TIISTAI 19.06.2018

TIISTAI 19.06.2018
01. Shin Bet sanoi sunnuntaina julkaisemassaan lausunnossa estäneensä suuren terrorihyökkäysten sarjan. Shin Bet, IDF ja poliisi paljastivat 20 hengen Hamasin jäsenten terrorisolun, joka suunnitteli useita hyökkäyksiä pitkin Israelia- mukaan lukien itsemurhaisku Jerusalemissa. Solu työskenteli Nablusissa, ja turvallisuusjoukot suorittivat useita pidätyksiä.
Shin Betin ja turvallisuusmiesten operaatio alkoi lokakuussa 2017 ja jatkui sen päättymiseen huhtikuussa, jolloin pidätykset suoritettiin.
Solun johtajina toimivat 35-vuotias Mutazem Muhammad Salam ja 33-vuotias Faras Kamel Zavidi, molemmat Nablusista, ja siihen kuului yli 20 jäsentä, joista useimmilla oli suhteita Hamasiin. Joillakin oli pitkä historia terroritoiminnassa, joihin kuuluivat räjähteiden valmistus ja pommien valmistaminen.
Salem ja Zavidi vastasivat pommien valmistamisesta sekä hyökkäysten suunnittelusta, joihin kuuluivat itsemurhaisku Jerusalemissa, pommittaminen Tel Avivissa ja Itamarin juutalaisyhteisössä Samariassa, sekä tulituksia eri puolilla Samarian pohjoisosissa.
Muutamat hyökkäykset saatiin estettyä viime hetkellä solun jäsenten tultua pidätetyiksi. Pääsolun lisäksi turvallisuusjoukot paljastivat muita pienempiä terrorisoluja, joiden iskut estettiin.
Solun jäsenten kuulustelujen perusteella turvallisuusjoukot löysivät useita valmiita pommeja, joista yksi painoi 10 kg, joka oli tarkoitus laukaista kännykän avulla. Toisia pommeja löydettiin, jotka painoivat yhteensä 15 kg. Samoin löydettiin pomminteko-materiaalia, ohjeita pommien rakentamiseksi sekä aseita.
Osa pommeista tuhottiin IDF:n pioneerien toimesta valvottuina räjähdyksinä.
Salem ja Zavidi vietiin sotilastuomioistuimen eteen sunnuntaina ja heidät pidätettiin oikeustoimien loppuun saakka.
Shin Bet identifioi solun jäsenet Hamasin jäseniksi tai sitä lähellä oleviksi. Salemin kuulusteluissa tuli ilmi, että idea hyökkäysten suunnittelemiseksi alkoi Zavidin ollessa yhteydessä Al-Nusra Front, tunnetaan myös nimellä Tahrir Al-Sham, edustajan kanssa Syyriassa käyttäen telegram messenger-palvelua. Järjestön edustaja lupasi 100 000 USD pommin rakentamiseksi, joka laukaistaisiin Israelilaisen ja IDF:n rakennusten lähellä. Zavidia syytetään sotilastuomioistuimessa aiotusta taposta, laittomasta pommin rakentamisesta ja kuljettamisesta, kuulumisestä terrori-ryhmään, yhteydenotosta vihollisen agenttiin, salaliitosta ampua, terrorivarojen tuomisesta Länsirannalle sekä oikeuden häiritsemisestä. Muut solun jäsenet saavat syytteensä lähiaikoina.

