TIISTAI 25.11.08
1. HIZBULLAH katsoo, ettei se voi itse iskeä Israeliin kostoksi Imaad Mughniyehin salamurhasta, josta se syyttää Israelia. Tämä siksi, että Israel on uhannut iskeä vapaasti valitsemiinsa kohteisiin Libanonissa, koska ”Hizbullah on osa libanonilaista yhteiskuntaa ja sanoo taistelevansa sen laillisena puolustajana ja edustajana”. Viimeksi Libanonin parlamentin puhemies Nabih Berri puolusti Hizbullahin ja PLO:n oikeutta pitää aseensa eikä suostua luovuttamaan niitä hallitukselle, kuten entinen presidentti Amine Gemayel vaatii.
HIZBULLAH EI kuitenkaan ole haudannut sotakirvestään, vaan se lainaa sitä sopivaa maksua vastaan eri terrorijärjestöille, ennen kaikkea Gazassa toimiville Hamasille, Islamic Jihadille ja al-Aksan Marttyyreille, joita se kehottaa ja houkuttaa kostamaan Israelille sen puolesta.
Hizbullah syyttää, että Mughniyehin murhasi Israelin Mossadin agentit, joka kieltää millään tavoin osallistuneensa salamurhaan helmikuun 12. päivänä Damaskoksessa.
ISRAELIN puolustusministeriön antamien tietojen mukaan Hizbullah on antanut suuria rahasummia Israelia vastaan taisteleville ryhmille kostoiskun suorittamista varten, mutta nämä eivät ole saaneet mitään aikaan. Ministeriön mukaan tämä on aiheuttanut jännitystä niiden ja Hizbullahin välille, joka alkaa käydä kärsimättömäksi.
ISRAEL on ottanut Hizbullahin uhkaukset todesta ja lisännyt ulkomailla sijaitsevien laitostensa ja instituutioittensa vartiointia, ja kehottanut sekä kotimaassa olevia että ulkomaille matkustavia varovaisuuteen mahdollista siviilien tai sotilaitten sieppauksia varten.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak totesi maanantaina Knessetin ulko- ja puolustusasiain-valiokunnassa, että Hizbullah on suuresti lisännyt iskukykyään siitä, mitä se oli ennen Libanonin kakkossotaa kesällä 2006. Hizbullahille arvioitiin silloin olevan 14 000 rakettia ja ohjusta, nyt Barak arvioi, että sillä on 42 000 rakettia ja ohjusta, joista jotkut yltävät Beershebaan ja Dimonaan, jossa sijaitsee Israelin ydintutkimuslaitos. (JP, INN)
2. ISRAELIN vapauttama neljään elinkautiseen tuomittu libanonilainen terroristi Samir Kuntar vierailee Syyriassa presidentti Assadin suojeluksessa. Hän puhui druusikylässä Syyriassa järjestetyssä tilaisuudessa ns. ”Huutokukkulalla” lähellä Israelin rajaa, josta Syyriassa asuvat druusit huutelevat tervehdyksiä Israelin puolella asuville sukulaisilleen.
KUNTAR JOHTI terroriryhmää, joka 1979 rantautui kumiveneellä Nahariyan hiekkarannalle. Ryhmä tunkeutui yhteen asuntoon, josta he veivät 31-vuotiaan Danny Haranin ja tämän 4-vuotiaan tytön Einatin rannalle surmaten heidät siellä kylmäverisesti, tytön joko kiväärinperällä tai kallioon iskemällä. Lisäksi he ampuivat paikalle tulleen poliisin Eliyahu Shaharin. Perheen äiti oli mennyt piiloon 2-vuotiaan Yaelin kanssa, jonka tämä kauhuissaan tukahdutti pyrkiessään estää tätä itkemästä.
SAMIR KUNTAR vapautettiin heinäkuussa vankienvaihdossa Hizbullahin kanssa IDF:n sotilaita Eldad Regev ja Ehud Goldwasser vastaan, jotka Hizbullah sieppasi kommandoiskulla Libanonin rajan yli Israelin puolelle ennen Libanonin kakkossotaa 2006. Hizbullah antoi ymmärtää neuvottelujen aikana, että sotilaat olivat elossa, mikä ei pitänyt paikkaansa. Heidän maatuneista ruumiistaan ei voinut päätellä, olivatko he kuolleet pommi-iskussa heidän maastoautoaan vastaan vai myöhemmin haavoihinsa.
SYYRIAN presidentti Bashar Assad kunnioitti tätä lasten murhaajaa Syyrian korkeimmalla kunniamerkillä Syrian Order of Merit vietettyään lähes 3 vuosikymmentä Israelin vankilassa.
