PERJANTAI 18.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
LIBANONIN ARMEIJAN joukot alkoivat eilen siirtyä Libanonin eteläosiin raskaine kalustoineen. Libanonin johto on kuitenkin kaiken aikaa vahvistanut, ettei sen sotilailla ole mitään aikomusta riisua Hizbullahin terroristeja aseista, kuten YK:n päätöslauselmat edellyttävät.
Myös YK:n johto on ilmoittanut, ettei YK:n mandaattiin kuulu aseriisunta. Niiden läsnäolo on siten enemmän symbolinen, ne varustetaan asein, mutta niitä kielletään käyttämästä aseitaan muuten, kuin äärimmäisessä itsepuolustuksessa.
RANSKA, joka oli innokkain YK:n turvallisuusneuvoston julkilausuman tukija ja kiirehti YK:n rauhanturvaajien lähettämistä Libanoniin, on alkanut vetäytyä pois vastuusta. Le Monde lehden artikkelin mukaan Ranska lähettää paikalle vain 200 miehen symbolisen joukko-osaston entisten UNIFIL:n joukoissa palvelevan 200 miehen lisäksi.
SOTILAITA LIBANONIIN tarjoavat Italia, Belgia, Espanja ja Bangladesh, joka ilmoittaa voivansa lähettää 2000 miestä.
USA on tarjonnut ilmavalvontaa Libanonin yllä. Saksa ei halua antaa sotilaita, mutta tarjoaa laivaston partiointia Libanonin vesillä, joskaan ei YK:n valvonnassa, sekä poliisi- ja rajavalvojia Syyrian vastaiselle rajalle.
YK:n apulaispääsihteeri Mark Malloch Brown arvioi, että YK:n 3500 miehen vahvuinen joukko-osasto on valmis ottamaan vastuuta Libanonin eteläosassa 15 päivän sisällä. Kypros tarjoaa saartaan YK-joukkojen väliasemaksi.
ISRAELISSA mieliala on pettynyt YK:n joukkojen koosta ja niiden tehtävästä. Israel toivoi, että YK toisi Libanoniin ainakin 15 000 miestä, mikä nyt näyttää kuivuvan kasaan. YK:n johto ilmoittaa yksikantaan, ettei YK osallistu Hizbullahin riisumiseen aseista. Libanonin armeija veljeilee avoimesti Hizbullahin kanssa kutsuen sen terroristeja veljiksi. Hizbullah saa pitää aseensa ja tukikohtansa sekä kaivamansa luolastot . Libanonin armeijan parissa Hizbullah nähdään osaksi Libanonin armeijaa.
Israelissa on jo esitetty uhkauksia, että jos Hizbullahia ei riisuta aseista, Israelin armeija tulee tekemään sen. Se olisi onnetonta, koska vahvistetut YK:n joukot haittaisivat pahasti sen operaatioita, mikä voisi aiheuttaa ikäviä välikohtauksia.
ISRAELIN SISÄLLÄ on jatkuvaa nurinaa huonosti käydystä sodasta.
Eilen 200 mielenosoittajaa kokoontui Tel Aviviin vaatien pääministeri Olmertia eroamaan. Mielenosoittajat vertasivat Libanonin sotaa Jom Kippur-sotaan, joka sekin yllätti Israelin poliittisen johdon ja armeijan valmistautumattomana.
SODAN AJAKSI syytös- ja tutkimustoimet johtavia poliitikkoja vastaan keskeytettiin tai niitten julkistamista siirrettiin, mutta nyt niitä on tuotu julkisuuteen. Syytettyinä tai epäiltyinä ovat IDF:n päällikön Dan Halutzin lisäksi Ehud Olmert, jota syytetään lahjonnan vastaanottamisesta osakekaupan yhteydessä, oikeusministeri Haim Ramon, ministeri Tzahi Hanegbi ja myös presidentti Moshe Katsav. Tarkkailijat ennakoivat remonttia hallituksen sisällä epäiltyjen tai syytettyjen joutuessa eroamaan. Tämä avaisi monelle edellisestä hallituspaikkojen jaosta pettyneelle tilaisuuden saada valkoinen Volvo kuljettajineen ja oma virasto henkilökuntineen.
Puolustusministeri Amir Peretzin nimittämä Libanonin sotaa tutkiva komitea on saanut lähes yksimielisen tuomion, ja sen hajottamista vaaditaan. Peretzin uskotaan nimittäneen komitean vaientaakseen arvostelijat puoli vuotta kestävän tutkimuksen ajaksi. Arvostelijat valittavat komitean vetäjäksi nimitetyn Amnon Lipnik-Shahakin asemaa. Häntä arvostetaan ja häntä pidettiin pääministeriehdokkaana. Hänen olisi ehkä parasta luopua nimityksestään.
LIBANONIN JOHTO reagoi kärkevästi Syyrian presidentti Bashar Assadin puheeseen, jossa hän väitti Syyrian vastaisten voimien Libanonissa toimineen yhteistyössä Israelin kanssa. Assad hyökkäsi myös Jordaniaa, Egyptiä ja Saudi Arabiaa vastaan, joitten hän väitti avustavan USA:n haavetta uudesta Lähi Idästä. Tämä haave on Assadin sanoin osoittautunut illuusioksi.
