TORSTAI 26.07.2018

TORSTAI 26.07.2018
01. Maailmaa näyttävät kohtaavan sekä useat luonnolliset katastrofit että ihmisen aiheuttamat onnettomuudet. Siksi on syytä käydä läpi muutamia Jeesuksen antamia koskien tätä aikaa:
"Kun kuulette sotien ja kapinain melskettä, älkää pelästykö, sillä näitten täytyy tapahtua, mutta loppu ei ole vielä heti.
Kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, Ja tulee suuria maanjäristyksiä, tulee ruttoa ja nälänhätää monin paikoin, ja taivaalla on oleva peljättäviä näkyjä ja suuria merkkejä"
(Lk.21.9 -11).
Ja on oleva merkit auringossa ja tähdissä, ja ahdistus kansoilla maan päällä ja epätoivo, kun meri ja aallot pauhaavat, Ja monet ihmiset menehtyvät peljätessään sitä, mikä maanpiiriä kohta, sillä taivaitten voimat järkkyvät". (Lk.21:25 -26)

02. Syyriassa 11 vuotta raivonnut sisällissota, jota sen loppuaikoina käytiin kansainvälisin voimin, alkaa olla lopuillaan.
Presidentti Bashar Assad on Venäjän uskollisella tuella saamassa entisen valtakuntansa uudelleen hallintonsa alle. Vain muutamia pesäkkeitä on Syyrian eteläosissa, joissa kapinalliset vannovat taistelevansa viimeiseen mieheen, osa luovuttaessa ja antautuessa hallituksen joukoille ehdolla, että he saavat siirtyä maan pohjois- ja itäosiin, joissa vastarinta Assadin hallintoa vastaan on vielä voimissaan. Itäosissa on ainoa jäljellä oleva USA:n tukikohta, eikä vielä ole selvää, aikooko USA pitää joukkojaan Syyriassa.
Pohjoisessa kapinalliset ovat saaneet tuekseen Turkin joukot, joiden päämääränä on tuhota kurdien sotilaalliset yksiköt siellä. Turkki kutsuu kurdien yhteisöä terrorijärjestöksi.

Israel on pyrkinyt ja onnistunutkin pysyttelemään sivussa Syyrian taisteluista, mutta se pyrkii kaikin tavoin estämään Irania ja sen liittoliasta Hizbullahia rakentamasta tukikohtiaan Syyrian eteläosiin. Israel on iskenyt useisiin aseita ja ohjuksia Hizbullahille Libanoniin kuljettaviin rekkakolonneihin Syyrian alueella.
Koska sekä Iran että Hizbullah ovat taistelleet Assadin joukkojen rinnalla kapinallisia joukkoja vastaan, niitä on tullut Syyrian armeijan mukana aivan Israelin pohjoisrajan tuntumaan. Iran on tuonut rekrytoimiaan sotilaitaan Pakistanista ja Afganistanista, jotka ovat riisuneet omat sotilasasunsa ja vetäneet ylleen Syyrian armeijan asepuvut, ettei heitä tunnistettaisi. Iran väittää kaiken aikaa, ettei sen sotilaita ole Syyriassa, vain neuvonantajia.

03. Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti ulkoministerinsä ja armeijansa komentajan keskustelemaan Israelin johtajien kanssa tilanteesta Syyriassa. Israel haluaa pitää 1974 sovitun puskuri-vyöhykkeen edelleen voimassa. Venäjä ehdotti sen syventämistä sataan km:in, ja Iranin joukot saisivat toistaiseksi jäädä Syyriaan. Venäjän johto on vakuuttanut, että iranilaiset joukot pysyvät Syyriassa niin kauan kuin venäläisetkin, mutta ettei vaatimus iranilaisten täydellisestä poistamisesta tule onnistumaan.
Netanyahu hylkäsi Venäjän ehdotuksen, mikä jätti tilanteen edelleen arvaamattomaksi ja vaaralliseksi Israelille.

