TORSTAI 17.05.2018

TORSTAI 17.05.2018
01. Israelin näkemyksen mukaan Hamas joutui vähentämään kuusi viikkoa kestäneitä "mielenosoituksia", jota Hamas kutsuu nimellä "March on Return", Egyptin painostuksesta, vaikka tiistaina rekisteröitiin kaksi surmansa saanutta. Hamas kielsi tiedot painostuksesta vakuuttaen, että "marssi jatkuu". Protestitelttoihin on kuitenkin kokoontunut entistä vähemmän osanottajia 51 km pitkän rajalinjan varrelle. Perjantain tapahtumat osoittanevat, mihin suuntaan marssi on kehittymässä.
Maanantain väkivaltaisuuksissa sai surmansa 61 gazalaista, mikä on saanut runsaasti protesteja maailmalta.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kutsui lähettiläänsä kotiin Israelista ja USA:sta vastalauseeksi.
Israel syyttää USA:n tukemana Hamasia siviilien käyttämisestä peittona hyökkäyksissään turva-aitaa vastaan ja kääntääkseen kansan huomion pois Hamasin sisäisistä ongelmista.
Keskiviikkona PA/PLO:n ulkoministeriö kutsui lähettiläänsä kotiin Romaniasta, Unkarista, Itävallasta ja Tsekistä vastalauseena sille, että näiden maiden edustajat osallistuivat USA:n delegaation lähetystön muuton kunniaksi järjestämään vastaanottoon Jerusalemissa.
Hamas on pyrkinyt käyttämään uusia Gazaan salakuljettamiaan aseita. Eilen Gazasta ammuttiin raskaalla konekiväärillä kahteen otteeseen. Luodit osuivat taloihin Sderotissa, mutta kukaan ei haavoittunut, pieniä sirpaleiden naarmuja lukuun ottamatta.

Hamasin johtaja Ismail Haniyeh vieraili Egyptissä, joka pyrkii toimimaan välittäjänä Israelin ja Gazan arabiryhmien välillä. Israelin tiedusteluministeri Israel Katz totesi viitaten Egyptin tiedusteluministeriön nimettömään virkailijaan, että Haniyehin palattua Egyptistä väkivalta alkoi kummasti vähentyä. Egyptin vastausta Katzin lausuntoon ei ole tullut, mutta Hamas kiisti sen.

Hamasin toinen johtaja Gazassa Yehya Sinwar kiisti Katzin tiedot todeten, että Kairossa keskusteltiin, miten Egypti voisi avustaa Gazan vakavaa tilannetta. Hän kertoi Al-Jazeeran ohjelmassa, että Egypti on huolestunut, ettei tilanne pääse kehittymään avoimeksi sodaksi Israelin ja Hamasin välillä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Israel-says-Hamas-curbed-Gaza-protests-after-Egyptian-warning-556691,
02. Lähettiläiden kutsuminen kotiin Israelista ja Egyptistä ovat kehittyneet rumiksi kummankin maan nöyryyttäessä poistuvia lähettiläitä sijaiskärsijöinä. Israelin lähettiläs Istanbulissa Eitan Naeh alistettiin nöyryyttävään turvallisuustarkastukseen ennen luvan saamista nousta Israelin koneeseen.
Turkin Israelin lähetystön kakkosmies Umut Deniz joutui todistamaan henkilöllisyytensä ulkoministeriön portilla. Hänet kutsuttiin ministeriöön kuulemaan Israelin esittämän vastalauseen tavasta, jolla Naeh nöyryytettiin Turkissa. Ulkoministeriön tiedottajan Emmanuel Nahshonin mukaan Israel katsoi Trukin nöyryyttäneen Naehia tavlla, jota Israel pitää vakavana loukkauksena valtion edustajaa vastaan: Naeh ei voinut käyttää VIP-tilaa, hänelle suoritettiin ruumiintarkastus, ja häntä kehotettiin poistamaan myös kenkänsä.
Tiistaina Israel kehotti Turkin pääkonsulia Jerusalemin itäosassa poistumaan tilapäisesti maasta, mihin Turkki vastasi kehottaen Israelin pääkonsulia Istanbulissa Yosef Levi Sfaria poistumaan.

