PERJANTAI 20.04.12


PERJANTAI 20.04.12

1. ”HOLOKAUST on ainutkertainen juutalaisia kohdannut katastrofi, jolle ei löydy historiassa vertaa”, totesi Israelin USA:n lähettiläs Michael Oren JP:n toimittajalle holokaust muisto-tilaisuuden jälkeen Washingtonissa. ”Meidän tulee estää toisen samanlaisen toistuminen”, hän selitti. ”Kun Iran uhkaa tuhota Israelin, jossa sattumalta asuu kuusi miljoonaa juutalaista, meidän tulee ottaa sen uhkaukset vakavasti.”
OREN sanoi, että vaikka holokaust on omassa sarjassaan, mitä ei voi verrata mihinkään, meidän on kuitenkin syytä etsiä yhtäläisyyksiä sen ja Iranin uhan välillä.
Michael Oren toimi historioitsijana ennen siirtymistään politiikkaan, joten hänellä jos kellään on taustatietoja mielipiteilleen. Hän sanoo löytyvän yhtäläisyyksiä 1930-luvulla alkaneen natsismin syntymisen ja oman aikamme olosuhteiden välillä: 1930-luvun ja aikamme taloudellinen kriisi; sotaan väsyneet kansat; radikaali hallitus suunnitellen ylivaltaa sekä juutalaisten leimaaminen syöväksi.

Oren vakuuttaa, ettei ole sattuma, että Iran kieltää holokaustin todellisuuden samalla suunnitellen toista samanlaista. Hän näkee yhden merkittävän eron 1930-luvun ja oman aikamme USA:n suhtautumisessa Iranin aiheuttamaan uhkaan.
”USA ei seuraa passiivisena sivusta. Päinvastoin, Valkoinen Talo ja kongressi johtavat maailmaa Iranin vastaisten sanktioitten asettamisessa samalla pitäen kaikkia mahdollisuuksia pöydällä ja selkeästi tunnustaen Israelin oikeuden puolustautua.”
Washingtonin seremoniaan osallistui USA:n talousministeri Timothy Geithner, joka kehui Iranin vastaisia sanktioita tehokkaimpina koskaan asetettuina. Kongressin edustajainhuoneen puhemies John Boehner sekä Ruotsin parlamentin puhemies Per Westerberg olivat myös läsnä tilaisuudessa. Westerbergin osallistumisella haluttiin kunnioittaa ruotsalaisen diplomaatti Raul Wallenbergia, joka pelasti lukuisia juutalaisia natsien kynsistä, mutta joka mystisesti hävisi maailmansodan loppuvaiheissa, eikä hänen kohtaloaan ole saatu selvitettyä. Kongressin edustajainhuone myönsi Raul Wallenbergille takautuvasti kongressin kultamitalin.
Israelin puolustusministeri Ehud Barak osallistui myöhään torstai-iltana Pentagonin järjestämään muistotilaisuuteen, jossa puhui USA:n puolustusministeri Leon Panetta. 

2. TUHANSIA opiskelijoita kaikkialta maailmassa osallistui eilen Puolassa järjestettyyn marssiin, jota kutsutaan nimellä ”Elävien marssi” (tai henkiin jääneiden marssi). Marssi aloitettiin Auschwitzin kuolemanleiriltä ja päättyi Birkenaussa. Tämänvuotiseen marssiin osallistui 15 000 opiskelijaa, holokaustista elossa selvinneitä - mutta vielä tarpeeksi voimissaan osallistuakseen – ja amerikkalaisia sotaveteraaneja, jotka auttoivat kuoleman-leirien vapauttamisessa, kunnioittaakseen häpeällisen katastrofin 25-vuotismuistojuhlaa.

MARSSIIN osallistujat tutustuvat kuolemanleireihin, jonka jälkeen heidän matkansa jatkuu Israeliin. Mukana marssissa oli myös Israelin poliisin ylitarkastaja Jochanan Danino, joka puheessaan sanoi juutalaisvaltion poliisin osallistuvan marssiin ihmiskunnan historian synkimmän ja traagisimman aikakauden tapahtumain keskukseen. Hän sanoi tuntevansa ylpeyttä voidessaan edustaa marssissa Israelin poliisia, joka ruumiillaan puolustaa turvallisuuden, demokratian, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden periaatteita.

