MAANANTAI 28.05.12


MAANANTAI 28.05.12

PIENI täsmennys edelliseen ilmoitukseen shavuot-juhlista. Sitä juhlitaan Israelissa yhtenä päivänä, mutta galutissa (hajaannuksessa) kahden päivän aikana paikasta riippuen.

1. SYYRIAN väkivaltaisuudet jatkuvat jos mahdollista entistäkin verisempinä. Sunnuntaina Syyrian armeijan raportoitiin surmanneen 30 ihmistä Haman alueella, joka tunnetaan kapinallisten yhtenä vahvimpana tukialueena. Tämä raskaalla tykistöllä aiheutettu verilöyly tapahtui 48 tuntia sen jälkeen, kun maailmaa kuohutti 108 ihmisen surmaaminen Houlan kylässä Homsin maakunnassa. Tapahtumien kulku on vähän epäselvä, mutta JP:n artikkelin mukaan tiesululle asetetut sotilaat avasivat tulen raskailla aseilla mielenosoittajien joukkoon surmaten viisi siviiliä. Kapinalliset vastasivat tähän hyökäten kahta tiesulkua vastaan, minkä johdosta sotilaat alkoivat tulittaa tykistöllään Houlan kylää surmaten 15 siviiliä. Viereisissä kylissä asuvat Assadin ”shabbiha” puolisotilalliset jengit hyökkäsivät Houlan kylään hakaten kylän asukkaita, miehiä, naisia ja lapsia, puukoillaan ja ampuen heitä lähietäisyydeltä.
SURMATTUJEN joukossa oli 49 lasta ja  34 naista, mutta luvut vaihtelevat eri lähteissä. ynetnews.com kertoo Houlassa surmattujen luvuksi 116, haavoittuneita yli 300.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui sunnuntai-iltana käsittelemään Houlan massamurhaa, kuten sitä useissa artikkeleissa kutsutaan, tuomiten lausunnossaan ”siviilien ampumisen lähietäisyydeltä raskaan fyysisen väkivallan aikana”. Lausunnon luki Azerbaijanin YK:n apulais-lähettiläs Tofog Masayev kolmituntisen käsittelyn jälkeen. Lausunnossa tuomittiin ”mitä voimakkaimmin sanoin surmatyöt, jotka YK:n tarkkailijat ovat vahvistaneet, ja joissa surmattiin tusinoittain miehiä, naisia ja lapsia ja haavoitettiin sadoittain Houlan kylässä lähellä Homsia, hyökkäyksissä, joissa hallituksen joukot tulittivat tykistöllä ja panssarien tykeillä siviiliasutuksia”.
Venäjän YK:n lähettiläs Alexander Pankin vastusti sanamuotoa selittäen, ettei ole selvyyttä, ketkä massamurhan suorittivat Houlassa, mutta mm. Englannin edustaja kiisti sen.
Yhä useampilänsimaitten edustaja syyttää Syyriaa kansainvälisen lain rikoksista ja vaativat, että niihin syyllistyneet tulee asettaa syytteeseen vastaamaan rikoksistaan.
Kapinallisten edustajat syyttävät YK:n asettamia tarkkailijoita, etteivät he pyynnöistä huolimatta menneet ajoissa Houlan kylään, vaan vasta massamurhan tapahduttua laskemaan ruumiiden lukumäärät, kuten ne tekivät Sarajevossa ja Srebrenicassa Bosniassa.
Eri lähteet kuitenkin pitävät Syyrian armeijaa vastuullisena väkivallan kasvuun, jonka YK:n tarkkailijat pelkäävät johtavan avoimeen sisällissotaan maassa.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4234696,00.html, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4234608,00.html

SYYRIAN presidentti Bashar Assad syyttää ulkomaisia joukkoja väkivallasta maassa, ja varsinkin Gulf-maat ovat hänen syytöstensä kohteina. Erityisesti Qatar on vaatinut kovempia otteita Assadin hallitusta vastaan ja vaatinut kapinallisten aseistamista. Tilanne on tulenarka, sillä kuten aiemmin raportoitiin, useitten maitten erikoisjoukkoja on harjoitettu Jordaniassa, minkä Assadin hallitus on varmaan huomioinut. Iran on puolestaan myöntänyt, että sen joukkoja on Assadin joukkojen mukana kapinan kukistamistoimissa.
JP:n artikkelin mukaan Houlasta on siirtynyt 400 perhettä pakoon taisteluja.  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=271641

