KESKIVIIKKO 31.10.12


KESKIVIIKKO 31.10.12

1. USA:N koillisrannikkoa koetellut hirmumyrsky Sandy on surmannut ainakin 45 ihmistä, katkonut sähkövirran 8.2 miljoonalta, aiheuttanut kahden ydinvoimalan sulkemisen ja kolmannen tarkkailun alaiseksi, peruuttanut 18 000 lentovuoroa ja aiheuttanut ainakin 50 miljardin USD aineelliset tappiot. Presidentti ehdokkaat ovat joutuneet peruuttamaan aikomansa vaalitilaisuudet jo kolmannelta päivältä. New Yorkin pörssi aikoo kuitenkin avata liiketoimintansa keskiviikkona. Kukaan ei pystyne laskemaan eikä edes arvioida asukkaitten saamia henkisiä ja fyysisiä vammoja todetessaan kotiensa turmeltuneen tai tuhoutuneen myrskyn ja tulvien kourissa. Nämä luvut ovat lisäksi väliaikatietoja, sillä Sandy jatkaa tuhoisa taivallustaan kohti pohjoista käsitellen seuraavaksi Washingtonin alueita.

Monet hengelliseltä kannalta asioita tarkkailevat ovatkin alkaneet kysellä, onko tämä hirmumyrskyksi alennettu hurrikaani Sandy 96 ja 65 mailin nopeudella puhaltelevine tuulineen uusi lähettiläs (harbinger) Jumalalta. He viittaavat Jesajan ilmoitukseen, jossa sanotaan: ”Tiilikivet sortuivat maahan, mutta me rakennamme hakatuista kivistä, metsäviikunapuut lyötiin poikki, mutta me panemme setripuita niiden sijaan.” (Jes.9:9) Englantilaisessa Raamatussa jae on näin: ”The bricks are fallen down, but we will built with hewn stones, the sycamores are cut down, but we change them into cedars.” (Is.9:10) Mielenkiintoista tässä on se, että WTC:n tuplatornien katveessa kasvoi pieni sycamore-puu, mutta koska se oli kärsinyt tornien tuhoutuessa, se poistettiin, ja sen tilalle istutettiin cedar-puu.
Hän yksin, joka kaikkea hallitsee ja tietää kaiken, myös sen, mitä Hän näillä New Yorkia ja myös muita kaupunkeja kohtaavilla onnettomuuksilla tahtoo viestittää, mutta jokainen voi yksityisesti nähdä siinä kiireisen kehotuksen henkilökohtaiseen tilintekoon Luojansa kanssa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=289920

2. ISRAELILAISET seuraavat mielenkiinnolla, useat jopa henkeään pidätellen, hirmumyrskyn temmeltämistä USA:n koillisrannikolla, sillä monella on sukulaisia ja läheisiä omaisia edelleen USA:ssa, ja heidän selviytymisensä huolettaa heitä. Juutalaisille perhesuhteet ovat hyvin tärkeitä ja niitä vaalitaan huolella. Ainakin 2 juutalaista on New Yorkin uhrien joukossa.

ISRAELISSA useimpien mielenkiinto alkaa kuitenkin kiinnittyä alkioasteella olevaan kotoiseen vaalitaisteluun ja siihen, kuka tätä maata tulee hallitsemaan tammikuun jälkeen ensi vuonna. Uusia puolueita on syntynyt tai syntymässä, ja erilaisia vaaliliittoja etsitään samoin ajattelevien puolueitten kanssa. Tässä vaiheessa on vielä vaikea nähdä, mihin suuntaan kansan mielenkiinto kääntyy, mutta joitain vinkkejä on havaittavissa puoluejohtajien lausunnoista.
Ensimmäinen selkeä suunnanmuutos nähtiin Likudin ja Israel Beitenun vaaliliitossa, jota monet pitää Netanyahun uhkapelinä, joka voi kostautua edustajapaikkojen menetyksellä. Mielipidetiedustelut lupaavat kuitenkin edelleen 50 kansanedustajan saalista.

