PERJANTAI 29.12.06
HUHUKAMPANJOITA ISRAELISSA.
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh, joka sai luvan Egyptiltä ja Israelilta matkustaa torstaina pyhiinvaellusmatkalle (hajj) Mekkaan, vaikka Egyptin, Israelin ja EU:n valvojien kanssa oli sovittu, ettei Haniyeh saa enää matkustaa rahankeruumatkoille ulkomaille. EU:n virkailijat marssivat Debkafilen mukaan protestiksi pois Rafahin terminaalista.
TÄNÄÄN PERJANTAINA alkaa Mekkassa perinteinen Eid al-Adha, uhrijuhla, jota vietetään muistoksi siitä, että Abraham oli vähällä uhrata Ismailin, kuten muslimit uskovat. Rituaaliin kuuluu lampaan uhraaminen Mekkassa. Juhlallisuudet loppuvat maanantaina.
HANIYEH TAPAA matkallaan Saudi Arabian johtajia, jotka esittelevät hänelle saudien rauhansuunnitelman. Tulomatkalla Haniyeh matkustaa Ammaniin, jossa kuningas Abdullah II toimii isäntänä Haniyehin ja Abbasin kanssa järjestämässään korkean tason kokouksessa.
ISRAEL EI VAPAUTA Olmertin lupaamia vankeja ennen muslimien uhrijuhlaa Mekkassa. Olmertin tarkoituksena oli suorittaa tämä hyvätahdon ele osoittaakseen myötätuntoaan muslimien uskonnollisia tunteita kohtaan ja se oli tarkoitettu myös edeltämään Gilad Shalitin vapauttamista terroristien vankisellistä, mutta viime hetkellä Shalitin vapauttamisen tielle tulleet ongelmat estivät Olmertin toiveitten toteutumisen.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni aiheutti Olmertille pahan kolauksen, kun paljastui, että Livni oli oma-aloitteisesti ja ilman Olmertin lupaa ja tietoa tavannut Fatahin johtoryhmään kuuluvia miehiä, Yasser Abu Rabbon ja Salam Fayyadin. Olmert kuitenkin pidättyi julkisesti haukkumasta Livniä, ettei aiheuttaisi uutta hallituskriisiä kuten tapahtui puolustusministeri Amir Peretzin oma-aloitteisesta puhelinsoitosta Mahmoud Abbasille.
LIVNI ON tiettävästi laatinut oman rauhansuunnitelmansa, jota hän aikoo esitellä USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricelle, kun tämä matkustaa Israeliin ensi viikolla. Suunnitelmaa ei ole julkisesti esitelty eikä sitä ole käsitelty hallituksessa eikä ole tiedossa, miten Olmert siihen suhtautuu. Siitä tihkuneitten tietojen mukaan Israel vetäytyy turva-aidan taakse luovuttaen sen takana olevat alueet PA:n hallintaan, ja palestiinalaisten pakolaisten sallitaan muuttaa sinne. Israel tunnustaisi Palestiinan valtion näillä edellytyksillä ja tilapäisillä rajoilla, kunnes lopullisissa keskusteluissa sovitaan lopulliset rajat ja pakolaiskysymys.
Jos tieto pitää paikkansa, tämä osoittaa Olmertin otteen luisumisen pahasti, koska toisaalta myös Shimon Peres haluaa toteuttaa omia haaveitaan, joista hän kertoo ulkomaisille diplomaateille ulkomailla.
