TORSTAI 26.07.12


TORSTAI 26.07.12

1. USA:N mantereellinen osa kärsii pahimmasta kuivuudesta sitten vuoden 1956 joulukuun jälkeen, jolloin oli samoin suuri kuivuus maan keskiosissa. The New York Times kertoo artikkelissaan, että laajalle levinnyt kuivuus on pahin puoleen vuosisataan, ja että ennusteiden mukaan tilanne pahenee ennestään, mikä voi johtaa ruuan hintojen nousuun ja vientikustannusten kasvuun. USA:n hallitus on nimennyt 29:ssä osavaltiossa 1 300 aluetta federatiiviseksi tuhoalueeksi kuivuuden vuoksi. Tämä mahdollistaa maanviljelijät saamaan lainoja halvemmalla korolla ja valtion myöntämiä avustuksia päästäkseen vaikean ajan yli.

KUIVUUSALUE ulottuu Kaliforniasta Arkansasiin ja Teksasista Pohjois-Dakotaan, käsittäen n. 55 % Amerikan mantereen USA:n alueesta.
ISRAEL tarjoaa tässä apuaan mahtavalle liittolaiselleen.
ISRAELIN vesihallituksen vedenpuhdistusosaston johtaja Avraham Tenne vakuuttaa, että hänen johtamansa yhteisön saamia kokemuksia veden säästämiseksi voidaan soveltaa myös USA:n olosuhteisiin, ja tarjoaa apuaan ja suosituksia joistain välittömistä toimista.

TENNE sanoo, että koska Israelilla on enemmän kuin tarpeeksi kokemusta sateettomista vuosista, hän katsoo olevansa oikeutettu esittämään ystävän neuvoja.
Ensiksi hän sanoo, USA:n on aloitettava kansan opettaminen veden säästämiseen. Veden kulutus USA:ssa on kolme kertaa suurempi kuin Israelissa henkeä kohti. Useimmat maailman maat ovat alkaneet havaita, ettei vesi ole ehtymätön luonnontuote.
Toiseksi Tenne suosittelee USA:ta uudistamaan kastelujärjestelmän. Israelissa 90-95 % kastelutarpeesta suoritetaan ns. tippa-menetelmää käyttäen, Amerikassa vain 5 %.
Hän ottaa esimerkiksi Arizonan, jonka 7 miljoonaa asukasta vastaa Israelin asukasmäärää. Sen asukkaat käyttävät vettä neljä kertaa enemmän vettä vuodessa kuin Israel – Arizona 8.5 miljardia kuutiometriä, Israel n. 2 miljardia, mitä Arizonan tapauksessa voidaan pitää suunnattomana veden tuhlauksena. Maanviljelijöitä voitaisiin myös rohkaista käyttämään vettä säästäviä menetelmiä. Yksi mahdollisuus on poistaa veden kustannusten tukeminen.
KolmannekSI Tenne mainitsee vesijohtojen uusimisen. Hän sanoo, että 20 % vedestä menee USA:ssa vuotavien putkistojen seurauksena hukkaan, mikä ei ole niin paha kuin Lontoossa, jossa hukkaprosentti on 40, mutta kuitenkin kaksi kertaa suurempi kuin Israelissa.
Siksi USA:ssa tulee aloittaa vesijohtojen puhdistaminen.
Viemärivesistä Israelissa puhdistetaan 80 % viljan kasteluun, verrattuna Yhdysvaltoihin, jossa vain 1 % viemärivesistä puhdistetaan uusintakäyttöön, ja suurissakin valtioissa kuten Kalifornia vain 5 % niistä palaa uusintakäyttöön.

