Posts

Showing posts from February 26, 2012
PERJANTAI 02.03.12

1. JERUSALEM sai lopultakin ohuen lumipeitteen perjantaiaamun tunteina ennen päivän valkenemista, ”useiden päivien valmistelujen jälkeen”, kuten JP otsikoi, tarkoittaen kai, ettei pääkaupunki osallistunut lumisateen valmisteluihin, vaan siihen, että pystyy 50:llä aurallaan ja traktorillaan pitämään pääväylät auki bussi- ja hätäliikennettä varten. Lunta satoi parin kolmen sentin vahvuudelta, ainakin rakennusten ja autojen katot olivat valkoiset aamulla, paikoin tiet ja nurmikotkin. Ennusteiden mukaan lumipeite voi kasvaa kymmeneen senttiin Jerusalemissa.
Golanilla lunta oli paakkuuntunut paikoin useita kymmeniä senttimetrejä, mikä vaikeutti koululaisten koulumatkoja. Ohut lumipeite verhonnee myös Negenin ylänköpaikkoja.
Sateisiin kuuluvat tuulet yltyivät paikoin myrskyisiksi, myös Suolameren alueilla, mikä varmaan sai monen trooppisiin olosuhteisiin varustautuneen turistin varpaat hytisemään kylmästä. Sateet ja tuulet jatkuivat koko torstain ajan Golanilta Negevii…
TORSTAI 01.03.12

1. PA:n korkea virkailija Ramallahissa vakuuttaa, ettei PA suunnittele uuden intifadan, väkivalta-aallon, aloittamista israelilaisia vastaan. Jo se, että yleensä tällaisia otsikoita esiintyy ja lausuntoja annetaan PA:n virkailijoitten taholta osoittaa, ettei sitä ole suinkaan hylätty eikä poistettu sielun syvyyksiä myöten, vaan idea siitä elää ja vain odottaa otollista aikaansa. Seuratessa palestiinalaisten harjoittaman väkivallan, juutalaisautoilijoitten hengenvaarallisten kivitysten ja kaappaamisten kuten myös mellakoitten ja poliisien vastaisten hyökkäysten hälyttävää nousua varsinkin Jerusalemin itäsoissa ja Hebronin alueella on vaikea välttyä havainnolta, että intifada on jo täyttä todellisuutta, joskin se palaa vielä heikolla liekillä. Sen puhaltaminen täyteen roihuun edellyttäisi vain PA:n johdon antamaa käskyä – joko suoraan tai peitellysti, kuten Arafat aikoinaan teki – kuitenkin teeskennellen länsimaille edelleen kannattavansa rauhanprosessia ja esittäen Is…
KESKIVIIKKO 29.02.12

1. ISRAELIN ja USA:n viranomaiset työskentelevät täydellä painolla valmistellessaan ensi viikolla tapahtuvaa pääministeri Netanyahun ja presidentti Obaman tapaamista Washingtonissa. Tiedusteluviranomaiset ovat vaihtaneet tietojaan niiltä osin, kuin ovat katsoneet voivansa sen tehdä, vaikka epäluuloisuus vastapuolen luotettavuudesta estää täysin paljastamasta salaisimpia korttejaan.

PAHINTA mitä voisi tapahtua tänä kriittisenä aikana USA:n presidentin vaalivuonna, olisi tilanne, jossa valtionjohtajat joutuisivat toteamaan erimielisyytensä liian suuriksi yhteisesti sovitun julkilausuman antamiseksi lehdistölle. Obaman aiemmissa tapaamisissa ilmentämät ruumiineleet (body language) ovat olleet tarkoituksellisen loukkaavia vastenmielisyyden osoitukseksi: hän ei pidä Netanyahusta
Tämä halutaan nyt estää tehokkaalla ennakoinnilla ja sovittamalla asioita, joista keskustellaan, määrättyyn järjestykseen tarvittavine taustatietoineen.
Yksi paha erimielisyys USA:n ja Isr…
TIISTAI 28.02.12

