN:n haastattelussa, että Abbas on voimaton ja saamaton eikä hänen kanssaan kannata neuvotella.
4. GAZAN KASVIHUONEET
Sharonin hallituksen karkotettua juutalaiset omistamistaan Gazan kasvihuoneista viime vuoden elo- syyskuussa amerikkalaiset – pääasiassa juutalaiset – hyväntekijät ostivat heidän kasvihuoneitaan ja – tarhojaan 14 miljoonalla USD ja lahjoittivat 3160 dunamis (790 eekkeriä) hiekkadyynejä, jotka juutalaiset olivat kehittäneet hedelmällisiksi maatalousmaiksi, Gazan miljoonalle asukkaalle. Kasvihuoneita hoitamaan perustettiin yhtiö nimeltä Palestinian Economic Develepment Corporation (PEDC), jota johtaa Bassil Jabir.
Yhtiö sijoitti 20 miljoonaa USD kasvimaitten ja –huoneitten korjaamiseen laajan ryöstelyn ja varastelun jäljiltä alueen jäädessä ilman valvontaa ja hoitoa. Se palkkasi 6000 palestiinalaista työntekijää, jotka tunsivat tekevänsä kansallista suurprojektia omalla maallaan. Ensimmäinen Israeliin tarkoitettu tuotantoerä, 12 000 tonnia, todettiin tarkastuksessa erittäin korkeatasoiseksi. Mutta sitten alkoivat ongelmat.
Terroristit uhkasivat useaan kertaan hyökätä ainoaa vientikanavaa Karni-terminaalia vastaan, mikä pakotti Israelin sulkemaan sen lyhyitä katkoja lukuun ottamatta. Palestiinalaiset hylkäsivät Israelin tarjouksen käyttää toista, Kerem Shalomin, terminaalia etelässä, koska se olisi vähentänyt Karnin terminaalissa toimivien palestiinalaisten virkailijoitten saatavia. Vain 1500 tonnia saatiin lopulta vietyä ajoissa Israeliin. Suurin osa sadosta jouduttiin dumppaamaan hiekkadyyneille, eikä sitä ei voitu myydä Gazan alueella, koska se olisi sotkenut muitten tuottajien markkinoita. PEDC oli odottanut saavansa ensimmäisestä sadosta voittoa 16 miljoonaa USD, mutta sai vain yhden miljoonan USD. Yhtiö on suurissa vaikeuksissa, se ei pysty maksamaan kahden viimeisen kuukauden palkkoja ja on joutunut irtisanomaan 6000 työntekijäänsä.
PEDC:n katastrofi koskee myös israelilaista vientiyritystä Adafresh, joka oli investoinut rahaa vientiä varten, mikä nyt peruuntui. Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu Gazan kasvitarhoille ja –huoneille, joitten arvo on 45 miljoonaa USD. Yhtiön johtajan Jabirin mukaan yhtiö lopettaa, ellei tilanne muutu perusteellisesti, mihin kukaan ei usko nykyisessä tilanteessa.
5. SDEROTIN IHME
Palestiinalaiset ampuivat sunnuntaiaamuna kaikkiaan viisi Kassam-rakettia Gazan pohjoisosasta Israelin puolelle. Yksi raketeista putosi Gevimin risteysalueelle Sderotissa, jossa yhtä naista hoidettiin shokin vuoksi, yksi putosi Gazan puolelle aitaa, kaksi muuta asumattomille alueille.
Yksi Kassam-raketti osui Sderotissa suoraan koulurakennuksen kattoon n. 08.35 aikaan sunnuntaiaamuna. Oppilaat kokoontuvat synagogaan aamurukouksiin 07.45-08.30 aikaan palaten sitten luokkiinsa. Jostain syystä sinä aamuna oli viivytystä, ja he jäivät synagogaan keskustelemaan ohjaajiensa kanssa. Jotkut oppilaat olisivat halunneet mennä valmistelemaan ylioppilastutkintoaan varten ennen oppilaitten palaamista, mutta eivät päässeet sisälle ovien ollessa lukittuina. Oppilaat kuulivat ”Red Dawn” hälytyssireenin varoittavan lähestyvästä raketista, mutta se räjähti muutaman sekunnin kuluttua koulun sisällä. Raketti oli tullut katon läpi tuhoten luokkahuoneen ja sen viereisen lepohuoneen välisen seinän. Kauhistuneet vanhemmat kiirehtivät paikalle hakemaan lapsiaan kotiin, mutta myös sosiaali- ja psykologihoitajia kutsuttiin paikalle antamaan henkistä ensiapua pahimmin kärsineille.
