SUNNUNTAI 18.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 23. päivä alkamisesta, maaoperaation alusta 15. päivä.
ISRAELIN minikabinetti kokoontui eilen illalla keskustelemaan ehdotetusta yksipuolisesta tulitauosta. Istuntoon osallistui 12 jäsentä, jotka kolmen tunnin keskustelujen jälkeen äänestivät yksipuolisen tulitauon aloittamisesta sunnuntaiaamuna 02.00 äänin 7-2. Talousministeri Roni Bar-on ja teollisuus-, kauppa- ja työministeri Eli Yishai äänestivät vastaan; eläkeläisministeri Rafi Eitan pidättyi äänestämästä. IDF:n joukot jäävät toistaiseksi asemiinsa odottelemaan, miten Hamas suhtautuu tulitaukoon, mutta pidättävät tultaan, paitsi jos niitä vastaan hyökätään. Tulitaukoa seuraavan päätöksen mukaan IDF tulittaa takaisin siinä tapauksessa, että se havaitsee Hamasin ampuvan raketteja Israeliin.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ilmoitti istunnon jälkeen, että IDF saavutti kaikki sille asetetut tavoitteet ja ylikin. Kaksi tärkeintä tavoitetta oli rakettitulen lopettaminen ja aseiden salakuljettamisen lopettaminen, jotka siis oli saavutettu. ”Hamasia iskettiin lujaa, sekä sen sotilaallisen kykyyn että hallinnon infrastruktuuriin. Sen johtajat piileskelevät. Monet sen jäsenistä on surmattu. Teollisuuslaitokset, joissa sen raketteja valmistettiin, on murskattu. Salakuljetusreitit kymmenien tunnelien kautta on pommitettu. Hamasin kyky valmistaa aseita Gazan kaistalla on tuhottu”. Olmert arvioi, että Hamasin saamat raskaat iskut häiritsevät sen mahdollisuutta hallita ja sen sotilaallista iskukykyä vielä jonkin aikaa.
Hamasin kaappaaman Gilad Shalitin asema ei ollut mukana päätöstä tehdessä, vaikka sekä Olmert että Barak vakuuttivat työskentelevänsä hänen vapauttamisekseen. (JP)
2. HAMAS ilmoitti välittömästi hallituksen päätöksen jälkeen, ettei se ole sidottu tulitaukoon, ja että ”se tulee tekemään kaikkensa Gazan kansan aseistamiseksi”. Kuin vakuudeksi sitoutumattomuudestaan Hamas ampui 8 rakettia Israeliin välittömästi hallituksen päätöksen jälkeen eilen illalla. Sen edustaja myös vakuutti, ettei kukaan pysty riisumaan sitä aseista, eikä se koskaan luovu niistä vapaa-ehtoisesti.
Toiset lähteet Hamasia lähellä vakuuttavat, että Hamas tarvitsee tulitaukoa kipeämmin kuin Israel ja että se tulee ainakin osittain kunnioittamaan sitä kovista uhkauksista huolimatta.
JP:n päätoimittaja David Horovitz arvioi analyysissään, ettei Hamas tule koskaan muuttumaan, ja tavoilleen uskollisena se julisti saavuttaneensa voiton IDF:stä.
IDF LUOPUI siten operaationsa kolmannesta vaiheesta, jonka tarkoituksena olisi ollut Hamasin riisuminen aseista ja koko Gazan kaistan miehittäminen, mikä olisi käytännössä tarkoittanut Hamasin hallituksen kaatamista. Olmertin ilmoituksen mukaan hallitus odottaa ja toivoo, että yhteysneuvottelut Fatahin ja Hamasin välillä alkaisivat uudelleen Egyptin johdolla. Ne tulevat olemaan entistäkin vaikeammat, sillä epäluuloa ja syyttelyä on jatkettu entistä katkerimmin sanoin. Hamas syyttää, että Fatahin asiamiehet Gazassa ilmiantoivat sen johtajien liikkeitä IDF:lle, joka pystyi siten eliminoimaan heitä. Fatahin hallitseman PA:n turvallisuusjoukot ovat puolestaan jatkaneet Hamasin jäsenten pidätyksiä Länsirannalla ja tehneet ratsioita sen laitoksiin. Hamasin johto vakuuttaa, ettei se tule koskaan sallimaan PA:n turvallisuusjoukkoja Gazan kaistalle. (JP)
3. HALLITUKSEN päätöstä odotellessaan IDF ei istunut eilen kädet ristissä, vaan jatkoi operaatiotaan Gazassa täydellä teholla. Givati-prikaati otti haltuunsa 10- ja 15-kerroksiset rakennukset Tel al-Hawa lähiössä Gazan lounaisosassa. Rakennuksissa oli Hamasin toimistoja ja sieltä eräästä asunnosta löydettiin Hamasin tiedustelun kuunteluasema. Rakennuskompleksin lähellä sijaitsee Hamas-johtajan Mahmoud Zaharin kotilato. Operaatiossa sai surmansa IDF:n arvion mukaan 40 palestiinalaista taistelijaa. IDF:n sotilaita tulitettiin monelta suunnalta ja heitä vastaan ammuttiin panssarintorjunta ohjuksia. Eräässä vaiheessa osa taloissa asuvia tuli ulos valkoisen lipun kanssa, ja IDF antoi heidän mennä. Viisi sotilasta haavoittui operaatiossa, yksi heistä vakavasti. Heidät evakuoitiin sairaaloihin Israelissa.