Perjantaina suuret kansanjoukot osoittivat mieltään armeijan verisiä otteita vastaan Aleppossa ja Idlibissä. Armeija tulitti mielenosoittajia Idlibissä kyynelkaasukranaatein sekä kovilla ammuksilla surmaten ainakin yhden ja haavoittaen kymmeniä. Kansebban alueella sai surmansa ainakin 4 poliisia turvallisuusjoukkojen ja kapinallisten välisissä yhteenotoissa.
AFP kertoo, että ensimmäistä kertaa Syyrian armeija käytti helikoptereita tulittaessaan kapinallisten tukikohtia Latakian vuoristoissa lähellä Turkin rajaa haavoittaen 20. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156234#.T8MYizJHTFw

HAAREZTIN mukaan länsimaat pyrkivät yhdistämään Assadia vastustavat kapinallisjoukot. Obama puolestaan pyytää Venäjän tukea Assadin hallinnon lopettamiseksi. Hän haluaa Assadin eroa, mutta ei välttämättä hänen hallituksensa kaatamista. http://www.haaretz.com/news/middle-east/in-wake-of-syria-massacre-west-seeks-to-unify-bashar-assad-s-opponents-1.432820,

ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu liitti oman äänensä Bashar Assadin tuomitsijoitten joukkoon sanoen olevansa järkyttynyt siviilien murhaamisesta Syyriassa, mutta hän syytti sekä Irania että Hizbullahia Assadin joukkojen avustamisesta.
Viime viikolla raportoitiin, että sekä venäläinen että pohjoiskorealainen alus ovat matkalla Syyrian satamaan tuodakseen runsaasti aseita ja ohjuksia, kertoo Al-Arabiya. Alusten uskotaan tulleen syyrialaiseen Tartusin satamaan viikonvaihteen aikana. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoo lähettäneensä kirjeen turvallisuusneuvostolle vaatien siinä, etteivät ulkomaat saa aseistaa kumpaakaan osapuolta, mitä USA:n ulkoministeriö kannattaa. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=271602

2. USA:n puolustusministeri, jolla on vakiona kärsivä ilme kasvoillaan poikkeuksena amerikkalaisesta teflon-hymystä, kertoi ABC:n haastattelussa, ettei enempää Yhdysvallat kuin maailmakaan kokonaisuutena salli Iranin hankkivan atomipommia. Sunnuntaina julkistetun haastattelun yhteydessä Panetta vakuutti, että USA:n valmistelut mahdollista hyökkäystä varten Iranin ydinlaitoksia vastaan on nyt suoritettu ja että joukot ovat valmiit.
Panetta vahvistaa sanoillaan USA:n Israelin lähettilään Dan Shapiron aiemman lausunnon, jonka mukaan USA on valmis sotilaalliseen iskuun, mutta pitää parempana diplomaattisen ratkaisun löytämistä. Hän totesi, että tarvittava suunnitelma on laadittu, ja ettei se ole vain käytettävissä, vaan valmis. ”Kansainvälinen yhteisö on yhdistynyt tässä”, Shapira totesi lisäten: ”Olemme asettaneet heille hyvin vakavia kansainvälisiä sanktioita, ja olemme tehneet monenlaisia valmisteluja kaikkien mahdollisuuksien varalta.”

