TIISTAI 29.05.12


TIISTAI 29.05.12

1. IRANIN tietokoneisiin iskenyt uusin virus, nimeltään ”Flame” (Liekki) askarruttaa alan ammattilaisia ja asiantuntijoita monipuolisuudellaan, mikä antaa vihjeitä, ettei se voi olla jonkun hakkeriryhmän laatima, vaan sen ohjelma on valtion, laajan organisaation, laatima. ”Kolmannen superviruksen laatiminen on edellyttänyt tietokonekoodin kehityksen tuntemusta, mikä on vain valtioitten hallussa”, asiantuntijat selittävät Israelissa. Hakkerit pystyvät laatimaan muutamia tuhansia sivuja käsittäviä ohjelmia, mutta tässä on kysymys sadoista tuhansista sivuista, he vakuuttavat. ”Flame-viruksessa on sata kertaa enemmän koodeja kuin ohjelmassa taloudellisten tietojen keräämiseksi. Lisäksi koko ei pelkästään vihjaa sen tekijään, vaan myös virukseen kytketty tieto kohteesta. Täten esim. Stuxnet-virus sisälsi tietoa Siemensin valvonta- ja data-järjestelmästä (SCADA), jota Iran käyttää uraanin sentrifugien rikastamis-ohjelmissaan”. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=271760

MYSTINEN virus, jota kutsutaan nimellä Flame, Liekki, muuntaa jokaisen tietokoneen, jonka se saastuttaa, aktiiviseksi vakoilulaitteeksi. Se aktivoi tietokoneen mikrofonit, jotka rekisteröivät koneen lähettyvillä käydyt keskustelut; kuvia näytöstä; pitkän matkan puheluja; kerää tietokoneen tietokantaa ja ulkopuolisen toimesta muuttaa sen ohjelmointia.
Venäläinen Kaspersky laboratorio, joka maanantaina ilmoitti viruksesta, kertoi viruksen keskittyneen Iranin tietokoneisiin, mutta sitä esiintyy myös muissa Lähi Idän kohteissa, mukaan lukien Israel, Länsiranta, Syyria ja Sudan. Sen mukaan virus on ollut aktiivinen viiden vuoden ajan, osana laajaa cyber-sodankäyntiä. Kaspersky-laboratorion turvallisuustutkija Roel Schouvenberg toteaa, että Flame on monimutkaisin tähän mennessä löydetty virus. Aiemmat virukset Stuxnet (2010) ja DUQU sekä FLAME ovat saman perheen lapsia, joiden tarkoituksena on - paitsi saastuttamiensa koneitten eliminoiminen tai muuntaminen aktiiviseksi vakoilulaitteeksi - tietojen kerääminen koneeseen taltioidusta tietokannasta.

BUDAPESTIN Tekniikan ja Taloustieteen Yliopiston salakirjoitus- ja turvallisuuslaboratorion lausunnossa todetaan, että FLAME-virus kattaa kaikki mahdollisuudet vakoiluntietojen keräämiseksi, mukaan lukien näppäimistö, näyttö, mikrofoni, tietokannat, verkosto, WI-FI, Bluetooth, USB ja järjestelmäprosessit. ”Tietojen keräämistä viruksen saastuttamien tietokoneitten verkostosta ei ole koskaan tehty näin taitavasti”, lausunnossa todetaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=271768

2. EGYPTIN presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulosten alkaessa selvitä ja levitessä kansan pariin, ovat alkaneet myös uudet mielenosoitukset. Demokratian pelisääntöjen mukaan äänestäjien tulisi alistua siihen, mitä tulokset kertovat, mutta se ei tyydytä kaikkia. Varsinkin Islamistia edustavat vaaliehdokkaat syyttävät äänien ostamisesta, vaalipaikoille pyrkivien estämisestä ja ylipäätänsä vilpillisestä pelistä äänestyksen ja tulosten laskennan aikana.

