Friday, May 02, 2008

PERJANTAI 02.05.08
1. ISRAEL HARKITSEE miten suhtautua Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin laatimaan tulitaukosopimukseen Hamasin ja 12 muun terrorijärjestön kanssa. Hamas sanoo hyväksyneensä sopimuksen, mutta Islamic Jihad ja mahdollisesti PRC eivät allekirjoita sitä, mutta vakuuttavat, etteivät ne ensimmäisinä riko sopimusta. Israel haluaisi kytkeä Gilad Shalitin vapauttamisen osaksi sopimusta, ja toiseksi Israelilla on kolme vaatimusta, joita se haluaa käsiteltävän sopimuksen yhteydessä.
ISRAEL EDELLYTTÄÄ, että EU:n tarkkailijat Rafahin terminaalissa saisivat valtuudet valvoa liikennettä terminaalin kautta eikä vain, kuten aiemmin tapahtui, tarkkailla ja tarvittaessa ilmoittaa havainnostaan Israelin rajavalvojille Kerem Shalomissa, josta ilmoitetaan, onko suoritettava tarkempia tutkimuksia.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tutkii Egyptin laatimaa sopimusluonnosta ministeriönsä ja turvallisuusviranomaisten kanssa lähi päivien aikana, ja muodostaa sen pohjalta Israelin vastauksen luonnokseen. (JP)
2. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapuu Israeliin kahden päivän vierailulle lauantai-iltana. Hänen tarkoituksensa on seurata sopimusneuvotteluja tulitauosta sekä toisena tärkeänä asiana ottaa selvää, missä vaiheessa ”rauhankeskustelut” Israelin ja PA:n välillä ovat tällä hetkellä. Rice odottaa, että tulitauko Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen kanssa saataisiin solmittua ennen presidentti Bushin Israelin matkaa 13.05.08.
RICE ILMOITTAA ennakkoon, että hän tulee vaatimaan Israelin ja PA:n ”rauhanneuvottelijoita” sopimaan lopullisista rajoista Israelin ja PA:n välillä kerta kaikkiaan. Samalla hän uhkailee, ettei Israelin juutalaisyhteisöjen rakentamista Juudeassa ja Samariassa voida pitää sitovina tapahtumina (fait accomply), vaan niiden kohtalosta päätetään erikseen. Tässä Rice tekee tyhjäksi presidentti Bushin kuuluisan kirjeen Ariel Sharonille 2004, jossa Bush ilmoitti, että tapahtuneet tosiasiat maastossa tulee huomioida rajoja määriteltäessä. Rice määrittelee kantansa näin: ”Paras tapa käsitellä rajakysymystä on sopia, mitkä alueet kuuluvat Israelille ja mitkä palestiinalaisille”. Hän puhuu ”kiistanalaisista kylistä ja kaupungeista miehitetyllä Länsirannalla” tarkoittaen tällä, että vain juutalaisten rakentamat yhteisöt ovat kiistanalaisia, palestiinalaisten rakentamat eivät sitä ole. Toiseksi hän polkee historiallisia tosiasioita määrittelemällä ”kiistanalaisen” alueen ”miehitetyksi”. Juudea ja Samaria olivat ”miehitettyjä” Jordanian vallattua ne, mutta Israel vapautti 1967.
RICE EI VOI järjestää kolmikantaneuvotteluja Olmertin ja Abbasin kanssa, sillä Abbasille tehtiin angioplasty operaatio Ammanissa, josta hän on tointumassa. Sen sijaan yhteinen tapaaminen Tzipi Livnin ja Ahmed Qureian kanssa lienee ohjelmassa. Livnin ja Qureian välit eivät liene parhaimmillaan äskettäin julkisuuteen vuotaneen vihaisen purkauksen jälkeen Livnin näyttäessä Qureialle laatimaansa rajalinjaluonnosta, jonka Qureia työnsi lattialle. (JP)
3. UUSI JUUTALAINEN yhteisö asutetaan tämän kesän aikana Jerusalemin itäosassa. Alue, nimeltään Nof Zion (Sionin näköala), on valmiiksi rakennettu, siinä on 61 kolmesta viiteen huoneen asuntoa, joista useimmat on jo myyty. Se rajoittuu Jebel Mukaberin lähiöön ja Armon Janatzievin puistotiehen. Alue rakennettiin juutalaisten yksityisomistuksessa olevalle maalle vastoin palestiinalaisten ja kansainvälisiä vastalauseita. Rakentaminen alueella pääsi vauhtiin korkeimman oikeuden hylättyä joittenkin arabiasukkaitten väitteet, että osa alueesta kuului heille. Alueelta on huikeat näköalat vanhaan kaupunkiin ja Temppelivuorelle. Sitä vastapäätä on 12 000 asukkaan arabiyhteisö, jossa on myös Beit Mercazin seminaarissa 8 opiskelijaa murhanneen ja yhdeksää haavoittaneen Ala Abu Dhaimin vanhempien talo.
NOF ZIONIN asuntojen ostajat ovat sekä paikallisia että ulkomailla asuvia. Asuntojen hinnat vaihtelevat 400 000 ja 580 000 USD välillä.
YHTEISÖÖN rakennetaan kaikkiaan 480 asuntoyksikköä, mukana 80 loistoluokan asuntoa, joista on yhteys boutique-hotelliin, lisäksi kansanvälisen sefardi-järjestön toimitalo, kaksi synagogaa, lastentarha, kuntakeskus, klubitiloja sekä pieni kauppakeskus. Rakentaminen toteutetaan vaiheittain seuraavan viiden vuoden aikana.
Paikalliset arabiasukkaat eivät ole erikoisen innokkaita juutalaisten muuttamisesta alueelle, vaikka se varmaan tulee nostamaan myös heidän alueensa ulkoista tasoa.(JP)
4. HAMAS ILMOITTAA jo ennen tulitaukosopimuksen allekirjoittamista, että se sai suuren poliittisen ja propagandavoiton. Myös Israelin viranomaiset myöntävät, että Hamas hyötyy siitä vaikka se ei toteutuisikaan. Israel on kahden tulen välissä: Jos se hyväksyy sopimuksen, kuten on todennäköistä, sen aiemmat lausunnot, ettei se neuvottele Hamasin kanssa edes kolmannen osapuolen kautta, joutuvat outoon valoon. Toisaalta, jos se sen hylkää, sitä syytetään sekä kotona että ulkomailla sotaiseksi ja verenhimoiseksi, joka ei välitä ihmisten kärsimyksistä, ei omien eikä vieraitten. Lisäksi se hajottaa hallitusta jo nyt. Turvallisuusjohtajat vastustavat tulitaukosopimusta sillä perusteella, että se antaa Hamasille kuusi kuukautta rauhallista aikaa laajentaa armeijaansa, kouluttaa ja aseistaa sitä sekä linnoittautua alueelleen samaan tapaan kuin Hizbullah Libanonin eteläosassa. IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi ei ole ilmoittanut kantaansa sopimuksesta, mutta hän vastustaa suurta operaatiota Gazan kaistalle.
POLIITTISET TARKKAILIJAT uskovat, että Israelin hallitus ja ennen kaikkea Olmert hyväksyvät sopimuksen ilman fanfaareja, ilman lehdistötilaisuuksia, ja asioita hoitaa Egyptin suuntaan Amos Gilad, kuten hän on tehnyt neuvotellen salaisesti Omar Suleimanin kanssa. Aika näyttänee, miten tämä tulee vaikuttamaan Mahmoud Abbasin asemaan. Jotkut katsovat, että hänen asemansa vahvistuu, koska hän saa jalansijan Gazassa, mutta tämä tuskin tulee vahvistamaan Fatahin mahdollisuuksia päästä uudelleen valtaan Gazan kaistalla. (JP)
5. GAZAN VESIHALLITUS on tammikuun 24. päivästä lähtien laskenut 60 miljoonaa litraa osittain tai kokonaan puhdistamatonta jätevettä Välimereen, kertoi YK:n yhteistoiminta ja inhimillisten asian toimisto keskiviikkona. Raportissa kerrotaan, että jätevedet likaavat merenrannikkoa ja aiheuttavat terveyshaittoja kylpijöille meren rannalla sekä pyydystettävien kalojen kautta. Jätevedet leviävät rannikkoa pitkin pohjoiseen vaarantaen Ashkelonin rannikoita sekä kaupungin meriveden puhdistuslaitosta. Raportissa vaaditaan välittömiä tutkimuksia tapahtuneen seurausten selvittämiseksi. Raportin kirjoittaja syyttää, että Gazan laitokset eivät ole pystyneet puhdistamaan jätevesiään Israelin saartotoimien vuoksi, koska sähkövirta on ajoittain poikki eikä sähkölaitos saa tarpeeksi polttoainetta toimiakseen kunnolla. YK:n raportin mukaan Gazan vesihallitus tarvitsee 14 päivän yhtäjaksoisen sähkövirran jätevesien puhdistamiseksi. Toiseksi varaosia ei ole saatu saartotoimien vuoksi, kerrotaan YK:n raportissa. Gazan vesihallitus toimittaa asukkaille 130 miljoonaa kuutiometriä vettä vuodessa, josta 80 % menee jätevesiin.
