SUNNUNTAI 11.12.11

1. USA:N republikaani-puolueen presidentti ehdokkaan valinta on vajaan kuukauden päästä, ja luonnollisesti taistelu kärkipaikasta ehdokkaiden välillä kiristyy. Yksi jos toinenkin heistä on kuitenkin kehottanut kilpailijoitaan pysyttelemään kohtuuden ja inhimillisyyden rajoilla eikä antautumaan kohtuuttomiin ja hedelmättömiin henkilökohtaisiin hyökkäyksiin. Varoitus on paikallaan, sillä ehkäpä jokaisella on oma ”luurankonsa vaatekaapissa”, eikä ole mukavaa, jos ne vedetään sieltä kaiken kansan katseltaviksi. Esimerkiksi vaikka Gingrich, jonka yksityis-elämä on ollut varsin kirjavaa, ja jota demokraattien entinen kongressin puheenjohtaja Nancy Pelosi varoitti ”näyttävillä paljastuksilla, kun aika on siihen sopiva”. Gingrichillä on syytä pyytää Kaitselmuksensa varjelua, jos hän joutuu naisen hampaisiin, sillä se taistelu ei tule olemaan tasapuolinen. ”Naisen kieli vastaa tuhatta miehen kieltä”, sanoi Muhammad.

TASAPUOLISUUDEN puute on yksi argumenteista, joilla Gingrich arvostelee Obaman hallitusta puheessaan republikaanisen puolueen juutalaisen liittoutuman ehdokkaiden tilaisuudessa Washingtonissa viime viikolla. ”Jos olen tasapuolinen lakia kunnioittavan siviiliyhteisön ja terroriryhmän välillä, joka ampuu ohjuksia joka päivä, sitä ei voida kutsua tasapuolisuudeksi; se suosii terroristeja.” Tämä Georgiasta kotoisin oleva entinen kongressin puheenjohtaja sanoi kannattavansa Netanyahun omaksumaa kovapintaista realismia käsitellessään terroristien uhkaa vastaan Israelin tuhoamiseksi.
OBAMAN hallituksen suhtautumisesta palestiinalaisiin hän sanoi näin: ”Ymmärtääkseni olemme keksineet käsitteen ”palestiinalaisesta kansasta”, jotka ovat todellisuudessa arabeja ja historiallisesti olivat osa arabiyhteisöä. Heillä oli mahdollisuus asettua moniin maihin, mutta useista poliittisista syistä johtuen he ovat jatkaneet tätä sotaa Israelia vastaan vuodesta 1940 lähtien, mikä on hyvin traagista.”
OBAMAN suhtautumisesta rauhanprosessiin Gingrich sanoi näin: ”Käsittääkseni on itsepetosta kutsua sitä rauhanprosessiksi” hän väheksyi rauhanponnisteluja viitaten 20 vuotta jatkuneisiin hedelmättömin yrityksiin tasoittaa palestiinalaisten ja israelilaisten välisiä ongelmia. ”Uskon, että on syytä miettiä, miten perusteellisesti keskustelujen perusteet tulee muuttaa alueella.”
FILOSOFIAN tohtorin arvon historiassa Tulanen yliopistossa saavuttanut Gingrich ajatteli ääneen selvittäessään ajatuksiaan, ettei kukaan voine olla keskittynyt rauhanprosessiin samaan aikaan, kuin ampuu raketteja vastapuolen alueelle. ”Eihän sellainen, joka sanoo toiselle, ettei sinulla ole oikeutta olla olemassa, liene valmis keskustelemaan rauhasta. Ja jos toinen uhkaa tuhota sinut täydellisesti, sinun on syytä uskoa häntä. Siksi katson, että paljon realistisempi ja paljon rehellisempi lähestyminen Lähi Idän ongelmiin tulee leimaamaan Gingrichin hallituksen politiikkaa.”
Keskustelua jatkettiin Iowassa järjestetyssä presidenttiehdokkaiden väittelytilaisuudessa. Gingrich sanoi menevänsä tilaisuuteen, jossa hän uskoo joutuvansa vastaamaan tuskallisiin kysymyksiin mielipiteistään, avoimin ja rehellisin mielin, mutta ei peräänny mielipiteistään.
http://www.bloomberg.com/news/2011-12-09/romney-leaves-gingrich-attacks-to-surrogates.html, http://www.haaretz.com/news/international/gingrich-defends-assertion-that-palestinians-are-an-invented-people-1.400764, (JP, R A Stoil)

