PERJANTAI 27.07.12


PERJANTAI 27.07.12

1. HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah sanoi torstaina libanonilaisen Al-Joumhouria lehden artikkelin mukaan asettavansa johtamansa järjestön Syyrian presidentti Bashar Assadin käytettäväksi tapauksessa, jossa hänen hallituksensa tarvitsee kiireellistä apua. Lehti viittaa korkeilta poliitikoilta saamiinsa tietoihin, joiden mukaan Assad on ollut yhteydessä Nasrallahin kanssa, joka tarjoutui tapaamaan Assadin joko asunnossaan tai Iranin lähetystössä Beirutissa. Nasrallah itse ei ole juuri uskaltanut piipahtaa bunkkerinsa ulkopuolella pelätessään joutuvansa teloituksen uhriksi.

RAPORTIN mukaan Assad on päättänyt pysyä Syyriassa, koska hän edelleen uskoo voivansa purjehtia tämän karikon ohi venäläisten luotsien ja sotilaallisten asiantuntijoitten opastuksella. Artikkelin mukaan Hizbullah oli laatinut suunnitelman - jo ennen Assadin lähipiiriin tehtyä pommi-iskua, joka surmasi kolme avainkenraalia – puuttua tilanteeseen suoraan siinä tapauksessa, että ulkovallat pyrkivät sekaantumaan taisteluihin Syyriassa. Suunnitelman mukaan Hizbullah asentaa tutka-asemia ja ohjuksia Bekaan laaksoon Libanonin puolelle Syyrian rajan läheisyyteen. Järjestö lupasi 2000 valiosotilastaan Assadin käyttöön vaikka etulinjan taisteluissa Assadin armeijan rinnalla.

HIZBULLAHIN kansanedustaja Libanonin parlamentissa Kamel Rifai kertoi kuitenkin Ahsarq Al-Awsat uutislehden artikkelin mukaan, että vaikka Hizbullah kunnioittaa suuresti Assadin hallitusta, se ei halua puuttua Syyrian sisäisiin taisteluihin. ”Nuo joukot eivät nosta asettaan arabiyhteisöä vastaan, koska niitä tarvitaan Israelin vastaisessa taistelussa.” Hän lisäsi, että vaikka Hizbullahin sympatiat ovat Assadin hallituksen puolella, sen taistelun pääkohde on Israel.

HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi puheessaan viime viikolla, että Syyriaa pidetään Hizbullahin ja Iranin välisenä linkkinä todeten, että Syyria on paljon enemmän kuin välittäjä. Hän totesi Syyrian toimittaneen tarvittavan aseistuksen 2006 Libanonin kakkossodan aikana, eikä aseiden toimitus koske vain Libanonia vaan myös Gazaa.
ISRAELIN johtajat ovat varoittaneet toistamiseen iskevänsä välittömästi, jos he havaitsevat Syyrian toimittavan massatuhoaseitaan ja niitä kuljettavia ohjuksiaan Hizbullahille. Viimeksi ulkoministeri Avigdor Lieberman esitti tällaisen varoituksen tavattuaan EU:n johtajia Brysselissä. Hän pyrki saamaan EU-johtajia muuttamaan halvaantuneeksi jämähtäneen kantansa Hizbullahista ja asettaa se terrorijärjestöjen listalle, mutta ilman tulosta. EU-johtajien pään kääntäminen suhteessa Hizbullahiin ja PA:n johtoon muistuttaa halvaantuneen hevosen piiskaamista, jospa se kuitenkin vielä virkoaisi ja aloittaisi tositoimet.
EU-johtajien mielestä Hizbullahilla on poliittista toimintaa; se osallistuu Libanonin parlamentin toimintaan ja sillä on ministereitä hallituksessa, mutta niin on Hamasillakin Gazassa ja nyt Muslimiveljeskunnalla Egyptissä.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158326#.UBIpxnVHT-k

2. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan, joka tunnetaan raisusta terminologiastaan ja railakkaista mielipiteistään, josta Israel ja sen johtajat ovat saaneet oman osansa, on nyt kääntänyt sanalliset hyökkäyksensä Syyriaan ja sen presidentti Bashar Assadiin. Eivätkä hänen hyökkäyksensä tällä kertaa rajoitu vain uhkaaviin sanoihin, vaan hän lähetti panssaroituja joukko-osastoja ja ohjusyksiköitä Syyrian vastaiselle rajalle uhaten iskeä jokaiseen Turkin alueelle tehtyyn hyökkäykseen samalla mitalla.
TURKKI syyttää kurdien miehittämän Syyrian länsiosan alueella toimivan Demokraattisen Unionipuolueen (DUP) avustavan Turkissa hallitusta vastaan taistelevaa kurdien PKK-puoluetta. DUP valvoo Syyrian länsiosassa Turkin rajan tuntumassa olevia kaupunkeja Amuda, Derik, Kobani (Ayn Al-Arab) ja Afrin, kuten Times of Israel web-sivulla kerrotaan. Turkin pääministeri katsoo tästä saaneensa laillisen oikeuden (casus belli) vastata Turkkia vastaan aloitettuun hyökkäykseen omilla vastaiskuillaan.