ISRAELIN TURVALLISUUSJÄRJESTÖSTÄ ilmoitetaan JP:n toimittajalle E Z Waldoksille, että Gazan alue saa sähköä 200 megawatin normaalikulutuksesta päivittäin 141 megawattia, mikä nykyisin toimitetaan Israelista ja Egyptistä. Lisäksi turvallisuusmies ilmoittaa, että palestiinalaiset ovat pumpanneet jätevesiään mereen vuosikaudet, ei vain vuoden alusta, jolloin saarto alkoi. Hän selitti, etteivät jätevedet valu mereen noin vain, vaan ne kerätään altaisiin, joissa niitä on tarkoitus puhdistaa. Palestiinalaiset kuitenkin katsovat halvemmaksi pumpata niitä suoraan mereen, kuten tapahtuu. Hän myös katsoi, että Hamas valvoo nyt kaikkea Gazan kaistalla, joten sen velvollisuuksiin kuuluu löytää ratkaisu ongelmaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri Olmert on poliisin kiireisessä kuulustelussa tällä hetkellä varoituksen alaisena. Oikeuskansleri Mazuz antoi poliisille oikeuden kuulustella Olmertia 48 tunnin kuluessa syytöksistä lahjusten vastaanottamisesta amerikkalaiselta liikemieheltä. Myös Olmertin entinen kansliapäällikkö Shula Zaken on ollut kuulusteltavana. Asiasta kertoi Yedioth Ahronoth, jota Ynetnews lainaa artikkelissaan. Olmertin väitetään ottaneen vastaan lahjuksia sekä lahjoina että rahan muodossa Israelissa ja ulkomailla. Liikemies asuu nykyisin Israelissa ja hän avustaa poliisitutkimuksissa. Syytös on uusi, se tuli esille poliisin tutkiessa neljää aiempaa rikossyytettä. (Ynet)
- 100 000 palestiinalaista pakolaista aikoo marssia Libanonissa Israelin rajaa kohti toukokuun 14. päivänä kiinnittääkseen maailman huomion pakolaisten asemaansa Israelin 60. itsenäisyyspäivänä. PA:n Libanonissa asuva edustaja Zaki Abbas on työskennellyt viimeiset päivät organisoidakseen marssia ja pyrkinyt saamaan osanottajia kaikista Libanonin pakolaisleireistä. Fatahin tärkein edustaja Beirutissa Sultan Abu Aynain on myös mukana operaatiossa. Nämä kaksi ovat toimineet yhteistyössä PA:n vankeinasioita hoitavan ministerin Ziad Abu Einin kanssa, jonka suunnitelman mukaan palestiinalaisia kehotetaan ”hyökkäämään” Israeliin maalta, mereltä ja ilmasta protestiksi Israelin itsenäisyyspäivän vietosta. Heitä kehotetaan tulemaan maahan telttoineen ja tavaroineen YK:n lipun suojassa ja asettumaan asumaan paikoille, joissa he ennen asuivat. Sekä Länsirannan että Gazan palestiinalaisten odotetaan liittyvän marssiin Israelin sisällä. Palestiinalaiset ovat kovin sanoin tuominneet kaikki ulkomaiset vieraat, jotka osallistuvat Israelin 60-vuotisjuhliin, eikä PA:n johto päästä heitä tapaamaan johtajiaan Israelin vierailun yhteydessä. (JP)
- MONET kansaedustajat Israelissa ovat vaatineet Olmertia eroamaan uusien häntä vastaan nostettujen syytösten vuoksi. (JP)

Thursday, May 01, 2008

TORSTAI 01.05.08
1. TÄNÄÄN VAPUNPÄIVÄNÄ, jolloin ylioppilaat heittävät hetkeksi kirjansa nurkkaan ja juhlivat kevättä ja alkavaa kesää ja joissain maissa sotilaat marssivat esitellen tehokkaita tappovälineitään, Israelissa hiljennyttiin muistamaan niitä kuutta miljoonaa juutalaista, jotka menehtyivät natsien murhakoneistoissa, sekä kunnioittamaan niitä vielä elossa olevia, jotka uskalsivat nousta ylivoimaista vihollista vastaan tai täpärästi välttivät natsien kaasukammiot.
JUUTALAISILLA on nyt oma maa, jossa he – ainakin teoriassa – ovat turvassa, ja jonne he voivat paeta maailmassa uudelleen päätään nostavaa juutalaisvihaa.
VOISIMME KUITENKIN herättää kysymyksen, miten turvallinen Israelin maa sittenkään on? Joku juutalaisvihaaja asetti vastauksen tähän tapaan: On hyvä, että juutalaiset kokoontuvat yhteen paikkaan, koska siten heidät on helpompi tuhoa, koko kansa, ei vain yksilöitä.
Miten monta ystävää Israelin valtiolla lopulta on maailmassa? Tuomioita Israelille tulee sekä yksityisiltä valtioilta että kansainvälisiltä järjestöiltä. Iran uhoaa tuhoavansa Israelin heti, kun se saa siihen mahdollisuuden ja välineet. Koko Iranin kansa on valjastettu kuumeisesti rakentamaan tuhoaseita, joilla tuo päämäärä toteutettaisiin maailman katsellessa vaivautuneena ja ehkä vähän syyllisenäkin mutta lähes toimettomana sivusta.
Iranin tukemat, rahoittamat, aseistamat ja kouluttamat terrorijärjestöt toimivat Iranin etäispesäkkeinä, jotka käytännössä jo toteuttavat Iranin ajamaa ideologiaa.
YK ja sen alaiset neuvostot ovat keskittyneet laatimaan ja hyväksymään Israelia ja juutalaisia tuomitsevia päätöslauselmia, usein ns. kristittyjen maitten tukemina, vaikka niiden uskoisi yhtä lailla Israelin kanssa olevan huolissaan juutalais-kristillisen kulttuurin säilymisestä, jonka varassa koko länsimainen oikeuskäytäntö, sen moraali ja etiikka, lepää.
MONET YLIOPISTOT ja muut akateemiset järjestöt ja laitokset julkaisevat Israelia tuomitsevia julkilausumia ja päättävät Israelin tutkijoitten ja yliopistojen boikotoinnista, usein siksi, että niiden rahoitus tulee suurelta osin ellei pääosin islamilaisilta valtioilta tai yksityisiltä.
2. ONHAN ISRAELILLA rauhantoiveita, on rauhanprosesseja ja sopimusluonnoksia, joilla aseitten käyttö tulisi saada loppumaan. Mutta miten turvallisia ne lopulta ovat tälle pienelle maarääpäleelle? Ja mikä niiden päämääränä sittenkin on? Tuskin keskeisenä tavoitteena on Israelin turvallisuus, vaan kylmät hyötylaskelmat: Koska emme ole tarpeeksi vahvoja tuhoamaan sionistisen järjestelmän kerralla, tehdään se vaiheittain. Jasser Arafat suostui tähän Kairon kokouksessa 1974 ja sen ansiosta ”itseään vihaavien juutalaisten” suosiollisella tuella arabit pääsivät Israelin maan sydämeen: Ensin Gaza ja Jeriko, sitten muut arabi-enemmistöiset kaupungit ja kylät Juudeassa ja Samariassa, kruununa Jerusalem.
ISRAEL LUOPUI GAZASTA Ariel Sharonin utopistisen rauhannäyn harhauttamana, kuvitellen kansainvälisiin vakuutteluihin uskoen, että siitä kehittyisi edistyksen, kehityksen ja demokratian mallikappale, jota Juudea ja Samaria ja muutkin arabimaat voisivat seurata.
Siitä tuli kuolemanloukku Israelin kaupungeille ja kylille, joihin alueen primitiiviset aseet yltävät. Tulitauko, jota Egyptin johdolla tarjotaan Israelille, on Gazassa toimivien terrorijärjestöjen omien laskelmien mukaan vain taktinen ele niiden strategiassa, joitten päämäärä on sama kuin Iranin ja oikeauskoisten muslimien. Islamin profeetta Muhammed itse lausui totuuksia, joita jokaisen oikein uskovan tulee noudattaa: Islamin messias, mahdi, joka tulee lopettamaan maailmassa vallitsevan kaaoksen ja hallitsemaan koko maailmaa tuoden lopullisen rauhan ja edistyksen, ei tule, ennen kuin juutalaisten valta on murskattu.
USA:N PRESIDENTTI George W Bush painostaa Israelia alistumaan hänen laatimaansa aikatauluun ”rauhansopimuksen” solmimiseksi hänen virkakaudellaan, joka loppuu ensi vuoden tammikuussa. Tässä on toinen kuolemanloukku Israelille: Se pakotetaan maailman mahtivallan toimesta luovuttamaan Juudean ja Samarian sydänalueet arabiyhteisölle, josta pitäisi tulla itsenäinen valtio. Tämä tarkoittaisi sitä, että Israelin tulee vetää kaikki sotilaansa ja juutalaiset asukkaansa noilta luovutettavilta alueilta ja tuhota heidän sinne suurin ponnistuksin ja uhrauksin rakentamat kukoistavat kylät ja kaupungit. Lopulta myös Temppelivuori ja Jerusalem– ainakin sen arabienemmistöisiltä osiltaan - luovutettaisiin tuolle valtiolle, josta oletusten mukaan kehittyy fundamentalistinen, Iranin tapaan hallittu islamilainen teokratia. Tämä toisi Israelin väestönkeskittymät sen aseitten ja uhkausten piiriin kiristäen näin tehokkaasti saartorengasta Israelin ympärillä. Tämä saartorengas alkaa Pohjois-Afrikasta, Algeria, Marokko, Tunisia, Egypti, Etiopia, Somalia, Sudan, ja jatkuu Saudi Arabian ja Jordanian kautta Syyrian, Libanoniin, Irakiin ja Iraniin. Vastapainona ”hedelmälliselle kuunsirpille” tästä voitaisiin käyttää nimitystä ”kuoleman kuunsirppi”.(vrt. Ilm.14:14-20)
3. GAZASSA TOIMIVAT 12 terrorijärjestöä ilmoittivat eilen hyväksyvänsä Egyptin
neuvotteleman tulitaukosopimuksen Israelin kanssa, jonka Hamas ja Fatah ovat hyväksyneet.
JP:n uutisen mukaan tulitaukosopimuksen hyväksyminen helpottaisi neuvotteluja IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin ja PRC:n panttivankeudesta, joka alkoi kesäkuussa 2006. Sopimusluonnoksen mukaan Fatahin ”presidenttikaarti” 17 saisi oikeuden valvoa Rafahin rajaliikennettä Gazasta Egyptiin.
