TORSTAI 21.06.2018

TORSTAI 21.06.2018
01. Gazasta ammuttiin keskiviikon vastaisen yön aikana 45 rakettia ja kranaattia Israelin puolelle, mikä on uusi ja vakava tilanteen kiihdyttäminen. IDF raportoi tiedotteessaan, että Iron Dome eliminoi 7 rakettia; ainakin kolme rakettia putosi Gazan alueelle. Kolme rakettia räjähtivät juutalaisyhteisöjen sisällä Eshkolin alueneuvoston alueella. Kukaan ei saanut surmaansa tai haavoittunut, mutta raketit aiheuttivat vahinkoja rakennuksille. Kymmenet tuhannet ihmiset joutuivat viettämään yönsä pommisuojissa. Koulut avattiin normaalisti keskiviikkona.

IAF iski yön aikana eri kohteita vastaan kolmasti. Viimeisessä iskussa ennen kuutta keskiviikkoaamuna IAF:n koneet iskivät 25 terrori-kohteeseen Gazassa. Aiemmin tiistaiyönä IAF iski 8 terroristien kohteeseen useaan kohteeseen eri puolilla Gazaa. IDF halusi näin viestittää Hamasille, että se on vastuussa kaikesta, mitä Gazassa tapahtuu, ja että Israel iskee Hamasin kohteisiin. Etenkin heliumpalloilla ja leijoilla aiheutetut tulipalot Israelissa ovat tuhonneet laajoja alueita viljapeltoja, hedelmätarhoja ja suojattuja luonnonpuistoja, joiden aiheuttamat tuhot noussevat miljooniin USD, ja joita Israel pyrkii saamaan takaisin pidättämällä PA:n arabi-työntekijöitten palkoista kokoamistaan vero- ym. saatavista.

IDF on vaikean ongelman edessä päättäessään, voiko se pitää leijoja ja ilmapalloja lähettäneitä arabiryhmiä laillisina sotilas-kohteina, joita voidaan tuhota. Keskiviikkoyönä ensimmäinen ilmaisku tehtiin kolmeen eri kohteeseen lähelle arabiryhmiä, jotka valmistelivat leijojen ja ilmapallojen lähettämistä palopommeilla ja räjähteillä varustettuina rajan yli Israeliin. Kukaan ei tiettävästi edes haavoittunut näissä ilmaiskuissa. Sunnuntaina yksi palo-pommein varustettu ilmapallorypäs osui taloon israelilaisessa rajan lähellä sijaitsevassa kaupungissa tuhoten asunnon. Ilmapallojen saannin vaikeutuessa arabit ovat turvautuneet gondomeihin paremman puutteessa. Puolustusministeriö antoi luvan IDF:lle vähentää heliumin vientiä Gazaan, koska Hamas havaitsi heliumpallojen lentävän kauemmas Israelin alueelle. Heliumia käytetään myös lääkinnällisiin tarpeisiin. Israelissa on nostettu kysely puolustusministeriötä vastaan, miksi se suojelee mieluummin Gazan arabeja kuin omia kansalaisiaan. Opetusministeri Naftali Bennett kehotti maanantaina armeijaa - ei vain pelottelemaan leijoja ia heliumpalloja lähettäviä ryhmiä - vaan avaamaan tulen jokaista sellaista ryhmää kohti.
Oikeuskansleri Avichai Mandelblit sanoi ensimmäisessä lausunnossaan, että tulipaloja ja tuhoa aiheuttavat leijat ja ilmepallot ovat laillisia sotilaallisia kohteita. Gazan arabit ovat mellakoineet Gazan rajan tuntumassa maaliskuun 30. päivästä lähtien iskulauseella: "Great March of the Return". Arviolta 130 arabia on saanut surmansa IDF:n estäessä heitä ylittämästä raja-aitaa tuhansien muiden haavoittuessa. Leijojen ja heliumpallojen aiheuttamat tulipalot ovat polttaneet yli 10 000 dunamia metsää, suojelualuetta ja maatalouden viljavainioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/247714,
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/From-flaming-kites-to-explosive-condoms-The-new-battle-with-Gazan-terror-560350,