2. GAZAN terroristit ovat jatkaneet rakettien laukomista Israelin puolelle. Torstaista lähtien ainakin 20 rakettia ammuttiin turva-aidan yli Israelin puolelle. Onneksi niiden aiheuttamat aineellinen tuho tai ihmisiin kohdistuneet vammat ovat olleet lähinnä psykologisia. Osa raketeista oli Grad-tyyppisiä, joita ammuttiin Beershebaa ja Ashkelonia kohti.
Hamasin edustaja vakuuttaa, että se vastustaa rakettien ampumista tässä vaiheessa, ja että niitä ovat ampuneet pienet ryhmittymät, joihin sillä ei ole valtaa. Islamic Jihadin edustaja vakuuttaa samaa. Niiden motiivina osoittaa nyt matalaa profiilia lienee varmistaa, että Gilad Shalitin vapauttamissopimukseen kuuluvien 550 palestiinalaisen vapauttaminen Israelin vankiloista toteutuu sopimusten mukaan. Se tulisi kruunaamaan Hamasin saaman tärkeän propagandavoiton Israelista, mille Abbasin johtama Fatah ei ole löytänyt kilpailijaa.

NETANYAHUN hallituksen taholta on vihjattu, että eri pituisia vankila-tuomioitaan kärsivät vapautettavat valitaan Fatahin edustajista Mahmoud Abbasin profiilin nostamiseksi, ikään kuin hänellä olisi siihen mitään ansioita. Tämäkin kuulunee siihen täysin tarpeettomaan ja hyödyttömään kampanjaan ”keskinäisen luottamuksen nostamiseksi”, mitä PA:n johtajat itse vähättelevät ja mitätöivät. Gingrich kutsuu sitä itsepetokseksi.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=248902

3. KOSMEETTINEN rauhallinen tilanne Gazan rintamalla ei suinkaan tarkoita sitä, että Hamas ja Islamic Jihad olisivat hautaamassa sotakirveensä. Sen uskotaan ilmentävän vain tilapäistä reaalipolitiikkaa Hamasin taholta tilanteen arvioimiseksi ja suunnitelmien laatimiseksi muutoksista johtuen, jotka ovat toteutumassa lähiviikkojen aikana. Päällimmäisenä niissä ovat Hamasin ja Fatahin sopimukset yhteisen hallituksen muodostamiseksi ja valmistautumiseksi keväällä pidettäviin palestiinalaisten vaaleihin, joissa valitaan parlamentti, presidentti ja kansallisneuvosto.
Toiseksi Hamasin tiedustelu seuraa kiinteästi mielipiteitä Israelin hallituksen ministerien ja IDF:n johdon parissa, jotka osoittavat nousevaa kärsimättömyyttä kasvavan rakettisateen vuoksi Israelin siviilikaupunkeihin ja kyliin. Kirjoitus alkanee näkyä Gazankin seinällä, että IDF:n seuraava puhdistusoperaatio Gazaan ei tulisi jäämään kesken edellisen tapaan.

SUOJELLAKSEEN suurella vaivalla ja rahalla hankkimiaan varusteita ja aseitaan Hamas on yhä suuremmassa mitassa siirtämässä asetuotantoaan Siinaille. Sen omaksuman doktriinin mukaan IDF ei varmaankaan tulle iskemään Egyptin puolelle, joten vaikka Gaza joutuisikin Israelin armeijan jalkoihin, Hamas voisi jatkaa toimintaansa Siinailta käsin. Vaikka sopimus Fatahin ja Hamasin välillä rajoittaakin osittain Hamasin vapautta, sopimuksessa kuitenkin viitataan Israelin vastaiseen taisteluun, millä terroristien kielellä tarkoitetaan aseellista taistelua. Hamasin päämääränä on Israelin tuhoaminen, eikä se tästä ole luopunut.
Hamas liittyi äskettäin jäseneksi Muslimiveljeskunnan kansainväliseen järjestöön, mikä tarkoittaa sitä, että Hamas toimii pian yhteistyössä Egyptin hallituksen kanssa.
Siinain muuttuminen entistä vaarallisemmaksi terrorismin pesäkkeeksi aiheuttaa paljon suuremman vaaran Israelille kuin Gaza, sillä Hamasin omat ja ulkomailta hankkimat raketit ja ohjukset yltävät Siinailta Eilatin kaupunkiin häiriten pahoin sen siviililentoja ja meriliikennettä.