LABOURIN kokematon, TV-kuuluisuudesta politiikkaan ja puoluejohtoon noussut Shelly Yachimovich ei turhia kainostele eikä peittele suuria haaveitaan. Hän sanoo ilman kakistelua, että hän haluaa pääministeriksi ja korvata nykyisen hallituksen omallaan, kuten hän vakuutti Tel Avivissa järjestetyssä tilaisuudessa. Lisäksi hän haluaa vaalilistansa korkeille paikoille kuuluisuuden henkilöitä. Hän jakoi puoleen eri henkilöjakaumaa edustavat omiksi ryhmikseen. Hän muuttaa myös puolue-ehdokkaiden paikkoja listalla pyrkiessään tasapuoliseen edustukseen koko maassa, eikä siten että ehdokkaita valitaan paikkakunnittain.
Yachimovich kuuluttaa, ettei puolue toimi enää äkkikäännösten ja iskulauseiden mukaan. Valitulla ei ole enää oikeutta hypätä kesken vaalikauden toiseen puolueeseen.
Hänen muutosesityksensä eivät saaneet yksimielistä kannatusta, eivätkä kaikki pysty seuraamaan hänen järkeilyään uuden paremmuudesta. Puolueelle ennustetaan 23 edustaja-paikkaa, mutta Yachimocich uskoo saavansa paljon enemmän vaaliohjelmallaan, jossa tarjotaan keskinäistä vastuuntuntoa ja solidaarisuutta, sosiaalisuutta ja hyvää taloutta.

YESH Atid-puolueen puheenjohtaja Yair Lapid hyökkäsi ensimmäisessä diplomatiaa ja turvallisuutta käsittelevässä puheessaan sekä vasemmistoa että oikeista vastaan. Hän vakuutti, ettei Yesh Atid-puolue mene hallitukseen, joka ei istu rauhankeskustelupöytään. Hän luonnehti aiempia neuvotteluja näin: ”Oikeisto meni neuvotteluihin ase pöydällä, mutta vasemmisto meni niihin oliivinlehvä kädessään,” todeten että lähtökohta täytyy olla tasapainotettu. Hän ei yksilöinyt tarkoitustaan, mutta hänen uskotaan aiempien lausuntojen perustella olevan valmis uhrauksiin rauhansopimuksen saavuttamiseksi. Lapidin teemana on myöntää demografian uhka, ja säilyttääkseen Israelissa juutalaisen enemmistön sen on pakko suostua erottamaan palestiinalaiset omaksi kokonaisuudekseen, mikä on mahdollista toteuttaa vain suorissa keskusteluissa PA:n johdon kanssa. Hän on aiemmin todennut, että suuret juutalaisyhteisöt, joista Ariel on yksi, ja jossa hän puhui, liitetään Israeliin. Jerusalem säilyy yhtenäisenä Israelin pääkaupunkina, mutta vihjaili osan siitä jakamista PA:n kanssa.
Yesh Atid (on tulevaisuus) puolueelle luvataan 15-18 edustajapaikkaa.   http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=289868

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu lentää Ranskaan voidakseen keskustella Iranista, joka on täyttänyt hänen esityslistansa kuukausien ajan.
Matkan varsinaisena aiheena on osallistua Toulousen terrori-iskussa menehtyneitten muisto-tilaisuuteen. Seremonia järjestetään torstaina Ozar Hatorah koulussa Toulousessa, jossa arabiterroristi Mohammed Merah surmasi teloitustyyliin rabbi Jonathan Sandlerin, hänen kaksi poikaansa ja 8-vuotiaan tyttären Mariyam Monsonegon koulurakennuksen edessä.