TORSTAINA  kymmenen aikaan aamupäivällä hälytyssireenien antaman merkin mukaisesti juutalaiset kaikkialla Israelissa pysähtyivät kahden minuutin hiljaisuuden ajaksi muistamaan niitä kuutta miljoonaa juutalaista, jotka menehtyivät natsien murhakoneiston kynsissä.
Knesset oli järjestänyt oman muistotilaisuutensa. Holokaust muistopäivän päätilaisuus pidettiin Jad Vashem museon edustalla Varsovan aukiolla. Israelin johtajien puheissa Iranin aiheuttama uhka oli päällimmäisenä, joskin presidentti Peres muistutti puheessaan Israelin velvoitteista maassa asuvia muukalaisia kohtaan.  http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=266732

3. ISRAELIN johtajisto tuntee epämukavuutta USA:n presidentti Barack Obaman hallituksen vilpittömyydestä seuratessaan tapaa, millä sen etsii salaisia yhteyksiä Iranin kanssa. Debkafile tarkastelee tilannetta artikkelissaan todeten, että presidentti Obama kaikessa hiljaisuudessa perääntyi vaatimuksestaan, että Iranin tulee tuoda avoimesti julkisuuteen ydinsuunnitelmansa toteutus ja alistua kansainväliseen valvontaan.
USA:n hallituksen ja Iranin väliset salaiset ja suorat keskustelut johtivat P5+1 ja Iranin välisiin keskusteluihin Istanbulissa 14.04.2012. Näiden keskustelujen perusteella oli tarkoitus päästä sopimukseen, joka selvittäisi Iranin ja YK:n välisen erimielisyyden. USA:n ja Iranin välisissä keskusteluissa sovittiin, että Iran lopettaa uraanin rikastamisen 20%:n tasoon, lopettaa työt maanalaisessa Fordon rikastuslaitoksessa lähellä Qomia ja vie maasta korkeaan tasoon rikastamansa uraanin lopullista rikastamista varten 20 %:n tasoon lääkinnälliseen tarkoitukseen tarvittavien isotooppien valmistamiseksi.

DEBKAFILE toteaa, että Iranille lienee edullista hyväksyä sopimuksen kohdat, sillä se poistaisi sanktiot kesäkuun lopussa ja antaisi Iranille vapaat kädet ydinohjelmansa toteuttamista ilman sanktioitten rajoituksia tai valvontaa, kuten Iran vaatii ehtona hyväksymiselleen. Samalla Washington voisi juhlia salaisen diplomatiansa voittoa, mikä ennustettavasti nostaisi Obaman hiipuvaa vaalityötä seuraavan presidenttikauden hyväksi.
DEBKAFILE selvittää, ettei Iran suinkaan ole allekirjoittanut USA:n esitystä, vaan sanoo tutkivansa sitä ja jatkavansa keskusteluja. Toiseksi Obaman tulee lopulta kuitenkin selvittää tilanne sekä muuan maailman että Israelin kanssa.
Pääministeri Netanyahu reagoi vihaisesti Istanbulin kokouksen päätökseen siirtää asian käsittely toukokuun 23. päivän kokoukseen luultavasti Bagdadissa, koska päätös antaa hänen käsittääkseen Iranille viisi viikkoa lisäaikaa jatkaa esteettä rikastustoimiaan. Hän myös kritisoi niitä, jotka vähättelevät Israelin kapasiteettia ja kykyä keskeyttää Iranin harjoittamat rikastus-toimet. Toiseksi USA:n puolustusministeriö pelkää joutuvansa vedetyksi vastoin tahtoaan sotaan, joka voisi levitä koko Lähi Idän alueelle ja laajemmallekin.  http://www.debka.com/article/21924/

4. IRANIN ja kuuden GCC maan (Gulf Cooperation Council) välinen kiista koskien kolmea pientä saarta UAE:n ja Iranin välillä strategisesti tärkeällä paikalla Hormuzansalmessa kiihtyy sotilaallisten uhkausten tasolle. Historiallisesti UAE väittää omistavansa saaret, mutta Englannin vetäydyttyä alueelta Iran miehitti ne ja vaatii niitä omakseen.
IRANIN maajoukkojen komentaja kenraali Ahmad Reza Pourdastan varoittaa, että Iran on kyllin voimakas estämään minkä tahansa hyökkääjän aikomukset kiistää sen omistusoikeudet Abu Musan strategiseen saareen Hormuzansalmessa.
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vieraili saarella edellisellä viikolla, mikä aiheutti UAE:n närkästyneen vastalauseen sen itsenäisyyden ja koskemattomuuden loukkauksesta.

