Friday, November 02, 2012

PERJANTAI 02.11.12


PERJANTAI 02.11.12

1. IRANIN atomienergia järjestön johtaja Fereidoun Abbasi totesi hallituksen kokouksen jälkeen keskiviikkona, että Iran viimeistelee ydinsuunnitelmiensa toteuttamista ohjelman mukaisesti median ulkomaille levittämistä spekuloinneista ja raporteista huolimatta. ”Teemme työtämme ennalta laaditun aikataulun mukaan  ja viimeistelemme sitä. Meidän vastauksemme sellaisiin raportteihin on työskennellä lujemmin”, hän sanoi.
Artikkelissa viitataan länsimaissa levinneisiin tietoihin, joiden mukaan Iran näyttää olevan viimeistelemässä Fordon maanalaisiin tiloihin asennettavia sentrifugeja. Diplomaattien mukaan Iran ei jostain syystä ole käynnistänyt niiden moottoreita. Heidän tietojensa mukaan Iran on asentanut 640 sentrifugia 2800:sta, joita Fordon laitokseen on tarkoitus asentaa.

Heidän tietonsa ovat kuitenkin vain vahvistamattomia olettamuksia, vaikka ne näyttävät vahvistavan IAEA:n aiemmin julkistaman raportin, jonka mukaan Iran on asentanut Fordon laitokseen 350 uutta sentrifugia toukokuun jälkeen aikaisemmin ilmoitetun tuhannen lisäksi. Kokonaismäärän arvioidaan nousevan kolmeen tuhanteen.
Wall Street Journal raportoi jo useita viikkoja sitten, että Iran pystyy rikastamaan tarpeeksi uraania ydinpommia varten 2 –4 kuukauden sisällä.

FORDON maanalainen ydinlaitos paljastui diplomaateille syyskuussa 2009. Se on vahvasti linnoitettu kestämään myös raskaimmat ilmapommitukset, ja sitä vartioi vahvasti aseistetut vallankumouskaartin erikoisjoukot.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161629#.UJNXG2JHT-k

2. IRANIN PRESS-TV julkaisi raportin, jonka mukaan USA:n armeijan sisällä on paljastunut republikaanien ja Israelin salaliitto USA:n hallituksen kaatamiseksi, jos Obama valitaan uudelleen maan johtoon. Valtionjohtoinen TV-yhtiö kertoi raportissaan, että USA:n meri-voimien vara-amiraali Charles Gaouette, joka johtaa USS Stennis emälaiva-saattuetta, ja joka on vapautettu tehtävistään johtajistolle sopimattoman käyttäytymisen johdosta, kuuluu sala-liittolaisiin, joiden tarkoituksena oli suorittaa USA:ssa sotilaskaappaus, mikäli Obama valitaan.

KOLUMNISTI Gordon Duff kirjoittaa, että päätös amiraali Gaouetten vapauttamisesta tehtiin puolustusministeri Leon Panettan kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen, joka keskusteluissa sanoi uskovansa amiraalin olevan mukana armeijan upseerien juonessa, joiden on epäilty suunnittelevan ”Seven Days of May”-mukaista operaatiota kaappauksen suorittamiseksi.
”Tämä ei perustus arveluihin”, kirjoittaa Duff, joka väittää, että ”kymmenittäin korkeita upseereita on vapautettu tehtävistään ja satoja muita on tutkimusten alaisina, kaikilla suora yhteys Republikaanisen puolueen ääriaineksiin ja israelilaisiin painostusryhmiin”.
DUFF väittää raporttinsa perustuvan Pentagonista saatuihin korkeimpiin lähteisiin, jotka vihjaavat, että Pentagon on ollut tietoinen asiasta kuukausien ajan.

USA:n merivoimat kiistivät aiemmin julkisuudessa kierrelleet huhut, joiden mukaan amiraali olisi vapautettu tehtävistään siksi, että hän olisi halunnut lähettää apujoukkoja USA:n diplomaateille Benghazin konsulaatin jouduttua kansanjoukkojen piirittämäksi syyskuun 11. päivänä. Merivoimien raportissa todetaan, että USS Stennis saatueineen oli silloin Tyynellä Merellä ja höyrysi kohti Intian valtamerta. Aluksella järjestettiin 11.09.2001 terrori-iskun amiraalin johtama muistotilaisuus, kuten raportissa todetaan. Näyttää siltä, että amiraali Gaouette kritisoi Obaman käskyä olla puuttumatta Benghazin tilanteeseen.

PENTAGONIN merivoimien edustaja vara-amiraali John  Kirby totesi keskiviikkona: ”Tämän kaltaisilla huhuilla ei ole mitään tekemistä Libyan ja Benghazin hyökkäyksen kanssa ja ne ovat yksinkertaisesti vääriä ja naurettavia.” - Jotakin kähinää USA:n armeijan parissa kuitenkin on, mikä voi liittyä Obaman harjoittamaan sotaveteraanien syrjimiseen ja USA.n armeijan iskukyvyn vähentämiseen, mikä suuresti huolettaa korkeita upseereita. .

3. MUSLIMISAARNAAJAT ovat todenneet, että USA:n itä- ja koillisrannikkoa kohdannut hurrikaani ja sen aiheuttamat tuhot ovat seurausta siitä, että USA halvensi islamin profeetta Muhammedia julkistamalla filmin ”The Innocence of Muslim”.
Egyptin radikaali muslimisaarnaaja Wagdi Ghoneim totesi, että hurrikaani Sandy oli Allahin kosto Mohammedia pilkkaavan filmin tekemisen johdosta, mikä herätti laajoja mielenosoituksia monissa muslimimaissa syyskuussa.
”Jotkut ihmettelevät hurrikaani Sandya ja sen aiheuttamista tuhoista Amerikassa”, hän kirjoitti Twitterissään. ”Käsitykseni mukaan se oli Allahin kosto rakastetun Mustafan (yksi Muhammedin nimistä) vahingoittamisesta.” Kirjoituksen käänsi MEMRI.
Ghoneimin kirjoitukseen joku vastasi, että Sandy oli jumalallinen tuuli, joka oli lähetetty tuhoamaan syntinen kansa ja YK:n rakennukset, sillä YK edustaa epäoikeudenmukaisuutta, korruptiota ja tyranniaa.

Tunnettu muslimisaarnaaja Saudi Arabiasta Salman al-Audah sanoi hurrikaani Sandyn tarkoituksena olleen antaa USA:lle vakava kehotus kääntyä islamin uskoon. Hän viittaa Koraanin säkeeseen, jossa Muhammed puhuu vääräuskoisista: ”Toivon että Allah kehittää heidän jälkeläisistään niitä, jotka palvovat häntä,” MEMRI:n vapaan käännöksen mukaan. 
Toinen muslimisaarnaaja Saudi Arabiasta julkisti fatwan, jossa hän kehottaa muslimeja iloitsemaan Sandyn aiheuttamista tuhoista ja kiittämään niistä Allahia.
Saudi Arabian suurmufti sheikki Abdel Aziz bin Abdullah Al-Sheikh kuitenkin kieltää iloitsemasta tuhon omiksi joutuneista, mitä hän pitää hylättävänä todeten, että sellainen käytös on laitonta ja siitä tulee luopua.
Al-Qaidan solu Somaliassa julkisti myös lausunnon, jossa se toteaa Allahin rankaisevan ihmisiä epäuskosta ja rikoksista islamia vastaan, sekä kääntymään islamin uskoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161633#.UJNpCWJHT-k

4. Egyptin ja Israelin turvallisuusvirkailijat ovat entistäkin huolestuneempia, että Iranin toimittamat aseet ja ohjukset voivat joutua salafistien käsiin. Iran kuljettaa aseet Sudaniin, josta ne kuljetetaan edelleen Gazaan useimmiten salakuljetustunnelien kautta. Raportti kertoo myös, että Iran ja Sudan sopivat useita vuosia sitten, että Iranin vallankumouskaarti saa rakentaa asetehtaan Khartoumiin. Tehdas toimisi koordinoijana ja valvojana aselähetysten vastaanottamiseksi ja edelleen toimittamiseksi Hamasille ja muille järjestöille Lähi Idässä ja Afrikassa . Asiasta kertoi sudanilainen lehti Rai al-Shaab vuosia sitten, totesi New Yorkissa toimiva tiedustelu-analyysi yhtiö The Soufan Group torstaina jatkaen, ettei lehden raporttia koskaan vahvistettu, mutta sen apulaispäätoimittaja vangittiin syytettynä vakoilusta ja petturuudesta.
Genevessä toimiva järjestö ”Small Arms Survey” raportoi riippumattomassa tiedotteessaan, että Project 2009 mukaan Sudanissa on miehittämätön kone, maamiinoja ja aseita, joita Iran on toimittanut Sudaniin, ja että Iran on Sudanin pääasiallinen asetoimittaja.
Tukholmassa toimiva kansainvälisen rauhantutkimus instituutin (SIPRI) mukaan Iran on toimittanut Sudaniin myös kranaattien massalaukaisualustoja, joita lienee viety Gazaan.

SIINAIN niemimaalla jatkuva ja voimistuva laittomuus ja väkivalta ovat pakottaneet sekä Egyptin että Israelin turvallisuusvirkailijat etsimään tapoja, joilla vastata salafistien ja sen kanssa liittoutuneen al-Qaidan Egyptin haaran aiheuttamaan uhkaan. Al-Qaida on pyrkinyt sopeuttamaan oman ideologiansa ja toimintapetiaatteensa salafistien kanssa Lähi Idässä, ja ne ovat löytäneet Siinailta sopivan alueen ja sen beduiiniasukkaista yhteistyöhaluisen kansan. Egyptin Mubarakin hallitus syrji beduiineja sekä heidän elinolojensa parantamisessa että työtilaisuuksien järjestämisessä, minkä johdosta he ovat hedelmällinen maaperä aktivistien rekrytoimiseksi, ja ovat sopivaa maksua vastaan valmiita yhteistyöhön.