Deraan alueella kapinalliset luovuttivat ja antautuivat hallituksen joukoille. Quneitran eteläpuolella Syyrian armeija puhdistaa viimeisiä pesäkkeitä, ja hajanaisia ammuksia ja ohjuksia lentää Israelin puolelle, joihin IDF on vastannut tykistötulella tai IAF:n ohjuksilla. Pari ohjaajatonta pienkonetta tunkeutui Israelin alueelle ja ne tuhottiin. Viimeiseksi Syyriasta ylitti Israelin rajalinjan Syyrian armeijan venäläismallinen Sukhoi-22 hävittäjä, joka lensi pari kilo-metriä Israelin ilmatilassa ennen kuin se ammuttiin alas Patriot ohjuksella. Assadin hallitus väittää, ettei kone ylittänyt rajalinjaa.
Tämä voi olla Assadin vastaus siihen, että IDF kävi avustamassa 422 Syyrian siviilien muodostaman avustusjärjestön "Valkoiset Kypärät" työntekijää ja heidän perheittensä jäseniä Israelin Golanin alueen kautta Jordaniaan, josta he jatkavat Kanadaan, Englantiin ja Saksaan. Heitä on vielä Syyriassa 800 jäsentä.
Israelin pohjoisraja on yksi potentiaalisista kohteista, joissa väkivaltaisuudet voivat kehittyä avoimeksi sodaksi. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-fires-Patriot-missiles-against-Syrian-jet-in-Golan-Heights-563275, https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Hundreds-of-White-Helmets-and-families-stranded-in-southern-Syria-563304,
04. Gazan kaistalle on saatu neuvoteltua tulitauko, mutta onko se sitä? YK:n erikoiskoordinaattori Nickolay Mladenov tapasi Hamasin johtajan Ismail Haniyhen Gazassa päivä sen jälkeen, kun hän oli tavannut Netanyahun. Haniyeh sanoi Mladenoville, ettei Hamas ole tässä vaiheessa kiinnostunut sodasta Israelin kanssa.
Gazan tilaisuudessa oli mukana useita kokeita Hamasin virkailijoita. Tilaisuudessa puhuttiin siitä, miten suuri konflikti voitaisiin välttää. Ei tiedetä, lähettikö Israelin jonkin viestin Mladenovin mukana Hamasille – suoria kontakteja ei ole, mutta Mladenov välitti YK:n viestin jossa vahvasti suositellaan rauhantilan jatkamista ja Gazan humanitäärisen tilanteen hoitamista kiireellisenä asiana.

Hamas esitti vaatimuksen saarron poistamiseksi, ja välittömänä toimena Kerem Shalomin sekä Rahafin terminaalien avaamista. Israelin "kansa valtio" laki, juutalaisten nousu Temppelivuorelle, sekä taloudellinen kriisi, joka estää UNRWA:n normaalitoiminnan, työntekijöitä erotetaan - tulivat myös keskusteluissa esille.
Mladenov kertoi, että sodan syttyminen oli vain muutaman minuutin päässä, mutta että onneksi se vältettiin viime hetkellä. https://www.jpost.com/Israel-News/Hamas-says-not-interested-in-war-with-Israel-563312,

05. PohjoisAmerikasta saapui Israeliin 231 uutta siirtolaista, joiden joukossa oli USA:n entisen senaattorin Joe Liebermanin tytär Hana Lowenstein miehensä Danielin ja heidän 4 lapsensa kanssa. Matkan järjestäjänä oli Nefesh BNefesh (NBN)

Joe Lieberman kertoi JFK lentokentällä olevansa erityisen iloinen lastensa muuttamisesta Israeliin. "Olen innostunut, ja ylpeä heistä. Se on juutalainen tulevaisuus, juutalainen kohtalo. Tulemme kaipaamaan heitä, mutta onneksi on Whatsupp, Facetime ja Skype. Olen niin kiitollinen, että elämme aikana – ensimmäisen kerran vuosituhannessa, että meillä on juutalainen Israelin valtio, jonne juutalaiset voivat mennä halunsa mukaan, eikä vain siksi, että he tarvitsevat suojaa. Tämä on suuri aika Israelin sisällä ja USA:n Israelin suhteille ulkopuolella".