PALLO ON nyt Israelilla. Olmertin kannasta ei olla täysin tietoisia, mutta tuskinpa hän sitä vastustaa. Puolustusministeri Ehud Barak tiettävästi kannattaa sen hyväksymistä. Hamas on JP:n mukaan hyväksynyt kuuden kuukauden tulitauon ja pudottanut vaatimuksen Länsirannan kytkemiseksi siihen välittömästi. Olmertin kanslia väittää edelleen, ettei se neuvottele Hamasin kanssa suoraan eikä epäsuorasti, mutta näyttää olevan tosissaan tutkimassa sopimusluonnosta. Asialla alkaa olla kiire, sillä Bush tulee Israeliin 13. toukokuuta, osallistuu valtion 60-vuotisjuhliin ja matkustaa täältä Saudi Arabiaan juhlimaan maitten välillä 75 vuotta vallinnutta yhteistoimintaa. Sieltä Bush matkustaa Kairoon, joka haluaa osoittaa hyvää tahtoaan tulitaukosopimuksen muodossa päästäkseen taas USA:n suosioon. (JP)
4. GAZAN TERRORISTIT osallistuivat holokaustin muistojuhlaan Sderotissa laukomalla 15 Kassam-rakettia torstaiaamun aikana kymmeneen mennessä, jolloin sireenit soivat koko maassa kolmen minuutin hiljaisen muistohetken alkamiseksi. Raketit eivät onneksi saaneet mitään vahinkoa aikaan, mutta olivat muistutuksena, että on ihmisryhmiä, joille juutalaisten tuhoaminen on edelleen ykköstilalla. Sderotin muistojuhla siirrettiin tuhosta pelastuneitten toivomuksesta holokaust-muistomerkin luota suojattuun kulttuurikeskukseen.
USA:N ULKOMINISTERIÖN julkistaman muistion mukaan Iran on edelleen aktiivisin terrorismin tukija maailmassa. Iranin vaikutus tuntuu Irakissa ja Afganistanissa, mutta myös Venezuelassa. Raportissa luetellaan terrorijärjestöjä, joita Iran tukee. Fatahin alajärjestö Al-Aksa mainitaan yhtenä, vaikka se luonteeltaan on erilainen kuin Gazassa toimivat Hamas ja Islamic Jihad, mutta todetaan, että al-Aksa on muodollisesti Mahmoud Abbasin komennossa, mutta ettei se toimi hänen käskyvaltansa alaisena. Al-Aksa saa raportin mukaan aseita ja rahaa Hizbullahin kautta. Sen jäsenmäärän uskotaan olevan muutamia satoja, osa heistä Etelä Libanonissa.
MAAILMAN JUUTALAISJÄRJESTÖ (WJC) esittää toiveen, että Sveitsi peruuttaa usean miljardin USD arvoisen kaasusopimuksen Iranin kanssa. Sopimus Swiss Energytrading yhtiön (EGL) ja Iranin valion omistaman Iranin kansallisen kaasuyhtiön välillä on arvoltaan 28-42 miljardia USD.
IRAN LOPETTAA kaiken kaupankäynnin öljykaupoissa USA:n dollareilla. Iranin öljyntuotanto on toiseksi suurin OPEC:ssa. Tästä lähtien kaikki öljykaupat tulee hoitaa Eurolla tai Jenillä.
AZERBAIJAN pysäytti Venäjän toimittamat Iranin ydinlaitokseen tarkoitetut osat myöhään maaliskuussa, mutta ilmoittaa nyt, että toimitukset voivat jatkaa matkaansa. Azerbaijanin mukaan toimitusten kaikki paperit eivät olleet kunnossa, mutta sanoo kaiken olevan nyt järjestyksessä, joten osat voivat jatkaa matkaansa Iranin Bushehr-ydinlaitokseen, jota Venäjä rakentaa Persianlahden rannalle. USA pehmensi kantaansa Iranin ydinlaitoksiin, koska Iran suostui palauttamaan käytetyn polttoaineen Venäjälle. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- IAF kävi eilen tuhoamassa metalliverstaan kolmen helikopterin voimalla Rafahin kaupungin eteläosassa Gazassa, koska se valmisti Kassam-raketteja. Yksi ihminen kuoli ja kolme muuta haavoittui iskussa. Palestiinalaiset tulittivat helikoptereita, mutta ilman tulosta. Iskussa kuollut terroristi oli osallistunut Gilad Shalitin kidnappaamiseen. (Haaretz)
- HAMAS väittää, että juutalaiset suunnittelivat holokaustin voidakseen sen kautta surmata liikuntavammaiset juutalaiset. (JP)
- IDF haluaa sulkea Hebronin kehitysvammaisten koulun, koska sitä pyörittää Hamas. IDF:n mukaan koulua tukeva hyväntekeväisyysjärjestö Islamic Charitable Association on Hamasin peitejärjestö. (JP)
- PUOLAN massatuhopaikoilla vierailleista 15-17-vuotiaista israelilaisista nuorista 52 % uskoo, että Israelia uhkaa todellinen tuho, 30 % piti uhkaa vakavana. 91 % sanoi tiedostavansa antisemitismin maailmalla, vaikka 80 % ei ollutkaan sitä kokenut. (INN)

Wednesday, April 30, 2008

KESKIVIIKKO 30.04.08
1. ”ISRAEL JA SEN HALLITUS OVAT syvästi pahoillaan jokaisesta viattomasta siviilistä, jota haavoitetaan ja varsinkin äidistä ja hänen neljästä lapsestaan, jotka saivat surmansa”, sanoi pääministeri Ehud Olmert hallituksen istunnon alussa ja jatkoi: ”Olemme pahoillamme siitä. Olemme pahoillamme, että israelilaisia lapsia on haavoittunut vuosien aikana. Olemme pahoillamme pojasta (8-vuoden ikäisestä Osher Twitosta Sderotista), joka menetti äskettäin jalkansa Kassam-raketin iskussa. Olemme pahoillamme, että Hamas operoi siviiliasutuksen keskuksista pakottaen heidät osallistumaan sodankäyntiin.”
OLMERTIN TARKOITUKSENA lienee ollut tasoittaa edellisen päivän tiedostusvahinkoa, joka pääsi syntymään sillä, että Israelin selitys Beit Hanoun murhenäytelmään, jossa äiti neljän lapsensa kanssa menehtyi räjähdyksessä epäselvissä olosuhteissa, oli pahasti myöhässä. Uutinen IDF:n panssarin tykinammuksen aiheuttamista siviiliuhreista oli levinnyt pitkin maailmaa, joskin pari uutistoimistoa kutsui tapausta vielä kiistanalaiseksi. Yleisenä huomiona havaittiin kuitenkin, että Olmertin surunvalittelu vain vahvisti Israelin tuntemaa syyllisyyttä.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni puolestaan kertoi medialle, ettei vielä ole aika esittää valitteluja.
Olmert kertoi myös tiistain hallituksen istunnossa, että IDF:n eversti tutkii tapausta. Hän kertoi myös, että aamupäivän aikana Gazan terroristit ampuivat useita Kassam-rakettia Israeliin, maanantain aikana 18 rakettia, joista yksi tuhosi asuintalon. (JP)
2. ”ISRAELILLA VOI OLLA 200 ydinpommia, mutta meillä on 200 000 itsemurha-pommittajaa”, kertoi Hamas-johtaja Mahmoud Al-Zahar Gazassa eilen. ”Nämä itsemurha-pommittajat ovat valmiina räjäyttämään itsensä sionistien lähellä ansaitakseen marttyyri-kuoleman”, hän lisäsi. Al-Zahar puhui konferenssissa Gazassa. Hän ennakoi, että Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman julistaa tulitauon Israelin kanssa alkaneeksi ensi viikolla, jos ”sionistinen vihollinen hyväksyy sen”. Zahar esitti uhkauksia, että jos Israel ei hyväksy tulitaukoesitystä, se tulee maksamaan siitä kovan hinnan. Hän vetosi siihen, että he ovat saarroksissa oleva kansa, jolla ei ole muuta mahdollisuutta kuin käyttää kaikkia keinojaan suojellakseen itseään ”miehitykseltä” ja esitti epäilyn, että Israel voi yrittää kieroilla tulitauon aikana. Hän myös tunnusti, että aiempien tulitaukosopimusten aikana 2003 ja 2005 Hamas pystyi vahvistamaan asemiaan ja lisäämään aseistustaan, mikä lienee yksi vahvimmista Hamasin päämääristä tulitaukoon suostumisessa. (Ynet)
3. IDF:N SOTILASTIEDUSTELUN johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin kertoi tiedustelutietoihin perustuen, että Hamas suunnittelee massiivista loma-ajan hyökkäystä Israeliin. Hän kertoi, että Hamasin tarkoituksena on pyrkiä häiritsemään Israelin 60-vuotisjuhlia järjestämällä näyttävän terrori-iskun ensi viikolla. Hän viittasi Hamasin kommandoiskuun pari viikkoa sitten Kerem Shalomin terminaalia vastaan, jossa käytettiin USA:n lahjoittamia panssaroituja autoja, kiivasta kivääritulitusta sekä kranaatti-iskuja. Tässä hyökkäyksessä haavoittui 13 IDF:n sotilasta ja neljä hyökkääjää sai surmansa.
YADLIN KUVAILI, että Hamasin suunniteltu hyökkäys voi koostua useista osista. Siihen voi kuulua sala-ampujia sekä yritykset kidnapata IDF:n sotilaita. Toisena mahdollisuutena Yadlin näkee Hamasin yllyttävän ihmismassoja murtautumaan Israelin vastaisen turva-aidan läpi samaan tapaan kuin ne murtautuivat Egyptin puolelle 23. tammikuuta. Hän katsoo, että Egyptin päättäväisyys estää murtautumisen uusiminen ovat kääntäneet Hamasin huomion Israelin suuntaan, mikä samalla antaisi kaksinkertaisen hyödyn: sellaiset massaliikkeet kohdistuisivat sekä sotilaisiin että siviileihin ja toisaalta häiritsevät tai estävät avustuskuljetuksia Israelista Gazaan, mistä voidaan syyttää Israelia.