Egyptin viranomaiset saivat katkeran herätyksen paljastettuaan al-Qaidaan liittyvän terrorisolun Nasr-kaupungissa. Tämä osoittaa terrorin levinneen Siinailta Egyptin puolelle.
Al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri kehotti Egyptin kansaa nousemaan nykyistä korruptoitunutta hallitusta vastaan palauttaakseen Egyptin kunnian ja arvon.
Samaan aikaan aktiivisimmat salafi-järjestöt Gazassa Ansar Bauyit al.Magris ja Mujahideen Sura neuvostot Jerusalemin ympäristössä ovat tehostaneet hyökkäyksiään israelilaisia kohteita vastaan uhaten koko maata.
Vastatakseen tähän uhkaan IDF on tehostanut terrorismin vastaisia toimiaan iskemällä niiden johtajiin ja suunnittelijoihin, mikä edellyttää ajanmukaista ja tarkkaa tiedustelua. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=290187

5. UUTISOTSIKOITA
-          Iranin asevoimien varakomentaja prikaatin kenraali Masoud Jazayeri vakuuttaa, että iranilaiset ohjukset pystyvät läpäisemään Israelin ohjuspuolustusverkon. Hän vakuutti Fars-uutistoimiston mukaan, ettei mikään ohjuspuolustusjärjestelmä pysty estämään ohjusten tunkeutumista sen läpi. Hän väitti, että Iron Dome on lähinnä psykologinen suoja ja propagandaväline. Hän väitti samoin, että Israelin uhkaukset ilmaiskuista Iraniin ovat nekin psykologista sodankäyntiä, sillä Israelilla ei ole edellytyksiä iskeä Iraniin. Hän viittasi Israelin haavoittuvuuteen todeten, että Israelin hyökkäys Iraniin voi johtaa sen tuhoutumiseen. Hän otti esimerkiksi äskettäin Libanonista Israelin ilmatilaan tunkeutuneen miehittämättömän UAV-koneen, joka lensi puolisen tuntia sen ilmatilassa, ennen kuin se havaittiin ja tuhottiin. Iran väittää koneen lähettäneen ilmakuvia haavoittuvista kohteista, minkä IDF kiistää, koska koneen jäännöksistä ei löydetty kameraa. - Iron Dome on kehitetty rakettien havaitsemiseksi ja niiden tuhoamiseksi, mutta sen tutkavalvonnan luulisi toimivan, jos se on aktivoitu. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=290198
-          Haagin ei-sitovan tribunaalin julkistaman raportin mukaan Iranin mullah-hallitukset ovat harjoittaneet massiivista ihmisoikeuksien rikkomista 1980-luvulta alkaen. Raportin mukaan totuuskomissio ja tribunaali määrittelee kuusi erilaista ihmis-oikeusrikkomustyyppiä, joihin Iranin hallitus on kiistatta syyllistynyt: Murha, kidutus, aiheeton pidätys, seksuaalinen väkivalta, vaino ja väkivaltainen eliminoiminen. Saba Farzan, Berliinissä asuva ihmisoikeustapausten asiantuntija toteaa, että ensimmäisen kerran maailman historiassa meillä on mahdollisuus vetää yhteisö vastuuseen menneisyydestään totalitäärisen diktatuurin vielä hallitessa. ”Näitä barbaarisia rikoksia tehneet ovat vielä elossa, ja siten tämä lähettää voimallisen viestin, että tuomiopäivä on tulossa heille ja kaikille niille, jotka edelleen kiduttavat ja murhaavat oman kansansa viattomia poikia ja tyttäriä.” http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=290204
-          Sudanin ulkoministeri Ali Karti vihjaili eilen, että Sudan voi harkita suhteiden viilentämistä Iranin kanssa Khartoumissa äsken tapahtuneiden asetehtaan räjähdysten ja tuhoisan tulipalon jälkeen. Sudanin satamassa vierailleet kaksi iranilaista sota-alusta irrottautuivat kolmen päivän jälkeen satamasta ja höyrysivät merelle. Raportin mukaan Sudan haluaa Iranin sijaan suunnata yhteistoimintansa Persianlahden öljyvaltioihin. Tämän harkinnan taustalla näyttää olevan kylmät taloudelliset laskelmat, sillä Iran on vaikeuksissa kovenevien sanktioitten vuoksi ja Gulf-maiden sheikeillä näyttää olevan vaikeuksia löytää sopivia investointikohteita kasvaville dollariylijäämilleen. Heikosti kehittyneessä Sudanissa kohteita riittää. http://www.timesofisrael.com/in-wake-of-bombing-sudan-may-be-looking-to-chill-ties-with-iran/
-          Englanti harkitsee Typhoons hävittäjäkoneitten lähettämistä Persianlahden alueelle tilanteen  edelleen kiristyessä alueella, jonka reunavaltioissa USA:lla on useita tukikohtia. Saudi Arabia näyttää tukevan Englannin entistä suurempaa roolia alueen ongelmien ratkaisemiseen. The Intependent lehti kertoo, että vaikka Englanti vakuuttaa, ettei koneet ole tarkoitettu ketään vastaan, Iran voi tuntea vapautensa kiristyvän entisestään ja voi harkita jonkinlaisia vastatoimia. Israelin hyökkäyshalut ovat toistaiseksi jäissä odoteltaessa USA:n presidentinvaalien tuloksia ensi viikon tiistain jälkeen ja toiseksi Iran lienee siirtänyt pomminsa rakentamista. http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/exclusive-pm-on-standby-to-send-warplanes-to-gulf-as-iranian-tensions-rise-8274748.html
-          USA antaa 26 miljoonaa USD Jordanialle sen hävittäjäkaluston ajanmukaistamiseksi. Sekä USA että Englanti ovat pyrkineet nostamaan Jordanian armeijan tasoa pelätessään, että Syyrian sekasorto voi levitä rajan yli Jordaniaan. http://www.timesofisrael.com/us-awards-26-million-contract-to-modernize-jordanian-air-force/


Thursday, November 01, 2012

TORSTAI 01.11.12


TORSTAI 01.11.12

1. TIMES OF ISRAEL kertoo Mitch Ginsburgin kirjoittamassa artikkelissa, että Libanonissa toimiva USA:n ja Israelin terrorijärjestöksi määrittelemä Hizbullah on syvässä ahdingossa, jota peitelläkseen se on aloittanut muskeleittensa esittelemisen ja kiireisen toimeliaisuuden. Artikkelin kirjoittaja tähdentää, että tämä ilmentää Hizbullahin sisäistä ahdinkotilaa eikä voimaa. Hizbullahia kohdanneet iskut ovat tulleet monelta taholta. Syyrian presidentin Bashar Assadin hallituksen käydessä kuolinkamppailua sen järjestölle antama tuki on vaarassa loppua kokonaan. Samoin Iranin johtaman shia-muslimien haave voima-akselista, joka ulottuisi Iranista Syyrian ja Libanonin kautta Gazan kaistalle, on sekin kokenut useita taka-askeleita, mikä vaikuttaa Hizbullahin Iranilta saaman taloudellisen ja diplomaattisen tuen vähenemiseen. Hizbullahin taistelijoiden osallistuminen Assadin armeijan rinnalla taisteluihin kapinallisia vastaan on herättänyt laajaa vastustusta Libanonin kansan parissa, sillä se on tuonut taistelut Libanonin maaperälle, mistä on osoituksena eri uskonnollisten ja poliittisten tyhmien väliset taistelut ja pommit Libanonin kaupungeissa, etenkin Beirutissa ja Tripolissa.

ARTIKKELISSA viitataan Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhaan helmikuussa 2005, jonka suorittajiksi oikeus totesi Hizbullahin asiamiehet syyttäen neljää sen johtajatason jäsentä murhan suunnittelusta ja toimeenpanosta. Tämä sai aikaan ns. cedar-vallan-kumouksen vuoden alkupuolella, joka pakotti Syyrian vetämään joukkonsa Bekaan laaksosta miehitettyään osaa maasta 29 vuoden ajan.
Hizbullah tarvitsi näyttävän operaation nostaakseen ryvettynyttä imagoaan, ja siksi se pyrki sieppaamaan israelilaisia sotilaita panttivangeikseen. Ensimmäinen yritys marraskuussa 2005 epäonnistui, mutta heinäkuussa 2006 sen kommandoyksikkö pystyi yllättämään IDF:n raja-aidan vartta kulkeneen autopartion, surmaten 8 sotilasta ja raahaten kaksi pahoin haavoittunutta sotilasta Libanoniin, joiden ruumiit se myöhemmin markkinoi takaisin Israelin vapauttamia vankeja vastaan.

Hizbullahin onnistunut kommandoisku aiheutti IDF:n vastatoimet, mikä pian kehittyi alun näyttävien ilmaiskujen jälkeen täysimääräiseksi sodaksi, jota Israelin pääministeri Olmert pitkään kutsui vain rajaselkkaukseksi antamatta armeijan hoitaa suunnittelun ja sen toteuttamisen. Olmertin viivyttelytaktiikan ja päämäärän puutteen vuoksi sodan kulku muuttui epämääräiseksi erillisten taistelujen muodostamaksi operaatioksi, joka kesti 34 päivää ja surmasi 1200 libanonilaista ja 56 israelilaista siviiliä ja sotilasta. Hizbullah katsoi saaneensa voiton Israelin mahtavasta armeijasta, mikä on rohkaissut toisia terrorijärjestöjä. Sodan seurauksena Hizbullah sai Dohassa tehdyn sopimuksen mukaan 11 ministeripaikkaa 30 ministerin hallituksessa, eli sillä on veto-oikeus kaikkiin hallituksen tekemiin päätöksiin.

ARABIKEVÄÄN seurauksena Egypti on siirtynyt vahvasti sunni-johtoiseksi islamilaiseksi tasavallaksi, jota Jordania näyttää seuraavan. Myös Libanonin sunnit ovat rohkaistuneet vaatiakseen omaa paikkaansa maan hallinnossa. Täten Hizbullahin asema Libanonin maan puolustajana on joutunut kyseenalaiseksi vaatimusten sen riisumisesta aseista kasvaessa.
Osoittaakseen merkityksensä Hizbullah lähetti tiedustelukoneen Israelin taivaalle, se on kouluttanut miehiään sekä varustanut koko Israelin vastaisen rajan tiedusteluvälinein. http://www.timesofisrael.com/hezbollahs-latest-muscle-flexing-shows-it-is-under-duress-and-looking-for-a-fight/

ISRAELIN huolena on ollut, että Syyrian sekavan tilanteen vuoksi Hizbullah voi toisten terrorijärjestöjen kuten al-Qaida tapaan tehdä iskuja massatuhoaseiden varastoihin, joita Syyriassa on hajautettu useille alueille. Tämä voisi laukaista IDF:n päättäväiset vastatoimet, mitkä voisivat antaa Hizbullahille aiheen aloittaa Israelin siviilikohteiden pommittamisen raketeillaan ja ohjuksillaan, joita sillä väitetään olevan yli 50 000, yli kolme kertaa enemmän kuin Libanonin kakkossodan aikana, jolloin se ampui 4000 rakettia aiheuttaen laajaa tuhoa.  http://www.timesofisrael.com/israel-believes-sanctions-on-iran-are-hitting-hezbollah/

LIBANONIN March 14 ryhmittymään kuuluvan libanonilaisen päivälehden Al-Mustaqbal mukaan Hizbullah on asentanut valvontakameroita koko Israelin vastaisen rajan pituudelta. Niitä on asennettu lehden tietojen mukaan muutamasta metristä parin sadan metrin päähän aidasta. Niitä on kiinnitetty kiviin, puiden runkoihin ja oksiin. Kamerat välittävät jatkuvia kuvia valvontapisteeseen, jota Hizbullahin operaattorit valvovat. Kameroiden tarkoituksena on
valvoa IDF:n toimia raja-aidan toisella puolella, mutta myös maanviljelijöiden toimia.
Hizbullah on artikkelin mukaan viimeistellyt puhelinverkoston Libanonissa, jolla on yhteys maan julkiseen puhelinverkostoon. Se on myös asentanut puhelinverkoston Litanijoen etelä-puolelle, josta sillä on yhteys koko maan kattavaan verkostoon. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-installs-surveillance-camera-network-along-israeli-border/

TEL AVIVIN yliopiston kansallisen turvallisuustutkimusinstituutin Libanonin asiain asiantuntija Benedetta Beri toteaa, että Hizbullahin toimeliaisuus muistuttaa sitä, mitä se osoitti ennen Libanonin kakkossotaa vuonna 2006. Hän viittaa tiedustelukoneen ylilentoon, valvonta-kameroiden ja puhelinverkoston asentamiseen, mikä voi ennustaa joko uutta operaatiota tai sitten valmistautumista Israelin taholta tulevaa hyökkäystä varten. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-installs-surveillance-camera-network-along-israeli-border/

2. USA:n aselajien komentajien puheenjohtajan kenraaliluutnantti Martin Dempseyn vierailu Israelissa koski USA:n ja Israelin ohjustorjuntaharjoituksia, mutta kuten oheisesta artikkelista voi päätellä, vierailun toisena tarkoituksena oli antaa Israelille uusi varoitus, ettei se aloittaisi yksi-puolista seikkailua Iranin taivaalla. Artikkelissa todetaan, ettei se palvelisi USA:n intressejä Lähi Idän alueella.
Yksi argumentti on Ehud Barakin toteamus, että Iran siirsi 20 %:n tasoon rikastamansa 200 kilon erän pois ydinaseen tarvitsemalta linjalta, minkä johdosta Barakin arvion mukaan Iranin ydinaseen valmistuminen siirtyi 8 – 10 kuukautta myöhemmäksi.

