KESKIVIIKKO 25.07.12


KESKIVIIKKO 25.07.12

1. ISRAELIN talous on vahva, vakuuttaa pääministeri Netanyahu, mutta siitä huolimatta Euroopan ja USA:n talousongelmat eivät ole sivuuttaneet maata ilman vaikutuksia. Netanyahua säesti omalla katsauksellaan talousministeri Yuval Steinitz heidän puhuessaan ryhmälle talouselämän johtajia. Israelin budjetin alijäämäksi tälle vuodelle suunniteltiin 2 %, eli n. 20 miljardia NIS, mutta Steinitz haluaa nostaa alijämään katon kolmeen prosenttiin, mitä Israelin pankin pääjohtaja Stanley Fisher vastustaa ja varoittaa sen tuomista ongelmista. Talousasiantuntijat ennustavat Israelin alijäämän nousevan ensi vuonne 58:an miljardiin, ja tämän vuoden alijäämän nousevan 20:stä miljardista lähelle 40 miljardia NIS.

Hallitus suunnittelee myös veronkorotuksia siten, että liikevaihtoveroa nostetaan yhdellä prosentilla, 16:sta 17:än. Jokainen prosentin korotus tuo valtion kassaan 4 miljardia NIS.
Veronkorotukset tulevat voimaan elokuun 1. päivänä 2012.
Pääministeri esitti muina veronkorotuksina tupakan hinnan nostamisen, veron korotukset yli 1 miljoonaa NIS ansaitseville sekä bensiinin hinnan korotuksen 0.5 NIS/litra.

KADIMA-puolueen puheenjohtaja Shaul Mofaz suitsutti omaa loukkaantunutta pahaa mieltään sanoen pääministerin haluavan lopettaa maan keskiluokan käännettyään ensin selkänsä julkisen alan työntekijöille ja keskiluokalle. Hän sanoi osoittavansa keskimmäistä sormeaan Netanyahulle osoitukseksi halveksunnastaan. Tämä edustaa Mofazin alatyyliä.
Labour-puolueen Shelly Jachimovich sanoi veronkorotuksen kohdistuvan Israelin kansaan, joka joutuu kantamaan hallituksen epäonnistuneen talouspolitiikan.
Meretz-puolueen Zahava Gal-On valitti korotusten vaikeuttavan sosiaaliuudistuksia.
Veronkorotuksia on odotettavissa lisää ensi vuoden aikana, joka on myös vaalivuosi, mikä tulee aiheuttamaan omat ongelmansa verojen korottamiseksi. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-steinitz-push-for-tax-hikes/

2. IDF:n komentaja Benny Gantz varoitti puhuessaan Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa, että Israelin hyökkäys Syyrian massatuhoaseita vastaan voi tahtomattaan laajeta alueelliseksi sodaksi. Hän sanoi tiedustelutietoihin perustuen, etteivät Syyrian kemialliset aseet ole vielä joutuneet asiattomiin käsiin, mutta että niin voi tapahtua. Gantz ei sulkenut pois mahdollisuutta, että Assad voi antaa luvan käyttää niitä kapinallisjoukkoja vastaan ja antaa niitä myös Hizbullahille.

IDF:n komentaja kutsui tätä vaihetta ”sodaksi sotien välillä”. Hän sanoi IDF:n pystyneen estämään 10 terroristien salajuonta maata vastaan ennen Burgan pommi-iskua, joka bulgarialaisten viranomaisten mukaan oli ”harvinaisen etevästi suunniteltu ja toteutettu”.
Hän sanoi pääministerin ja puolustusministerin lausuntoihin yhtyen, että Burgan iskun suoritti Hizbullah Iranin avustuksella antamatta kuitenkaan yksityiskohtaisia tietoja.

