SUNNUNTAI 27.04.08
1. ”EMME TARVITSE USA:n lupaa aloittaaksemme suorat neuvottelut Syyrian kanssa”. kertoo JP:n etusivun artikkeli Mark Weissin mukaan. Weiss kertoo saaneensa tiedon viranomaisilta Jerusalemissa, kertomatta kuka ja minkä arvoinen viranomainen. Israelilla ei ole ollut suoraa kontaktia Syyrian kanssa vuoden 2000 jälkeen, jolloin keskustelut Syyrian ja silloisen Israelin pääministeri Ehud Barakin kanssa keskeytyivät. Israel ei myöskään ole antanut virallista lausuntoa tai reaktiota Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin yrityksiin saada Syyria ja Israel suoriin rauhanneuvotteluihin. Syyrian presidentti Bashar Assad kiitti Erdogania hänen yrityksistään ja lisäsi, että Syyria on valmis osallistumaan mihin hyvänsä aloitteeseen, joka lisää turvallisuutta ja vakavuutta alueelle.
ERDOGAN EHDOTTAA, että keskustelut aloitettaisiin alemmalla virkamiestasolla, ja jos ne onnistuvat, niitä jatketaan korkeammalla tasolla. Vuoden 2000 rauhankeskusteluissa yksi suurimmista ongelmista lienee ollut Syyrian vaatimus, että Israel luovuttaa Syyrialle koko Golanin alueen aivan Kinneretin rantaviivaan saakka, mitä Israel vastustaa.
PÄÄMINISTERI Olmert on lähettänyt Assadille useita viestejä Turkin kautta, mutta ei ole missään vaiheessa paljastanut, mikä niiden sisältö oli. Viimeisten huhujen mukaan Olmert on luvannut, että hän on valmis luovuttamaan Golanin ylängön kokonaisuudessaan. (JP)
2. MITEN SATTUIKAAN, että tiedot Olmertin salaisista tarjouksista, joihin hänellä ei ole minkäänlaista oikeutta tai kansan tukea edes omassa puolueessaan, tulivat julkisuuteen samaan aikaan kuin USA:N CIA esitteli kongressille tiedot IAF:n ohjusiskusta Syyrian keskeneräistä ydinvoimalaa vastaan tammikuun 6. 2007. Israelin johto ei ollut onnellinen CIA:n paljastuksista kongressille, koska sen pelättiin paljastavan samalla Israelin salaisuuksia, jotka se haluaa pitää omana tietonaan. Kysymyksessä voivat olla IAF:n käyttämät tekniset huippusalaiset järjestelmät, joilla Syyrian ilmavalvonnan viimeistä huutoa olevat tutkat pimennettiin. Syyrian johto sai tietää IAF:n iskusta vasta sitten, kun koneet olivat palanneet turvallisesti tukikohtiinsa Israelissa onnistuneen ohjusiskun jälkeen. Tämä voi antaa Syyrialle motiivin kostoiskuun, jos ei sotilaalliseen niin ainakin jollain muulla tasolla. Se yhdessä Imaad Mughniyehin salamurhan kanssa 13.02.08 Syyrian pääkaupungissa Syyrian turvallisuuspoliisin nenän edessä, on Syyrialle suuri kasvojen menetys, mitä arabimaailmassa pidetään anteeksiantamattomana ja mikä vaatii hyvitystä. Debkafile kertoo lisäksi, että Khaled Mashaalin toimistopäällikkö Damaskoksessa Hisham Faiz Abu Libda kuoli hämärissä olosuhteissa ”hit-and-run” auto-onnettomuudessa. (JP)
3. ”VOIN TURVALLISESTI sanoa, että Israelin kansa tietää hallituksensa puolustavan
sitä ja sen johdon huolehtivan sen turvallisuudesta ja tulevaisuudesta”, kertoi pääministeri Ehud Olmert osallistuessaan pessah-ajan päättymisjuhlallisuuksiin lauantai-iltana Ofakimin kaupungissa maan eteläosassa. Olmert päätti pääsiäislomansa turvallisesti Golanilla, kuin voidakseen tehdä sen vielä niin kauan, kuin se kuuluu Israelin hallintoalueeseen.