TUHANSIA mielenosoittajia kokoontui kaduille Aleksandriassa ja Kairossa vastustaen vaalien tuloksia, joiden mukaan toiselle kierrokselle pääsivät Muslimiveljeskunnan ehdokas Mohammed Mursi ja Mubarakin hallituksen entinen pääministeri Ahmed Shafiq, joiden molempien ehdokkuutta toiselle kierrokselle vastustetaan. Mielenosoittajat tunkeutuivat maanantaina Shafiqin päämajaan ja sytyttivät sen tuleen. He eivät voi hyväksyä sitä, että Mubarakin hallituksen viimeinen pääministeri voisi päästä maan korkeimpaan asemaan. Shafiqin päämajan tulipalo saatiin sammutettua ilman ihmisvahinkoja.
Kairon Tahrir-aukiolla syntyi väkivaltaisuuksia tuntemattoman kiihottajan levittäessä huhua, että erästä mielenosoitusta vastaan oli hyökätty. Kiihotus aloitti kivien heittelyn, joka on ollut ominaista näille mielenosoituksille Mubarakin hallitusta ja myöhemmin sotilasjunttaa vastaan. ”Huhtikuun 6. päivän 2011 ryhmä”, joka toimi mielenosoitusten kärkenä, kertoi web-sivullaan, että tuntemattomat roistot olivat hyökänneet Tahrir-aukion mielenosoittajia vastaan.

KESÄKUUN toisen kierroksen vaalien pelätään kehittyvän islamistien ja Mubarakin ajan kannattajien väliseksi kamppailuksi, minkä vuoksi jotkut vaativat vaalien mitätöimistä.
Vaalien ensimmäisellä kierroksella tulokset olivat seuraavat:
Mohammed Mursi sai 24.3 % äänistä; Ahmed Shafiq sai 23.3 %; vasemmiston edustaja Hamdeen Sabahy 20.4 %; maltillista islamia edustava Abdel Moneim Abol Fotouh 17.2 %; entinen arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa 10.9 %. Vaaleissa oli 13 ehdokasta.
Mielenosoittajien mielestä vaalien tulokset eivät edusta Tahrir-aukion toivomaa kantaa. Mielenosoituksia tapahtui myös Aleksandriassa, Ismailissa ja Suezissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=271768

3. ISRAELIN korkea virkailija totesi maanantaina, etteivät P5+1 maiden ja Iranin väliset keskustelut Iranin ydinsuunnitelmasta näytä toimivan. Hän sanoi, ettei ole pienintäkään todistetta siitä, että Iran neuvottelisi tosissaan ydinohjelmastaan.
ISRAELIn viranomaisia informoitiin Bagdadin neuvotteluista, joiden perusteella voitiin todeta, että P5+1 maat esittivät alle sen, mitä Israelissa pidetään hyväksyttävänä, ja Iranin neuvottelijat hylkäsivät senkin.
”Aiemmin Irania vaadittiin lopettamaan uraanin rikastaminen kokonaan, kun oli tiedossa, että Iran rikastaa sitä 3.5 %:n tasoon. Nyt Iran vaatii, että sen tulee voida rikastaa uraania 20 %:n tasoon, jota sen uskotaan rikastaneen jo määrän, joka edelleen rikastettuna 90 %:n tasoon riittää viiden ydinpommin rakentamiseen.” Eli Iran on pystynyt muutamaan pelin säännöt.
Nyt keskustellaan vain siitä, kuinka paljon Iran saa rikastaa uraania 20 %:n tasoon.
Seuraavat keskustelut on ajoitettu pidettäviksi 19. kesäkuuta Moskovassa.

Iran on todella shakin mestaripelaaja, kuten Netanyahu totesi: He osaavat pelata aikaa.
Netanyahu tapasi USA:n kongressin edustajia eilen heidän matkallaan Egyptiin. Hän totesi vierailleen, että ”Iran uhraa jonkun nappulan voidakseen pelastaa kuninkaansa”, jolla hän tarkoittanee Iranin ydinsuunnitelmaa.
Netanyahu käytti tilaisuutta hyväkseen kiittääkseen kongressin edustajia heidän tuestaan Israelille ja ylimääräisistä määrärahoista Iron Dome järjestelmän kehittämiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=271748

4. KOCHAV YACOV juutalaisyhteisössä Binyamin alueella Samariassa julistettiin täysi hälytys shavuotin aikana vanhempien ihmisten ollessa synagogassa, kun kesken kaiken huomattiin, että yhteisön portti, jota aina pidetään lukossa, oli auki ja jalanjälkiä havaittiin sen lähellä. Yhteisön johtajat harkitsivat, antaako tilanteen laueta itsestään vai antaako täysi hälytys. He päätyivät ratkaisuun, ettei ole viisasta vaarantaa ihmishenkiä, jos joku arabi on päässyt livahtamaan sisään ja vain odottaa tilaisuutta iskeä. Täysi hälytys annettiin ja informoitiin IDF:n paikallisosastoa.