OLMERT SUOSTUI siihen, että Egyptistä luovutettiin 2000 AK-47 rynnäkkökivääriä, 20 000 panoslipasta ja kaksi miljoonaa ammusta Fatahille. Aseet kuljetettiin eilen neljällä kuorma-autolla Kerem Shalomin terminaalin kautta Israeliin ja luovutettiin Karni-terminaalissa Israelin ja Gazan alueen rajalla Abbasin presidenttikaartin Force-17 miehille. Median edustajille selitettiin, että aseet on tarkoitettu vahvistamaan Mahmoud Abbasin asemaa vastapainoksi Hamasin asehankinnoille, jotka tapahtuvat salakuljetustunnelien kautta Siinailta Gazan alueelle. PA:n pääministeri Haniyehin poliittinen neuvonantaja Abu Youssef kertoo avoimesti, että aseita tuskin tullaan käyttämään palestiinalaisia vastaan, mutta israelilaisia vastaan melko varmasti. Osa aseista luovutettaneen Fatahin ”nuorisoliigalle” al-Aksa Marttyyrien prikaatille, osa PRC:n käyttöön, johon kuuluu jäseniä Islamic Jihadista, Hamasista ja al-Aksasta, luultavasti myös Force–17 jäseniä vapaa-ajalla. Force-17 suojaa Rafahin terminaalia ja pian myös Karni terminaalia Gazan puolella.
PALESTIINAN kiemuraisessa ilmapiirissä tällainen hyväntahdon ele ei välttämättä nosta Mahmoud Abbasin suosiota, koska siinä voidaan nähdä Abbasin alistuminen USA:n ja Israelin liittolaiseksi ellei käskyläiseksi.
MAHMOUD ABBAS, joka terrorikautensa aikana tunnettiin peitenimellä Abu Mazen, ja joka rahoitti Israelin olympiajoukkueen kaappaamisen ja murhan Mynchenin olympialaisten aikana, on pyrkinyt tarkoin seuraamaan palestiinalaisen kadun tuntoja pystyäkseen luovimaan helposti räjähtävien tunnekuohujen keskellä. Nämä tunnekuohut leimahtavat huomaamatta järkyttäviksi murhenäytelmiksi.
TOISAALTA HAMAS VALITTIIN suhteellisen vapailla ja avoimilla vaaleilla palestiinalaisten johtoon, ja tämän hetken trendit osoittavat, että Hamas on nousemassa isoisten joukkoon Lähi Idän rauhansuunnitelmista keskusteltaessa. Tästä on osoituksena Jordanian kuningas Abdullah II:n suunnittelema huippukokous Ammanissa ensi viikolla, jossa sekä Abbas että Haniyeh ovat tasavertaisina mukana. Kuin painotuksena Haniyehin arvostuksen noususta PA:n pääministerinä on se, että Haniyeh matkustaa Jordaniaan seurueineen Mekkasta ja Mahmoud Abbas seurueineen Samarian kautta, eikä yhdessä Haniyehin kanssa.
NATO ON PYSYTELLYT syrjässä Iranin ydinohjelmaa koskevasta kiistasta jättäen sen Israelin ja USA:n väliseksi ongelmaksi, ikään kuin se ei koskisi ollenkaan Euroopan maita.
Aamun uutisten mukaan Nato on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa koonnut eri lähteistä saamiaan tiedustelutietoja Iranista. Tiedot perustuvat Israelin puolustusviranomaisten käymiin keskusteluihin Naton korkeitten virkailijoitten kanssa. Naton piirissä on alettu ymmärtää, etteivät diplomaattiset toimet ole onnistuneet vaikuttamaan Iranin päätökseen jatkaa ydinohjelmansa toteuttamista ja ydinaseen valmistusta sanktioista huolimatta.
ISRAELIN SOTILASTIEDUSTELU (MI) on suunnitellut perustavansa tietojen jakamista Naton kanssa hoitavan instanssin. Tämä liittyy osana Naton kautta maailman Iranista keräämiin tietoihin. Uutisen mukaan Iran on ollut kielletty kohde Natossa. Tämä siksi, että vaikka USA näkisi mielellään Naton ottavan suuremman kiinnostuksen Iranin kysymykseen, kaikki Nato-maat eivät ole valmiita siihen. Tämä on tehnyt vaikeaksi edes aloittaa keskusteluja Iranista. Israel aikoo lähettää lähiviikkoina laivaston edustajansa Napoliin, jossa hän tulee osallistumaan Naton Operaatioon Active Endeaver, jonka tarkoituksena on koota Välimeren maiden edustajia vaihtamaan tiedustelutietoja merellä tapahtuvasta terrorismista.
