Friday, July 27, 2012

PERJANTAI 27.07.12


PERJANTAI 27.07.12

1. HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah sanoi torstaina libanonilaisen Al-Joumhouria lehden artikkelin mukaan asettavansa johtamansa järjestön Syyrian presidentti Bashar Assadin käytettäväksi tapauksessa, jossa hänen hallituksensa tarvitsee kiireellistä apua. Lehti viittaa korkeilta poliitikoilta saamiinsa tietoihin, joiden mukaan Assad on ollut yhteydessä Nasrallahin kanssa, joka tarjoutui tapaamaan Assadin joko asunnossaan tai Iranin lähetystössä Beirutissa. Nasrallah itse ei ole juuri uskaltanut piipahtaa bunkkerinsa ulkopuolella pelätessään joutuvansa teloituksen uhriksi.

RAPORTIN mukaan Assad on päättänyt pysyä Syyriassa, koska hän edelleen uskoo voivansa purjehtia tämän karikon ohi venäläisten luotsien ja sotilaallisten asiantuntijoitten opastuksella. Artikkelin mukaan Hizbullah oli laatinut suunnitelman - jo ennen Assadin lähipiiriin tehtyä pommi-iskua, joka surmasi kolme avainkenraalia – puuttua tilanteeseen suoraan siinä tapauksessa, että ulkovallat pyrkivät sekaantumaan taisteluihin Syyriassa. Suunnitelman mukaan Hizbullah asentaa tutka-asemia ja ohjuksia Bekaan laaksoon Libanonin puolelle Syyrian rajan läheisyyteen. Järjestö lupasi 2000 valiosotilastaan Assadin käyttöön vaikka etulinjan taisteluissa Assadin armeijan rinnalla.

HIZBULLAHIN kansanedustaja Libanonin parlamentissa Kamel Rifai kertoi kuitenkin Ahsarq Al-Awsat uutislehden artikkelin mukaan, että vaikka Hizbullah kunnioittaa suuresti Assadin hallitusta, se ei halua puuttua Syyrian sisäisiin taisteluihin. ”Nuo joukot eivät nosta asettaan arabiyhteisöä vastaan, koska niitä tarvitaan Israelin vastaisessa taistelussa.” Hän lisäsi, että vaikka Hizbullahin sympatiat ovat Assadin hallituksen puolella, sen taistelun pääkohde on Israel.

HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi puheessaan viime viikolla, että Syyriaa pidetään Hizbullahin ja Iranin välisenä linkkinä todeten, että Syyria on paljon enemmän kuin välittäjä. Hän totesi Syyrian toimittaneen tarvittavan aseistuksen 2006 Libanonin kakkossodan aikana, eikä aseiden toimitus koske vain Libanonia vaan myös Gazaa.
ISRAELIN johtajat ovat varoittaneet toistamiseen iskevänsä välittömästi, jos he havaitsevat Syyrian toimittavan massatuhoaseitaan ja niitä kuljettavia ohjuksiaan Hizbullahille. Viimeksi ulkoministeri Avigdor Lieberman esitti tällaisen varoituksen tavattuaan EU:n johtajia Brysselissä. Hän pyrki saamaan EU-johtajia muuttamaan halvaantuneeksi jämähtäneen kantansa Hizbullahista ja asettaa se terrorijärjestöjen listalle, mutta ilman tulosta. EU-johtajien pään kääntäminen suhteessa Hizbullahiin ja PA:n johtoon muistuttaa halvaantuneen hevosen piiskaamista, jospa se kuitenkin vielä virkoaisi ja aloittaisi tositoimet.
EU-johtajien mielestä Hizbullahilla on poliittista toimintaa; se osallistuu Libanonin parlamentin toimintaan ja sillä on ministereitä hallituksessa, mutta niin on Hamasillakin Gazassa ja nyt Muslimiveljeskunnalla Egyptissä.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158326#.UBIpxnVHT-k

2. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan, joka tunnetaan raisusta terminologiastaan ja railakkaista mielipiteistään, josta Israel ja sen johtajat ovat saaneet oman osansa, on nyt kääntänyt sanalliset hyökkäyksensä Syyriaan ja sen presidentti Bashar Assadiin. Eivätkä hänen hyökkäyksensä tällä kertaa rajoitu vain uhkaaviin sanoihin, vaan hän lähetti panssaroituja joukko-osastoja ja ohjusyksiköitä Syyrian vastaiselle rajalle uhaten iskeä jokaiseen Turkin alueelle tehtyyn hyökkäykseen samalla mitalla.
TURKKI syyttää kurdien miehittämän Syyrian länsiosan alueella toimivan Demokraattisen Unionipuolueen (DUP) avustavan Turkissa hallitusta vastaan taistelevaa kurdien PKK-puoluetta. DUP valvoo Syyrian länsiosassa Turkin rajan tuntumassa olevia kaupunkeja Amuda, Derik, Kobani (Ayn Al-Arab) ja Afrin, kuten Times of Israel web-sivulla kerrotaan. Turkin pääministeri katsoo tästä saaneensa laillisen oikeuden (casus belli) vastata Turkkia vastaan aloitettuun hyökkäykseen omilla vastaiskuillaan.

TURKKILAINEN Cihan News Agency raportoi torstaina, että Turkki on mobilisoinut ja siirtänyt tankkeja ja ohjuksia Turkin rajan tuntumassa olevan kurdialueen lähelle sen ilmoitettua eronneensa Syyrian keskushallituksesta itsehallintoalueeksi. Uutisen mukaan Turkki lastaa tankkeja kuorma-autoihin Sanliurfan kaupungissa siirtääkseen ne Mursitpinar rajan-ylityspaikalle. NATON jäsenenä Turkin sotaiset toimet sekoittavat järjestön Syyrian sotaan    http://www.timesofisrael.com/turkey-mobilizes-tanks-and-missiles-to-border-with-kurdish-syria/

3. SYYRIASSA pakolaisten nimikkeellä asuvien palestiinalaisten johtajat ovat pyrkineet pitämään pakolaisleireissä asuvat palestiinalaiset poissa Syyrian sisällä lähes avoimeksi sisällissodaksi kehittyneistä taisteluista.
Syyriassa asuvista YK:n avustusjärjestön rekisteröidystä 496 000 pakolaisesta on aktivistien ilmoittamien lukujen mukaan 150 –200 palestiinalaista saanut surmansa. Lukujen verifioimista vaikeuttaa se, etteivät palestiinalaiset ilmoita kuolleista, koska se vähentää YK:n antamien avustusten määrää. He asuvat ”kuolleina sieluina” palestiinalaisleireissä.

Syyrian pakolaisista osa muutti johtajiensa lupausten pettäminä ”parin viikon sodasta” 1948, osa ajettuina liittyessään aseellisiin joukkoihin, osa on muuttanut leireihin muitten Lähi Idän sotien ajamina, tai paikallisista asukasyhteisöistä.
Damaskoksen Yrmoukan pakolaisleirissä asuu n. 150 000 ihmistä useimmiten suhteellisen heikosti varustetuissa kerrostaloasunnoissa kapeiden mutkittelevien katujen varsilla.
Palestiinalaisjohtajien on ollut vaikea hillitä nuorten halua osallistua alueensa tuntumassa riehuviin taisteluihin, joutuen näin harhaluotien tai sala-ampujan maalitauluksi.

Artikkelin mukaan palestiinalaiset tuntevat sympatiaa kapinalisiin, mutta pelkäävät ottaa avointa kantaa Kuwaitin esimerkin vuoksi. Kuwaitissa työskennelleet palestiinalaiset, jotka tervehtivät Irakin joukkoja vapauttajina, ajettiin sotaonnen käännyttyä pois maasta.
Siksi he eivät avoimesti halua sekaantua Syyrian taisteluihin, vaikka tunnustavatkin, ettei kumpikaan osapuoli tule vapauttamaan Palestiinaa, ja toiseksi hallitus on suhtautunut heihin suhteellisen siedettävästi, eikä uusista johtajista tai mielipiteistä ole tietoa.
Daraassa olevan pakolaisleirin 17 500 asukkaasta kaksi kolmasosaa pakeni taisteluja palaten niiden tauottua takaisin, mutta lääkkeistä ja ruuasta on puutetta. http://www.timesofisrael.com/palestinians-in-syria-get-pulled-into-civil-war/

4. JUUTALAISTEN valmistautuessa suremaan Tisha B´Av kuun päivää, jolloin molemmat juutalaisten Temppelit tuhottiin, ja vuosisatojen aikana lukuisat onnettomuudet kohtasivat
juutalaista kansaa maanpakolaisuudessa ollessaan eri puolilla maailmaa, arabiliitto antoi varoituksen Kairossa, ettei Israelin tule koskea Al-Aksa moskeijaan, muslimien pyhimpään paikkaan. Tämä arvostus Al-Aksalle on joko uusi suuntaus muslimien teologiassa tai sihteerin kynän lipsaus, sillä tähän saakka Mekka on ollut islamin pyhin paikka, joka seuraa Medina.

ARABILIITON varoituksessa todetaan ”Al Aksa moskeijan olevan kaikkein pyhin arabien ja muslimien pyhien paikkojen joukossa”.
Lausunnossa varoitetaan miehitysjoukkoja vahingoittamasta Al Aksa moskeijaa todeten:
”Al Qudsin (Jerusalemin) kaupunki ja sen ensimmäisellä paikalla Al Aksa moskeija, on punainen linja, jota ei saa ylittää, ja mikä tahansa hyökkäys sitä vastaan tulee väistämättä vaarantamaan turvallisuuden ja vakauden koko alueella”, kuten lausunnossa todetaan.

