Friday, January 05, 2007

PERJANTAI 05.01.07
KYLMÄ YSTÄVYYS.
Israelin ja Egyptin välistä rauhaa luonnehditaan kylmäksi, mikä tarkoittaa sitä, ettei rajalla sodita, mutta muuten suhteet ovat jäiset.
EILINEN TAPAAMINEN Egyptin presidentti Hosni Mubarakin ja Israelin pääministeri Ehud Olmertin välillä Sharm el-Sheikissä oli kuin käytännön osoitus tästä. Olmert sentään kiitteli isäntäänsä tilaisuuden järjestämisestä, mutta Mubarak aloitti oman osuutensa kitkerällä kritiikillä, minkä aiheutti IDF:n tekemä operaatio Ramallahiin samaan aikaan, kun tapaaminen oli tarkoitus aloittaa.
JPOSTIN tapaamista kuvaava artikkeli otsikoitiin ”Hyinen vastaanotto pääministerille Sharmissa”.
Keskustelujen jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa miehet oli sijoitettu niin etäälle toisistaan, ettei käsi tahtonut yltää toisen käteen, jota kyllä sitten pumpattiin väsyksiin asti.
MOLEMMAT JOHTAJAT, varsinkin Mubarak, olivat kärsimättömiä ja keskeyttivät toistensa vastauspuheita heittäen omia kommenttejaan, eikä se tapahtunut ystävällisenä tuen osoituksena vaan kriittisenä vastalauseena. He tuskin vaihtoivat silmäyksiä toisiinsa vastaillessaan toimittajien kysymyksiin.
MUBARAK ei näyttänyt olevan kiinnostunut nelikantakeskustelujen järjestämisestä maltillisten arabimaiden ja Israelin välillä, hän vain heitti sitä kokevaan kysymykseen, että se voinee toteutua vankienvaihdon jälkeen.
Hän ei nähnyt Egyptin tavassa valvoa Gazan vastaista rajaa mitään pahaa, eikä rahankuljettaminen Egyptin kautta ole vastoin Egyptin lakia, ”eikä Gazan rajalla ole toista lakia”, hän näpäytti, ”mutta aseiden sala-kuljetus on kielletty.” Hän kuitenkin lisäsi, ettei rajaa voida saada täysin vedenpitäväksi.
SHALITIN VAPAUTTAMINEN ja vankienvaihto palestiinalaisten kanssa ei herättänyt myötätuntoa Egyptin faaraossa. Hän näpäytti Olmertin valitukseen, ettei Israel voi neuvotella terrorijärjestö Hamasin kanssa: Keskustelkaa sitten Palestiinan Auktoriteetin kanssa, jolle valta kuuluu.
MUBARAK sanoi kannattavansa ydinaseista vapaata Lähi Itää, mutta totesi alueelle kasaantuvan niitä, mikä pakottaa Egyptin harkitsemaan omaa turvallisuuttaan, eli omaa ydinasetta.
YHTEENVETONA tapaamisesta voidaan sanoa, että se oli fiasko ja oli ihme, ettei Mubarak peruuttanut koko tapaamista saatuaan tiedon IDF:n Ramallahin operaatiosta. Olmertin vierailu Egyptin maaperällä kesti kaikkiaan nelisen tuntia, mukaan lukien viralliset vastaanottoseremoniat ja virallinen ateria keskustelujen jälkeen. Mubarak esitti loukatun osapuolen roolia ja Olmert oli kuin lunttaamisesta kiinnijäänyt koulupoika.
Mubarakin vastahakoiseen esiintymiseen voi vaikuttaa tarve edes näytellä sovintoa Israelin kanssa, etteivät Yhdysvaltain vuosittaiset miljardiavustukset Egyptille vaarantuisi.
EGYPTI HALLITSI Gazan aluetta vuodesta 1948 vuoteen 1967, jolloin Israel vapautti sen. Egyptillä on kuitenkin elävä mielenkiinto siihen, mitä Gazassa tapahtuu. Sen tiedustelujoukkoja asuu Gazassa toimien milloin välittäjinä, milloin Fatahin poliisijoukkojen kouluttajina, ja tietenkin raportoiden Kairoon tilanteen kehityksestä Gazan alueella. Mubarak on koko hallituskautensa ajan taistellut välistä hyvinkin verisesti Egyptissä toimivan Muslimiveljeskunnan kanssa, jonka sisarjärjestö Gazassa toimiva Hamas on. Mubarakin pahin uhkakuva on Gazassa vallitsevan väkivallan leviäminen Egyptiin.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ei erota puolustusministeri Amir Peretziä nyt, mutta se on jatkuvasti hänen ohjelmassaan. Nämä kaksi vallantavoittelijaa ja opportunistia eivät juuri rakasta toisiaan ja silmäilevät epäluuloisina toisiaan. Olmert ilmeisesti haluaisi Ehud Barakin puolustusministerikseen, mutta Peretz on uhkaillut, että harkitsemattomat liikkeet Olmertin taholta kaatavat koko hallituksen.
OLMERT ALKAA kuitenkin olla kuin tulisilla hiilillä. Hänen kansansuosionsa on alimmillaan, eikä Winograd-komitean Libanonin sodan tutkimusten tulokset ole valmiina ennen helmikuuta, ja toinen ratkaiseva päivämäärä, Labour-puolueen sisäiset johtajavaalit, on vasta toukokuun 28. päivänä. ”Tarttis tehdä jotain”, kuului pilapiirtäjä Karin usein toistama repliikki sijoitettuna presidentti Koiviston suuhun. Tämä sopii aivan hyvin nyt Olmertille, jonka hallitus on pahasti jähmettynyt. Ministeripaikkojen uusiminen ja niitä lämmittävien ihmisten vaihtaminen tuskin tilannetta parantaa. Uudet vaalit olisi ainoa todella järkevä toimenpide.
IDF:N OPERAATIOSSA RAMALLAHIIN torstaina kuoli kuusi palestiinalaista ja 23 haavoittui, niiden mukana al-Aksan jäsen Raviyeh Hamed, jota IDF etsi, mutta joka haavoittuneena pääsi pakenemaan. Operaatio alkoi IDF:n erikoisjoukkojen piiritettyä Ramallahissa rakennuksen, jossa etsityn miehen tiedettiin olevan. Syntyneessä tulitaistelussa neljä palestiinalaista kuoli ja lähes kolmekymmentä haavoittui, joista kaksi kuoli myöhemmin haavoihinsa. Kolme IDF:n sotilasta haavoittui. IDF kutsui paikalle helikopterin, joka tulituksellaan esti palestiinalaisten apujoukkoja tukkimasta sotilaitten pakotietä.
Kiivasta sananvaihtoa käydään hallituksen ja puolustusministeriön välillä siitä, miksi operaatio aloitettiin juuri nyt huipputapaamisen aikaan ja oliko puolustusministeri tietoinen siitä.
GAZAN ALUEELLA sai torstaina 8 palestiinalaista surmansa edelleen jatkuvissa taisteluissa Fatahin ja Hamasin pyssymiesten välillä. Lisäksi ainakin 16 ihmistä haavoittui.
KIIVAIMMAT TULITAISTELUT käytiin Palestiinan estävän turvallisuusjärjestön johtajan kenraali Muhammad Gharibin talossa, jonne Hamasin lähettämät piirittäjät ampuivat rakettikranaatein ja konetuliasein. Gharib, hänen kaksi tytärtään ja henkivartijaansa saivat hyökkäyksessä surmansa. Gharibin autosaattuetta vastaan hyökättiin edellisenä päivänä ja kaksi hänen henkivartijaansa kaapattiin. Yksi Hamasin pyssymies ja yksi sivullinen saivat siinä surmansa. Ambulansseilla on ollut vaikeuksia päästä korjaamaan kuolleita ja haavoittuneita kiivaitten tulitaistelujen takia.
FATAHIN VIRKAMIEHEN Abu Zaidan taloa tulitettiin myös kranaatein, mutta siinä kukaan ei haavoittunut. Torstaina kuusi Fatahin kannattajaa haavoittui Hamasin ampumista luodeista heidän osallistuessaan edellisenä päivänä surmatun kolmen Fatahin turvallisuusmiehen hautajaisiin Khan Younisissa.
Hamasin edustajat väittivät, että he haavoittuivat omien ystäviensä ilmaan ampumista luodeista, kuten arabeilla on tapana tehdä juhliessaan tai surressaan.
