MAANANTAI 29.10.12


MAANANTAI 29.10.12

1. ASEMASOTA Gazan rintamalla jatkuu. Gazasta ammutaan raketteja yleensä aina, kun IAF:n koneet tai IDF:n panssarit ovat tehneet rankaisuiskuja Gazan alueelle. IDF:n taholta iskut pyritään tekemään raketteja ampuvia soluja vastaan, usein tavoittaen heidät viimeistelemässä rakettiaan laukaisukuntoon, terrorijärjestöjen pyssymiesten tyhjille harjoitus-kentille, metalliverstaita, asevarastoja tai salakuljetustunneleita vastaan, joita kaivetaan Gazasta sekä Siinaille että Israelin puolelle. Tällä tarkkaan rajoitetulla taktiikalla pyritään välttämään siviiliuhreja Gazassa. Terrorijärjestöjen johtajia ja operaatioiden suunnittelijoita etsitään myös, ja heitä on pystytty eliminoimaan heidän suunnitelmiensa ollessa lähes valmiit. Kaikki tämä edellyttää tarkkaa ja ajanmukaista tiedustelutoimintaa, eikä se Gazassa toteudu muutoin kuin palkkaamalla paikallisia asukkaita. Hamasin poliisi ja turvallisuusjoukot etsivät näitä ”ilmiantajiksi” nimittämiään gazalaisia, eikä kiinni joutuneen kohtalo ole kadehdittava, sillä arabien kuulustelumenetelmät eivät piittaa länsimaitten inhimillisistä vaatimuksista, ja kenttäoikeuden tuomio annetaan viivytyksettä.

GAZASTA ammuttiin maanantain vastaisen yön aikana 12 rakettia, useimmat niistä Eshkolin alueneuvoston lähettyville. Onneksi ne eivät osuneet rakennuksiin eivätkä vaatineet ihmisuhreja. Lasten koulut päätettiin pitää avoinna ja koulutyön annetaan jatkua. Asukkaita kuitenkin kehotetaan pysyttelemään 15 sekunnin matkan läheisyydellä pommisuojasta.
Sunnuntaina Gazasta ammuttiin kaksi Grad-rakettia Beersheban kaupunkia kohti, mutta nekin putosivat aukeille alueille ilman vahinkoja. Koulut päätettiin kuitenkin pitää toistaiseksi kiinni, kunnes selviää, jatkuuko tulitus Gazasta. Tuoreen uutisen mukaan koulutyö jatkuu. 

IAF on tehnyt iskuja harvakseltaan Gazan alueelle. Lauantai-iltana tehtiin isku rakettisolua vastaan. Sunnuntaiyönä koneet tekivät useita ohjusiskuja eri kohteisiin Gazan kaistalla.
Viime viikon keskiviikkona terroristit ampuivat Gazasta yli 80 rakettia Israelin puolelle.
Raketit haavoittivat kolmea thaimaalaista työntekijää, kahta heistä hengenvaarallisesti, viime viikolla heidän työskennellessään kanalassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161447#.UI4RxWJHT-k

DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Gazan terroristien tarkoituksena ampuessaan Grad-raketteja Beersheban lähelle oli tarkentaa suuntausjärjestelmäänsä. Heidän varsinaisena kohteenaan on kuitenkin Dimonan ydintutkimuslaitos. DF arvioi, että Dimonan kohteen haarukointi aloitettiin 24 tuntia sen jälkeen, kun Sudanin presidentti Omar Bashir oli vannonut kostavansa Khartoumin lähelle asetehtaaseen tehdyt ilmaiskut, joista hän syyttää Israelia. Bashir sanoi myös, että tämän jälkeen israelilaiset kohteet kaikkialla ovat laillisia iskukohteita. Khartoumin tehtaalla valmistettiin raketteja Gazan rintamalle, sekä Iranin ballististen ohjusten osia, joista Shehab-ohjus on Israelin kannalta vaarallisin. Iran on aktivoinut Dimonan reaktori-rakennusten kuvaamista, josta esimerkkinä on miehittämättömän koneen lento lähelle reaktorialuetta. Dimonan kaupunki on vain 42.5 km:n päässä Gazan rajasta. http://www.debka.com/article/22481/Hamas-aims-Grad-at-Dimona-reactor-–-payback-for-Khartoum-raid