Toinen on USA:n huoli, että Israelin aloittamat iskut Irania vastaan voisivat nostattaa USA:n liittolaismaina tunnetut Persianlahden kansat johtajiaan vastaan. Tämä ajattelu-kuvio lähtee siitä, että vaikka arabimaat pelkäävät Iranin ydinasetta, arabien perinteinen vastenmielisyys Israelia vastaan voittaa heidän pelkonsa Iranin ydinasetta kohtaan.
Persianlahden kansojen nouseminen USA:n vastaisiksi mellakoiksi häiritsisi pahoin sen toimintavapautta alueella. USA:lla on tukikohtia Kuwaitissa, Qatarissa, UAE:ssa ja Omanissa. Kysymys onkin enemmän siitä, kuka Iraniin iskee ensimmäiseksi. Toisaalta rajoitettu isku ei pystyisi tuhoamaan Iranin ydinteollisuutta, mutta aiheuttaisi sen vastaiskut Persianlahden maita ja niissä olevia USA:n tukikohtia vastaan.
Pääministeri Netanyahu rauhoitteli tilannetta todeten, että kriittinen vaihe voi olla ensi keväänä tai kesällä, joten aikaa on vielä odottaa sanktioitten vaikutuksia. Hän keskusteli kysymyksestä Ranskan presidentti Francoise Hollanden kanssa eilen, joka ehdottomasti vastustaa ilmaiskuja Iraniin tässä vaiheessa ja suosittaa kovennettuja sanktioita.
USA:n yksi uusi huoli on Egyptin presidentti Mursin aloittama luotsaaminen maataan ääri- islamilaiseen suuntaan, mikä voi vaikeuttaa sen laivaston liikkumista Suezin kanavan kautta. 200 USA:n laivaston alusta purjehtii vuosittain kanavan kautta. http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/31/us-warns-israel-strike-iran

3. UUTISOTSIKOITA

-          Netanyahun hallituksesta eronnut Moshe Kahlon on noussut Israelin vaalien mustaksi hevoseksi. Muistelen pari kertaa kuulleeni miehen nimen aiemmin, mutta nyt media kehuu häntä erittäin suosituksi ja valittaa, että hallituksen arvovalta putosi miehen eron vuoksi. Kahlon jäi edelleen Likudin jäseneksi, mutta media spekuloi hänen aikovan perustaa uuden puolueen, jolle ennustetaan yli 20 kansanedustajapaikkaa. Alkaa tuntua siltä, että Knessetin edustajamäärää pitää nostaa 120:tä kahteensataan, että paikkoja riittää jokaiselle. Lahav Harkovin artikkelin mukaan Livnin ja Kahlon muodostama liittoutuma Olmertilla vahvistettuna voisi saada 27 edustajapaikkaa Knessetiin. Livnin mukaan liittoutuman päämääränä on nykyisen hallituksen kaataminen, koska sisä- ja ulkopoliittinen tilanne on pahoin rapistunut. Olmert on ulkomailla ja tekee ratkaisunsa palaamisesta politiikkaan 15.11. jälkeen. Gallupien mukaan, jos Kahlon perustaa uuden puolueen – yksin tai Livnin kanssa – Shasin ja Yesh Atidin paikkamäärä Knessetissä putoaisi alle kymmenen. Toisaalta Israelissa riittäisi neljä puoluetta, joista kaksi voisi vuorotella hallituksen johdossa, sanoo Dannon. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=290069
-          Mielisairaala-instituutin Peth Tikvan sairaalassa paljastui laaja potilaitten väärinkohtelu. Tapauksen johdosta poliisi pidätti 75 laitoksen henkilökuntaan kuuluvaa. Heidän joukossaan on lääkäreitä ja terapeutteja, joita syytetään potilaitten fyysisestä ja seksuaalisesta ahdistelusta. Epäiltyjen lääkärien ja terapeuttien väitetään sitoneen 160:n potilaan laitoksen joitain 20 –30-vuotiaita hoidettavia kiinni vuoteisiin, piiskanneen heitä ja käyttäneen heitä seksuaalisesti hyväkseen. Pidätykset tehtiin useiden kuukausien salaisten tutkimusten jälkeen käyttäen valeasuisia agentteja. Tutkimukset aloitettiin aluepsykiatrin tekemän ilmiannon perusteella useitten potilaitten väärinkohtelusta tehtyjen valitusten vuoksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=289954
-          YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään keskustelemaan ainakin Somaliasta, mutta se joutui muuttamaan muualle, koska hirmumyrsky Sandy turmeli pahoin osaa YK:n päärakennuksesta New Yorkissa. YK:n päärakennuksessa suoritetaan peruskorjauksia, jotka valmistuvat 2015. Sihteeristöä ja muuta henkilökuntaa varten pystytettiin lähettyville parakkityyppisiä rakennuksia, jossa 15 maan turvallisuus-neuvosto kokoontuu. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=290044
-          PLO:n veteraaniedustajiin ja Fatahin perustajiin kuuluva Farouk Kaddoumi kertoi Al-Quds Al-Arabi uutislehdelle, että hänen mielestään Jordanian tulee liittää Länsiranta valtioonsa. Kaddoumi kuului vuosikymmenien ajan PLO:n ulkomaan asioitten johtoon, ja hän kieltäytyi muuttamasta Gazaan Jasser Arafatin mukana. Hän pitää sopimuksia Israelin kanssa laittomina, koska PLO:n peruskirjan mukaan  koko Palestiinan alue kuuluu palestiinalaisille. Hän vaatii palestiinalaisten paluuoikeutta. Hän sanoo, että jos Jordania liittää Länsirannan valtioonsa, se on positiivinen kehitys. Kaddoumi sanoo Fatahin heikkouden johtuvan siitä, ettei se ole pystynyt reformoimaan eikä palaamaan kansan rintamaan Israelia vastaan. Hän syyti Abbasia, että tämä oli leikannut hänen palkkaansa siksi, että hän arvosteli kiivaasti Abbasin toimia. Jordania luopui virallisesti laillisista oikeuksistaan Länsirantaan v. 1988. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=290044
-          Netanyahu esitti Ranskan presidentti Francoise Hollandelle, että koska tämä on kiinnostunut Israelin ja PA:n välisistä suhteita, hänen tulee järjestää Israelin ja PA:n välinen neuvottelutilaisuus Pariisissa. Pääministeri totesi, että hän mielellään tapaa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, milloin vain ja ilman ennakkoehtoja. PA:n pääneuvottelija Erdogan määritteli, ettei rakentamisen keskeyttäminen Länsirannalla ole ennakkoehto vaan Israelin velvollisuus. Abbas aikoo esittää Palestiinan valtiota  ei-valtiojäseneksi YK:ssa joskus marraskuussa, 15. tai 29. päivä, vaikka monet varoittavat häntä ikävistä seurauksista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=290030
-          Ranskan presidentti Hollande karkotti Tunisiata kotoisin olevan imaamin siksi, että hän antoi anti-semitistisiä lausuntoja sekä kiihotti väkivaltaiseen jihadiin ja naisten väkivaltaiseen kohteluun. Imaami Mohammed Hammami karkotettiin Tunisiaan, jonka kansalainen hän on. Hammami kiistää syytökset. Hänen pankkitilinsä jäädytettiin toukokuussa; liekö elänyt kerjuulla siitä lähtien, vaikka ei muslimien johtajilla näytä olevan pikkurahan puutetta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161583#.UJI2M2JHT-k
-          Suuri joukko sotilaita ja erikoispoliiseja teki rynnäkön viime yön aikana Yitzharin etäyhteisöön nimeltä Haseruga. Poliisit käyttäytyivät hyvin väkivaltaisesti asukkaita kohtaan, ja lopulta tuhosivat useita rakennuksia. Lieneekö Ehud Barak tarvinnut taas yhden sulan lisää urotöistään sionistisia haihattelijoita vastaan. Useita nuoria pidätettiin ja heidän kännykkänsä takavarikoitiin, etteivät he voisi kutsua apujoukkoja paikalle. Tämä on mieletöntä toimintaa poliisin ja puolustusministeriön taholta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161589#.UJI7NWJHT-kWednesday, October 31, 2012

KESKIVIIKKO 31.10.12


KESKIVIIKKO 31.10.12

1. USA:N koillisrannikkoa koetellut hirmumyrsky Sandy on surmannut ainakin 45 ihmistä, katkonut sähkövirran 8.2 miljoonalta, aiheuttanut kahden ydinvoimalan sulkemisen ja kolmannen tarkkailun alaiseksi, peruuttanut 18 000 lentovuoroa ja aiheuttanut ainakin 50 miljardin USD aineelliset tappiot. Presidentti ehdokkaat ovat joutuneet peruuttamaan aikomansa vaalitilaisuudet jo kolmannelta päivältä. New Yorkin pörssi aikoo kuitenkin avata liiketoimintansa keskiviikkona. Kukaan ei pystyne laskemaan eikä edes arvioida asukkaitten saamia henkisiä ja fyysisiä vammoja todetessaan kotiensa turmeltuneen tai tuhoutuneen myrskyn ja tulvien kourissa. Nämä luvut ovat lisäksi väliaikatietoja, sillä Sandy jatkaa tuhoisa taivallustaan kohti pohjoista käsitellen seuraavaksi Washingtonin alueita.

Monet hengelliseltä kannalta asioita tarkkailevat ovatkin alkaneet kysellä, onko tämä hirmumyrskyksi alennettu hurrikaani Sandy 96 ja 65 mailin nopeudella puhaltelevine tuulineen uusi lähettiläs (harbinger) Jumalalta. He viittaavat Jesajan ilmoitukseen, jossa sanotaan: ”Tiilikivet sortuivat maahan, mutta me rakennamme hakatuista kivistä, metsäviikunapuut lyötiin poikki, mutta me panemme setripuita niiden sijaan.” (Jes.9:9) Englantilaisessa Raamatussa jae on näin: ”The bricks are fallen down, but we will built with hewn stones, the sycamores are cut down, but we change them into cedars.” (Is.9:10) Mielenkiintoista tässä on se, että WTC:n tuplatornien katveessa kasvoi pieni sycamore-puu, mutta koska se oli kärsinyt tornien tuhoutuessa, se poistettiin, ja sen tilalle istutettiin cedar-puu.
Hän yksin, joka kaikkea hallitsee ja tietää kaiken, myös sen, mitä Hän näillä New Yorkia ja myös muita kaupunkeja kohtaavilla onnettomuuksilla tahtoo viestittää, mutta jokainen voi yksityisesti nähdä siinä kiireisen kehotuksen henkilökohtaiseen tilintekoon Luojansa kanssa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=289920

2. ISRAELILAISET seuraavat mielenkiinnolla, useat jopa henkeään pidätellen, hirmumyrskyn temmeltämistä USA:n koillisrannikolla, sillä monella on sukulaisia ja läheisiä omaisia edelleen USA:ssa, ja heidän selviytymisensä huolettaa heitä. Juutalaisille perhesuhteet ovat hyvin tärkeitä ja niitä vaalitaan huolella. Ainakin 2 juutalaista on New Yorkin uhrien joukossa.