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh, joka palasi eilen pyhiinvaellukseltaan Mekkaan, vaati lopettamaan palestiinalaisten keskinäiset taistelut ja säästämään luotinsa yhteistä vihollista Israelia vastaan. Hän syytti Olmertia petoksesta, kun tämä ei ollut vapauttanut vankejaan eikä poistanut tiesulkuja, kuten oli luvannut.
Fatahin edustaja syytti Hamasia valheista ja kansan pettämisestä Israelin tapaan.
KENRAALI BARUCH SIEGEL, joka toimi neuvonantajana sekä nykyiselle että edelliselle puolustusministerille, sanoo Karni-rajanylityspaikan testaavan Abu Mazenin (Mahmoud Abbasin) kykyä hallita Gazan aluetta. Tämän terminaalin kautta kulkee suurin osa palestiinalaisten tarvitsemista tuotteista ja sen kautta kulkevat heidän tuotteensa ulkomaailmaan, mutta se on ollut toistuvasti suljettuna sitä uhkaavien terroristien vuoksi, jotka ovat tehneet useita iskuja sitä vastaan. Siegelin mukaan, jos Abbas onnistuu testissä, häntä tulee tukea kaikin voimin, sillä palestiinalaisilla ei ole toista ”maltillista” johtajaa.
SIEGELIN IDEAT ovat kannatettavia, mutta vasemmistoideologian mukaisesti hän ei näe Abbasin terroristitaustaa, josta hän ei ole pystynyt irtautumaan, mistä osoituksena on hänen tukensa al-Aksan marttyyrien toimille. Tämä Fatahin alainen järjestö on tehnyt useimmat kiväärein suoritetut terrori-iskut israelilaisia siviilejä vastaan ja se on ampunut kolmanneksen yli 70:stä Kassam-raketista tulitauon aikana. Lisäksi Abbasin ”presidenttikaartin” Force 17 jäsenistä monet toimivat vapaa-aikoinaan al-Aksassa.
HAMAS syyttää Fatahin sytyttäneen sen kolme instituutiota tulee Ramallahissa sekä myös Jeninissä.
AL-AKSA ampui perjantaiaamuna raketin Sderotin kaupunkiin, se aiheutti tuhoa taloille ja kolme ihmistä hoidettiin shokin vuoksi, ja toisen raketin Shaar Hanegev aluetoimiston lähelle ilman vahinkoa.
IDF:N SOTILAITA vastaan heitettiin pommeja ja heitä tulitettiin Nablusin alueella.
USA LAHJOITTAA Abbasin Fatah-joukoille 86 miljoonaa USD taistelujen ollessa käynnissä.
KIDNAPPAUKSET JA VÄKIVALTA ovat jatkuneet Gazan alueella perjantaina.
ESPANJAN MUSLIMIT ovat alkaneet kysellä ikivanhan Cordoban kirkon palauttamista muslimeille, koska se oli alkuaan moskeija. Jotkut heistä suorittavat rukouksiaan kirkon edustalla, mutta he vaativat pääsyä sisälle.
Monet espanjalaiset ovat alkaneet tutkia islamilaisia juuriaan ja monet heistä palaavat islamin-uskoon.
MUSLIMIT ovat myös vaatineet moskeijoitten rakentamista lentokenttien odotustiloihin. Ben Gurionin kenttä Israelissa saanee sellaisen lähiaikoina.

Thursday, January 04, 2007

TORSTAI 04.01.07
VEROSKANDAALISSA poliisi teki kahdeksan uutta pidätystä, mikä nostaa pidätysten määrän kolmeenkymmeneen. Skandaali on pahasti riepottanut Israelin sisäistä ilmapiiriä, eikä vähiten pääministerin kansliaa, jonka kansliapäällikkö on pidätetty kotiarestiin, kuten myös verovirastoja, jotka yrittävät selvitä päivän rutiineista kuten mitään ei olisi tapahtunut.
POLIISI ON VAKUUTTANUT, ettei se ole nyt jahtaamassa pääministeriä itseään, mutta tapahtumat hänen kansliassaan ovat pahasti vahingoittaneet hänen uskottavuuttaan ja imagoaan, joka ilmankin on surkea.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin suosio on Dahaf-instituutin ja Knessetin TV-kanavan sponsoroiman gallupin mukaan pohjalukemissa. 77 % vastaajista katsoo, että hänen toimintansa on epätyydyttävä. Olmertin johtajankykyjä epäili 69 % ja 74 % oli tyytymätön hänen tapaansa tehdä päätöksiä. Olmertin rehellisyyttä epäili 60 % ja 62 % päätteli, ettei hän kestä paineen alaisena.
SHARON NOSTI OLMERTIN apulaispääministerin paikalle vaalisijalta 33, mitä monet pitivät outona, ja sen myötä Olmert nousi pääministeriksi kuin vahingossa Sharonin halvaantumisen vuoksi ja edelleen vaalien kautta Sharonin suosion vanavedessä pääministeriksi omalla painollaan. Monet kolumnistit ovat valittaneet sitä, miksi Sharon jätti israelilaisille perinnöksi Olmertin, joka on osoittautunut onnettomuudeksi koko maalle.
Kukaan ei tiedä tarkalleen, mitkä Sharonin motiivit olivat valitessaan Olmertin seuraajakseen.
Tunnettu kolumnisti ja Sharonin pitkäaikainen ja uskollinen ystävä Uri Dan lupasi toimittaa kolumnisti Anselm Pfefferille Olmertista tietoja, joita ei yleisesti tiedetty, mutta hän menehtyi keuhkosyöpään pystymättä toteuttamaan lupaustaan.
ARIEL SHARONIN poika Omri Sharon esitti toivomuksen, ettei hänen isänsä halvauksen vuosipäivää tänään torstaina noteerattaisi mitenkään erikoisesti. Hän uskoo perheensä tavoin, että hänen isänsä herää koomastaan, ja he seuraavat päivittäin hänen tilansa kehitystä sairaalassa.
ARIEL SHARONIN LUPAUKSET Gazan evakuoinnin tuomista eduista Israelille ovat osoittautuneet vääriksi. Israelin turvallisuus ei ole siitä lisääntynyt, Gazan alue on vaarassa ajautua sisällissotaan, eikä kansain-välinen yhteisö ole antanut avointa valtakirjaa puuttua asioihin Gazassa, jos väkivalta Israelin puolelle sieltä ei lopu, kuten Sharon uskoi. Päinvastoin Israel tuomitaan maailmalla välittömästi, jos se pyrkii eliminoimaan Kassam-rakettien laukaisumiehistöjä joko lähettämällä sinne etsintäpartioita tai tuhoamalla niitä ohjuksin tai tykistötulella.
MAAILMAN TUOMIO sen sijaan näyttää hyväksyvän Kassam-rakettien ampumisen Israeliin, joita on ammuttu sinne yli 70 viimeisen ”tulitaukosopimuksen” tultua voimaan viime vuoden marraskuussa.
Kolmannen osan näistä raketeista on ampunut Fatahin alajärjestö al-Aksa Marttyyrien Prikaati. Al-Aksan Gazan pohjoisen lohkon komentaja Abu Ahmed kertoo www.worldnetdaily.com toimittajalle, että Mahmoud Abbas on järjestön puheenjohtaja ja että hän on tietoinen sen toimista ja on antanut hyväksymisensä niille.
Abu Ahmed myöntää, ettei Abbas voi poliittisista syistä julkisesti tunnustaa tukevansa al-Aksan Kassam-rakettien ampumista, minkä he ymmärtävät ja hyväksyvät al-Aksassa.
SHARONIN HALLITUSKAUDEN AIKANA Hizbullah sai vapaasti rakentaa sotilaallista verkostoaan Libanonin eteläosaan ja aseistautua Iranin ja Syyrian avustuksella nykyaikaisin asein. Tämä trendi jatkui Olmertin aikana, kunnes Hizbullah räjäytti vallinneen tasapainotilan onnistuneella kommandoiskulla kesällä. Tämä pakotti Israelin aloittamaan sodan Hizbullahia vastaan, mikä osoittautui IDF:n suureksi epäonneksi.
OLMERTIN AIKANA Hamas apinoi Hizbullahin varustautumisohjelmaa rakentamalla Gazan alueelle omaa puolisotilaallista armeijaansa, jota se aseistaa salakuljettamillaan aseilla Iranin ja Syyrian avustuksella, ja jonka pyssymiehiä se kouluttaa Iranissa, Libanonissa ja Siinailla Hizbullahin ja al-Qaidan kouluttajien opastuksella. Nämä ”eksekutiivijoukot” toimivat poliisien tavoin Gazan alueella.