Kuntar sanoi puheessaan druusikylässä, että ”pian Syyrian lippu liehuu Golanin kukkuloilla”. Hänen puheensa välitettiin kovaäänisten välityksellä Israelin puolella rajaa kerääntyneille druuseille, joille Kuntar lupasi rajan pian poistuvan heidän väliltään. (JP)
3. ISRAELIN VALTION edustajat ilmoittivat korkeimmalle oikeudelle, ettei kiistanalaista ns. Migronin kukkulan pientä siirtokuntaa poisteta vielä muutamaan vuoteen, sillä hallitus haluaa ensin suunnitella heidän uuden asuinpaikkansa Adamin kylässä ja sen jälkeen rakentaa heidän uudet asuintalonsa, kertovat Dan Izenberg ja Tovah Lazaroff JP:n artikkelissaan. Valtion edustaja asianajaja Aner Hellman pyytää vastineessaan oikeudelle neljän kuukauden aikaa, jonka kuluessa valtio suunnittelee toimenpiteensä ja raportoi niistä oikeudelle. Juudean, Samarian ja Gazan juutalaissiirtokuntien neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan sanoo, että neuvosto on periaatteessa hyväksynyt esityksen muuttaa Migronissa asuvat 46 perhettä Adamiin, jossa asuu nyt n. 3 500 juutalaista. Molemmat siirtokunnat sijaitsevat muutaman kilometrin päässä Jerusalemin keskusta pohjoiseen.
MIGRONIN ASUKKAAT vastustavat siirtokuntansa tuhoamista, sillä he sanovat sen olevan sekä vastoin heidän omistusoikeuttaan että alueen historiallisia ja raamatullisia perinteitä, joiden mukaan alue on osa Israelille luvattua maata. He selittävät, että nämä historialliset ja raamatulliset tosiasiat ajoittuvat tuhansia vuosia korkeimman oikeuden päätöksiä aiemmiksi, ja että nämä tosiasiat ovat vahvempia kuin mitkään oikeuden päätökset. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Ehud Omert esitti kritiikkiä länsimaille siitä, että ne ovat alkaneet pehmetä suhteessaan Hamasin Gazan hallintoon. Todisteena tästä hän kertoi nauttiessaan aamiaista ulkoministeri Ricen ja neuvonantaja Stephen Hadleyn kanssa, että Euroopan parlamentin jäsenet ovat kutsuneet palestiinalaisten mukana myös Hamasin edustajia Brysseliin, ja useita europarlamentin jäseniä on osallistunut laittomiin laivamatkoihin Kyproksesta Gazaan ”murtaakseen Israelin julistaman Gazan saarron”, kuten he puolustelevat matkojaan. Olmertin ja amerikkalaisten aamiaiskeskustelut tapahtuivat yksityisinä eikä niistä annettu julkilausumaa, koska niiden tarkoituksena oli valmistella keskusteluja Bushin kanssa, jossa myös Rice on mukana.
ULKOMINISTERI Rice valitti, ettei sopimusta palestiinalaisten kanssa saatu aikaan kuluvan vuoden aikana, mutta hän uskoi silti keskustelujen jatkuvan ilman katkoja USA:n seuraavan hallituksen aikana. Obama on kertonut tukevansa kahden valtion periaatetta, ja luvannut ottaa asian esille kiireellisenä saatuaan vallankahvan käsiinsä. Obaman edustaja kävi vaali-kamppailun aikana tapaamassa Hamasin edustajaa Gazasta ja joutui eroamaan ryhmästä, ettei tämä episodi häiritsisi Obaman kampanjaa.
USA:n edustajat eivät usko vaikka sitä toivovatkin, että on mahdollista jos edes tarpeen laatia kirjallista muistiota sovituista asioista neuvotteluissa Israelin ja PA:n tiimien välillä. He pitävät parempana tiedottaa keskusteluista USA:n uudelle johdolle suusanallisesti. Sekä Israelin että varsinkin PA:n neuvottelijat ja Abbas vastustavat väliaikaisen tilanneraportin laatimista. (JP)
5. BUSHIN HALLITUKSEN jäsenet ovat Time-lehden artikkelin mukaan varoittaneet Olmertia iskuista enempää Hamasia vastaan Gazassa kuin Iranin ydinlaitoksiin. Lehden tietojen mukaan Bush kehotti Jordanian kuningas Abdullah II:sta vaatimaan, että Hamas pidättää raketti-iskujaan Israeliin estääkseen Israelin vastaiskut. INN:n asiasta kertovan uutisen mukaan Bush teroitti Olmertille, että jos Israel iskee kumpaan tahansa kohteeseen, se kyseenalaistaa USA:n suunnitelmat kahdesta valtiosta sekä aiheuttaa suuria muutoksia USA:n politiikalle Irakissa ja Afganistanissa. USA on irrottautumassa Irakista, mutta Afganistanin tilanne on tarkkailijoitten mukaan kehittymässä huonoon suuntaan. Bush ei haluaisi jättää seuraajalleen perinnöksi avointa kriisiä ensimmäisenä tehtävänään. Lisäksi isku Iraniin olisi vastoin USA:n tavoitetta ratkaista Iranin ydinaseongelma pakotteiden avulla.
