PERJANTAI 02.05.08
1. ISRAEL HARKITSEE miten suhtautua Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin laatimaan tulitaukosopimukseen Hamasin ja 12 muun terrorijärjestön kanssa. Hamas sanoo hyväksyneensä sopimuksen, mutta Islamic Jihad ja mahdollisesti PRC eivät allekirjoita sitä, mutta vakuuttavat, etteivät ne ensimmäisinä riko sopimusta. Israel haluaisi kytkeä Gilad Shalitin vapauttamisen osaksi sopimusta, ja toiseksi Israelilla on kolme vaatimusta, joita se haluaa käsiteltävän sopimuksen yhteydessä.
ISRAEL EDELLYTTÄÄ, että EU:n tarkkailijat Rafahin terminaalissa saisivat valtuudet valvoa liikennettä terminaalin kautta eikä vain, kuten aiemmin tapahtui, tarkkailla ja tarvittaessa ilmoittaa havainnostaan Israelin rajavalvojille Kerem Shalomissa, josta ilmoitetaan, onko suoritettava tarkempia tutkimuksia.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tutkii Egyptin laatimaa sopimusluonnosta ministeriönsä ja turvallisuusviranomaisten kanssa lähi päivien aikana, ja muodostaa sen pohjalta Israelin vastauksen luonnokseen. (JP)
2. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapuu Israeliin kahden päivän vierailulle lauantai-iltana. Hänen tarkoituksensa on seurata sopimusneuvotteluja tulitauosta sekä toisena tärkeänä asiana ottaa selvää, missä vaiheessa ”rauhankeskustelut” Israelin ja PA:n välillä ovat tällä hetkellä. Rice odottaa, että tulitauko Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen kanssa saataisiin solmittua ennen presidentti Bushin Israelin matkaa 13.05.08.
RICE ILMOITTAA ennakkoon, että hän tulee vaatimaan Israelin ja PA:n ”rauhanneuvottelijoita” sopimaan lopullisista rajoista Israelin ja PA:n välillä kerta kaikkiaan. Samalla hän uhkailee, ettei Israelin juutalaisyhteisöjen rakentamista Juudeassa ja Samariassa voida pitää sitovina tapahtumina (fait accomply), vaan niiden kohtalosta päätetään erikseen. Tässä Rice tekee tyhjäksi presidentti Bushin kuuluisan kirjeen Ariel Sharonille 2004, jossa Bush ilmoitti, että tapahtuneet tosiasiat maastossa tulee huomioida rajoja määriteltäessä. Rice määrittelee kantansa näin: ”Paras tapa käsitellä rajakysymystä on sopia, mitkä alueet kuuluvat Israelille ja mitkä palestiinalaisille”. Hän puhuu ”kiistanalaisista kylistä ja kaupungeista miehitetyllä Länsirannalla” tarkoittaen tällä, että vain juutalaisten rakentamat yhteisöt ovat kiistanalaisia, palestiinalaisten rakentamat eivät sitä ole. Toiseksi hän polkee historiallisia tosiasioita määrittelemällä ”kiistanalaisen” alueen ”miehitetyksi”. Juudea ja Samaria olivat ”miehitettyjä” Jordanian vallattua ne, mutta Israel vapautti 1967.
RICE EI VOI järjestää kolmikantaneuvotteluja Olmertin ja Abbasin kanssa, sillä Abbasille tehtiin angioplasty operaatio Ammanissa, josta hän on tointumassa. Sen sijaan yhteinen tapaaminen Tzipi Livnin ja Ahmed Qureian kanssa lienee ohjelmassa. Livnin ja Qureian välit eivät liene parhaimmillaan äskettäin julkisuuteen vuotaneen vihaisen purkauksen jälkeen Livnin näyttäessä Qureialle laatimaansa rajalinjaluonnosta, jonka Qureia työnsi lattialle. (JP)
3. UUSI JUUTALAINEN yhteisö asutetaan tämän kesän aikana Jerusalemin itäosassa. Alue, nimeltään Nof Zion (Sionin näköala), on valmiiksi rakennettu, siinä on 61 kolmesta viiteen huoneen asuntoa, joista useimmat on jo myyty. Se rajoittuu Jebel Mukaberin lähiöön ja Armon Janatzievin puistotiehen. Alue rakennettiin juutalaisten yksityisomistuksessa olevalle maalle vastoin palestiinalaisten ja kansainvälisiä vastalauseita. Rakentaminen alueella pääsi vauhtiin korkeimman oikeuden hylättyä joittenkin arabiasukkaitten väitteet, että osa alueesta kuului heille. Alueelta on huikeat näköalat vanhaan kaupunkiin ja Temppelivuorelle. Sitä vastapäätä on 12 000 asukkaan arabiyhteisö, jossa on myös Beit Mercazin seminaarissa 8 opiskelijaa murhanneen ja yhdeksää haavoittaneen Ala Abu Dhaimin vanhempien talo.