YADLIN TÄHDENSI, että kysymyksessä ei ole rauhansopimus, vaan tilapäinen tulitauko, joka kestää aluksi kuusi kuukautta ja jatkunee muutaman vuoden. Hamasin Damaskoksessa asuva ja toimiva johtaja Khaled Mashaal tunnustaa avoimesti, että Hamas tarvitsee sitä ryhmittyäkseen uudelleen, että se on vain taktinen ele järjestön strategiassa. (Ynet, JP)
4. KVARTETIN EDUSTAJAT, USA, YK, EU ja Venäjä, tapaavat toisensa kokouksessaan ensi perjantaina Lontoossa. Tilaisuudessa yhtenä tärkeimmistä aiheista on päättää suhtautumisesta Venäjän suunnitelmaan Lähi Idän rauhankokouksen järjestämisestä Moskovassa kesäkuussa, jonka tarkempi päivämäärä on vielä auki. Tilaisuuteen Lontoossa osallistuvat Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin lisäksi USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice, sekä muita johtavia virkailijoita ryhmän jäsenistä, YK:sta ja EU:sta.
ISRAEL ON tehnyt selväksi, ettei se ole innostunut Moskovan rauhankokoukseen osallistumisesta, mutta ei voine jäädä poiskaan, jos se toteutuu. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas puolestaan on ilmaissut suuren kiinnostuksensa siihen, koska hän elättelee toiveita, että se pystyisi lisäämään painostusta Israelille. Myöskään USA ei ole kovin innostunut asiasta, ja EU:n kanta on odotteleva. Moskovassa katsotaan, että sen järjestämä konferenssi tulisi olemaan jatkoa Annapolis-konferenssille, ei sen kilpailija. Mutta tarkkailijoille lienee selvää, että kysymyksessä on myös Moskovan pyrkimys lisätä vaikutusvaltaansa Lähi Idässä ja saada äänensä kuuluville sen asioita ratkaistessa. Moskovan konferenssissa kosketellaan myös Syyrian ja Israelin rauhankeskustelujen mahdollisuuksia.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni tavannee Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheitin Lontoossa PA:n tukijamaiden kokouksen yhteydessä. Livni arvosteli Egyptin tapaa valvoa Gazan vastaista rajaansa, mikä viilensi Livnin ja Gheitin välejä. (JP)
5. USA:N PRESIDENTTI George W Bush kertoi eilen, että USA rikkoi hiljaisuutensa Syyrian rakenteilla olevasta ydinlaitoksesta, jonka Israelin koneet tiettävästi tuhosivat 6. syyskuuta 2007, lisätäkseen painostusta Syyriaa, Irania ja Pohjois-Koreaa vastaan. Hän kertoi, että USA pidättäytyi julkistamasta tietojaan aiemmin peläten sen voivan aiheuttaa Syyrian vastatoimet. Bush puhui median edustajille Valkoisen talon ruusutarhassa lisäten, että Syyrian kostotoimien pelko on jo hälventynyt. Syyrian ydinlaitoksesta kerrottiin vain 22:lle kongressin jäsenelle heti IAF:n hyökkäyksen jälkeen, mutta kongressin painostuksen noustessa Bush katsoi parhaaksi esittää kongressille, mitä hallitus tietää asiasta. Bush osoitti sanansa sekä Iranille että Pohjois-Korealle vihjaillen, että ”USA tietää enemmän niiden ydinteollisuudesta, plutoniumhankkeista ja ydintietoisuuden levittämisestä enemmän kuin ne osaavat kuvitella”. Tällä hän haluaa painostaa näitä maata.
DEBKAFILE kiinnitti huomionsa Bushin käyttämään sanavalintaan. Hän ei puhunut ydinpommista vaan –aseesta, minkä Debkafile katsoo tarkoittavan sitä, että Syyrian ydinlaitoksessa olisi valmistettu vuodessa 1-2 ”likaista” ydinkärkeä. (JP)
6. PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA ”rauhankeskusteluissa” Israelin kanssa Ahmed Qureia työnsi Israelin pääneuvottelijan Tzipi Livnin esittämän karttapiirroksen vihaisena molemmin käsin pois pöydältä, jolle Livni oli sen levittänyt. Karttapiirroksessa esitettiin Livnin näkemys alueista, jotka Israel haluaa säilyttää itsellään: Suuret asuntokeskittymät, Jordanjoenlaakso ja Itä Jerusalem. Näin kertoo Ynet web-sivullaan. Neuvottelijat ovat sopineet täydellisestä uutissulusta neuvottelujen aikana vuotojen estämiseksi, mitkä voisivat vaikeuttaa keskusteluja. Vuotoja sieltä näyttää kuitenkin tapahtuvan tyypilliseen Lähi Idän tapaan. Tarkkailijat ovat ehättäneet ennakoimaan, että jos mielipide-erot ovat tuota luokkaa, USA:n johtajien on syytä pienentää odotuksiaan nopeasta läpimurrosta ”rauhankeskusteluissa”. Olmert vakuutti jokin aika sitten, että ”kysymys rajoista on yksinkertaisin, ja että niistä voidaan päättää hyvinkin nopealla aikataululla”. Keskusteluja seuraavat virkailijat kuitenkin varoittavat, että vaikeista asioista ei rajojen ohella liene edes kunnolla keskusteltu, ja ne koskevat Jerusalemin asemaa, pakolaisia, vesivaroja ja ennen kaikkea Temppelivuoren kysymystä.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kosketteli myös rajoja äskettäin eräässä lausunnossaan, jossa hän vaati erikoisjärjestelyjä Ben Gurionin lentokentän läheisyydessä. Tämä lentokenttähän on vain muutaman kilometrin päässä 1949 tulitaukolinjasta, jota PA pitää Israelin ja PA:n välisenä rajana ja josta se haluaa pitää kiinni. Jos suunnitellun Palestiinan valtion raja noudattelee tätä linjaa, Ben Gurionin lentokenttä olisi olalta laukaistavien it-ohjusten kantomatkan sisällä. Jo pelkkä uhkaus iskeä ohjuksin matkustajakoneeseen lopettaisi kansainvälisen lentoliikenteen sen kautta. Qureian kerrotaan vihaisena vastanneen Barakin lausuntoon, että Barak voi tietenkin puhua mitä haluaa, mutta rajoista keskustellaan ja niistä päätetään ”rauhankeskusteluissa”. ”Me tunnemme oikeutemme ja taistelemme niistä keinoilla, joita meillä on. Me hylkäämme minkä tahansa Israelin esittämän vaatimuksen tai asenteen koskien 1967 rajojen ulkopuolella olevia alueita,” on Qureian asenne. (Ynet)
7. UUTISOTSIKOITA
- KULJETUSMINISTERIÖ asettaa komitean tutkimaan esitystä, että autoliikenne kiellettäisiin kokonaan Jerusalemin vanhassa kaupunginosassa. Komiteassa on edustajia turismi- ja talousministeriöistä. Esityksessä tutkitaan useita vaihtoehtoja jalankulku- ja autoliikenteen erottamiseksi toisistaan tai autoliikenteen kieltämiseksi kokonaan. Tämä edellyttäisi paikoituksen lisäämistä ja -maksujen alentamista sydänalueen ulkopuolella. (Ynet)
- GAZAN TERRORISTIT ovat jatkaneet Kassam-rakettien ampumista Israelin puolelle. Eilen niitä ammuttiin lähes 20, tänä aamuna jo 8 Sderotiin ja Shaar Hanegevin aluekeskuksen alueille. Yksi raketti osui eilen lähelle herkkää laitosta Ashkelonissa. Sderotin pormestari Eli Moyal valittaa, että hallitus on hylännyt kaupungin oman onnensa nojaan, eikä näytä olevan kiinnostunut, mitä sille tapahtuu. Jotkut uutistoimistot ovat siirtäneet toimistojaan Sderotiin pystyäkseen paremmin seuraamaan tapahtumia siellä. (Ynet)
- Palestiinalaiset kivittivät israelilaista autoa Kalkiliyan lähellä, ei ihmisvahinkoja.
- ISRAELIN vasemmistolaiset aikovat ottaa osaa palestiinalaisten kanssa ”rauhanomaiseen intifadaan”. He osallistuvat toistuvasti palestiinalaisten kanssa sotilaiden ja juutalaisasukkaitten vastaisiin kahinoihin turva-aidan rakennustyömaalla Biliin lähellä ja varsinkin Hebronissa. (INN)
- 15 Kadima-kansanedustajaa vastustaa Olmertin Golanin luovutussuunnitelmia.

Tuesday, April 29, 2008

TIISTAI 29.04.08
1. NELJÄN LAPSEN JA HEIDÄN ÄITINSÄ kuolema Beit Hanoun palestiinalaiskylässä
maanantaiaamuna heidän valmistautuessaan nauttimaan aamiaista on levinnyt uutisena ympäri maailman versiona, jonka mukaan he saivat surmansa IDF:n panssarin ampumasta tykinammuksesta. IDF esittää toisenlaisen version tapahtumista: IAF:n helikopteri ampui ohjuksen kohti kahta havaitsemaansa terroristia Beit Hanoussa. Pian ohjuksen räjähdyksen jälkeen tuli toinen räjähdys, jonka aiheutti terroristien kantamat räjähdysaineet, joko pommin tai muussa muodossa. Räjähdysaineiden aiheuttama räjähdys tuhosi Abu Metakin kahden huoneen asunnon ja surmasi hänen perheensä. Äiti Miyasar ja hänen tyttärensä Rudi ja Hana, kuuden ja kolmen vuoden ikäisiä, sekä poikansa 4-vuotias Saleh ja 15-kuukauden ikäinen Mousab. ruhjoutuivat yhdessä kotinsa kanssa. Yksi 17-vuotias kadulla kulkija kuoli myös räjähdyksessä.