ARTIKKELIN mukaan arabiliiton vihan nostatti pintaan ”poliisin raaka tunkeutuminen Temppelivuorelle tarkistaakseen ihmisten henkilöllisyyskortteja ja rajoittaen tilapäisesti palestiinalaisten pääsyn vuorelle”.
Muslimiveljeskuntaan liittyvä tohtorien mielenosoitus asiassa järjestetään lauantai-iltana israelilaisten aloittaessa paastonsa ja surua ilmaisevat valituksensa Temppelien ja Jerusalemin hävitysten johdosta. Kairon mielenosoituksessa poltettaneen Israelin lippuja juutalaisten suorittaessa perinteeksi tullutta Jerusalemin vanhanosan muurien ympärimarssia.
Juutalaiset näyttävät vähitellen havahtuvan Temppelivuoren ja Jerusalemin merkitykseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158327#.UBJGY3VHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
         -     USA:n puolustusministeri Leon Panetta vierailee ensi viikolla Egyptissä ja tulee sieltä Israeliin ja edelleen Jordaniaan ja Tunisiaan. Hän tapaa Kairossa presidentti Mohammed Mursin ja Egyptin johtavan upseerin marsalkka Tantawin. Iranin tilanne on siirtynyt kakkospaikalle Syyrian taistelujen viedessä tärkeimmät otsikot, mutta USA:n viranomaiset sanovat jännityksen Persianlahdella kasvaneen entisestään. Israelin pää- ja puolustusministerit ovat kalistelleet sapeleitaan, mikä saa Panettan heti matkaan rauhoittelemaan Israelin ”kuumakalleja”.
-          Pentagon on suostunut Israelin vaatimuksiin asentaa Lockheed Martinin valmistamiin F-35 koneisiin Israelin valmistamia elintärkeitä osia ja elektronisen sodankäynnin välineitä. Pentagon teki valmistavan yhtiön kanssa 450 miljoonan USD sopimuksen Israelin esittämistä vaatimuksista. Koneiden arvioidaan valmistuvan 2016 alussa. Pentagonin mukaan Israelin vieraiden aseiden kauppa on arvoltaan 15.2 miljardia USD, jos se toteutetaan kaikilta osiltaan. Reutersin mukaan sopimukset ovat nyt valmiit ja prosessi etenee omalla painollaan. Sopimus tulee entisestään kasvattamaan Pentagonin ja israelilaisten yhtiöitten Elbit Systems ja IAI:n välistä yhteistoimintaa. Nämä yhtiöt valmistavat F-16 koneen osia kuten siipiä, ja ne tulevat valmistamaan F-35 koneen siipiosia myös. Pentagon on tilannut ehkä maailman pisimmälle kehitettyä konetta 2443 kappaletta 396 miljardin USD hinnalla. Konetta valmistetaan kolmena versiona. Monet muutkin maat ovat tilanneet F-35 koneita: Englanti, Turkki, Italia, Kanada, Australia, Tanska ja Norja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158319#.UBJNw3VHT-k
-          IDF asetti Syyrian rajalla olevat joukkonsa korkeaan hälytysvalmiuteen peläten, että kiihtyneet taistelut Damaskoksessa ja Aleppossa voivat saada suuret ihmisjoukot yrittämään pakoa Israelin puolelle. Sotilaat asensivat turva-aitaan lisää piikkilanka-esteitä ja kohentavat valmiustilaansa. Sotilaitten lisäämisen ohella IDF on tehostanut lentovalvontaa raja-alueella ja lisännyt sala-ampujien lukua. Virallisesti Israel on sivistysvaltioitten tapaan velvollinen huolehtimaan pakolaisista, jos heitä tulee rajan yli. Viime viikon taistelut ajoivat Damaskoksesta 30 000 ihmistä pakosalle. Viime viikolla n. 500 Syyrian sotilasta ja 50 sotilasajoneuvoa ylitti hetkeksi Israelin rajan palaten pian takaisin omalle puolelleen. Israel valitti tapauksesta YK:lle. Taistelut ovat keskittyneet Syyrian suurimman kaupungin, kaupan ja liike-elämän keskuksen Aleppon omistuksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158315#.UBJRSHVHT-k
-          Pentagon sanoo, että uusin ja kauhein superpommi 30 000 paunan bunkerbuster on nyt valmis. Pentagonin edustajan mukaan pommi on kehitetty nimenomaan Fordon maanalaisten ydinlaitosten tuhoamiseksi. Iran ilmoitti eilen, että sillä on 11 000 toimivaa sentrifugia uraanin rikastamiseksi. Pommi pystyy tunkeutumaan maahan 200 jalkaa ennen räjähtämistään. Pommi on 20.5 jalan pituinen ja siinä on 5 300 paunaa räjähdysainetta. Sen tunnus on MOP (Massive Ordnance Penetrator)
Obama antoi luvan viedä Israeliin kymmeniä GBU-28 bunkerbuster pommia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4261114,00.html
Thursday, July 26, 2012

TORSTAI 26.07.12


TORSTAI 26.07.12

1. USA:N mantereellinen osa kärsii pahimmasta kuivuudesta sitten vuoden 1956 joulukuun jälkeen, jolloin oli samoin suuri kuivuus maan keskiosissa. The New York Times kertoo artikkelissaan, että laajalle levinnyt kuivuus on pahin puoleen vuosisataan, ja että ennusteiden mukaan tilanne pahenee ennestään, mikä voi johtaa ruuan hintojen nousuun ja vientikustannusten kasvuun. USA:n hallitus on nimennyt 29:ssä osavaltiossa 1 300 aluetta federatiiviseksi tuhoalueeksi kuivuuden vuoksi. Tämä mahdollistaa maanviljelijät saamaan lainoja halvemmalla korolla ja valtion myöntämiä avustuksia päästäkseen vaikean ajan yli.

KUIVUUSALUE ulottuu Kaliforniasta Arkansasiin ja Teksasista Pohjois-Dakotaan, käsittäen n. 55 % Amerikan mantereen USA:n alueesta.
ISRAEL tarjoaa tässä apuaan mahtavalle liittolaiselleen.
ISRAELIN vesihallituksen vedenpuhdistusosaston johtaja Avraham Tenne vakuuttaa, että hänen johtamansa yhteisön saamia kokemuksia veden säästämiseksi voidaan soveltaa myös USA:n olosuhteisiin, ja tarjoaa apuaan ja suosituksia joistain välittömistä toimista.

TENNE sanoo, että koska Israelilla on enemmän kuin tarpeeksi kokemusta sateettomista vuosista, hän katsoo olevansa oikeutettu esittämään ystävän neuvoja.
Ensiksi hän sanoo, USA:n on aloitettava kansan opettaminen veden säästämiseen. Veden kulutus USA:ssa on kolme kertaa suurempi kuin Israelissa henkeä kohti. Useimmat maailman maat ovat alkaneet havaita, ettei vesi ole ehtymätön luonnontuote.
Toiseksi Tenne suosittelee USA:ta uudistamaan kastelujärjestelmän. Israelissa 90-95 % kastelutarpeesta suoritetaan ns. tippa-menetelmää käyttäen, Amerikassa vain 5 %.
Hän ottaa esimerkiksi Arizonan, jonka 7 miljoonaa asukasta vastaa Israelin asukasmäärää. Sen asukkaat käyttävät vettä neljä kertaa enemmän vettä vuodessa kuin Israel – Arizona 8.5 miljardia kuutiometriä, Israel n. 2 miljardia, mitä Arizonan tapauksessa voidaan pitää suunnattomana veden tuhlauksena. Maanviljelijöitä voitaisiin myös rohkaista käyttämään vettä säästäviä menetelmiä. Yksi mahdollisuus on poistaa veden kustannusten tukeminen.
KolmannekSI Tenne mainitsee vesijohtojen uusimisen. Hän sanoo, että 20 % vedestä menee USA:ssa vuotavien putkistojen seurauksena hukkaan, mikä ei ole niin paha kuin Lontoossa, jossa hukkaprosentti on 40, mutta kuitenkin kaksi kertaa suurempi kuin Israelissa.
Siksi USA:ssa tulee aloittaa vesijohtojen puhdistaminen.
Viemärivesistä Israelissa puhdistetaan 80 % viljan kasteluun, verrattuna Yhdysvaltoihin, jossa vain 1 % viemärivesistä puhdistetaan uusintakäyttöön, ja suurissakin valtioissa kuten Kalifornia vain 5 % niistä palaa uusintakäyttöön.

AVRAHAM TENNE kuitenkin valittaa edistyksen hitautta Amerikassa, minkä hän katsoo johtuvan byrokratian ongelmista. Kaliforniassa valtio mietti 15 vuotta ennen kuin pystyi tekemään päätöksen vedenpuhdistuslaitoksen rakentamiseksi. Toiseksi päätösten saamista niiden rakentamiseksi ja uusien menetelmien omaksumiseksi hidastavat erilaiset NGO-järjestöt hyvää tarkoittavine päämäärineen kunnallisen byrokratian lisäksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158256#.UBDVlnVHT-k

2. EURO on vaihteeksi edennyt positiivisesti, mutta asioita tarkkailevat ennustavat todella vaikeiden aikojen olevan vasta edessäpäin. Moodin luokittelujärjestelmässä sekä Saksan että Euroopan hätäapurahaston arvostusta on laskettu. Artikkelin mukaan Saksa ei ole vielä ajautunut paniikkiin ja investoijat suosivat edelleen maan pankkien korkojärjestelmiä, mutta Moodin päätös voi vaikeuttaa Saksan halua tukea talouskriisin selvittämisessä. Tämä tarkoitta sitä, että jos arvostuksen laskeminen johtaa korkojen nousuun, kriisin hoitamiseksi sovitut järjestelmät eivät enää toimi.
Moody laski myös Alankomeiden luokitusta, ja – kuten suomalainen media välitti länsimaiden hämmästelyn Suomen porskuttelusta EU:n kriisistä huolimatta – Suomi on ainoa maa, jonka luokitus AAA säilyi ennallaan.
Luokitusten alentaminen merkitsee kuitenkin sitä, että ennen pitkää saavutetaan vaihe, jossa myös taloudellisesti menestyvien maiden talous tulee kärsimään, sillä kokonaisuutena Eurooppa on maittensa talouksien summa.
Espanjassa 10 vuoden velka nousi kestämättömiin lukuihin, mutta vielä huolestuttavampi oli havainto, että 2 vuoden velat lähenivät 10 vuoden lukuja, mikä estää talouden kasvun. Espanjassa monet alueet Valencian vanavedessä ovat pyytäneet taloudellista apua.
ECB:n, ISM:n ja EU:n edustajien matka Kreikkaan paljasti karkean tosiasian, että Kreikka tarvitsee lisälainaa taloutensa hoitamiseksi.
Englannissa talousongelmat ovat osoittautuneet arvioitua vaikeammiksi.
Ranskassa työttömyys on noussut 14 kuukauden ajan, mutta ranskalaiset elävät uuden sosialistisen hurmionsa hekumassa huomaamatta, mihin pursi on menossa. Artikkelissa varoitetaan, että Ranskan ongelmat kasvavat sosialismin euforiasta huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158259#.UBDh0nVHT-k

3. DEBKAFILE toteaa artikkelissaan, että arabimaitten kootessa joukkojaan Syyrian rajoille, mikä voi johtaa presidentti Bashar Assadin varoituksen massatuhoaseiden käyttämisestä maahan hyökkäävää vihollista vastaan, Venäjä liittyi USA:n esittämään varoitukseen, ettei Assad turvautuisi tällaiseen tuomiopäivän aseeseen vastoin kansainvälisiä sääntöjä.
Syyria ei ole allekirjoittanut massatuhoaseitten käyttämisen rajoittamissopimusta.

DF kertoo, että Venäjän Syyrian sisällä toimivien tiedustelijoiden ja elektronisten asemien välittämien tietojen ansiosta sillä on parhaat mahdollisuudet tiedostaa, mitä Syyrian sisällä todella tapahtuu. DF päätyy toteamukseen, että venäjä on päätellyt Assadin hallituksen olevan hyvin lähellä käskyn antamiseksi niiden käyttämisestä. Jos sellainen käsky annetaan, ensimmäisiksi sen tulevat tuntemaan Israel, Turkki ja Jordania. Tilanteen nopea kehittyminen tilanteeseen, joka räjäyttää koko Lähi Idä, on pakottanut Venäjän puolustusministeriön ilmoituksen mukaan lähettämään suuren laivasto-osaston Atlantilta ja Pohjanmereltä Gibraltarin kautta Välimerelle höyryten täyttä vauhtia Syyrian rannikkoa kohti.

Venäjän puolustusministeriön tiedotus annettiin alkuviikosta, ja 25.07. laivasto-osasto ohitti Gibraltarin salmen. DF:n mukaan laivasto-osastoa johtaa sukellusveneitten ja lentokoneitten torjuntaan erikoistunut sota-alus Admiral Chabanenko, jota seuraavissa kolmessa aluksessa on tuhansia venäläisiä merisotilaita. Tämä laivasto-osasto kohtaa Välimerellä Venäjän Mustanmeren laivasto-osaston, joka on odottanut uusia käskyjä heinäkuun 21. päivästä alkaen. Mustanmeren laivasto-osastoon kuuluvat fregatti Smetlivy ja kaksi maahanlaskualusta täynnä venäläisiä merisotilaita. DF arvioi, että joukkojen määrästä ja laadusta päätelleen Venäjä aikoo laskea joukkojaan ja merisotilaitaan Syyriaan. DF arvioi, että Venäjä voi käyttää niitä joko kaupankäynnissä USA:n kanssa Syyrian kriisin ratkaisemiseksi tai suoraan avustaen Assadin joukkojen pyrkimyksiä kapinan kukistamiseksi lokakuuhun mennessä.

