KESKIVIIKKO 11.11.09
1. PÄÄMINISTERI Netanyahu selitti keskusteluistaan presidentti Obaman kanssa, joista ei annettu julkilausumaa eikä lehdistöhaastattelua ja jotka käytiin suljettujen ovien takana, että ”vierailun merkitys selvenee vasta tulevaisuudessa”. Viranomaiset molemmilla tahoilla, sekä Israelin että USA:n hallitusten edustajien lausunnoissa, luonnehtivat keskusteluja positiiviksi. Eräs hallituksen korkea viranomainen USA:ssa sanoi keskusteluja ”erittäin positiiviseksi” sanoen keskustelujen epäonnistumista ”tyhmäksi median spekulaatioksi”.
Ja vielä eräs henkilö, jota luonnehditaan ”keskustelujen dynamiikan asiantuntijaksi”, kuvaa keskusteluja positiivisiksi ja korrekteiksi, ei vihaisiksi ja vastakohtaisiksi.
VIRANOMAISET pyrkivät vakuuttamaan keskustelujen merkitystä osoittaen, että niiden avulla oli mahdollista lieventää jännitystä, joka on noussut Jerusalemin ja Washingtonin välillä; ja toiseksi ne auttoivat sytyttämään uudelleen toiveita keskustelujen aloittamiseksi palestiinalaisten kanssa. Näiden diplomaattisten kiemuroiden takaa paistaa kuitenkin raaka tosiasia, mikä selkokielelle käännettynä tarkoittaa sitä, että Israelin ja USA:n terävimmän johdon välillä on syvä epäluottamus ellei peräti syyttelevä asenne. Obama selitti jo edellisten keskustelujen aikana Netanyahulle, joka yritti kuvata Israelin ja PA:n välille syntyneen ongelman poistuvan, kun Irakin ja Afganistanin ongelmat on ratkaistu, että hän näkee asian toisinpäin: Kun Israelin ja PA:n väliset ongelmat on selvitetty, rauha palaa Lähi Itään.
Tässä lienee aihe Obaman syyttelevään asenteeseen Netanyahun suuntaan. Hänen suunnittelemansa ja edistämänsä yhteyksiä arabimaihin etsivä politiikkansa ei ole tuottanut tuloksia, eivätkä arabimaat ole tehneet ensimmäistäkään aloitetta kireän Israelin vastaisen politiikkansa pehmentämisestä. Mitään myönnytyksiä ei ole saatu aikaan.
Netanyahu selitti vielä seisoessaan lentokoneensa oviaukossa valmiina syöksymään seuraavaan vierailukohteeseensa Pariisiin, että keskustelujen merkitys ilmenee vasta tulevaisuudessa luonnehtimatta tarkemmin kryptisen sanomansa merkitystä, mutta hän vielä kerran kielsi ”suuresti epätarkat lausunnot” niiden epäonnistumisesta. ”Ne olivat avoimet ja lämpimät,” Netanyahu vakuutti vähän epämukavan näköisesti.
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sekä Netanyahyn lähettiläät USA:ssa Yitzhak Molcho ja Mike Herzog tapasivat Washingtonissa Obaman nimittämän Lähi Idän lähettilään George Mitchellin ennen kotimatkaansa. Näistä keskusteluista ei ole juuri julkisuudessa kerrottu, mutta hallituksen edustajat Washingtonissa sanovat, ettei Mitchell palaa aivan pian Jerusalemiin jatkamaan toivottomilta tuntuvia yrityksiään ”ujuttaa käärmettä pulloon”, eli saada Mahmoud Abbas pyörtämään pyhät sanansa ja aloittamaan keskustelut rauhasta Israelin edustajien kanssa. Tällä sektorilla ei ole tapahtunut edes pientä säröilyä repeämästä tai läpimurrosta puhumattakaan.
USA:n virkailijat kiittelivät Netanyahun puhetta Amerikan juutalaisjärjestöjen edustajille. ”Se oli hyvä puhe”, kertoi Obaman hallituksen korkea viranomainen. Netanyahu vakuutti siinä vilpitöntä haluaan aloittaa todelliset keskustelut palestiinalaisten kanssa kutsuen Abbasia neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja. Ongelma ei siten olekaan tällä kertaa Israelin päässä, vaan PA:n korkeassa johdossa, joka painiskelee omien haasteittensa parissa eikä osaa irrottautua päivärutiinista suunnitellakseen tulevaisuutta. (JP)
3. OBAMAN tärkein neuvonantaja ja henkilöstöpäällikkö Rahm Emanuel puhui juutalaisjärjestöjen vuosi-kokouksessa Obaman peruutettua osallistumisensa ja sen sijaan osallistuessa Fort Hood tukikohdassa tapahtuneen murhenäytelmän muistotilaisuuteen. Emanuelin puhetta odotettiin pienoisella jännityksellä ja pelollakin, sillä hänen lausuntonsa eivät aina mairittele Israelia hänen juutalaisista juuristaan ja komeasta nimestään huolimatta. (Imanuel, Jumala kanssamme) Hänen puheensa poisti kuitenkin pahimmat pelot, hän tunnusti ehkä ensimmäisiä kertoja julkisesti juutalaisuutensa, vaikka ei se mikään salaisuus olekaan.
