MAANANTAI 14.10.13


MAANANTAI 14.10.13

1. USA:N ULKOMINISTERI John Kerry lähetti Lontoosta satelliitin kautta puheviestin AIPAC:n konferenssiin Kaliforniassa todeten, että ”Ikkuna on läjäytetty auki” diplomatialle Iranin kanssa lisäten, että on parempi ilman kuin tehdä huono sopimus. Amerikan Israelin välisten yleisten asioitten komiteaa pidetään yhtenä tehokkaimpana Israelin puolestapuhujana Amerikassa. USA:n ulkoministeriö julkisti osia Kerryn puheesta. Kerry oli aiemmin neuvotellut EU:n ulkomaanasioitten johtajan Catherine Ashtonin kanssa Iranista, Syyriasta, Egyptistä ja Lähi Idästä yleensä. Iranin kysymys on käsittelylistalla siksi, että Iranin laatima esitys sen ydinsuunnitelmasta on P5+1 maiden ja Iranin välisissä neuvotteluissa tulee muodostamaan keskeisen aiheen pyrittäessä testaamaan vastapuolen vilpittömät pyrkimykset sopimukseen. Neuvottelut pidetään tiistaina ja keskiviikkona Genevessä.

”TÄLLÄ hetkellä ikkuna on avoinna diplomatialle”, Kerry sanoi AIPAC:n viestissään lisäten: ”Mutta haluan teidän tietävän, että meidän silmämme ovat myös auki”.
Kerry selitti, että kauniiden ja hyvin muotoiltujen sanojen lisäksi hän odottaa tekoja. ”Kaikissa Iranin kanssa solmittavissa sopimuksissa tulemme huomioimaan Israelin turvallisuustarpeet. Tulemme tarkkailemaan prosessissa todellisuutta, avoimuutta ja luotettavuutta. Uskon lujasti, että on parempi olla ilman sopimusta kuin solmia huono”, Kerry totesi puheessaan.
Iranin talous on kärsinyt pahoin maata vastaan asetetuista sanktioista, ja siksi Iran haluaa niihin kevennyksiä kuristusotteiden helpottamiseksi. Irani johtajien puheissa on toistamiseen viitattu kansalliseen ylpeyteen, mikä on heille tärkeä, ja mitä länsimaat eivät liene täysin huomioineet.

Teheran on kaiken aikaa selittänyt, että sen ydinsuunnitelma tähtää pelkästään sähkön tuottamiseen, mitä länsi maat ovat epäilleet Iranin salailevasta ja IAEA:n tarkastajien vierailuja välttelevistä toimista johtuen. Epäilyksiä on aiheuttanut  myös uraanin rikastamis-projektin laajuus ja tehokkuuden lisääminen, mitä tukevat maan korkeimpien johtajien toistuvat Israelia ja Yhdysvaltoja uhkaavat suorasukaiset lausunnot tuholla ja hävityksellä useimmiten ylittäen kansainvälisessä diplomatiassa yleisen varovaisen ja hillityn kielenkäytön.
Kerry ja Ashton keskustelivat myös kansainvälisen rauhankonferenssin kutsumisesta kokoon käsittelemään rauhanmahdollisuuksia Syyriassa verenvuodatuksen lopettamiseksi. Ashton ihasteli keskusteluja hyvin hedelmällisiksi. http://www.timesofisrael.com/kerry-on-iran-diplomatic-window-cracking-open/

Iranin apulaisulkoministeri Seyyed Abbas Araqchi selvensi presidentti Rouhanin laatimaa ja osittain julkistamaa esitystä P5+1 neuvotteluihin todeten: ”Totta kai haluamme neuvotella koskien muotoa, määrää ja uraanin rikastamisen tasoja, mutta materiaalien kuljettaminen pois maasta on meidän punainen linjamme”, hän sanoi valtion TV:n haastattelussa Reutersin välittämänä. Araqchi kuuluu Iranin neuvottelutiimiin, joka tapaa länsimaiden P5+1 maiden edustajat Genevessä 15. –16. päivinä lokakuuta. Länsimaiden vaatimusten kärjessä on Iranin 20 %:n tasoon rikastaman uraanin kohtalo, jota ne vaativat poistettavaksi maasta, sillä sen rikastaminen 90 %:n tasoon ydinpommia varten on paljon nopeampaa. ”Teheran haluaa keskusteluista win - win tilaisuutta, jossa molemmat hyötyvät tyydyttäen molempien osapuolten järjenmukaiset toiveet”, Araqchi kertoi Trend Azerbaijani uutistoimiston mukaan.
”Haluamme tehdä selväksi, ettei vastapuoli neuvottele vain neuvottelujen vuoksi, vaan että neuvottelut tuottavat  kouriintuntuvia tuloksia”. Kysymys rikastetusta uraanista tullee olemaan neuvottelujen yksi visaisimmista kysymyksistä, sillä länsimaat haluavat saada rikastetun uraanin IAEA:n valvontaan. http://www.timesofisrael.com/shipping-out-uranium-is-our-red-line-iran-says/