ABBASIN JOHTAMA FATAH puolestaan saa koulutusapua USA:lta, joka myös aseistaa sitä. Viimeksi se sai pari tuhatta rynnäkkökivääriä USA:lta patruunoineen, minkä Israelin hallitus hyväksyi. Abbas nimitti Force 17 päälliköksi Abu Damran kesäkuussa 2006, jonka IDF pidätti marraskuussa. Hän oli IDF:n etsittyjen terroristien listan kärkipäässä. Force 17 jäsen Abu Yousef kertoo avoimesti, että USA:n lahjoittamia aseita tullaan käyttämään israelilaisia mutta ei palestiinalaisia vastaan.
HIZBULLAH on myös kiirehtinyt korvaamaan sodassa menettämänsä aseet ja tukikohdat Libanonin eteläosassa. YK:n UNIFIL:n 11 000 miehen joukot teoriassa estävät sen uudelleen aseistautumisen, mutta käytännössä ne eivät juuri puutu asiaan.
OLMERT JA EGYPTIN PRESIDENTTI Hosni Mubarak tapaavat tänään Sharm el-Sheikissä. Kahdeksan kansanedustajaa ovat laatimassaan kirjelmässä Olmertille vaatineet, että tämänkertainen tapaaminen Egyptin presidentin kanssa on viimeinen, ellei seuraava tapaaminen tapahdu Israelissa. He katsovat, että Egypti häpäisee Israelia sillä, ettei hän suostu tulemaan Israeliin.
VANKIENVAIHTO palestiinalaisten kanssa oli alkuaan esityslistan kärjessä, mutta sen takkuuntuessa toiset asiat ovat tärkeämpiä. Yksi niistä on Mubarakin ajama Saudi Arabian ja Persianlahden maitten osallistuminen Israelin ja palestiinalaisten välisiin neuvotteluihin. Mubarakin odotetaan selvittävän, mitä Israelin tulee tehdä, jotta nuo maat saadaan mukaan. Gazan räjähdysaltis tilanne sekä aseitten salakuljetus Siinailta Gazaan ovat myös keskustelujen aiheina. Keskustelujen uskotaan kestävän pari tuntia.
VERENVUODATUS Gazan alueella kiihtyy. Keskiviikon aikana kolme Fatahin jäsentä, jotka kuuluivat Estävän turvallisuusjärjestön joukkoihin, sai surmansa kuten yksi Fatahin aktivisti. Yksi nainen sai surmansa jouduttuaan toisiaan tulittavien joukkojen väliin. Keskiviikon aikana 23 ihmistä kaapattiin, he kuuluivat vastakkaisiin leireihin. Fatah syyttää Hamasia tulitaisteluista ja kehottaa jäseniään olemaan valmis puolustautumaan. Hamasin murhayritykset kahta al-Aksan johtajaa vastaan epäonnistuivat, mutta lisäsivät jännitystä Fatahin ja Hamasin välillä.
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh palaa tänään pyhiinvaellusmatkaltaan Mekkasta. Häntä odottavat vaikeat ajat pyrkiessään tasapainottamaan tilannetta ja saadakseen sovintoa aikaan Abbasin kanssa.
TUNNETTU TV-EVANKELISTA ja entinen USA:n presidenttiehdokas Pat Robertson kertoo ”ennustuksessaan”, jota JP luonnehtii ”vuosittaiseksi”, että USA tulee kärsimään massahyökkäyksestä sitä vastaan 2007 jälkipuoliskolla. Hän ei saanut viestiä siitä, oliko kysymys ydinhyökkäyksestä, mutta jotain sen tapaista tulee tapahtumaan, hän kertoo, ja että hyökkäys tulee koskettamaan miljoonia ihmisiä.
ROBERTSON KERTOI, että USA vain teeskentelee ystävyyttä Israelin kanssa, mutta että sen politiikan tarkoituksena on pakottaa Israel myönnytyksiin, jotka johtavat sen kansalliseen itsemurhaan.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad toisti keskiviikkona ennustuksensa, että Israel tulee luhistumaan pian. Hän puhui maan eteläosassa. Maa jatkaa uraanin rikastamista vastalauseista huolimatta.
IRANIN AIDS-tilanne on huolestuttava. Virallisesti maassa on 13 074 AIDS potilasta, mutta UNISEF:in tietojen mukaan luku on 70 000 – 120 000. Teheranissa on ainakin 300 000 prostituoitua, mikä on hämäännyttävä tosiasia yhteiskunnalle, joka pyrkii esiintymään puhtauden esikuvana muille.
Monet nuoret naiset tarjoavat seksiä kauppakojujen omistajille muodikkaita vaatteita vastaan.

Wednesday, January 03, 2007

KESKIVIIKKO 03.01.07
KORRUPTIOTA KORKEIMMALLA TASOLLA. Israel ei näytä pääsevän irti korruptioskandaaleista, vaikka niitä paljastuu toistamiseen. Luulisi ihmisten vähitellen oppivan jotain virheistä, jos ei omista niin toisten esimerkeistä, että vastuupäivä tulee vastaan eittämättä, ennemmin tai myöhemmin.
POLIISI tutki viimeistä korruptiojuttua kaikessa hiljaisuudessa viimeisten kuukausien aikana ja katsoi eilen tiistaina tutkimusten tulosten osoittavan tarpeeksi selvästi pahimmat rikoksista epäillyt. Poliisi pidätti kaikkiaan 22 epäiltyä. Heidän joukossaan on verohallituksen pääjohtaja Jacky Matza, hänen edeltäjänsä Eitan Rub, pääministeri Olmertin kanslian päällikkö Shula Zaken, hänen veljensä Yoram Karshi sekä liikemiehet Yoram Ela, Simo Toboul ja Kobi Ben-Gur. Pääepäillyt ovat Shula Zaken, Yoram Kashi, Yoram Ela ja Kobi Ben-Gur, joiden pidätystä pidennettiin yhdeksään päivään. Shula Zaken päästettiin kotiarestiin
100 000 NIS takuuta vastaan; hän ei saa mennä pääministerin kansliaan eikä matkustaa ulkomaille.
SYYTÖKSET KOSKEVAT tunnettujen liikemiesten sekaantumista tärkeitten viranomaisten valintaan verojen lykkäyksiä vastaan. Poliisi on vakuuttanut, ettei pääministeri Olmert ole epäiltyjen listalla. Tämä tuntuu kuitenkin oudolta suojelulta, koska hänen kansliapäällikkönsä Shula Zaken on kulkenut Olmertin mukana hänen lakifirmastaan Knessetiin, Jerusalemin pormestarinkansliaan, kauppa- ja talousministeriöihin ja viimeksi pääministerin kanslian päälliköksi, joka järjesti kaikki Olmertin tapaamiset ja sitoumukset ja oli tietoinen kaikesta, mitä pääministerin kansliassa tapahtui. Olmert on itse tutkittavana asuntokaupoistaan, joissa poliisi epäilee tapahtuneen palvelusten ostamista. Jos Olmert ei olisikaan osallistunut hänen kansliapäällikkönsä rikoksiin, hän tuskin on ollut tietämätön niistä kuitenkaan ilmoittanut poliisille, mikä on rikos Israelin lain mukaan. Talousministeri Avraham Hirchson on epäiltynä juuri tällaisesta.
KOLME TÄRKEINTÄ EPÄILTYÄ LIIKEMIESTÄ kuuluvat Shula Zakenin lähipiiriin: Hänen veljensä Yoram Karshi on Jerusalemin kaupunginvaltuuston jäsen; urakoitsija Simo Toboul läheinen ystävä ja Kobi Ben-Gur entinen Betar Jerusalemin omistaja ja kansanedustajaehdokas. He ovat kaikki Likudin tärkeitä aktivisteja ja heidän epäillään lahjoneen verohallituksen pääjohtajat Rubin ja Matzan.
IDF:N YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKKÖ Dan Halutz kertoi eilen median edustajille, ettei hän aio sanoutua irti virastaan, mutta jos Libanonin sota II:ta tutkiva Winograd-komitea suosittelee hänen eroaan, hän tulee tekemään niin lisäten, etteivät hänen esimiehensä ole sitä vaatineet. Puolustusministeri Amir Peretz ilmoitti samoin luopuvansa toimestaan, jos komitea sitä vaatii.