EMANUEL selitti puheessaan, että rauha voidaan saavuttaa vain keskustelujen kautta. Hän kehotti Israelin ja PA:n johtajia aloittamaan keskustelut ilman ennakkoehtoja. Edelleen hän kehotti käsittelemään niissä keskeisiä kysymyksiä: Rajat, pakolaiset ja Jerusalem. Edelleen hän vaati, että Israel lopettaa kaiken rakentamisen Juudeassa ja Samariassa: ”Kenenkään ei pitäisi antaa setlementtien rakentamiskysymyksen estää rauhankeskusteluja pysyvän rauhan saavuttamiseksi Israelin sekä palestiinalaisten ja arabien välillä”.
Emanuel vakuutti uskovansa, että Netanyahu on hyvin tietoinen rauhan saavuttamisesta Israelin ja PA:n välillä. Toiseksi hän totesi, ”ettei Israelin tule tuntea olevansa yksin matkallaan rauhaan, sillä Israelin ja USA:n välinen side on murtumaton”.
”Älkää erehtykö tässä: Polku rauhaan ei ole vaatimus vain Israelin yksin kuljettavaksi. Siksi USA pysyy uskollisesti Israelin rinnalla sen todellisena ystävänä. Palestiinalaisten tulee tulla neuvottelupöytään, tunnustaa Israelin oikeus olemassaoloon sekä luopua väkivallasta. Kuten presidentti vakuutti Kairossa ja useasti sen jälkeen, side Israelin ja USA:n välillä on murtumaton. Se on side, joka perustuu yhteisiin intresseihin ja arvoihin.”
Emanuel totesi puheessaan, että hänen isänsä oli juutalainen israelilainen, joka opetti hänelle yhteisön merkityksen.
Hän selitti joittenkin ymmärtävän, että yhteyden rakentaminen muslimimaailman kanssa tapahtuu Israelin suhteitten kustannuksella. ”Tämä ei ole sen tarkoituksena, siten ei ole tapahtunut eikä tule tapahtumaan.” Hänen mukaansa Obaman ponnistelujen tuloksena maailma on alkanut tiedostaa ydinasein aseistetun Iranin aiheuttaman vaaran. Hän kehui Israelia demokratian airuena alueella, jossa ristiriidat ovat yleisiä. (JP)
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1127205.html
4. KUOHUNTA PA:n sisällä uhkaa kiehua reunojen yli. Fatahin sisällä on avoimia syytöksiä ja epäilyksiä, että PA:n pääministeri Salaam Fayad kaivaa maata Abbasin alta kaapatakseen hänen valtansa verettömässä vallankaappauksessa. Sunnuntaina Fatahin vallankumousneuvosto piti myrskyisen kokouksen Ramallahissa. Jotkut jäsenet syyttivät Fayadia verettömän vallankeikauksen toteuttamisesta Abbasia vastaan.
Lontoossa ilmestyvä Al-Quds al-Arabi palestiinalainen lehti kirjoitti, että monet Fatahin edustajat syyttivät Fayadia hänen suunnitelmastaan julistaa Palestiinan valtio kahden vuoden kuluessa neuvottelematta siitä etukäteen Fatahin johtajien kanssa. He olettavat lehden kirjoituksen mukaan, että Fayadin rauhansuunnitelma on laadittu Netanyahun ”taloudellisen rauhansuunnitelman” yhteyteen. Vallankumousneuvosto katsoi lehden mukaan, että Abbas on ainoa ja sopiva presidenttiehdokas, liittyen tässä Fatahin keskuskomitean samantapaiseen julkilausumaan, joka katsotaan varoitukseksi Fayadille toimimasta Abbasia vastaan. Abbas ja Fayad ovat viime aikoina olleet usein eri mieltä varsinkin taloudellisten ja hallinnollisten asioitten kysymyksissä. Tukeakseen Abbasin asemaa hänen tukijansa ovat järjestäneet päivittäisiä mielenosoituksia Länsirannalla. Fatahin parissa pelätään, että Fayad on tehnyt salaisia sopimuksia länsivaltojen kanssa niiden tukemiseksi häntä PA:n presidentiksi. Abbasin tukijoitten järjestämien mielenosoitusten tarkoituksena on viestittää sekä Palestiinan kansalle että ulkovalloille niiden tuki Abbasille. PA:n hallituksen istunnossa, jota Fayad johti, ei annettu tukea Abbasin uudelleen valinnalle, mutta vahvistettiin vaalien aika 24.01.2010. (JP)
5. USA:N ULKOMINISTERIÖN alivaltiosihteeri poliittisissa asioissa William J Burns kertoo INN:n artikkelissa, että USA:n päämääränä on aina ollut lopettaa Israelin ”miehitys Länsirannalla, joka alkoi 1867 sodan seurauksena”. Tämä lienee ensimmäisiä näin suoria USA:n ulkoministeriön antamia lausuntoja koskien Israelin läsnäoloa Juudeassa ja Samariassa. Ensimmäinen karsastus lausunnossa ilmenee hänen rajusta ”miehitys”-termin käyttämisestään, mikä ei vastaa historiallisia tosiasioita ja osoittaa ulkoministeriön korkean virkamiehen – ellei peräti ulkoministeriön - hämmästyttävää todellisuuden tajun puutetta.