IDF lähetti paikalle kokonaisen prikaatin vanhempien keräillessä lapsiaan, jotka olivat hajallaan pitkin yhteisöä. Sotilaat tutkivat paikat varmistaakseen, ettei ketään ollut päässyt sisälle, onneksi löytämättä ketään. He jäivät kuitenkin yhteisöön seuraavaan aamuun saakka. He kehottivat yhteisön vanhempia pitämään lapset sisällä kodeissaan tai synagogassa, etteivät he kuljeskelisi kaduilla, jossa voisi alkaa tulitaistelu.

Paniikkia pienten lasten parissa ei kuitenkaan voitu täysin välttää, vaikka tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta, kun arabit tukeutuivat yhteisön sisään.
Kuukausi sitten tapahtui samantapainen tunkeutuminen; kuusi kuukautta sitten arabit tunkeutuivat kouluun ja varastivat sen tarvikkeita; karjan ja maatalousvälineitten varkaudet ovat toistuvia uhkia. Toisinaan arabit panevat esteitä teille ja heittelevät petrolipommeja sekä autoilijoita kohti että asuntojen ikkunoista sisään. Yhteisön petroliasema on osittain särkyneen turvallisuusaidan ulkopuolella laaksossa tien varrella, jonne IDF asetti vartijoita. Hallitus ei ole antanut varoja turvallisuusaidan korjaamiseksi, mikä on jatkuva turvallisuusriski.

PRIKAATIN komentaja vahvisti, että Kochav Yaacov ja Tel Zion ovat kaksi erittäin herkkiä turvallisuuskohteita. Hallituksen haluttomuuteen arabimielenosoittajien särkemän turvallisuusaidan korjaamiseen vaikuttaa maksamattomat verosaatavat. Yhteisön edustaja sanoo, että on korkea aika tehdä selväksi hallitukselle, että verojen maksaminen ja asukkaitten turvallisuuden takaaminen ovat kaksi täysin eri asiaa. Hän sanoi, että osa aidasta on täysin rikki eikä siinä ole sähköisiä hälytyslaitteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156281#.T8R8MjJHTFw