02. Frankfurtin pormestari, uskollinen Israelin ystävä, Uwe Becker tukee Israelia sen pyrkiessä täsmällisillä ilmaiskuillaan lopettamaan Gazan rajan yli tulevat yhä vaarallisimmiksi kehittyvät uhkat kuitenkin osoittaen toimissaan pidättyvyyttä ilman kansainvälistä tukea, joka yhä enenevässä määrin rassaa Israelin siviilien kärsivällisyyttä.
Becker kirjoitti tuntemuksensa artikkelin muotoon, jonka hän julkaisi FB:n sivullaan: "Kuvittele hetkeksi tilannetta, jossa maatasi vastaan hyökätään raketeilla päivästä päivään. Kuvittele, että terroristit lähettäisivät kotitekoisia leijoihin ja kaasupalloihin kiinnitettyjä palopommeja kotiasi, puutarhaasi ja lastentarhaa kohti. Kuvittele, että terroristit kaivavat tunneleita soluttautuakseen maahasi tai murtaakseen maasi rajat väki-valtaisissa mielenosoituksissa tarkoituksenaan hyökätä ja siepata sinut ja perheesi".
Becker sanoi halunneensa FB:n sivullaan tehdä selväksi, että tämä on karu todellisuus useiden israelilaisten perheiden kohdalla joka päivä. Hän liitti artikkeliinsa kuvan itsestään Länsimuurin vieressä.
"Kuinka monta vuotta, kuukautta tai viikkoa antaisit hallituksellesi nukkuessasi suojatilassa? Ei vuosia, ei kuukausia eikä viikkoja vaan minuutteja tai tunteja, eikö vain? Toisten kansallisten hallitusten tunkeutuessa ilman epäröintiä alueelle, josta maahasi hyökätään, Israel keskittyy tunnontarkalla reaktiolla puolustautumaan Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen hyökkäyksiä vastaan. Siten Israel ja sen puolustusarmeija keskittyvät eliminoimaan väkivallan aiheuttajat Hamasin hyökätessä israelilaisia siviiliperheitä vastaan. Israel ei ole hyökkääjä, se puolustaa kansalaisiaan."

Jännityksen noustessa Israelin eteläosassa, sen tukijamaat valittavat kansainvälisen tuen puutetta Israelille ja Hamasin tuomitsemista.
Frankfurtin pormestari Uwe Becker valitti myös kansainvälisen tuen puutetta Israelin jouduttua aiheettoman hyökkäyksen kohteeksi, joka kohdistuu etenkin ja lähes yksinomaan sen siviilejä vastaan. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Frankfurt-mayor-defends-Israeli-response-to-Gaza-rocket-fire-560443

03. Anna Ahronheim pyrkii JP:n artikkelissaan löytämään selkeää, järkevää liittymäkohtaa leijojen ja heliumpallojen aiheuttaman tuhon Gazan rajan pinnassa sijaitseville viljavainioille, luonnon-metsille ja suojelualueille, sekä keskiviikkoyön aikana Gazasta Israeliin ammuttujen rakettien välille. Hän näkee selvän yhtälön: "Leijat vastaan iskut; ja se voi saattaa Israelin ja Hamasin lähemmäs taas yhtä erää kuolettavassa konfliktissa".
Lähes joka päivä kolmen kuukauden ajan palokunnat, ase-velvolliset IDF:n Kotirintaman komennuskunnasta ovat taistelleet tulipaloja vastaan, joita Gazasta lähetetyt lentävät objektit ovat aiheuttaneet. IDF uhkaa Hamasia, jota se pitää vastuussa kaikesta Gazassa, toistamiseen ampuen varoituslaukauksia, mutta varoen huolellisesti iskemistä niitä lähettäviin arabiryhmiin. Eräässä artikkelissa todettiin, että Israel on sitonut armeijansa kädet, jota joutuu taistelemaan vaarallista vihollista vastaan ilman käsiä, mikä kiihottaa niitä entistä hengenvaarallisempiin toimiin. Israelin kannalta tämä on vaarallista nimenomaan armeijan moraalille, joka ei voi toimia siten, kuin mihin se on koulutettu. Turhautunut sotilas ei ole hyvä ja valpas sotilas.
Israelin valtion syntymän aikoina arabit tekivät toistuvia hyökkäyksiä juutalaisten perustamia yhteisöjä vastaan. Tämän vastapainoksi juutalaiset kehittivät shomer-puolustusjoukot, jotka puolustivat asevoimin yhteisöjä arabien hyökkäyksiltä. Seuraava vaihe oli juutalaisten aseellisten ryhmien perustaminen, jotka tekivät yöllisiä ratsioita kyliin, joista hyökkäyksiä tehtiin. He tuhosivat muutamia rakennuksia, ja yhteenotoissa sai surmansa ja haavoittui kylän asukkaita. Tämä osoittautui tehokkaaksi, ja hyökkäykset juutalaisyhteisöihin vähenivät ratkaisevasti.
Samantapaista menetelmää on suositeltu Gazan terroriryhmiä vastaan, jotka sumeilematta polttavat kaiken Gazan rajan pinnassa luottaen siihen, ettei kansainvälinen yhteisö tuomitse heitä, kuten on nähty YK:n yleiskokousten ja sen alaisten instituutioiden päätöslauselmissa.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-IDF-trying-to-establish-new-kite-strike-equation-in-Gaza-560415.

04. Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu teki yllättävän vierailun Jordaniaan, jossa hän keskusteli kuningas Abdullah II:n kanssa alueen kysymyksistä, Gazan tilanteesta, Syyriasta sekä rauhan-prosessin nykytilasta Kushnerin ja Greenblattin valmistautuessa Lähi-Idän matkalleen, jonka aikana he käynevät SaudiArabiassa, Qatarissa, Jordaniassa ja Egyptissä ennen saapumistaan King David hotelliin Jerusalemissa. He eivät matkaohjelmansa mukaan käy Ramallahissa, ellei Mahmoud Abbas luo nahkaansa, kuten käärmeillä on Suomesta tulleiden uutisten mukaan tapana tehdä näin kesäpäivän seisauksen kynnyksellä.
Israel tukee Abdullahin hallitusta, vaikka tämä nuori kuningas osoittaa kaikkea muuta kuin kiitollisuutta. Maitten välit ovat ongelmalliset, ja Abdullah taiteilee kuin käyrän miekan terällä USA:n antamien tuntuvien avustusten ja sotilaallisen tuen varassa. Hänellä oli paljon selitettävää Syyrian eteläosaan perustetusta suojavyöhykkeestä, jossa pitäisi vallita aseeton rauhantila. Abdullah on yksi osapuoli sopimuksessa. Syyrian presidentti Assad suunnittelee kuitenkin suurta sotilaallista operaatiota aivan Israelin rajan tuntumassa eliminoidakseen sinne maastoutuneet kapinalliset yksiköt. Operaatio ulottuu Jordanian rajalle saakka. Tietojen mukaan Assadin joukoissa on iranilaisia sotilaita Afganistanista ja Pakistanista, jotka riisuivat asepukunsa ja vetivät niiden tilalle Syyrian armeijan kuteet. Toiseksi niiden mukana on Hizbullahin sotilaita, joita Israel ei myöskään halua nähdä Syyrian rajansa pohjoispuolella.
Israel voi joutua tahtomattaan mukaan Syyrian syövereihin, jonka ongelmia kukaan ei ole pystynyt selvittämään.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/The-Jekyll-and-Hyde-Israel-Jordan-Relationship-560355,