HALUTZ MYÖNSI, että armeija oli epäonnistunut monessa kohdassa. Yksi sodan päätarkoituksista oli Katjusha-rakettitulen lopettaminen tai ainakin vähentäminen, mitä se ei pystynyt tekemään. Toinen virhe oli annettujen käskyjen epäselvyys ja se, ettei suurta maaoperaatiota aloitettu aiemmin.
HALUTZ SANOI ottavansa vastuun epäonnistumisista, mutta se ei hänen mukaansa edellytä eroamista virastaan. Yhteydenpito yleisesikunnan ja armeijan pohjoisen lohkon välillä ei ollut hyvä, mutta osa niistä oli seurausta IDF:n ulkopuolisista syistä, mikä voinee tarkoittaa Olmertin puuttumista armeijan päätöksiin. Halutz kertoi armeijan puutteista logistiikan, varusteiden ja reservin kertausharjoitusten alueilla. Hän kertoi myös tapauksista, joissa kenttäpäälliköt kieltäytyivät noudattamasta esimiestensä käskyjä rikkoen siten armeijan keskeisiä oppeja. Osa näistä johtui heidän moraalisesta kannastaan, tarkoittaen tällä käskyjä hyökätä libanonilaisiin kyliin ja kaupunkeihin, mikä vaaransi paikallisia asukkaita.
KANSALLISEN TURVALLISUUSTUTKIMUS-INSTITUUTTI (INSS) julkaisi eilen Tel Avivin yliopistossa vuosittaisen raporttinsa Lähi Idän strategisesta tasapainosta, jota ammattipiireissä arvostetaan eräänlaisena alan raamattuna. Instituutin tutkija kenraalimajuri Giora Eiland esitteli raporttia medialle.
ILMAN SOTILAALLISTA VÄLIINTULOA Iranin ydinpommin valmistuminen on vain ajan kysymys, raportti ilmoittaa, ja Israel pystyy tekemään sotilaallisen iskun Irania vastaan yksinäänkin.
LIBANONIN SOTA II tuhosi ja alensi pahoin Israelin strategista puolustuskykyä, mutta ilmaisi samalla heikkoudet ja virheet Israelin puolustusvoimissa sekä päätöksentekoportaassa Israelin hallituksessa.
USA:N OLISI PITÄNYT hyökätä Iranin ydinlaitteita vastaan eilen ja viimeistään huomenna, raportti maalaa. Jos Israel suunnittelisi omaa hyökkäystään Iraniin, sen tulisi koordinoida operaationsa USA:n kanssa.
Israelin puolustus- ja iskukyky sai pahoja kolauksia Libanonin sodan seurauksena, mitä arabit pitävät Hizbullahin voittona. Samaan suuntaan vaikuttavat jumiutuneet neuvottelut palestiinalaisten kanssa, maailmanlaajuisen terrorismin eston epäonnistuminen sekä USA:n vaikeutuneet yritykset Irakin tilanteen selkeyttämiseksi.
SYYRIA TUTKII mahdollisuuksia parantaa strategista asemaansa aloittamalla keskustelut Israelin kanssa. Israelin raja-alue on rauhallinen, mutta Syyria suunnittelee terroritoiminnan aloittamista Golanin ylängöllä Hizbullahin esimerkin tapaan.
HAMAS ON PYSYTELLUT rauhallisena pyrkiessään vakiinnuttamaan hallitusvaltaansa. Sillä on kuitenkin vaikeuksia hillitä siihen kuuluvia sirpalejärjestöjä, jotka toimivat oma-aloitteisesti.
SAUDI ARABIA johtaa asetoimitusten ostoa ulkomailta vuosien 2001-2004 välillä 19 miljardilla USD.
EGYPTIN TILAUS kolmen ohjuspartioveneen hankkimiseksi USA:ta on sen suurin viimeaikainen hankinta.
ISRAEL TILASI kolme Dolphin luokan sukellusvenettä Saksasta.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad kertoi tiistaina suurelle yleisöjoukolle, että Iran on nöyryyttänyt Yhdysvaltoja aiemmin ja tulee tekemään sen nytkin. Hän puhui Iranin lounaisprovinssin pääkaupungissa Ahvazissa. Hän totesi puheessaan, että YK:n turvallisuusneuvoston päätös sanktioista Irania vastaan on arvoton. Hän varoitti Yhdysvaltoja, jota hän pitää päätöslauselman tärkeimpänä tukijana viitaten, että Irakin johtajan Saddam Husseinin aloittaessa sodan Irania vastaan, Iran pystyi lyömään vastustajansa, vaikka kaikki länsimaat tukivat sitä. Ahmadinejad totesi, että Iran pystyy läimäyttämään uudelleen kaikkien länsivaltojen kasvoille, jos ne aloittavat sotatoimet sitä vastaan.
HAMAS sanoo neuvottelujen edistyneen Shalitin vapauttamiseksi ja palestiinalaisten vankien vaihtamiseksi, mutta israelilaiset lähteet pitävät sitä Hamasin taktikointina. Hamas lisäksi vaatii nyt 1500 vankia vapautettaviksi, mikä Israelin mielestä on kova hinta yhdestä sotilaasta.
Ehud Olmertin ja Egyptin presidentin Hosni Mubarakin tapaaminen torstaina Sharm el-Sheikissä piti olla sopimuksen-tekotilaisuus, mutta nyt se näyttää utopistiselta.
AVIGDOR LIEBERMAN (Israel Beiteinu) arvostelee kriittisesti YK:n uuden pääsihteerin Ban Ki-Moonin lausuntoa, jonka mukaan ”Palestiinan kysymyksen” ratkaisu on avaimena koko Lähi Idän ongelmille. Pääsihteeri seuraa tässä edeltäjänsä Annanin näkemystä. Moon sanoo aikovansa matkustaa Lähi Itään lähitulevaisuudessa arvioidakseen tilannetta omin silmin.
LIEBERMAN EI NÄE, miten ”Palestiinan kysymyksen” ratkaisu voisi vaikuttaa Iranin ydinasesuunnitelmiin, ja miten Iranin vaatimukset Israelin tuhoamiseksi liittyvät siihen, koska Iranilla ei ole aluevaatimuksia Israelilta.
Hän toteaa, että Iranin tapa kytkeä toisiinsa Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti sen ydinasehankintaan on suurinta antisemitismistä ideologiaa, mitä maailma on koskaan tuntenut natsi-ideologian ja holokaustin jälkeen. Maailman pyöritellessä peukaloitaan Iran kiihdyttää ydinaseensa valmistusta, mistä koko vapaa maailma tulee maksamaan korkean hinnan, hän arvioi. Hän kehottaa Ki-Moonia peruuttamaan Iranin YK:n jäsenyyden ja asettamaan sitä vastaan ankarimmat mahdolliset sanktiot.
LÄNSIMUURILTA Temppelivuorelle johtava Mughrabi-kukkula ja sen yläpuolelle rakennettu puinen kävelysilta ovat vaarassa romahtaa Jerusalemin insinöörin Ofer Cohenin tutkimusten mukaan. Sekä kukkula että kävelysilta on tarkoitus poistaa, ja tilalle rakentaa pysyvä porras tai johtaa liikenne ylös muuta kautta.
Länsimuurin rabbi Shmuel Rabinovitch sanoo, että jos kukkula poistetaan, naisten pihaa muurin vierellä laajennetaan, sillä se on osoittautunut liian ahtaaksi. Päärabbinaatti ei ole kovin innokas osallistumaan uuden portaan ja sillan rakentamiseksi Temppelivuorelle, koska halakhan, juutalaisen seremonialain, mukaan juutalaisten ei tulisi nousta sinne, koska ei tiedetä missä Temppelin kaikkein pyhin sijaitsi.

Tuesday, January 02, 2007

TIISTAI 02.01.07
SISÄINEN TAISTELU JA KIDNAPPAUKSET uusiutuivat Gazassa.
Maanantaina Fatah ja Hamas aloittivat uudelleen keskinäiset aseelliset hyökkäyksensä sen jälkeen, kun 12 Hamasin ja 4 Fatahin kannattajaa oli kaapattu. Syntyneissä tulitaisteluissa kolme sivulista palestiinalaista haavoittui, yksi heistä alaikäinen poika. Molemmat ryhmät vapauttivat panttivankinsa myöhemmin päivällä.
Yhteenottoja sattui Jebaliyan pakolaisleirissä lähellä Gazan kaupunkia.
Muutaman viimeisen viikon aikana ainakin 17 ihmistä on saanut surmansa ryhmien välisissä tulitaisteluissa.