Pääministeri kertoi ranskalaiselle viikkolehdelle Parish Match antamassaan haastattelussa, joka julkaistaan torstaina, että arabimaailma tulisi kokonaisuudessaan tuntemaan helpotusta, jos Israel iskisi Iranin ydinlaitoksiin.
”Viiden minuutin kuluttua uutisen iskusta levittyä maailmalle, useimmat arabit tulisivat huokaisemaan helpotuksesta Iranin uhan poistuttua.”
Netanyahu totesi, ettei Iran shia-uskontoa edustavana maana ole suosittu sunni-suuntaa edustavien arabimaitten keskuudessa.
”Monet arabihallitukset kuten myös yksityiset kansalaiset, ovat ymmärtäneet, että ydinaseistettu Iran on uhka heille yhtä hyvin kuin Israelillekin.”
Netanyahu tapaa kahden päivän mittaisen vierailunsa aikana presidentti Francoise Hollanden, jonka kanssa hän vaihtaa ajatuksia Iranin ydinsuunnitelmasta ja sen toteuttamisen estämisestä. http://www.timesofisrael.com/strike-on-iran-would-be-a-relief-to-the-middle-east-netanyahu-tells-french-paper/

4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi The Telegraph-lehdelle antamassaan haastattelussa, joka julkaistaan tänään, että Iran siirsi ydinasetta varten rikastamansa uraani-erän siviilikäyttöön 8-10 kuukautta sitten. Tämän johdosta kriittinen vaihe Iranin ydinaseen valmistamiseksi siirtyi tästä ajankohdasta ennen USA:n presidentin vaaleja myöhemmäksi. Barak näki kolme syytä tähän viivytykseen: USA:n ja Israelin ilmaiskujen uhka, toiseksi Iranin diplomaattinen uhkapeli ajan voittamiseksi, ja kolmanneksi ehkä Iranin halu osoittaa IAEA:lle, että se haluaa mukautua sen vaatimuksiin. ”Ehkä nämä kolme yhdessä”, hän arvioi.