IRANIN puolustusministeri prikaatinkenraali Ahmad Vahiti kertoi äskettäin, ettei Israelin ilmatilassa puolen tunnin ajan lentänyt miehittämätön tiedustelukone ole maan kehittynein, vaan että Iran on kehittänyt paljon pitemmälle suunniteltuja koneita, kertoo PRESS-TV. Vahiti kertoi myös, että Hizbullahin lähettämän iranilaiskoneen kyky puhkaista Israelin ylistämä valvonta- ja torjuntajärjestelmä ei ole niin aukoton, kuin väitetään. IAF:n kone ampui Hizbullahin lähettämän tiedustelukoneen alas 06.10.2012 lähellä Beershebaa yrittäen saada sen tietokoneohjaus hallintaansa saadakseen ohjattua koneen ehjänä alas, siinä kuitenkaan onnistumatta, sillä koneen valvoja pystyi eliminoimaan yritykset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161443#.UI4bnmJHT-k

2. ISRAELIN entisen pääministerin Yitzhak Rabinin teloituksen – tai murhan, kuten myös Knessetin puhemies Reuven Rivlin kutsuu hänen kuolemaansa johtanutta murhenäytelmää – 17:n vuosipäivän muistotilaisuudessa Tel Avivin Rabinin aukiolla puolustusministeri Ehud Barak ja Labourin puheenjohtaja Shelly Yachimovich puhuivat ylistellen Oslon sopimusten ansioista, joita on kaikkien nähtävillä kahden kansan erottamiseksi toisistaan.

KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin antoi puheessaan kuitenkin aivan toisenlaisen tulkinnan, mitä Oslon accordit A ja B ovat tuoneet Israelille. ”Tänään, lähes 20 vuotta Oslon sopimusten jälkeen, näemme selkeästi, että idea kahden kansan (juutalaisten ja palestiinalaisten) erottamiseksi on epäonnistunut”, Rivlin sanoi. ”Kumpikaan kansa ei ollut siitä vakuuttunut, eikä mitään pitkäjännitteistä diplomaattista sopimusta ole saavutettu.”
Rivlin totesi puheessaan, että ne jotka edelleen uskovat kahden valtion periaatteeseen, kieltävät nykypäivän todellisuuden.

Rivlin vakuutti puheessaan, että Välimeren ja Jordanjoen välille mahtuu vain yksi valtio, joka on juutalainen, demokraattinen ja jossa on juutalainen enemmistö. Hän totesi, että ”omasta lapsuudestaan lähtien vuodesta 1948 Israel on pystynyt eliminoimaan demografian aiheuttaman uhan, mutta naurettavat yritykset jakaa maa ovat epäonnistuneet kerran toisensa jälkeen”. Hän viittasi, että yhteistoiminta arabien ja juutalaisten välillä toimii molemmin puolin vihreää linjaa, esimerkkeinä Haifan ja Heprealainen yliopistot, sekä Arielin yliopisto Vihreän linjan itäpuolella. Hän sanoi, että nämä ovat todisteina yhteistoiminnasta.
”Kaikki myönnytykset maasta oikeudestamme asua missä tahansa Israelin maassa heikentää Sionistista hanketta, vaikka se tehtäisiinkin käytännöllisen sionismin kaavussa.”

RIVLIN sanoi, että häntä voidaan syyttää Rabinin muiston mitätöimisestä esittäessään tällaisia mielipiteitä, mutta totesi, että jos Rabin olisi täällä tänään, hän olisi valmis keskustelemaan silloin pääministerinä tekemiensä päätösten järkevyydestä.