Toiseksi hän sanoo sumeilematta, että ”me emme hyväksy setlementtien jatkuvaa laillisuutta, me toteamme tyydytyksellä Israelin rajoituksen rakentamisessa Länsirannalla, mutta samalla toteamme, ettei se täytä ”tiekartan” Israelille asettamia velvoitteita.”
Kolmanneksi hän sanoo ihailevansa kansainvälisen yhteisön kasvavaa tunnustusta Palestiinan Auktoriteetin instituutioitten rakentamiseksi Länsirannalla seuraavan kahden vuoden aikana tulevan Palestiinan valtion tarpeita varten. Tämä lienee suora viittaus ja epäsuora hyväksyminen PA:n pääministeri Fayadin rauhansuunnitelmaan ja Palestiinan valtion perustamiseen kahden vuoden sisällä. Hän sanoi ministeriön työskentelevän kansainvälisen tuen syventämiseksi tällä alueella.
Burns totesi, että USA työskentelee voimallisesti rauhankeskustelujen aloittamiseksi Israelin ja sen pohjoisten naapurien Syyrian ja Libanonin kanssa.
Hän valitti vähäistä edistystä, mitä on tapahtunut viime aikoina yhteisissä tavoitteissa kahden valtion perustamiseksi ja lupasi työskentelevänsä lujasti muotoillakseen PA:n turvallisuuspalvelua ja hallituksen instituutioita Länsirannalla ja palaamiseksi uudelleen neuvottelupöytään kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi.
Burns ei nähnyt mitään arvosteltavaa tai vaatimuksia esitettäviksi PA:n taholla. Kaikesta voi lukea edes putoamatta rivien väliin, että Obaman hallitus on päättänyt perustaa Palestiinan valtion kahden vuoden sisällä, Israelin suostumuksella tai ilman sitä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134352
6. UUTISOTSIKOITA
- Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner epäilee, ettei rauha kiinnosta Israelia. Mistä lienee saanut tuollaisen käsityksen?
- Israel avasi uuden rajanylitysaseman Jalamassa Jenin lähellä helpottaakseen liikennettä Israelin ja Jeninin kaupungin välillä. (JP)
- Israelin uudet kaasunaamarit jaetaan tammikuussa. IDF:n kotimaanpuolustus keräsi 77 % vanhentuneista naamareista.
- Ehud Barakia odottaa uusi rintama palattuaan kotiinsa. Hänen johtamansa Labour-puolue uhkaa hajota kahden kuukauden sisällä, ellei ratkaisua löydy ennen sitä kapinallisten saatua uuden kansanedustajan riveihinsä. (JP)
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon esitti vaatimuksen Hizbullahin riisumiseksi aseista. Hizbulah sai 2 ministerin paikkaa Haririn hallituksessa. (JP)
- Korkein oikeus aikoo paneutua beduiinien laittomaan rakentamiseen ottamatta huomioon ideologisia tai uskonnollisia aspekteja. Kysymyksessä on 257 laitonta rakennusta, niistä 9 asuintaloa ja koulu Jerusalemin itäpuolella, jotka ovat suunnitellun tien paikalla. (JP)
- Obama pyysi Netanyahulta lisäaikaa hoitaakseen keskusteluyhteyksiä Iranin kanssa. Aika päättyy vuodenvaihteessa, jonka jälkeen Israel aikoo tehdä jotain Iranin ydinasesuunnitelmien romuttamiseksi. (Debkafile)
- Mohamad Dahlan sanoo, että PA voi pyytää YK :n turvallisuusneuvostoa vahvistamaan Palestiinan valtion rajat. (ynetnews) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3803402,00.html

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020