Posts

Showing posts from April 27, 2008
PERJANTAI 02.05.08
1. ISRAEL HARKITSEE miten suhtautua Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin laatimaan tulitaukosopimukseen Hamasin ja 12 muun terrorijärjestön kanssa. Hamas sanoo hyväksyneensä sopimuksen, mutta Islamic Jihad ja mahdollisesti PRC eivät allekirjoita sitä, mutta vakuuttavat, etteivät ne ensimmäisinä riko sopimusta. Israel haluaisi kytkeä Gilad Shalitin vapauttamisen osaksi sopimusta, ja toiseksi Israelilla on kolme vaatimusta, joita se haluaa käsiteltävän sopimuksen yhteydessä.
ISRAEL EDELLYTTÄÄ, että EU:n tarkkailijat Rafahin terminaalissa saisivat valtuudet valvoa liikennettä terminaalin kautta eikä vain, kuten aiemmin tapahtui, tarkkailla ja tarvittaessa ilmoittaa havainnostaan Israelin rajavalvojille Kerem Shalomissa, josta ilmoitetaan, onko suoritettava tarkempia tutkimuksia.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tutkii Egyptin laatimaa sopimusluonnosta ministeriönsä ja turvallisuusviranomaisten kanssa lähi päivien aikana, ja muodostaa sen pohjalta Israelin va…
TORSTAI 01.05.08
1. TÄNÄÄN VAPUNPÄIVÄNÄ, jolloin ylioppilaat heittävät hetkeksi kirjansa nurkkaan ja juhlivat kevättä ja alkavaa kesää ja joissain maissa sotilaat marssivat esitellen tehokkaita tappovälineitään, Israelissa hiljennyttiin muistamaan niitä kuutta miljoonaa juutalaista, jotka menehtyivät natsien murhakoneistoissa, sekä kunnioittamaan niitä vielä elossa olevia, jotka uskalsivat nousta ylivoimaista vihollista vastaan tai täpärästi välttivät natsien kaasukammiot.
JUUTALAISILLA on nyt oma maa, jossa he – ainakin teoriassa – ovat turvassa, ja jonne he voivat paeta maailmassa uudelleen päätään nostavaa juutalaisvihaa.
VOISIMME KUITENKIN herättää kysymyksen, miten turvallinen Israelin maa sittenkään on? Joku juutalaisvihaaja asetti vastauksen tähän tapaan: On hyvä, että juutalaiset kokoontuvat yhteen paikkaan, koska siten heidät on helpompi tuhoa, koko kansa, ei vain yksilöitä.
Miten monta ystävää Israelin valtiolla lopulta on maailmassa? Tuomioita Israelille tulee sekä yk…
KESKIVIIKKO 30.04.08
1. ”ISRAEL JA SEN HALLITUS OVAT syvästi pahoillaan jokaisesta viattomasta siviilistä, jota haavoitetaan ja varsinkin äidistä ja hänen neljästä lapsestaan, jotka saivat surmansa”, sanoi pääministeri Ehud Olmert hallituksen istunnon alussa ja jatkoi: ”Olemme pahoillamme siitä. Olemme pahoillamme, että israelilaisia lapsia on haavoittunut vuosien aikana. Olemme pahoillamme pojasta (8-vuoden ikäisestä Osher Twitosta Sderotista), joka menetti äskettäin jalkansa Kassam-raketin iskussa. Olemme pahoillamme, että Hamas operoi siviiliasutuksen keskuksista pakottaen heidät osallistumaan sodankäyntiin.”