Shin Bet toteaa Hamasin käyttäneen hyväkseen suhteellista rauhallista aikaa suunnitellakseen ja toteuttaakseen suuria hyökkäyksiä Israelissa. Turvallisuuspalvelujen pysymisen valveilla ja projektin paljastamiseen osallistuneiden yhteistoiminnan ansiosta estettiin suurenluokan terrori-iskut ja viattomien siviilien murhaaminen ja vahingoittaminen. Hamasin aikomien ilkeiden suunnitelmien jatkumisen vuoksi turvallisuusjoukkojen tulee olla jatkuvasti valppaana. Solun toimintaan osallistuneiden jäsenten syytteiden nostamisessa ja tuomitsemissa lakia tulleen toteuttamaan sen täydessä merkityksessä, Shin Bet vakuuttaa.
Pääministeri Netanyahu totesi solun paljastumisen jälkeen, että tapaus osoittaa selkeästi, että IDF:n tulee ylläpitää turvallisuus-valvontaa koko alueella Jordanin länsipuolella.
Nablus on ollut terroritoiminnan keskeisiä kaupunkeja syyskuussa 2015 alkaneen väkivalta-aallon iskiessä Israeliin ja Länsirantaan, ja se oli sitä 2000 -2005 toisen intifadan aikana, joka surmasi lähes 1000 israelilaista ja haavoitti tuhansia.
Turvallisuusjoukot paljastivat aiemmin 17 miehen Hamasin terrorisolun Länsirannalla, sen jäsenten osallistuessa useisiin terrori-iskuihin Hamasin ohjeiden mukaan.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Security-forces-foil-Hamas-cell-planning-significant-attacks-across-Israel-560186,

02. Gazan ja Israelin välisen turvallisuusaidan varrella IDF sanoo hyökkäysten lisääntyneen siinä määrin, että se voi ennakoida tilanteen vakavaa kiihtymistä.
Maanantaina turvallisuusaidalla tapahtunut räjähdys surmasi yhden Gazan arabin ja haavoitti kolmea muuta heidän yrittäessään soluttautua Israelin puolelle Sajaiyyan lähiöstä Gazan
kaistalla.
IDF:n tiedotteen mukaan turvallisuusinfrastruktuurin räjähdyksessä ryhmä gazalaisia haavoittui heidän yrittäessään läpäistä turvallisuusaita, mutta jätti yksilöimättä, mikä räjähdyksen aiheutti.
Hamasin terveysministeri Gazassa sanoi, että 24-vuotias Sabri Ahmed Khader sai surmansa räjähdyksessä. Tämä tapahtui useita tunteja sen jälkeen, kun IAF:n koneet olivat tehneet tusinoittain ilmaiskuja leijojen ja heliumpallojen valmistusalueille sunnuntaina.
Puolustusministeri Avigdor Liberman uhkasi taas kerran – ties kuinka monennen kerran – ettei Israel siedä tuhoa ja tulipaloja aiheuttavien lentävien laitteitten lähettämistä maahan. Ne ovat aiheuttaneet miljoonien USD tuhot, mutta ilman ihmisuhreja.
IAF:n sunnuntaina ilmaiskujen jälkeen Gazasta ammuttiin 3 rakettia Israelin puolelle lähettäen israelilaiset pommisuojiin ensimmäistä kertaa kahteen viikkoon. 2 niistä putosi Israelin puolelle, kolmas Gazan puolelle, vahingoista ei ole kerrottu.

Liberman selitti Gazan tilannetta osallistuessaan IAI:n teollisuus-laitoksen ja Saksan puolustusministeriön välisen sopimuksen allekirjoittamiseen, jolla Saksa vuokraa IAI:n valmistamia miehittämättömiä koneita käyttöönsä Afganistanissa ja Malissa, Koneet voidaan varustaa myös ohjuksin. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Gazan-killed-three-more-wounded-while-trying-to-cross-border-fence-560237

03. Iranin tukemat militaristit ja Hizbullahin jäsenet Syyriassa vaihtavat sotilasasunsa Syyrian armeijan asuihin lähestyessään Israelin ja Syyrian välistä rajaa, jonne he kaivautuvat lähelle Golanin kukkuloita Syyrian armeijan suunnittelemaa suurta ramadanin paastokuukauden jälkeistä operaatiota varten.
Assadin armeijan operaation tarkoituksena on tuhota jäljellä olevat kapinallisjoukot maan eteläosassa, mikä on aiheuttanut suurta huolta Jerusalemissa, Washingtonissa, Moskovassa ja Ammanissa potentiaalisen kriisin aiheuttajana.
Raporttien mukaan Assadin armeija on keskittänyt joukkojaan etulinjaan, joka ulottuu Damaskoksen eteläpuolelta Daraan alueeseen Jordanian rajalla. Etulinja on kilometristä 10 kilometrin
päässä Golanin kukkuloista. Sekä Moskova että Washington ovat vaatineet Iranin joukkojen pysymistä 40 -60 km:n päässä rajasta. Syyrian kapinallisten mukaan tuhansia shia-sotilaita tuodaan Pakistanista ja Afganistanista ja puetaan syyrialaisiin asuihin.
Akraban, Kafr Shmasin ja Alharan kyliä pommitettiin, joiden arvioitiin tulleen Syyrian armeijan asemista, mutta paikalla olleet tarkkailijat sanovat, että Hizbullah niitä ampui.
Israel on vaatinut, että kaikki iranilaiset joukot tulee poistaa Syyriasta, mitä Moskova ja Washington myös vaativat. https://www.jpost.com/Middle-East/Report-Iranian-backed-Syrian-militias-change-uniforms-head-toward-Golan-560178