3. USA JA ISRAEL ovat uhanneet Palestiinan Auktoriteettia sekä diplomaattisella että taloudellisella boikotilla, jos se jatkaa yritystään saada Palestiinan valtiolle YK:n ”super-tarkkailijan” aseman, eli oikeuden osallistua YK:n istuntoihin ja tulla valituksi sen lukuisiin komiteoihin ja valiokuntiin, joista käsin se voisi jatkaa Israelin laillisuuden murentamista esittäen jatkuvia vaatimuksia ja valituksia Israelia vastaan.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin jääräpäinen yritys jatkaa vuosi sitten YK:n turvallisuusneuvostossa hylättyä yritystä saada YK:n täysjäsenyys tulee aiheuttamaan sovittamattoman ristiriidan Israelin ja PA:n välisissä suhteissa.
”Tulemme menemään YK:on meitä vastaan esitetyistä uhkauksista huolimatta”, sanoo Fatahin korkea virkailija Tawfik Tirawi. ”Odotamme Israelin tekevän rankaisupäätöksiä meitä vastaan, jos onnistumme, mutta tämä on päätöksemme, josta emme luistele.”
Palestiinalaiset uskovat saavansa enemmistön YK:n 193 jäsenmaan edustajien keskuudessa, ja saada myös vahvojen länsimaiden tunnustusta esitykselleen, vaikka esim. Englanti ja Saksa eivät ole lämmenneet asialle.