ISRAELISSA useimpien mielenkiinto alkaa kuitenkin kiinnittyä alkioasteella olevaan kotoiseen vaalitaisteluun ja siihen, kuka tätä maata tulee hallitsemaan tammikuun jälkeen ensi vuonna. Uusia puolueita on syntynyt tai syntymässä, ja erilaisia vaaliliittoja etsitään samoin ajattelevien puolueitten kanssa. Tässä vaiheessa on vielä vaikea nähdä, mihin suuntaan kansan mielenkiinto kääntyy, mutta joitain vinkkejä on havaittavissa puoluejohtajien lausunnoista.
Ensimmäinen selkeä suunnanmuutos nähtiin Likudin ja Israel Beitenun vaaliliitossa, jota monet pitää Netanyahun uhkapelinä, joka voi kostautua edustajapaikkojen menetyksellä. Mielipidetiedustelut lupaavat kuitenkin edelleen 50 kansanedustajan saalista.

LABOURIN kokematon, TV-kuuluisuudesta politiikkaan ja puoluejohtoon noussut Shelly Yachimovich ei turhia kainostele eikä peittele suuria haaveitaan. Hän sanoo ilman kakistelua, että hän haluaa pääministeriksi ja korvata nykyisen hallituksen omallaan, kuten hän vakuutti Tel Avivissa järjestetyssä tilaisuudessa. Lisäksi hän haluaa vaalilistansa korkeille paikoille kuuluisuuden henkilöitä. Hän jakoi puoleen eri henkilöjakaumaa edustavat omiksi ryhmikseen. Hän muuttaa myös puolue-ehdokkaiden paikkoja listalla pyrkiessään tasapuoliseen edustukseen koko maassa, eikä siten että ehdokkaita valitaan paikkakunnittain.
Yachimovich kuuluttaa, ettei puolue toimi enää äkkikäännösten ja iskulauseiden mukaan. Valitulla ei ole enää oikeutta hypätä kesken vaalikauden toiseen puolueeseen.
Hänen muutosesityksensä eivät saaneet yksimielistä kannatusta, eivätkä kaikki pysty seuraamaan hänen järkeilyään uuden paremmuudesta. Puolueelle ennustetaan 23 edustaja-paikkaa, mutta Yachimocich uskoo saavansa paljon enemmän vaaliohjelmallaan, jossa tarjotaan keskinäistä vastuuntuntoa ja solidaarisuutta, sosiaalisuutta ja hyvää taloutta.

YESH Atid-puolueen puheenjohtaja Yair Lapid hyökkäsi ensimmäisessä diplomatiaa ja turvallisuutta käsittelevässä puheessaan sekä vasemmistoa että oikeista vastaan. Hän vakuutti, ettei Yesh Atid-puolue mene hallitukseen, joka ei istu rauhankeskustelupöytään. Hän luonnehti aiempia neuvotteluja näin: ”Oikeisto meni neuvotteluihin ase pöydällä, mutta vasemmisto meni niihin oliivinlehvä kädessään,” todeten että lähtökohta täytyy olla tasapainotettu. Hän ei yksilöinyt tarkoitustaan, mutta hänen uskotaan aiempien lausuntojen perustella olevan valmis uhrauksiin rauhansopimuksen saavuttamiseksi. Lapidin teemana on myöntää demografian uhka, ja säilyttääkseen Israelissa juutalaisen enemmistön sen on pakko suostua erottamaan palestiinalaiset omaksi kokonaisuudekseen, mikä on mahdollista toteuttaa vain suorissa keskusteluissa PA:n johdon kanssa. Hän on aiemmin todennut, että suuret juutalaisyhteisöt, joista Ariel on yksi, ja jossa hän puhui, liitetään Israeliin. Jerusalem säilyy yhtenäisenä Israelin pääkaupunkina, mutta vihjaili osan siitä jakamista PA:n kanssa.
Yesh Atid (on tulevaisuus) puolueelle luvataan 15-18 edustajapaikkaa.   http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=289868

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu lentää Ranskaan voidakseen keskustella Iranista, joka on täyttänyt hänen esityslistansa kuukausien ajan.
Matkan varsinaisena aiheena on osallistua Toulousen terrori-iskussa menehtyneitten muisto-tilaisuuteen. Seremonia järjestetään torstaina Ozar Hatorah koulussa Toulousessa, jossa arabiterroristi Mohammed Merah surmasi teloitustyyliin rabbi Jonathan Sandlerin, hänen kaksi poikaansa ja 8-vuotiaan tyttären Mariyam Monsonegon koulurakennuksen edessä.

Pääministeri kertoi ranskalaiselle viikkolehdelle Parish Match antamassaan haastattelussa, joka julkaistaan torstaina, että arabimaailma tulisi kokonaisuudessaan tuntemaan helpotusta, jos Israel iskisi Iranin ydinlaitoksiin.
”Viiden minuutin kuluttua uutisen iskusta levittyä maailmalle, useimmat arabit tulisivat huokaisemaan helpotuksesta Iranin uhan poistuttua.”
Netanyahu totesi, ettei Iran shia-uskontoa edustavana maana ole suosittu sunni-suuntaa edustavien arabimaitten keskuudessa.
”Monet arabihallitukset kuten myös yksityiset kansalaiset, ovat ymmärtäneet, että ydinaseistettu Iran on uhka heille yhtä hyvin kuin Israelillekin.”
Netanyahu tapaa kahden päivän mittaisen vierailunsa aikana presidentti Francoise Hollanden, jonka kanssa hän vaihtaa ajatuksia Iranin ydinsuunnitelmasta ja sen toteuttamisen estämisestä. http://www.timesofisrael.com/strike-on-iran-would-be-a-relief-to-the-middle-east-netanyahu-tells-french-paper/

4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi The Telegraph-lehdelle antamassaan haastattelussa, joka julkaistaan tänään, että Iran siirsi ydinasetta varten rikastamansa uraani-erän siviilikäyttöön 8-10 kuukautta sitten. Tämän johdosta kriittinen vaihe Iranin ydinaseen valmistamiseksi siirtyi tästä ajankohdasta ennen USA:n presidentin vaaleja myöhemmäksi. Barak näki kolme syytä tähän viivytykseen: USA:n ja Israelin ilmaiskujen uhka, toiseksi Iranin diplomaattinen uhkapeli ajan voittamiseksi, ja kolmanneksi ehkä Iranin halu osoittaa IAEA:lle, että se haluaa mukautua sen vaatimuksiin. ”Ehkä nämä kolme yhdessä”, hän arvioi.

BARAK vakuutti ennen Lontoon matkaansa, että ”kaikista positiivisista merkeistä huolimatta Iran on vakaasti päättänyt saada ydinase, mikä meidän tulee huomioida tulevissa suunnitelmissa estääksemme sen toteutuvan. Siksi ilmaiskujen mahdollisuus on pöydällä”.
Tiistaina sekä USA että EU ilmoittivat uusista entistä kovemmista Iranin vastaisista sanktioista. Barak kehotti lukijoita kuvittelemaan, että jos Iranin uhka on nyt suuri naapuri-maita kohtaan, mitä se tulisi olemaan sitten, kun Iranilla on ydinasepelote? Kiitellessään Israelin ja länsimaiden yhteistyötä Iranin kysymyksessä, hän muistutti, ettei Israel voi luovuttaa turvallisuuskysymyksiään kaikkein luotettavimmankaan liittolaismaan käsiin.
Hän totesi, että vaikka merkit osoittavat Iranin vastaisten sanktioitten purevan, julkisuudessa ei ole merkkejä, että sen mullah-hallitus olisi luopumassa ydinasehaaveistaan.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin nuorisojärjestöt jättivät haasteen Egyptin oikeudelle korkeinta johtoa, presidentti Mursi, pääministeri Hisham Kandil ja ulkoministeri Muhammad Kamel Amr, vastaan vaatien, että heidän tulee muuttaa Israelin kanssa solmittua rauhansopimusta. Oikeus kuitenkin heitti haasteen sivuun käsittelemättä sitä. Egyptin nuorisounionin kolme johtajaa Amr Hamed, Haitham Khatib ja Badawi Nagilah esittivät, että v. 1979 Israelin ja Egyptin välillä solmittu rauhansopimus vahingoittaa Egyptin kansallisia intressejä, ja se tulisi mitätöidä kokonaan. He kertoivat Al-Ahram lehdelle, että Egyptin vallankumous vaatii kaikkien edellisten hallitusten tekemien sopimusten uudelleen harkintaa. He sanoivat, että rauhansopimus rajoittaa Egyptin oikeutta siirtää armeijan joukkoja Siinaille. Oikeus katsoi, että haaste on luoteeltaan poliittinen, eikä oikeus voi käsitellä sitä. http://www.timesofisrael.com/egyptian-president-sued-to-amend-peace-accord-with-israel/
-          Egyptin turvallisuusjoukot pidättivät viisi miestä, jotka olivat suunnitelleet terrori-iskua turistikohteeseen Eid al-Adha juhlallisuuksien aikana Siinailla, kertoo Egyptin media tiistaina. Terroristit pidätettiin perjantaina lähellä Gazan ja Egyptin välistä rajaa. He olivat aseistautuneet RPG-granaatein. Raportissa todetaan, että kysymys terrorismista on noussut uudelleen median valokeilaan, ja että Egyptin viranomaiset ovat joutuneet metsästämään v.2010 vallankumouksen jälkiseurauksissa vankiloista  karanneita terroristeja. Terroristit ovat onnistuneet kaappaamaan armeijan ajoneuvoja ja aseita, ja on odotettavissa, että he pyrkivät käyttämään niitä iskuissaan.  http://www.timesofisrael.com/egypt-thwarts-terror-attack-in-sinai/
-          Ainakin 23 siviiliä kuoli Syyrian armeijan tehostaessa iskujaan kapinallisryhmiä vastaan Damaskoksen liepeillä mutta myös useissa muissa kaupungeissa. Armeija käyttää ylivoimaansa iskien lentokoneillaan ja tankeillaan kohteisiin, joihin kapinallisryhmät ovat pureutuneet. Siviiliuhrien luku ylittänee 35 000 ja nousee päivittäin. Brahimin neuvottelema tulitauko särkyi ensimmäisten tuntien aikana, ja sen jälkeen armeija katsoo saaneensa avoimen valtakirjan käyttää kaikkea voimaansa kapinan kukistamiseksi. Kriisi on kuitenkin levinnyt siksi laajalle maassa, ettei kukaan näe sovinnon mahdollisuuksia, vaan verenvuodatus jatkuu hallitsemattomana. http://www.timesofisrael.com/23-dead-in-syria-as-jets-and-artillery-pound-rebels/
-          Bahrainin kuninkaallisen hyväntekeväisyysjärjestön johtaja Mustafa Al.Sayed on Qatarin presidentin jälkeen toinen korkea arabijohtaja, joka uskaltaa uhmata kohtaloaan ja vierailla seurueensa kanssa Gazassa tämän viikon aikana. Hän tulee avaamaan koulun, joka rakennettiin järjestön avun turvin. Gazassa odotettiin, että Bahrainin kuningas Hamad bin Isa al-Khalifa olisi vieraillut Gazassa, mutta siitä luovuttiin. http://www.timesofisrael.com/senior-bahrain-official-to-visit-gaza-open-new-schools/
-          Ulkoministeri Avigdor Liberman sanoi vieraillessaan Golanin kukkuloilla, että ne ovat oleellinen osa Israelin maata ja että Israelin laki on voimassa siellä, eikä Netanyahun hallituksen johtavat puolueet Likud ja Israel Beitunin (Likutenu) tule koskaan neuvottelemaan kukkuloitten luovuttamisesta Syyrialle, mikä olisi itsemurhaan verrattava teko. Tällainen tuntuma on vahvistunut ennestään Syyrian sisällä riehuvan sisällissodan aiheuttaman uhan vuoksi. Suurin pelko on, että al-Qaida tai Muslimi-veljeskunta kaappaavat vallan Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/senior-bahrain-official-to-visit-gaza-open-new-schools/ http://www.debka.com/article/22485/Syria-on-a-cliff-edge-between-Assad-and-Al-Qaeda
-          Kristillinen saarnaaja John McTernan kirjoittaa blogissaan Huffington Post mukaan, että homojen hyväksyminen sekä Obaman että Romneyn taholta aiheutti hurrikaani Sandyn hyökkäyksen USA:n talous- ja hallintokeskusten kimppuun. Hän jatkoi, että Obama on 100 % Muslimiveljeskunnan takana, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen. Molemmat ehdokkaat kannattavat homojen oikeuksien lisäämistä. Hän valitti, että USA on joutunut hyökkäyksen kohteeksi, eikä kirkko ole siitä tietoinen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4299464,00.htmlTuesday, October 30, 2012