04. Saudi Arabian johtamat joukot ovat aloittaneet suuroperaation Jemenissä sataman valtaamiseksi houthi-kapinallisilta. Pommikoneet pommittivat houthien asemia lentokentällä Jemenin tärkeimmän sataman Hodeinahin miehittämiseksi. Houthit pyrkivät varmistamaan kriittisiä huoltoreittejään Punaiseltamereltä maan pääkaupunkiin Sanaan. Tarkkailijat varoittavat pitkällisten taistelujen pahentavan maailman kiireisintä kriisiä ihmisoikeuksien suojelemiseksi. Saudi-koaliittion koneitten ilmaiskuissa satoja siviilejä on haavoittunut tai kuollut, ja avustusten saaminen heille on vaikeaa. YK:n tarkkailijan mukaan hyökkäys voi vaarantaa miljoonia siviilejä. Saudi-koaliittioon kuuluvan UAE:n edustaja sanoi maahyökkäysten tapahtuvan varovaisesti ja asteittain siviiliuhrien pienentämiseksi.
Houthi-taistelijoita arvioidaan olevan taistelujen keskellä 2000 -3000 miestä, mutta hyökkääjillä uskotaan olevan miesylivoima. https://www.jpost.com/Middle-East/Arab-aircraft-hammer-Houthis-around-airport-of-major-Yemen-port-560234