TV-kanava 10 raportoi, että Israel kielsi turkin pyynnön lähettää koneen Ben Gurionille hakemaan Gazan väkivaltaisuuksissa haavoittuneita sairaalahoitoon Turkissa. Egypti kielsi samanlaisen pyynnön Turkilta. TV-10 sanoi Israelin viranomaisten kiellon perustuneen sekä diplomaattisiin että turvallisuussyihin. He tekivät myös selväksi kansainvälisille terveysvirkailijoille, että haavoittuneet voidaan hoitaa joko israelilaisissa tai Länsirannan PA:n sairaaloissa. TV-10 raportoi, että Naeh selvitti Turkin virkailijoille ennen karkottamistaan, että se tulisi haavoittamaan Turkin tarjoamaa humanitääristä apua Gazalle.

Turkin presidentti Tayyip Erdogan aikoo kutsua OIC:n (Islamilaisen yhteistyöjärjestön) hätäkokoukseen Istanbuliin perjantaiksi keskustelemaan Gazan tilanteesta. On odotettavissa, että edellisen OIC:n kokouksen tapaan tämäkin tapaaminen tulee kehittymään Israelia syyttäväksi tilaisuudeksi.
Erdogan puhui Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa keskiviikkona. Kremlin julkaiseman lausunnon mukaan miehet puhuivat yleisistä protesteista Palestiinan alueilla USA:n Israelin lähetystön muutosta Tel Avivista Jerusalemiin. Lausunnon mukaan he ilmaisivat syvän huolensa surmansa saaneiden määrästä protesteissa painottaen pidättäytymistä väkivallasta sekä tarpeesta aloittaa vakavat neuvottelut yhteisesti hyväksyttävien ratkaisujen löytämiseksi YK:n päätösten pohjalta.

OIC:n konferenssin lisäksi perjantaina, Istanbulin Taksim-aukiolle on suunniteltu massiivista mielenosoitusta samana päivänä.
Keskiviikkona TV-2:n tiimi filmasi aukiolla, kun joku ohi kulkeva kuuli heidän puhuvan hepreaa ja alkoi huutaa: "Murhaajat, murhaajat", minkä johdosta kansaa alkoi kokoontua paikalle.
TV-henkilökunnan jäseniä tyrkittiin ja mukiloitiin. He pääsivät pakenemaan paikalta ennen poliisin saapumista, eikä kukaan haavoittunut tai kärsinyt vahinkoa. https://www.jpost.com/Middle-East/Row-with-Turkey-gets-ugly-556680

03. Hamasin perustajajäseniin kuuluva ja Hamasin korkea jäsen Mahmoud Zahar tunnusti haastattelussa, että Gazan mielen-osoitusten kutsumista rauhallisiksi vastarinnaksi, on kansan tarkoituksellista terminologista pettämistä ennen 60 ihmisen saatua surmansa väkivaltaisissa mielenosoituksissa Gazan rajalla, kerrotaan MEMRIN kääntämässä ja keskiviikkona julkaisemassa tekstissä.
Zahar puhui Al-Jazeera Network (Qatar) haastattelussa sunnuntaina. Hän tunnusti Hamasin käyttävän harhaan johtavaa terminologiaa. TV-toimittajan kysymykseen, miksi Mahmoud Abbasin Fatah-puolue, joka hallitsee Palestiinan Auktoriteettia, voinut suostua yhteneväiseen puolueohjelmaan, koska Hamas turvautuu samaan rauhalliseen vastarintaan, jota Fatah on markkinoinut vuosikaudet: "Tämä on selkeä terminologinen petos. Ei tämä ole rauhallinen vastarinta. Onko aseistettu vastarinta vähentynyt? Päinvastoin, se kasvaa ja kehittyy. Se on selvä. Puhuessamme rauhallisesta vastarinnasta, me petämme kansaa. Tämä on rauhallinen vastarinta, jota tukevat sotilaallinen voima ja turvallisuusjoukot nauttien valtavaa kansansuosiota".

Toinen Hamasin virkailija totesi keskiviikkona, että 50 ilmoitetusta surmansa saaneesta maanantain ja tiistain mielenosoituksissa, olivat islamin terrorijärjestön jäseniä, mikä nostaa terrorijärjestön surmansa saaneiden jäsenten lukumäärän 53:en.

Zahar selvitteli aiemmin antamaansa lausuntoa näin: "Kun sinulla on käytössäsi aseet, joilla oli mahdollista vastustaa miehitystä (Israelia) 2006, 2008, 2012 ja 2014 sodissa.. kun sinulla on aseet, jotka oli valanut miehet, jotka pystyivät estämään alueen vahvimman armeijan tunkeutumisen Gazan kaistalle 51 päivää, ja pystyivät sieppaamaan ja surmaamaan tämän armeija sotilaita – voiko tällaista kutsua rahalliseksi vastarinnaksi?"