SEKÄ USA että Englanti ovat varoitelleet Assadia ajan kulumisesta umpeen viitaten kapinallisten saamiin voittoihin maaseudulla ja vihjanneet puuttumisesta tilanteeseen, millä ne tarkoittavat Jordaniaan kokoontuneita arabijoukkoja, jotka voisivat miehittää kapinalisten valtaamat alueet. Irak ja Turkki ovat seuranneet tilanteen kehitystä sivusta puuttumatta suoraan sotatoimiin, mutta Iranin vallankumouskaartin apulaiskomentaja kenraali Masoud Masayeri varoitti tiistaina 24.07., ettei Iran salli hallituksen vaihtoa Syyriassa. Hän varoitti, että Iran iskee lujaa niitä maita vastaan, jotka avustavat kapinallisten kaappausaikeita. Hän osoitti sormellaan Saudi Arabiaa ja Qataria, mutta myös USA ja Israel ovat listalla.
Turkki siirtää suuria joukko-osastoja Syyrian rajalle kaiken varalta.

4. IDF:N komentaja Benny Gantz sanoi tiistaina, että tiedustelutietojen mukaan Assadin joukot valvovat edelleen Syyrian massatuhoaseita, mutta Reutersin artikkelin mukaan Israel seuraa tarkoin tilannetta, käyttäen siihen useita tiedustelusatelliittejaan, UAV-koneitaan, tiedusteluhävittäjien ylilentoja sekä muita tapoja seuratakseen, minne Assad niitä siirtää.
Israelilla on viisi toimivaa satelliittia, Ofek 9, Tecsar, Ofek 7 ja Ofek 5 ja lisäksi IDF saa tietoja kaupallisen satelliitin Eros-B1 välittämänä. 
OFEK-satelliitit käyttävät kameroita, joiden sanotaan pystyvän erottamaan kohteet 0.5 metrin tarkkuudella, mutta Tecsar edustaa kehityksen huippua. Se käyttää kameroiden asemesta tutkahavaintoihin perustuvaa järjestelmää, yhtenä harvoista maailmassa.
Syyrialla on VX ja Sarin hermokaasuja ja sekä sinappikaasua, ja sen Scud-D ohjukset voidaan varustaa massatuhokärjillä. Scud-D ohjus yltää lähes kaikkialle Israelissa.
IAF käyttää Beechcraft Kingair B200 kaksois-turboahdettuja koneita, joiden elektro-optiset kamerat toimivat kaikissa sääoloissa vuorokauden ympäri. Ne edustavat alansa huippua.
IAF:n UAV-koneet kuten Heron 1 ja Heron TP lentävät korkealla ilmakehässä tavanomaisten ilmatorjuntajärjestelmien ulottumattomissa 24 tuntia. Ne välittävät jatkuvaa kuvaa alapuolella olevasta maastosta, ja koneen hitaasta nopeudesta kuvat ovat tarkkoja ja ajan tasalla. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=278898

5. UUTISOTSIKOITA
-          Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh tapaa 17-henkisen delegaationsa kanssa Egyptin presidentti Mohammed Mursin tänään Kairossa. Haniyehin toivelistalla on, että Egypti poistaa liikenne- ja matkustusrajoitukset Gazan ja Egyptin väliseltä rajalta. Varmaan toisena aiheena on Hamasin ilmoitus Gazan kaistan julistamiseksi  itsenäiseksi, jolla se katkoisi kahlehtivat siteet Fatahin ja PA:n kanssa. Presidentti Mubarak kohteli Hamasin kysymystä vain turvallisuuskysymyksenä eikä koskaan tavannut sen johtajia. Tämä käytäntö muuttuu nyt Mursin aikana, onhan Hamas Muslimiveljeskunnan haaraosasto.  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=278956
-          Iran esitti YK:n turvallisuusneuvoston Lähi Itää koskevan keskustelun aikana väitteen, että Israel oli itse junaillut Burgan itsemurhaiskun Bulgariassa. Israel on yhdessä Bulgarian kanssa syyttänyt, että israelilaisia turisteja hotelliin kuljettavaan bussiin tehdyn pommi-iskun teki Hizbullahin agentit Iranin avustuksella. Iskussa kuoli viisi israelilaista ja yli 30 haavoittui. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=278934
-          Maailmanpankki ilmoitti eilen, että suunniteltu Palestiinan valtio tulisi olemaan taloudellisesti kestämättömällä pohjalla, koska PA:n budjetti perustuu liian suurelta osin ulkomaisiin avustuksiin. Pankin katsauksessa todetaan, että ennen kuin yksityissektori on saavuttanut tietyn kapasiteetin, itsenäisen Palestiinan valtion talous olisi kestämätön. PA:n keskimääräistä suurempi vuosittainen kasvu perustuu lähes kokonaan ulkomaisiin avustuksiin, joiden perusta on jo alkanut rakoilla. Vuonna 2010 PA sai avustuksina 1            miljardi USD, mutta tämä ei kattanut sen kaikkia menoja, ja tilanne on pahentunut kriisin asteelle tänä vuonna. PA:n puheenjohtajan Abbasin tarkoituksena oli esittää Palestiinan hyväksymiseksi YK:n ei-valtio jäseneksi, mihin sillä lienee edellytykset YK:n yleiskokouksen jäsenmaiden enemmistön suosiessa esitystä. Abbas sanoi sittemmin siirtävänsä esityksen USA:n presidentin vaalien jälkeen loppuvuodeksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=278897
-          Puolustusministeri Ehud Barak uhittelee, että Israelin tulee päättää iskuista Iranin ydinlaitteita vastaan mahdollisimman pian todeten, että sen kustannukset olisivat pienemmät kuin jos Iran saa ydinaseensa, jolloin kustannukset nousisivat suuresti. Hän kehottaa Israelin johtajia tekemään raskaan päätöksen, sillä Iranin ydinase saisi aikaan varustelukierteen Lähi Idän ydinaserintamalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158261#.UBD_-nVHT-k
-          Golanin asukkaat Syyrian rajan tuntumassa sanovat olevansa rauhallisia huolimatta rajan takaa kuuluvista pommituksista. 800 metrin päässä rajalta asuva Alonei Bashan sanoi lasten pyöräilevän ulkona ja elämän jatkuvan normaaliin tapaan. Hän hämmästyi IDF:n jakaessa kaasunaamareita asukkaille. Ilmeisesti hän ei usko Assadin turvautuvan massatuhoaseisiinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158239#.UBEBIHVHT-k
-          Times of Israel käsittelee kirjoituksessaan Assadin kaatumisen seurauksia todeten, että on muutamia potentiaalisia mahdollisuuksia: Libanon voi hävitä kokonaan ja sulautua naapureihinsa, tai Hizbullah kaappaa vallan siellä. Syyria voi joutua ääri-islamia edustavan sunnihallituksen käsiin, joka voisi käsitellä kovin käsin Syyrian vähemmistöjä, ennen muuta alaviitteja ja kristittyjä. Seurauksena voi myös olla sisällissota eri ryhmien välillä, jossa Hizbullah voi joutua Iranin tuella ottamaan yhteen al-Qaidan ja Muslimiveljeskunnan kanssa. Kaikki vaihtoehdot näyttävät huonoilta. http://www.timesofisrael.com/assads-fall-in-syria-could-spell-radical-change-or-something-still-worse-for-next-door-lebanon/

Wednesday, July 25, 2012

KESKIVIIKKO 25.07.12


KESKIVIIKKO 25.07.12

1. ISRAELIN talous on vahva, vakuuttaa pääministeri Netanyahu, mutta siitä huolimatta Euroopan ja USA:n talousongelmat eivät ole sivuuttaneet maata ilman vaikutuksia. Netanyahua säesti omalla katsauksellaan talousministeri Yuval Steinitz heidän puhuessaan ryhmälle talouselämän johtajia. Israelin budjetin alijäämäksi tälle vuodelle suunniteltiin 2 %, eli n. 20 miljardia NIS, mutta Steinitz haluaa nostaa alijämään katon kolmeen prosenttiin, mitä Israelin pankin pääjohtaja Stanley Fisher vastustaa ja varoittaa sen tuomista ongelmista. Talousasiantuntijat ennustavat Israelin alijäämän nousevan ensi vuonne 58:an miljardiin, ja tämän vuoden alijäämän nousevan 20:stä miljardista lähelle 40 miljardia NIS.

Hallitus suunnittelee myös veronkorotuksia siten, että liikevaihtoveroa nostetaan yhdellä prosentilla, 16:sta 17:än. Jokainen prosentin korotus tuo valtion kassaan 4 miljardia NIS.
Veronkorotukset tulevat voimaan elokuun 1. päivänä 2012.
Pääministeri esitti muina veronkorotuksina tupakan hinnan nostamisen, veron korotukset yli 1 miljoonaa NIS ansaitseville sekä bensiinin hinnan korotuksen 0.5 NIS/litra.

KADIMA-puolueen puheenjohtaja Shaul Mofaz suitsutti omaa loukkaantunutta pahaa mieltään sanoen pääministerin haluavan lopettaa maan keskiluokan käännettyään ensin selkänsä julkisen alan työntekijöille ja keskiluokalle. Hän sanoi osoittavansa keskimmäistä sormeaan Netanyahulle osoitukseksi halveksunnastaan. Tämä edustaa Mofazin alatyyliä.
Labour-puolueen Shelly Jachimovich sanoi veronkorotuksen kohdistuvan Israelin kansaan, joka joutuu kantamaan hallituksen epäonnistuneen talouspolitiikan.
Meretz-puolueen Zahava Gal-On valitti korotusten vaikeuttavan sosiaaliuudistuksia.
Veronkorotuksia on odotettavissa lisää ensi vuoden aikana, joka on myös vaalivuosi, mikä tulee aiheuttamaan omat ongelmansa verojen korottamiseksi. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-steinitz-push-for-tax-hikes/

2. IDF:n komentaja Benny Gantz varoitti puhuessaan Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa, että Israelin hyökkäys Syyrian massatuhoaseita vastaan voi tahtomattaan laajeta alueelliseksi sodaksi. Hän sanoi tiedustelutietoihin perustuen, etteivät Syyrian kemialliset aseet ole vielä joutuneet asiattomiin käsiin, mutta että niin voi tapahtua. Gantz ei sulkenut pois mahdollisuutta, että Assad voi antaa luvan käyttää niitä kapinallisjoukkoja vastaan ja antaa niitä myös Hizbullahille.

IDF:n komentaja kutsui tätä vaihetta ”sodaksi sotien välillä”. Hän sanoi IDF:n pystyneen estämään 10 terroristien salajuonta maata vastaan ennen Burgan pommi-iskua, joka bulgarialaisten viranomaisten mukaan oli ”harvinaisen etevästi suunniteltu ja toteutettu”.
Hän sanoi pääministerin ja puolustusministerin lausuntoihin yhtyen, että Burgan iskun suoritti Hizbullah Iranin avustuksella antamatta kuitenkaan yksityiskohtaisia tietoja.

GANTZ sanoi IDF:n vastaavan Burgan hyökkäykseen omalla tavallaan ja ajallaan, eikä välttämättä yhtä linjaa noudattaen vihjaten, että vastaiskut toteutetaan osana laajempaa kampanjaa. ”Tiedämme, miten vastata harkitulla tavalla, mutta lopussa vastaus terrori-iskuun tullaan antamaan”, hän sanoi selittäen omaksuttua taktiikkaa.
Hän arvioi, että ”Assadin hallituksen aika on hiipumassa, varsinkin Syyrian itäosissa”.
Massatuhoaseet ovat toistaiseksi Assadin joukkojen hallinnassa, hän selitti, mutta myönsi, että tilanne voi muutttua. Hän arvioi - päätelleen Assadin joukkojen kovista otteista siviilejä vastaan – että armeija voi kuitenkin turvautua niihin kapinallisjoukkojen vastarinnan kukistamiseksi. Assad voi viitata siihen, että kapinalliset saavat sekä miehiä että aseita ja taloudellista ja diplomaattista tukea ulkomailta, eikä kansannousua voida siten pitää puhtaasti sisäisenä väkivaltaisuutena. Hän voi käyttää siinä Hizbullahia välikappaleena, jolla ei ehkä ole samoja estoja hyökätä siviilejä vastaan kaikin voimin kuin armeijan sotilailla.