David Lowenstein on 32-vuotias rabbi ja psykiatri, Hana työskentelee Ortodoksi Unionissa.
https://www.jpost.com/Israel-News/WATCH-LIVE-232-Olim-arrive-in-Israel-in-a-special-Nefesh-BNefesh-flight-563319,

06. Ukrainasta muutti Israeliin 293 uutta maahanmuuttajaa, ja suu oli yhtä paljon messingillä kuin PohjoisAmerikastakin tulevilla. Monet ukrainan juutalaisista joutuivat pakenemaan sisällissotaa. He lensivät Israeliin Ben Gurionin kentälle tiistaiaamuna kolmelle eri lennolla. Matkan järjestäjänä oli Friendship Säätiö.

Byrokratian helpottamiseksi joukko sisäministeriön työntekijöitä lensi Ukrainaan, jossa maahanmuuttajille valmistettiin ID-kortit, jotka vaaditaan Israelissa. Maahanmuuttajat olivat myös osallistuneet valmistautumis-seminaareihin ennen matkaa. Friendship Säätiö tukee kutakin taloudellisesti absorbson korin avustuksen lisäksi, ja seuraa heidän integroitumistaan uuteen kotimaahansa 6 kuukauden aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249459.

07. Tilanne sekä pohjoisessa Syyrian rajan takana että etelässä Gazan kaistan ja Israelin välisen turva-aidan läheisyydessä jatkuu jännittyneenä, vaikka tulitauosta neuvotellaan kaiken aikaa.

Syyriasta ammutut kaksi Grad-rakettia pääsivät huomaamatta Kinneretiin saakka. Toinen putosi järveen, toisen kohtalosta ei ole tietoa. Raketit olivat ampuneet Syyriassa vielä toimivat ISIS-joukot. IDF:n arvion mukaan rakettien laukomisen tarkoituksena oli vetää Israel mukaan Syyrian konfliktiin. Sukeltajat yrittävät löytää raketin kappaleita järvestä. Ne löydettiin 3 tunnin etsinnän jälkeen. IDF tunnustaa, ettei rakettihyökkäysten esto ole aukoton.
IAF:n koneet iskivät kohteeseen, josta raketit oli ammuttu, ja avasi myös tykkitulen alueelle. Moskova onnitteli suorituksesta.
IDF sanoi lausunnossaan, että Israelin armeija tulee toimimaan kaikkia yrityksiä vastaan haavoittaa Israelin valtiota tai sen asukkaitten turvallisuutta.

Gazan kaistalla tilanne alkoi kehittyä vaaralliseksi sen jälkeen, kun 20 palestiinalaista nuorta alkoivat väkivaltaisesti protestoida 400 metrin päässä turva-aidasta. IDF lähetti paikalle partion selvittämään tilannetta, mutta Hamasin sala-ampuja osui yhteen sotilaaseen, joka kiidätettiin vakavasti haavoittuneena sairaalaan. IDF vastasi väkivaltaan tulittamalla 7 Hamasin kohdetta kaikkialla Gazassa tankkien ja tykkien tulella.
Hamasin Terveysministeriö Gazassa ilmoitti kolmen Hamasin jäsenen saaneen surmansa, ja useiden haavoittuneen tulituksessa.
Hamas sanoo lausunnossaan: "Sionistien tilanteen laajentamisen määrä ja tulen tarkoituksellinen kohdistaminen vastarintaan kuvastaa miehityksen tarkoituksen surmata, ja todistaa, että miehityksen johtaja on verinen rikollinen".
Puolustusministeri Avigdor Liberman kutsui IDF:n Tel Avivin päämajaan armeijan johdon keskustelemaan turvallisuudesta maan eteläosassa.
Pian tankkitulen tauottua sireenit alkoivat valittaa saaden Har Nof asukkaat kiirehtimään suojatuloihin, mutta hälytys oli väärä.
Vain 4 päivää aiemmin IDF:n sotilas Aviv Levin sai surmansa sala-ampujan luodista samalla alueella Gazassa. Hän oli ensimmäinen surmansa saanut IDF:n sotilas Gazan vyöhykkeellä v. 2014Gazan kesäsodan jälkeen.
Liberman kutsui Hamasin salamurha-taktiikkaa vakavimmaksi tapaukseksi 4 vuoden aikana ja vihjaisi, että vastaus on kova.
IDF:n tiedotteen mukaan IDF iski 60 kohteeseen Gazassa, mukaan lukien kolme pataljoonan päämajaa, asevarikkoja, hyökkäys-varusteiden varastoja, tarkkailupisteitä, komento- ja valvonta- tiloja sekä pataljoonan komentajan toimisto, ja muita valittuja kohteita.
Liberman varoitti perjantaiaamuna, että Hamas pyrkii puskemaan Israelia suurimpaan operaatioon Gazassa sitten 2014 kesäsodan.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/IDF-soldier-wounded-by-Hamas-sniper-on-Gaza-border-563434,