AVRAHAM TENNE kuitenkin valittaa edistyksen hitautta Amerikassa, minkä hän katsoo johtuvan byrokratian ongelmista. Kaliforniassa valtio mietti 15 vuotta ennen kuin pystyi tekemään päätöksen vedenpuhdistuslaitoksen rakentamiseksi. Toiseksi päätösten saamista niiden rakentamiseksi ja uusien menetelmien omaksumiseksi hidastavat erilaiset NGO-järjestöt hyvää tarkoittavine päämäärineen kunnallisen byrokratian lisäksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158256#.UBDVlnVHT-k

2. EURO on vaihteeksi edennyt positiivisesti, mutta asioita tarkkailevat ennustavat todella vaikeiden aikojen olevan vasta edessäpäin. Moodin luokittelujärjestelmässä sekä Saksan että Euroopan hätäapurahaston arvostusta on laskettu. Artikkelin mukaan Saksa ei ole vielä ajautunut paniikkiin ja investoijat suosivat edelleen maan pankkien korkojärjestelmiä, mutta Moodin päätös voi vaikeuttaa Saksan halua tukea talouskriisin selvittämisessä. Tämä tarkoitta sitä, että jos arvostuksen laskeminen johtaa korkojen nousuun, kriisin hoitamiseksi sovitut järjestelmät eivät enää toimi.
Moody laski myös Alankomeiden luokitusta, ja – kuten suomalainen media välitti länsimaiden hämmästelyn Suomen porskuttelusta EU:n kriisistä huolimatta – Suomi on ainoa maa, jonka luokitus AAA säilyi ennallaan.
Luokitusten alentaminen merkitsee kuitenkin sitä, että ennen pitkää saavutetaan vaihe, jossa myös taloudellisesti menestyvien maiden talous tulee kärsimään, sillä kokonaisuutena Eurooppa on maittensa talouksien summa.
Espanjassa 10 vuoden velka nousi kestämättömiin lukuihin, mutta vielä huolestuttavampi oli havainto, että 2 vuoden velat lähenivät 10 vuoden lukuja, mikä estää talouden kasvun. Espanjassa monet alueet Valencian vanavedessä ovat pyytäneet taloudellista apua.
ECB:n, ISM:n ja EU:n edustajien matka Kreikkaan paljasti karkean tosiasian, että Kreikka tarvitsee lisälainaa taloutensa hoitamiseksi.
Englannissa talousongelmat ovat osoittautuneet arvioitua vaikeammiksi.
Ranskassa työttömyys on noussut 14 kuukauden ajan, mutta ranskalaiset elävät uuden sosialistisen hurmionsa hekumassa huomaamatta, mihin pursi on menossa. Artikkelissa varoitetaan, että Ranskan ongelmat kasvavat sosialismin euforiasta huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158259#.UBDh0nVHT-k

3. DEBKAFILE toteaa artikkelissaan, että arabimaitten kootessa joukkojaan Syyrian rajoille, mikä voi johtaa presidentti Bashar Assadin varoituksen massatuhoaseiden käyttämisestä maahan hyökkäävää vihollista vastaan, Venäjä liittyi USA:n esittämään varoitukseen, ettei Assad turvautuisi tällaiseen tuomiopäivän aseeseen vastoin kansainvälisiä sääntöjä.
Syyria ei ole allekirjoittanut massatuhoaseitten käyttämisen rajoittamissopimusta.

DF kertoo, että Venäjän Syyrian sisällä toimivien tiedustelijoiden ja elektronisten asemien välittämien tietojen ansiosta sillä on parhaat mahdollisuudet tiedostaa, mitä Syyrian sisällä todella tapahtuu. DF päätyy toteamukseen, että venäjä on päätellyt Assadin hallituksen olevan hyvin lähellä käskyn antamiseksi niiden käyttämisestä. Jos sellainen käsky annetaan, ensimmäisiksi sen tulevat tuntemaan Israel, Turkki ja Jordania. Tilanteen nopea kehittyminen tilanteeseen, joka räjäyttää koko Lähi Idä, on pakottanut Venäjän puolustusministeriön ilmoituksen mukaan lähettämään suuren laivasto-osaston Atlantilta ja Pohjanmereltä Gibraltarin kautta Välimerelle höyryten täyttä vauhtia Syyrian rannikkoa kohti.