TIISTAI 30.10.12


TIISTAI 30.10.12

1. KOLMANNES USA:N alueesta on hirmumyrsky Sandyn kourissa. Myrskyalue on n. 1000 mailin pituinen ja liikkuu verkalleen Washingtonia kohti. Tarkkailijat kertovat, että myrsky on odotettuakin paljon pahempi ja vaarallisempi. Kaupungin vaaralle alttiimmat alueet, joilla asuu puoli miljoonaa asukasta, evakuoitiin, mutta ainakin 13 ihmistä on saanut surmansa.
Sandyn luokitus pudotettiin hurrikaanista hirmumyrskyyn juuri ennen sen rantautumista New Yorkiin, mutta se ei vähentänyt sen rajuutta ja pelkoja 50:ltä miljoonalta asukkaalta, jotka sattuvat asumaan sen kulkureitillä. Asiantuntijat selittävät, että Sandyn tulo tähän aikaan vuodesta on epätavallinen, ja että sen voimaa lisäsi kuuman ja kylmän ilmarintaman kohtaaminen mantereella.
Vesi nousi runsaasti useilla alueilla, Manhattanin eteläkärjen alueella 6 metriä. Myrskyn johdosta sähkölinjat vaurioituivat aiheuttaen sähkökatkokset n. 5.7 miljoonalle asukkaalle.  http://www.timesofisrael.com/an-evening-with-sandy/

HIRMUMYRSKYN johdosta kaupungin pörssi keskeytettiin ja maanalaisen liikenne pysäytettiin. Presidenttiehdokkaat joutuivat peruuttamaan aiotut vaalitilaisuutensa myrskyalueilla, mutta sen ei uskota vaikuttavan vaalien lopputulokseen, vaikka todetaankin, että Obaman kannattajat ovat haluttomampia kuin Romneyn menemään kaduille myrskytuulissa ja rankkasateissa. Myrskyn vaikutus voi tuntua useita päiviä.
Myrskyn aiheuttamien tuhojen arvioidaan nousevan 10 – 20 miljardiin USD, eli sen tuhot ovat suuremmat kuin minkään edeltäjänsä.
Rakenteilla olevan New Yorkin korkeimman luksusluokan pilvenpiirtäjän, 74-kerroksisen rakennuksen, ulkopuolella olevan nostokurjen vaakavarsi osittain repeytyi irti liitoksistaan jääden roikkumaan tornin sivulle tuulen riepoteltavaksi. Liikenne rakennuksen alla olevilla kaduilla kiellettiin ja lähitalojen asukkaat lähellä Carnerie Hallia, Columbus Circel ja Keskuspuistoa, kuten Parker Meridien hotellin 900 vierasta, evakuoitiin kaiken varalta. Insinöörit aikovat uskaltaa nousta pilvenpiirtäjän portaita ylös voidakseen paremmin arvioida, miten uhkaavasti vapaana roikkuva osa saadaan hallintaan.
Paikalliset asukkaat kutsuvat One57-nimellä kulkevaa pilvenpiirtäjää ”globaalien miljardöörien klubiksi”, sillä ylimmät kerrokset 1.5 miljardia USD maksavasta rakennuksesta on myyty huippuhinnasta kansainvälisille suurliikemiehille.
Sandy upotti kaksi merialusta ja kaksi on kateissa, vaikka aluksia kehotettiin menemään kauemmas rannikosta pahimman myrskyn ajaksi. Valtavat aallot huuhtoivat kolme elokuvissa käytetyn Bounty-aluksen matkustajaa mereen, joista yksi onnistui uimaan rannikolle kahden kohtalon ollessa epävarma. Koska 180 jalan alus alkoi upota, loputkin aluksessa olleet joutuivat jättämään laivan, ja rannikkovartiosto pelasti heidät Elisabeth kaupunkiin. WNCT-TV raportoi, että Bounty-alusta käytettiin mm. ”Mutiny on the Bounty” ja ”Pirates on the Caribbien” filmien yhteydessä.

2. IRANIN parlamentin ulkoasiain valiokunnan jäsen Ismail Qatari vahvisti maanantaina TV-haastattelussa, että Iranilla on läheiset suhteet Sudanin kanssa. Hän totesi, että Iran on lähettänyt Sudanille insinöörejä ja muuta henkilöstöä avustamaan sitä maan kehittämiseksi sekä vienyt sinne teknologiaa ja tarvikkeita. Hän kutsui Sudania Iranin hyväksi ystäväksi, mutta totesi, ettei iranilaisia ollut paikalla Khartoumin asetehtaan räjähdyksen yhteydessä. Hän esitti syytöksen, että Israel oli räjähdysten ja tulipalon takana.

QATARI kertoi, että kaksi alusta irrottautui iranilaisesta satamasta viime kuussa, purjehtivat Punaisenmeren kautta ja kiinnittyivät Sudanin satamaan maanantaina. Hän vihjaisi, että aluksessa oli tarvikkeita ja materiaaleja Sudaniin.
Iranilaisen uutistoimiston IRNA:n mukaan aluksilla oli tarkoitus lähettää ”rauhan ja ystävyyden viesti” alueen kansoille ja varmistaa meriturvallisuutta merirosvoudelta.
Alusten antama viesti Israelille tuskin oli edellisen viestin kaltainen.

3. DEBKAFILE tarkastelee artikkelissaan Iranin puolustusministerin Ahmad Vahidin sunnuntaina 28.10. 2012 antamaa varoitusta, että Iranilla on paljon pitemmälle kehitettyjä
miehittämättömiä UAV-koneita kuin se, jonka Hizbullah lähetti Israelin ylle 06.10. ja jonka IAF:n koneet ampuivat alas.
DF kertoo omiin lähteisiinsä perustuen, että Teheran vei syyskuussa salaa uusimpia Ababil UAV-koneitaan Libanoniin salaiseen paikkaan kuitenkin peläten, että Israel pystyy löytämään niiden sijoituspaikan ja voi sodan syttyessä tuhota ne ohjuksillaan. Artikkelissa todetaan, että Iranilla on vaikeuksia pitää pysyvää UAV-koneitten valvontatiimiä Libanonissa Syyrian sisällis-sodan vuoksi. Iran on kuitenkin rakentanut teknisesti pitkälle kehitettyjä lyhyen matkan Ababil T ja keskimatkan Ababil B ja S koneita.
ABABIL-koneen prototyypin lentorata on  DF:n mukaan 150 km 4.2 km:n korkeudessa ja se pystyy lentämään yhtäjaksoisesti 10 tuntia. Koneitten kehitys on kuitenkin edennyt siitä.

KENRAALI Ahmat Vahidin ilmoituksen mukaan uusimpien Ababil UAV-koneiden lentomatka on 2000 km, kuten Iranin ilmateollisuuden johtaja Manouchehr Manteqi totesi 17. lokakuuta. Iranilainen lähde toteaa, että konetta testattiin lähettämällä se lokakuussa 2011 USA:n viidennen laivaston ylle Persianlahdella kooten tietoja alusten liikkeistä ja saaden kokemusta.
Iranin UAV-koneitten nopea kehitys on ollut mahdollinen varastamalla tietotaitoa kiinalaisilta ja venäläisiltä valmistajilta sekä USA:n RQ-170 Sentinel-koneesta, jonka Iran sai käsiinsä epäselvissä olosuhteissa neljäntenä joulukuuta 2011.
USA käyttää UAV-koneitaan tiedustelun ohella entistä enemmän pommituslentoihin varsinkin Afganistanin ja Jemenin alueilla, ja suunnittelee niiden valvonta-aseman rakentamista Pohjois-Aftikkaan, josta se voisi lähettää niitä alueen maiden taivaalle. http://www.debka.com/article/22483/Iran-develops-Ababil-T-–-a-2-000-km-range-stealth-attack-drone

4. IDF yhdessä Shin Betin (Israelin turvallisuusjärjestön) kanssa paljastivat Hamasin perustaman terrorisolun pidättäen sen 30 jäsentä Ramallahissa IDF:n raportin mukaan. Heitä syytetään kuulumisesta kiellettyyn järjestöön ja toimimisesta siinä, yhteyksistä vihollis-ryhmään sekä rahanpesusta sen hyväksi. Heidän toimintansa osoittaa Hamasin pyrkimyksiä uudistaa operaationsa Israelissa. Miehet yrittivät aiemmin perustaa soluja Hebroniin ja Betlehemiin, mutta heidän toimintansa paljastui.

Kaksi pidätetyistä miehistä – kuten heitä syytetään – oli osallistunut kahden IDF:n reserviläisen  Yossi Avrahamin ja Vadim Nurzhitzin lynkkaukseen v. 2000.
Armeijan tiedotteessa todetaan tämän todistavan Hamasin johdon pyrkimyksistä vahvistaa asemaansa kentällä ja kehittää operaatioitaan.
Solun jäsenet olivat olleet yhteydessä ulkomailla olevan Hamasin johdon kanssa, mikä sisältää Khaled Mashaalin, Hamasin entisen ”ulkoministeriön johtajan”, toiminnan Syyriassa. Sen toiminta on nyt siirretty Qatariin Syyrian sisällissodan ja suhteiden katkeamisen vuoksi.
Miesten todetaan keränneen varoja myös palestiinalaisvangeille sekä pitäneen neuvotteluja, joissa pohdittiin tapoja opiskelijoiden värväämiseksi Hamasin riveihin.
Miehet olivat pyrkineet välttämään ilmitulemista käyttäen vääriä nimi, salaisia postilaatikoita ja kannettavien puhelimien muistikortteja.