NOF ZIONIN asuntojen ostajat ovat sekä paikallisia että ulkomailla asuvia. Asuntojen hinnat vaihtelevat 400 000 ja 580 000 USD välillä.
YHTEISÖÖN rakennetaan kaikkiaan 480 asuntoyksikköä, mukana 80 loistoluokan asuntoa, joista on yhteys boutique-hotelliin, lisäksi kansanvälisen sefardi-järjestön toimitalo, kaksi synagogaa, lastentarha, kuntakeskus, klubitiloja sekä pieni kauppakeskus. Rakentaminen toteutetaan vaiheittain seuraavan viiden vuoden aikana.
Paikalliset arabiasukkaat eivät ole erikoisen innokkaita juutalaisten muuttamisesta alueelle, vaikka se varmaan tulee nostamaan myös heidän alueensa ulkoista tasoa.(JP)
4. HAMAS ILMOITTAA jo ennen tulitaukosopimuksen allekirjoittamista, että se sai suuren poliittisen ja propagandavoiton. Myös Israelin viranomaiset myöntävät, että Hamas hyötyy siitä vaikka se ei toteutuisikaan. Israel on kahden tulen välissä: Jos se hyväksyy sopimuksen, kuten on todennäköistä, sen aiemmat lausunnot, ettei se neuvottele Hamasin kanssa edes kolmannen osapuolen kautta, joutuvat outoon valoon. Toisaalta, jos se sen hylkää, sitä syytetään sekä kotona että ulkomailla sotaiseksi ja verenhimoiseksi, joka ei välitä ihmisten kärsimyksistä, ei omien eikä vieraitten. Lisäksi se hajottaa hallitusta jo nyt. Turvallisuusjohtajat vastustavat tulitaukosopimusta sillä perusteella, että se antaa Hamasille kuusi kuukautta rauhallista aikaa laajentaa armeijaansa, kouluttaa ja aseistaa sitä sekä linnoittautua alueelleen samaan tapaan kuin Hizbullah Libanonin eteläosassa. IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi ei ole ilmoittanut kantaansa sopimuksesta, mutta hän vastustaa suurta operaatiota Gazan kaistalle.
POLIITTISET TARKKAILIJAT uskovat, että Israelin hallitus ja ennen kaikkea Olmert hyväksyvät sopimuksen ilman fanfaareja, ilman lehdistötilaisuuksia, ja asioita hoitaa Egyptin suuntaan Amos Gilad, kuten hän on tehnyt neuvotellen salaisesti Omar Suleimanin kanssa. Aika näyttänee, miten tämä tulee vaikuttamaan Mahmoud Abbasin asemaan. Jotkut katsovat, että hänen asemansa vahvistuu, koska hän saa jalansijan Gazassa, mutta tämä tuskin tulee vahvistamaan Fatahin mahdollisuuksia päästä uudelleen valtaan Gazan kaistalla. (JP)
5. GAZAN VESIHALLITUS on tammikuun 24. päivästä lähtien laskenut 60 miljoonaa litraa osittain tai kokonaan puhdistamatonta jätevettä Välimereen, kertoi YK:n yhteistoiminta ja inhimillisten asian toimisto keskiviikkona. Raportissa kerrotaan, että jätevedet likaavat merenrannikkoa ja aiheuttavat terveyshaittoja kylpijöille meren rannalla sekä pyydystettävien kalojen kautta. Jätevedet leviävät rannikkoa pitkin pohjoiseen vaarantaen Ashkelonin rannikoita sekä kaupungin meriveden puhdistuslaitosta. Raportissa vaaditaan välittömiä tutkimuksia tapahtuneen seurausten selvittämiseksi. Raportin kirjoittaja syyttää, että Gazan laitokset eivät ole pystyneet puhdistamaan jätevesiään Israelin saartotoimien vuoksi, koska sähkövirta on ajoittain poikki eikä sähkölaitos saa tarpeeksi polttoainetta toimiakseen kunnolla. YK:n raportin mukaan Gazan vesihallitus tarvitsee 14 päivän yhtäjaksoisen sähkövirran jätevesien puhdistamiseksi. Toiseksi varaosia ei ole saatu saartotoimien vuoksi, kerrotaan YK:n raportissa. Gazan vesihallitus toimittaa asukkaille 130 miljoonaa kuutiometriä vettä vuodessa, josta 80 % menee jätevesiin.