Venäjän puolustusministeriön tiedotus annettiin alkuviikosta, ja 25.07. laivasto-osasto ohitti Gibraltarin salmen. DF:n mukaan laivasto-osastoa johtaa sukellusveneitten ja lentokoneitten torjuntaan erikoistunut sota-alus Admiral Chabanenko, jota seuraavissa kolmessa aluksessa on tuhansia venäläisiä merisotilaita. Tämä laivasto-osasto kohtaa Välimerellä Venäjän Mustanmeren laivasto-osaston, joka on odottanut uusia käskyjä heinäkuun 21. päivästä alkaen. Mustanmeren laivasto-osastoon kuuluvat fregatti Smetlivy ja kaksi maahanlaskualusta täynnä venäläisiä merisotilaita. DF arvioi, että joukkojen määrästä ja laadusta päätelleen Venäjä aikoo laskea joukkojaan ja merisotilaitaan Syyriaan. DF arvioi, että Venäjä voi käyttää niitä joko kaupankäynnissä USA:n kanssa Syyrian kriisin ratkaisemiseksi tai suoraan avustaen Assadin joukkojen pyrkimyksiä kapinan kukistamiseksi lokakuuhun mennessä.

SEKÄ USA että Englanti ovat varoitelleet Assadia ajan kulumisesta umpeen viitaten kapinallisten saamiin voittoihin maaseudulla ja vihjanneet puuttumisesta tilanteeseen, millä ne tarkoittavat Jordaniaan kokoontuneita arabijoukkoja, jotka voisivat miehittää kapinalisten valtaamat alueet. Irak ja Turkki ovat seuranneet tilanteen kehitystä sivusta puuttumatta suoraan sotatoimiin, mutta Iranin vallankumouskaartin apulaiskomentaja kenraali Masoud Masayeri varoitti tiistaina 24.07., ettei Iran salli hallituksen vaihtoa Syyriassa. Hän varoitti, että Iran iskee lujaa niitä maita vastaan, jotka avustavat kapinallisten kaappausaikeita. Hän osoitti sormellaan Saudi Arabiaa ja Qataria, mutta myös USA ja Israel ovat listalla.
Turkki siirtää suuria joukko-osastoja Syyrian rajalle kaiken varalta.

4. IDF:N komentaja Benny Gantz sanoi tiistaina, että tiedustelutietojen mukaan Assadin joukot valvovat edelleen Syyrian massatuhoaseita, mutta Reutersin artikkelin mukaan Israel seuraa tarkoin tilannetta, käyttäen siihen useita tiedustelusatelliittejaan, UAV-koneitaan, tiedusteluhävittäjien ylilentoja sekä muita tapoja seuratakseen, minne Assad niitä siirtää.
Israelilla on viisi toimivaa satelliittia, Ofek 9, Tecsar, Ofek 7 ja Ofek 5 ja lisäksi IDF saa tietoja kaupallisen satelliitin Eros-B1 välittämänä. 
OFEK-satelliitit käyttävät kameroita, joiden sanotaan pystyvän erottamaan kohteet 0.5 metrin tarkkuudella, mutta Tecsar edustaa kehityksen huippua. Se käyttää kameroiden asemesta tutkahavaintoihin perustuvaa järjestelmää, yhtenä harvoista maailmassa.
Syyrialla on VX ja Sarin hermokaasuja ja sekä sinappikaasua, ja sen Scud-D ohjukset voidaan varustaa massatuhokärjillä. Scud-D ohjus yltää lähes kaikkialle Israelissa.
IAF käyttää Beechcraft Kingair B200 kaksois-turboahdettuja koneita, joiden elektro-optiset kamerat toimivat kaikissa sääoloissa vuorokauden ympäri. Ne edustavat alansa huippua.
IAF:n UAV-koneet kuten Heron 1 ja Heron TP lentävät korkealla ilmakehässä tavanomaisten ilmatorjuntajärjestelmien ulottumattomissa 24 tuntia. Ne välittävät jatkuvaa kuvaa alapuolella olevasta maastosta, ja koneen hitaasta nopeudesta kuvat ovat tarkkoja ja ajan tasalla. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=278898