OLMERTIN lausunto kuulostaa kuitenkin kovin ontolta, sillä Israelin kansa muistaa varsin hyvin, ettei sen hallitus eikä johto pystynyt huolehtimaan kansansa turvallisuudesta ollenkaan Hizbullahin ampumien neljä tuhannen raketin karkottaessa lähes miljoona ihmistä maan pohjoisosista viimeisen Libanonin sodan aikana. Israelin kansa tietää myös varsin hyvin, että maassa vierailevat ulkomaiset vieraat syyttävät maan nykyistä hallitusta ja poliittista johtoa pelkuruudesta, kuten eräs merkittävä USA:n poliitikko totesi. Tämä lausunto tuli havaintona tapaan, millä Israelin hallitus ja puolustusministeriö vastaavat jatkuvaan Hamasin rakettituleen Gazasta Israelin kaupunkeihin ja kyliin turva-aidan läheisyydessä. Olmert lupasi puheessaan Ofakimissa jatkaa poliittisia ponnistelujaan kansan turvallisuuden parantamiseksi.
Kansan reaktioita voi tarkastella osoitteesta:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3536163,00.html , varsinkin sen palauteosasta.
3. SYYRIA KIELTÄÄ, että Pohjois-Korea olisi avustanut Syyriaa sen ydinohjelmassa. Syyrian presidentti Bashar Assad pilkkasi USA:n väitteitä, että IAF:n tuhoama rakennelma Tibnassa Syyrian pohjoisosassa oli rakenteilla oleva ydinvoimala ja vakuutti, että se oli käyttämätön sotilaallinen rakennus. Assad pyrki osoittamaan logiikan puutteita USA:n väitteissä, sillä ”jos se oli salainen ydinlaitos, sitä tuskin olisi jätetty vartioimatta ja ilman ilmapuolustusta”. Assad puhui näitä Al-Watan lehdelle antamassaan haastattelussa Qatarissa. Hän ei suoraan ottanut kantaa väitteisiin, että Pohjois-Korea auttoi Syyriaa ydintutkimuksissa.
USA:n viranomaiset saivat ensimmäiset tiedot Pohjois-korean ja Syyrian yhteistyöstä Ydintutkimuksen alalla vuonna 2003. Kriittinen todiste saatiin viime vuonna lukuisista valokuvista Tibnan laitoksesta sekä ulkoa että sisältä. Syyria yritti hävittää kaikki todisteet rakennuspaikalta siivoamalla pois ohjusiskujen jäljet ja pystyttämällä paikalle uuden rakennuksen kovalla kiireellä.
YK:N YDINVALVONTATOIMISTON IAEA pääjohtaja Mohammed ElBaradei syyttä Israelia, että se hävitti paikalta kaikki todisteet väittämästään ydinvoimalasta sekä syytti Yhdysvaltoja, ettei se antanut hankkimiaan tietoja Syyrian ydinlaitoksesta IAEA:n käyttöön. Hänen mielestään IAF:n isku rakennukseen, jonka väitettiin olleen lähes valmis Pohjois-Korean mallin mukaan rakennettu ydinvoimala, esti hänen johtamaansa laitosta suorittamasta vertailevia tutkimuksia alueella. USA tunnustaa, ettei paikalta ole löydetty merkkejä plutoniumista tai muista ydinaineista, ja toteaa, ettei USA tehnyt iskua, ja että vaikka se oli tietoinen iskusta ennen sen suorittamista, se ei hyväksynyt sitä. (JP)
4. HAMAS JA ISLAMIC JIHAD ilmoittavat vastuunsa kahden israelilaisen turvallisuusmiehen murhaan Nitzane Shalomin teollisuusalueen sisäänkäynnin lähellä perjantaina. IDF:n antaman ilmoituksen mukaan murhaaja tuli Tulkarmista, palestiinalaisesta kaupungista, joka on lähellä teollisuusaluetta. Kolmas paikalla ollut turvallisuusmies pakeni paikalta. Myös Fatahin alaosasto al-Aksa ilmoittaa osallisuutensa murhaan. Murhaaja pakeni paikalta takaisin Tulkarmiin. Alustavissa tutkimuksissa on havaittu, että yksi turvamiehistä oli unohtanut aseensa autoonsa ja ainakin yhdeltä puuttui suojaliivi. IDF:n edustaja ihmettelee, miten kolme aseistettua turvamiestä, vaikka yhdeltä puuttuikin ase, eivät pystyneet estämään murhaajaa suorittamasta tekoaan, ja miksi yksi heistä pakeni paikalta. IDF ilmoittaa aloittaneensa murhatutkimukset ja toteaa saavansa murhaajan kiinni.