NAAMIOITUNEET PYSSYMIEHET kaappasivat maanantaina Ranskalaisen uutistoimiston AFP:n valokuvaajan Jaime Razurin, 50 Perusta. Hän oli tulossa tapaamisesta ja seisoi kadun risteyksessä Gazan kaupungissa, kun viisi naamioitunutta miestä tunki hänet autoonsa ja ajoi tuntemattomaan määränpäähän. Mikään ryhmä ei ole ilmoittanut tehneensä kaappauksen, mutta useimmiten niitten takana on PA:n turvallisuusmiehiä tai viranomaisia, jotka eivät ole saaneet palkkojaan tai haluavat palkankorotuksia.
LIBANONIN SOTA II:N taustoja tutkivat komiteat alkavat saada tutkimustensa tuloksia julkisuuteen. Laivaston sisäinen tutkimus, jonka asetti amiraali David Ben-Bashat, ei suositellut vastaavien upseerien erottamista, mutta yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz kuitenkin moitti muutamia heistä. Pahin laivastoa runnellut kommellus oli 14.07.06 Hizbullahin ampuman Kiinassa valmistetun mutta Iranissa viimeistellyn C-805 tutka-ohjatun ohjuksen osuma laivaston parhaaseen Saar-5 luokan ohjusalukseen nimeltä Hanit, mikä rampautti aluksen viikoiksi ja surmasi neljä merimiestä. Aluksen päällikkö sai moitteita eikä voi johtaa aluksia sotatilanteessa. Aluksen sähköisen barak-ohjustentorjuntajärjestelmän käytöstä sammuttanut upseeri poistettiin tehtävistään eikä hän voi palvella enää laivastossa.
ISRAELIN HALLITUKSEN asettama Winograd-komitea kuuli maanantaina asiantuntijoitten lausuntoja Libanonin sodasta.
PRIKAATIKENRAALI (RES) EFFIE EITAN (NU/NRP) antoi huonon todistuksen maan korkeimman johdon tavasta johtaa sotaa. Hän palveli 91. divisioonan komentajana Libanonin rajalla ennen Barakin määrättyä joukot pakenemaan Libanonin alueelta v. 2000. Hän kertoi olleensa viimeinen komentaja, joka taisteli Hizbullahia vastaan ja voivansa siten tehdä vertailuja IDF:n omaksumien oppien välillä silloin ja viimeisen sodan aikana. Hän kertoi käyneensä paikan päällä sodan aikana saadakseen omakohtaisen kuvan sodan johtamisesta ja kulusta.
EITAMIN MUKAAN oppi taistelemisesta hävisi IDF:n oppikirjoista ja sen syrjäytti oppi pyrkiä välttämään joutumista kaapatuksi. Joukkojen evakuointi Libanonista johti myös tiedustelun romahtamiseen Libanonissa. Eikä IDF edes hallinnut sille uskottuja alueita Libanonin rajalla. Käytettävissä olevilla joukoilla ja pätevillä johtajilla varustettuna Libanonin sota II olisi pitänyt pystyä voittamaan, mutta niin ei tapahtunut kokemattoman ja sopimattoman korkeimman johdon vuoksi, Eitam todistaa. Hän mainitsee niistä neljä: yleisesikunta-päällikkö Dan Halutz, jolla ei ollut kokemusta maahyökkäysten johtamisesta, Libanonin rajalla olleitten joukkojen komentaja kenraalimajuri Udi Adam, sekä puolustusministeri Amir Peretz ja pääministeri Ehud Olmert, joilla ei ole aavistustakaan siitä, miten sotaa tulee taistella.
EFFIE EITAM lupaa itse tutkia korkeimman johdon tekemiä virheitä sodan aikana ja esittää ne Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle.
Winograd-komitea kuuli myös puolustusministeriön turvallisuuspoliittisen osaston johtajan kenraalimajuri (res.) Amos Giladin todistuksen osaston ja puolustusministerin välisistä yhteyksistä ja sodan johtamisesta.
IDF POISTI 16 TIESULKUA maanantaina Juudean ja Samarian alueilla. Armeijan maan keskiosan joukkojen komentaja kenraalimajuri Yair Naveh käski poistaa tiesulut ja muutenkin helpottaa ja nopeuttaa palestiinalaisten liikkumista alueilla ja niiden välillä. Hän väisti kritiikin terroriuhan lisääntymisestä toteamalla, että tiesulut voidaan asettaa hetkessä takaisin, jos tarvetta siihen esiintyy. Poistetut tiesulut olivat lähellä turvallisuusaitaa. Hän myös tähdensi, että joukot tiesuluilla eivät tarkista kaikkia autoja vaan ottavat summittaisesti muutaman auton tarkempaan tutkimukseen. Uudistus toteutetaan vaiheittain, ja seuraavassa vaiheessa on tarkoitus poistaa 27 uutta tiesulkua. Olmert vaati aluksi 59 tiesulkua poistettaviksi, mutta Navehin voimakkaasta vastustuksesta johtuen ja apulaispuolustusministeri Ephraim Snehin ehdotuksesta määrää pudotettiin. Turvallisuusjohto toteaa, että sillä on 50 yleistä ja viisi välitöntä terrorivaroitusta.
OLMERT LUPASI irrottaa valtion varoja 30 miljoonaa NIS seksuaalisen väkivallan ja prostituution vastaiseen taisteluun Knessetin naistenasiain edistämiskomitean kokouksessa maanantaina. Israelissa yksi nainen seitsemästä ja yksi mies yhdestätoista joutuu seksuaalisen ahdistelun tai väkivallan kohteeksi. Komiteassa esiteltiin terveysministeriön laatima ohjelma prostituution vähentämiseksi ohjaamalla naisia opastuskeskuksiin (halfway houses). Naisiin kohdistunut väkivalta on lisännyt sen uhreiksi joutuneitten esittämiä valituksia 20 % viimeisen puolen vuoden aikana. Tri Rich Bergman kertoi komitealle, että useimmat ihmiset eivät ymmärrä seksuaalisen väkivallan sen uhriksi joutuneille aiheuttamista psykologisista traumoista. Vuonna 2006 yli 4000 naista etsi hoitoa Tel Avivin raiskauksen kriisikeskuksesta. Monet nuoret naiset lisäksi peittävät kokemuksensa vuosikaudet tai –kymmenet, ennen kuin uskaltavat tuoda ne esiin. Sama ilmiö on todettu katolisen kirkon pappien nuoriin poikiin kohdistuneissa seksuaalirikoksissa poikien peitellessä traumaattisia kokemuksiaan vuosikymmenet uskaltamatta tuoda niitä julkisuuteen.
ENTISEN OIKEUSMINISTERI Haim Ramonin väkivaltaista nuoren naissotilaan suutelemista koskeva oikeuden päätös saataneen ensi viikolla. Oikeus on kuullut ao. ministeriön naistyöntekijöitten lausuntoja, joitten mukaan Ramon toimi siellä yleistyneen käytännön mukaan, joskin ehkä liioiteltuna, ja että naissotilas oli heidän mielestään itse provosoinut Ramonin eleillä, joita he eivät halunneet toistaa julkisesti.
Ramon pidättyi ministeritoimestaan oikeuskäsittelyn ajaksi, mikä on puolestaan siirtänyt terveysministerin nimittämistä, mitä sekä Labour että mutkin hallituspuolueet haluavat.
KORPRAALI GILAD SHALITIN välitöntä vapauttamista koskevat uutiset ovat osoittautuneet nahkamunaksi.
Pääministerin kanslian mukaan pahin este on Hamasin esittämät liioitellut vaatimukset palestiinalaisten vankien määrästä ja henkilöistä. JP:n uutisen mukaan ”Israel on valmis vapauttamaan hyvin suuren joukon vankeja Abbasille”, kuten se otsikoi artikkelinsa. Suurin este lienee kuitenkin siinä, että Hamasin johto on hajautunut Gazaan ja Damaskokseen, eikä kumpikaan ole täysin selvillä, kuka liikettä johtaa. Egyptiläiset ovat pyrkineet välittämään Hamasin ja Israelin välillä, mutta Egyptin vaikutusmahdollisuudet ovat rajatut, eikä sen intressinä liene lopultakaan auttaa maata, jonka varalle se varustautuu huippunykyaikaisin amerikkalaisin asein ja jota vastaan käytävää sotaa se toistuvasti harjoittelee armeijansa yksiköillä.