08. YK:n talous- ja sosiaalineuvoston kokouksessa New Yorkissa tiistaina käsiteltiin Gazan tilannetta. Päätöslauselmassa käsiteltiin kysymystä varsin laajasti keskittyen tuomitsemaan Israelin toimet Gazassa. Lauselma hyväksyttiin 54-jäsenen neuvostossa äänin
45 -2; 23:n jäsenmaan edustajien pidättyessä äänestyksestä. Lausunnossa ei edes mainita Hamasin väkivaltaa Israelia vastaan.
Israel halusi lisätä yhden lauseen, jossa vaaditaan Hamasin vapauttamaan pidättämänsä 2 israelilaista ja palauttamaan kahden israelilaisen sotilaan ruumiit, jotka Hamas sieppasi 2014 kesäsodassa. Lisäystä kannatti vain 5 jäsenmaata, ja se hylättiin.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UN-body-refuses-to-urge-Hamas-to-release-Israeli-captives-in-Gaza-563500,

Edellisestä havaitaan, että USA:n YK:n lähettilään Haleyn lupaama YK:n rämeisen suon raivaaminen ei ole vielä ehtinyt kaikkiin YK:n alaisiin instituutioihin, vaikka selvää asenteen muutosta on havaittavissa.

09. UUTISIA LYHYESTI
ISIS:n militantit surmasivat n. 100 ihmistä sarjassa hyökkäyksiä hallituksen valvonnassa olevalla Syyrian lounaisosassa sijaitsevalla alueella, mukaan lukien Sweidan kaupunki, kertovat sekä militanttien että hallituksen lähteet. 96 ihmistä kuoli ja 176 haavoittui, kertoi Sweidan terveysviranomainen hallitukselle myönteisen Sham FM-radio. Syyrian ihmisoikeustarkkailija kertoi, että surmansa saaneita ja haavoittuneita oli kaikkiaan 156. ISIS kertoi surmanneensa yli sata ihmistä.
Sweidan kaupungin koillisosassa jihadistit tekivät samanaikaisia hyökkäyksiä hallituksen joukkoja vastaan.
Sweidan kaupungissa ainakin 2 hyökkääjää räjäyttivät itsensä pommin kanssa, yksi lähellä markkinatoria ja toinen toisessa kaupunginosassa. Yksi hyökkääjä otettiin vangiksi.
Jihadistit ottivat panttivankeja hyökkäämistään kylistä. Ainakin 41 surmansa saaneista olivat siviilejä. https://www.jpost.com/Middle-East/Deadly-suicide-attack-hits-Syrian-city-of-Sweida-563346.

Pakistanissa ovat meneillään yleiset vaalit, joissa on ollut yllätyksiä. Äänten laskenta on viivästynyt. Cricket-sankarin-muuttuminen poliitikoksi, Imran Khan, on yllättäen johdossa vielä keskeneräisissä laskelmissa. Äänestystä edelsivät monet väki-valtaiset hyökkäykset pommi-iskuineen äänestyspaikoilla.

Entinen pääministeri Nawaz Sharif pitää ääntenlaskentaa hyökkäyksenä demokratiaa vastaan. Vaalikomitean johtaja Babar Yaqoob kertoi journalisteille torstaina, että viivästys johtuu teknisestä ongelmasta ja että laskentaa jatketaan käsin.
Pakistanin talous on suurissa vaikeuksissa ja voi vaatia ulkopuolista tukea IMF:tä, Toinen ongelma on huonot suhteet USA:n kanssa.
Pakistan on muslimi-enemmistöinen maa, ja sen merkitystä korostaa sen suuri ydinasevarasto. Saudi Arabia rahoitti Pakistanin ydinohjelman toteuttamista, ja maan ydintutkimuksen johtaja A Q Khan on levittänyt tutkimustensa tuloksia useisiin muslimimaihin. Pakistanilla arvioidaan olevan yli 100 ydinpommia. https://www.jpost.com/Middle-East/Pakistan-election-results-delayed-as-Khan-leads-opponents-cry-foul-563478, https://www.timesofisrael.com/khan-seen-winning-pakistan-vote-marred-by-rigging-allegations/,