PA:N esityksessä YK:lle vaaditaan Palestiinan valtion perustamista ennen 1967 sotaa edeltäneiden 1949 aselepolinjojen mukaan Länsirannan ja Gazan alueille. He uskovat, että YK:n tehtyä päätöksen asiassa se vaatii Israelia vetäytymään 1967 sodassa vapauttamiltaan alueilta, tai asia siirtyy kansainvälisen oikeuden päätettäväksi.
Israel vastustaa potentiaalisten rajojen muodostamista 1949 aselepolinjojen mukaan, lähtien periaatteesta, että kysymys rajoista ja muista avainasioista tulee käsitellä suorissa kahden-keskisissä neuvotteluissa, joista PA on kieltäytynyt koko Netanyahun hallituksen ajan.
PA haluaa esittää asiansa YK:ssa joko marraskuun 15. tai 29. päivänä. Kumpikin päivämäärä on symbolinen arabeille: marraskuun 15. 1988 palestiinalaiset julistautuivat itsenäiseksi  Palestiinan valtioksi, ja 29.marraskuuta 1947 YK esitti Palestiinan maan jakopäätöksen, jonka arabimaat ja palestiinalaiset hylkäsivät Israelin hyväksyessä pitkin hampain.
Israel ei ole ilmoittanut julkisuudessa, miten se tulisi reagoimaan PA:n esitykseen, eikä myöskään USA ole kertonut muuta kuin sen, että USA:n taloudellinen tuki vaarantuu. http://www.timesofisrael.com/palestinians-to-seek-un-recognition-next-month/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Jerusalemin gypsit (mustalaiset) haluavat Israelin kansalaisuuden. Heillä on asumisoikeutta osoittava kortti, mutta he haluavat täysiä kansalaisoikeuksia. Jos heidät hyväksytään, he harkitsevat osallistua asepalvelukseen. Jerusalemissa asuu n. 2000 romania varsin alkeellisissa oloissa. Heidän muktarinsa Aded Salim tapasi pormestari Nir Barakatin eilen, jossa hän esitti toiveensa. Israelin sisäministeriön mukaan heidän tulee hakea kansalaisuutta henkilökohtaisesti, ei ryhmänä. Heitä asuu pääkaupungin Lion-portin lähettyvillä sekä Shuafatin pakolaisleirissä. Pieni yhteisö asuu Gazassa. Jerusalemin romaanit juontavat juurensa 1000-luvulle, jolloin Irakissa asui voimakas Bnei Murra heimo. Tradition mukaan riita suositusta kamelista naapuriheimon kanssa hajotti heidät ei tahoille. Jotkut menivät Eurooppaan ja omaksuivat kristinuskon, jotkut itään ja kääntyivät islamin uskoon. Heitä tuli Jerusalemiin Saladinin mukana 1187 ja heitä jäi tänne. He asuivat teltoissa beduiinien tapaan. Heitä asui Öljyvuorella A-Suware lähiössä, mutta pakenivat Jordaniaan sodan aikana. Heitä on sorrettu täällä myös arabien taholta kuten kaikkialla, missä he asuvat.  http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=289581
-          Maanantaiksi ajoitettu Etiopian juutalaisten lennättäminen Israeliin aloittaa viimeisen  vaiheen heidän siirtämisekseen Israeliin, josta heidän esi-isänsä vuosisatoja ja –tuhansia sitten muuttivat Etiopiaan. Tämä vaihe nimeltään ”Doves wings”, kyyhkysen siivin, tuo ensimmäisellä lennolla 240 Etiopian juutalaista Israeliin, ja koko operaatio pitäisi olla suoritettu loppuun vuoden 2014 maaliskuussa. Jewish Agencyn Ibim vastaanottokeskus lähellä Sderotia tulee majoittamaan 600 siirtolaista. Keskus avattiin 3.1 miljoonan  USD Jewish Agencyn avustamana ja valtion 1.4 miljoonan USD siirtolais-avustuksen turvin. Vastaanottoseremoniassa tänään pääministeri Netanyahu toivottaa uudet kansalaiset tervetulleiksi. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=289651
-          Gazasta ammuttiin viime yön jälkeen 15 rakettia ja kranaattia, pääosa putosi Eshkolin alueille. Osan niistä ampui Kansan Vastarintakomiteat (PRC), osan Hamasin edustajat tunnusti ampuneensa. Kolme Grad-rakettia ammuttiin Beersheban lähelle, jossa ne putosivat aikeille alueille ilman vahinkoja, Näiden tarkoituksena voi olla kalibroida täystäyslaitteitaan ennen todellista iskua Dimonaan. Gazan turvallisuus-aidan vierellä ajavat IDF:n sotilaat joutuivat granaattituleen ilman vahinkoja. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=289633
-          Israelin juutalaiset kannattavat Romneya USA:n presidentiksi 3:1 marginaalilla. USA:n juutalaiset sen sijaan kannattavat Obamaa, suhteella 63 % vastaan 27 %. Israelin arabit kannattavat Obamaa suhteessa 45 % vastaan 15 % Romneylle. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=289600
-          USA:n armeijan aselajien komentajien puheenjohtaja kenraaliluutnantti Martin Dempsey saapui Israeliin seuraamaan yhteisiä sotaharjoituksia ”Austere Challenge 12”, lyhyesti AC12. Aiemmista raporteista poiketen USA:n sotilaita tulee Israeliin 3 500, IDF:n riveistä tuhatkunta. Harjoitusten tärkein anti on aseitten ja ohjusten yhteensopivuuden testaaminen sekä tiedostus- ja kommunikointiongelmien selvittäminen. Israelin kehittämät ohjusten torjuntajärjestelmät Iron Dome ja Arrow II ja III tulevat esittelemään kykynsä USA:n Patriot ohjusten kanssa. Välimerellä seilaava Aegis-järjestelmällä varustettu alus osallistunee harjoituksiin.  http://www.timesofisrael.com/us-chief-of-staff-lands-in-israel-to-oversee-military-drill/
-          Egyptin viranomaiset takavarikoivat 1.7 miljoonaa dokumenttia, joissa osoitetaan juutalaisten omistusoikeus Kairossa. Viranomaiset syyttävät, että Mossad aikoi varastaa nämä dokumentit Egyptistä. Juutalaisten tarkoituksena oli käyttää näitä dokumentteja esittäessään vaatimuksia omistusoikeuksistaan Kairossa. http://www.timesofisrael.com/jewish-ownership-documents-confiscated-by-cairo-on-national-security-grounds/



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019