Zahar vähätteli Fatahia, jonka hän arvioi käyttävän aitoa rauhallista vastarintaa; ettei se ole, mitä palestiinalaiset haluavat.
"Mitä tulee Fatahin rauhalliseen vastarintaan, se sisältää kansan-kokouksia, mielenosoituksia, protesteja, pyyntöjä ja vaatimuksia parantaakseen neuvottelujen luonnetta, tai saadakseen Israel-vihollisen neuvottelupöytään. Tämä petos ei harhauta Palestiinan kansaa".
Israel syyttää Hamasia tuhoisesta väkivallasta Gazassa, sanoen että terroriryhmä kiihotti ja johti protesteja, joihin kuuluivat hyökkäykset Israelin joukkoja vastaan,ja yritykset murtaa turvallisuusaita. IDF totesi sunnuntaina, että Hamasin suunnitelmissa oli lähettää aseistettuja terroristeja näiden murtumien kautta israelilaisten murhaamiseksi.
Viime torstaina Hamas-johtaja Yahya Sinwar sanoi toivovansa suuren murtuman saamiseksi turvallisuusaitaan maanantain protestien aikana, jotka oli ajoitettu USA:n lähetystön muuton aikaan Tel Avivista Jerusalemiin. https://www.timesofisrael.com/hamas-co-founder-admits-we-are-deceiving-the-public-about-peaceful-protests/

04. IAF suoritti keskiviikon ja torstain välisen yön aikana useita ilma-iskuja Hamasin "terrorikohteita" vastaan Gazan pohjoisosassa. Ne olivat IDF:n vastaus Hamasin konekivääritulitukseen Gazasta Sderotiin, jossa luodit osuivat useisiin asuntotaloihin, mutta ilman henkilövahinkoja.
IDF:n tiedotteen mukaan "terrorikohteisiin" kuuluivat iskut Hamasin neljää sotilastukikohtaa ja kolmea asepajaa vastaan.
Sderotista tulleen tiedon mukaan konekivääritulitus oli tarkoitettu päitten yläpuolella lentävää armeijan lentokonetta vastaan. Luodit iskivät taloihin pudotessaan maahan.
Aiemmin samana päivänä aidan lähettyvillä olleita sotilaita tulitettiin, uhreista ei ole tietoa. IDF:n panssarivaunu vastasi tulituksen ampumalla tykeillään Hamasin sotilasasemia vastaan Gazan alueen pohjoisosassa.
https://www.timesofisrael.com/idf-airstrikes-target-6-hamas-bases-in-northern-gaza-strip-palestinian-media/,