OPETUSMINISTERI JULI TAMIRIN (Labour) yritykset saada vuoden 1949 sovittu aselepolinja kaikkiin koulukirjoihin ei saanut Knessetin opetusvaliokunnan suostumusta. Tamir edustaa niitä, jotka haluavat Israelin luopuvan kaikista vuoden 1967 puolustussodassa vapauttamistaan alueista.
EU:N PRESIDENTTIYDEN siirtyminen Suomelta Saksalle todetaan Israelissa tyydytyksellä, sillä ”Suomen ulkoministeri Erkki Tuomiojan Israelin asioita koskeva kanta ei ole ollut lähelläkään tasapuolista”.
Suomen presidentti Halosen Israelia koskevaa kantaa ei täällä täysin tunneta, mutta hänen olisi odottanut Suomen ulkopolitiikan johtajana ohjaavan sitä tasapuolisemmin Lähi Idän asioissa.
AMBULANSSIA KIVITETTIIN lähellä Betlehemiä maanantai-iltana. Auto kärsi vahinkoja.
Karni-risteystä kohti Gazan ja Israelin rajalla ammuttiin kranaatti, joka vahingoitti yhtä autonkuljettajaa ja aiheutti vahinkoa autolle.
Jerusalemin entinen pormestari Teddy Kollek kuoli 95vuoden ikäisenä.
IRANIN VALTION WEB-SIVU ennustaa, että imaami mahdi voi tulla kevätpäiväntasauksen (equinox) aikaan. Hänen mukanaan tulee Jeesus, joka toimii mahdin sotapäällikkönä. Yhdessä he tulevat vakiinnuttamaan mahdin aseman maailman johtajana ja lähettävät kymmeniä tuhansia taistelijoitaan länteen ja itään. Mahdi aloittaa puhdistustyönsä Mekkasta, josta hän siirtyy Medinaan. Profeetan vihollisen Abu Sofyanin vallattua Syyrian ja Irakin ja Hejazin raastavan pedon voimalla mahdi lähettää lopulta joukkonsa surmaamaan Abu Sofyanin Jerusalemiin (Beit el-Moqaddas), islamin pyhään kaupunkiin Palestiinassa, jota nyt sionistit miehittävät. Mahdi pystyttää maailman valtakeskuksensa Kufaan.
LOPULLINEN VOITTO vihollisista saadaan Jerusalemissa, minkä jälkeen mahdi tulee toteuttamaan maailmassa rauhan ja hyvinvoinnin, jota maailma ei ole koskaan ennen kokenut, paratiisin maan päälle. Mahdin mukana ihmisten älykkyys ja tieteellinen ja tekninen osaaminen kasvavat monikertaisiksi mahdollistaen uusien energiamuotojen käyttämisen, jotka eivät saastuta ympäristöään. Mahdi tulee suhtautumaan myönteisesti ns. kirjan kansaan, juutalaisiin ja kristittyihin, jos he suostuvat heille asetettuihin vero- ym. ehtoihin, mutta muitten uskontojen jäsenille annetaan kaksi vaihtoehtoa: Käänny tai kuole. Heitä surmataan suurin joukoin.
MAHDI on miellyttävä nuori mies, muodikkaisiin vaatteisiin pukeutunut levittäen ympärilleen paratiisin tuoksua. Hänellä on säteilevä otsa ja laaja rintakehä. Hän muistuttaa esi-isäänsä Muhammedia.
(Lähde: www.worldnetdaily.com 02.01.06 ja Iranin web-sivut, lisää aiheesta Google hae: imam mahdi)

Monday, January 01, 2007

MAANANTAI 01.01.07
TOIVEITA KORPRAALI GILAD SHALITIN VAPAUTTAMISEKSI. Palestiinan vastarintakomitean (PRC) kaappaama IDF:n sotilas korpraali Gilad Shalit viruu edelleen jossain pimeässä, kosteassa ja kylmässä kellarikomerossa terroristien mielivallan alaisena. Hänen vapauttamisestaan on esiintynyt uutisia toistuvin välein, kuitenkin ilman tulosta. Viimeiset uutiset kertovat tänään, että Hamasin johdon mukaan neuvottelut hänen vapauttamisestaan ovat onnistuneet ja että läpimurto on tosiasia.
EGYPTIN TIEDUSTELUPÄÄLLIKKÖ Omar Suleiman tapasi PA:n Hamasin johtajan Khaled Mashaalin Mekkassa, ja siellä sovittiin määrätyistä järjestelyistä. Uutisen mukaan Hamas toimittaa egyptiläisille välittäjille listan 450 nimeä käsittävästä palestiinalaisesta vangista, jotka se haluaa vapautettaviksi. Jos Israel hyväksyy sen, vankien vaihto voisi tapahtua. Hamasin edustaja Abu Obeida kuitenkin kehottaa paneman jäitä hattuun, sillä hänen mukaansa vapauttaminen voi tapahtua muutamassa päivässä tai vuodessa. Uutisten mukaan sekä Barghouti että Sa´adat ovat palestiinalaisten esittämällä listalla.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert tapaa presidentti Hosni Mubarakin Sharm el-Sheikissä torstaina, ja sen yhteydessä odotetaan ilmoitusta, milloin vankienvaihto tapahtuu.
PUOLUSTUSMINISTERIÖ ilmoitti muutama päivä sitten, että se on hyväksynyt 30 perheelle tarkoitetun uuden siirtokunnan rakentamisen Jordanjoen laaksoon ja että rakentaminen voi jatkua esteettä. Voimakkaita vastalauseita tuli välittömästi sekä USA:n EU:n taholta, joissa rakentamista pidetään laittomana ja esteenä rauhan-neuvotteluille. Rakentamista edeltävät toimenpiteet alueella alkoivat jo kuukausia sitten. Paikka sijaitsee etäisen tien varrella, ja siellä sijaitsee IDF:n harjoitustilat 50 ortodoksisotilaalle. Siellä on vuodesta 1982 lähtien kymmenkunta valkoista rakennusta, ja uusi alue suunniteltiin niiden läheisyyteen, mikä nostaisi paikan rakennusten luvun kolminkertaiseksi.
JORDANINLAAKSON alueneuvoston johtaja Dubi Tal pitää syntynyttä kohua vähäpätöisenä ja hallituksen tarpeettomana hikoiluna asiasta, jonka pääministeri Ariel Sharon ja silloinen puolustusministeri Shaul Mofaz hyväksyivät syksyllä 2005, ja sillä tarkoitettiin Maskiotin aluetta, jonne Gazan alueelta karkotettuja perheitä voidaan sijoittaa. Sharon halusi pitää asian poissa julkisuudesta sen arkaluoteisuuden vuoksi.
USA:N ULKOMINISTERIÖN mielestä rakentaminen Jordaninlaaksoon on vastoin tiekarttaa. EU:n kannan mukaan uuden siirtokunnan rakentaminen tai entisen laajentaminen Jordanjoenlaaksoon on ”vastoin kansainvälistä lakia” ja että se on vastoin EU:n antamaa tukea Gazan alueen evakuoinnille.
JUNAN JA PUSKUTRAKTORIN törmäys Beit Shemeshin lähellä aikaisin aamulla sunnuntaina vammautti 31 ihmistä, joista osa jouduttiin hoitamaan sairaalassa. Onnettomuus tapahtui traktorin yrittäessä ylittää rautatien soratieltä rautatien estolaitteiden alkaessa jo sulkeutua. Traktori jäi kiinni raiteille, eikä junaa saatu pysähtymään ajoissa, vaikka onnettomuuspaikalla ollut rautatien valvoja ilmoitti asiasta.
Kuusi kuukautta sitten viisi ihmistä kuoli ja kymmeniä vammautui junaonnettomuudessa lähellä Netanyaa.
MACCABI TERVEYSVAKUUTUS aloittaa vuoden alusta ilmaisen hammashoidon jäsentensä alle 6 vuoden ikäisille lapsille. Israelin yleinen terveysvakuutus ei ole pystynyt saamaan lainlaatijoita suostumaan yleiseen hammashoitoon vuosikautisesta yrityksestä huolimatta. Alle 6-vuotiaitten hammashoito maksaa Maccabin Maccabident alajärjestölle 10 miljoonaa NIS vuodessa, ja se on pysyvä. Maccabilla on 44 hammashoitolaa maassa. Alle 2-vuoden ikäisen hammashoito maksaa 65 NIS vuodessa, ja alle 6-vuotiaan hammashoito maksaa 423 NIS vuodessa. Englannissa kolme lasta neljästä alle 4-vuotiaasta ja alle 5-vuotiaista 87 % käy kerran vuodessa hammaslääkärissä. Israelissa käynnit ovat paljon harvempia.