ARMEIJAN ja puolustusministeriön taholta pelätään, että Hamas tulee kiihdyttämään raketti-tultaan ainakin muutamaksi päiväksi, ja toiseksi, että Hamas yrittää siepata sotilaita panttivangeikseen, mitä se on yrittänyt useasti operaation aikana. Rakettitulen kiihdyttämisellä Hamas pyrkii osoittamaan, ettei sitä ole lyöty ja samalla nostamaan kansa-suosiotaan Gazassa.
KAKSI upseeria ja kaksi sotilasta laskuvarjojoukoista haavoittui kaistan pohjoisosassa lauantaina. Perjantai-iltana yksi sotilas haavoittui kohtalaisesti.
GAZAN KAISTAN pohjoisosassa Beit Lahiyan kaupungissa IDF:n tykin ammus osui YK:n ylläpitämän koulun yläosaan, jonne 1 600 ihmistä oli paennut sotaa pakoon. Kaksi poikaa sai surmansa ammuksesta. YK:n korkein virkailija Gazassa John King pyöritteli vastauksissaan journalistien kysymyksille sotarikosten mahdollisuutta tässä ja muissa YK:n laitoksia vastaan tehdyissä iskuissa. Näitä ja monia muita tilanteita selvitetään vielä pitkään aseitten vaiettua.(JP)
4. ULKOMINISTERI Tzipi Livni kävi Washingtonissa allekirjoittamassa ulkoministeri Gondoleezza Ricen kanssa dokumentin nimeltä ”memorandum of understanding”, eli MOA. Dokumentissa osapuolet sopivat USA:n ja Israelin välisen yhteistyön kasvattamisesta tiedustelun alueella ja sotilaallisissa kysymyksissä. Siinä vaaditaan kansainvälisiä kumppaneita estämään Irania aseistamasta Hamasia Lähi Idän ja Afrikan kautta. Aseitten toimittamisen estäminen Gazan kaistalle katsotaan avainkysymykseksi pysyvän aselevon solmimiseksi Israelin ja Hamasin välille. Puhuessaan medialle allekirjoituksen jälkeen Livni arvioi, että samantapainen dokumentti tullaan allekirjoittamaan Egyptin kanssa. Dokumentin rustaamisessa näyttää tulleen sellainen kiire, että sen pykälät jäivät hiomista vaille ja tarvitsevat tarkempaa selittelyä.
TÄMÄ LIENEE nyt jo kolmas dokumentti, jonka laatimiseen Livni on osallistunut ja jotka myöhemmin ovat osoittautuneet hutiloiduiksi. Ensimmäinen oli YK:n päätös 1701 Libanonin kakkossodan lopettamiseksi, ja toinen oli äskeinen YK:n Israelia tuomitseva lausunto 1860, joka vaatii Gazan välitöntä tulitaukoa. Tämän MOA dokumentin suurin heikkous on siinä, että se edellyttää Egyptin ilman muuta suostuvan toimimaan sen esittämällä ravalla.
EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak esitti eilen vihaisen vaatimuksen, että Israelin tulee vetää joukkonsa Gazasta välittömästi ja lopettaa kaikki sotilasoperaationsa Gazan kaistalla. Egyptin näkemyksen mukaan IDF:n pysyminen Gazassa asettaa Hamasin mahdottoman tilanteen eteen muitten palestiinalaisryhmien kanssa, koska se näyttää pakottavan Hamasin antautumaan ja tunnustamaan tappionsa, mitä se ei voi tehdä menettämättä kasvojaan, mikä on pahinta, mikä arabia voi kohdata. Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit sanoi samoin tuohtuneesti, ettei hän tiedä mitään MOA:sta ja ettei se sido millään tavoin Egyptiä. Hän selitti, että arabit katsovat IDF:n miehityksen ja Hamasin aseitten olevan kytkyessä toisiinsa. Hamas ei voi edes keskustella niistä luopumisesta, niin kauan, kuin IDF pitää joukkojaan Gazassa, hän selitti, ja toivoi, että PA voisi palata Gazan kaistalle.