ISRAEL on toistamiseen esittänyt vaatimuksia Egyptin hallitukselle Siinain alueen paremmasta valvomisesta, mutta laajan ja maastonmuodoiltaan vaikea niemimaan valvominen vaatisi ilmeisesti paljon suuremmat joukot, mihin rauhansopimus valtuuttaa. Egyptillä lienee nyt Siinailla 12 pataljoonaa, mutta esim. Israelin rajaa valvoviin armeijan tukikohtiin on palkattu paikallisia beduiineja ilman aseistusta osan jäädessä tyhjiksi. Tämän johdosta rajavyöhyke on lähes valvomaton ja sallii sekä työtä etsivien afrikkalaisten että terroristien ja salakuljetusta harjoittavien beduiinien pääsyn Israelin puolelle.
IDF siirsi viimeisen terrori-iskun seurauksena neljää pataljoonaa rajan läheisyyteen, mutta 240 pitkän rajan valvomiseen ne eivät riitä. Rakenteilla oleva sähköistetty turvallisuusaita valmistunee ensi vuoden lopulla. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=248948
http://www.debka.com/article/21558/

4. RAKETTITULI Gazasta on jatkunut edelleen sunnuntaiaamuna. Tämä on saanut Tzwi Gedaljahun viittaamaan artikkelissaan Psalmiin 120: ”Minä haluan rauhaa, mutta kun puhun siitä, he haluavat sotaa”. (Ps.120:7, englantilainen käännös) Psalmi 120 on ahdistetun rukous Herralle, joka kuuli hänen rukouksensa, jossa hän pyytää vapautusta valheellisista huulista ja petollisesta kielestä. ”Mitä pitäisi antaa sinulle tai mitä tehdä sinulle, sinä väärämielinen kieli? Mahtavan ampumat terävät nuolet ja juniper-puun (kinseri-pensaan) hiiliä.”
(Juniper-puu palaa kauan suurella kuumuudella ja sen hiilet hehkuvat pitkään.) Psalmin kirjoittaja valittaa, että hänen sielunsa on joutunut kauan elämään rauhaa vihaavien parissa.