GANTZ sanoi IDF:n vastaavan Burgan hyökkäykseen omalla tavallaan ja ajallaan, eikä välttämättä yhtä linjaa noudattaen vihjaten, että vastaiskut toteutetaan osana laajempaa kampanjaa. ”Tiedämme, miten vastata harkitulla tavalla, mutta lopussa vastaus terrori-iskuun tullaan antamaan”, hän sanoi selittäen omaksuttua taktiikkaa.
Hän arvioi, että ”Assadin hallituksen aika on hiipumassa, varsinkin Syyrian itäosissa”.
Massatuhoaseet ovat toistaiseksi Assadin joukkojen hallinnassa, hän selitti, mutta myönsi, että tilanne voi muutttua. Hän arvioi - päätelleen Assadin joukkojen kovista otteista siviilejä vastaan – että armeija voi kuitenkin turvautua niihin kapinallisjoukkojen vastarinnan kukistamiseksi. Assad voi viitata siihen, että kapinalliset saavat sekä miehiä että aseita ja taloudellista ja diplomaattista tukea ulkomailta, eikä kansannousua voida siten pitää puhtaasti sisäisenä väkivaltaisuutena. Hän voi käyttää siinä Hizbullahia välikappaleena, jolla ei ehkä ole samoja estoja hyökätä siviilejä vastaan kaikin voimin kuin armeijan sotilailla.

GANTZ sanoi, että Assadin sisäpiiriin 18.07. tehty verinen pommi-isku haavoitti Assadia pahoin surmaten kolme avainministeriä ja haavoittaen muita. Pommi-iskun suorittaja on pidätetty, hän kuului turvallisuusjärjestön työntekijöihin. Iskun suunnittelija ja toteuttaja ei arvattavasti kuulunut kapinallisjoukkoihin, vaan arabimaitten erikoisjoukkoihin.
Hän mainitsi myös, että Syyrian sisäiset taistelut ovat edenneet huolestuttavan lähelle Israelin rajaa, jonkun pommi-iskun osuessa 400 metrin puskurivyöhykkeelle, jota YK valvoo.
Pahin ja välittömin uhka tulee kuitenkin Gantzin arvion mukaan turva-aidan takaa Siinailta, jonne on pesiytynyt useita hyvin aseistautuneita terrorijoukkueita. Taisteluja näitä elimiä vastaan on jo käyty kuten viimeiset tiedot kertovat IDF:n bussia vastaan tehdystä tulituksesta.
Hän ei halunnut puuttua Tal-lain korvaavan lain ongelmiin todeten vain, että IDF:n tulee voida laajentaa miesten rekrytointikapasiteettia, mutta odottaa poliitikkojen ratkaisua asiassa.
Hän ei pidä tavanomaisen sodan mahdollisuutta todennäköisenä lähitulevaisuudessa, mutta vakuuttaa IDF:n varautuvan siihenkin mahdollisuuteen.
Konkarikansanedustaja ja entinen kenraali Binyamin Ben-Eliezer esitti omana arvionaan, että Israel on menossa sotaan sekä Syyriaa että Egyptiä vastaan. http://www.timesofisrael.com/idf-chief-says-syrias-chemical-weapons-not-yet-in-undesirable-hands/

3. BASHAR ASSADIN joukot pommittavat sekä tavanomaisin asein että helikopterien ja lentokoneitten ohjuksin Damaskoksen lähiöitä sekä erityisesti maan suurimman kaupungin Aleppon omistuksesta, joihin  kapinalliset ovat vielä pureutuneet. Damaskoksen ympäristö on uutisten mukaan lähes kokonaan hallituksen joukkojen käsissä, mutta suurimmat taistelut käydään Aleppossa.

Reuters raportoi – aktivistien tietoihin perustuen – armeijan sotilaitten ja shabiha puoli-sotilaallisten joukkojen hyökänneen hautaussaattuetta vastaan surmaten heitä 30. Tietojen mukaan aktivistit sanovat tunnistaneensa 15 ruumista, mutta epäili niitä olevan toiset 15. Tämä tapahtui Damaskoksen liepeillä moskeijan lähellä.
Väkivalta on aiemmin välttänyt Syyrian kahta suurinta kaupunkia, Damaskos ja Aleppo, mutta kapinallisten taktiikkana lienee pyrkiä miehittämään ainakin toinen niistä, mikä merkitsisi Assadin hallinnon romahtamista maassa, mutta toisi samalla entistä todennäköiseksi pelottavan mahdollisuuden sodan luonteen täydellisestä muutoksesta, eli massatuhoaseet.