GANTZ sanoi, että Assadin sisäpiiriin 18.07. tehty verinen pommi-isku haavoitti Assadia pahoin surmaten kolme avainministeriä ja haavoittaen muita. Pommi-iskun suorittaja on pidätetty, hän kuului turvallisuusjärjestön työntekijöihin. Iskun suunnittelija ja toteuttaja ei arvattavasti kuulunut kapinallisjoukkoihin, vaan arabimaitten erikoisjoukkoihin.
Hän mainitsi myös, että Syyrian sisäiset taistelut ovat edenneet huolestuttavan lähelle Israelin rajaa, jonkun pommi-iskun osuessa 400 metrin puskurivyöhykkeelle, jota YK valvoo.
Pahin ja välittömin uhka tulee kuitenkin Gantzin arvion mukaan turva-aidan takaa Siinailta, jonne on pesiytynyt useita hyvin aseistautuneita terrorijoukkueita. Taisteluja näitä elimiä vastaan on jo käyty kuten viimeiset tiedot kertovat IDF:n bussia vastaan tehdystä tulituksesta.
Hän ei halunnut puuttua Tal-lain korvaavan lain ongelmiin todeten vain, että IDF:n tulee voida laajentaa miesten rekrytointikapasiteettia, mutta odottaa poliitikkojen ratkaisua asiassa.
Hän ei pidä tavanomaisen sodan mahdollisuutta todennäköisenä lähitulevaisuudessa, mutta vakuuttaa IDF:n varautuvan siihenkin mahdollisuuteen.
Konkarikansanedustaja ja entinen kenraali Binyamin Ben-Eliezer esitti omana arvionaan, että Israel on menossa sotaan sekä Syyriaa että Egyptiä vastaan. http://www.timesofisrael.com/idf-chief-says-syrias-chemical-weapons-not-yet-in-undesirable-hands/

3. BASHAR ASSADIN joukot pommittavat sekä tavanomaisin asein että helikopterien ja lentokoneitten ohjuksin Damaskoksen lähiöitä sekä erityisesti maan suurimman kaupungin Aleppon omistuksesta, joihin  kapinalliset ovat vielä pureutuneet. Damaskoksen ympäristö on uutisten mukaan lähes kokonaan hallituksen joukkojen käsissä, mutta suurimmat taistelut käydään Aleppossa.

Reuters raportoi – aktivistien tietoihin perustuen – armeijan sotilaitten ja shabiha puoli-sotilaallisten joukkojen hyökänneen hautaussaattuetta vastaan surmaten heitä 30. Tietojen mukaan aktivistit sanovat tunnistaneensa 15 ruumista, mutta epäili niitä olevan toiset 15. Tämä tapahtui Damaskoksen liepeillä moskeijan lähellä.
Väkivalta on aiemmin välttänyt Syyrian kahta suurinta kaupunkia, Damaskos ja Aleppo, mutta kapinallisten taktiikkana lienee pyrkiä miehittämään ainakin toinen niistä, mikä merkitsisi Assadin hallinnon romahtamista maassa, mutta toisi samalla entistä todennäköiseksi pelottavan mahdollisuuden sodan luonteen täydellisestä muutoksesta, eli massatuhoaseet.

KAPINALLISET sanovat, että ”he joutuivat taktisesti vetäytymään Damaskoksen esikaupungeista, koska heidän ammuksensa loppuivat ja huoltonsa ei toiminut hallituksen joukkojen tulisateessa”. Tiistaina maassa surmansa saaneesta 110:stä siviilistä 26 sai surmansa Aleppon taisteluissa. Luvut ovat aktivistien antamia ja tarkistamattomia. 
Mutta kapinalliset ovat kiihdyttäneet taisteluaan Aleppossa, eikä kukaan pystyne arvioimaan niiden tuloksesta armeijan ylivoimaisen tulivoiman edessä.
Assadin joukoista karkaa edelleen sekä siviilivirkailijoita että armeijan upseereita, mutta taistelut jatkuvat heistä riippumatta. http://www.timesofisrael.com/syrian-troops-swarm-to-aleppo-and-damascus-to-keep-regime-from-falling/

4. LONTOON olympialaiset ovat ihan kynnyksellä, mutta siellä käydään toisenlaista kamppailua. Israel pyysi vaatimattomasti, että kansainvälinen olympiakomitea IOC pitäisi minuutin kestävän hiljaisen hetken Mynchenin uhrien muistoksi 1972 neljä vuosikymmentä kestäneen vaikenemisen jälkeen, mutta IOC katsoi sen loukkaavan muslimien tunteita – huomioimatta ollenkaan uhrien tunteet – eikä suostunut siihen.
Toinen kamppailu käydään urheilijoiden vapaudesta osallistua kilpailuihin välittämättä toisten kilpailijoitten kansallisuudesta, rodusta tai muista eroavaisuuksista. Iranin taholta kerrottiin ensin, että sen urheilijat voivat, jos on tarvis, kilpailla Israelin urheilijoitten kanssa, mutta joku partasuu mullah kielsi kiireesti tiedon: ei missään tapauksessa, oikeaoppinen muslimi ei saa saastuttaa itseään kilpailussa, jossa hän voi koskettaa saastuttavaa juutalaista.
Palestiinalaiset ovat myös mukana omine kilpailijoineen, ja heidän suuri delegaationsa pystytti propagandatoimistonsa kilpailijoitten kylään Arafatin ja Abbasin kuvineen, PA:n lippuineen ja julisteineen.

IRANIN joukkueen johto antoi lupauksen ennen kilpailuja, että politiikka jätetään ulkopuolelle ja Iranin urheilijat kilpailevat toisten kanssa ilman verukkeita. Israelin joukkueen johto on kuitenkin varma, että sopivia verukkeita – äkillinen tulehdus tai sairauskohtaus – voi estää osallistumisen esim. Judossa ja uinnissa, jossa ”saastumisvaara” on ilmeinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158232#.UA-kTXVHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n virallinen TV esitti näyttävästi ohjelmassaan Abd al-Hai Msallam maalauksia, jotka groteskissa alastomuudessaan kertovat ”rauhankumppanin” todelliset tuntemukset Israelista ja juutalaisista yleensä. Suurikokoisessa maalauksessa esitetään keskellä lisko, joka keihästää arabilapsia syötäväkseen ja mutustelee toisten liskojen kanssa heitä suussaan. Lisko on pukeutunut IDF:n sotilaan asuun, päässään hänellä on kipa. Taiteilija sanoo haastattelussa ”halunneensa kuvata palestiinalaisen kansan ongelmia kuten Gazan massamurhia.” Hän sanoo maalauksen kuvaavan ”Gazan massamurhaa ja sionistisen vihollisen julmuutta ja raakalaismaisuutta.” Liskon hiuksiin on maalattu Davidin tähti, ja tuliaseen perään on kirjoitettu USA. TV-ohjelman tallensi ja käänsi PMW.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158208#.UA-lwHVHT-k
-          Israelin poliisi teki yllätysratsian Geulat Zion etäyhteisöön Samariassa lähellä Achiaa varhain aamulla. Poliisi käyttäytyi artikkelin mukaan oudon väkivallattomasti, mutta pidätti viisi yhteisössä asunutta nuorta ilmoittamatta mitään syytä. Ehkä erikois-koulutetuilla poliiseilla kävi aika pitkäksi odottaessaan Ehud Barakin käskyä käydä tuhoamassa jokin vaaraton, vähäpätöinen etäyhteisö, ja valitsi tämän harjoitellakseen tositoimiin. Paikallinen asukas totesi, että tämä kuulunee poliisin taktiikkaan pitää juutalaisyhteisöt jatkuvassa hälytystilassa yllättävine iskuineen ilman varoitusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158235#.UA-o6nVHT-k
-          Gazan terroristit harjoittelivat hekin ampuen kaksi Grad-rakettia kohti Ashkelonia eilen. IDF:n Iron Dome torjuntayksikkö oli kuitenkin valveilla ja tuhosi molemmat Gradit ilmassa ilman vaurioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158219#.UA-qmXVHT-k
-          Ulkoministeri Avigdor Lieberman yritti puhua järkeä EU:n paksukalloisiin edustajiin viitaten Burgan terrori-iskuun, että Hizbullah on taas kerran osoittanut olevansa terrorijärjestö ja ansaitsee tulla virallisesti luokitelluksi sellaiseksi. EU:n presidenttinä toimiva Kyproksen ulkoministeri Gujarak Cossack- Marcolis ilmoitti puheessaan, ettei ole näytetty toteen, että Hizbullah olisi terrorijärjestö, koska sillä on poliittinen siipi, mutta jos sellainen todiste saadaan esitettyä, asiaan palataan. Artikkeli perustuu Gabe Khanin laatimaan INN:n kirjoitukseen, jonka yhteydessä on pitkä lista Hizbullahin toimista. Siitä kukin voi tehdä omat johtopäätöksensä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158218#.UA-rSnVHT-k
-          IDF:n Golanilla sijaitseva Joav tukikohta määrättiin karanteeniin, sotilaat poistettiin sieltä ja heidät määrättiin tarkkailuun, sillä tukikohdassa havaittiin bakteeritartunta, joka aiheutti sotilaissa kutinaa kaikkialla ruumiissa. Kaikki vuodevaatteet poistetaan ja korvataan uusilla sen jälkeen, kun koko tukikohdan alueella on suoritettu täydellinen kuuraus ja puhdistus ulkotöissä käytettäviä välineitä ja autoja myöten. IDF on lyhytsanainen tässä vaiheessa selvittäessään, mistä infektio tuli ja miten sitä tulee hoitaa. Koko tukikohta on toistaiseksi suljettu ulkopuolisilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158216#.UA-tVnVHT-k
-          PA:n alueelta Sinjilin kylästä tullut arabijoukko hyökkäsi rukoilevaa juutalaisryhmää vastaan ilmeisenä tarkoituksenaan vahingoitta heitä. Juutalaiset Givat Harelin kylästä kokoontuvat aamuisin rukoilemaan läheiselle kedolle arabien tarkkaillessa heitä, mutta tänä aamuna arabeille annettiin käsky hyökätä. He ehtivät pahoinpidellä useaa juutalaisnuorta, ennen kuin paikalle tulleet sotilaat karkottivat heidät varoitus-laukauksin. Keto sijaitsee Shilon ja Harelin välissä Samariassa Binyamin alueella. Kysymys lienee psykologisesta sodankäynnistä arabien pyrkiessä pelottelemaan juutalaisasukkaat pois voidakseen vaatia aluetta itselleen. Harelin asukas Moshe Hisdai kertoi, että arabit tulevat jopa Punaisen Kuunsirpin ambulansseissa Harelia ympäröivään maastoon esittäen omistusoikeutensa maahan, mukana arvokkaita antiikkikohteita. Hisdai pelkää, että jonain päivänä veri virtaa alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158236#.UA-u_XVHT-k
-          Republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney katkaisee hetkeksi kiivaan vaali-taistelunsa vieraillakseen Lontoossa, Puolassa ja Israelissa. Ennen matkaansa hän syytti Obamaa Israelin ja sen johtajien hyljeksimisestä vakuuttaen, että hänen virkakaudellaan asiat tulevat muuttumaan täysin. Romney vierailee Lontoossa kahden päivän ajan olympialaisten avajaistilaisuudesta 27.07. lähtien. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158237#.UA-yCHVHT-k

Tuesday, July 24, 2012

TIISTAI 24.07.12


TIISTAI 24.07.12

1. KADIMAN mahdollinen hajoaminen ja kutistuminen todellisiin mittasuhteisiinsa ellei peräti katoaminen historian hämärään Joseph Lapidin johtaman Shinui-puolueen tapaan täyttää edelleen median uutissivut. Kadiman kapinallisia johtanut Tzahi Hanegbi katsoi täyttäneensä velvollisuutensa Likudin etäispesäkkeenä Kadimassa ja ilmoitti eilen palaavansa Likudiin. Pääministeri Netanyhau näpäytti häntä kevyesti todeten, että hän oli epäonnistunut tehtävässään saada ainakin 7 Kadiman kansanedustajaa mukaansa, mutta ilmeisesti hän itse torpedoi yrityksen kieltäessään Likudiin loikkaavilta potentiaalisen paikan tulevassa vaalilistassa, eli ns. turvallisen sijan, jolla olisi varmistettu heidän uudelleen valintansa.