5. UUTISOTSIKOITA
-          Mark Langfan, menestyksellinen asianajaja New Yorkista ja Israelin innokas tukija, vieraili Israelissa esitellen samalla kehittämäänsä 3-ulotteista topografikarttaa siihen liittyvine muovisine lisäosineen, joiden avulla hän pystyy havainnollistamaan turvallisuusriskit, mitkä Israelia uhkaavat potentiaalisten maaluovutusten yhteydessä. Mutamassa minuutissa hän pystyy esittämään, mitä puolustuskelpoiset rajat tarkoittavat, ja mitä merkitsee, jos Abbasin vaatima 1949 aselepolinja muodostetaan kuvitteellisen Palestiinan valtion ja Israelin väliseksi rajaksi. Hän otti esimerkiksi veden todeten, että Israelin päävesikanava, joka johtaa vettä Kinneretistä maan eteläosiin, kulkee osittain 1949 aselepolinjan itäpuolella, ja sen vuoksi Arielin kaupunki rakennettiin suojaamaan elintärkeää vesikanavaa. Viimeisen 20 vuoden ajan Langfan on informoinut kongressin ja senaatin toimistoja, armeijan komentajaa ja jopa New York Timesin editointijohtoa Israelin topografian asettamista vaaroista kehittämiensä karttojen ja sen lisäosien avulla. Viime viikolla ke. Yacov Katz kutsui hänet Knessetin erityistilaisuuteen esittelemään havaintojaan. Tilaisuudessa oli puolueaktivisteja, julkisen alan vaikuttajia, Juudean ja Samarian juutalaisjohtajia, mukaan lukien Dani Dayan, sekä Costa Rican Israelin lähettiläs Rodrigo Carreras. Mukana oli myös Arutz Shevan toimittaja. Langfan selitti, että topografikartta lisä-osineen tarjoaa tieteellisen tarkan topografisen shakkilaudan, jolla pystytään havainnollistaan, mitä eri rauhanmallit tarkoittavat ja mitä koodeja Lähi Idän johtajat käyttävät puhuessaan rauhanprosessista. Sellaiset heidän käyttämänsä termit kuin ”setlementtiblogit”, ”Jordaninlaakso”, ”Golanin ylängön vuoret” ja vastaavat tulevat kristallinkirkkaiksi ja helposti ymmärrettäviksi, hän totesi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156280#.T8SCozJHTFw
-          Turkkilainen oikeusistuin hyväksyi syytöksen, jonka nojalla IDF:n korkeinta johtoa voidaan syyttää Mavi Marmara-aluksella sattuneesta murhenäytelmästä, jossa 9 Turkin kansalaista sai surmansa ja useita IDF:n erikoisjoukkojen sotilasta mukiloitiin ”lusikoilla varustettujen mielenosoittajien toimesta” sairaalakuntoon, kuten oikeuden pöytäkirjan liitteessä mielenosoittajia kuvataan. Turkkilaisen käsityksen mukaan heillä ei ollut pitkiä puukarttuja, metallitankoja, puukkoja ja käsiaseita, joita tilanteista otetuissa videokuvissa esiintyy. Silloin virassa ollut IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi sanoo rauhallisesti, että pidetään pää viileänä eikä nosteta meteliä, sillä Turkki on Israelille tärkeä kumppani ja joka tapauksessa yksi Lähi Idän mahtivaltioista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156278#.T8SKbjJHTFw
-          IDF:llä on tuhansien miesten puutos riveissään, sanoo IDF.n miehistövahvuus-hallinnon komentaja prikaatinkenraali Gadi Agmon. Siksi hän sanoo, ettei tule millään muotoa hyljeksiä varantoa, minkä runsas ja nopeasti kasvava haredi-kansa muodostaa. Hän esitteli näkemyksiään viralliselle komitealle, jonka tehtävänä on laatia uudet rekrytointiperusteet sotilas- ja siviilipalvelua varten. Komiteaa johtaa ke. Yohana Plesner (Kadima), joka piti ensimmäisen 10 tuntia kestäneen istuntonsa eilen. Yksi kiireisimpiä tehtäviä on laatia uusi laki Tal-lain tilalle, jolla haredi-kansaa rekrytoitiin, mutta jonka korkein oikeus havaitsi perustuslain vastaiseksi, vaikka Israelilla ei ole hyväksyttyä perustuslakia. Agmon selitti, että vuonna 2011 oli 8 500 asekelpoista haredi-miestä, joista vain 1 282 ilmoittautui palvelukseen. Kansallisen palveluhallinnon johtaja Sar-Shalon Jerbi kertoi komitealle, että vuodesta 2007 tähän päivään sen palveluksessa on ollut 1 806 haredi- ja 2 399 alaikäistä miestä palveluksessaan. Professori Eugene Kandel, kansallisen talousneuvoston puheenjohtaja, totesi, että käytäntö on ollut voimassa 60 vuotta, eikä sen muuttaminen nopeasti tule toteutumaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156289#.T8SMOzJHTFw
-          Kansanedustaja Gila Gamliel (Likud) kävi tukijoineen tutustumassa Ulpanan tuhoamisuhan alla olevaan juutalaisyhteisöön. Hän sanoi, että muutaman viisi metriä siirrettäväksi määrätyn  talon operaatio on turhan monimutkainen ja tarpeeton, jos pääministeri antaa ministereille vapaan oikeuden äänestää Knessetin istunnossa, jossa sitä koskevaa lakiesitystä käsitellään. Se ratkaisi samalla monen muun samassa asemassa olevan juutalaisyhteisön kohtalon ja antaisi asukkaille rauhan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156276#.T8SP3zJHTFw
-          USA:n armeija keskeytti Jordaniassa meneillään olleet 12 000 sotilaan ja 19 maan yhteiset sotilasharjoitukset ”kiivas leijona” ehkä Syyrian esittämän huolestumisen vuoksi. Rantautumisharjoituksia käytiin Akabanlahdella Iranin rannikkoa muistuttavissa olosuhteissa. Israelia ei oltu kutsuttu mukaan. – Israel on aiemmin tukenut Jordaniaa Washingtonissa ja kansainvälisesti, mutta viime aikoina menettänyt kiinnostustaan Jordaniassa nousevan Israel-vastaisuuden vuoksi. (JP)



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019