HAMASIN edustajana toimiva Fawzi Farhoum kertoi median edustajille, että ”Gazan kaista on joutunut IDF:n aiheettomien hyökkäysten kohteeksi” jättäen kokonaan mainitsematta, että IDF vastaa heidän puoleltaan ammuttuihin raketti-iskuihin.
Hamasin perustajajäseniin kuuluva Mahmoud Zahar puolestaan kertoi medialle, miten Hamasin strategia vastarinnasta toimii. Hän viittasi Israelin juutalaisyhteisöihin Gush Katifissä, miten Hamas jatkoi painostamistaan niitä ja niiden suojana olevia IDF:n sotilaita vastaan, jotka lopulta katsoivat saaneensa tarpeekseen ja muuttivat kaikki pois Gazasta. ”Hamas on kehittänyt taktiikkansa ja onnistunut karkottamaan miehittäjän Gazasta, ja tulee jatkamaan kunnes se karkotetaan koko Palestiinasta,” Zahar kertoi ensimmäisen intifadan 24.-vuotis-tilaisuudessa Gazassa, mikä kehittyi toiseksi intifadaksi v. 2000, eli ”Oslon sodaksi”. Zahar vakuutti järjestönsä aina jatkavan Palestiinan ja sen pyhien paikkojen vapauttamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150591#.TuRi8Fb3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- Rabbi Amnon Yitzhak johti tilaisuutta, jossa hänen kiihottamansa israelilaiset heittivät 1000 teevisiota roskiin. Artikkelissa kerrotaan, että tämä oli moderni muoto kivien heittämiselle veteen synneistä pääsemiseksi, eli Risa HaShanah Tashlik seremonia. Rabbi Yitzhak tunnetaan ponnisteluistaan juutalaisten palaamiseksi uskontoonsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150593#.TuRqklb3vO0
- Israelilainen yhtiö Ambrosia SubHerb aloittaa kosher-vitamiinien viemisen Amerikkaan. Sen tuotteiden halachan mukaisen puhtauden varmistaa ”badatz”, haredi-juutalaisten järjestön uskonnollisen puhtauden määrittävä elin. Yhtiöllä on omat maatilansa, joilla se kasvattaa vitamiineihin tarvitsemansa pensaat ja kasvit. Se on maan toiseksi suurin vitamiinien valmistaja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150592#.TuRrsFb3vO0
- IAF vastasi lauantaiyönä Gazasta Israeliin ammuttuihin raketteihin iskemällä ohjuksillaan asetehtaaseen Gazan pohjoisosassa. Terroristit ampuivat ainakin 2 Grak-ohjusta Eshkolin alueelle ja 2 Ashkelonin lähelle lauantaiaamuna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150588#.TuRtC1b3vO0
- IDF aloitti tutkimukset syytteistä, että palestiinalainen nuori kuoli saatuaan suoran iskun sotilaitten ampumasta kaasukanisterista. Palestiinalaiset mellakoivat toistuvasti muutamilla paikoilla, ja heidän kiihottajinaan ja tukijoinaan on Israelin vasemmiston ja kansainvälisen anarkistijärjestön edustajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150585#.TuRtx1b3vO0
- Turkin presidentti Abdullah Gul jättäytyi pois lounastilaisuudesta Viinissä, koska siihen osallistui Israelin puolustusministeri Ehud Barak. Maitten väliset suhteet ovat edelleen puhumattomuuden tilassa, kuten avoliitossa konsanaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150589#.TuRulFb3vO0
- Palestiinalaiset urheilijat nostivat suuren äläkän, kun Qatarissa järjestettävien pan-arab kisojen järjestäjät olivat Palestiinaa osoittavissa kuvissa esittäneet vain Juudean, Samarian ja Gazan, mutta jättäen Israelin siitä pois. Voisiko sen selkeämmin sanoa, miten hyvin PA:n harjoittama propaganda on purrut kansaan! http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150586#.TuRvV1b3vO0
- Israelin Egyptin uusi lähettiläs Yacov Amitai matkustaa asemapaikkaansa Kairoon maanantaina, vaikka uutta huoneistoa entisen mellakoitsijoitten tuhoaman tilalle ei ole vielä löydetty. Hän toimii toistaiseksi asunnostaan käsin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150584#.TuRwVFb3vO0
- Syyrian Assadia vastustavat aktivistit varoittavat armeijan uudesta massamurhasta Homsin kaupunkia vastaan. Perjantaina ainakin 30 ihmistä tapettiin ja tahti on jatkunut päivästä toiseen maailman katsellessa tumput suorina. BBC:n välittämän LCC-komitean ilmoituksen mukaan uhrimäärä oli 35, heistä 22 Homsissa, mukana oli 10-12-vuotiaita poikia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150574#.TuRxH1b3vO0
- Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin murhaa yrittänyt terroristi vapautettaneen Shalitin vankienvapauttamis-operaation yhteydessä. Ranskan kansalaisuuden omaavan terroristin vapauttamista ovat vaatineet Ranskan diplomaatit. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4159777,00.html
- Yochanan Visser hämmästelee ynet.news.com artikkelissaan, miksi eurooppalaiset eivät vieläkään ole heränneet Iranin todellisuuteen Englannin lähetystön tuhoamisen jälkeenkään. Israelin entinen lähettiläs Ranskaan Daniel Snek sanoo, etteivät EU;n sanktiot vahingoita Eurooppaa enempää kuin Iraniakaan. Iran puuhaa jotain Natanzin uraanilaitoksen lähellä, purkaen entisiä rakennuksia ja siirtäen maata suuressa määrin, mikä viittaa sen rakentavan sinne maanalaisia tiloja. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4158600,00.html
- Arkeologit ovat hieroneet älynystyröitään yrittäessään keksiä, mitä tarkoittavat kiviin 2000 vuotta sitten hakatut V:n muotoiset kuviot. He pyysivät ihmisten arvioita internetin kautta saaden tuhansia ehdotuksia. Tiedettä tämäkin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4159519,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019