05. Onko UNHRC:n kohtalona vihata Israelia? Kysyy Tovah Lazaroff JP:n julkaisemassa artikkelissa. Tilastojen mukaan se julkaisi 12 vuoden aikana 311 erikoista julkilausumaa. Niistä 76 koski Israelia, 27 Syyriaa, 20 Myanmaria ja 18 Sudania. Artikkelin kirjoittaja todistelee, ettei USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haleyn halo voinut hohtaa kirkkaammin Israelille, jonka rakastama lähettiläs ilmoitti Trumpin hallituksen päätöksestä erota YK:n ihmisoikeus- neuvostosta.
Lazaroff kirjoittaa ironisesti amerikkalaisten nähneen siinä kyynisen katsojia kosiskelevan näytelmän YK:n järjestöä vastaan, joka päivää aiemmin oli vaatinut Trumpin hallitusta tilille sen politiikasta erottaa laittomien maahanmuuttajien lapset rajalla vanhemmistaan. (Trump allekirjoitti eilen päätöksen, jolla hän peruutti aiemman päätöksensä – ehkä Ivanka Trumpin suosituksesta).
Lazaroff toteaa, että Israelissa Nikki Haleyn tiedetään puhuneen heille syytäessään YK:n instituutiota, joka 12 vuoden aikana oli tuominnut Israelin enemmän kuin mitään muuta maata. Sellaiset inhimillisiä oikeuksia polkevat maat kuten Iran tuomittiin 8 kertaa.
UNESCO:n jälkeen UNHRC on ollut PA/PLO:n suurimpia saavutuksia diplomaattisella sektorilla, kuten artikkelissa todetaan tarkoittaen tällä, että nuo YK:n alajärjestöt ovat olleet suurimpia antisemiittejä ja Israelin vastustajia YK:n historiassa.
Tiistaina Nikki Haley seisoi ulkoministeri Mike Pomeon vierellä Washingtonissa todetessaan, että UNHRC:ta on mahdotonta
saada korjattua, ja siksi ainoa vaihtoehto on erota siitä.
On luultavaa, että UNHRC nyt tulee jatkamaan toimiaan julkaisemalla mustan listan yhtiöistä, jotka käyvät kauppaa Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa sekä Golanilla.

Artikkelissa varoitetaan, että UNHRC:n suhde Israeliin tulee viilenemään entisestään, mutta tilanteessa, jossa Israel häviää automaattisesti, ja jossa jokainen ääni on moraalinen voitto, Amerikan äänen puuttuminen huomataan.
Australia ja Englanti ovat usein äänestäneet USA:n mukana Israelin tueksi – Englanti tosin epävarmasti – se ei täytä läheskään USA:n haluamaa tasapuolisuutta.

YK:n ihmisoikeus-komissaari Zeid Raad al-Hussein ennusti, että musta lista – jonka julkaisemista viivytettiin odoteltaessa Trumpin päätöstä – on tarkoitettu avustamaan setlementtitoiminnan kriminalisoimista kansainvälisellä tasolla. Se voidaan julkaista kuluvan kesän aikana. Vastaavasti USA ei ole antamassa puoltavaa ääntään Israelille ICC:n äänestyksissä, jos se päättää aloittaa tutkimukset syytöksistä Israelin suorittamista sotarikoksista.
Bushin hallitus erosi myös UNHRC:stä, mutta Obaman hallitus palautti USA:n jäsenyyden siihen.
UNHRC päätti käsittelyohjelmasta no 7, jonka mukaan jokaisessa kokoontumisessa tulee käsitellä Israelin kysymystä. Tämä on ennen kuulumatonta ja räikeää ihmisoikeuksien loukkausta, joka perustuu antisemitismiin. USA yritti turhaan saada muutosta aikaan, mikä oli yksi viimeisistä nauloista järjestön arkkuun. https://www.jpost.com/Israel-News/Is-the-United-Nations-Human-Rights-Council-fated-to-hate-Israel-560512

06. Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi, että UNHRC:n on yksipuolinen, vihamielinen ja Israelin vastainen organisaatio.
YK varoittaa, että USA:n eroaminen UNHRC:stä sen Israelia yksi-puolisesti tuomitsevan kohtelun vuoksi on vahvistanut valtaa väärinkäyttäviä hallituksia.
"Tämä on huono uutinen jokaiselle, joka huolehtii ihmisoikeuksista" totesi Slovenian presidentti Borut Pahor
UNHRC:n istunnossa Genevessä keskiviikkona.
Hän puhui päivän sen jälkeen, kun USA:n hallitus ilmoitti eroavansa YK:n 47 jäsenen järjestöstä. "UNHRC tulee olemaan heikompi tämän jälkeen, mutta USA:n pyrkimykset suojella ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti myös heikkenevät" Pahor selitti. USA:n hallitus esitti keskiviikkoja eronsa kirjeessä YK:n pää-sihteerille Antonio Guterresille New Yorkissa.
UNHRC:n presidenttiVojislav Suc ilmoitti Genevessä, että YK:n yleiskokous äänestää uudesta jäsenestä neuvostossa. Hän murehti sen heikkenemisestä USA:n erottua sen toiminnasta, sillä UNHRC on ainoa kansainvälinen järjestö vastuussa inhimillisistä oikeuksista ja tilanteista maailmassa osallistuen aktiivisesti yhteis-kunnalliseen toimintaan.
PLO:n pääsihteeri ja rauhanneuvottelija ilman neuvotteluja Saeb Erekat totesi: Trumpin hallitus jatkaa kansainvälisen anarkian tukemista eroamalla UNHRC:n toiminnasta ja Pariisin sopimuksesta, muiden ohella.
https://www.jpost.com/International/UN-warns-that-US-strengthens-abusive-regimes-with-UNHRC-withdrawal-560506

07. UUTISIA LYHYESTI
Yli tuhat mielenosoittajaa kokoontui rauhalliseen protestimarssiin Saraya aukiolla Gazan kaupungin keskustassa maanantaina. Hamasin siviiliasuiset, pitkäpartaiset agentit hyökkäsivät protestoijien kimppuun tyrkkien heitä, myös naisia, ja pahoinpidellen heitä kivillä, kepeillä ja potkien heitä. He jatkoivat tuhoaan särkien puhujakorokkeen, kertoi eräs naisedustaja. Tilanne paheni, kun aseelliset hyökkääjät estivät esiintyjiä ja puhujia ja varastivat heiltä kännykät estäen heitä filmaamasta. Eräs kertoi filmanneensa osan tilaisuudesta ja paeten sen jälkeen autolla paikalta.
Protestoijat olivat pääosin palestiinalaisvankien omaisia, jotka protestoivat Gazan eroa Länsirannasta, ja sanktioiden poistamista, niiden mukana palkkojen leikkaukset Gazassa toimivilta PA:n palkkalaisilta, joita Abbas oli asettanut huhtikuussa. He sanoivat kutsuneensa osanottajia kaikista palestiinalaisten poliittisista puolueista, ja olivat anoneet turhaan viikon ajan lupaa Hamasin virkailijoilta protestimarssin suorittamiseksi.
Sisäisten turvallisuusjoukkojen pääsihteeri Abu Naim sanoi puheessaan protestoijille, ettei tarkoitus ollut estää protestia eikä turvallisuusjoukkoja ollut solutettu kansan sekaan.
Eräs protestoija, joka oli haavoittunut marssin aikana, sanoi, että aseistetut miehet olivat todella Hamasin jäseniä. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/gaza-news/Rare-Gaza-Strip-protest-againt-Hamas-ends-in-familiar-way-violence-560528

Netanyahu sanoi julkisesti vastauksena tiedoille, ettei turvallisuus-kabinetti ole pystynyt päättämään, miten vastata Gazasta harjoitettuun väkivaltaan Israelia vastaan, että IDF on valmistautunut kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin Gazassa. Puhuessaan uusille vasta valmistuneille IDF:n upseereille hän vakuutti turvallisuuskabinetin valmistautuneen kaikkien mahdollisuuksien varalta, ja että vihollisen on syytä tiedostaa se nyt, haluamatta paljastaa, mitä toimenpiteitä hän tarkoitti. Totta lienee kuitenkin se, että hallituksen sisällä on ministereitä, kuten Naftali Bennett, jotka vaativat ampumaan tuhoisia lentäviä objekteja Israeliin lähettäviä, toiset kuten Tzahi Hanegby sanovat, ettei leijoja ja heliumpalloja lähettäviä nuoria voida ampua.