GAZA EI OLE TURVALLINEN MEDIAN EDUSTAJILLE, toteaa Reportterit ilman rajoja (RWB) kansainvälinen järjestö, joka on keskittynyt suojelemaan lehdistön vapautta. Järjestön julkistaman raportin mukaan, joka perustuu sen edustajien tietojenkeräämismatkalla Gazasta saamiin havaintoihin, eri palestiinalaisryhmät eivät epäröi kohdistaa hyökkäyksiään journalisteihin, jotka ovat kritisoineet niitä. Raportissa kuvataan laittomuutta ja keskinäisiä taisteluja Gazassa, jotka ovat pahasti vahingoittaneet journalistien vapautta territorioissa.
Viime vuoden aikana palestiinalaiset ryhmät tuhosivat seitsemän uutisjärjestön tilat, tuhosivat laitteistoja ja huonekaluja ja sytyttivät niitä tuleen. Ainakin neljää journalistia vastaan hyökättiin ja kuusi ulkomaista journalistia kaapattiin Gazan alueella.
IDF hyökkäsi ainakin 16 journalistia vastaan, uhkaili heitä ja tuhosi kolmen uutisjärjestön tilat. RWB toteaa raportissaan, ettei journalistien vapaus toteudu, elleivät palestiinalaiset ryhmät ja IDF noudata lakia.
RWB julkaisi listan median vapaudesta eri maista. Mukana on 168 maata vuonna 2006. Israel on siinä sijalla 50, USA 53; Jordania 109 ja Egypti sijalla 113.
Suomi, Islanti ja Alankomaat ovat journalistien vapautta tutkivan listan kärjessä.
ISRAELIN VÄKILUKU ylitti 7 miljoonan rajan vuonna 2006.
Maan väkiluku nousi 125 000 hengellä.
Israelin kansalaisten määrä on nyt 7 116 200.
Juutalaisia on 5 393 600 (76 %);
Arabeja on 1 413 500 (20 %):
Muita 309 100 (4 %). He ovat joko kristittyjä (muita kuin arabeja) tai rekisteröity muihin uskontokuntiin tai etnisiin ryhmiin kuuluviksi.
Väestön kasvu on pysynyt tasaisena vuodesta 2003, eli 1.8 % vuodessa. Kasvusta 88 % johtui väestön luonnollisesta kasvusta ja maahanmuutosta 12 %.
Vuonna 2006 syntyi Israelissa 146 300 lasta.
KASSAM-RAKETTI ammuttiin tänä aamuna Gazasta Israeliin, se ei aiheuttanut vahinkoa.
IDF pidentää vaara-aluetta Gazan ympärillä 13 kilometriin. Kassam-rakettien pelätään suuntautuvan myös Ashkeloniin, Netivotiin ja Ofakimiin.
ISRAELISSA TOIMIVA ihmisoikeusjärjestö B´Tzelem toteaa raportissaan, että IDF surmasi 660 palestiinalaista vuonna 2006. Näistä 405 surmattiin Shalitin kaappauksen jälkeen Gazassa. Surmatuista 88 oli alaikäisiä ja 205 surmatuista ei ollut mukana väkivaltaisuuksissa joutuessaan surmatuiksi.
Raportin mukaan palestiinalaiset surmasivat 17 israelilaista siviiliä (edellisvuonna 41) ja 6 turvallisuusmiestä vuoden 2006 aikana. IDF tuhosi 292 taloa, niistä 278 Gazassa vuonna 2006. Itä Jerusalemissa Israel tuhosi 42 palestiinalaisten ilman kaupungin lupaa rakentamaa taloa.
IDF pitää 54 pysyvää tarkastuspistettä Länsirannalla, lisäksi 12 Hebronissa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021