TIISTAI 29.04.08
1. NELJÄN LAPSEN JA HEIDÄN ÄITINSÄ kuolema Beit Hanoun palestiinalaiskylässä
maanantaiaamuna heidän valmistautuessaan nauttimaan aamiaista on levinnyt uutisena ympäri maailman versiona, jonka mukaan he saivat surmansa IDF:n panssarin ampumasta tykinammuksesta. IDF esittää toisenlaisen version tapahtumista: IAF:n helikopteri ampui ohjuksen kohti kahta havaitsemaansa terroristia Beit Hanoussa. Pian ohjuksen räjähdyksen jälkeen tuli toinen räjähdys, jonka aiheutti terroristien kantamat räjähdysaineet, joko pommin tai muussa muodossa. Räjähdysaineiden aiheuttama räjähdys tuhosi Abu Metakin kahden huoneen asunnon ja surmasi hänen perheensä. Äiti Miyasar ja hänen tyttärensä Rudi ja Hana, kuuden ja kolmen vuoden ikäisiä, sekä poikansa 4-vuotias Saleh ja 15-kuukauden ikäinen Mousab. ruhjoutuivat yhdessä kotinsa kanssa. Yksi 17-vuotias kadulla kulkija kuoli myös räjähdyksessä.
IDF EI VOINUT esittää todisteita toisesta räjähdyksestä mutta määräsi OC Gazan alueen komentajan prikaatikenraali Moshe Tamirin suorittamaan tarkka tutkimus tapahtumista ja esittämään tutkimustensa tulokset 48 tunnin kuluessa.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sanoi lausunnossaan, että Hamas on yksin vastuussa siitä, mitä tapahtui Beit Hanoun kylässä maanantaiaamuna, sillä se valvoo kaikkia operaatioita Gazan kaistalla, ja sen rakettimiehet toimivat asutuksen keskellä. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tuomitsi räjähdyksen, josta hän syytti Israelia sanoen sen pahentavan ilmapiiriä ja vaikeuttavan ”rauhankeskusteluja”. Hamasin pääministeri Haniyeh sanoi räjähdyksen vaikeuttavan paikallisia ja kansainvälisiä ponnisteluja saarron lopettamiseksi ja hyökkäysten lopettamiseksi. Hamasin terrorijohto vannoi kostoa.
IDF JATKOI operaatioittaan Gazassa maanantaipäivän ajan. Mutta niin tekivät myös Gazan terroristit. He ampuivat parikymmentä Kassam-rakettia Israelin puolelle maanantain aikana. Yksi raketti osui omakotitalon pihamaalle Sderotissa vahingoittaen taloa ja saaden asukkaita shokkiin. Yksi nyrjäytti nilkkansa juostessaan sirpalesuojaan.
TIISTAIAAMUN kuluessa terroristit ovat ampuneet kymmenkunta rakettia ja lisäksi kranaatteja Shar Hanegevin ja Eretzin lähelle. Ihmisvahingoista ei ole raportoitu. Terroristit yrittivät osua lapsiin, jotka olivat menossa kouluihin. (JP, Ynet)
2. PA:N OIKEUSISTUIN Hebronissa tuomitsi 25-vuotiaan PA:n poliisin Imad Saadan kuolemaan yhteistoiminnasta Israelin kanssa. Häntä syytetään tietojen vuotamisesta IDF:n sotilaille neljästä palestiinalaisesta pyssymiehestä, jotka saivat surmansa tulitaistelussa sotilaitten kanssa. Edellinen kuolemantuomio julistettiin samantapaisesta syytöksestä 2004, mutta sitä ei pantu täytäntöön. Mahmoud Abbasin tulee vahvistaa kuolemantuomio allekirjoituksellaan. Aiemmin tässä kuussa PA:n sotilastuomioistuin tuomitsi kuolemaan toisen poliisin, Thaer Rmailatin, havaittuaan hänen syyllistyneen toisen poliisin murhaan. Jos Saad teloitetaan teloitusryhmän toimesta ampumalla, hän on ensimmäinen ”yhteistoiminnasta Israelin kanssa” teloitettu vuoden 2001 jälkeen. Saad on tiettävästi myöntänyt syyllisyytensä, mutta hänen asianajajansa esittää lieventävänä asianhaarana sen, että Imad on perheen ainoa huoltaja. Hänen setänsä väitetään paenneen Israelin puolelle väitetyn ilmiantaja-renkaan paljastuttua. PA:n sotilaskomentaja Hebronissa kenraali Samih Saifi ilmaisi tyytyväisyytensä tuomioistuimen päätökseen, koska ”se toimii pelotteena ilmiantajille”. Hän kehotti kaikkia ilmiantoon syyllistyneitä ilmoittautumaan vapaaehtoisesti poliisille välttääkseen kuolemantuomion. PA:n aikana on tuomittu kaikkiaan 70 palestiinalaista kuolemaan, niistä kymmenkunta on teloitettu. Monia muita on murhattu PA:n selleissä tai järjestöjen kuten Fatah Tanzim ja al-Aksa toimesta ilman oikeudenkäyntiä. Muutama kuolemantuomio on muutettu elinkautiseksi vankeudeksi. (JP)