NETANYAHU ei kuitenkaan ole ainoa, joka kalastelee Kadiman kalavesillä. Entinen Labourin tähtipelaaja ja suurisuuna tunnettu Haim Ramon, joka joutui epäsuosioon ja tuomittiin yhteis-kuntapalveluun pussattuaan nuorta sotilastyttöä suoraan suulle Tv-kameran edessä, kaavailee uuden puolueen perustamista, jonka puheenjohtajaksi tulisi Kadiman edellinen Tzipi Livni. Tähän puolueeseen, jolla ei vielä ole nimeä, hän odottaa Kadiman kansanedustajien pyrkivän suurin joukoin, onhan sen tarkoitus olla aito keskustapuolue. Hänellä on kuitenkin kamppailu entisen TV-juontajan ja Tommi Lapidin pojan Yair Lapidin ”Yesh Atid” (on tulevaisuus) puolueen kanssa, joka pyrkii esiintymään samoilla tunnusluvuilla kuin Ramonin kaavailema. Ramon onkin tutkinut mahdollisuuksia tavoitteiden yhdistämiseksi yhdeksi keskustalaiseksi puolueeksi, mutta kilpailu puheenjohtajuudesta voi sotkea tavoitteita. Lapidin ”Yesh Atid” puolue on pärjännyt hyvin mielipidetiedusteluissa, sille on tarjottu 11 – 15 paikkaa Knessetissä. Yair Lapid tunnetaan joustavana ja määrätietoisena mutta kunnianhimoisena henkilönä, mutta jonka kokemukset politiikassa ovat varsin rajoitetut.

KADIMAN puheenjohtaja Shaul Mofaz varmaan miettii hartaasti, tekikö hän jossain vaiheessa väärän käännöksen irrottautuessaan Netanyahun hallituksesta näennäis-syyllä, ettei pääministeri hyväksynyt Kadiman junailemaa Tal-lain korvaavaa asevelvollisuuslakia. Mofazin kansansuosio ei nyt ole korkealla, eivätkä huhut puolueen hajoamisesta auta asiaa. Hän ilmoitti eilen medialle, että Kadima pyrkii erottamaan neljä nimettyä kansanedustajaansa, koska he ovat selvästi asettuneet vastustamaan hänen politiikkaansa. Jos Mofazin taktiikka onnistuu, nämä neljä ritaria erotetaan kaikista Knessetin komiteoista, minkä johdosta heidän vaikutusmahdollisuutensa murenevat lähes kokonaan. Jos puolueesta eroavia olisi 7, heillä olisi mahdollisuus muodostaa oma riippumaton ryhmänsä Knessetissä ja he olisivat vieneet puolueelle kuuluvat talousedut mukanaan. He voivat kuitenkin jatkaa kansanedustajina, eikä puolueesta erottaminen merkitse erottamista Knessetin jäsenyydestä.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kaavailee myös jotain, josta hän heittelee koepalloja julkisuuteen nähdäkseen, miten kansa siihen reagoi. Hänen huhutaan suunnittelevan vaaleja 90 päivän kuluessa eli lokakuussa, mutta hänen kansliansa kieltää huhujen todenperäisyyden.
Israelin hallituksella olisi nyt määrättömästi tärkeämpiä kysymyksiä kuin rypeä sisäpolitiikan likaisissa rapakoissa. Voihan olla, että pääministeri pyrkii saamaan taustavoimansa yhtenäisiksi, ja tarkoituksellisesti sekoitti pelikortit uuden pelin alkamisen merkiksi, mutta hänen olisi luullut tiedostavan, että pelissä on aina myös tappion mahdollisuus. http://www.timesofisrael.com/the-ironies-of-a-breakaway-that-wasnt-kadima-mofaz-coalition-netanyahu/, http://www.timesofisrael.com/mofaz-bids-to-boot-out-four-kadima-mks-who-wanted-to-join-the-likud/, http://www.timesofisrael.com/hanegbi-bolts-kadima-returns-to-likud/

2. SYYRIAN tilanne sai eilen dramaattisen ja Israelin kannalta järkyttävän käänteen Syyrian ulkoministeriön edustajan Jihad Makdissin ilmoitettua virallisesti, että Syyrialla on massa-tuhoaseita, mitä se ei ole koskaan aiemmin virallisesti tunnustanut.
MAKDISSI selitti lausunnossaan, ettei Syyria tule koskaan käyttämään niitä omia kansalaisiaan vastaan, toistaen tämän vaikutuksen lisäämiseksi, mutta totesi, että ”niitä voidaan käyttää ulkoista hyökkääjää vastaan”.
Ulkoministeriön uskotaan tarkoittaneen tällä ensisijaisesti Yhdysvaltoja ja Israelia, ja toissijaisesti Turkkia ja Jordaniaa, mutta jos se katsoo kapinallisten olevan ulkomaisia palkkasotureita, jotka ulkomaat ovat varustaneet ja lähettäneet taistelemaan Assadin hallituksen joukkoja vastaan, se voi katsoa olevansa oikeutettu turvautumaan kaikkiin käytettävissä oleviin aseisiinsa. Tämä tulee väistämättä ajankohtaiseksi siinä tapauksessa, että Assad katsoo, että hänen asemansa on toivoton ja hallituksensa lähellä romahtamista.
USA:n presidentti Obama kiirehti varoittamaan Assadia, että jos hän turvautuu joukkotuho-aseisiinsa taisteluissa kapinallisia vastaan, hänet katsotaan vastuulliseksi seurauksista. Obama ei maininnut mahdollisuudesta niiden käyttämiseksi ulkomaita vastaan.

ISRAEL HAJOM artikkeli lainaa AP:n artikkelia, jossa selvitetään Syyrian massatuhoaseiden taustaa ja mitä aseita sillä on todeten, että hermo- ja sinappikaasut kuuluvat sen arsenaaliin.
Syyrialla on myös Scud-D ohjuksia, joiden kärkiosa voidaan varustaa massatuhoaseilla. Niiden kantomatka ulottuu lähes kaikkialle Israelissa.
Kuin vastauksena Syyrian uhkaukseen posti toi eilen kehotuksen hakea omat kaasu-naamarinsa läheisestä kauppakeskuksesta, jossa niitä jaetaan. http://content.usatoday.com/communities/theoval/post/2012/07/obama-warns-syria-against-chemical-weapons/1#.UA5DDXVHT-l

DEBKAFILE tarkastelee myös Syyrian ilmoitusta massatuhoaseittensa käyttämisestä, jos sitä vastaan hyökätään. Israel on USA:n tavoin sanonut menevänsä väliin, jos Syyria aloittaa niiden kuljettamisen Libanoniin Hizbullahille, tai jos niiden otaksutaan voivan joutua kapinallisten käsiin. Tämä viimeinen huomio siksi, että heidän joukossaan on al-Qaidan elementtejä ja tiettävästi myös Muslimiveljeskunnan edustajia. Kapinalliset ilmoittivat eilen perustaneensa erityisen joukko-osaston, jonka tehtävänä on turvata joukkotuhoaseiden turvallisuus.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoi myös ”huolestuneensa” Syyrian ilmoituksesta.
DF toteaa artikkelissaan, että ilmoituksellaan Assadin hallitus pidättää itselleen avoimen valtakirjan toimia massatuhoaseittensa suhteen parhaaksi katsomallaan tavalla. Syyrian ulkoministeriön julkilausumassa – jota voidaan pitää avoimena varoituksena – ei mainittu mitään Hizbullahista eikä mahdollisuudesta aseiden antamisesta sille tai toiselle järjestölle. DF mainitsee myös venäläisen Aeroflot-lentoyhtiön Damaskoksen lentovuorojen peruuttamisesta kahdeksi viikoksi ”taloudellisista syistä”, kuten se ilmoitti. http://www.debka.com/article/22205/IDF-Syrian-chemical-threat-targets-Israel-Obama-warns-Assad-against-“tragic-mistake

FSA:n edustaja kertoo järjestön olevan hyvin tietoinen, minne Assad on siirtänyt massatuho-aseensa. Hän kertoi, että niiden siirtäminen aloitettiin viikkoja sitten ja niitä on lentokenttien lähellä ja rajoilla, ja että niillä pyritään painostamaan ulkovaltoja lopettamaan kapinallisten avustaminen. Hän ei uskonut, että Assad käyttäisi niitä Israelia vastaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4259629,00.html

Tarkkailijat ovat yhä enemmän alkaneet hämmästellä, miksi länsimaat avoimesti tukevat Syyrian kapinallisia selvittämättä heidän taustojaan ja päämääriään? Länsimaita pidetään ”kristittyinä”, mutta miksi heitä ei kiinnosta ollenkaan se, miten niiden tukemat järjestöt ja hallituksiaan vastaan kapinoivat aktivistit suhtautuvat maittensa kristittyiin? Syyrian kapinallisten on havaittu tunkeutuneen kristittyjen koteihin, ryöstäneen kaiken arvokkaan ja sytyttäen heidän kotinsa tuleen. Homsin kaupungista 80 000 kristittyä joutui pakenemaan Jordaniaan, jossa he asuvat alkeellisissa oloissa ilman kokoontumistiloja.