KENRAALI Pourdastan selitti, että elleivät diplomaattiset neuvottelut pysty ratkaisemaan ongelmaa, Iranin asevoimat ovat valmiit osoittamaan Iranin voiman hyökkääjää vastaan.
Hän vakuutti, että Iran tulee puolustamaan voimakkaasti oikeuksiaan. 
Iranin vallankumouskaartin ja USA:n sota-alukset partioivat kapealla Homuzansalmen alueella, jonka kautta seilaa suuri osa maailman tarvitsemaa öljyä kuljettavista aluksista.
Bahrainissa sijaitsevan USA:n viidennen laivaston komentaja sanoo, että Hormuzansalmen tukkiminen laivaliikenteeltä merkitsee sotatointa, johon vastataan samalla tavoin.
Kolme pientä saarta salmen keskellä, Abu Musa sekä Suurempi ja Pienempi Tunb, joutuivat Iranin valvontaan 1971 Iranin Shahin ja UAE;n yhden osavaltion seitsemästä Sharjahin välillä solmitun sopimuksen mukaan, johon Iranin johto perustaa omistusoikeutensa.
UAE vakuuttaa, että saaret kuuluivat Ras Al-Khaimahin emiraattiin, kunnes Iran miehitti ne ennen kuin UAE oli ehtinyt järjestäytyä saavutettuaan itsenäisyytensä v. 1971.

SAARTEN omistusta on puitu kansainvälisessä oikeudessa kolmen vuosikymmenen ajan löytämättä ratkaisua ongelmaan. Ongelman taustalla ovat GCC:n arabimaitten ja varsinkin Saudi Arabian syytökset, että Iran kiihottaa Persianlahden maiden shia-muslimeja hallituksiaan vastaan omien valtasuunnitelmiensa toteuttamiseksi. Pohjois-Afrikassa alkanut arabikevät tyrehtyi Persianlahden maitten hallitusten aktiiviseen vastustukseen.
GCC-maat, Bahrain, Kuwait, Oman, Jemen, Saudi Arabia ja UAE vakuuttavat muodostavansa yhtenäisen blokin, ja hyökkäys yhtä sen osaa vastaan tarkoittaa koko blokkia. Artikkelin listasta puuttuu Jordania, joka jokin aika sitten liittyi GCC-maihin.
GCC-maat ovat katsoneet aiheelliseksi tiivistää poliittista ja sotilaallista yhteistyötään liittyäkseen yhteiseen sotilasliittoon USA:n tai NATO:n kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154924#.T5EPDNkqWgo