TURKKILAINEN Cihan News Agency raportoi torstaina, että Turkki on mobilisoinut ja siirtänyt tankkeja ja ohjuksia Turkin rajan tuntumassa olevan kurdialueen lähelle sen ilmoitettua eronneensa Syyrian keskushallituksesta itsehallintoalueeksi. Uutisen mukaan Turkki lastaa tankkeja kuorma-autoihin Sanliurfan kaupungissa siirtääkseen ne Mursitpinar rajan-ylityspaikalle. NATON jäsenenä Turkin sotaiset toimet sekoittavat järjestön Syyrian sotaan    http://www.timesofisrael.com/turkey-mobilizes-tanks-and-missiles-to-border-with-kurdish-syria/

3. SYYRIASSA pakolaisten nimikkeellä asuvien palestiinalaisten johtajat ovat pyrkineet pitämään pakolaisleireissä asuvat palestiinalaiset poissa Syyrian sisällä lähes avoimeksi sisällissodaksi kehittyneistä taisteluista.
Syyriassa asuvista YK:n avustusjärjestön rekisteröidystä 496 000 pakolaisesta on aktivistien ilmoittamien lukujen mukaan 150 –200 palestiinalaista saanut surmansa. Lukujen verifioimista vaikeuttaa se, etteivät palestiinalaiset ilmoita kuolleista, koska se vähentää YK:n antamien avustusten määrää. He asuvat ”kuolleina sieluina” palestiinalaisleireissä.

Syyrian pakolaisista osa muutti johtajiensa lupausten pettäminä ”parin viikon sodasta” 1948, osa ajettuina liittyessään aseellisiin joukkoihin, osa on muuttanut leireihin muitten Lähi Idän sotien ajamina, tai paikallisista asukasyhteisöistä.
Damaskoksen Yrmoukan pakolaisleirissä asuu n. 150 000 ihmistä useimmiten suhteellisen heikosti varustetuissa kerrostaloasunnoissa kapeiden mutkittelevien katujen varsilla.
Palestiinalaisjohtajien on ollut vaikea hillitä nuorten halua osallistua alueensa tuntumassa riehuviin taisteluihin, joutuen näin harhaluotien tai sala-ampujan maalitauluksi.

Artikkelin mukaan palestiinalaiset tuntevat sympatiaa kapinalisiin, mutta pelkäävät ottaa avointa kantaa Kuwaitin esimerkin vuoksi. Kuwaitissa työskennelleet palestiinalaiset, jotka tervehtivät Irakin joukkoja vapauttajina, ajettiin sotaonnen käännyttyä pois maasta.
Siksi he eivät avoimesti halua sekaantua Syyrian taisteluihin, vaikka tunnustavatkin, ettei kumpikaan osapuoli tule vapauttamaan Palestiinaa, ja toiseksi hallitus on suhtautunut heihin suhteellisen siedettävästi, eikä uusista johtajista tai mielipiteistä ole tietoa.
Daraassa olevan pakolaisleirin 17 500 asukkaasta kaksi kolmasosaa pakeni taisteluja palaten niiden tauottua takaisin, mutta lääkkeistä ja ruuasta on puutetta. http://www.timesofisrael.com/palestinians-in-syria-get-pulled-into-civil-war/

4. JUUTALAISTEN valmistautuessa suremaan Tisha B´Av kuun päivää, jolloin molemmat juutalaisten Temppelit tuhottiin, ja vuosisatojen aikana lukuisat onnettomuudet kohtasivat
juutalaista kansaa maanpakolaisuudessa ollessaan eri puolilla maailmaa, arabiliitto antoi varoituksen Kairossa, ettei Israelin tule koskea Al-Aksa moskeijaan, muslimien pyhimpään paikkaan. Tämä arvostus Al-Aksalle on joko uusi suuntaus muslimien teologiassa tai sihteerin kynän lipsaus, sillä tähän saakka Mekka on ollut islamin pyhin paikka, joka seuraa Medina.

ARABILIITON varoituksessa todetaan ”Al Aksa moskeijan olevan kaikkein pyhin arabien ja muslimien pyhien paikkojen joukossa”.
Lausunnossa varoitetaan miehitysjoukkoja vahingoittamasta Al Aksa moskeijaa todeten:
”Al Qudsin (Jerusalemin) kaupunki ja sen ensimmäisellä paikalla Al Aksa moskeija, on punainen linja, jota ei saa ylittää, ja mikä tahansa hyökkäys sitä vastaan tulee väistämättä vaarantamaan turvallisuuden ja vakauden koko alueella”, kuten lausunnossa todetaan.