3. UUTISOTSIKOITA
-          P5+1 maat aloittavat alemman tason keskustelut Iranin edustajien kanssa voidakseen tasoittaa niiden välillä vielä olevat erimielisyydet. Länsimaiden edustajia johtaa EU:n apulaisulkoministeri Helga Schmid, Iranin tiimiä Ali Bagheri, Iranin turvallisuus-neuvoston apulais-sihteeri. Keskusteluja pidetään teknisinä, joiden pohjalta päätetään jatkotoimista. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=278663
-          Presidentti Obaman kanslia ilmoittaa, että ”jos Obama valitaan toiselle jaksolle, hän voi vierailla Israelissa”. Vastaehdokas republikaaninen Mitt Romney letkautti tähän, että Obama heräsi 4 vuotta liian myöhään tarjoten liian vähän. http://www.jpost.com/USPresidentialrace/Article.aspx?id=278661
-          IDF aloittaa ulkomaisen lain kursseja sotilailleen antaakseen heille vankemmat pohjat, joilta käydä sotia vihollisia vastaan. Aiemmin esitettiin, että hyökkäysjoukkojen mukana täytyy olla juristi, joka selvittää, onko operaatio laillinen. Nyt näyttää, että sotilaat joutuvat välillä hillitsemään hyökkäystään tutkiakseen kansainvälistä lakia. Sotiminen alkaa mennä niin monimutkaiseksi ja tekniseksi, ettei siihen enää tavallisen miehen älykkyys ja taito riitä. Robotit hoitakoot sotimisen omin säännöin. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=278668
-          Kansainvälinen olympiakomitea IOC piti Lontoon olympialaisten urheilijoitten asunto-kylässä ennalta ilmoittamattoman tilaisuuden minuutin hiljaisuudellaan hillitäkseen sitä vastaan esitettyä arvostelua ja alistumista muslimien vaatimuksiin. Uhrien omaiset kuten muutkin asiasta tietävät pitivät komitean temppua teatteriesityksenä, tragikomediana, josta ei oltu ilmoitettu kenellekään, eikä yleisöä ollut paikalla. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=278609
-          Egypti ilmoitti helpottaneensa palestiinalaisten viisumivaatimuksia Egyptissä. Tähän saakka ilman viisumia tulleet palestiinalaiset on lähetetty takaisin sinne, mistä he tulivatkin. Nyt heille annetaan lupa viipyä maassa 72 tuntia ilman viisumia. Toisen Egyptistä tulleen tiedon mukaan kaikki miehet 18 – 40 ikävuosien välillä tarvitsevat viisumin, naiset ja ikärajoitusten ulkopuolella olevat eivät. Tämä koskee myös Rafahin terminaalia Siinain ja  Gazan kaistan välillä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=278659
-          Iranin sotilaskomentaja ilmoittaa, ettei Iran sulje Hormuzansalmen laivaliikennettä, jos se saa käyttää sitä itsekin. Näyttää, että terve maatiaisjärki on saamassa yliotteen kiihkeiden äärimuslimienkin pääkopassa. Oli jo aikakin. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=278552
-          Kaksi egyptiläistä näyttelijää, joille juontaja uskotteli, että Tv-esitys on Israelin TV:n järjestämä, kiihtyivät mielipuoliseen raivoon. He hyökkäsivät miestä vastaan, jota he luulivat israelilaiseksi tuottajaksi, ja iskivät naisjuontajan lattiaan. Toinen heistä hamuili asettaan kupeeltaan, mutta onneksi oli unohtanut sen kotiin. He tuhosivat studion laitteita ja rauhoittuivat vasta saatuaan vakuutuksen, että koko juoni oli pilaa. Naisjuontajaa iskenyt mies ehdotti naiselle, että tämä tulisi hänen autoonsa voidakseen hieroa rasvaa hänen selkäänsä, mistä nainen kieltäytyi. Se olisi voinut päättyä onnettomasti miehelle, sillä oikeus tuomitsi uskonnollisen sheikin siitä, että tämä oli autossaan hipelöinyt vierasta naista, vaikka naisella oli vaatteet yllään. http://www.timesofisrael.com/egyptian-actor-slaps-and-fells-female-host-denounces-israelis-in-egyptian-tv-prank-gone-wrong/
-          Kaksi sveitsiläistä sairaalaa on myös kieltänyt ympärileikkausten suorittamisen. Tämä on käsittämätön ajojahti, joka selvästi on aloitettu juutalaisuutta vastaan. Sitä ovat vuosituhansien aikana monet yksinvaltiaat yrittäneet eri verukkein, mutta koskaan se ei ole onnistunut. Ympärileikkaus annettiin juutalaiselle miehelle Jehovan ja juutalaisen välisen liiton ulkoiseksi merkiksi. (1.Ms.17. luku)  http://www.timesofisrael.com/two-swiss-hospitals-follow-german-circumcision-ruling/


Monday, July 23, 2012

MAANANTAI 23.07.12


MAANANTAI 23.07.12

1. KADIMAN 73 päivää kestänyt seikkailu Netanyahun hallituksessa näyttää aiheuttaneen puolueen hajoamisen, eikä puheenjohtaja Shaul Mofazilla näytä olevan keinoja, joilla saada kapinoivat Knessetin jäsenensä takaisin ruotuun. Kadiman puolueen 7 kansanedustajaa halusi tavata varapääministeri Moshe Yaalonin, joka esitteli heille laatimansa luonnoksen asevelvollisuuslaiksi. Mofaz piti sitä jo hallituksessa ollessaan mahdottomana, ja ettei se ratkaise tasa-arvo-ongelmia, koska se ei kohtele haredi- ja arabikansaa samalla tavoin kuin muuta kansaa. Kadiman kapinalliset kuitenkin sanoivat löytäneensä Yaalonin esityksestä hyvää ja kannattavansa sitä. Päivän puheenaiheeksi on noussut kysymys, liittyvätkö kapinalliset Netanyahun hallitukseen. Pääministeri on uutisten kukaan tarjonnut heille runsaskätisesti hallituspaikkoja ja uuden BMW-auton, jollaisen talousministeriö on tilannut jokaiselle ministerille. Auton hinta on jotain 430 000 NIS, mutta alennettuna n. 215 000 NIS. Netanyahun hallitus on jo ennätyssuuri, joten nykyinen hallituksen istuntosali ja pöytä tulevat käymään ahtaaksi, että jokaiselle löydetään oma paikkansa.

TV-kakkosen mukaan kapinallisryhmää johtaa Tzahi Hanegby, joka kuitenkin vakuuttaa, ettei hän ole liittymässä hallitukseen tässä vaiheessa. Hänelle tarjotaan kotirintaman ministeriötä. Toisen uutisen mukaan Kadiman ke. Avi Duan on halukas ottamaan apulaisterveysministerin salkun. Ke. Aryeh Bibille tarjotaan sisäisen turvallisuuden apulaisministeri paikkaa, ke. Yulia Shamalov-Berkovichille apulaisliikenne ministerin paikkaa, ja ke. Zeev Bielskistä tulee salkuton ministeri. Myös kansanedustajat Otniel Schneller ja Yacov Edri ovat ehdokaslistalla.

KADIMAN johto läksytti pääministeriä, että hän yrittää ostaa puolueen kansanedustajia hallitukseensa ja liittymään Likudiin tarjoamalla heille BMW:n kuljettajalla kullekin.
Kadiman kansansuosio on alalukemissa, se saisi vaivaiset 7 kansanedustajaa, jos vaalit pidettäisiin nyt. Likudin suosio putoaisi jonkin verran, mutta Labour nousisi kakkoseksi.

2. BBC on olympialaisten websivullaan aloittanut merkillisen viivytystaistelun kertoessaan Israelin olympiajoukkueesta ja maan pääkaupungista. Sen Israelia koskevassa profiilissa kerrotaan, että ”Jerusalem on hallituksen istuntopaikka, mutta että useimmat ulkomaitten lähetystöt sijaitsevat Tel Avivissa”. BBC:n tietojen mukaan Israelilla ei ole pääkaupunkia ollenkaan, mutta ”Palestiinan” pääkaupunki on Itä Jerusalem. Siinä tuli jo monta virhettä, sillä Palestiinaa ei virallisesti ole olemassa, ainakaan valtiona, eikä sillä ole pääkaupunkia.

BBC:n venkoilu sai runsaasti arvostelua monelta taholta, minkä johdosta se muutti sanamuotoa jonkin verran, esim. Itä Jerusalem on tulevan Palestiinan valtion pääkaupunki, mutta Israelilla ei edelleenkään ole pääkaupunkia. Kulttuuri- ja urheiluministeri Limor Livnat otti sunnuntaina yhteyttä kansainvälisen Olympiakomitean (IOC) edustajaan Alex Giladiin, joka lupautui saamaan korjausta asiaan, mikäli se on mahdollista. Hän sanoi pyytävänsä  IOC:n informaatio-osaston johtajaa Mark Adamsia, jotta tämä vaatisi BBC:n muuttamaan Israelia koskevan web-sivunsa yhteneväiseksi IOC:n tiedotteen kanssa.
Samanlainen venkoilu tapahtui Lontoon kaupungin olympiatiedotteessa, jossa Israelilla ei ollut pääkaupunkia, mutta ”Palestiinalla” on pääkaupunki Itä Jerusalemissa. Tämäkin tiedote jouduttiin muuttamaan muotoon, jossa Jerusalem on Israelin pääkaupunki. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158129#.UAznN3VHT-k

3. IDF varautuu mahdollisuuteen, että ”arabikevään verisen leppeät kevättuulet” ehtivät Juudean ja Samarian arabialueille. Merkit viittaavat PA:n arabien olevan erittäin rauhattomia tilanteen kehittymiselle – tai paremminkin pysähtyneelle tilanteelle – PA:n johdossa, sekä taloudelliselle ja diplomaattiselle ahdingolle, mikä on pahentunut entisestään Egyptin Muslimi-veljeskunnan noustessa maan johtoon. Veljeskunnan ja uuden presidentti Mohammed Mursin mielisuosio liittyy ilman muuta Hamasiin Fatahin kustannuksella, sillä Hamasilla ja Veljeskunnalla on yhteiset juuret. Arabimaat ovat entistäkin haluttomampia toteuttamaan lupauksensa avustuksista saudien lupaamasta 100 miljoonan USD hätäavusta huolimatta.
VALMISTAUTUAKSEEN tilanteeseen IDF järjesti suurimmat harjoitukset kolmeen vuoteen, Harjoitusten keskipisteessä on Menashe prikaati, joka toimii Jeninin lähellä Samariassa Jordan-joen ja Välimeren välillä.
IDF:n edustaja kuvaili harjoitusta w-sivullaan tähän tapaan: ”Harjoitus testaa pääasiallisia kuvioita väkivallan kiihtymisestä alueella, mukaan lukien terrori-iskut pääteillä, terroristien soluttautuminen juutalaisyhteisöön surmaten siviilejä, sotilaan sieppaaminen, useitten pommien asettaminen turva-aidalle, ja paljon muuta.”
Harjoituksiin osallistuvat Israelin turvallisuusjärjestö (ISA), Israelin poliisi, Israelin Magen David Adom, vakituisia ja asevelvollisten osastoja, erityisjoukkojen yksiköitä, rajapoliisin erikoisoperaatioiden salaisia yksiköitä, Sky Raiders ja Israelin Ilmavoimat (IAF).

MENASHE-prikaatin aluekomentaja eversti Raasan Alian sanoo: ”On erittäin vaikea nähdä, miten monta välikohausta voi tapahtua, mutta tärkeintä on se, että olemme valmistautuneet. Olemme oppineet paljon, ja tunne siitä, että olemme saaneet jotain aikaan, on vallitseva.  Olemme valmistautuneet mihin tahansa kehityskulkuun.”
Eversti Alian piti erittäin tärkeänä inhimillisten tarpeitten ja inhimillisyyden noudattamista kaikissa tilanteissa. ”Tutkimme yhteisöjen ja kotirintaman turvallisuusjärjestelyjä samalla estäen terrori-iskut Israelia vastaan, sekä aktiivisesti toimien terrorin infrastruktuurin tuhoamiseksi.” Joukkoja harjoitettiin taistelemaan terroristeja vastaan ja heidän pidättämisekseen, samalla pyrkien huomiomaan israelilaisten ja arabien siviiliasukkaitten inhimilliset tarpeet. Erittäin tärkeäksi havaittiin tiedotustoiminta eri joukko-osastojen mutta myös niiden ja siviiliasukkaitten välillä.
Terrori-iskujen potentiaalinen määrä on huomattavasti noussut Gilad Shalitin vapauttamisen jälkeen satojen terroristien päästessä Juudeaan ja Samariaan.
Artikkelissa viitataan havaintoon, ettei harjoituksissa edes huomioitu yhteistyötä PA:n poliisin kanssa, jota esim. USA:n ulkoministeriö kiittää rauhan ja turvallisuuden palautumisesta Juudeaan ja Samariaan. Kuitenkin tämä ansio kuuluu IDF:lle, joka vastaa turvallisuudesta alueella ja on suorittanut myös PA:lle kuuluneet terroristien pidätykset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158141#.UAzruHVHT-k

4. ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Liberman matkustaa Brysseliin, jossa hän tapaa EU.n ulkomaantoimiston johtajan Catherine Ashtonin sekä eurooppalaisia virkaveljiään. Hän pyrkii vakuuttamaan heille, että turvallisuustoimia on tehostettava juutalaisten ja israelilaisten laitosten ja instituuttien ympärillä, koska on odotettavissa Iranin tukeman Hizbullahin suorittamien terrori-iskujen lisääntyvän eri maissa, ja kohteina ovat varsinkin juutalaiskohteet.
Toiseksi Lieberman yrittää taivuttaa EU-maat asettamaan Hizbullahin ja sen kanssa yhteis-työssä olevat järjestöt terrorijärjestöjen listalle. EU on virallisesti vastustanut tätä selittäen, että Hizbullahilla on kansanedustajia ja ministereitä Libanonin hallituksessa. Israelilaiset viranomaiset uskovat, että Burgan pommitus oli Hizbullahin suorittama Iranin tuella.