5. UUTISOTSIKOITA

-          USA:n ulkoministeri Hillary Clinton varoitti keskiviikkona, että Syyrian presidentti Bashar Assad on tuhraamassa viimeisen mahdollisuutensa pysyä vallassa. Hänen sanojaan tukevat Syyriasta tulleet tiedot, joiden mukaan Assadin armeijan joukot ovat jatkaneet tulitustaan useissa kaupungeissa, myös Damaskoksen lähiöissä. Kuolonuhrien väitetään nousseen 67:än siitä lähtien kun tulitaukosopimus tuli voimaan. Artikkelin mukaan uhreja on 32, eniten Idlibin ja Homsin kaupunkien alueilla. Clinton sanoi, että kehitys Syyriassa on saavuttanut tärkeän käännekohtansa. Ranskan taholta kerrotaan, että 14 maan ulkoministeri tapaavat torstain aikana Pariisissa keskustellen seuraavista askeleista ja lähettääkseen Assadille voimallisen viestin ajan valumisesta hänen käsistään. Assad on vaatinut, ettei kapinallisille saa toimittaa aseita ja varoja, mutta USA tiettävästi vie heille viestintävarusteita, ei aseita. Kofi Annanin suunnitelma on ainoa merkittävä aloite Syyriassa, jonka taloudellinen tilanne osoittaa suurta siirtymää entistä ahtaammaksi sanktioitten vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154926#.T5EZwtkqWgo
-          Yesha-neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan totesi, ettei hallituksella ole vakavaa yritystä pelastaa Beit Elin lähiö Ulpanan etäyhteisö tuhoamiselta. Hän toteaa, että rakennukset pystytettiin valtion tuen ja avustusten turvin, mutta että maanomistus on edelleen kiistanalainen. Ulpanan yhteisö perustettiin 10 vuotta kuuden päivän sodan jälkeen 1977 lähelle IDF:n armeijan tukikohtaa. Beit El on uskonnollisten sionistien asuttama. Se sai kaupungin oikeudet 1997. Dayan liittyy niihin, jotka vaativat pääministeriltä jämäkämpää asennetta etäyhteisöjen asemaa koskevissa kysymyksissä, kuten myös Hebronin Beit HaMakpelan omistajien oikeutta muuttaa asumaan ostamaansa taloon. He katsovat pääministerin arkailun vahvistavan vastustajien uskoa pystyä vaikuttamaan hänen päätöksiinsä. Talon myynyt arabi on pidätettynä PA:n vankilassa ja hän on saanut kuolemantuomion.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154944#.T5Ec8dkqWgo
-          Intian puolustuslaitoksen tutkimus- ja kehitysorganisaatio (DRDO) onnittelee itseään kehittämänsä uuden ballistisen ohjuksen onnistuneesta laukauksesta. Agni-ohjuksen kantomatka on 3 500 km, jolla se yltää Kiinaan ja syvälle Eurooppaan ja Venäjälle. Intialaiset painottavat sen kykyä iskeä Kiinaan, jolla on runsaasti eritasoisia ohjuksia. Intialla oli aiemmin ohjuksia, joilla se pystyy iskemään Pakistaniin, jolla on sama kyky. Intia on kehittänyt voimallisesti armeijaansa käyttäen siihen runsaasti varoja. Israel on ollut näyttävästi mukana, mutta paljastuneet Intian viranomaisten lahjontatapaukset ovat heittäneet synkän varjon yhteistoiminnan jatkumiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154940#.T5EfndkqWgo
-          Juutalainen haredi-miestä puukotettiin eilen rintaan Jerusalemin Sheikh Jarrah lähiön bensiiniasemalla. Hänet vietiin sairaalaan kohtalaisessa kunnossa. Poliisi pidätti kaksi arabimiestä teosta epäiltyinä. Arabien hyökkäykset israelilaisia vastaan ovat lisääntyneet ja tulleet entistä avoimemmiksi ja raaemmiksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=266817
-          Hamasin johtajiin kuuluva Mousa Abu Marzouk totesi ”The Jewish Daily Forward” lehdelle antamassaan haastattelussa, että Hamas vastustaa rauhansuunnitelmia Israelin kanssa, mutta on valmis pitkäänkin aselepoon, samaan tapaan kuin Israelin ja Libanonin tai Israelin ja Syyrian välillä vallitseva. Hän kielsi mahdollisuuden, että Hamas voisi allekirjoittaa PA:n ja Israelin välisen rauhansopimuksen. Hän selvitti edelleen, ettei Hamas tule koskaan tunnustamaan Israelia valtiona. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=266845
-          Israelin ja Azerbaijanin välit ovat kehittyneet tasolle, jossa niitä kutsutaan yhteis-toiminnaksi. Useat hallituksen ministerit ovat vierailleet maassa tarjoten yhteis-toimintaa suurelta osin kehittymättömän mutta luonnonvaroiltaan rikkaan maan tarjoamien kehityssuuntien edelleen kehittämiseksi. Iran on varoittanut Azerbaijania liittymästä sen vastustajiin, ja yllättäen USA katsoo sekin epäluuloisesti Israelin vaikutusvallan kasvua. Venäjä puolestaan vahvistaa sotilaallista läsnäoloaan suunnitellen armeijan yksiköitten lähettämistä Georgian kautta Armeniaan. Ulkoministeri Avigdor Lieberman suunnittelee vierailua maassa 23. huhtikuuta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=266803








Comments

Seppo said…
Sivun uudistus on tosi hieno juttu. Nyt blgia on huomattavast helpompi lukea. Kiitos,Toda raba!!

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019