OLMERTIN TARKOITUKSENA lienee ollut tasoittaa edellisen päivän tiedostusvahinkoa, joka pääsi syntymään sillä, että Israelin selitys Beit Hanoun murhenäytelmään, jossa äiti neljän lapsensa kanssa menehtyi räjähdyksessä epäselvissä olosuhteissa, oli pahasti myöhässä. Uutinen IDF:n panssarin tykinammuksen aiheuttamista siviiliuhreista oli levinnyt pitkin maailmaa, joskin p…
TIISTAI 29.04.08
1. NELJÄN LAPSEN JA HEIDÄN ÄITINSÄ kuolema Beit Hanoun palestiinalaiskylässä
maanantaiaamuna heidän valmistautuessaan nauttimaan aamiaista on levinnyt uutisena ympäri maailman versiona, jonka mukaan he saivat surmansa IDF:n panssarin ampumasta tykinammuksesta. IDF esittää toisenlaisen version tapahtumista: IAF:n helikopteri ampui ohjuksen kohti kahta havaitsemaansa terroristia Beit Hanoussa. Pian ohjuksen räjähdyksen jälkeen tuli toinen räjähdys, jonka aiheutti terroristien kantamat räjähdysaineet, joko pommin tai muussa muodossa. Räjähdysaineiden aiheuttama räjähdys tuhosi Abu Metakin kahden huoneen asunnon ja surmasi hänen perheensä. Äiti Miyasar ja hänen tyttärensä Rudi ja Hana, kuuden ja kolmen vuoden ikäisiä, sekä poikansa 4-vuotias Saleh ja 15-kuukauden ikäinen Mousab. ruhjoutuivat yhdessä kotinsa kanssa. Yksi 17-vuotias kadulla kulkija kuoli myös räjähdyksessä.
IDF EI VOINUT esittää todisteita toisesta räjähdyksestä mutta määräsi OC Gazan alueen komentajan pri…
MAANANTAI 28.04.08
1. USA PAINOSTAA Israelia solmimaan Gazan tulitauon Hamasin kanssa ennen presidentti George Bushin Israelin vierailua toukokuun 14. päivänä. USA:n asenne on samalla tavoin skitsofreeninen Israelia kohtaan kuin Englannin siirtomaahallituksen mandaatin aikana. Se haluaa antaa ulospäin kuvan neutraalisuudesta, mutta käytännössä toimii omien poliittisten tai diplomaattisten päämääriensä mukaan. USA:n johto ilmoittaa toistuvasti, ettei se puutu Israelin sisäisiin asioihin eikä sen päätöksentekoon, mutta mitä muuta tällainen painostus on kuin niihin puuttumista? Israel on kaikesta myönteisestä retoriikasta huolimatta vain sivujuonne maailmanvallan Lähi Idän politiikassa, joka puolestaan on pahasti kytkyessä länsivalloille elintärkeän Lähi Idän tärkeimmän vientiartikkelin öljyn saatavuuteen.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice lupaa matkustaa Israeliin ensi viikolla tarkistaakseen, että asiat alkavat olla kohdallaan Bushin toukokuun vierailua varten. Gazan tilanteen…
SUNNUNTAI 27.04.08
1. ”EMME TARVITSE USA:n lupaa aloittaaksemme suorat neuvottelut Syyrian kanssa”. kertoo JP:n etusivun artikkeli Mark Weissin mukaan. Weiss kertoo saaneensa tiedon viranomaisilta Jerusalemissa, kertomatta kuka ja minkä arvoinen viranomainen. Israelilla ei ole ollut suoraa kontaktia Syyrian kanssa vuoden 2000 jälkeen, jolloin keskustelut Syyrian ja silloisen Israelin pääministeri Ehud Barakin kanssa keskeytyivät. Israel ei myöskään ole antanut virallista lausuntoa tai reaktiota Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin yrityksiin saada Syyria ja Israel suoriin rauhanneuvotteluihin. Syyrian presidentti Bashar Assad kiitti Erdogania hänen yrityksistään ja lisäsi, että Syyria on valmis osallistumaan mihin hyvänsä aloitteeseen, joka lisää turvallisuutta ja vakavuutta alueelle.
ERDOGAN EHDOTTAA, että keskustelut aloitettaisiin alemmalla virkamiestasolla, ja jos ne onnistuvat, niitä jatketaan korkeammalla tasolla. Vuoden 2000 rauhankeskusteluissa yksi suurimmista o…