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n armeijoitten komentajien puheenjohtaja kenraaliluutnantti Martin Dempsey tapasi Israelin vierailunsa alussa Ehud Barakin ja myöhemmin presidentti Shimon Peresin. Dempseyn vierailun varsinaisena aiheena on valvoa USA:n armeijan ja IDF:n yhteisiä ilmapuolustusharjoituksia ”Austere Challenge 12”, mutta vierailu palvelee hyvin myös yhteyksien lämmittämiseksi ajoittaisten viileiden puhurien jälkeen. Pahin kanto tässä kaskessa on ollut erimielisyys siitä, miten suhtautua Iranin ydinasesuunnitelmiin ja missä vaiheessa ne ovat nyt. Dempsey vastusti voimakkaasta USA:n osallistumista Israelin mahdollisiin ilmaiskuihin todeten, että jos IDF iskee yksin, USA seuraa sivusta. Nyt kuitenkin molemmat osapuolet vakuuttivat suhteiden erinomaisuutta ja lämpöä. http://www.timesofisrael.com/us-military-chief-meets-with-peres-lauds-military-partnership/
-          Etelä Afrikan hallitseva puolue ajaa voimakkaasti Israelin vastaisia sanktioita. Entinen varapresidentti Mbete totesi, että Israel on paljon pahempi kuin Etelä Afrikka apartheidin aikana. Puolueen johtajien toiminta poikkeaa Pretorian hallituksen mielipiteistä, koska he haluavat säilyttää kauppasuhteet maiden välillä. http://www.timesofisrael.com/south-africas-ruling-party-endorses-anti-israel-boycott/
-          22 eurooppalaista NGO-järjestöä julkistivat tiistaina tiedotteen, jossa ne vaativat Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikottia. Ne vaativat myös, että Euroopan maiden tulee vaatia selvempiä tietoja Juudean ja Samarian tuotteiden valmistuksesta. Europarlamentin entinen jäsen Phyllis Starkey totesi, että kysymys otettiin esille nyt siksi, että asiaa puidaan EU-parlamentissa. Hän viittasi EU:n ulkoasiainvaliokunnan päätökseen toukokuulta, jossa kehotti maita käyttämään EU:n omia lakeja sanktioitten saattamiseksi voimaan. Starkey sanoi, että päätösten aika on ohi ja nyt on aika toimia. Hän totesi, että Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden arvo on 15 kertaa suurempi, eli 300 miljoonaa USD, kuin Euroopan kaupan arvo palestiinalaisalueille. NGO-järjestöjen raportissa vakuutetaan farisealaisesti, ettei se halua Israelin boikottia, vain Juudeassa ja Samariassa valmistettujen juutalaistuotteiden, koska Israel miehittää noita alueita kansainvälisen lain vastaisesti. – Tässä on taas kerran kiireellinen viesti Netanyahulle hyväksyä Edmond Levyn komitean laatima raportti, jossa kolmen lainopin asiantuntijan mukaan todetaan yksimielisesti, että kansanvälisten sopimusten mukaan Juudea ja Samaria sekä Gaza kuuluvat juutalaisten kansalliseen kotimaahan, eikä Israel siten miehitä niitä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=289766
-          Likudin keskuskomitea hyväksyi suurella enemmistöllä Netanyahun ja Libermanin neuvotteleman yhteistoiminnan tiivistämiseksi tammikuun 22. päivän vaaleja varten. Pääministeri on vakuuttanut, ettei kysymys ole puolueiden yhdistämisestä vaan unionista, vaikka lehdistö puhuu reteesti puolueiden sulauttamisesta. Netanyahu vakuuttaa, että unionin kautta molemmat puolueet vahvistuvat, ja että hänen pääministerikautensa jatkuu ties kuinka kauan. Mielipidetiedustelut ovat ennustaneet pientä taantumista kannatusluvuissa, mutta tulokset hajoavat. Likudilla on nyt 27 kansanedustajaa ja Israel Beitenulla 15. ”Likutenun” kannatus vaihtelee 40-50 kansan-edustajapaikan välillä eri lähteissä.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=289714
-          IDF:n korkea upseeri, joka haluaa pysytellä nimettömänä, ennustaa, että sota Hizbullahia vastaan voi olla väistämätön, jos se suorittaa verisen pommi-iskun israelilaista kohdetta vastaan. Hän sanoi, että IDF on ottanut oppia vuoden 2006 Libanonin kakkossodasta eikä aio toista sen virheitä. Hän sanoi, että IDF:n vastaus tulee olemaan raju, ja että periaatteessa koko Libanonin eteläosa on iskukohdetta, sillä Hizbullahilla on jokaisessa 240:ssä kylässä ainakin kaksi iskukohdetta. Hän vakuutti, että tuleva sota Libanonissa tulee olemaan lyhyt, ei 34 päivää kuten viimeinen, joka vaati 1200 libanonilaisen ja 160 israelilaisen hengen. Israelin TV:n mukaan IDF on merkinnyt Libanonista 10 000 kohdetta, joihin tultaisiin iskemään, jos sota syttyy. Edellisessä sodassa käytettyjen rypälepommien määrää supistetaan.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4298668,00.html
-          Maanantaina Sudanin satamaan kiinnittyneet laivat olivat sotalaivoja, kertoo Times of Israel. Yksi oli helikoptereita kuljettava laiva Khark ja toinen korvetti hävittäjä Shahik Naqdi, kertoo Iranin uutistoimisto. Kharkin nopeus on 21 solmua ja Shahik Naqdin 20 solmua. Alukset partioivat ennen kiinnittymistään Sudanin satamaan Afrikan Sarven lähettyvillä etsien merirosvoaluksia. http://www.timesofisrael.com/iranian-warships-dock-in-sudan-days-after-alleged-israeli-airstrike/


Monday, October 29, 2012

MAANANTAI 29.10.12


MAANANTAI 29.10.12

1. ASEMASOTA Gazan rintamalla jatkuu. Gazasta ammutaan raketteja yleensä aina, kun IAF:n koneet tai IDF:n panssarit ovat tehneet rankaisuiskuja Gazan alueelle. IDF:n taholta iskut pyritään tekemään raketteja ampuvia soluja vastaan, usein tavoittaen heidät viimeistelemässä rakettiaan laukaisukuntoon, terrorijärjestöjen pyssymiesten tyhjille harjoitus-kentille, metalliverstaita, asevarastoja tai salakuljetustunneleita vastaan, joita kaivetaan Gazasta sekä Siinaille että Israelin puolelle. Tällä tarkkaan rajoitetulla taktiikalla pyritään välttämään siviiliuhreja Gazassa. Terrorijärjestöjen johtajia ja operaatioiden suunnittelijoita etsitään myös, ja heitä on pystytty eliminoimaan heidän suunnitelmiensa ollessa lähes valmiit. Kaikki tämä edellyttää tarkkaa ja ajanmukaista tiedustelutoimintaa, eikä se Gazassa toteudu muutoin kuin palkkaamalla paikallisia asukkaita. Hamasin poliisi ja turvallisuusjoukot etsivät näitä ”ilmiantajiksi” nimittämiään gazalaisia, eikä kiinni joutuneen kohtalo ole kadehdittava, sillä arabien kuulustelumenetelmät eivät piittaa länsimaitten inhimillisistä vaatimuksista, ja kenttäoikeuden tuomio annetaan viivytyksettä.

GAZASTA ammuttiin maanantain vastaisen yön aikana 12 rakettia, useimmat niistä Eshkolin alueneuvoston lähettyville. Onneksi ne eivät osuneet rakennuksiin eivätkä vaatineet ihmisuhreja. Lasten koulut päätettiin pitää avoinna ja koulutyön annetaan jatkua. Asukkaita kuitenkin kehotetaan pysyttelemään 15 sekunnin matkan läheisyydellä pommisuojasta.
Sunnuntaina Gazasta ammuttiin kaksi Grad-rakettia Beersheban kaupunkia kohti, mutta nekin putosivat aukeille alueille ilman vahinkoja. Koulut päätettiin kuitenkin pitää toistaiseksi kiinni, kunnes selviää, jatkuuko tulitus Gazasta. Tuoreen uutisen mukaan koulutyö jatkuu. 

IAF on tehnyt iskuja harvakseltaan Gazan alueelle. Lauantai-iltana tehtiin isku rakettisolua vastaan. Sunnuntaiyönä koneet tekivät useita ohjusiskuja eri kohteisiin Gazan kaistalla.
Viime viikon keskiviikkona terroristit ampuivat Gazasta yli 80 rakettia Israelin puolelle.
Raketit haavoittivat kolmea thaimaalaista työntekijää, kahta heistä hengenvaarallisesti, viime viikolla heidän työskennellessään kanalassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161447#.UI4RxWJHT-k

DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Gazan terroristien tarkoituksena ampuessaan Grad-raketteja Beersheban lähelle oli tarkentaa suuntausjärjestelmäänsä. Heidän varsinaisena kohteenaan on kuitenkin Dimonan ydintutkimuslaitos. DF arvioi, että Dimonan kohteen haarukointi aloitettiin 24 tuntia sen jälkeen, kun Sudanin presidentti Omar Bashir oli vannonut kostavansa Khartoumin lähelle asetehtaaseen tehdyt ilmaiskut, joista hän syyttää Israelia. Bashir sanoi myös, että tämän jälkeen israelilaiset kohteet kaikkialla ovat laillisia iskukohteita. Khartoumin tehtaalla valmistettiin raketteja Gazan rintamalle, sekä Iranin ballististen ohjusten osia, joista Shehab-ohjus on Israelin kannalta vaarallisin. Iran on aktivoinut Dimonan reaktori-rakennusten kuvaamista, josta esimerkkinä on miehittämättömän koneen lento lähelle reaktorialuetta. Dimonan kaupunki on vain 42.5 km:n päässä Gazan rajasta. http://www.debka.com/article/22481/Hamas-aims-Grad-at-Dimona-reactor-–-payback-for-Khartoum-raid

IRANIN puolustusministeri prikaatinkenraali Ahmad Vahiti kertoi äskettäin, ettei Israelin ilmatilassa puolen tunnin ajan lentänyt miehittämätön tiedustelukone ole maan kehittynein, vaan että Iran on kehittänyt paljon pitemmälle suunniteltuja koneita, kertoo PRESS-TV. Vahiti kertoi myös, että Hizbullahin lähettämän iranilaiskoneen kyky puhkaista Israelin ylistämä valvonta- ja torjuntajärjestelmä ei ole niin aukoton, kuin väitetään. IAF:n kone ampui Hizbullahin lähettämän tiedustelukoneen alas 06.10.2012 lähellä Beershebaa yrittäen saada sen tietokoneohjaus hallintaansa saadakseen ohjattua koneen ehjänä alas, siinä kuitenkaan onnistumatta, sillä koneen valvoja pystyi eliminoimaan yritykset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161443#.UI4bnmJHT-k

2. ISRAELIN entisen pääministerin Yitzhak Rabinin teloituksen – tai murhan, kuten myös Knessetin puhemies Reuven Rivlin kutsuu hänen kuolemaansa johtanutta murhenäytelmää – 17:n vuosipäivän muistotilaisuudessa Tel Avivin Rabinin aukiolla puolustusministeri Ehud Barak ja Labourin puheenjohtaja Shelly Yachimovich puhuivat ylistellen Oslon sopimusten ansioista, joita on kaikkien nähtävillä kahden kansan erottamiseksi toisistaan.

KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin antoi puheessaan kuitenkin aivan toisenlaisen tulkinnan, mitä Oslon accordit A ja B ovat tuoneet Israelille. ”Tänään, lähes 20 vuotta Oslon sopimusten jälkeen, näemme selkeästi, että idea kahden kansan (juutalaisten ja palestiinalaisten) erottamiseksi on epäonnistunut”, Rivlin sanoi. ”Kumpikaan kansa ei ollut siitä vakuuttunut, eikä mitään pitkäjännitteistä diplomaattista sopimusta ole saavutettu.”
Rivlin totesi puheessaan, että ne jotka edelleen uskovat kahden valtion periaatteeseen, kieltävät nykypäivän todellisuuden.