TURISMIMINISTERI Stan Misezhnikov matkusti delegaationsa kanssa Bulgariaan vakuuttaakseen, ettei Israel syytä pommi-iskusta Bulgariaa ja että suhteet toimivat normaalisti. Hän osallistuu seurueineen Burgan uhrien muistotilaisuuteen, ja tapaa bulgarialaisen virkaveljensä ja muita Bulgarian viranomaisia.

5. KAIRON lentokentän virkailijat sanovat, että tästä lähtien Gazasta tulevat matkustajat saavat vapaasti tulla maahan. Tämä tarkoittaa, että Egyptin harjoittama matkustajaliikenteen valvonta Gazasta Egyptiin lakkaa. Uusi määräys, jota ei ole virallisesti vahvistettu, koskee myös Juudeasta ja Samariasta matkustavia palestiinalaisia. Matkustusrajoitus Gazasta Egyptiin tuli voimaan Hamasin kaapattua vallan Gazan kaistalla 2007. Egypti valvoo Rafahin rajanylitysterminaalia, mutta palestiinalaisilla on useita satoja tunneleita rajan ali, joiden kautta he ovat kuljettaneet kaikkea mahdollista Siinailta Gazaan, jopa autoja ja eläimiä.

Uuden määräyksen myötä monet gazalaiset ja Siinain beduiinit menettävät hyvän tulolähteensä, mikä voi aiheuttaa omat hankaluutensa.
Maanantaina havaittiin ensimmäistä kertaa, ettei Gazasta tulevilta matkustajilta vaadittu tavanomaista turvallisuustarkastusta eikä viisumia.
HAMASIN johdon taholta ilmoitettiin eilen, että se julistautuu pian itsenäiseksi valtioksi voidakseen katkaista suhteensa PA:n kanssa. Ulkomailla matkoilla ollut Hamas-johtaja Mahmoud Zahar kiisti tiedon perättömänä.
6. UUTISOTSIKOITA
-          Arabiliiton hätäkokouksessa Qatarissa eilen esitettiin vaatimus Syyrian presidentti Bashar Assadille astua syrjään ja samalla hänelle luvattiin turvapaikka. Päätöksessä esitettiin, että kapinalliset muodostaisivat väliaikaisen hallituksen valmistellakseen uutta perustuslakia ja uusia parlamenttivaaleja. Arabiliitto pitää tärkeänä, että Assad astuu syrjään mahdollisimman pian. Se myös myönsi 100 miljoonaa USD pakolaisten avustamiseksi. Israelia varoitettiin osallistumasta Syyrian tilanteeseen. Kokous puolsi PA:n toimia Palestiinan itsenäistymiseksi YK:n turvallisuusneuvoston kautta. PA haluaa valtiojäsenen oikeudet ilman valtiota. http://www.timesofisrael.com/arab-league-calls-on-assad-to-step-down/
-          Armoton sota Assadin armeijan ja kapinallisten välillä jatkuu saaden yhä julmempia muotoja, mikä kuuluu sisällissodan luonteeseen. Armeija haluaa kostaa sen terävimmän johdon eliminoimisesta käyttäen jos mahdollista entistä kovempaa tulivoimaa. Raporttien mukaan armeija teloitti 20 siviiliä Damaskoksen Mezzehin lähiössä syyttäen heidän osallistuneen kapinallisten avustamiseen. Reuters kertoo, että aktivistit kokosivat 20 – 30 nuoren ihmisen ruumiit.
-          Assadin armeija karkotti kapinallisten joukot kahdesta Damaskoksen esikaupungista, mutta ne jatkavat etenemistään Turkin rajalla, jossa ne miehittivät raja-aseman ja armeijan sotilaskoulun, kertovat aktivistien edustajat. Verisimmät taistelut käytiin viimeksi Aleppon sekä Deir al-Zorin omistuksesta. Turkin raja-asemia on kumpikin osapuoli kertonut miehittäneensä pian uudelleen menettääkseen, mutta niiden merkitys on lähinnä propagandistinen. Turkki kielsi rekka-autojen pääsyn Syyrian puolelle kapinallisten poltettua useita niistä rajalla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=278529
-          PA:n taloudelliset ongelmat ja vaikeudet palkkojen maksamiseksi kymmenille tuhansille virkailijoilleen on nostanut Hamasin suosiota Juudeassa ja Samariassa. Israelin hallitus päätti maksaa ennakkoa 180 miljoonaa USD ahdingon helpottamiseksi, vaikka Abbas tekee kaikkensa Israelin maineen tuhoamiseksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=278506
-          Siinain terroristit tulittivat israelilaista bussia, joka kuljetti sotilaita turva-aitaa seuraavalla tiellä. Bussin sattui useita luoteja, mutta kukaan ei haavoittunut. Paikalle kutsuttu armeija osasto aloitti terroristien etsinnät epäillen, että niitä oli voinut päästä huomaamatta Israelin puolelle. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=278458
-          Aseistautuneet kaksi varasta tunkeutuivat Eilatissa Casa de Brasil ravintolaan vaatien työntekijöiltä rahaa. Ravintolan johtaja pääsi katolle kutsuen poliisin, jotka tulivat paikalle. Varkaat pakottivat heidät luovuttamaan aseensa, jonka jälkeen he ottivat pihalla ollen taksin ja sen ukrainalaisen turistin ja pyrkivät pakoon. Poliisi kuitenkin ajoi heitä takaa, ja syntyneessä tulitaistelussa yksi varkaista kuoli toisen haavoittuessa. Poliisi sai taksin pysähtymään ampumalla sen renkaisiin. Sekä taksissa ollut turisti että sen kuljettaja eivät haavoittuneet. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=278426
-          Syyria on ollut median otsikoissa viime viikkoina, mutta julma ja verinen sota jatkuu Irakissa pommien surmatessa kymmeniä ihmisiä, kuten eilen eri puolilla maata. Tarkkailijat pelkäävät, että sama tulee toistumaan Syyriassa, jos Assad luovuttaa. Syyriassa suurin pelko kohdistetaan sen joukkotuhoaseisiin, joita Assad voi käyttää sekä omia kapinallisia kansalaisiaan että ulkomaita vastaan. Kemiallisia ja biologisia aseita on siirretty varastoistaan, ja sekä USA, Israel että naapurimaat seuraavat hermostuneina, minne niitä viedään. USA ja Israel menevät väliin, jos Assad siirtää näitä aseitaan Bekaan laaksoon Libanonissa Hizbullahin varastoihin. http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2012/07/20127236408546506.htmlSunday, July 22, 2012

SUNNUNTAI 22.07.12


SUNNUNTAI 22.07.12

1. ISRAELIN turvallisuusjärjestön Mossadin parissa pelätään terroristien pyrkivän iskemään israelilaisiin kohteisiin ulkomailla välttäen iskuja Israelissa sen tehokkaan valvonnan vuoksi. Iskuissa terroristien uskotaan käyttävän samantapaista menetelmää kuin Burgan pommi-iskussa, eli turvautuvan ulkomaalaisiin vapaaehtoisiin, jotka ovat valmiit uhraamaan henkensä islamin hyväksi. Bulgariassa tehdyn terrori-iskun tekijän henkilöllisyys on edelleen arvoitus. Bulgarialaiset uskovat terroristin olleen amerikkalaisen. Terroristin sormesta saatiin hänen DNA-näytteensä, jonka perusteella viranomaiset pyrkivät selvittämään hänen alkuperänsä. Terrori- iskun tekijäksi ilmoittautui tuntematon ”Qaidat al-Jihad” (Jihadin perusta) ryhmä, mutta Mossad arvioi Hizbullahin vuotaneen ryhmän nimen julkisuuteen harhautus-tarkoituksessa, mitä se on käyttänyt ennenkin peitelläkseen omat jälkensä.

LONTOON olympialaisia valvomaan on komennettu 3 500 poliisia ja turvamiestä, osa heistä varmaan sala-asuisina siviiliasussa liikkuen. Kuitenkin tarkkailijat pelkäävät, etteivät turva-toimet ole olleet tarvittavan perusteellisia, ja osa tilatuista turvajärjestelyistä on myöhässä. Yhtenä mahdollisuutena pelätään terroristien pyrkivän iskemään Lontoon maanalaiseen verkostoon, joko levittäen sinne myrkyllisiä kaasuja tai säteilevää ydinjätettä, eikä räjähtävien tai savupommien asettaminen sinne ole mahdotonta, sitä on tehty aiemminkin.

MOSSAD valmistautuu joka tapauksessa mahdollisuuteen, että terroristit voivat iskeä Israelin kohteisiin olympialaisten aikana jossain tai useammassa Euroopan maassa, ja tehostaa turvatoimiaan erityisesti Israelin lähetystöjen, ja juutalaisjärjestöjen instituuttien ja kokoontumispaikkojen, kuten synagogat ja kulttuurikeskukset, turvaamiseksi.
Bulgariassa Burgan lentoasemalla viime viikon keskiviikkona 18.07. israelilaisia lomailijoita kuljettavaa bussia vastaan tehdyssä iskussa kuoli 5 israelilaista, bulgarialainen bussin-kuljettaja sekä terroristi, lisäksi 33 israelilaista haavoittui, osa heistä vaarallisesti.
Bulgarian viranomaiset ovat torjuneet ”Qaidat al-Jihad” ryhmän olemassaolon ja uskovat, että terrori-iskun suorittajat olivat Iranin ja Hizbullahin lähettämiä. Terroristilla uskotaan olleen apulaisia, joista viranomaiset pyytävät yleisövihjeitä. Iranin Al-Quds-armeija on keskittynyt toimintaan maan rajojen ulkopuolella käyttäen hyväkseen maansa lähetystöjä.

Mynchenin olympialaisissa 1972 sai surmansa 11 israelilaista urheilijaa; terroristit ampuivat kaksi tunkeutuessaan urheilijoiden asuintaloon, ja saksalaiset sotilaat 9 epäonnistuneen vapautusyrityksen aikana, torjuen Israelin tarjouksen käyttää omia turvallisuusjoukkojaan vapauttamisyrityksessä, sillä heillä oli kokemusta ja heidät oli koulutettu siihen.
LONTOON olympialaisissa israelilaiset urheilijat on majoitettu erilleen muista urheilijoista tarkoin vartioituihin asuinkortteleihin, mutta heidän kuljettamisensa harjoitus- ja kilpailu-paikoille muodostaa heikon linkin turvallisuusjärjestelyissä. http://www.timesofisrael.com/mossad-reportedly-fears-iranian-attack-on-israeli-athletes-at-olympics/

ISRAEL on toistuvasti pyytänyt, että Lontoon olympialaisten avajaisseremonian aikana pidettäisiin minuutin kestävä hiljaisuus Mynchenin murhenäytelmän muistoksi, mitä mm. USA:n presidentti Obama tukee, mutta olympiajärjestön johtaja Jacques Rogge ei voi hyväksyä tätä, vaan ehdottaa minuutin kestävän hiljaisuuden pidettäväksi Sakassa.
ROGGE johtaa kansainvälistä olympiakomiteaa (IOC), jonka 46 muslimiedustajaa vastustavat Israelin pyytämän hiljaisuuden toteuttamista. Hän perustelee kielteistä kantaansa todeten, että sellaisen traagisen tapahtuman muistaminen ei sovi olympialaisten henkeen, hän haluaa roomalaiseen tapaan ”leipää ja sirkushuveja” sulkien silmänsä tosiasioilta. Toiseksi hän viittaa ”saamiinsa viesteihin poliittiselta ja kulttuurimaailmalta sekä kansainväliseltä yhteisöltä”.