05. USA toteaa Israelin suorittaneen ilmaiskut Syyriassa Iranin tukeman Shia Kataib Hizbullah joukkoja vastaan, jotka surmasivat ja haavoittivat heitä tusinoittain lähellä Irakin rajaa. Nämä olivat viime vuoden jälkeen ensimmäiset ilmaiskut, jotka kohdistettiin Irakista Syyriaan tunkeutuneita irakilaisia joukkoja vastaan, joiden tarkoituksena oli tukea Assadin armeijaa. USA:n virkailija kertoi CNN:n toimittajalle maanantaina, että iskut teki Israel. Tämä tapahtui 18 tuntia sen jälkeen, kun Syyrian hallitus syytti USA:n johtamaa koaliittiota ilmaiskuista lähelle Syyrian hallituksen sotilaita ja sen ulkomaisia joukkoja.
Iskujen taustalla on Iranin pyrkimys rakentaa sille ystävällisten joukkojen verkosto Irakista Syyrian alueen kautta Hizbullahille Libanonissa. Vuonna 2016 länsimieliset lähteet varoittivat Iranin rakentavan tällaista verkostoa. Joulukuussa 2017 "The New Arab" raportoi merkitsemättömän autokolonnan siirtyneen Syyriaan Irakista tarkastuspisteiden kautta, joita valvovat shia-militaristit. Heidät tunnetaan nimellä Kansan Mobilisaatioyksiköt (Popular Mobilization Units, PMU). Nämä yksiköt pelaavat monimutkaista roolia, muodostaen yhden osan palapelissä samankaltaisia ryhmiä, joita Iranin vallankumousarmeija IRGC on pestannut, harjoittanut ja siementänyt alueella. Hizbullahin ohella Libanonissa Iran on myös avustanut PMU:n taistelijoiden treenaamista Syyriassa. Israelin YK:n lähettiläs sanoi huhtikuussa Iranin treenanneen 80 000 militian jäsentä Syyriassa.
PMU:n riveissä arvioidaan olevan 100 000 irakilaista, nämä koostuvat ryhmistä kuten Badr Prikaati, ja Kataib Hiznullah, jonka johtaja Sbu Mahdi al-Muhansis on IRGC:n komentajan Qasem Soleimanin läheinen ystävä kehuen 2017 Irakin yksiköittensä toimivan yhteistyössä Libanonin Hizbullahin kanssa.
Vuodesta 2017 lähtien yksiköt kuten Kataib Hizbullah on PMU:n varjon alla liitetty puolivirallisiksi sotilasosastoiksi Irakissa. Irakin pääministeri Haider al-Abadi ylisti 2017 näitä militaristisia joukkoaja "Irakin ja alueen toivoiksi". USA:n silloinen ulkoministeri Rex Tillerson kehotti heitä menemään kotiinsa ISIS:n hajottua, mutta sen sijaan, että olivat luovuttaneet, ne perustivat oman poliittisen puolueen nimeltä Fatah Koaliittio, jota johtaa Badrin Hadi al-Amiri. Fatah sai toiseksi eniten ääniä Irakin vaaleissa, ja liittoutui Muqtada al-Sadrin kanssa hallituksen muodostamiseksi.
Kataib Hizbullah vaatii USA:n vetäytymistä Irakista, mikä voi olla muistumana siitä, että ryhmä taisteli USA:n joukkoja vastaan 2003 ja on 2009 luokiteltu terrorijärjestöksi.
18.06.2018 ilmaiskuihin saakka PMU:n 45. prikaati toimi Irakissa ja Syyriassa oletettavasti taistellen ISIS-joukkoja vastaan rajan tuntumassa. Ilmaiskujen jälkeen Irakin hallituksen "Joint Operations Command" halusi irrottautua Syyriassa toimivista joukoistaan sanoen, etteivät ne kuuluneet virallisiin joukkoihin, kuten AlSumaria TV raportoi. Tilannetta sekoitti ulkoministeri Mike Pompeo todetessaan 17.06. puheessaan kuvaten Iranin roolia: "Irakissa Iran sponsoroi shia-militaristeja ja terroristeja soluttutumaan ja heikentämään Irakin turvallisuusjoukkoja". Kataib Hizbullah on jopa käyttänyt omia lippujaan USA:n valmistamissa M1A1 Abrams tankeissaan.
Irak on USA:n liittolainen, joka on avustanut Irakin hallitusta.

Pääministeri Netanyahu puhui Pompeon kanssa äskettäin toistaen vaatimuksensa, että Iranin ja sen tukemien joukkojen tulee poistua Syyriasta lisäten, että IAF toimii kaikkialla Syyriassa.
Artikkelissa ei mainita muita osatekijöitä, Venäjää ja Turkkia, joilla kummallakin on omia intressejään valvottavana Syyriassa. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Cutting-off-Irans-road-to-the-sea-in-Syria-560304,
Onnittelen niitä, jotka jaksoivat pysyä mukana tänne saakka. Halusin tälläkin osoittaa, miten monimutkaista rauhan saavuttaminen on Lähi-Idässä.