05. UUTISIA LYHYESTI
Guatemala muutti keskiviikkona lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin muutamia päiviä USA:n jälkeen ilman suuria fanfaareja. Tämän katsotaan parantavan maan suhteita Yhdysvaltoihin, ja samalla parantavan presidentti Jimmy Moralesin asemaa. Moralesin hallitus on taloudellisissa vaikeuksissa, mitä pahentavat jengien väkivalta ja korruptio, jonka tutkimuksen ovat vaarallisesti lähentymässä Moralesin hallituksen jäseniä. https://www.timesofisrael.com/guatemala-embassy-move-seen-as-domestic-win-pleasing-us/
YK tutkii turkkilaisen yhtiön vientiä Islamilaiseen Iranin tasavaltaan. Vienti sisältää Jerusalemissa toimivan elektroniikan valmistajan tuotteita. Valmistaja selittää turkkilaisen yhtiön pettäneen heitä. YK pyytää valmistavaa yhtiötä avustamaan tapauksen tutkimista. Tapaus alkoi heinäkuussa 2017 UAE:n viranomaisten tutkiessa Iraniin matkalla olevan laivan lastia, ja löytäessä sieltä elektronisia komponentteja, joiden vienti Iraniin on kielletty YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2231 mukaan, joka on osa 2015 solmittua JCPOA kansainvälistä sopimusta Iranin ja P5+1 maiden välillä. Asiasta raportoi Yedioth Aharonit torstaina.
https://www.timesofisrael.com/un-probing-turkish-shipment-of-israeli-made-equipment-to-iran-report/
Jerusalemin pormestari Nir Barkat, joka jättää paikkansa pian valmistautuakseen siirtymään politiikkaan, vakuutti keskiviikkona, ettei hän aio alistua ultraortodoksien vaatimuksiin sulkea First Station toimintaa lauantaina. "Vastustaessani kuvitelmaa, jota määrätyt intressiryhmät ajavat, totean, ettei kaupunginneuvoston päätöstä 15 vastaan 10 ei voida pitää sitovana, vaan neuvoa-antavana". Entinen 19-sataluvun rautatieasema on muutettu palvelemaan viimeisen 5 vuoden ajan ravintoloita ja taide-näyttelyitä, tarjoten samalla elävää viihdettä ja kulttuuri-toimintoja juutalaisten sapattina, joka on tarkoitettu lepopäiväksi ja Toran mukaan Jumalalle pyhitetyksi.
Israelin hallitus päätti tammikuussa laista, jolla minimarketit suljetaan sapattina koko maassa. Sisäministeri Arie Deri joutui toteamaan myöhemmin, ettei lakia voida toteuttaa käytännössä. Jerusalemin kaupungin vaalit pidetään lokakuussa, ja tämä asia lienee yksi äänestäjien valintaan vaikuttavista tekijäistä. https://www.timesofisrael.com/jerusalem-mayor-rejects-council-vote-to-close-first-station-on-shabbat/
Sotilaallisten toimien noustessa uudelleen Gazan kaistaleella sodasta kertova filmi "Cast Lead" on saavuttanut harvanaista mielenkiintoa Cannesin filmifestivaaleilla. "Samouni Road" kertoo laajennetun palestiinalaisperheen kohtalosta ja tuhosta IDF:n kohdistettua tulensa gazalaisperheen kotitaloon 2009. Italialainen filmintekijä Stefano Savona vietti 9 vuotta pyrkien liittämään yhteen irralliset päät, mitä oikeastaan tapahtui IDF:n erikois-joukkojen tehdessä ratsian maanviljelysyhteisöön Gazan kaistalla surmaten 29 siviiliä, jotka asuivat samassa rakennuksessa. Haavoittuneet – pääosa heistä naisia ja lapsia – jätettiin kolmeksi vuorokaudeksi heitteille, ennen kuin Red Cross pääsi paikalle avustusten kanssa. Elokuvaa kutsutaan kaikkien aikojen sodanvastaiseksi filmiksi.
https://www.timesofisrael.com/gaza-2009-war-film-earns-rave-reviews-at-cannes/,
Turkin presidentti Tayyip Erdogan sanoi keskiviikkona, että YK on romahtanut eikä pysty toteuttamaan peruskirjaansa Israelin painostuksen alla. Erdogan on erittäin kiihtynyt yli 60 gazalaisen kuolemasta maanantain mielenosoituksissa. Hän puuhaa tosissaan islamin armeijan 1,5 miljoonan miehen kokoamista, josta hän tulisi johtamaan. Hän puhui ramadanin alkamisen 1. päivänä. Asia voi tulla esille OIC:n kokouksessa Istanbulissa perjantaina. Turkki vaatii USA:lta uuden aikaisia aseita, joihin sillä NATO:n jäsenenä on oikeus.
https://www.jpost.com/Middle-East/Erdogan-Turkey-will-not-allow-Israel-to-steal-Jerusalem-from-Palestinians-556681
Sota Chicagossa on suurempi kuin sota Israelissa Hamasia vastaan, eikä mitään ole tehty sen hillitsemiseksi, ja Trump nukkuu. Tänä vuonna 146 ihmistä on ammuttu Chicagossa, ja 741 on ammuttu ja haavoitettu kokonaisluvun ollessa 887. Eikö tämä ole sotaa? Missä ovat vastalauseet ja vaatimukset tutkimuksista YK:ssa?
https://www.intellihub.com/the-war-in-chicago-is-bigger-than-the-war-in-israel/
Presidentti Putin sanoo, että Venäjän sota-alukset tulevat pysymään vakituisesti Välimeren alueella terroriuhan ollessa edelleen ajankohtainen Syyriassa. "Kansainvälisten terroristien hyökkäysten uhan vuoksi Syyriassa Kalibr risteilyohjuksin varustetut aluksemme tulevat pysymään Välimeren alueella". Putin lupasi lisäksi, että Venäjä tulee jatkamaan ydinvoimiensa vahvistamista etenkin sen merivoimien osalta. https://sputniknews.com/military/201805161064505923-russia-military-vessel-putin/
Aikaisin koskaan löydetty todiste verikostosta löydettiin Jerusalemin vuorilta – kuinkas muutenkaan. https://www.jpost.com/Israel-News/Earliest-evidence-of-ancient-blood-vengeance-discovered-in-Jerusalem-hills-556573,
Harvinainen 500 000 vuotta vanha arkeologinen kohde löydettiin Israelin keskiosista. Se antaa sisäpiirin tietoa metsästäjä-keräilijä esi-isistämme, luvataan artikkelissa. https://www.jpost.com/Israel-News/Rare-500-million-year-old-archaeological-site-uncovered-in-central-Israel-533034,
Pääministeri Netanyahua ja hänen perhettään vastaan aloitetut poliisitutkimukset jatkavat vääjäämätöntä etenemistään huolimatta Bibin diplomaattisista saavutuksista. Tapaus 2000 koskien median valvontaa on saanut uusia todisteita. https://www.timesofisrael.com/case-2000-said-reopened-over-new-evidence-pm-to-be-questioned-again/
Ari Ingel kyselee artikkelissaan, onko maailma todella kiinnostunut palestiinalaisista? Hän kertoo, että vuodesta 2012 lähtien 37 120 palestiinalaista on surmattu, 1 674 vangittu, 309 kadoksissa ja ainakin 120 000 on ajettu kodeistaan. Heidän asuma-alueensa on suljettu armeijan toimesta, jättäen asukkaat ilman ruokaa, vettä, sähköä ja terveyspalveluja. Raportit kertovat ihmisten syövän ruohoa, koiria ja kissoja, 200 ihmisen kuollessa nälkään. Heidän aluettaan pommitettiin 24. huhtikuuta toistuvasti koneitten tehdessä yli 85 ilmaiskua, ampuen ohjuksia ja pudottaen tynnyripommeja, jotka tappavat ilman valintaa sotilaitten ja siviilien välillä. Sairaaloita hävitettiin tai vaurioitettiin.
Tämä kaikki tapahtui palestiinalaispakolaisten asuttamassa Yarmouk pakolaisleirissä Syyriassa. Hyökkääjiä olivat Assadin hallitus, Venäjä, Islamin Valtio sekä Al-Qaida. Vuonna 2012 Syyriassa asui km. 560 000 palestiinalaista. UNRWAN rekisterin mukaan elossa olevista 438 000 palestiinalaisista 418 000 on kriittisessä avustusten tarpeessa, 254 000 elää sisäisessä maanpaossa, ja 56 600 elävät vaikeasti saavutettavalla alueella.
(Jpost 17.05.2018 Ari Ingel)