3. ISRAEL HALUAA lisäyksen YK:n valvontajoukkojen UNIFIL mandaattiin, joka sallisi niiden käyttävän voimaa muulloinkin kuin joutuessaan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, kuten nykyinen toimintaperiaatteiden pykälä 6 määrittelee. IDF on saanut tietoonsa useita tapauksia, joissa YK:n sotilaat ovat havainneet Hizbullahin pyssymiehiä Libanonin eteläosassa, mutta eivät ole puuttuneet asiaan tai edes raportoineet niistä. IDF viittaa yhteen tapaukseen, jossa UNIFIL:n sotilaat havaitsivat epäilyttävän, aseilla lastatun pik-up auton, jonka jäljessä tulia kaksi muuta autoa täynnä aseistettuja miehiä. Mutta sen sijaan, että YK:n sotilaat olisivat puuttuneet tilanteeseen, ne vetäytyivät paikalta antaen autojen mennä. Täyttä raporttia tapahtumasta ei ole annettu YK:n turvallisuusneuvostolle, sanovat puolustus-ministeriön virkailijat. Israel aikoo ottaa asian esille YK:ssa, vaikka tietävätkin, että UNIFIL:n mandaattiin tuskin saadaan muutosta aikaan.
ISRAELIN TOINEN huoli, joka koskee YK:n valvontatoimia Libanonissa, on pelko, että YK:n jäsenmaat alkavat vetää sotilaitaan pois Libanonista sen epävarman poliittisen tilanteen vuoksi. Pelkoja aiheuttaa se, että sama tendenssi on menossa Afganistanissa ja Irakissa.JP
4. IDF POISTI YHDEN TÄRKEIMMISTÄ TIESULUISTAAN maanantaina Nablusin itäpuolella, kuten termi kuuluu: ”Vahvistaakseen presidentti Mahmoud Abbasin asemaa”. Tiesulkua kutsutaan nimellä Checkpoint 804 ja kuului IDF:n asettamaan saartorenkaaseen Nablusin ympärillä. Saarto on ollut Nablusin ympärillä vuoden päivät, jonka aikana se on ollut tehokkaasti eristettynä muista osista Juudeaa ja Samariaa. Nablusin kaupunki on yksi pahimmista terrorismin, Hamasin ja Islamic Jihadin terroristien, pesäpaikoista. Armeijan edustaja toteaa, että jos hyökkäykset kaupungista uusiutuvat, IDF tulee harkitsemaan tiesulun asettamisesta uudelleen riippumatta siitä, kaatuuko Abbas vai ei sen seurauksena. Tiesulun poistaminen helpottaa ja nopeuttaa Nablusin ulkopuolisten kylien n. 35 000 asukkaan asioimista kaupungin sairaaloissa, kauppakeskuksessa ja työtä etsiessään. Tie on ollut ajoittain kokonaan suljettuna terrorismin pelossa pakottaen asukkaat etsimään sivuteitä. (JP)
5. EGYPTI JATKAA diplomaattisia ponnistelujaan tulitauon saamiseksi Israelin ja Gazan kaistalla toimivien terrorijärjestöjen Hamas, Islamic Jihad, al-Aksa ja PRC:N välille. Terrorijärjestöjen edustajat lienevät jo Kairossa, vaikka varsinaisten keskustelujen otaksutaan alkavan keskiviikkona niiden ja Egyptin viranomaisten kesken. Hamas suostui kuuden kuukauden tilapäiseen tulen lopettamiseen, mutta toisten terrorijärjestöjen kanta selvinnee huomenna. Miten Gazassa ja Siinailla toimiva al-Qaidan salainen ryhmä toimii, on arvoitus. Hamasin vaatimuksena on, että tulitauko ulotetaan myöhemmin myös Juudeaan ja Samariaan, ja että IDF lopettaa kaikki iskunsa ja operaationsa ensin Gazassa ja myöhemmin myös Länsirannalla.