ISRAELIN TURVALLISUUSJÄRJESTÖSTÄ ilmoitetaan JP:n toimittajalle E Z Waldoksille, että Gazan alue saa sähköä 200 megawatin normaalikulutuksesta päivittäin 141 megawattia, mikä nykyisin toimitetaan Israelista ja Egyptistä. Lisäksi turvallisuusmies ilmoittaa, että palestiinalaiset ovat pumpanneet jätevesiään mereen vuosikaudet, ei vain vuoden alusta, jolloin saarto alkoi. Hän selitti, etteivät jätevedet valu mereen noin vain, vaan ne kerätään altaisiin, joissa niitä on tarkoitus puhdistaa. Palestiinalaiset kuitenkin katsovat halvemmaksi pumpata niitä suoraan mereen, kuten tapahtuu. Hän myös katsoi, että Hamas valvoo nyt kaikkea Gazan kaistalla, joten sen velvollisuuksiin kuuluu löytää ratkaisu ongelmaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri Olmert on poliisin kiireisessä kuulustelussa tällä hetkellä varoituksen alaisena. Oikeuskansleri Mazuz antoi poliisille oikeuden kuulustella Olmertia 48 tunnin kuluessa syytöksistä lahjusten vastaanottamisesta amerikkalaiselta liikemieheltä. Myös Olmertin entinen kansliapäällikkö Shula Zaken on ollut kuulusteltavana. Asiasta kertoi Yedioth Ahronoth, jota Ynetnews lainaa artikkelissaan. Olmertin väitetään ottaneen vastaan lahjuksia sekä lahjoina että rahan muodossa Israelissa ja ulkomailla. Liikemies asuu nykyisin Israelissa ja hän avustaa poliisitutkimuksissa. Syytös on uusi, se tuli esille poliisin tutkiessa neljää aiempaa rikossyytettä. (Ynet)
- 100 000 palestiinalaista pakolaista aikoo marssia Libanonissa Israelin rajaa kohti toukokuun 14. päivänä kiinnittääkseen maailman huomion pakolaisten asemaansa Israelin 60. itsenäisyyspäivänä. PA:n Libanonissa asuva edustaja Zaki Abbas on työskennellyt viimeiset päivät organisoidakseen marssia ja pyrkinyt saamaan osanottajia kaikista Libanonin pakolaisleireistä. Fatahin tärkein edustaja Beirutissa Sultan Abu Aynain on myös mukana operaatiossa. Nämä kaksi ovat toimineet yhteistyössä PA:n vankeinasioita hoitavan ministerin Ziad Abu Einin kanssa, jonka suunnitelman mukaan palestiinalaisia kehotetaan ”hyökkäämään” Israeliin maalta, mereltä ja ilmasta protestiksi Israelin itsenäisyyspäivän vietosta. Heitä kehotetaan tulemaan maahan telttoineen ja tavaroineen YK:n lipun suojassa ja asettumaan asumaan paikoille, joissa he ennen asuivat. Sekä Länsirannan että Gazan palestiinalaisten odotetaan liittyvän marssiin Israelin sisällä. Palestiinalaiset ovat kovin sanoin tuominneet kaikki ulkomaiset vieraat, jotka osallistuvat Israelin 60-vuotisjuhliin, eikä PA:n johto päästä heitä tapaamaan johtajiaan Israelin vierailun yhteydessä. (JP)
- MONET kansaedustajat Israelissa ovat vaatineet Olmertia eroamaan uusien häntä vastaan nostettujen syytösten vuoksi. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021