Livni näyttää mokanneen asian pahoin, taas kerran.
5. ULKOMINISTERI Tzipi Livni on joutunut monella taholla kovan arvostelun kohteeksi. Paitsi että Israelin journalistit kohtelevat häntä kovakouraisesti, häntä kritisoidaan ja jopa esitetään kuolemanuhkauksia ulkomailla. Livnin Washingtonin matkan aikana MOA-dokumentin allekirjoituksen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa journalistit huutelivat hänelle herjoja ja eräs kutsui häntä terroristiksi. Arabitoimittajat epäilivät, että Livnin matkan pääaiheena oli lähestyvät vaalit, eikä Gazan kansan kärsimykset, kuten he arvelivat.
Arvostettu iranilainen ajatollah Ahmad Jannati sanoi perjantain rukoustilaisuuden yhteydessä, että hän etsii ihmistä, joka voisi teloittaa Livnin sekä tuomitsi USA:n presidentiksi valitun Baruck Hussein Obaman perhelemmikin etsimisen tyttärelleen. Jannati johtaa vaikutus-valtaista Council of Guardians neuvostoa, jonka tehtävänä on valvoa, että maan hallitus pysyy islamin kaidalla tiellä poikkeamatta sen vallankumousohjelmasta. ”Jokaisen kerran, kun tämän naisen kuvaa näytetään, todella toivon, että joku ampuisi kuulan häneen.” (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Terroristit ampuivat lukuisia raketteja ja kranaatteja lauantain aikana Israeliin. Ofakimissa raketti vaurioitti pahoin synagogaa, joka oli silloin tyhjä. Pahoja ihmisvahinkoja ei ole raportoitu. (JP)
- Terroristit ovat ampuneet 13 rakettia Israeliin tulitauon julistamisen jälkeen.
- Hamasin taistelijat avasivat tulen IDF:n sotilaita vastaan Gazassa tänään. Sotilaat vastasivat tuleen. Toisessa tapauksessa IAF:n koneet iskivät havaitsemaansa rakettimiehistöön Gazassa. (INN)
- Hamas ilmoittaa, että se jatkaa taisteluaan kunnes kaikki sen vaatimukset on huomioitu. Pelkkä tulitauko ei riitä sille. Useat länsivaltojen ja EU:n johtajat kokoontuvat Kairoon sopimaan salakuljetuksen lopettamisesta sekä Gazan jälleenrakentamisesta, johon tarjotaan varoja 1.6 miljardia USD.
- IAF on pommittanut kaikkiaan 1 200 kohdetta Gazassa, 300 niistä viime viikon aikana. Hamas ampui n. 600 rakettia ja kranaattia Israeliin, eli n. 30 päivässä. Raketeista 80 ammuttiin 40 km:n päähän Gazan turva-aidasta. 10 IDF:n sotilasta ja kolme siviiliä sai surmansa operaation Cast Lead aikana. Ensimmäisen viikon aikana 400 rekkaa vei 6 500 tonnia ruokaa ja muita tarvikkeita Gazaan. 10 ambulanssia sallittiin mennä Gazaan, 12 haavoittunutta gazalaista hoidettiin Israelissa ja 226 ulkomaan passilla varustettua päästettiin ulos Gazasta hallitustensa toivomuksesta. Avustuksia vietiin Gazaan joka päivä IDF:n julistaman 3-4 tunnin pituisen tulitauon aikana.
- Israelissa vaaditaan, ettei aselepoa saa solmia ilman Gilad Shalitin vapauttamista, koska se merkitsisi kuolemantuomiota hänelle. (ynet)
- Sodan tuhot Gazassa arvioidaan 1.6-2 miljardiksi USD. 15 % Gazan taloista on tuhoutunut tai vaatii peruskorjauksia, 26 000 ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan sodan vuoksi. Työttömyys Gazassa oli 42 % ennen operaatiota, sen jälkeen sen uskotaan olevan 60 % työvoimasta. (ynet)
- Israel Nobel yhtiö sanoo löytäneensä runsaan kaasuesiintymän Israelin ja Kyproksen väliltä Välimeren pohjassa. Kaasu kattaa Israelin oman tarpeen.
- Tulli löysi Ashdodin satamassa laivan konteista aseita leluiksi piilotettuina, sekä yönäkötarvikkeita ja tiedotusvälineitä. Tavarat oli matkalla Gazaan.(INN)
- Egypti kutsuu Gazaa koskevan huippukokouksen Sharm al-Sheikhiin. (INN)
- Egypti ja Saudi Arabia boikotoivat Dohan huippukokousta, mikä osoittaa syvenevän kriisin jatkumisen Egyptin ja Iranin johtamien ryhmien välillä. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019