Rivlin vakuutti puheessaan, että Välimeren ja Jordanjoen välille mahtuu vain yksi valtio, joka on juutalainen, demokraattinen ja jossa on juutalainen enemmistö. Hän totesi, että ”omasta lapsuudestaan lähtien vuodesta 1948 Israel on pystynyt eliminoimaan demografian aiheuttaman uhan, mutta naurettavat yritykset jakaa maa ovat epäonnistuneet kerran toisensa jälkeen”. Hän viittasi, että yhteistoiminta arabien ja juutalaisten välillä toimii molemmin puolin vihreää linjaa, esimerkkeinä Haifan ja Heprealainen yliopistot, sekä Arielin yliopisto Vihreän linjan itäpuolella. Hän sanoi, että nämä ovat todisteina yhteistoiminnasta.
”Kaikki myönnytykset maasta oikeudestamme asua missä tahansa Israelin maassa heikentää Sionistista hanketta, vaikka se tehtäisiinkin käytännöllisen sionismin kaavussa.”

RIVLIN sanoi, että häntä voidaan syyttää Rabinin muiston mitätöimisestä esittäessään tällaisia mielipiteitä, mutta totesi, että jos Rabin olisi täällä tänään, hän olisi valmis keskustelemaan silloin pääministerinä tekemiensä päätösten järkevyydestä.

3. USA JA ISRAEL ovat uhanneet Palestiinan Auktoriteettia sekä diplomaattisella että taloudellisella boikotilla, jos se jatkaa yritystään saada Palestiinan valtiolle YK:n ”super-tarkkailijan” aseman, eli oikeuden osallistua YK:n istuntoihin ja tulla valituksi sen lukuisiin komiteoihin ja valiokuntiin, joista käsin se voisi jatkaa Israelin laillisuuden murentamista esittäen jatkuvia vaatimuksia ja valituksia Israelia vastaan.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin jääräpäinen yritys jatkaa vuosi sitten YK:n turvallisuusneuvostossa hylättyä yritystä saada YK:n täysjäsenyys tulee aiheuttamaan sovittamattoman ristiriidan Israelin ja PA:n välisissä suhteissa.
”Tulemme menemään YK:on meitä vastaan esitetyistä uhkauksista huolimatta”, sanoo Fatahin korkea virkailija Tawfik Tirawi. ”Odotamme Israelin tekevän rankaisupäätöksiä meitä vastaan, jos onnistumme, mutta tämä on päätöksemme, josta emme luistele.”
Palestiinalaiset uskovat saavansa enemmistön YK:n 193 jäsenmaan edustajien keskuudessa, ja saada myös vahvojen länsimaiden tunnustusta esitykselleen, vaikka esim. Englanti ja Saksa eivät ole lämmenneet asialle.

PA:N esityksessä YK:lle vaaditaan Palestiinan valtion perustamista ennen 1967 sotaa edeltäneiden 1949 aselepolinjojen mukaan Länsirannan ja Gazan alueille. He uskovat, että YK:n tehtyä päätöksen asiassa se vaatii Israelia vetäytymään 1967 sodassa vapauttamiltaan alueilta, tai asia siirtyy kansainvälisen oikeuden päätettäväksi.
Israel vastustaa potentiaalisten rajojen muodostamista 1949 aselepolinjojen mukaan, lähtien periaatteesta, että kysymys rajoista ja muista avainasioista tulee käsitellä suorissa kahden-keskisissä neuvotteluissa, joista PA on kieltäytynyt koko Netanyahun hallituksen ajan.
PA haluaa esittää asiansa YK:ssa joko marraskuun 15. tai 29. päivänä. Kumpikin päivämäärä on symbolinen arabeille: marraskuun 15. 1988 palestiinalaiset julistautuivat itsenäiseksi  Palestiinan valtioksi, ja 29.marraskuuta 1947 YK esitti Palestiinan maan jakopäätöksen, jonka arabimaat ja palestiinalaiset hylkäsivät Israelin hyväksyessä pitkin hampain.
Israel ei ole ilmoittanut julkisuudessa, miten se tulisi reagoimaan PA:n esitykseen, eikä myöskään USA ole kertonut muuta kuin sen, että USA:n taloudellinen tuki vaarantuu. http://www.timesofisrael.com/palestinians-to-seek-un-recognition-next-month/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Jerusalemin gypsit (mustalaiset) haluavat Israelin kansalaisuuden. Heillä on asumisoikeutta osoittava kortti, mutta he haluavat täysiä kansalaisoikeuksia. Jos heidät hyväksytään, he harkitsevat osallistua asepalvelukseen. Jerusalemissa asuu n. 2000 romania varsin alkeellisissa oloissa. Heidän muktarinsa Aded Salim tapasi pormestari Nir Barakatin eilen, jossa hän esitti toiveensa. Israelin sisäministeriön mukaan heidän tulee hakea kansalaisuutta henkilökohtaisesti, ei ryhmänä. Heitä asuu pääkaupungin Lion-portin lähettyvillä sekä Shuafatin pakolaisleirissä. Pieni yhteisö asuu Gazassa. Jerusalemin romaanit juontavat juurensa 1000-luvulle, jolloin Irakissa asui voimakas Bnei Murra heimo. Tradition mukaan riita suositusta kamelista naapuriheimon kanssa hajotti heidät ei tahoille. Jotkut menivät Eurooppaan ja omaksuivat kristinuskon, jotkut itään ja kääntyivät islamin uskoon. Heitä tuli Jerusalemiin Saladinin mukana 1187 ja heitä jäi tänne. He asuivat teltoissa beduiinien tapaan. Heitä asui Öljyvuorella A-Suware lähiössä, mutta pakenivat Jordaniaan sodan aikana. Heitä on sorrettu täällä myös arabien taholta kuten kaikkialla, missä he asuvat.  http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=289581
-          Maanantaiksi ajoitettu Etiopian juutalaisten lennättäminen Israeliin aloittaa viimeisen  vaiheen heidän siirtämisekseen Israeliin, josta heidän esi-isänsä vuosisatoja ja –tuhansia sitten muuttivat Etiopiaan. Tämä vaihe nimeltään ”Doves wings”, kyyhkysen siivin, tuo ensimmäisellä lennolla 240 Etiopian juutalaista Israeliin, ja koko operaatio pitäisi olla suoritettu loppuun vuoden 2014 maaliskuussa. Jewish Agencyn Ibim vastaanottokeskus lähellä Sderotia tulee majoittamaan 600 siirtolaista. Keskus avattiin 3.1 miljoonan  USD Jewish Agencyn avustamana ja valtion 1.4 miljoonan USD siirtolais-avustuksen turvin. Vastaanottoseremoniassa tänään pääministeri Netanyahu toivottaa uudet kansalaiset tervetulleiksi. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=289651
-          Gazasta ammuttiin viime yön jälkeen 15 rakettia ja kranaattia, pääosa putosi Eshkolin alueille. Osan niistä ampui Kansan Vastarintakomiteat (PRC), osan Hamasin edustajat tunnusti ampuneensa. Kolme Grad-rakettia ammuttiin Beersheban lähelle, jossa ne putosivat aikeille alueille ilman vahinkoja, Näiden tarkoituksena voi olla kalibroida täystäyslaitteitaan ennen todellista iskua Dimonaan. Gazan turvallisuus-aidan vierellä ajavat IDF:n sotilaat joutuivat granaattituleen ilman vahinkoja. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=289633
-          Israelin juutalaiset kannattavat Romneya USA:n presidentiksi 3:1 marginaalilla. USA:n juutalaiset sen sijaan kannattavat Obamaa, suhteella 63 % vastaan 27 %. Israelin arabit kannattavat Obamaa suhteessa 45 % vastaan 15 % Romneylle. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=289600
-          USA:n armeijan aselajien komentajien puheenjohtaja kenraaliluutnantti Martin Dempsey saapui Israeliin seuraamaan yhteisiä sotaharjoituksia ”Austere Challenge 12”, lyhyesti AC12. Aiemmista raporteista poiketen USA:n sotilaita tulee Israeliin 3 500, IDF:n riveistä tuhatkunta. Harjoitusten tärkein anti on aseitten ja ohjusten yhteensopivuuden testaaminen sekä tiedostus- ja kommunikointiongelmien selvittäminen. Israelin kehittämät ohjusten torjuntajärjestelmät Iron Dome ja Arrow II ja III tulevat esittelemään kykynsä USA:n Patriot ohjusten kanssa. Välimerellä seilaava Aegis-järjestelmällä varustettu alus osallistunee harjoituksiin.  http://www.timesofisrael.com/us-chief-of-staff-lands-in-israel-to-oversee-military-drill/
-          Egyptin viranomaiset takavarikoivat 1.7 miljoonaa dokumenttia, joissa osoitetaan juutalaisten omistusoikeus Kairossa. Viranomaiset syyttävät, että Mossad aikoi varastaa nämä dokumentit Egyptistä. Juutalaisten tarkoituksena oli käyttää näitä dokumentteja esittäessään vaatimuksia omistusoikeuksistaan Kairossa. http://www.timesofisrael.com/jewish-ownership-documents-confiscated-by-cairo-on-national-security-grounds/Sunday, October 28, 2012

SUNNUNTAI 28.10.12


SUNNUNTAI 28.10.12

1. BEERSHEBAN koulut jouduttiin sulkemaan täksi päiväksi sen jälkeen, kun Gazasta ammuttiin kaksi Grad-rakettia kohti kaupunkia. Ne putosivat onneksi tyhjälle alueelle kaupungin ulkopuolella, mutta viranomaiset eivät voi riskeerata lapsia päästämällä heitä koulutiloihin, sillä raketti-iskun voivat uusiutua koska tahansa. 

GAZASTA ammuttiin kaksi Kassam-rakettia kohti Eshkolin aluehallituksen rakennuksia kahdelta aamuyöstä, jotka nekään eivät aiheuttaneet ihmis- tai aineellisia vahinkoja.
IAF:n koneet vastasivat rakettituleen aamuvarhaisella iskemällä Gazassa ennalta valittuun kohteeseen. Iskussa kuoli Hamasin sotilassiiven Izza din a-Qassam jäsen ja toinen haavoittui. Beershebaa kohti ammutut Grad-raketit ammuttiin ilmeisesti kostoksi siitä.

Beersheban pormestari Ruvik Danilovitch totesi, ettei kaupunki halua riskeerata opiskelijoitten terveyttä päästämällä heitä kouluihin sen jälkeen, kun sitä pommitettiin neljällä raketilla.
Beershebaa pidetään Negevin alueen pääkaupunkina, siellä asuu 250 000 ihmistä

2. SATELLIITTIKUVIEN perusteella asiantuntijat ovat arvioineet, että Khartoumin lähellä sijaitsevaa Yarmouk asetehdasta vastaan tehtiin ilmahyökkäys, joka sytytti tehtaan osittain tuleen ja aiheutti useita jälkiräjähdyksiä. Iskun kohteena on voinut olla nelisenkymmentä konttia tehtaan takana. Satelliittikuvissa nähdään kuusi suurta kraatteria kohdissa, joihin ohjusten tai pommien uskotaan osuneen. Kukin kraatteri on läpimitaltaan n. 16 metriä.
Tiistaina tapahtuneessa räjähdyksessä ja tulipalossa kuoli kaksi ihmistä ja ne aiheuttivat valtavaa tuhoa tehtaalle.