FATAHIA EI ole kutsuttu Kairon keskusteluihin, mutta sen edustaja Nabil Amr seuraa keskusteluja tarkasti ja raportoi niistä PA:lle Ramallahiin. (JP)
6. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas antoi lausunnon, jonka mukaan PA boikotoi presidenttejä, pääministereitä ja muita kansajohtajia, jotka ottavat osaa Israelin 60-vuotisjuhliin toukokuun puolivälissä. Tämä tarkoittaa sitä, että PA:n johtavat virkailijat ja poliitikot eivät ole tavattavissa, jos joku noista johtajista haluaa tavata heitä Ramallahissa. Ei ole tiedossa, onko joku suunnitellut Ramallahin kierrosta Israelin matkansa yhteyteen. Tämä on melkoinen kummajainen PA:n ja Israelin johtajien välisissä suhteissa. Abbas vakuuttaa rauhantahtoaan ja vilpitöntä haluaan rakentaa yhteyttä Israelin kanssa, mutta tämä asettaa suuren kysymysmerkin Abbasin vilpittömyyden eteen. Mistähän johtunee, että tämä halvaantuneeksi aasiksi joskus nimitetty johtajan nimeä kantava entinen terroristi saa kaikessa rauhassa päästellä ulos mitä sylki suuhun tuo. Luulisi Olmertinkin, jonka sanotaan olevan enemmän vasemmistolainen kuin vasemmistolaiset, jopa marxilainen Meretzkin, kaikesta ”rauhantahdostaan millä hyvänsä” näkevän Abbasin todellisen minän. Vai tietääkö Olmert Abbasin todellisista tavoitteista jotain, joita kansa ei tiedä? Vai onko Olmertin politiikan päämääränä sittenkin vain oman aseman säilyttäminen, kuten hänen arvostelijansa syyttävät? Olkoon miten tahansa, Abbas aikoo kuitenkin tavata presidentti Bushin Kairossa Israelin 60-vuotisjuhlien jälkeen. (Ynet)
7. YNETIN KOLUMNISTI Eitan Haber kyselee, mikä on mennyt Shas-puolueeseen, että sen merkittävät poliitikot ovat jatkuvasti joko poliisin tutkimusten alaisina, odottamassa oikeudenkäyntiä tai jo saaneet tuomionsa. Monet muistanevat vielä Shasin entisen puheenjohtajan Aryeh Derin, joka tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen muutama vuosi sitten, ja jonka hän kärsi vetäytyen pois politiikasta. Uransa tähtihetkinä Israelissa todettiin, ettei Israelissa pystytä päättämään mistään suurista kysymyksistä ilman Derin mukanaoloa. Viimeisin skandaali koskee Shlomo Benizriä, joka tuomittiin 18 kuukaudeksi vankilaan ja menettämään ”moraalisen turmeltuneisuutensa” (turpitude) vuoksi paikkansa Knessetissä. Haber valittaa Shasin alennustilaa ja ihmettelee, miten Deri, jota pidetään yhtenä kyvykkäimmistä poliitikoista, mitä Israelilla on ollut, vajosi niiden joukkoon, joille valta meni päähän ja antoi heille tunnun, että he ovat koskemattomia ja voivat tehdä mitä lystäävät. Tämä on tietenkin perua vasemmiston valtakaudelta, jolloin muotoutui nykyinen hylättävä käytäntö. Vasemmisto oli silloin valtansa tunnossa ja sen kautta maata hallitsivat eliitti-luokkaan kuuluvat poliitikot. Koska yhteiskunnan kaikki osat olivat – kuten ovat vieläkin - vasemmiston valvonnassa, vasemmistopoliitikkojen toimia ei juuri tutkittu, tai jos tutkittiin, poliisi sulki heidän kansionsa ylemmän johdon määräyksestä. (Ynet)
BENIZRIN PAIKKA Knessetissä tuli antaa seuraavana listassa olevalle Etiopiasta muuttaneelle rabbi Mazor Bayanalle, mutta Knessetin lakimiehet havaitsivat, että Bayana toimii Beersheban rabbin ominaisuudessa siviilivirkamiehenä eikä siten ole juridisesti kelvollinen Knessetin jäsenyyteen. (JP)
8. CIA PALJASTAA, että Syyrian ydinlaitos olisi muutaman viikon tai kuukauden kuluttua valmistumisestaan pystynyt tuottamaan plutoniumia 1-2 ydinpommia varten vuodessa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021