IDF EI VOINUT esittää todisteita toisesta räjähdyksestä mutta määräsi OC Gazan alueen komentajan prikaatikenraali Moshe Tamirin suorittamaan tarkka tutkimus tapahtumista ja esittämään tutkimustensa tulokset 48 tunnin kuluessa.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sanoi lausunnossaan, että Hamas on yksin vastuussa siitä, mitä tapahtui Beit Hanoun kylässä maanantaiaamuna, sillä se valvoo kaikkia operaatioita Gazan kaistalla, ja sen rakettimiehet toimivat asutuksen keskellä. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tuomitsi räjähdyksen, josta hän syytti Israelia sanoen sen pahentavan ilmapiiriä ja vaikeuttavan ”rauhankeskusteluja”. Hamasin pääministeri Haniyeh sanoi räjähdyksen vaikeuttavan paikallisia ja kansainvälisiä ponnisteluja saarron lopettamiseksi ja hyökkäysten lopettamiseksi. Hamasin terrorijohto vannoi kostoa.
IDF JATKOI operaatioittaan Gazassa maanantaipäivän ajan. Mutta niin tekivät myös Gazan terroristit. He ampuivat parikymmentä Kassam-rakettia Israelin puolelle maanantain aikana. Yksi raketti osui omakotitalon pihamaalle Sderotissa vahingoittaen taloa ja saaden asukkaita shokkiin. Yksi nyrjäytti nilkkansa juostessaan sirpalesuojaan.
TIISTAIAAMUN kuluessa terroristit ovat ampuneet kymmenkunta rakettia ja lisäksi kranaatteja Shar Hanegevin ja Eretzin lähelle. Ihmisvahingoista ei ole raportoitu. Terroristit yrittivät osua lapsiin, jotka olivat menossa kouluihin. (JP, Ynet)
2. PA:N OIKEUSISTUIN Hebronissa tuomitsi 25-vuotiaan PA:n poliisin Imad Saadan kuolemaan yhteistoiminnasta Israelin kanssa. Häntä syytetään tietojen vuotamisesta IDF:n sotilaille neljästä palestiinalaisesta pyssymiehestä, jotka saivat surmansa tulitaistelussa sotilaitten kanssa. Edellinen kuolemantuomio julistettiin samantapaisesta syytöksestä 2004, mutta sitä ei pantu täytäntöön. Mahmoud Abbasin tulee vahvistaa kuolemantuomio allekirjoituksellaan. Aiemmin tässä kuussa PA:n sotilastuomioistuin tuomitsi kuolemaan toisen poliisin, Thaer Rmailatin, havaittuaan hänen syyllistyneen toisen poliisin murhaan. Jos Saad teloitetaan teloitusryhmän toimesta ampumalla, hän on ensimmäinen ”yhteistoiminnasta Israelin kanssa” teloitettu vuoden 2001 jälkeen. Saad on tiettävästi myöntänyt syyllisyytensä, mutta hänen asianajajansa esittää lieventävänä asianhaarana sen, että Imad on perheen ainoa huoltaja. Hänen setänsä väitetään paenneen Israelin puolelle väitetyn ilmiantaja-renkaan paljastuttua. PA:n sotilaskomentaja Hebronissa kenraali Samih Saifi ilmaisi tyytyväisyytensä tuomioistuimen päätökseen, koska ”se toimii pelotteena ilmiantajille”. Hän kehotti kaikkia ilmiantoon syyllistyneitä ilmoittautumaan vapaaehtoisesti poliisille välttääkseen kuolemantuomion. PA:n aikana on tuomittu kaikkiaan 70 palestiinalaista kuolemaan, niistä kymmenkunta on teloitettu. Monia muita on murhattu PA:n selleissä tai järjestöjen kuten Fatah Tanzim ja al-Aksa toimesta ilman oikeudenkäyntiä. Muutama kuolemantuomio on muutettu elinkautiseksi vankeudeksi. (JP)
3. ISRAEL HALUAA lisäyksen YK:n valvontajoukkojen UNIFIL mandaattiin, joka sallisi niiden käyttävän voimaa muulloinkin kuin joutuessaan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, kuten nykyinen toimintaperiaatteiden pykälä 6 määrittelee. IDF on saanut tietoonsa useita tapauksia, joissa YK:n sotilaat ovat havainneet Hizbullahin pyssymiehiä Libanonin eteläosassa, mutta eivät ole puuttuneet asiaan tai edes raportoineet niistä. IDF viittaa yhteen tapaukseen, jossa UNIFIL:n sotilaat havaitsivat epäilyttävän, aseilla lastatun pik-up auton, jonka jäljessä tulia kaksi muuta autoa täynnä aseistettuja miehiä. Mutta sen sijaan, että YK:n sotilaat olisivat puuttuneet tilanteeseen, ne vetäytyivät paikalta antaen autojen mennä. Täyttä raporttia tapahtumasta ei ole annettu YK:n turvallisuusneuvostolle, sanovat puolustus-ministeriön virkailijat. Israel aikoo ottaa asian esille YK:ssa, vaikka tietävätkin, että UNIFIL:n mandaattiin tuskin saadaan muutosta aikaan.
ISRAELIN TOINEN huoli, joka koskee YK:n valvontatoimia Libanonissa, on pelko, että YK:n jäsenmaat alkavat vetää sotilaitaan pois Libanonista sen epävarman poliittisen tilanteen vuoksi. Pelkoja aiheuttaa se, että sama tendenssi on menossa Afganistanissa ja Irakissa.JP
4. IDF POISTI YHDEN TÄRKEIMMISTÄ TIESULUISTAAN maanantaina Nablusin itäpuolella, kuten termi kuuluu: ”Vahvistaakseen presidentti Mahmoud Abbasin asemaa”. Tiesulkua kutsutaan nimellä Checkpoint 804 ja kuului IDF:n asettamaan saartorenkaaseen Nablusin ympärillä. Saarto on ollut Nablusin ympärillä vuoden päivät, jonka aikana se on ollut tehokkaasti eristettynä muista osista Juudeaa ja Samariaa. Nablusin kaupunki on yksi pahimmista terrorismin, Hamasin ja Islamic Jihadin terroristien, pesäpaikoista. Armeijan edustaja toteaa, että jos hyökkäykset kaupungista uusiutuvat, IDF tulee harkitsemaan tiesulun asettamisesta uudelleen riippumatta siitä, kaatuuko Abbas vai ei sen seurauksena. Tiesulun poistaminen helpottaa ja nopeuttaa Nablusin ulkopuolisten kylien n. 35 000 asukkaan asioimista kaupungin sairaaloissa, kauppakeskuksessa ja työtä etsiessään. Tie on ollut ajoittain kokonaan suljettuna terrorismin pelossa pakottaen asukkaat etsimään sivuteitä. (JP)
5. EGYPTI JATKAA diplomaattisia ponnistelujaan tulitauon saamiseksi Israelin ja Gazan kaistalla toimivien terrorijärjestöjen Hamas, Islamic Jihad, al-Aksa ja PRC:N välille. Terrorijärjestöjen edustajat lienevät jo Kairossa, vaikka varsinaisten keskustelujen otaksutaan alkavan keskiviikkona niiden ja Egyptin viranomaisten kesken. Hamas suostui kuuden kuukauden tilapäiseen tulen lopettamiseen, mutta toisten terrorijärjestöjen kanta selvinnee huomenna. Miten Gazassa ja Siinailla toimiva al-Qaidan salainen ryhmä toimii, on arvoitus. Hamasin vaatimuksena on, että tulitauko ulotetaan myöhemmin myös Juudeaan ja Samariaan, ja että IDF lopettaa kaikki iskunsa ja operaationsa ensin Gazassa ja myöhemmin myös Länsirannalla.