MURHATUN entisen Libanonin pääministeri Rakif Haririn poika Saad Hariri syytti Assadia kiihotuksesta ja kehotti Libanonin kansaa asettumaan hallituksen tueksi. Hariri sanoi Syyrian käyttävän hyväkseen Kanan, Gazan ja Bagdadin vuodatettua verta tavalla, minkä johdosta Damaskoksen Muhajereen palatsia (presidentin palatsi) voidaan nimittää Mutajereen palatsiksi (kaupanvälittäjien palatsi). Saad Hariri ja hänen kannattajansa syyttävät Syyrian johtoa hänen isänsä ja 21 muun murhasta pommi-iskussa. Hän valittaa, että Israelin viiltämä Libanonin haava on syvä, mutta nyt sen ystävä (Syyria) viilsi vielä syvemmän haavan.
DRUUSIJOHTAJA Walid Jumblatt syytti Syyrian valmistelevan uutta teloituskampanjaa ja väitti Syyrian käyttävän Libanonia hyväkseen parantaakseen suhteitaan USA:n kanssa. Hän sanoi Syyrian sotivan Israelia vastaan Libanonin kustannuksella. Hän ihmetteli, miksei Syyria tunnusta, että Shaba Farms kuuluu Libanonille. Walid Jumblatt syyttää Syyriaa hänen isänsä murhasta.
Jotkut libanonilaiset lehdet kutsuvat Assadin puhetta sodan julistukseksi Libanonia vastaan.
TULITAUON KESTÄMISTÄ epäillään entistä selvemmin. Libanonin johtavien poliitikkojen kärkevät arvostelut Syyrian presidentti Assadin puheesta antavat ymmärtää, että Syyria haluaa ottaa kunnian Hizbullahin menestyksestä taisteluissa Israelia vastaan.
Libanonin poliittisen aseman sekavuutta lisää presidentti Emile Lahoud, joka avoimesti toteaa, että Hizbullah on osa Libanonin armeijaa. Täten Israelin tulisi antaa Etelä Libanonin valvonta Libanonin armeija ja Hizbullahin yhtyneille voimille. Lahoud tunnetaan kiinteästä Syyrian tukemisesta. Lahoun lausunto tarkoittaa myös sitä, että Israelin taistelu Hizbullahia vastaan oli samalla taistelu Libanonin hallituksen aloittamaa hyökkäystä vastaan. Kaksi Libanonin hallituksen jäsentä kuuluu Hizbullahin kannattajiin.
Hizbullahin johto seuraa Iranin omaksumaa taipumatonta periaatetta väittää tappiota voitoksi ja hylätä kaikki sovittelutarjoukset. Iranin mallin mukaan se pitää länsivaltoja hampaattomina, jotka oman mukavuutensa vuoksi eivät halua asettua sitä vastustamaan.
Hizbullah voitti ehkä yleisen mielipiteen, mutta taistelukentällä se hävisi. (asiatiedot: JPost Barry Rubin)
2. GAZAN RINTAMA
IDF:n korkea virkailija kertoo JPostin mukaan, että Gazassa, Juudeassa ja Samariassa toimivat terrorijärjestöt ja -solut ovat saaneet kattijärjestöltään Hizbullahilta käskyn kiihdyttää hyökkäyksiään Israelia vastaan.
SUNNUNTAINA palestiinalaiset ampuivat kaksi Gard-tyyppistä Katjusha-rakettia Gazasta Israeliin, vain muutama tunti ennen tulitauon tulemista voimaan Libanonissa. Kassam-rakettituli Gazan alueelta on selvästi lisääntynyt siitä lähtien.
TORSTAINA palestiinalaiset hyökkäsivät useita israelilaisia jeeppejä vastaan niiden partioidessa Gazan alueen turva-aidalla.
IDF ei aio kuitenkaan siirtää asevoimiaan Libanonin rajalta Gazan lähelle, koska ei ole vielä selvää, miten tilanne kehittyy Libanonissa. Rakettituli Libanonista Israeliin on lakannut.
Myös palestiinalaisten yritykset itsemurhahyökkäyksistä ovat lisääntyneet. IDF ja Shin Bet saivat kiinni kahdeksan itsemurha-hyökkäyksen yrittäjää lyhyen ajan sisällä, jotkut heistä vasta Israelin alueella.
Torstaina sotilaat surmasivat palestiinalaisen, joka yritti lähestyä Gazan turva-aitaa. Hänellä oli mukanaan epäilyttävä kassi, josta vaijerit näkyivät ulos. Häntä varoitettiin useasti ennen tulen avaamista.
HAMAS VÄITTÄÄ, että Mossad, Israelin salainen tiedustelujärjestö, suunnittelee Damaskoksessa asuvan Hamas-johtajan Khaled Mashaalin teloitusta. Teloitus toteutettaisiin sen jälkeen kun korpraali Gilad Shalit on palautettu, kertovat lähteet.
Mossad yritti teloittaa Mashaalin 1997 Ammanissa myrkyllä, mutta hänet pelastettiin vasta-ampullilla USA:n vaatimuksesta.
Israelin ulkoministeriö kieltäytyy kommentoimasta asiaa.
IRAN ALOITTAA lauantaina laajan sotaharjoituksen, joka ulotetaan koko maan alueelle ilman päätöspäivää. Harjoituksen tarkoituksena on kokeilla Iranin omaksumaa uutta sotataktiikkaa. Iranin armeijan edustaja kenraali Muhammad Reza Ashtiani kertoo, että Iranin tulee valmistautua kaikkiin mahdollisiin hyökkäyksiin maata vastaan, ja että sen tulee olla esimerkkinä muille alueen valtioille. Sotaharjoitukseen nimeltä ” the Blow of Zolfaghar” (imaami Alin miekan nimi) osallistuu 12 jalkaväkirykmenttiä.
Iran myös tehostaa raja-alueittensa valvontaa, salakuljettajia vastaan, kuten armeija sanoo.
Iranin sotilasjohto kiistää, että se kouluttaisi Hizbullahin sissejä ja aseistaisi heitä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019