BARAK vakuutti ennen Lontoon matkaansa, että ”kaikista positiivisista merkeistä huolimatta Iran on vakaasti päättänyt saada ydinase, mikä meidän tulee huomioida tulevissa suunnitelmissa estääksemme sen toteutuvan. Siksi ilmaiskujen mahdollisuus on pöydällä”.
Tiistaina sekä USA että EU ilmoittivat uusista entistä kovemmista Iranin vastaisista sanktioista. Barak kehotti lukijoita kuvittelemaan, että jos Iranin uhka on nyt suuri naapuri-maita kohtaan, mitä se tulisi olemaan sitten, kun Iranilla on ydinasepelote? Kiitellessään Israelin ja länsimaiden yhteistyötä Iranin kysymyksessä, hän muistutti, ettei Israel voi luovuttaa turvallisuuskysymyksiään kaikkein luotettavimmankaan liittolaismaan käsiin.
Hän totesi, että vaikka merkit osoittavat Iranin vastaisten sanktioitten purevan, julkisuudessa ei ole merkkejä, että sen mullah-hallitus olisi luopumassa ydinasehaaveistaan.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin nuorisojärjestöt jättivät haasteen Egyptin oikeudelle korkeinta johtoa, presidentti Mursi, pääministeri Hisham Kandil ja ulkoministeri Muhammad Kamel Amr, vastaan vaatien, että heidän tulee muuttaa Israelin kanssa solmittua rauhansopimusta. Oikeus kuitenkin heitti haasteen sivuun käsittelemättä sitä. Egyptin nuorisounionin kolme johtajaa Amr Hamed, Haitham Khatib ja Badawi Nagilah esittivät, että v. 1979 Israelin ja Egyptin välillä solmittu rauhansopimus vahingoittaa Egyptin kansallisia intressejä, ja se tulisi mitätöidä kokonaan. He kertoivat Al-Ahram lehdelle, että Egyptin vallankumous vaatii kaikkien edellisten hallitusten tekemien sopimusten uudelleen harkintaa. He sanoivat, että rauhansopimus rajoittaa Egyptin oikeutta siirtää armeijan joukkoja Siinaille. Oikeus katsoi, että haaste on luoteeltaan poliittinen, eikä oikeus voi käsitellä sitä. http://www.timesofisrael.com/egyptian-president-sued-to-amend-peace-accord-with-israel/
-          Egyptin turvallisuusjoukot pidättivät viisi miestä, jotka olivat suunnitelleet terrori-iskua turistikohteeseen Eid al-Adha juhlallisuuksien aikana Siinailla, kertoo Egyptin media tiistaina. Terroristit pidätettiin perjantaina lähellä Gazan ja Egyptin välistä rajaa. He olivat aseistautuneet RPG-granaatein. Raportissa todetaan, että kysymys terrorismista on noussut uudelleen median valokeilaan, ja että Egyptin viranomaiset ovat joutuneet metsästämään v.2010 vallankumouksen jälkiseurauksissa vankiloista  karanneita terroristeja. Terroristit ovat onnistuneet kaappaamaan armeijan ajoneuvoja ja aseita, ja on odotettavissa, että he pyrkivät käyttämään niitä iskuissaan.  http://www.timesofisrael.com/egypt-thwarts-terror-attack-in-sinai/
-          Ainakin 23 siviiliä kuoli Syyrian armeijan tehostaessa iskujaan kapinallisryhmiä vastaan Damaskoksen liepeillä mutta myös useissa muissa kaupungeissa. Armeija käyttää ylivoimaansa iskien lentokoneillaan ja tankeillaan kohteisiin, joihin kapinallisryhmät ovat pureutuneet. Siviiliuhrien luku ylittänee 35 000 ja nousee päivittäin. Brahimin neuvottelema tulitauko särkyi ensimmäisten tuntien aikana, ja sen jälkeen armeija katsoo saaneensa avoimen valtakirjan käyttää kaikkea voimaansa kapinan kukistamiseksi. Kriisi on kuitenkin levinnyt siksi laajalle maassa, ettei kukaan näe sovinnon mahdollisuuksia, vaan verenvuodatus jatkuu hallitsemattomana. http://www.timesofisrael.com/23-dead-in-syria-as-jets-and-artillery-pound-rebels/
-          Bahrainin kuninkaallisen hyväntekeväisyysjärjestön johtaja Mustafa Al.Sayed on Qatarin presidentin jälkeen toinen korkea arabijohtaja, joka uskaltaa uhmata kohtaloaan ja vierailla seurueensa kanssa Gazassa tämän viikon aikana. Hän tulee avaamaan koulun, joka rakennettiin järjestön avun turvin. Gazassa odotettiin, että Bahrainin kuningas Hamad bin Isa al-Khalifa olisi vieraillut Gazassa, mutta siitä luovuttiin. http://www.timesofisrael.com/senior-bahrain-official-to-visit-gaza-open-new-schools/
-          Ulkoministeri Avigdor Liberman sanoi vieraillessaan Golanin kukkuloilla, että ne ovat oleellinen osa Israelin maata ja että Israelin laki on voimassa siellä, eikä Netanyahun hallituksen johtavat puolueet Likud ja Israel Beitunin (Likutenu) tule koskaan neuvottelemaan kukkuloitten luovuttamisesta Syyrialle, mikä olisi itsemurhaan verrattava teko. Tällainen tuntuma on vahvistunut ennestään Syyrian sisällä riehuvan sisällissodan aiheuttaman uhan vuoksi. Suurin pelko on, että al-Qaida tai Muslimi-veljeskunta kaappaavat vallan Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/senior-bahrain-official-to-visit-gaza-open-new-schools/ http://www.debka.com/article/22485/Syria-on-a-cliff-edge-between-Assad-and-Al-Qaeda
-          Kristillinen saarnaaja John McTernan kirjoittaa blogissaan Huffington Post mukaan, että homojen hyväksyminen sekä Obaman että Romneyn taholta aiheutti hurrikaani Sandyn hyökkäyksen USA:n talous- ja hallintokeskusten kimppuun. Hän jatkoi, että Obama on 100 % Muslimiveljeskunnan takana, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen. Molemmat ehdokkaat kannattavat homojen oikeuksien lisäämistä. Hän valitti, että USA on joutunut hyökkäyksen kohteeksi, eikä kirkko ole siitä tietoinen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4299464,00.html



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019