FATAHIA EI ole kutsuttu Kairon keskusteluihin, mutta sen edustaja Nabil Amr seuraa keskusteluja tarkasti ja raportoi niistä PA:lle Ramallahiin. (JP)
6. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas antoi lausunnon, jonka mukaan PA boikotoi presidenttejä, pääministereitä ja muita kansajohtajia, jotka ottavat osaa Israelin 60-vuotisjuhliin toukokuun puolivälissä. Tämä tarkoittaa sitä, että PA:n johtavat virkailijat ja poliitikot eivät ole tavattavissa, jos joku noista johtajista haluaa tavata heitä Ramallahissa. Ei ole tiedossa, onko joku suunnitellut Ramallahin kierrosta Israelin matkansa yhteyteen. Tämä on melkoinen kummajainen PA:n ja Israelin johtajien välisissä suhteissa. Abbas vakuuttaa rauhantahtoaan ja vilpitöntä haluaan rakentaa yhteyttä Israelin kanssa, mutta tämä asettaa suuren kysymysmerkin Abbasin vilpittömyyden eteen. Mistähän johtunee, että tämä halvaantuneeksi aasiksi joskus nimitetty johtajan nimeä kantava entinen terroristi saa kaikessa rauhassa päästellä ulos mitä sylki suuhun tuo. Luulisi Olmertinkin, jonka sanotaan olevan enemmän vasemmistolainen kuin vasemmistolaiset, jopa marxilainen Meretzkin, kaikesta ”rauhantahdostaan millä hyvänsä” näkevän Abbasin todellisen minän. Vai tietääkö Olmert Abbasin todellisista tavoitteista jotain, joita kansa ei tiedä? Vai onko Olmertin politiikan päämääränä sittenkin vain oman aseman säilyttäminen, kuten hänen arvostelijansa syyttävät? Olkoon miten tahansa, Abbas aikoo kuitenkin tavata presidentti Bushin Kairossa Israelin 60-vuotisjuhlien jälkeen. (Ynet)
7. YNETIN KOLUMNISTI Eitan Haber kyselee, mikä on mennyt Shas-puolueeseen, että sen merkittävät poliitikot ovat jatkuvasti joko poliisin tutkimusten alaisina, odottamassa oikeudenkäyntiä tai jo saaneet tuomionsa. Monet muistanevat vielä Shasin entisen puheenjohtajan Aryeh Derin, joka tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen muutama vuosi sitten, ja jonka hän kärsi vetäytyen pois politiikasta. Uransa tähtihetkinä Israelissa todettiin, ettei Israelissa pystytä päättämään mistään suurista kysymyksistä ilman Derin mukanaoloa. Viimeisin skandaali koskee Shlomo Benizriä, joka tuomittiin 18 kuukaudeksi vankilaan ja menettämään ”moraalisen turmeltuneisuutensa” (turpitude) vuoksi paikkansa Knessetissä. Haber valittaa Shasin alennustilaa ja ihmettelee, miten Deri, jota pidetään yhtenä kyvykkäimmistä poliitikoista, mitä Israelilla on ollut, vajosi niiden joukkoon, joille valta meni päähän ja antoi heille tunnun, että he ovat koskemattomia ja voivat tehdä mitä lystäävät. Tämä on tietenkin perua vasemmiston valtakaudelta, jolloin muotoutui nykyinen hylättävä käytäntö. Vasemmisto oli silloin valtansa tunnossa ja sen kautta maata hallitsivat eliitti-luokkaan kuuluvat poliitikot. Koska yhteiskunnan kaikki osat olivat – kuten ovat vieläkin - vasemmiston valvonnassa, vasemmistopoliitikkojen toimia ei juuri tutkittu, tai jos tutkittiin, poliisi sulki heidän kansionsa ylemmän johdon määräyksestä. (Ynet)
BENIZRIN PAIKKA Knessetissä tuli antaa seuraavana listassa olevalle Etiopiasta muuttaneelle rabbi Mazor Bayanalle, mutta Knessetin lakimiehet havaitsivat, että Bayana toimii Beersheban rabbin ominaisuudessa siviilivirkamiehenä eikä siten ole juridisesti kelvollinen Knessetin jäsenyyteen. (JP)
8. CIA PALJASTAA, että Syyrian ydinlaitos olisi muutaman viikon tai kuukauden kuluttua valmistumisestaan pystynyt tuottamaan plutoniumia 1-2 ydinpommia varten vuodessa.

Monday, April 28, 2008

MAANANTAI 28.04.08
1. USA PAINOSTAA Israelia solmimaan Gazan tulitauon Hamasin kanssa ennen presidentti George Bushin Israelin vierailua toukokuun 14. päivänä. USA:n asenne on samalla tavoin skitsofreeninen Israelia kohtaan kuin Englannin siirtomaahallituksen mandaatin aikana. Se haluaa antaa ulospäin kuvan neutraalisuudesta, mutta käytännössä toimii omien poliittisten tai diplomaattisten päämääriensä mukaan. USA:n johto ilmoittaa toistuvasti, ettei se puutu Israelin sisäisiin asioihin eikä sen päätöksentekoon, mutta mitä muuta tällainen painostus on kuin niihin puuttumista? Israel on kaikesta myönteisestä retoriikasta huolimatta vain sivujuonne maailmanvallan Lähi Idän politiikassa, joka puolestaan on pahasti kytkyessä länsivalloille elintärkeän Lähi Idän tärkeimmän vientiartikkelin öljyn saatavuuteen.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice lupaa matkustaa Israeliin ensi viikolla tarkistaakseen, että asiat alkavat olla kohdallaan Bushin toukokuun vierailua varten. Gazan tilanteen rauhoittuminen on taas elintärkeä ”rauhansopimuksen” saamiseksi allekirjoitus-kuntoon kuluvan vuoden aikana, vaikka toisaalta katsotaankin, että tulitaukosopimus Hamasin kanssa vahvistaa sitä poliittisesti ja heikentää Fatahia ja Palestiinan Auktoriteettia.
EGYPTIN tiedustelupäällikkö Omar Suleiman siirsi Jerusalemin matkaansa ensi viikkoon saadakseen sitä ennen Gazan pienemmät terrorijärjestöt mukaan tulitaukosopimukseen. Hän uskoo saavansa vastaukset järjestöiltä keskiviikkona ja esittelee tulokset Israelille ensi viikon alussa, mikä mahdollistaisi tulitaukosopimuksen valmistumisen Bushin vierailuun.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN diplomaattisen-turvallisuusosaston johtaja Yoav Galant työskentelee asian kimpussa. IDF:n johto vastustaa sen operaatioitten lopettamista Gazassa, eikä Galant itsekään ole varma tulitauon mielekkyydestä, koska se sallii Hamasin jatkavan armeijansa kasvattamista ja kouluttamista sekä asehankintoja ja -valmistusta omissa pajoissa. Päätöstä tehtäessä on kuitenkin huomioitava diplomaattiset yhteydet sekä USA:n että Egyptin johdon kanssa, joka on panostanut runsaasti aikaansa ja arvovaltaansa sopimuksen saamiseksi aikaan. Sopimus hyödyttäisi myös Egyptiä. Egyptin ulkoministeriön puhemies, joka keskusteli asioista Israelin johtajien kanssa sunnuntaina, sanoi Israelin hallituksen jyrkkien lausuntojen olleen enemmän propagandaa, eikä Israel käytännössä vastusta keskusteluja – ainakaan epäsuorasti – Hamasin kanssa.
TILANNE todella muistuttaa käärmeen ajamista putkeen, tässä tapauksessa kahden samaan putkeen, mutta eri päistä. (JP)
2. TURKKI TYÖSKENTELEE Syyrian sarallaan saadakseen keskustelut käyntiin Israelin ja Syyrian johdon välillä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan matkustanee ensi lauantaina Damaskokseen, jossa hän tapaa presidentti Bashar Assadin. Samaan aikaan Turkki lähettänee tärkeimmän poliittisen neuvonantajansa Ahmet Davutoglun johtaman delegaation Jerusalemiin saadakseen suoran tuntuman poliittiseen ilmapiiriin Israelissa. Davutoglu on tiettävästi ollut johtavassa asemassa viestien välittämiseksi Olmertin ja Assadin välillä. Hänen matkansa tarkoituksena on järjestää ulkoministeritason keskustelut Syyrian ja Israelin välillä, vaikka Bashar Assad epäileekin, että aika olisi kypsä suoraan kontaktiin. Assad pelkää keskustelujen epäonnistumista, mikä heikentäisi hänen omaa horjuvaa asemaansa Syyrian johdossa. Toisaalta Assad haluaa julkisia keskusteluja, jotka käytäisiin USA:n johdolla. Hän esitteli näitä ajatuksiaan Al-Watan lehden haastattelussa. Olmert puolestaan haluaa keskusteluja käytävän julkisuuden ulkopuolella.
OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu esitti kärkevää arvostelua Olmertin tarjouksesta koko Golanin luovuttamisesta jo ennen neuvotteluja, mitä hän kutsui ”amatöörimäiseksi” ja vastuuntunnottomaksi tavaksi. ”Ei tämä ole oikea tapa rakentaa rauhaa”, hän sanoi. Olmert vastasi tähän välittömästi väittäen, että se oli Netanyahu, joka tarjosi Golania Syyrialle jo ennen keskusteluja, Hebronin PA:lle ja lupasi suuria osia Juudeasta ja Samariasta Wye-sopimuksen puitteissa Arafatille kutsuen tätä ”ystäväksi”. Netanyahu opetti Olmertille historiaa todeten Olmertin johtavan kansaa harhaan väittäessään vastoin tosiasioita Netanyahun tarjonneen Golania Syyrialle ennen neuvotteluja, koska yhteydet Syyrian kanssa katkesivat Netanyahun vaatiessa Golanin ylängön omistuksen säilymistä Israelilla. Hän kutsui Olmertia Israelin maan ”sarjaluovuttajaksi”, ja että hänen yksipuoliset myönnytyksensä PA:lle vahingoittamat maan turvallisuutta. (JP)
3. MAAILMANPANKKI löysi lopultakin syyn, minkä johdosta elintaso ja ihmisten hyvinvointi ei edisty Länsirannalla, kuten palestiinalaiset kutsuvat Juudeaa ja Samariaa. Eikä liene mitenkään vaikea arvata, että Israelhan se on taas syntipukki (scape goat). Positiivinen kanta oli ilmeinen Annapolis-konferenssissa, ja sen vanavedessä PA:n tukijamaat kilvan lupautuivat jakamaan miljardejaan, kokonaissumman noustessa 7.7 miljardiin USD. Mutta kaikesta hyvästä tahdosta ja anteliaisuudesta huolimatta odotettu kahdella luvulla ilmoitetusta kasvusta on odotettavissa korkeintaan 3 %:n kasvu, minkä asiantuntijat sanovat tarkoittavan sitä, että suuresta syntyvyydestä ja lisääntymisestä johtuen kasvu on pysähtynyt ellei peräti negatiivinen. Maailmanpankki katsoo tämän johtuvan Israelin asettamista liikkumisen rajoituksista Juudean ja Samarian teillä ja poluilla. Tämä on melkoisen yksioikoinen huomio, sillä omien havaintojeni mukaan ihmiset työskentelevät enimmäkseen joko istuen tai pysyen paikoillaan, ei matkustellen pitkin maata. Jos tarkastuksia teillä tehdäänkin, eivät ne estä tavaroitten kuljettamista paikasta toiseen, korkeintaan vähän viivyttävät. Toisaalta ei Israel tarkista teillä liikkuvia ajoneuvoja ja jalankulkijoita kiusaamisen halusta, vaan siksi, että sen ansiosta terrorismi – varsinkin itsemurhaiskut – ovat vähentyneet radikaalisti. Yrityksiä ja yrittäjiä on ollut jatkuvasti, mutta ne ovat kilpistyneet IDF:n tehokkaaseen valvontaan.