PANETTA kosketteli haastattelun aikana myös Afganistanin tilannetta – josta USA haluasi vetää joukkonsa kunniallisesti ilman, että se näyttäisi perääntymiseltä tule alla – sekä kansainvälistä cyber-sotaa, jolla terrorijärjestöt uhkaavat iskeä USA:n elintärkeitä instituutteja ja palveluja vastaan, mutta artikkelissa ei yksilöidä näitä aiheita.
Israelin puolustusministeri Ehud Barak oli Washingtonissa koordinoiden maitten välisiä toimia Irani suhteen ennen seuraavia P5+1 maitten ja Iranin välisiä neuvotteluja Moskovassa kesäkuun puolivälissä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=271589

3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kulkee Netanyahulta saamansa kirjeen - vastauksena Abbasin laatimaan ”kaikkien kirjeiden äidin” viestiin Netanyahulle – selittäen, miten mahdoton ja ylimalkainen se on ja miten se ei vastaa hänen kysymyksiinsä. Viimeksi hän oli Yhdysvalloissa esitellen kirjettä, sitä ennen Egyptissä ja ties missä.
Israelin ja PA:n väliset yhteydet ovat virallisesti poikki, mutta käytännössä yhteyksiä ylläpidetään. Abbas lisää kätevästi uusia vaatimuksia Israelille aina, kun alkaa näyttää siltä, että hänen pitäisi aloittaa keskustelut Netanyahun kanssa.

Hänen vaatimuksensa - 1949 aselepolinjoista valtionsa rajoiksi, kaiken setlementtitoiminnan lopettaminen myös Jerusalemin isäosissa sekä uutena kaikkien Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien välitön vapauttaminen - ovat ylittämättömiä vaateita, joihin yksikään omilla aivoillaan ajatteleva pääministeri voi suostua – tämä sillä varauksella, että Israelin vasemmiston vararikosta ja hajautumisesta pelastama ja ensin Hebroniin ja Jerikoon kutsuma PLO antaen sille itsemääräämisoikeuden hallitsemillaan alueilla, osoittaa, etteivät kaikki ajattele omilla aivoillaan, vaan seuraavat omaksumaansa epärealistista ideologiaa.

AAMUN uutisten mukaan PA:n johto kaavailee käyttävänsä NGO-järjestöjä vakoilu-tarkoituksiin, keräämään tiedustelutietoja. Uutinen oli julkistettu PA:n uutistoimiston Wafan toimesta, mutta se poistettiin kiireesti julkisuudesta. Suunnitelman mukaan PA:n yleinen tiedustelupalvelu Länsirannalla suunnittelee käyttävänsä Oikeuksien ja Kehityksen maailmanlaajuista verkostoa (GNRD) vakoilunsa peitejärjestönä. GNRD perustettiin Genevessä 2008 edistämään oikeuksia maailmalla sekä pysyvän muutoksen aikaansaamiseksi. PA:n ulkoisen turvallisuuden yleisosaston laatiman suunnitelman mukaan tarkoitus on käyttää GNRD:tä peitejärjestönä PA:n tehokkaana ja hyväksyttynä kansain-välisenä ihmisoikeus-ryhmänä Genevessä puolustamaan palestiinalaisten oikeuksia ja kokoamaan tietoja. Projektin arvioidaan maksavan useita miljoonia USD.
Raportissa väitetään, että monet länsimaat käyttävät NGO-järjestöjä voimallisena kätenä politiikkansa edistämiseksi ja hallitusten kaatamiseksi.
Raportissa todetaan, ettei PA:lla ole ollut tällaista kättä, mutta se tulee saamaan sen muodostettavan yli 50:ssä maassa toimivan GNRD-verkoston kautta. Niiden tärkein tehtävä tulee olemaan informaation ja propagandan levittämisen ohella tiedustelutietojen kerääminen PA:lle myönteisten länsimaisten agenttien avulla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=271627

