Posts

Showing posts from December 31, 2006
PERJANTAI 05.01.07
KYLMÄ YSTÄVYYS.
Israelin ja Egyptin välistä rauhaa luonnehditaan kylmäksi, mikä tarkoittaa sitä, ettei rajalla sodita, mutta muuten suhteet ovat jäiset.
EILINEN TAPAAMINEN Egyptin presidentti Hosni Mubarakin ja Israelin pääministeri Ehud Olmertin välillä Sharm el-Sheikissä oli kuin käytännön osoitus tästä. Olmert sentään kiitteli isäntäänsä tilaisuuden järjestämisestä, mutta Mubarak aloitti oman osuutensa kitkerällä kritiikillä, minkä aiheutti IDF:n tekemä operaatio Ramallahiin samaan aikaan, kun tapaaminen oli tarkoitus aloittaa.
JPOSTIN tapaamista kuvaava artikkeli otsikoitiin ”Hyinen vastaanotto pääministerille Sharmissa”.
Keskustelujen jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa miehet oli sijoitettu niin etäälle toisistaan, ettei käsi tahtonut yltää toisen käteen, jota kyllä sitten pumpattiin väsyksiin asti.
MOLEMMAT JOHTAJAT, varsinkin Mubarak, olivat kärsimättömiä ja keskeyttivät toistensa vastauspuheita heittäen omia kommenttejaan, eikä se tapahtunut ystäväll…
TORSTAI 04.01.07
VEROSKANDAALISSA poliisi teki kahdeksan uutta pidätystä, mikä nostaa pidätysten määrän kolmeenkymmeneen. Skandaali on pahasti riepottanut Israelin sisäistä ilmapiiriä, eikä vähiten pääministerin kansliaa, jonka kansliapäällikkö on pidätetty kotiarestiin, kuten myös verovirastoja, jotka yrittävät selvitä päivän rutiineista kuten mitään ei olisi tapahtunut.
POLIISI ON VAKUUTTANUT, ettei se ole nyt jahtaamassa pääministeriä itseään, mutta tapahtumat hänen kansliassaan ovat pahasti vahingoittaneet hänen uskottavuuttaan ja imagoaan, joka ilmankin on surkea.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin suosio on Dahaf-instituutin ja Knessetin TV-kanavan sponsoroiman gallupin mukaan pohjalukemissa. 77 % vastaajista katsoo, että hänen toimintansa on epätyydyttävä. Olmertin johtajankykyjä epäili 69 % ja 74 % oli tyytymätön hänen tapaansa tehdä päätöksiä. Olmertin rehellisyyttä epäili 60 % ja 62 % päätteli, ettei hän kestä paineen alaisena.
SHARON NOSTI OLMERTIN apulaispääministerin paikalle va…
KESKIVIIKKO 03.01.07
KORRUPTIOTA KORKEIMMALLA TASOLLA. Israel ei näytä pääsevän irti korruptioskandaaleista, vaikka niitä paljastuu toistamiseen. Luulisi ihmisten vähitellen oppivan jotain virheistä, jos ei omista niin toisten esimerkeistä, että vastuupäivä tulee vastaan eittämättä, ennemmin tai myöhemmin.
POLIISI tutki viimeistä korruptiojuttua kaikessa hiljaisuudessa viimeisten kuukausien aikana ja katsoi eilen tiistaina tutkimusten tulosten osoittavan tarpeeksi selvästi pahimmat rikoksista epäillyt. Poliisi pidätti kaikkiaan 22 epäiltyä. Heidän joukossaan on verohallituksen pääjohtaja Jacky Matza, hänen edeltäjänsä Eitan Rub, pääministeri Olmertin kanslian päällikkö Shula Zaken, hänen veljensä Yoram Karshi sekä liikemiehet Yoram Ela, Simo Toboul ja Kobi Ben-Gur. Pääepäillyt ovat Shula Zaken, Yoram Kashi, Yoram Ela ja Kobi Ben-Gur, joiden pidätystä pidennettiin yhdeksään päivään. Shula Zaken päästettiin kotiarestiin
100 000 NIS takuuta vastaan; hän ei saa mennä pääministerin kanslia…
TIISTAI 02.01.07
SISÄINEN TAISTELU JA KIDNAPPAUKSET uusiutuivat Gazassa.