KAPINALLISET sanovat, että ”he joutuivat taktisesti vetäytymään Damaskoksen esikaupungeista, koska heidän ammuksensa loppuivat ja huoltonsa ei toiminut hallituksen joukkojen tulisateessa”. Tiistaina maassa surmansa saaneesta 110:stä siviilistä 26 sai surmansa Aleppon taisteluissa. Luvut ovat aktivistien antamia ja tarkistamattomia. 
Mutta kapinalliset ovat kiihdyttäneet taisteluaan Aleppossa, eikä kukaan pystyne arvioimaan niiden tuloksesta armeijan ylivoimaisen tulivoiman edessä.
Assadin joukoista karkaa edelleen sekä siviilivirkailijoita että armeijan upseereita, mutta taistelut jatkuvat heistä riippumatta. http://www.timesofisrael.com/syrian-troops-swarm-to-aleppo-and-damascus-to-keep-regime-from-falling/

4. LONTOON olympialaiset ovat ihan kynnyksellä, mutta siellä käydään toisenlaista kamppailua. Israel pyysi vaatimattomasti, että kansainvälinen olympiakomitea IOC pitäisi minuutin kestävän hiljaisen hetken Mynchenin uhrien muistoksi 1972 neljä vuosikymmentä kestäneen vaikenemisen jälkeen, mutta IOC katsoi sen loukkaavan muslimien tunteita – huomioimatta ollenkaan uhrien tunteet – eikä suostunut siihen.
Toinen kamppailu käydään urheilijoiden vapaudesta osallistua kilpailuihin välittämättä toisten kilpailijoitten kansallisuudesta, rodusta tai muista eroavaisuuksista. Iranin taholta kerrottiin ensin, että sen urheilijat voivat, jos on tarvis, kilpailla Israelin urheilijoitten kanssa, mutta joku partasuu mullah kielsi kiireesti tiedon: ei missään tapauksessa, oikeaoppinen muslimi ei saa saastuttaa itseään kilpailussa, jossa hän voi koskettaa saastuttavaa juutalaista.
Palestiinalaiset ovat myös mukana omine kilpailijoineen, ja heidän suuri delegaationsa pystytti propagandatoimistonsa kilpailijoitten kylään Arafatin ja Abbasin kuvineen, PA:n lippuineen ja julisteineen.