Netanyahu vakuutti upseereille, ettei Israel tule sallimaan Israelille vihamielisten joukkojen kaivautumista asemiin Syyrian puolelle aivan pohjoisrajamme läheisyyteen uhaten, että Israel tuhoaa ne, jotka uhkaavat meitä tuholla.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Netanyahu-We-are-prepared-for-every-scenario-in-Gaza-560476,

Yleisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan sanoi tukevansa NGO-järjestön pyyntöä poliisille ja pyysi oikeuskansleria Avichai Mandelblitiä komentamaan poliisin aloittamaan tutkimukset PA/PLO:n korkeaa virkailijaa Jinbril Rajoubia vastaan kiihotuksesta väkivaltaan ja terrorismin Israelia vastaan sekä estämään hänen pääsynsä Israeliin. PMW esitti valituksia poliisille 11.maaliskuuta Rajoubista, mutta poliisi ei ole tehnyt mitään. PMW esitti kolmen terrorinuhrin perheen jäsenen allekirjoittaman 7-sivuisen raportin Rajoubin toimista 2015 -2016 väkivalta-aallon aikana. Valituksen liitteenä on viesti vuodelta 2016, jossa Rajoub sanoo: "Mielestäni jokaista, jotka tekivät yksilöllisiä sankaritekoja, me Fatah-järjestössä siunaamme ja rohkaisemme heitä. Me pidämme heitä sankareina ja kruunaamme jokaisen palestiinalaisen pään, alkaen veli Muhammad Halabista". Halab puukotti kaksi israelilaista miestä kuoliaaksi ja haavoitti äitiä ja hänen vauvaansa v. 2015 Jerusalemissa. Erdan syytti Rajoubia murhaavan ideologiansa levittämisestä virallisen asemansa perusteella esim. antamalla kunniamainintoja v. 2013 Ziad ja Mustafa Khneimatille, joka murhasivat 2 israelilaista 1985. Rajoubilla on useita virkanimityksiä PA:n ja PLO:n elimissä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Erdan-asks-Mandelblit-to-order-probe-of-Rajoub-for-incitement-560519,

IAF iski Iranin tukevien shia-militaristien asemiin Irakissa Venäjän antamalla luvalla. Ilmaiskut tehtiin maanantaina sen jälkeen, kun pääministeri Netanyahu uhkasi iskevänsä iranilaisiin joukkoihin kaikkialla Syyriassa. Hän toisti vaatimuksen Iranin ja sen tukemien joukkojen poistumisesta Syyriasta. Al-Jarida uutislähteen mukaan IAF:n iskuissa sai surmansa 52 Kataib Hizbullahin jäsentä, joita Iran tukee. Washington oli myös antanut IAF:lle vapaat kädet. https://www.jpost.com/International/Israel-struck-Iranian-backed-Shia-militia-in-Iraq-with-Russian-approval-560360

Kenraalimajuri Gershon HaCohen Begin-Sadat strategisten tutkimusten keskuksesta sanoo, että 25 vuotta PA:n hallinnon, 1994 -2007 ja sen jälkeen Hamasin johdon jälkeen, jonka aikana Gazan asema ja asuttavuus ovat huonontuneet siinä määrin, että koko Gazan kaista on muutamassa jälkeen vuodessa asumis-kelvoton maaperän saastumisen sekä juomaveden suolaantumisen ja saastumisen vuoksi, on syytä ajatella uusia ratkaisumalleja. Jätevesiä ei Gazassa puhdisteta, vaan ne lasketaan suoraan maastoon ja mereen, vaikka varat on annettu ulkomailta puhdistuslaitosten rakentamista varten (sama koskee Juudean ja Samarian arabialueita). HaCohen esittää kahden valtion periaatteen asemesta tutkimaan kolmen valtion periaatetta, jossa Gazan kaista liitettäisiin Siinain pohjoisosaan, ja myös Juudean ja Samarian liittämistä Jordaniaan voitaisiin harkita.
Egypti ei varmaan tule heti nielemään sellaista esitystä, eikä Jordaniakaan Jordanian kuningas halua kasvattaa palestiinalaisten osuutta monarkiassaan, jossa heitä on 65 -70 % väestöstä. http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/22332

SÄÄTILA TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -30; Tiberias23 -36; Suolameri 25 -36; Eilat 28 -40 +C-astetta, aurinkoista koko viikon, sää lämpenee hieman.Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020