ON KÄSITTÄMÄTÖNTÄ, miksei Maailmanpankki ja maailman yleinen mielipide aseta syyttävää sormeaan sinne, jossa todelliset syyt ovat. Miksi maailmassa ei vaadita PA:n asennekasvatuksen ja koululaitoksen israelilaisia ja juutalaisia halventavan ja vihaan heitä kohtaan kiihottavan opetuksen täydellistä uusimista? Miksi palestiinalaisessa yhteiskunnassa palvotaan edelleen ”kuolemankulttuuria”, ihannoidaan ”marttyyriutta”, mikä käytännössä tarkoittaa terrorismia? Miksi siihen syyllistyy PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka julistaa suruaikoja surmansa saaneille ”marttyyreille”, lukuisten siviilien murhaajille? Miksi maailman - tai edes Israelin - johto ei puutu asiaan, vaan katsoo oikeaksi, että Abbas tyynnyttelee ja mairittelee länsimaitten johtajia huonolla englanninkielellään, mutta esittää päinvastaista puhuessaan arabeille ja muslimeille omalla kielellään? (JP)
4. HAMAS VÄITTÄÄ, ettei Gazan kaistalla ole polttoöljyä sairaaloille ja muille laitoksille eikä bensiiniä tai dieseliä autoihin, jonka johdosta kansan sairaat ja vähäosaiset kärsivät ja kuolevat joko hoidon tai ruuan puutteesta. Samaa väittää YK ja EU asiamiestensä kautta. Viimeksi EU sanoo lopettaneensa avustustyönsä Gazassa, koska Israel ei anna sille polttoainetta ajoneuvoihin. Tätä nuo kansainväliset järjestöt toitottavat maailmalle.
UUTISET ISRAELISSA kuitenkin kertovat, että rekka-autoja ja öljytankkereita menee kohti Gazan kaistaa sadoittain joka päivä. Polttoaineita ja dieseliä ei yleensä ajeta suoraan Gazan kaistalle ihan turvallisuussyistä, vaan ne tankataan varastoihin Nahal Oz terminaalissa, josta palestiinalaiset tankkerit hakevat niitä jaettaviksi eri kohteisiin. Gazan kansa huolehtimisesta on kuitenkin tehty poliittinen pelinappula. Hamasille on tärkeää osoittaa, ettei Israel päästä tarpeeksi tarvikkeita Gazaan, siispä asetetaan sille esteitä. Tämän maanantaiaamun uutinen kertoo, että Hamasin pyssymiehet ja kivittäjät estivät palestiinalaisten tankkiautojen pääsyn Nahal Oz terminaaliin hakemaan polttoainetta, joka oli tarkoitettu YK:n hätäapu- ja työhallinnon (UNRWA) ja sairaaloiden tarpeisiin. Kymmenittäin palestiinalaisia kivitti ja tulitti tankkiautoja vahingoittaen niitä ja särkien tuulilaseja pakottaen ne palaamaan tyhjinä. PA:n polttoaineista huolehtiva hallitus ja Israel solmiman sopimuksen mukaan Israel toimittaa 250 000 litraa polttoainetta UNRWA:n käyttöön, jotta se voi jakaa avustuksiaan yli puolelle miljoonalle Gazan asukkaalle. PA:n terveysministeri syyttää, että Hamas estää polttoaineitten jakelun sairaaloille ja klinikoille Gazassa. Silminnäkijöitten mukaan on tapauksia, joissa Hamasin pyssymiehet ovat kaapanneet juuri tankkinsa täyttäneet tankkiautot ja ohjanneet ne omiin varastoihinsa.
ISRAELISSA on havainnoitu pienellä ironialla, että ehkä ensimmäisen kerran – joskin hyvin haluttomasti – EU on myöntänyt UNRWA:n tapaan Hamasin estävän avustustarvikkeiden ja polttoaineitten pääsyn kohteisiinsa tai kaappaavan niitä omiin tarkoituksiinsa. (JP)
5. ”TULITAUKO Gazan kaistan taisteluissa on taktinen osa Hamasin strategiaa, josta se ei ole missään vaiheessa luopunut tai sitä muuttanut”, totesi Hamasin Damaskoksessa toimiva Hamasin ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal viikonlopun aikana Qatarissa Al-Jazeeran TV-yhtiön uutislähetyksessä. JP:n kolumnisti Calev Ben-David tutkii artikkelissaan, mitä Hamasin tulitaukoesitys itse asiassa merkitsee. Hän viittaa arabiankielisiin sanavalintoihin, joilla asian merkitystä pystytään muuttamaan. Ben-David selittää, että lyhytaikaisesta tulen pysäyttämisestä käytetään nimitystä ”tahadiya”. Se on taktinen toimi molemmin puolin, jonka aikana on mahdollista ryhmitellä joukkojaan uudelleen. Pitkä-aikaisemmasta tulitauosta käytetään nimitystä ”hudna”, jota Hamas ei tarjoa Israelille.
BEN-DAVID (Davidin poika) selittää, että koska Hamas on pahasti kansainvälisessä boikotissa, mitä ei edes Jimmy Carterin välitysyritykset voineet auttaa, Hamas on valmis lyhytaikaiseen tulen lopettamiseen. Hamas haluaa saada Egyptiin johtavan Rafahin terminaalin Gazan puolen valvonnan kokonaan itselleen, mikä mahdollistaisi tarvikkeiden, myös aseitten, kuljetukset Siinailta Gazaan. Tämän saamiseksi Hamas on valmis tulitaukoon. Toinen valtti sillä on kidnappaamansa IDF:n sotilas Gilad Shalit, josta se voisi luopua hyvää korvausta vastaan. Kolmantena pakotteena Hamas kurjistaa omaa kansaansa estäen avustusten pääsemisen apua tarvitseville. Kaiken takana on kuitenkin Hamasin muuttumaton strategia, johon kuuluu Israelin vahingoittaminen ja lopulta tuhoaminen keinoista välittämättä.
TÄMÄN TAKIA Israel on kahden kovan välissä, suostuako tilapäiseen tahadiyaan. (JP)
6. NELJÄ LASTA ja äiti kuoli IDF:n ammuksen sirpaleista Beit Hanoussa Gazassa IDF:n operaation aikana, lisäksi 10 ihmistä haavoittui. Terroristit ovat ampuneet ainakin 5 rakettia ja 7 kranaattia Israeliin aamun kuluessa. Yksi terroristi kuoli ja IDF:n sotilas haavoittui. (Ynet)
7. AMOS-3 tiedonvälityssatelliitti ammuttiin onnistuneesti Baikonurin cosmodrome asemalta Kazakhstanissa sopivasti ennen Israelin 60-vuotispäivää 14.05.08. (Ynet)

Sunday, April 27, 2008

SUNNUNTAI 27.04.08
1. ”EMME TARVITSE USA:n lupaa aloittaaksemme suorat neuvottelut Syyrian kanssa”. kertoo JP:n etusivun artikkeli Mark Weissin mukaan. Weiss kertoo saaneensa tiedon viranomaisilta Jerusalemissa, kertomatta kuka ja minkä arvoinen viranomainen. Israelilla ei ole ollut suoraa kontaktia Syyrian kanssa vuoden 2000 jälkeen, jolloin keskustelut Syyrian ja silloisen Israelin pääministeri Ehud Barakin kanssa keskeytyivät. Israel ei myöskään ole antanut virallista lausuntoa tai reaktiota Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin yrityksiin saada Syyria ja Israel suoriin rauhanneuvotteluihin. Syyrian presidentti Bashar Assad kiitti Erdogania hänen yrityksistään ja lisäsi, että Syyria on valmis osallistumaan mihin hyvänsä aloitteeseen, joka lisää turvallisuutta ja vakavuutta alueelle.
ERDOGAN EHDOTTAA, että keskustelut aloitettaisiin alemmalla virkamiestasolla, ja jos ne onnistuvat, niitä jatketaan korkeammalla tasolla. Vuoden 2000 rauhankeskusteluissa yksi suurimmista ongelmista lienee ollut Syyrian vaatimus, että Israel luovuttaa Syyrialle koko Golanin alueen aivan Kinneretin rantaviivaan saakka, mitä Israel vastustaa.
PÄÄMINISTERI Olmert on lähettänyt Assadille useita viestejä Turkin kautta, mutta ei ole missään vaiheessa paljastanut, mikä niiden sisältö oli. Viimeisten huhujen mukaan Olmert on luvannut, että hän on valmis luovuttamaan Golanin ylängön kokonaisuudessaan. (JP)
2. MITEN SATTUIKAAN, että tiedot Olmertin salaisista tarjouksista, joihin hänellä ei ole minkäänlaista oikeutta tai kansan tukea edes omassa puolueessaan, tulivat julkisuuteen samaan aikaan kuin USA:N CIA esitteli kongressille tiedot IAF:n ohjusiskusta Syyrian keskeneräistä ydinvoimalaa vastaan tammikuun 6. 2007. Israelin johto ei ollut onnellinen CIA:n paljastuksista kongressille, koska sen pelättiin paljastavan samalla Israelin salaisuuksia, jotka se haluaa pitää omana tietonaan. Kysymyksessä voivat olla IAF:n käyttämät tekniset huippusalaiset järjestelmät, joilla Syyrian ilmavalvonnan viimeistä huutoa olevat tutkat pimennettiin. Syyrian johto sai tietää IAF:n iskusta vasta sitten, kun koneet olivat palanneet turvallisesti tukikohtiinsa Israelissa onnistuneen ohjusiskun jälkeen. Tämä voi antaa Syyrialle motiivin kostoiskuun, jos ei sotilaalliseen niin ainakin jollain muulla tasolla. Se yhdessä Imaad Mughniyehin salamurhan kanssa 13.02.08 Syyrian pääkaupungissa Syyrian turvallisuuspoliisin nenän edessä, on Syyrialle suuri kasvojen menetys, mitä arabimaailmassa pidetään anteeksiantamattomana ja mikä vaatii hyvitystä. Debkafile kertoo lisäksi, että Khaled Mashaalin toimistopäällikkö Damaskoksessa Hisham Faiz Abu Libda kuoli hämärissä olosuhteissa ”hit-and-run” auto-onnettomuudessa. (JP)
3. ”VOIN TURVALLISESTI sanoa, että Israelin kansa tietää hallituksensa puolustavan
sitä ja sen johdon huolehtivan sen turvallisuudesta ja tulevaisuudesta”, kertoi pääministeri Ehud Olmert osallistuessaan pessah-ajan päättymisjuhlallisuuksiin lauantai-iltana Ofakimin kaupungissa maan eteläosassa. Olmert päätti pääsiäislomansa turvallisesti Golanilla, kuin voidakseen tehdä sen vielä niin kauan, kuin se kuuluu Israelin hallintoalueeseen.