JUUTALAISEN TULEVAISUUS ON VAIN ISRAELISSA. Tämä on Jewish Agencyn johtajan Zeev Bielskin sanoma juutalaisille, jotka asuvat ulkomailla. Mutta hän ei kuuluttaisi sitä julkisuudessa, vain turvallisessa yksityistilaisuudessa, kertoo Anselm Pfeffer JP:n artikkelissaan 01.01.07. Pfeffer toteaa, että juutalainen valtio ja yhteiskunta on läpikäynyt monia muodonmuutoksia ja kehittyy edelleen nopeasti, mutta juutalaisten siirtolaisuus elää vielä vuosikymmenien takaisin periaattein. Tämän politiikan mukaisesti jokaisella maailman juutalaisella on automaattinen kotimaa Israelissa, ja sieltä muuttoa takaisin ulkomaille pidettiin moraalisesti arveluttavana. Pfeffer toteaa, että kysymys on monitahoinen. Toisaalta Israel tarvitsee uusia siirtolaisia ja uutta verta geenipankkiinsa, mutta toisaalta se tarvitsee myös voimakkaita juutalaisia yhteisöjä ulkomailla.
Enää ei välttämättä katsella vinosti Israelista takaisin lännen lihapatojen ääreen muuttaneita (yordim), koska he samalla vahvistavat sikäläisiä juutalaisia yhteisöjä, joita niitäkin maa tarvitsee.
EHKÄ OLISIKIN PAREMPI hyväksyä tämä tosiasiana kuten myös sekin, että Tel Avivin vanhat eteläiset kaupunginosat ovat täynnä ulkomaisia työntekijöitä, jotka viettävät joulua ja rakentavat joulukuusen kuten ovat tottuneet. He tekevät manuaaliset työt, joita juutalaiset vieroksuvat.
TOINEN ULKOMAISTEN työtekijöitten kuten myös satojen tuhansien ei-juutalaisten maahan muuttaneiden siirtolaisten aiheuttama ongelma on heidän poikkeavat elintapansa ruokavaliota myöten kuten myös yksinelävien työntekijöitten seksuaaliset tarpeet, mikä ruokkii maan pahenevaa huume- ja bordelliongelmaa.
JOKA KUUDES ISRAELILAINEN ON MUSLIMI, ja neljännes maan alle 14-vuotiaista tunnustaa islamin-oppia, ilmenee Israelin Tilastokeskuksen sunnuntaina julkaisemasta tilastosta.
ISRAELIN MUSLIMIEN LUKUMÄÄRÄ, johon on laskettu mukaan Itä Jerusalem ja Golanin ylänkö, on 1.2 miljoonaa vuoden 2006 lopussa. Se on 16.5 % maan kokonais-asukasmäärästä.
Sunni-muslimien Eid al-Adha alkoi lauantaina, shia-muslimit aloittivat sen sunnuntaina. Juhlaa vietetään muistoksi siitä, kun myös muslimien kunnioittama kantaisä Abraham sitoi poikansa Ismaelin (ei Iisakin, kuten juutalaiset opettavat) uhratakseen hänet, mutta jonka enkeli esti antaen sarvistaan pensaisiin juuttuneen vuohen hänen tilalleen.
MUSLIMINAINEN synnyttää keskimäärin 4.03 lasta, mikä on suurempi kuin ympäröivissä arabimaissa Jordania, Syyria, Saudi Arabia, Marokko, Libanon, Kuwait ja Tunisia. Vuodesta 1950 lähtien Israelin muslimien hedelmällisyysluvut ovat pienentyneet viidestä vuoteen 2000, jolloin se oli 4.74 ja nykyisin 4.03.
Israelin juutalaisten naisten hedelmällisyys on 2.69 lasta naista kohti.
SYITÄ muslimien hedelmällisyyslukujen nopeaan pienenemiseen on etsitty, kuten siitä, että vain 14.6 % musliminaisista on työllistetty kodin ulkopuolella, juutalaisista 50 %. Korkea työttömyys voi olla yksi syy, muslimeista 11.9 % on työttömiä, juutalaisten parissa luku on 9 %.
Eräs ulkomaalainen kyseli Lapin mieheltä, mitä he tekevät. Mies vastasi: ”Enimmäkseen kalastellaan ja harjoitetaan seksiä”. Mies mietti hetken ja lisäsi sitten: ”Talvella kyllä kalastetaan vähemmän.” Siinäpä se.
IDF HAAVOITTI kahta palestiinalaista miestä Gazan raja-aidalla, jota he lähestyivät epäilyttävästi.
Turvallisuusjoukot estivät kaksi itsemurhaiskua muutaman viimeisen kuukauden aikana. Hebronissa pidätettiin kuusi kuukautta sitten matkalla Jerusalemiin saadakseen sieltä pommivyön.
Viime yön aikana turvallisuusjoukot pidättivät 22 epäiltyä palestiinalaista Juudean ja Samarian alueilla.
ISRAELIN PUOLUSTUSTEOLLISUUS sai ennätysmäärän 4.4 miljardin USD arvosta ulkomaisia tilauksia vuoden 2006 aikana.
ISRAELIN PUOLUSTUSBUDJETTI, arvoltaan 47.8 miljardia NIS hyväksyttiin Knessetin komiteassa sunnuntaina.
YK:N JOUKKOJEN EDUSTAJA UNIFIL on nostanut valmiustilaa Libanonissa IDF:n välittäessä saamiaan tiedustelutietoja, joitten mukaan kansainvälinen Jihad on suunnitelmiensa loppuvaiheessa toteuttaa pommi-iskuja Unifilin, erikoisesti Italian, Espanjan ja Ranskan, joukkoja ja tukikohtia vastaan Libanonissa.
UNIFIL:n joukkojen kokonaisvahvuus on nyt yli 11 000 miestä. Viimeiseksi Qatarin joukot siirtyivät asemiin Libanonissa, ensimmäisen kerran rauhanturvaajina.
Rauhanturvajoukoista 9 167 palvelee maajoukoissa ja 1 777 merivoimissa, he edustavat 26 maata. Tulitauon alkamisesta lähtien 14.08.06 UNIFIL:n pioneerit ovat tehneet vaarattomiksi 16 819 vaarallista esinettä, jotka ovat jäänteitä Israelin ja Hizbullahin kuukaudenmittaisesta sodasta. Perjantaina kaksi belgialaista sotilasta haavoittui sirpalepommista.
MUSLIMIT MARSSIVAT Nasaretin kaupungissa eilen Eid al-Adhan kunniaksi huudellen samalla kristittyjen vastaisia iskulauseita selvästi provosoidakseen heitä. Kristityt, jotka nykyisin ovat vähemmistönä kaupungissa, pysyttelivät sisätiloissa. Nasaretissa näyttää toistuvan sama ilmiö kuin PA:n hallitsemissa kaupungeissa Gazassa, Juudeassa ja Samariassa. Kristityt eivät uskalla ilmoittaa viranomaisille heitä vastaan tehdyistä pahoinpitelyistä, raiskauksista ja muista loukkauksista kostoiskujen pelossa. Israelin poliisi ja IDF suhtautuvat tilanteeseen varoen kiihottamasta mieliä. (Lähde http://www.worldnetdaily.com 01.01.07)

Sunday, December 31, 2006

SUNNUNTAI 31.12.06
IRAKIN PRESIDENTTI Saddam Hussein hirtettiin lauantaiaamuna ennen viittä Suomen aikaa. Kahden muun samassa oikeudessa kuolemaan tuomitun teloittaminen siirrettiin myöhempään aikaan.
Saddamin hirttäminen videoitiin ja sitä näytettiin Irakin TV:ssä, osia siitä myös kansainvälisissä ohjelmissa. Hänen ruumistaan näytettiin lauantain aikana Irakin kansalle todisteeksi, että hän oli todella kuollut.
MUSLIMIEN USKONTO vaatii, että kuollut on haudattava vuorokauden sisällä. Irakin lain mukaan Saddamin ruumis olisi pitänyt luovuttaa hänen omaisilleen, mutta tästä luovuttiin. Saddamin ruumis siirrettiin Tikritin lähellä sijaitsevaan Awjan kylään ja se haudattiin sinne sunnuntaina ennen aamun sarastusta Saddamin poikien Usayn ja Qusayn viereen. USA pelkää, että haudasta tulee pyhiinvaelluskohde.