5. UUTISOTSIKOITA
-          Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh tapaa 17-henkisen delegaationsa kanssa Egyptin presidentti Mohammed Mursin tänään Kairossa. Haniyehin toivelistalla on, että Egypti poistaa liikenne- ja matkustusrajoitukset Gazan ja Egyptin väliseltä rajalta. Varmaan toisena aiheena on Hamasin ilmoitus Gazan kaistan julistamiseksi  itsenäiseksi, jolla se katkoisi kahlehtivat siteet Fatahin ja PA:n kanssa. Presidentti Mubarak kohteli Hamasin kysymystä vain turvallisuuskysymyksenä eikä koskaan tavannut sen johtajia. Tämä käytäntö muuttuu nyt Mursin aikana, onhan Hamas Muslimiveljeskunnan haaraosasto.  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=278956
-          Iran esitti YK:n turvallisuusneuvoston Lähi Itää koskevan keskustelun aikana väitteen, että Israel oli itse junaillut Burgan itsemurhaiskun Bulgariassa. Israel on yhdessä Bulgarian kanssa syyttänyt, että israelilaisia turisteja hotelliin kuljettavaan bussiin tehdyn pommi-iskun teki Hizbullahin agentit Iranin avustuksella. Iskussa kuoli viisi israelilaista ja yli 30 haavoittui. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=278934
-          Maailmanpankki ilmoitti eilen, että suunniteltu Palestiinan valtio tulisi olemaan taloudellisesti kestämättömällä pohjalla, koska PA:n budjetti perustuu liian suurelta osin ulkomaisiin avustuksiin. Pankin katsauksessa todetaan, että ennen kuin yksityissektori on saavuttanut tietyn kapasiteetin, itsenäisen Palestiinan valtion talous olisi kestämätön. PA:n keskimääräistä suurempi vuosittainen kasvu perustuu lähes kokonaan ulkomaisiin avustuksiin, joiden perusta on jo alkanut rakoilla. Vuonna 2010 PA sai avustuksina 1            miljardi USD, mutta tämä ei kattanut sen kaikkia menoja, ja tilanne on pahentunut kriisin asteelle tänä vuonna. PA:n puheenjohtajan Abbasin tarkoituksena oli esittää Palestiinan hyväksymiseksi YK:n ei-valtio jäseneksi, mihin sillä lienee edellytykset YK:n yleiskokouksen jäsenmaiden enemmistön suosiessa esitystä. Abbas sanoi sittemmin siirtävänsä esityksen USA:n presidentin vaalien jälkeen loppuvuodeksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=278897
-          Puolustusministeri Ehud Barak uhittelee, että Israelin tulee päättää iskuista Iranin ydinlaitteita vastaan mahdollisimman pian todeten, että sen kustannukset olisivat pienemmät kuin jos Iran saa ydinaseensa, jolloin kustannukset nousisivat suuresti. Hän kehottaa Israelin johtajia tekemään raskaan päätöksen, sillä Iranin ydinase saisi aikaan varustelukierteen Lähi Idän ydinaserintamalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158261#.UBD_-nVHT-k
-          Golanin asukkaat Syyrian rajan tuntumassa sanovat olevansa rauhallisia huolimatta rajan takaa kuuluvista pommituksista. 800 metrin päässä rajalta asuva Alonei Bashan sanoi lasten pyöräilevän ulkona ja elämän jatkuvan normaaliin tapaan. Hän hämmästyi IDF:n jakaessa kaasunaamareita asukkaille. Ilmeisesti hän ei usko Assadin turvautuvan massatuhoaseisiinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158239#.UBEBIHVHT-k
-          Times of Israel käsittelee kirjoituksessaan Assadin kaatumisen seurauksia todeten, että on muutamia potentiaalisia mahdollisuuksia: Libanon voi hävitä kokonaan ja sulautua naapureihinsa, tai Hizbullah kaappaa vallan siellä. Syyria voi joutua ääri-islamia edustavan sunnihallituksen käsiin, joka voisi käsitellä kovin käsin Syyrian vähemmistöjä, ennen muuta alaviitteja ja kristittyjä. Seurauksena voi myös olla sisällissota eri ryhmien välillä, jossa Hizbullah voi joutua Iranin tuella ottamaan yhteen al-Qaidan ja Muslimiveljeskunnan kanssa. Kaikki vaihtoehdot näyttävät huonoilta. http://www.timesofisrael.com/assads-fall-in-syria-could-spell-radical-change-or-something-still-worse-for-next-door-lebanon/

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020