Maanantaina Fatah ja Hamas aloittivat uudelleen keskinäiset aseelliset hyökkäyksensä sen jälkeen, kun 12 Hamasin ja 4 Fatahin kannattajaa oli kaapattu. Syntyneissä tulitaisteluissa kolme sivulista palestiinalaista haavoittui, yksi heistä alaikäinen poika. Molemmat ryhmät vapauttivat panttivankinsa myöhemmin päivällä.
Yhteenottoja sattui Jebaliyan pakolaisleirissä lähellä Gazan kaupunkia.
Muutaman viimeisen viikon aikana ainakin 17 ihmistä on saanut surmansa ryhmien välisissä tulitaisteluissa.
NAAMIOITUNEET PYSSYMIEHET kaappasivat maanantaina Ranskalaisen uutistoimiston AFP:n valokuvaajan Jaime Razurin, 50 Perusta. Hän oli tulossa tapaamisesta ja seisoi kadun risteyksessä Gazan kaupungissa, kun viisi naamioitunutta miestä tunki hänet autoonsa ja ajoi tuntemattomaan määränpäähän. Mikään ryhmä ei ole ilmoittanut tehneensä kaappauksen, mutta useimmiten niitten takana on PA:n turvallisuusmiehiä tai viranomaisia, jotka…
MAANANTAI 01.01.07
TOIVEITA KORPRAALI GILAD SHALITIN VAPAUTTAMISEKSI. Palestiinan vastarintakomitean (PRC) kaappaama IDF:n sotilas korpraali Gilad Shalit viruu edelleen jossain pimeässä, kosteassa ja kylmässä kellarikomerossa terroristien mielivallan alaisena. Hänen vapauttamisestaan on esiintynyt uutisia toistuvin välein, kuitenkin ilman tulosta. Viimeiset uutiset kertovat tänään, että Hamasin johdon mukaan neuvottelut hänen vapauttamisestaan ovat onnistuneet ja että läpimurto on tosiasia.
EGYPTIN TIEDUSTELUPÄÄLLIKKÖ Omar Suleiman tapasi PA:n Hamasin johtajan Khaled Mashaalin Mekkassa, ja siellä sovittiin määrätyistä järjestelyistä. Uutisen mukaan Hamas toimittaa egyptiläisille välittäjille listan 450 nimeä käsittävästä palestiinalaisesta vangista, jotka se haluaa vapautettaviksi. Jos Israel hyväksyy sen, vankien vaihto voisi tapahtua. Hamasin edustaja Abu Obeida kuitenkin kehottaa paneman jäitä hattuun, sillä hänen mukaansa vapauttaminen voi tapahtua muutamassa päivässä tai vuodessa…
SUNNUNTAI 31.12.06
IRAKIN PRESIDENTTI Saddam Hussein hirtettiin lauantaiaamuna ennen viittä Suomen aikaa. Kahden muun samassa oikeudessa kuolemaan tuomitun teloittaminen siirrettiin myöhempään aikaan.
Saddamin hirttäminen videoitiin ja sitä näytettiin Irakin TV:ssä, osia siitä myös kansainvälisissä ohjelmissa. Hänen ruumistaan näytettiin lauantain aikana Irakin kansalle todisteeksi, että hän oli todella kuollut.
MUSLIMIEN USKONTO vaatii, että kuollut on haudattava vuorokauden sisällä. Irakin lain mukaan Saddamin ruumis olisi pitänyt luovuttaa hänen omaisilleen, mutta tästä luovuttiin. Saddamin ruumis siirrettiin Tikritin lähellä sijaitsevaan Awjan kylään ja se haudattiin sinne sunnuntaina ennen aamun sarastusta Saddamin poikien Usayn ja Qusayn viereen. USA pelkää, että haudasta tulee pyhiinvaelluskohde.
Saddamin Jordaniassa asuva tytär olisi halunnut ruumiin haudattavaksi tilapäisesti Jemeniin, josta se olisi myöhemmin siirretty Irakiin. Saddamin lähiomaisia asuu Jordaniassa ja Qatari…