1. AMNESTY INTERNATIONAL raportoi, että sen kokoamien tietojen perusteella voidaan arvioida, että Iran on vuoden 2011 aikana teloittanut neljä kertaa enemmän kansalaisiaan kuin edellisenä vuonna. Tämä tendenssi näyttää kiihtyneen tällä viikolla Iranissa pidettävien parlamenttivaalien vuoksi.
Raportissa todetaan, että aiheen joutua pidätetyksi viranomaiset voivat saada mistä tahansa, jonka he katsovat jollain tavoin poikkeavan hallituksen hyväksymästä linjasta, ja tämä kapea kaista, jolla toimia ja tekoja tarkkaillaan, kapenee kaiken aikaa.
Artikkelissa, joka perustuu Amnesty International raporttiin, viitataan Iranin hallituksen arabi-keväälle antamaa tukea ”teeskentelyksi”, koska sen oma ihmisoikeusraportti on täynnä summittaisia pidätyksiä, kansalaisten pitämistä salaisissa vankiloissa alistaen heidät epä-inhimillisiin kuulusteluihin, joissa kidutus on yleisin taivuttelumuoto, ihmisten teloittamisia hätiköityjen oikeusistuntojen tai kenttäoikeuden päätöksillä.
Ir…
MAANANTAI 27.02.12

1. PA:N puheenjohtaja, jota jotkut edelleen kutsuvat presidentiksi – vaikka hänellä ei ole valtakuntaa eikä laillista mandaattia – Mahmoud Abbas on alkanut viimeisillä päivillään apinoida idoliaan Jasser Arafatia, joka täysin vakavalla naamalla väitti kansainvälisen audienssin edessä, ettei juutalaista Temppeliä koskaan ole ollutkaan Temppelivuorella, ”emmekä aloittamamme juutalaisen historian hävitystyön aikana ole löytäneet mitään todisteita siitä”, kuten hän selitti – joskin eri sanoin.
ABBAS valitsi todistajanaitiokseen Qatarissa Dohassa pidetyn kansainvälisen konferenssin ”Jerusalemin puolustamiseksi ja suojelemiseksi”.
Dohan konferenssin satojen kuulijoitten silmien edessä Abbas kehotti arabeja vierailemaan Jerusalemissa, Palestiinan ikuisessa pääkaupungissa. Häivyttääkseen epäilyt sellaisen vierailun mielekkyydestä Abbas selitti: ”Vierailu vangin luona on tuen osoitus hänelle eikä tarkoita suhteiden normalisointia vartijan kanssa”. Tällä hän tahtoi kertoa …
SUNNUNTAI 26.02.12

1. RAUHATTOMUUS Israelin työelämässä jatkuu edelleen. Kun yhdestä häiriöstä on päästy sopuun, seuraavat ovat jo odottamassa vuoroaan. Israelin työmarkkinajärjestön Histadrutin ja talousministeriön välillä päättyivät viime viikon lopulla tuloksettomina koskien satama-työntekijöitten eläkerahastoja, jotka ovat olleet satamayhtiöitten hoidossa. Työntekijöitten edustajat ovat alkaneet epäillä, että yhtiöt voivat käyttää eläkerahastoja tappioittensa korvaamiseksi, ja vaativat muutoksia rahastoihin tehtäviin suoritusmenetelmiin sekä varojen siirtämistä pois yhtiöitten valvonnasta, kuten tehtiin lentokenttähallinnon yhteydessä.

SATAMATYÖNTEKIJÖITÄ koskeva lakko alkoi sunnuntaiaamuna klo 06.00. Se sulkee käytännössä kokonaan Haifan, Ashdodin ja Eilatin satamat.
Lakko julistettiin Histadrutin toimesta alkaneeksi tänä aamuna ilman takarajaa.
Histadrut ja talousministeriö onnistuivat löytämään kompromissiratkaisun edellisessä sopimus-palkkaisia työntekijöitä koskevassa eri…