PA:N ULKOMINISTERI Riad al-Malki tuomitsi murhan sanoen sen estävän PA:n hallitusta ottamaan täyden vastuun Länsirannan turvallisuudesta. Murha hämmensi myös Mahmoud Abbasin vaatimuksia suuremmasta liikkumisvapaudesta Juudeassa ja Samariassa sekä hänen hallituksensa uskottavuudesta.
KANSANEDUSTAJAT varsinkin oikealta laidalta syyttivät Olmertia ja Barakia siitä, että he toimillaan jatkuvista myönnytyksistä PA:n neuvottelijoille vaarantavat Israelin turvallisuuden. Murha sattui vielä aikaan, jolloin Olmert vakuuttaa hallituksensa vastuuntuntoa kansansa turvallisuudesta ja tulevaisuudesta. (JP)
5. ISRAELIN VIRANOMAISET ovat ainakin alustavasti hylänneet Egyptin neuvotteleman tulitaukosopimuksen Hamasin kanssa todeten, ettei se ole tarkoitettukaan vakavasti otettavaksi. Sopimuksen sisällöstä on ristiriitaisia tietoja. JP:n artikkelin mukaan sen kestoaika olisi kuusi kuukautta, jonka jälkeen tai sen aikana myös Juudea ja Samaria otettaisiin mukaan sopimukseen. Israelin vaatimuksena on, että minkä tahansa tulitaukosopimuksen Hamasin kanssa tulee sisältää ainakin kolme perusasiaa: tulituksen täydellinen lopettaminen Gazasta Israeliin minkä tahansa ryhmän toimesta; Hamasin johtamien hyökkäysten lopettaminen israelilaisia vastaan kaikkialla sekä laittoman aseitten salakuljetuksen täydellinen lopettaminen Gazan kaistalle. Pääministerin kanslian edustaja Mark Regev sanoo, että ilman näitä komponentteja Israel ei voi hyväksyä tulitaukosopimusta. Hän myös vakuuttaa, ettei Israel neuvottele Hamasin kanssa suoraan eikä välittäjien kautta.
HAMAS JOHTAJA Damaskoksessa Khaled Mashaal kertoo, että tulitaukoesitys tuli Egyptin taholta, ja että Hamas odottaa Egyptin toimittavan heille Israelin vastauksen esitykseen. Hamasin vaatimuksena on ollut, että Israelin tulee avata kaikki Gazaan johtavat terminaalit. Israel ehti tässä ennen sitä avaamalla keskiviikkona rajaterminaalit, myös ne, jotka äskettäin joutuivat tulituksen kohteiksi. Mashaal varoitti, että terminaalien pysyminen kiinni aiheuttaa ”räjähdyksen” Gazassa.
HAMASIN HALLITUKSEN edustaja Gazassa Taher a-Nunu syytti, että Hamasin Egyptin viranomaisille esittämien todisteiden mukaan jotkut PA:n johtajat ovat estäneet Gazan ulosmenoteitten avaamisen. Hän sanoi Hamasin vaatineen, että Egypti avaa Rafahin terminaalin riippumatta siitä, mitä PA:n johtajat sanovat.
EGYPTI kutsui kaikkia aseellisia ryhmittymiä Gazan kaistalla matkustamaan Kairoon keskustelemaan tulitaukosopimuksen ulottamiseksi koskemaan myös kaikkia niitä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- KAKSI aseistettua palestiinalaista murtautui turva-aidan läpi Gazasta Israeliin lähellä Kissufimia lauantaiyönä. Sotilaat saivat heidät kiinni heidän ollessa menossa itään aidasta. Tämä on neljän aidan ylitys lyhyen ajan kuluessa.
- IAF:n komentaja Eliezer Shkedy sanoo CBCN:n haastattelussa, että Israelin kuten koko maailmankin tulee ottaa Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin uhkaukset hyvin vakavasti, eikä toimia kuten Hitlerin vallan alkuvaiheilla, jolloin Hitlerin uhkauksia vähäteltiin. Shkedy myös sanoi, ettei Israel voi viime kädessä luottaa kehenkään muuhun kuin itseensä.
- POLIITTISET tarkkailijat katsovat, että tulitaukosopimus Hamasin kanssa pienentää ennestään PA:n vaikutusvaltaa ja uskottavuutta.
- VENÄJÄ pitää suuret paraatit ensi vappuna. Tekstiä ja kuvia osoitteessa:
- http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601109&sid=awMuRdY.8ejo&refer=home

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019