SUNNUNTAI 31.12.06
IRAKIN PRESIDENTTI Saddam Hussein hirtettiin lauantaiaamuna ennen viittä Suomen aikaa. Kahden muun samassa oikeudessa kuolemaan tuomitun teloittaminen siirrettiin myöhempään aikaan.
Saddamin hirttäminen videoitiin ja sitä näytettiin Irakin TV:ssä, osia siitä myös kansainvälisissä ohjelmissa. Hänen ruumistaan näytettiin lauantain aikana Irakin kansalle todisteeksi, että hän oli todella kuollut.
MUSLIMIEN USKONTO vaatii, että kuollut on haudattava vuorokauden sisällä. Irakin lain mukaan Saddamin ruumis olisi pitänyt luovuttaa hänen omaisilleen, mutta tästä luovuttiin. Saddamin ruumis siirrettiin Tikritin lähellä sijaitsevaan Awjan kylään ja se haudattiin sinne sunnuntaina ennen aamun sarastusta Saddamin poikien Usayn ja Qusayn viereen. USA pelkää, että haudasta tulee pyhiinvaelluskohde.
Saddamin Jordaniassa asuva tytär olisi halunnut ruumiin haudattavaksi tilapäisesti Jemeniin, josta se olisi myöhemmin siirretty Irakiin. Saddamin lähiomaisia asuu Jordaniassa ja Qatarissa.
SADDAMIN HIRTTÄMINEN on herättänyt toisissa arabipiireissä ilon ja helpotuksen tunteita, toisissa vihan ja koston uhkauksia, josta esimerkkinä on n. 80 ihmistä surmanneet pommitukset Irakissa lauantaina.
SAUDI ARABIA, jossa Saddam Hussein ei välttämättä ollut suosittu, esitti kritiikkiä teloituspäivän valinnasta juuri muslimien juhlapäivän Eid al-Adhan alkaessa.
KUWAITISSA JA IRANISSA iloittiin vilpittömästi teloituksesta, sillä molemmat maat olivat saaneet tuntea Saddamin hirmuhallinnon painon Irakin hyökättyä niitä vastaan.
PALESTIINALAISET surevat aidosti Saddam Husseinia, sillä tämä oli uskollisesti tukenut heitä silloinkin, kun hänen oma maansa kärsi kansainvälisistä sanktioista. Saddam maksoi 25 000 USD itsemurhaterroristin omaisille ja 10 000 USD niille, jotka tappoivat juutalaisia. Saddam Hussein huusi juuri ennen teloitusta Koraania kädessään heiluttaen: ”Allah on suuri. Kansani tulee voittamaan. Palestiina kuuluu arabeille.” Saddam kirjoitti kirjeessään luovuttavansa sielunsa Allahin käsiin, joka ”tulee johdattamaan sen paikkaan, joka on varattu marttyyreille”. Hän ei välittänyt uskonnosta elinaikanaan, mutta nyt häntä jo kanonisoidaan.
ISRAELIN ARABIT iloitsivat Persianlahden sodan aikana talojensa katoilla seuratessaan Irakin ampumien Katjusha-rakettien liekehtivän kohti Israelilaisia kaupunkeja ja puhkesivat riemuhuutoihin nähdessään niiden räjähtävän Tel Avivin ja muitten asutuskeskusten taloissa. Ne olivat Saddam Husseinin antamat 40 ruoskan-iskua Israelille, yhtä vaille, kuten juutalainen Laki vaatii vakavista rikoksista. Mutta Jumalan ihme oli siinä, että vaikka tuhansia taloja ja asuntoja tuhoutui tai vaurioitui ja ihmisiä vedettiin esiin talojen raunioista, vain yksi ihminen kuoli rakettitulen vuoksi, ja hänkin sydänhalvaukseen.
ISRAELISSA Saddam Husseinin teloitus otettiin vastaan ilman ilonpurkauksia tai tanssimista kaduilla, kuten tapahtui Bagdadissa Shia-muslimien parissa. Saddamia verrattiin usein amalekilaisiin, jotka oli hävitettävä maan päältä. Israelissa ei ole tapana teloittaa tuomittuja vakavistakaan rikoksista. Eichmanin teloitus on ainoa poikkeus säännöstä. Israelin Knessetin edustajat ovat lyhytsanaisia teloituksesta, mutta toteavat, että tuomion toteuttaminen on oikeudenmukainen ja selvä vihje toisille murhanhimoisille diktaattoreille.
Arabikansanedustaja Ahmad Tibi (Ual/Ta´al) kritisoi teloitusta ”sadistisena toimena ja Kainin merkkinä USA:n miehitykselle Irakissa”.
EUROOPAN JOHTAJAT olivat yleisesti teloitusta vastaan ja olisivat mieluummin nähneet Saddam Husseinin mätänevän vankisellissä lopun elämänsä 69 ikävuotensa jälkeen.