Muistotilaisuus surmattujen israelilaisten urheilijoiden muistoksi pidetään Itä Lontoossa sunnuntaiaamuna. Tilaisuuteen osallistuu mm. Lontoon pormestari Boris Johnson sekä Israelin olympiakomitean johtaja Efraim Zinger. Israelin pyyntö minuutin hiljaisuudesta on saanut tukea USA:n, Kanadan, Saksan, Italian, Itävallan ja Australian edustajilta, jotka vaativat kolmen minuutin hiljaisuutta surmansa saaneiden urheilijoiden muistoksi.
Toiseksi Rogge muistutti, ettei IOC hyväksy kieltäytymistä kilpailla muun kuin terveydellisen syyn, kuten esim. rasistisen, syyn perusteella, mikä nousee esiin joittenkin muslimimaiden kieltäessä urheilijoitaan kilpailemasta lajeissa, joihin osallistuu israelilaisia urheilijoita. http://www.timesofisrael.com/still-refusing-moment-of-silence-olympic-head-says-memorial-will-be-held-in-germany/

OLYMPIASOIHDUN kantaja Anna Skora Puolasta oli joutua musliminuoren lynkkaamaksi lönkötellessään saattajiensa ja turvamiesten suojaamana Gravesendissä Lontoon lähiössä perjantaina. Mies alistettiin nopeasti ja soihtu jatkoi matkaansa kohti olympia-areenaa. Mies huusi ”Allahu Akbar”, Allah on suurempi, valmistautuessaan sieppaamaan soihdun. http://www.timesofisrael.com/teen-shouts-allahu-akbar-and-lunges-at-olympic-torchbearer/

2. SYYRIAN kapinalliset, jos tuota nimitystä voidaan käyttää heistä, myöntävät vetäytyneensä Damaskoksen esikaupungista Assadin armeijan murhaavan tulen alta, ”taktisesta syystä”, kuten he sanovat, mutta jatkavat etenemistään maaseudulla. Taistelut lähestyvät uhkaavasti Israelin aluetta kapinallisten väittäessä miehittäneensä Rawyahinan kaupungin rajan pinnassa, kuten Al-Arabiya raportoi aktivistien tietoihin tukeutuen. Sen mukaan kapinalliset olivat miehittäneet useita armeijan asettamia tarkastuspisteitä ja siepanneet sotavarusteita.
Lauantain aikana aktivistien ilmoitusten mukaan sai surmansa 131 ihmistä, ja parin edellisen päivän aikana 550 ihmistä, mukana 33 Assadin armeijan sotilasta.

ISRAELIN ja Syyrian välinen raja on ollut rauhallinen vuoden 1973 sodasta lähtien IDF:n ollessa tykinkantaman päässä Damaskoksesta. Israel on kaikessa hiljaisuudessa lisännyt rajavalvontaa ja kohentanut rakentamiaan panssariaita- ja muita esteitä pelätessään suuren ryntäyksen alkamista siviilien paetessa sotatoimia.
ISRAELIN puolustusministeri Ehud Barak varoitti, että armeija tulee käännyttämään rajan yli pyrkivät takaisin saaden välittömän tuomion YK:n ihmisoikeusneuvostolta, joka vakuuttaa, että Israelilla on velvollisuus antaa suojaa pakolaisille. Viikonvaihteen aikana tykinammukset putoilivat Syyrian puolella aivan rajan tuntumassa osapuolten välisissä taisteluissa.

TOISEKSI Barak varoittaa, että saatujen tietojen ja satelliittihavaintojen mukaan Assad on antanut käskyn joukkotuhoaseittensa siirtämisestä. Barak varoitti, että jos armeijan havaitaan antavan niitä ja ballistisia ohjuksiaan Hizbullahille, IDF katsoo olevansa pakotettu puuttumaan asiaan tuhoten ne tai siepaten niitä ennen niiden joutumista kapinallisten käsiin. Syyrialla on sekä tarkkoja ballistisia Scud-D ohjuksia että Venäjän toimittamia ilmatorjuntapatteristoja, joilla Hizbullah voisi uhata IAF:n tiedustelulentoja Libanonin rajalla tai sen yllä. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-capture-town-on-israeli-border/

3. THE GUARDIAN Englannissa kertoo raportissaan, että Syyrian armeijaa vastaan taistelevia joukkoja kutsutaan ”aktivisteiksi tai kapinallisiksi, jotka taistelevat aidossa kansan-nousussa tyrannihallitusta vastaan”. Syyrian hallituksen kuristusotteesta huolimatta raportissa todetaan, että tärkeimmät vastarintajärjestöt, kuten SNC, ovat läheisissä suhteissa maailmaa hallitsevan eliitin kanssa, kuten epämääräinen Bildenberg konferenssi, CFR, Goldman Sacks suurpankit ja marxistinen miljardööri George Soros sekä tietenkin Obaman hallitus.

Artikkelissa selitetään edelleen, että Syyriassa annetut lausunnot ja ”tuntemattomien aktivistien” antamat tiedot taisteluista ja siviiliuhreista ovat suurelta osin propagandaa kansainvälisen sotilaallisen välintulon edistämiseksi, ja että ”vallankumous” on pääosin PR-retoriikkaa, jota veroja kiertävät järjestöt harjoittavat, ja vaativat jopa hallitusten välintuloa. Niiden tiedot Assadin armeijan veroteoista perustuvat ”tuntemattomiin lähteisiin”, ja siviilien kärsimät uhriluvut ovat usein heidän itsensä aiheuttamia, mutta syyttävät niistä Assadia.
Artikkelissa viitataan tapaukseen, joissa jopa Hillary Clinton oli eräässä lausunnossaan syyttänyt Assadin armeijaa 200 siviilin, naisten ja lasten, murhaamisesta, vain todetakseen, että hänen saamansa tieto oli väärennetty ja ”kapinallisten” propagandaa.

Artikkelissa mainitaan Bassma Kodmani, jolla on läheiset suhteet Bildenbergeihin osallistuen heidän viimeiseen konferenssiinsa, mutta myös Muslimiveljeskuntaan, jota Obaman hallitus avoimesti syleilee ja kutsuu sen jäseniä vierailulle Valkoiseen Taloon. Maailman media ei yleensä puutu tällaisiin tietoihin ollenkaan, vaan raportoi kuuliaisesti propagandaa.
Artikkeli on pitkä - joskin hyvin tärkeä Syyrian tilanteen ymmärtämiseksi - tässä tarkemmin seulottavaksi, mutta alla oleva linkki vie alkuperäiseen artikkeliin, joka varoittaa uskomasta kaikkea, mitä maailman media meille syöttää muka aitona ja todistettuna. http://www.thenewamerican.com/world-news/asia/item/12084-us-backed-syrian-opposition-linked-to-bilderberg-cfr-goldman-sachs-george-soros

4. UUTISOTSIKOITA
     -      Pyssymiehet räjäyttivät taas kerran Egyptistä kaasua Israeliin ja Jordaniaan johtavan putken al-Tuwail kylän lähellä El Arishista itään. He ajoivat traktorin putkea vasten, asensivat räjähteitä putken alle ja sytyttivät ne hajottaen sen. Räjäytys suoritettiin pian aamun valkenemisen jälkeen ennen putken haarautumista Israeliin ja Jordaniaan johtaviin putkiin. Räjäytys suoritettiin kauko-ohjauksella. Kaasuntoimitussopimus Israelin kanssa allekirjoitettiin 20 vuotta sitten. Putken kautta saadulla kaasulla on tuotettu 40 % Israelin sähkön tarpeesta. Egyptin nykyjohto on vaatinut sopimuksen uusimista väittäen sitä epäedulliseksi maalle, mutta politiikka ja uskonnolliset jännitteet näyttelevät yhä suurempaa roolia asiassa.
-          Israelin nuoret, varsinkin armeijan asepalveluksesta vapautetut, mielellään laajentavat kuvaansa maailmasta matkustelemalla lukuisiin eksoottisiin maihin, usein välittämättä niihin sisältyvistä vaaroista. Heitä tapaa Etelä Amerikan viidakoissa, Perussa, Colombiassa, Thaimaassa, Costa Ricassa, mutta rajan takana sijaitseva Siinai ei koskaan ole menettänyt tenhoaan hallituksen toistuvista varoituksista huolimatta. http://www.jpost.com/Travel/TravelNews/Article.aspx?id=278386
-          Holokaustin uhrien ”claims conference”, järjestelmä, jonka tehtävänä on jakaa uhreille tai heidän omaisilleen kertakorvauksena 2550 Euroa, on erään tarkkaavaisen työntekijänsä ansiosta saanut tietää, että sen henkilökunta on velottanut Saksan hallitukselta samoja vaatimuksia toistamiseen. Kysymys on kaikkiaan miljardeista, mutta kukaan ei vielä tutkimusten ollessa alkuvaiheessa tiedä, miten suuri osa siitä perustuu rikolliseen veloitukseen, ja ketkä siitä hyötyivät. Yleensä tällaisen paljastuksen yhteydessä johto tunnustaa vastuunsa ja eroaa, mutta tässä tapauksessa johto katsoo, ettei siihen ole mitään syytä. Tällä he haluavat vakuuttaa, ettei heillä ollut mitään tietoa rikollisesta toiminnasta, mikä asettaa seuraavan kysymyksen: Jos johto ei tiedä, miten työntekijät hoitavat tehtävänsä, voiko sellaiseen johtoon enää luottaa? Mitä he tekivät muuta kuin kuittasivat suuret palkkionsa? http://www.jpost.com/Magazine/Features/Article.aspx?id=278122
-          Iranin korkea uskonnollinen auktoriteetti Hojjatoleslam Seyed Reza Taqavi varoitti Fars uutistoimiston välittämän uutisen mukaan Israelia iskemästä sen ydinlaitoksia vastaan: ”Eivät he uskalla iskeä ydinlaitoksiamme vastaan, sillä he tietävät aivan hyvin, että mikä tahansa sellainen toimi Islamilaista tasavaltaa vastaan saa heidät katumaan tekoaan.” Iranin Sofian lähetystö lausunnossa sanotaan, että Israelin reaktio Burgan pommi-iskuun osoittaa sen heikkouden. Iran uhkaa iskeä ballistisilla ohjuksillaan Tel Aviviin, jos Israel hyökkää Iraniin. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=278365
-          Debkafile kertoo artikkelissaan, että presidentti Bashar Assad toipui nopeasti korkeaa lähipiiriään vastaan tehtyyn iskuun ja nimitti uuden taistelutiimin johtamaan armeijan taistelua kapinallisia vastaan, joita tukevat Saudi Arabia, Gulfmaat ja varsinkin Qatar, sekä Turkki toimittamalle heille aseita ja taloudellista ja poliittista tukea. Assad nimitti uuden sotakomennuskunnan johtoon nuoremman veljensä Maher Assadin, turvallisuus-joukkojen johtoon kenraali Ali Mamloukh, Damaskoksen sotilas-komentajaksi kenraali Hafez Makhlouf, sekä alaviittien sabiha-joukkojen komentajaksi kenraali Ali Hassan. Puolustusministeriksi nimitettiin kenraali Fahad Jassim al-Freyij torstaina viime viikolla. DF:n artikkelin mukaan Assadin armeija karkotti kapinalliset Maidan alueelta Damaskoksessa ja on aloittanut raja-asemien miehittämisen uudelleen. Assadin siirrot ovat suurelta osin kohdistuneet Turkkia vastaan antamalla Syyrian kurdeille rajoitetun itsehallinnon ja vahvistaen sen Turkissa hallitusta vastaan taistelevia PKK:n jäseniä. Täten hän rauhoitti Syyrian 2-3 miljoonan kurdiväestön voiden antautua entistä voimallisemmin taisteluun kapinallisia vastaan. Samalla Turkki on asettanut oman Syyrian vastaisen raja-alueen vaaralle alttiiksi. http://www.debka.com/article/22202/Assad-rebuilds-fighting-command-retaliates-against-Turkey
-          Tuoreen gallupin mukaan Likud saisi nyt 25 edustajaa (27), Labour 21, Israel Beitenu 13 kuten Yair Lapidin Yesh Atid-puolue. Shas saisi 10, Kadima 7 (28) paikkaa. Barakin Itsenäisyyspuolue ei ylittäisi vaalikynnystä. (Arutz Sheva)