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN-39; Suolameri 29 -39; Eilat 27 -42 +C-astetta. Aurinkoinen sää jatkuu, lämpötila nousee edelleen.

PohjoisKorea uhkaa peruuttaa Trumpin kanssa sovitun huipputapaamisen kesäkuun alussa Singaporessa, peläten USA:n ja EteläKorean sotaharjoitusten PK:n valtaamiseksi muuttua todeksi http://www.dailymail.co.uk/news/article-5732893/North-Korea-threatens-CANCEL-Trumps-nuclear-summit.html

Turkki uhkaa vetää Israelin palestiinalaisten kanssa ICC:n oikeuteen Gazan mielenosoittajien estämiseksi tehtyjen kovien otteiden vuoksi, joissa kymmeniä on saanut surmansa ja tuhansia haavoittunut IDF:n sotilaitten säilyessä lähes koskemattomina. Maailma huutaa tasapuolisuutta, jossa myös IDF:n tulisi saada osansa kuolleista ja haavoittuneista.
Kertokaa hyvät ihmiset, miten sodassa noudatetaan tasapuolisuutta? Eikö jokainen maa puolusta itsenäisyyttään ja koskemattomuuttaan kaikilla käytettävillä olevilla aseillaan?

Kolme Freedom Flotilla Coalition alusta lähti tiistaina Ruotsista Gothenburgin satamasta kohti Gazan kaistaa yrityksissään taas kerran murtaa Gazan kansainvälinen saarto. Flotillaan liittyy myöhemmin neljä alus Palestina. Alusten nimet ovat symbolisia arabiaksi: Freedon, Maird ja Mairead Maquire. (JP 17.05.2018)












Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019