Turkin Erdogan: Uudenaikaisen sulttaanin muotoutuminen.
Analyytikot myöntävät Erdoganin tehneen enemmän Turkin muotoilemiseksi kuin kukaan toinen Mustafa Kemalin (Atatyrk) (1923 -1938) jälkeen, joka perusti Turkin tasavallan v. 1923. Atatyrk lopetti Ottoman sulttaanikunnan, erotti sekulaarin lain sharia-laista, ja jopa rohkaisi pääliinan käytön poistamista julkisilla paikoilla, ja muilla uudistuksilla, pyrkiessään modernisoimaan maataan.
Turkin nykyinen presidentti Recep Tayyip Erdogan, 64, pitää itseään Turkin identiteetin kantajana, läheisesti liittyneenä Ottomanin menneisyyteen ja islamin perinteeseen.
Se myös kannustaa häntä hallitsemaan voimallisesti. Erdogan on vahvistanut valtaansa v. 2016 kapinayrityksen jälkeen erottamalla yli 100 000 julkisen sektorin työntekijää, erottanut tai pakottanut eläkkeelle satoja armeijan korkeita upseereita, ja pidättänyt yli
50 000 kansalaista, mukana runsaasti journalisteja, useat ilman oikeudenkäyntiä.
Tarkkailijat toteavat, että Erdogan pyrkii vahvan miehen rooliin, jossa hän käyttää hyväkseen Ottoman-hallituksen edelleen vahvaa kansansuosiota ja ihailua. Hän myös ylistää muinaisia hallitsijoita kuten Sultan Abdulhamid II (1876 – 1909), jota monet historioitsijat pitävät murhanhimoisena despoottina, joka käski surmaamaan 300 000 armenialaista 1890-luvulla. "Hän on yksi tärkeimmistä, kaukonäköisimmistä, strategisesti ajattelevista henkilöistä, jotka ovat jättäneet merkkinsä viimeisen 150 vuoden aikana maamme historiaan" Erdogan kuuluttaa.
Erdogan uskoo, ettei kansa tunne historiaa, ja siksi hän ylistää julkisesti tyranneja, jotka olivat valtiomiehinä pelkkiä poropeukaloita. Sultan Abdulhamid TV-sarja "Payitaht" on tehty edistämään Erdoganin suosiota kertomalla olemattomia voittoja Ottoman hallituksen aikana. Turkki menetti 3/4 maastaan sulttaani Abdulhanidin hallinnon aikana, mutta sitä ei kerrota kansalle. Hän oli kuitenkin vahva hallitsija, se riittää Erdoganille. https://www.jpost.com/Middle-East/Turkeys-Erdogan-The-making-of-a-latter-day-Sultan-563479,

USA:n ja Iranin johtajien välinen miekkailu sanoin alkaa olla luokkaa, joka kauhistuttaa tavallista kansalaista. Molemmat uhkailevat toisiaan täydellisellä tuholla. Trump esitti äskettäin varoituksen Iranille lopettaa USA:n uhkaileminen tai seuraukset ovat julmat. Iranin korkea kenraali Qassem Soleimani antaa takaisin: Jos USA aloittaa sodan meitä vastaan, me lopetamme sen. Hän pyytää Trumpia puhumaan hänelle, ei presidentti Rouhanille, sillä sotilaana hän ymmärtää uhkausten merkityksen. https://www.jpost.com/Israel-News/Iranian-Senior-General-Should-the-US-start-a-war-Iran-will-finish-it-563515,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -32; Riberias25 -38; Suolameri 28 -41; Eilat 29 -43 +C-astetta, aurinkoista loppuaikana vähän pilvistyvää. Lämpötiloissa tapahtuu selvä notkahdus alaspäin.




















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021