ARTIKKELIN mukaan arabiliiton vihan nostatti pintaan ”poliisin raaka tunkeutuminen Temppelivuorelle tarkistaakseen ihmisten henkilöllisyyskortteja ja rajoittaen tilapäisesti palestiinalaisten pääsyn vuorelle”.
Muslimiveljeskuntaan liittyvä tohtorien mielenosoitus asiassa järjestetään lauantai-iltana israelilaisten aloittaessa paastonsa ja surua ilmaisevat valituksensa Temppelien ja Jerusalemin hävitysten johdosta. Kairon mielenosoituksessa poltettaneen Israelin lippuja juutalaisten suorittaessa perinteeksi tullutta Jerusalemin vanhanosan muurien ympärimarssia.
Juutalaiset näyttävät vähitellen havahtuvan Temppelivuoren ja Jerusalemin merkitykseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158327#.UBJGY3VHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
         -     USA:n puolustusministeri Leon Panetta vierailee ensi viikolla Egyptissä ja tulee sieltä Israeliin ja edelleen Jordaniaan ja Tunisiaan. Hän tapaa Kairossa presidentti Mohammed Mursin ja Egyptin johtavan upseerin marsalkka Tantawin. Iranin tilanne on siirtynyt kakkospaikalle Syyrian taistelujen viedessä tärkeimmät otsikot, mutta USA:n viranomaiset sanovat jännityksen Persianlahdella kasvaneen entisestään. Israelin pää- ja puolustusministerit ovat kalistelleet sapeleitaan, mikä saa Panettan heti matkaan rauhoittelemaan Israelin ”kuumakalleja”.
-          Pentagon on suostunut Israelin vaatimuksiin asentaa Lockheed Martinin valmistamiin F-35 koneisiin Israelin valmistamia elintärkeitä osia ja elektronisen sodankäynnin välineitä. Pentagon teki valmistavan yhtiön kanssa 450 miljoonan USD sopimuksen Israelin esittämistä vaatimuksista. Koneiden arvioidaan valmistuvan 2016 alussa. Pentagonin mukaan Israelin vieraiden aseiden kauppa on arvoltaan 15.2 miljardia USD, jos se toteutetaan kaikilta osiltaan. Reutersin mukaan sopimukset ovat nyt valmiit ja prosessi etenee omalla painollaan. Sopimus tulee entisestään kasvattamaan Pentagonin ja israelilaisten yhtiöitten Elbit Systems ja IAI:n välistä yhteistoimintaa. Nämä yhtiöt valmistavat F-16 koneen osia kuten siipiä, ja ne tulevat valmistamaan F-35 koneen siipiosia myös. Pentagon on tilannut ehkä maailman pisimmälle kehitettyä konetta 2443 kappaletta 396 miljardin USD hinnalla. Konetta valmistetaan kolmena versiona. Monet muutkin maat ovat tilanneet F-35 koneita: Englanti, Turkki, Italia, Kanada, Australia, Tanska ja Norja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158319#.UBJNw3VHT-k
-          IDF asetti Syyrian rajalla olevat joukkonsa korkeaan hälytysvalmiuteen peläten, että kiihtyneet taistelut Damaskoksessa ja Aleppossa voivat saada suuret ihmisjoukot yrittämään pakoa Israelin puolelle. Sotilaat asensivat turva-aitaan lisää piikkilanka-esteitä ja kohentavat valmiustilaansa. Sotilaitten lisäämisen ohella IDF on tehostanut lentovalvontaa raja-alueella ja lisännyt sala-ampujien lukua. Virallisesti Israel on sivistysvaltioitten tapaan velvollinen huolehtimaan pakolaisista, jos heitä tulee rajan yli. Viime viikon taistelut ajoivat Damaskoksesta 30 000 ihmistä pakosalle. Viime viikolla n. 500 Syyrian sotilasta ja 50 sotilasajoneuvoa ylitti hetkeksi Israelin rajan palaten pian takaisin omalle puolelleen. Israel valitti tapauksesta YK:lle. Taistelut ovat keskittyneet Syyrian suurimman kaupungin, kaupan ja liike-elämän keskuksen Aleppon omistuksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158315#.UBJRSHVHT-k
-          Pentagon sanoo, että uusin ja kauhein superpommi 30 000 paunan bunkerbuster on nyt valmis. Pentagonin edustajan mukaan pommi on kehitetty nimenomaan Fordon maanalaisten ydinlaitosten tuhoamiseksi. Iran ilmoitti eilen, että sillä on 11 000 toimivaa sentrifugia uraanin rikastamiseksi. Pommi pystyy tunkeutumaan maahan 200 jalkaa ennen räjähtämistään. Pommi on 20.5 jalan pituinen ja siinä on 5 300 paunaa räjähdysainetta. Sen tunnus on MOP (Massive Ordnance Penetrator)
Obama antoi luvan viedä Israeliin kymmeniä GBU-28 bunkerbuster pommia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4261114,00.html
Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020