06. Entinen hallituksen energia- ja infrastruktuuri ministeri Gonen Segeviä syytetään vakoilusta Iranin hyväksi, paljasti Shin Bet maanantaina. Hänet pidätettiin epäiltynä avustaen vihollista sodan aikana, vakoilusta Israelin valtiota vastaan, ja salaisten tiedustelutietojen toimittamisesta viholliselle. Syytteet häntä vastaan nostettiin Jerusalemin aluesyyttäjän toimistossa 15.06. oikeuskanslerin ja valtion asiamiehen suostumuksella. Segevin uskotaan toimittaneen iranilaisille ohjaajilleen tiedustelutietoja koskien muiden joukossa energiateollisuutta, turvallisuuskohteita, Israelin poliittisten ja turvallisuuskohteiden rakennuksia ja virkailijoita. Shin Bet haluaa salata tarkemmat tiedot.
Shin Betin mukaan Segev pyrki vierailulle päiväntasaajan Guineaan, mutta häntä ei päästetty sinne rikollisen taustan vuoksi. Israel pyysi hänen palauttamistaan, ja hänet vangittiin välittömästi Shin Betin kuulusteluja varten. Shin Betin ja poliisin kuulusteluissa selvisi, että Iran on pestannut hänet 2012 hänen ensimmäisen matkansa yhteydessä Iranin lähetystöön Nigeriassa hyvin tietäen, että hänen yhteysmiehensä kuuluivat Iranin tiedusteluun. Myöhemmin hän matkusti kahdesti Iraniin tapaamaan valvojiaan. Segev sai salaisen yhteysjärjestelmän viestien salakirjoittamiseksi iranilaisten valvojien kanssa, tavaten heitä hotelleissa ja asunnoissa, joita Iran käytti salaisissa toimissaan.
Segev pyrki myös pestaamaan muita agentteja sanoen tapaaminensa iranilaisten olevan vain liikemiehiä, sekä piti jatkuvaa yhteyttä Israelin turvallisuus- ja ulkopolitiikan tasoihin. https://www.jpost.com/Israel-News/Former-minister-arrested-for-suspicion-of-spying-for-Iran-560252
Twitter-kirjoituksissa iranilaiset tuomitsevat Segevin pidättämisen toisten tukiessa sitä. Eräs twiittasi: "Ehkä on vaikea uskoa, mutta Netanyahu on myös Iranin agentti: Eikös hän äskettäin luvannut selvittää meidän vesiongelmamme?" Iranin virallinen taho ei ole kommentoinut Segevin pidätystä, mutta on toistanut Israelin median tietoja sekä antanut sosiaalisen median toimia vapaasti. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/On-Twitter-Iranians-condemn-support-arrest-of-alleged-spy-Gonen-Segev-560297
07. UUTISIA LYHYESTI
Islamic Jihad kutsui CNN:n toimittajia opastetulle kierrokselle rakettiensa valmistuspaikoille sekä ohjasi heidät rakentamaansa tunneliin Gazassa. Heidän oppaansa olivat peittäneet kasvonsa, mutta heidän johtajansa – arvattavasti Abu Abdallah - puhui heidän kanssaan välillä hakien apua Koraanistaan. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/CNN-gets-rare-tour-of-Islamic-Jihad-terror-tunnel-missile-site-560320

Norjalainen rapper kirosi juutalaisia konsertin aikana, jonka tarkoituksena oli edistää erilaisuutta (divercity) . Vastauksena Oslon kaupungissa esitetylle häpäisevälle lausunnolle perjantaina Norjan juutalaisyhteisöjen johtaja uhkaa nostaa laillisen syytöksen 23-vuotiasta esittäjää Kaveh Kholardia vastaan. Kholardi toivoi muslimeille arabiaksi Eid al-Fitr lomaa ramadanin viimeisenä päivänä. Hän kyseli, onko paikalla kristittyjä ja lisäsi sen jälkeen onko paikalla juutalaisia – noita f***ing juutalaisia, vain leikillä. Hän lisäsi twiit-sivullaan, että f***ing juutalaiset ovat niin korruptoituneita. FB:ssä hän sen sijaan vakuutteli, ettei hän ole rasisti eikä antisemitisti, hän vain laski leikkiä noitten f***ing juutalaisten kustannuksella.
https://www.jpost.com/OMG/Norwegian-rapper-curses-Jews-at-concert-celebrating-diversity-560324

IDF:n asevelvolliset valittivat komentajilleen, että heidän vuoteissaan on vuodepunkkeja, mutta koska he eivät reagoineet siihen mitenkään, he julkaisivat valituksensa sos-mediassa. Monet Michve Alon tukikohdan asukkaat Safedissa, jota pyörittää IDF:n opetusosasto, ovat uusia maahanmuuttajia tai yksinäisiä sotilaita, joilla ei ole perhettä maassa. He liittivät valitustensa tueksi kuvia punkeista – sekä kuolleita että eläviä – vuoteissa ja lattialla, sekä puremia kaikkialla ruumiissaan.
https://www.jpost.com/Israel-News/IDF-soldiers-angered-by-inaction-over-bed-bug-infestation-on-base-560239,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -29; Tiberias 22 -36; Suolameri 27 -38; Eilat 27 -40 +C-astetta, aurinkoista lähipäivien aikana, lämpötila nousee.







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019