TEMPPELIVUORI on suljettu ei-muslimeilta Eid al-Adhan aikana lauantaista lähtien, ja avataan ulkopuolisille tiistaina. Temppelivuori suljetaan yleensä muslimien juhlien ajaksi yhteenottojen välttämiseksi.
Jerusalemin poliisi pidätti nuoria muslimeja ja wakfin viranomaisen Temppelivuorella heidän pystytettyään al-Aksa moskeijaan suurikokoisia PA:n pääministeri Ismail Haniyehin kuvia ja Palestiinan lippuja.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas alias Abu Mazen vieraili lauantaina juhlien kunniaksi Gazassa ensimmäistä kertaa Hamasin ja Fatahin välisten väkivaltaisuuksien alettua. Hänet kuvattiin paksuun päällystakkiin ja punaiseen kaulaliinaan pukeutuneena ja karvalakki päässään kunnianosoituskäynnillä Jasser Arafatin haudalla Ramallahissa lauantaina.
ABBAS SYYTTI Olmertia lupauksensa rikkomisesta, koska tämä ei lupauksestaan huolimatta vapauttanut symbolista muutamien kymmenien vankien joukkoa. Olmert kertoi aiemmin, että tällainen vankien vapauttaminen on ollut tapana Israelin hallituksella muslimien lomien edellä. Olmert kuitenkin puhui palturia, se ei ole ollut käytäntönä. Olmertin kanslia ilmoitti syyksi sen, että Kassam-rakettien runsas lisääntyminen esti vankien vapauttamisen, ja että he olivat merkityksettömiä eivätkä olisi nostaneet Abbasin suosiota.
PERJANTAINA terroristit ampuivat ennätyksellisen kymmenen Kassam-rakettia Gazan alueelta, yksi putosi Gazan alueelle, loput Israelin puolelle aiheuttaen vahinkoa rakennuksille Sderotissa.
AL-QAIDAN kakkosmies Ayman Zawahri toivotti järjestön käyttämällä web-sivulla hyvää Eid al-Adha juhlaa. Samalla hän syytti Abbasia ja hänen maallistuneita tovereitaan maansa myymisestä suostuessaan neuvotteluihin Israelin kanssa ja totesi, etteivät sellaiset voi olla muslimien veljiä. Zawahri toivotti juhlamieltä myös Egyptin vankiloissa viruville veljille, jotka ”Egyptin johtaja, se petturi Hosni Mubarak” on vanginnut, tarkoittaen tällä Egyptin viranomaisten äskeisiä Muslimiveljeskunnan jäsenten pidätyksiä.
IDF, ISRAELIN PUOLUSTUSVOIMAT, haluaa useampia vaihtoehtoja jatkuvien Kassam-iskújen vuoksi täsmäiskujen lisäksi havaittuja rakettimiehistöjä vastaan, kuten hallitus kokouksessaan äskettäin päätti.
Armeijan edustajat myöntävät, että kevytrakenteisten laukaisutelineitten kuljetus ja pystyttäminen nopeaa laukaisua varten tekee lähes mahdottomaksi sen estämisen. Useimmiten armeija pystyy vastaamaan siihen vasta sitten, kun raketti on jo laukaistu. Pidättyvyyspolitiikka tulitauon säilyttämiseksi ja Kassam-rakettien laukaisujen estäminen sopivat huonosti yhteen, he toteavat. IDF joutui kieltämään tykistötulen Kfar Hanoun harhalaukausten jälkeen. Tykistön käyttö oli kuitenkin nopea tapa vastata tuleen välittömästi.
SDEROTIN KAUPUNGIN ja muiden Gazan rajan läheisyydessä sijaitsevien juutalaisasutusten johtajat ovat antanet varoituksen, että he aloittavat yhteisöjensä muuttopuuhat jatkuvien Kassam-iskujen vuoksi.
ISRAELILAINEN AUTO vahingoittui lauantaina lähellä Kalkiliyaa sitä vastaan heitetystä Molotovin koktailista.
IDF pidätti yön aikana kolme etsimäänsä terrorismiin sekaantunutta Länsirannalla.
14 TAPPAJAVALASTA (false killer whales) saapui vierailulle Eilatin edustalla. Nämä valaat, jotka voivat kasvaa 9 metrin mittaisiksi, eivät julmasta nimestään huolimatta ole ihmiselle vaarallisia. Jengiin kuuluu sekä naaraita että nuoria yksilöitä. Harvinaisen vierailun uskotaan johtuvan rannikon edustalle rakennetuista kala-altaista, joitten lähistöllä valaat leikkivät. Ne palannevat Intian valtamerelle muutaman päivän kuluttua.
VUODEN 2006 VIIMEISENÄ PÄIVÄNÄ PYYDÄN ESITTÄÄ PARHAIMMAT KIITOKSENI KULUNEESTA VUODESTA JA RUKOILEN ISRAELIN PYHÄN OHJAUSTA JA SIUNAUSTA UUDELLE VUODELLE.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019