4. UUTISOTSIKOITA
-          Tel Avivissa paljastuneet laittomien siirtolaisten tekemät israelilaisten naisten raiskaukset sekä ryöstöt ja varkaudet aiheuttivat lopulta väkivaltaisiksi kehittyneitä vastareaktioita, joissa siirtolaisia pahoinpideltiin ja yhä äänekkäämmin vaaditaan heidän karkottamistaan maasta. Israelin sisäministeri Eli Yishai on vaatinut sitä alusta lähtien, mutta asia on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja ihmisoikeusjärjestöt ovat samoin tarttuneet kysymykseen vaatien, että Israelin tulee toimia kansainvälisten ihmisoikeussäännösten mukaan, jotka rajoittavat yksipuolisia päätöksiä karkotuksista. Jotkut heistä ovat todella paenneet henkenä kaupalla, mutta suurin osa lienee vain etsimässä työtä ja elantoa perheelleen. Kysymystä on puitu vuosikaudet, joiden aikana laittomien siirtolaisten määrä on kasvanut kestämättömiin mittoihin. Siinain rajan kautta heitä tulee 2000 – 3000 kuukaudessa. Heidän määränsä on arvion mukaan 60 000, mutta luku voi olla suurempikin, koska kaikkia ei ole rekisteröity. Suurin osa heistä on Afrikasta. Varsinkin entisen NL:n maista muuttaneet juutalaiset hyökkäilevät juovuspäissään heidän kimppuunsa. Siinain kautta tulleet siirtolaiset olivat joutuneet kärsimään suurta väkivaltaa beduiinien käsissä, jotka vaativat kidutuksen avulla mielettömiä summia rajan ylittämisestä, ja raiskaavat naiset. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=271625
-          KABYLIE on pieni maarääpäle Algerian pohjoisosassa Välimeren rannalla. Se kuuluu hallinnollisesti Algeriaan Ranskan siirtomaavallan mahtikäskyjen  mukaan, mutta maa on ollut itsenäinen valtio ja elättelee edelleen toiveita irrottautuakseen Algerian muslimihallituksesta: Itsenäisyys Kabylielle, ikuisuus Israelille. Sen Ranskassa asuvan pakolaishallituksen presidentti Ferhat Mehenni perusti Kabylien itsenäisyysjärjestön. Mehenni sanoo itsenäisyyttä etsivien panneen maasta Algerian ”mustan kevään” johdosta 2001, jonka aikana Kabylien kansa vastusti Algerian hallituksen asettamaa Kabylien kielen ja kulttuurin boikottia. Mehenni sanoo kansansa kuuluvan berberiheimoon ja vierastaa islamin uskontoa, naiset eivät käytä huntua ja ulkomailla asuvat assimiloituvat muuhun kansaan. Mehenni oli vierailulla Israelissa, jota hän sanoo pitävänsä esikuvana Kabylielle  ja jonka kanssa hän arvioi kansansa voivan toimia. Hän tapasi useita vaikutushenkilöitä Israelissa, myös infrastruktuuriministeri Uzi Landaun, joka oli kiinnostunut tilanteesta Kabyliessä, jossa on korkeita vuoria ja paljon vettä. Mehenni sanoo, että monissa maissa ymmärretään heidän toiveensa itsenäisyydestä, mutta Algerian runsaitten öljy- ja kaasuvarojen vuoksi se ei etene sympatiaa pitemmälle. Hän sanoo Algerian hallituksen ajavan voimallisesti maan islamilaistamista rakentaen moskeijoita kaikkialle, mutta se ei ole  investoinut mitään Kabylien kehittämiseen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=271613
-          Ensimmäinen yksityisten omistama miehittämätön avaruuskapseli Dragon onnistui telakoitumaan kansainväliselle 100 miljardin USD avaruusasemalla lauantaina. Se lähestyi asemaa, väliin hidastaen, väliin pysähtyen ja välillä siirtyen kauemmas ennen kuin se uskalsi liukua 9 metrin päähän asemasta, jonka mekaaniset käsivarret tarttuivat siihen ohjaten sen paikalle, jossa sen lastiruuma voitiin avata. Lähestyminen oli riskialtis, sillä yksi väärä liike olisi aktivoinut automaattisen epäonnistumisen. Avaruushallitus teki 1.6 miljardin USD sopimuksen SpaceX:n kanssa 12:n lennon suorittamiseksi, koska sen avaruussukkulaohjelma lopetettiin. Dragon vei asemalle 544 kg vettä, ruokaa, vaatteita ja tarvikkeita, ja ottaa kotimatkalle 590 kg:n tavaralastin sukeltaakseen Atlantin aaltoihin 31. toukokuuta Kalifornian edustalla, josta se toivon mukaan voidaan nostaa ja valmistaa uutta lentoa varten. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=271512








Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019