Saddamin Jordaniassa asuva tytär olisi halunnut ruumiin haudattavaksi tilapäisesti Jemeniin, josta se olisi myöhemmin siirretty Irakiin. Saddamin lähiomaisia asuu Jordaniassa ja Qatarissa.
SADDAMIN HIRTTÄMINEN on herättänyt toisissa arabipiireissä ilon ja helpotuksen tunteita, toisissa vihan ja koston uhkauksia, josta esimerkkinä on n. 80 ihmistä surmanneet pommitukset Irakissa lauantaina.
SAUDI ARABIA, jossa Saddam Hussein ei välttämättä ollut suosittu, esitti kritiikkiä teloituspäivän valinnasta juuri muslimien juhlapäivän Eid al-Adhan alkaessa.
KUWAITISSA JA IRANISSA iloittiin vilpittömästi teloituksesta, sillä molemmat maat olivat saaneet tuntea Saddamin hirmuhallinnon painon Irakin hyökättyä niitä vastaan.
PALESTIINALAISET surevat aidosti Saddam Husseinia, sillä tämä oli uskollisesti tukenut heitä silloinkin, kun hänen oma maansa kärsi kansainvälisistä sanktioista. Saddam maksoi 25 000 USD itsemurhaterroristin omaisille ja 10 000 USD niille, jotka tappoivat juutalaisia. Saddam Hussein huusi juuri ennen teloitusta Koraania kädessään heiluttaen: ”Allah on suuri. Kansani tulee voittamaan. Palestiina kuuluu arabeille.” Saddam kirjoitti kirjeessään luovuttavansa sielunsa Allahin käsiin, joka ”tulee johdattamaan sen paikkaan, joka on varattu marttyyreille”. Hän ei välittänyt uskonnosta elinaikanaan, mutta nyt häntä jo kanonisoidaan.
ISRAELIN ARABIT iloitsivat Persianlahden sodan aikana talojensa katoilla seuratessaan Irakin ampumien Katjusha-rakettien liekehtivän kohti Israelilaisia kaupunkeja ja puhkesivat riemuhuutoihin nähdessään niiden räjähtävän Tel Avivin ja muitten asutuskeskusten taloissa. Ne olivat Saddam Husseinin antamat 40 ruoskan-iskua Israelille, yhtä vaille, kuten juutalainen Laki vaatii vakavista rikoksista. Mutta Jumalan ihme oli siinä, että vaikka tuhansia taloja ja asuntoja tuhoutui tai vaurioitui ja ihmisiä vedettiin esiin talojen raunioista, vain yksi ihminen kuoli rakettitulen vuoksi, ja hänkin sydänhalvaukseen.
ISRAELISSA Saddam Husseinin teloitus otettiin vastaan ilman ilonpurkauksia tai tanssimista kaduilla, kuten tapahtui Bagdadissa Shia-muslimien parissa. Saddamia verrattiin usein amalekilaisiin, jotka oli hävitettävä maan päältä. Israelissa ei ole tapana teloittaa tuomittuja vakavistakaan rikoksista. Eichmanin teloitus on ainoa poikkeus säännöstä. Israelin Knessetin edustajat ovat lyhytsanaisia teloituksesta, mutta toteavat, että tuomion toteuttaminen on oikeudenmukainen ja selvä vihje toisille murhanhimoisille diktaattoreille.
Arabikansanedustaja Ahmad Tibi (Ual/Ta´al) kritisoi teloitusta ”sadistisena toimena ja Kainin merkkinä USA:n miehitykselle Irakissa”.
EUROOPAN JOHTAJAT olivat yleisesti teloitusta vastaan ja olisivat mieluummin nähneet Saddam Husseinin mätänevän vankisellissä lopun elämänsä 69 ikävuotensa jälkeen.
TEMPPELIVUORI on suljettu ei-muslimeilta Eid al-Adhan aikana lauantaista lähtien, ja avataan ulkopuolisille tiistaina. Temppelivuori suljetaan yleensä muslimien juhlien ajaksi yhteenottojen välttämiseksi.
Jerusalemin poliisi pidätti nuoria muslimeja ja wakfin viranomaisen Temppelivuorella heidän pystytettyään al-Aksa moskeijaan suurikokoisia PA:n pääministeri Ismail Haniyehin kuvia ja Palestiinan lippuja.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas alias Abu Mazen vieraili lauantaina juhlien kunniaksi Gazassa ensimmäistä kertaa Hamasin ja Fatahin välisten väkivaltaisuuksien alettua. Hänet kuvattiin paksuun päällystakkiin ja punaiseen kaulaliinaan pukeutuneena ja karvalakki päässään kunnianosoituskäynnillä Jasser Arafatin haudalla Ramallahissa lauantaina.
ABBAS SYYTTI Olmertia lupauksensa rikkomisesta, koska tämä ei lupauksestaan huolimatta vapauttanut symbolista muutamien kymmenien vankien joukkoa. Olmert kertoi aiemmin, että tällainen vankien vapauttaminen on ollut tapana Israelin hallituksella muslimien lomien edellä. Olmert kuitenkin puhui palturia, se ei ole ollut käytäntönä. Olmertin kanslia ilmoitti syyksi sen, että Kassam-rakettien runsas lisääntyminen esti vankien vapauttamisen, ja että he olivat merkityksettömiä eivätkä olisi nostaneet Abbasin suosiota.
PERJANTAINA terroristit ampuivat ennätyksellisen kymmenen Kassam-rakettia Gazan alueelta, yksi putosi Gazan alueelle, loput Israelin puolelle aiheuttaen vahinkoa rakennuksille Sderotissa.
AL-QAIDAN kakkosmies Ayman Zawahri toivotti järjestön käyttämällä web-sivulla hyvää Eid al-Adha juhlaa. Samalla hän syytti Abbasia ja hänen maallistuneita tovereitaan maansa myymisestä suostuessaan neuvotteluihin Israelin kanssa ja totesi, etteivät sellaiset voi olla muslimien veljiä. Zawahri toivotti juhlamieltä myös Egyptin vankiloissa viruville veljille, jotka ”Egyptin johtaja, se petturi Hosni Mubarak” on vanginnut, tarkoittaen tällä Egyptin viranomaisten äskeisiä Muslimiveljeskunnan jäsenten pidätyksiä.
IDF, ISRAELIN PUOLUSTUSVOIMAT, haluaa useampia vaihtoehtoja jatkuvien Kassam-iskújen vuoksi täsmäiskujen lisäksi havaittuja rakettimiehistöjä vastaan, kuten hallitus kokouksessaan äskettäin päätti.
Armeijan edustajat myöntävät, että kevytrakenteisten laukaisutelineitten kuljetus ja pystyttäminen nopeaa laukaisua varten tekee lähes mahdottomaksi sen estämisen. Useimmiten armeija pystyy vastaamaan siihen vasta sitten, kun raketti on jo laukaistu. Pidättyvyyspolitiikka tulitauon säilyttämiseksi ja Kassam-rakettien laukaisujen estäminen sopivat huonosti yhteen, he toteavat. IDF joutui kieltämään tykistötulen Kfar Hanoun harhalaukausten jälkeen. Tykistön käyttö oli kuitenkin nopea tapa vastata tuleen välittömästi.
SDEROTIN KAUPUNGIN ja muiden Gazan rajan läheisyydessä sijaitsevien juutalaisasutusten johtajat ovat antanet varoituksen, että he aloittavat yhteisöjensä muuttopuuhat jatkuvien Kassam-iskujen vuoksi.
ISRAELILAINEN AUTO vahingoittui lauantaina lähellä Kalkiliyaa sitä vastaan heitetystä Molotovin koktailista.
IDF pidätti yön aikana kolme etsimäänsä terrorismiin sekaantunutta Länsirannalla.
14 TAPPAJAVALASTA (false killer whales) saapui vierailulle Eilatin edustalla. Nämä valaat, jotka voivat kasvaa 9 metrin mittaisiksi, eivät julmasta nimestään huolimatta ole ihmiselle vaarallisia. Jengiin kuuluu sekä naaraita että nuoria yksilöitä. Harvinaisen vierailun uskotaan johtuvan rannikon edustalle rakennetuista kala-altaista, joitten lähistöllä valaat leikkivät. Ne palannevat Intian valtamerelle muutaman päivän kuluttua.
VUODEN 2006 VIIMEISENÄ PÄIVÄNÄ PYYDÄN ESITTÄÄ PARHAIMMAT KIITOKSENI KULUNEESTA VUODESTA JA RUKOILEN ISRAELIN PYHÄN OHJAUSTA JA SIUNAUSTA UUDELLE VUODELLE.