OLMERTIN lausunto kuulostaa kuitenkin kovin ontolta, sillä Israelin kansa muistaa varsin hyvin, ettei sen hallitus eikä johto pystynyt huolehtimaan kansansa turvallisuudesta ollenkaan Hizbullahin ampumien neljä tuhannen raketin karkottaessa lähes miljoona ihmistä maan pohjoisosista viimeisen Libanonin sodan aikana. Israelin kansa tietää myös varsin hyvin, että maassa vierailevat ulkomaiset vieraat syyttävät maan nykyistä hallitusta ja poliittista johtoa pelkuruudesta, kuten eräs merkittävä USA:n poliitikko totesi. Tämä lausunto tuli havaintona tapaan, millä Israelin hallitus ja puolustusministeriö vastaavat jatkuvaan Hamasin rakettituleen Gazasta Israelin kaupunkeihin ja kyliin turva-aidan läheisyydessä. Olmert lupasi puheessaan Ofakimissa jatkaa poliittisia ponnistelujaan kansan turvallisuuden parantamiseksi.
Kansan reaktioita voi tarkastella osoitteesta:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3536163,00.html , varsinkin sen palauteosasta.
3. SYYRIA KIELTÄÄ, että Pohjois-Korea olisi avustanut Syyriaa sen ydinohjelmassa. Syyrian presidentti Bashar Assad pilkkasi USA:n väitteitä, että IAF:n tuhoama rakennelma Tibnassa Syyrian pohjoisosassa oli rakenteilla oleva ydinvoimala ja vakuutti, että se oli käyttämätön sotilaallinen rakennus. Assad pyrki osoittamaan logiikan puutteita USA:n väitteissä, sillä ”jos se oli salainen ydinlaitos, sitä tuskin olisi jätetty vartioimatta ja ilman ilmapuolustusta”. Assad puhui näitä Al-Watan lehdelle antamassaan haastattelussa Qatarissa. Hän ei suoraan ottanut kantaa väitteisiin, että Pohjois-Korea auttoi Syyriaa ydintutkimuksissa.
USA:n viranomaiset saivat ensimmäiset tiedot Pohjois-korean ja Syyrian yhteistyöstä Ydintutkimuksen alalla vuonna 2003. Kriittinen todiste saatiin viime vuonna lukuisista valokuvista Tibnan laitoksesta sekä ulkoa että sisältä. Syyria yritti hävittää kaikki todisteet rakennuspaikalta siivoamalla pois ohjusiskujen jäljet ja pystyttämällä paikalle uuden rakennuksen kovalla kiireellä.
YK:N YDINVALVONTATOIMISTON IAEA pääjohtaja Mohammed ElBaradei syyttä Israelia, että se hävitti paikalta kaikki todisteet väittämästään ydinvoimalasta sekä syytti Yhdysvaltoja, ettei se antanut hankkimiaan tietoja Syyrian ydinlaitoksesta IAEA:n käyttöön. Hänen mielestään IAF:n isku rakennukseen, jonka väitettiin olleen lähes valmis Pohjois-Korean mallin mukaan rakennettu ydinvoimala, esti hänen johtamaansa laitosta suorittamasta vertailevia tutkimuksia alueella. USA tunnustaa, ettei paikalta ole löydetty merkkejä plutoniumista tai muista ydinaineista, ja toteaa, ettei USA tehnyt iskua, ja että vaikka se oli tietoinen iskusta ennen sen suorittamista, se ei hyväksynyt sitä. (JP)
4. HAMAS JA ISLAMIC JIHAD ilmoittavat vastuunsa kahden israelilaisen turvallisuusmiehen murhaan Nitzane Shalomin teollisuusalueen sisäänkäynnin lähellä perjantaina. IDF:n antaman ilmoituksen mukaan murhaaja tuli Tulkarmista, palestiinalaisesta kaupungista, joka on lähellä teollisuusaluetta. Kolmas paikalla ollut turvallisuusmies pakeni paikalta. Myös Fatahin alaosasto al-Aksa ilmoittaa osallisuutensa murhaan. Murhaaja pakeni paikalta takaisin Tulkarmiin. Alustavissa tutkimuksissa on havaittu, että yksi turvamiehistä oli unohtanut aseensa autoonsa ja ainakin yhdeltä puuttui suojaliivi. IDF:n edustaja ihmettelee, miten kolme aseistettua turvamiestä, vaikka yhdeltä puuttuikin ase, eivät pystyneet estämään murhaajaa suorittamasta tekoaan, ja miksi yksi heistä pakeni paikalta. IDF ilmoittaa aloittaneensa murhatutkimukset ja toteaa saavansa murhaajan kiinni.
PA:N ULKOMINISTERI Riad al-Malki tuomitsi murhan sanoen sen estävän PA:n hallitusta ottamaan täyden vastuun Länsirannan turvallisuudesta. Murha hämmensi myös Mahmoud Abbasin vaatimuksia suuremmasta liikkumisvapaudesta Juudeassa ja Samariassa sekä hänen hallituksensa uskottavuudesta.
KANSANEDUSTAJAT varsinkin oikealta laidalta syyttivät Olmertia ja Barakia siitä, että he toimillaan jatkuvista myönnytyksistä PA:n neuvottelijoille vaarantavat Israelin turvallisuuden. Murha sattui vielä aikaan, jolloin Olmert vakuuttaa hallituksensa vastuuntuntoa kansansa turvallisuudesta ja tulevaisuudesta. (JP)
5. ISRAELIN VIRANOMAISET ovat ainakin alustavasti hylänneet Egyptin neuvotteleman tulitaukosopimuksen Hamasin kanssa todeten, ettei se ole tarkoitettukaan vakavasti otettavaksi. Sopimuksen sisällöstä on ristiriitaisia tietoja. JP:n artikkelin mukaan sen kestoaika olisi kuusi kuukautta, jonka jälkeen tai sen aikana myös Juudea ja Samaria otettaisiin mukaan sopimukseen. Israelin vaatimuksena on, että minkä tahansa tulitaukosopimuksen Hamasin kanssa tulee sisältää ainakin kolme perusasiaa: tulituksen täydellinen lopettaminen Gazasta Israeliin minkä tahansa ryhmän toimesta; Hamasin johtamien hyökkäysten lopettaminen israelilaisia vastaan kaikkialla sekä laittoman aseitten salakuljetuksen täydellinen lopettaminen Gazan kaistalle. Pääministerin kanslian edustaja Mark Regev sanoo, että ilman näitä komponentteja Israel ei voi hyväksyä tulitaukosopimusta. Hän myös vakuuttaa, ettei Israel neuvottele Hamasin kanssa suoraan eikä välittäjien kautta.
HAMAS JOHTAJA Damaskoksessa Khaled Mashaal kertoo, että tulitaukoesitys tuli Egyptin taholta, ja että Hamas odottaa Egyptin toimittavan heille Israelin vastauksen esitykseen. Hamasin vaatimuksena on ollut, että Israelin tulee avata kaikki Gazaan johtavat terminaalit. Israel ehti tässä ennen sitä avaamalla keskiviikkona rajaterminaalit, myös ne, jotka äskettäin joutuivat tulituksen kohteiksi. Mashaal varoitti, että terminaalien pysyminen kiinni aiheuttaa ”räjähdyksen” Gazassa.
HAMASIN HALLITUKSEN edustaja Gazassa Taher a-Nunu syytti, että Hamasin Egyptin viranomaisille esittämien todisteiden mukaan jotkut PA:n johtajat ovat estäneet Gazan ulosmenoteitten avaamisen. Hän sanoi Hamasin vaatineen, että Egypti avaa Rafahin terminaalin riippumatta siitä, mitä PA:n johtajat sanovat.
EGYPTI kutsui kaikkia aseellisia ryhmittymiä Gazan kaistalla matkustamaan Kairoon keskustelemaan tulitaukosopimuksen ulottamiseksi koskemaan myös kaikkia niitä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- KAKSI aseistettua palestiinalaista murtautui turva-aidan läpi Gazasta Israeliin lähellä Kissufimia lauantaiyönä. Sotilaat saivat heidät kiinni heidän ollessa menossa itään aidasta. Tämä on neljän aidan ylitys lyhyen ajan kuluessa.
- IAF:n komentaja Eliezer Shkedy sanoo CBCN:n haastattelussa, että Israelin kuten koko maailmankin tulee ottaa Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin uhkaukset hyvin vakavasti, eikä toimia kuten Hitlerin vallan alkuvaiheilla, jolloin Hitlerin uhkauksia vähäteltiin. Shkedy myös sanoi, ettei Israel voi viime kädessä luottaa kehenkään muuhun kuin itseensä.
- POLIITTISET tarkkailijat katsovat, että tulitaukosopimus Hamasin kanssa pienentää ennestään PA:n vaikutusvaltaa ja uskottavuutta.
- VENÄJÄ pitää suuret paraatit ensi vappuna. Tekstiä ja kuvia osoitteessa:
- http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601109&sid=awMuRdY.8ejo&refer=home