Sekä opetusministeri Yuli Tamir että puolustusministeri Amir Peretz kävivät paikalla tutustumassa tilanteeseen. Peretz määräsi kiireellisesti vahvistamaan Sderotin koulujen kattoja, mutta se ei valmistu syyskuun alkuun mennessä.
IDF ampui 200 tykinammusta Gazan alueen tyhjille hiekkakentille. Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut.
Nablusin alueella palestiinalaiset väittävät naisen saaneen surmansa IDF:n luodeista sunnuntaiaamuna. Sotilaat kertoivat, että al-Aksan pyssymiehet tulittivat heitä operaation aikana, mutta he eivät vastanneet siihen. Muualla Länsirannalla IDF pidätti kuusi epäiltyä palestiinalaista.
Gazan alueella sotilaat havaitsivat 16 palestiinalaisryhmän lähestyvän turva-aitaa ja ampuivat lopulta heidän jalkoihinsa, kun he eivät poistuneet alueelta.
6. EMME AVUSTA KARKOTUKSIA
Satoja uskonnollisia oppilaita, joiden on määrä astua asepalvelustaan suorittamaan muutaman kuukauden sisällä, on ilmoittanut pääministeri Olmertille, että he kieltäytyvät osallistumasta juutalaisten karkotuksiin Juudean ja Samarian sisäosista. He sanovat kirjeessään palvelevansa maansa puolustamisessa mutta eivät suostu toimimaan joukoissa, jotka osallistuvat karkotuksiin.
Kaikki opiskelijat eivät hyväksy kirjelmän muutamia kohtia, mutta pitävät sen kokonaissanomaa oikeana. Heillä on myös lukuisten rabbien tuki ja siunaus takanaan.
7. ABBASIN ONGELMAT
PA:n puheenjohtaja, jota myös presidentiksi kutsutaan, Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen, on saanut teloitusuhkauksen muiden PA:n johtajien ohella ryhmältä, joka kutsuu itseään nimellä al-Qaida in Palestine.
Ryhmä sanoo olleensa lauantain murhayrityksen takana tiedustelujohtaja Tarek Abu Rajabia vastaan.
PA:n tiedustelulähteet ilmoittavat, että Hamas hankkii suuria määriä aseita mahdollista yhteenottoa Fatahin joukkojen kanssa. Sunnuntaiaamuna PA:n turvallisuusjoukot löysivät 70 kilon pommin PA:n turvallisuusjoukkojen johtajan Rashid Abu Shabakin taloon johtavan tien varrelta. Shabak on myös Fatahin johtajia. Asian tultua julkisuuteen sadat palestiinalaiset tungeksi kaduille huutaen Abbasia ja Shabakia tukevia iskulauseita ja ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi puolustamaan johtajiaan.
Ramallahissa lukuisat palestiinalaiset osoittivat mieltään al-Jazeeran omistamien kolmen auton polttamisen johdosta lauantai-iltana. Fatahin johtajat eivät hyväksy al-Jazeeran tapaa haastatella Hamasin johtajia ja välittää Hamasin saarnaajien puheita moskeijoista.
Lauantaina lehtien ja TV:n toimittajia piestiin heidän tullessa seuraamaan yleisen tiedustelupalvelun päämajassa sattunutta räjähdystä Gazan kaupungissa.
Abbas nostaa oikeusjutun Lontoossa toimivaa tunnettua toimittajaa vastaan, koska tämä on hyökkäillyt useasti Abbasia vastaan kutsuen häntä mafiajohtajaksi ja syyttäen häntä taloudellisesta korruptiosta.
Abbasin pojat Tarek ja Yasser esittivät syytteen al-Quds al-Arabi-lehden toimittajaa Abdel Bari Atwania vastaan Ramallahin maistraatin oikeudessa. Atwanin tulisi tulla vastaamaan oikeuteen 26. kesäkuuta 2006.
Atwan on kritisoinut Abbasia hyvinkin kärkevästi useissa lehtensä artikkeleissa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019