OLMERT JA BARAK tekivät viime viikolla salaisen vierailun Jordaniaan, jossa Abdullah II selosti heille käymiään keskusteluja Bushin kanssa ja Hamasin lupausta hillitä rakettitultaan. Israelin johtajien kerrotaan kuunnelleen Abdullahin vetoomuksia lupautumatta mihinkään, koska yleinen mielipide Israelissa alkaa olla katkeamispisteessä puolustusministerin näennäisen saamattomuuden ellei peräti pelkuruuden vuoksi.
Egyptin muslimiveljeskunnan 1000 jäsentä osoitti mieltään Gazan kaistan saartoa vastaan ja uhkasi lähettää aluksiaan murtamaan Gazan alueen merisaartoa.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni lausui omana mielipiteenään, ”ettei Israel näe tarvetta tehdä suuren luokan sotilasoperaatiota Gazaan niin kauan, kuin rakettituli sieltä pysyy siedettävissä rajoissa eikä aiheuta suuria omaisuus- tai ihmisvahinkoja”. Tämä on omituinen lausunto naiselta, joka pyrkii Israelin pääministeriksi, sillä se antaa Gazan terrorijärjestöille avoimen valtakirjan jatkaa rakettiensa laukomista, ”jos se pysyy siedettävissä rajoissa”. (JP, INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin pankki alensi peruskorkoaan, se on nyt 2.5 %.
- Israelin juutalaisia, joita JP kutsuu ”aktivisteiksi”, virtaa Hebroniin ns. Rauhantaloon voidakseen estää asukkaitten karkotukset talosta. Ainakin 49 kansanedustajaa esitti vetoomuksen, että karkotuksista luovutaan. (JP)
- Ulkomaiset journalistit ovat vedonneet korkeimpaan oikeuteen saadakseen luvan matkustaa Gazan kaistalle. IDF on pitänyt portteja kiinni toistuvan rakettitulen vuoksi. (JP)
- Vaalikamppailussaan Likudin kasvavaa mahtia vastaan Livni on aloittanut hyökkäykset Shasia vastaan. Viimeksi hän sanoi, ettei hänen hallituksensa tulisi antamaan opetusministeriötä Shasille, jota se havittelee. Toiseksi Livni uhoaa, ettei hän myy Israelia haredi-väelle, jonka edustajat heittävät kiven takaisin todeten, ettei se ole tarpeenkaan, koska Livni myy Israelin palestiinalaisille. Poliittiset tarkkailijat ovat huomioineet, että Livnin tyyli on saanut vinkkejä neuvonantajilta, että hänen tulee esiintyä vaikuttavammin.(JP)
- Texasin oikeus havaitsi, että Holyland Foundation USA:ssa syyllistyi Hamasin rahoittamiseen. Sen edustajat aikovat valittaa tuomiosta. (INN)
- Yli 55 % Sderotin asukkaista on kärsinyt suoraa tai epäsuoraa vahinkoa jatkuvasta rakettitulesta Gazasta. (INN)
- Iranin vallankumouskaartin komentaja Mohammad Ali Jaafari sanoo, että Iran on murskannut toisen Mossadin vakoilijaverkoston. (Debkafile)
- 72 % israelilaisista pitää maata hyvin korruptoituneena. 92 % katsoi, että julkisten varojen varastaminen on pahin rikos; saman verran syytti virkailijoita rahan vaatimisesta palveluista. Hallituksen virastot olivat eniten korruptoituneita 46 %:n mielestä; Knesset 44 %; alueneuvostot 37 %; media 30 %; poliisi 29 %; työväenammattiliitto Histadrut 27 %, puolueet 69 %. Armeijaa vain 11 % piti korruptoituneena; pankkeja 20 %. Gallupin teki Maagar Mochot marraskuussa haastatellen 543 aikuista hepreaksi, venäjäksi ja arabiaksi. (ynetnews)
Lämpötilat, Jsm: Ti: 15-20; Ke: 15-21; To: 17-22; Pe: 12-21, loppuviikosta puolipilvistä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019