IRANIN joukkueen johto antoi lupauksen ennen kilpailuja, että politiikka jätetään ulkopuolelle ja Iranin urheilijat kilpailevat toisten kanssa ilman verukkeita. Israelin joukkueen johto on kuitenkin varma, että sopivia verukkeita – äkillinen tulehdus tai sairauskohtaus – voi estää osallistumisen esim. Judossa ja uinnissa, jossa ”saastumisvaara” on ilmeinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158232#.UA-kTXVHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n virallinen TV esitti näyttävästi ohjelmassaan Abd al-Hai Msallam maalauksia, jotka groteskissa alastomuudessaan kertovat ”rauhankumppanin” todelliset tuntemukset Israelista ja juutalaisista yleensä. Suurikokoisessa maalauksessa esitetään keskellä lisko, joka keihästää arabilapsia syötäväkseen ja mutustelee toisten liskojen kanssa heitä suussaan. Lisko on pukeutunut IDF:n sotilaan asuun, päässään hänellä on kipa. Taiteilija sanoo haastattelussa ”halunneensa kuvata palestiinalaisen kansan ongelmia kuten Gazan massamurhia.” Hän sanoo maalauksen kuvaavan ”Gazan massamurhaa ja sionistisen vihollisen julmuutta ja raakalaismaisuutta.” Liskon hiuksiin on maalattu Davidin tähti, ja tuliaseen perään on kirjoitettu USA. TV-ohjelman tallensi ja käänsi PMW.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158208#.UA-lwHVHT-k
-          Israelin poliisi teki yllätysratsian Geulat Zion etäyhteisöön Samariassa lähellä Achiaa varhain aamulla. Poliisi käyttäytyi artikkelin mukaan oudon väkivallattomasti, mutta pidätti viisi yhteisössä asunutta nuorta ilmoittamatta mitään syytä. Ehkä erikois-koulutetuilla poliiseilla kävi aika pitkäksi odottaessaan Ehud Barakin käskyä käydä tuhoamassa jokin vaaraton, vähäpätöinen etäyhteisö, ja valitsi tämän harjoitellakseen tositoimiin. Paikallinen asukas totesi, että tämä kuulunee poliisin taktiikkaan pitää juutalaisyhteisöt jatkuvassa hälytystilassa yllättävine iskuineen ilman varoitusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158235#.UA-o6nVHT-k
-          Gazan terroristit harjoittelivat hekin ampuen kaksi Grad-rakettia kohti Ashkelonia eilen. IDF:n Iron Dome torjuntayksikkö oli kuitenkin valveilla ja tuhosi molemmat Gradit ilmassa ilman vaurioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158219#.UA-qmXVHT-k
-          Ulkoministeri Avigdor Lieberman yritti puhua järkeä EU:n paksukalloisiin edustajiin viitaten Burgan terrori-iskuun, että Hizbullah on taas kerran osoittanut olevansa terrorijärjestö ja ansaitsee tulla virallisesti luokitelluksi sellaiseksi. EU:n presidenttinä toimiva Kyproksen ulkoministeri Gujarak Cossack- Marcolis ilmoitti puheessaan, ettei ole näytetty toteen, että Hizbullah olisi terrorijärjestö, koska sillä on poliittinen siipi, mutta jos sellainen todiste saadaan esitettyä, asiaan palataan. Artikkeli perustuu Gabe Khanin laatimaan INN:n kirjoitukseen, jonka yhteydessä on pitkä lista Hizbullahin toimista. Siitä kukin voi tehdä omat johtopäätöksensä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158218#.UA-rSnVHT-k
-          IDF:n Golanilla sijaitseva Joav tukikohta määrättiin karanteeniin, sotilaat poistettiin sieltä ja heidät määrättiin tarkkailuun, sillä tukikohdassa havaittiin bakteeritartunta, joka aiheutti sotilaissa kutinaa kaikkialla ruumiissa. Kaikki vuodevaatteet poistetaan ja korvataan uusilla sen jälkeen, kun koko tukikohdan alueella on suoritettu täydellinen kuuraus ja puhdistus ulkotöissä käytettäviä välineitä ja autoja myöten. IDF on lyhytsanainen tässä vaiheessa selvittäessään, mistä infektio tuli ja miten sitä tulee hoitaa. Koko tukikohta on toistaiseksi suljettu ulkopuolisilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158216#.UA-tVnVHT-k
-          PA:n alueelta Sinjilin kylästä tullut arabijoukko hyökkäsi rukoilevaa juutalaisryhmää vastaan ilmeisenä tarkoituksenaan vahingoitta heitä. Juutalaiset Givat Harelin kylästä kokoontuvat aamuisin rukoilemaan läheiselle kedolle arabien tarkkaillessa heitä, mutta tänä aamuna arabeille annettiin käsky hyökätä. He ehtivät pahoinpidellä useaa juutalaisnuorta, ennen kuin paikalle tulleet sotilaat karkottivat heidät varoitus-laukauksin. Keto sijaitsee Shilon ja Harelin välissä Samariassa Binyamin alueella. Kysymys lienee psykologisesta sodankäynnistä arabien pyrkiessä pelottelemaan juutalaisasukkaat pois voidakseen vaatia aluetta itselleen. Harelin asukas Moshe Hisdai kertoi, että arabit tulevat jopa Punaisen Kuunsirpin ambulansseissa Harelia ympäröivään maastoon esittäen omistusoikeutensa maahan, mukana arvokkaita antiikkikohteita. Hisdai pelkää, että jonain päivänä veri virtaa alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158236#.UA-u_XVHT-k
-          Republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney katkaisee hetkeksi kiivaan vaali-taistelunsa vieraillakseen Lontoossa, Puolassa ja Israelissa. Ennen matkaansa hän syytti Obamaa Israelin ja sen johtajien hyljeksimisestä vakuuttaen, että hänen virkakaudellaan asiat tulevat muuttumaan täysin. Romney vierailee Lontoossa kahden päivän ajan olympialaisten avajaistilaisuudesta 27.07. lähtien. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158237#.UA-yCHVHT-k

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020