Sentinel Projektin satelliittikuvissa, jotka otettiin 12. lokakuuta, havaitaan 60:n metrin mittainen katos, jossa kontteja säilytettiin, eikä sitä havaita enää lokakuun 26. otetuissa satelliittikuvissa. Pelkästään kuvien perusteelle ei voida arvioida, että tulipalo oli seurausta ilmaiskusta, tai että kuka iskut mahdollisesti teki.
YARMOUK asetehtaalla raivonnut tulipalo saatiin hallintaan pari tuntia kestäneen sammutus-ponnistelujen jälkeen. Sudanin johto syyttää Israelia ilmaiskusta, ja Sudanin tiedotusministeri Ahmed Belal Osman sanoi, räjähdykset ja tulipalo tehtaalla aiheutuivat Israelin ilmaiskusta, että tämän johdosta Israelin kohteet maailmalla ovat laillisia iskukohteita.
Israelin johto ei ole kieltänyt eikä myöntänyt osallisuuttaan.
Sudan on köyhä maa, vaikka sieltä pumpataan raakaöljyä vientiin. Sudan riitelee öljylähteiden omistuksesta Sudanista äskettäin irrottautuneen Etelä-Sudanin kanssa, jonka kaupunkeja se toistuvasti pommittaa niin halutessaan.

Israelin kannalta Sudanin läheiset suhteet Iranin kanssa ja epäilyt, että asetehtaassa valmistettiin Shahab ohjusten osia, ovat Sudanin kautta Gazan kaistalle virtaavien asetoimitusten ohella ovat antaneet aiheen pitää Sudania terrorimaana.
Kuten Debkafile on aiemmin raportoinut, Yarmoukin tehtaalla valmistettiin varaosia Iranin Shahab ballistiseen ohjukseen. IDF on aiemmin pommittanut aserekkoja Sudanin autiomaassa matkalla Egyptin kautta Gazaan.

YARMOUKIN asetehdas perustettiin 1996. Sudanin johto ilmoitti silloin pystyvänsä valmistamaan omia aseitaan ja ammuksiaan YK:n julistamasta sanktiosta huolimatta. http://www.timesofisrael.com/satellite-photos-show-airstrike-destroyed-sudanese-arms-plant-us-group-says/

Sudanin tiedotusministeri Othman kertoi median edustajille 24.10., että ”sotilasasiantuntijat olivat tutkineet tehdastaan jäännöksiä ja todenneet, että ilmaiskut oli tehnyt Israel”. Hän perusteli kantaansa Israelin osallisuudesta sillä, että ”asiantuntijat” olivat selittäneet, että vain Israelilla on Lähi Idässä tarvittava välineistö ja tietotaito pommituksen suorittamiseksi. Tuhoisa isku laitoksia vastaan tapahtui 23.10. 2012. Debkafile kertoo, että Iranin korkeat sotilasjohtajat lennätettiin kiireesti Sudaniin arvioimaan tuhoja ja sitä, miten Khartoumin kansainvälisen lentoaseman tutkavalvonta oli poistettu käytöstä iskun ajaksi. DF:n mukaan Sudaniin lensivät ilmavoimien komentaja Hassan Shah-Safi, vallankumouskaartin ilmavoimien komentaja Amir Ali Hajizadeh, hänen varamiehensä Aziz Nasirzadeh sekä ilmapuolustustukikohdan Khatam al-Ambiya komentaja Farzad Esmaili. Heidän tehtävänään oli tutkia asiaa paikan päällä antaakseen perusteellinen ja asiantunteva raportti, minkä maan ilmavoimilla on kapasiteetti suorittaa Khartoumin kaltainen operaatio. Irania kiinnostaa suuresti tutkia, onko Israelin ilmavoimilla tällainen mahdollisuus. Myös heidän tuli tutkia, miten Sudanin tutkajärjestelmä jumiutettiin. http://www.debka.com/article/22479/Khartoum-threatens-Israel-after-Iranian-generals-examine-missile-factory-rubble

3. AL-QAIDAN johtaja Ayman Zawahiri kehotti 58 minuuttia kestävässä videonauhassa muslimeja aloittamaan uudelleen panttivankien sieppaamisen. Nauhan käänsi arabiasta SITE-niminen järjestö (kansainvälisten terrorijärjestöjen etsintä).
Zawahiri kutsui videossa presidentti Obamaa ammattimaiseksi valehtelijaksi.
Hän arvosteli presidentti Mursia, että tämä pitää normaaleja suhteita Israelin kanssa. Hän vaati Egyptin kansalaisia mielenosoituksiin vaatiakseen rauhansopimuksen mitätöimistä, palestiinalaisten miehittämisen lopettamista ja Gazan saarron poistamista.

Syntyperäisen egyptiläisenä hän tuntee olot Egyptissä; koulutukseltaan hän on lääkäri.
Hän kehotti kansaa vaatimaan, että presidentti Mursi saattaa sharia-lain voimaan Egyptissä kaikilla aloilla.
Hänen mielestään Mursilla ei ole presidenttinä mitään auktoriteettia, ja muslimien tulee aloittaa uudelleen arvokkaiden panttivankien sieppaaminen länsimaista.
Hän esitti vaatimuksen, että USA:n presidentti Obaman tulee tunnustaa tappionsa Afganistanissa ja Pohjois-Afrikassa, jossa islamin äärisuuntaa edustavat ryhmittymät hyökkäilevät maitten hallituksia vastaan pyrkien kaatamaan ne ja asettamaan niiden tilalle islamin radikaalisuuntaa edustavat hallitukset. http://www.timesofisrael.com/in-new-video-al-qaeda-leader-calls-on-muslims-to-kidnap-westerners/

4. Lauantai-iltana pidettiin pääministeri Yitzhak Rabinin teloituksen vuosijuhla. Järjestäjillä oli vaikeuksia saada tarvittava yhteisymmärrys mielipiteitten eroavuuden vuoksi, ja välillä ilmoitettiin koko tämän vuoden tilaisuuden peruuttamiseksi. Ilmeisesti lopulta jonkinlainen sopu löydettiin, ja tilaisuuteen saatiin väkeä 25 000 ihmistä, mikä on paljon vähemmän kuin tavallisesti. Oslon-sopimusten kannattajat pelkäävät rauhanaatteen katoamista.

RAAKELIN hautakammiolle sen sijaan oli tungosta. Hänen muistopäivänsä sattui myös lauantaiksi, jolloin ortodoksijuutalaiset eivät matkusta, ja siksi he saapuvat kammiolle joko edellisenä tai muistopäivän jälkeisenä päivänä. Torstaina ihmisiä matkusti Raakelin hauta-paikalle, mutta tänään arvioidaan, että 75 000 ihmistä osallistuu tilaisuuteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161398#.UIz9VWJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Viiden europarlamentaarikon oli määrä vierailla Iranissa, ja kaikki oli valmista ja osallistujat valmistautuivat matkaan. Matka peruuntui kuitenkin Iranin ilmoitettua, että vierailijat ovat esittäneet ennakkovaatimuksia, joita se ei voi hyväksyä. EU oli vähää aiemmin myöntänyt arvostetun Sakharov-palkinnon kahdelle iranilaiselle, toinen heistä 47-tuotias asianajaja Nasrin Sotouneh, joka on avustanut useita toisinajattelijoita oikeustapauksissa ja tuomittiin 11:ksi vuodeksi vankeuteen syytettynä maan turvallisuuden vaarantamisesta, ja toinen 52-vuotias filmintekijä Jafar Panahi, jonka kriittisen sosiaalisia filmejä on esitetty kansainvälisillä festivaaleilla. Hänet tuomittiin koti-arestiin ja kiellettiin valmistamasta filmejä 20:n vuoden aikana. Iranin EU:n lähettilään mukaan Iran peruutti vierailun siihen osallistuvien esitettyä vaatimuksia tavata vankeja, mitä Iran ei voi hyväksyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161391#.UIz_XGJHT-k
-          Egyptin viranomaiset palauttivat Israelin viranomaisille miehen ruumiin sanoen, että hän oli hukkunut lomaillessaan Sheikh Zuwaiedin lähellä. Mies oli täysissä pukeissa ja tutkimuksissa hänestä löydettiin luodinreikä. Viranomaiset selvittävät, millaisissa olosuhteissa mies ammuttiin ja heitettiin mereen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161399#.UI0CJ2JHT-k
-          IDF:n ja USA:n armeijan edustajat järjestivät lehdistötilaisuuden kunnioittaakseen armeijoitten yhteisiä ilmapuolustusharjoituksia, joihin osallistuu 1000 sotilasta ja teknisen henkilökunnan jäsentä kummastakin maasta. Israelin edustaja maalailee, että harjoitukset voivat antaa erilaisia viestejä eri maille, kuten Iran. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161379#.UI0C-WJHT-k
-          Egyptiläiset lainoppineet ja journalistit järjestivät yhteisen lehdistökonferenssin, jossa he antoivat julkilausuman vaatien siinä rauhansopimuksen mitätöimistä, Al-Aksa moskeijan vapauttamista ja Palestiinan miehityksen lopettamista. He vakuuttivat lausunnossaan, että Jerusalem tullaan vapauttamaan tämän sukupolven aikana, koska se aiheutti muutosten tuulet arabimaailmassa. Mitä hyvänsä nykyisin Egyptistä lausutaan Israelia koskien, siinä vaaditaan Israelin suhteiden katkaisemista ja viime kädessä juutalaisen maan tuhoamista. (INN)
-          Jerusalemin poliisi on omaksunut tinkimättömän periaatteen, että välttääkseen muslimien tunteitten haavoittamisen kaikkien muiden kuin muslimien rukoukset ovat kiellettyjä Temppelivuorella. Jopa huulten liikkuminen äänettömässä rukouksessa  tai vain itsekseen höpiseminen katsotaan periaatteen rikkomiseksi, ja sekä wagfin että poliisin tarkkailijat iskevät välittömästi ”rikolliseen” vieden hänet tuntien kuulusteluihin. Hiostamisen jälkeen syylliselle annetaan useiden päivien tai viikkojen porttikielto. Poliisin tulkinta, joka ei perustu mihinkään lakiin, on saanut yhä useammat vastustamaan päätöntä päätöstä ja rukoilemaan kiellosta välittämättä. http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-jerusalem-prayers-20121028,0,954464.story
-          Gazalaisten valmistautuessa Eid al-Adha juhlallisuuksiin, joihin kuuluu eläinten lahtaaminen juhlijoiden pöytään valmistettavaksi, lahtaustilaisuudessa yksi sarvipäinen lehmä pillastui ja aloitti hillittömän mekastuksen puskien joka suuntaan ja runnelleen lahtaajansa hengiltä. Kaikkiaan 150 ihmistä sai eriasteisia vammoja juhlien aikana syntyneissä kahakoissa veitsenviilloista alkaen. Varsin nolo loppu odotetuille juhlallisuuksille. http://www.timesofisrael.com/crazed-cow-kills-gaza-man-trying-to-slaughter-it-for-muslim-holiday/
-          Syyrian mainostettu tulitauko keskeytyi armeijan syyttäessä kapinallisia pommi-iskusta ja aloittaessa omat iskunsa kapinallisten miehittämiin kaupunkeihin ja kyliin. Tavallinen  tappotahti on ollut parisataa ihmistä päivässä, ja tarkkailijat toteavat, että tahti jatkuu samana tulitauosta huolimatta, jos sitä koskaan olikaan. http://www.timesofisrael.com/ceasefire-in-tatters-as-syrian-army-bombs-shells-rebels/