2. IRANIN juutalaiset kehottavat avoimessa kirjeessään presidentti Barack Hussein Obamalle tarttumaan tarjottuun kultaiseen tilaisuuteen, joka ei ehkä koskaan tule toistumaan. AFP sanoo saaneensa kopion kirjeestä ja julkaisee siitä osia.
”Jos USA ja ansainvälinen yhteisö ei tartu tähän koskaan toistumattomaan tarjoukseen, silloin se tulee hyödyttämään niitä, jotka vastustavat Iranin ja USA:n välisten suhteitten normalisointia”, kerrotaan kirjeessä, jonka allekirjoitti Teheranin juutalaisten johtaja Homayoun Sameyah Najaf Abadi. ”Se tulisi myös vahvistamaan pessimistejä, jotka suhtautuvat epäillen USA:n hyvään tahtoon”, Abady kirjoitti USA:n presidentille.
Julkistettu kirje tulee sopivasti ennen huomenna Genevessä alkavia Iranin ja P5+1 maiden välisiä neuvotteluja, joissa Iran esittelee laatimansa esityksen sopimukseksi osapuolten välillä.
Presidentti Obaman soitto Iranin presidentti Hassan Rouhamalle ennen hänen astumistaan Teheraniin lähtevään koneeseen YK:n yleiskokouksen jälkeen herätti toiveita, että Iranin Islamilaisen Tasavallan ja USA:n väliset diplomaattisuhteet voitaisiin saada uudelleen solmittua sen jälkeen, kun ne katkesivat sheikki, suurajatollah Ruhollah Khomeinin kaapattua vallan Iranissa tammikuussa 1979 karkottaen maata hallinneen shaahi Mohammad Reza Pahlavin. Vallankaappausta seurasi ylioppilaitten suorittama USA:n lähetystön valtaus pitäen sitä ja sen henkilökuntaa panttivankeinaan 444 päivää. Khomenein ajoilta lienee myös Iranissa yleistynyt terminologia kutsua USA:ta suureksi ja Israelia pieneksi saatanaksi. http://www.timesofisrael.com/iranian-jews-urge-obama-to-seize-unrepeatable-chance-for-deal-with-tehran/

3. ”KESKUSTELUT ovat ajautuneet karikolle”, kirjoittaa the Times of Israel Stuart Winerin ja lehden toimituksen laatiman artikkelin otsikkorivillä.
Artikkelissa kerrotaan, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas suuntaa maanantaina matkansa Eurooppaan, jossa hänellä on kaksi ajankohtaista aihetta. Artikkelin mukaan, joka perustuu Maan uutistoimiston tietoihin, Abbasin lähettää matkaan Israelissa viime päivinä yleistyneet vaatimukset neuvottelujen keskeyttämisestä ja terroristien vapauttamisen harkitseminen uudelleen johtuen viimeisten päivien aikana lisääntyneet PA:n arabien suorittamat israelilaisten murhat ja murhayritykset sekä harjoittama  väkivalta maanteillä.

EI Abbas mene Eurooppaan suinkaan valittaakseen Israelin kokemia hyökkäyksiä, sillä hänellä on ikiomat valitusaiheensa, joihin hän palaa sopivassa tilaisuudessa.
Abbas aikoo valittaa Saksan, Italian ja Belgian johtajille, että hänen toistuvista vaatimuksistaan huolimatta Israelin rakennustoiminta Juudean ja Samarian alueilla vain kiihtyy. Siksi hän aikoo vaatia Euroopan johtajia painostamaan Israelia suostumaan rakennuskieltoon, kuten Betlehemissä toimiva MAAN uutistoimisto raportoi.

Toiseksi Abbas aikonee syyttää ”setlereitten” harjoittamaa väkivaltaa PA:n arabeja ja heidän omaisuuttaan vastaan, sekä juutalaisten harjoittamaa Temppelivuoren rauhan ja järjestyksen häirintää rukoilemalla näkyvästi, vaikka Jerusalemin poliisi on sen kieltänyt. Toinen aihe on Al-Aksa moskeijan perustusten heikentäminen suorittamalla arkeologisia kaivauksia Länsi- ja Etelämuurin ulkopuolella, ilmeisenä tarkoituksenaan saada moskeija romahtamaan voidakseen rakentaa juutalaisten kolmannen Temppelin sen raunioille.
PA:n arabien taito muunnella totuutta on erikoislaatuinen. Kuten muuan sheikki opasti poikaansa: Kun puhuttelet kersanttia, kutsu häntä everstiksi, sillä sanat eivät maksa mitään.

ISRAELILAISET kansanedustajat ja hallituksen ministerit ovat yhä runsaslukuisammin alkaneet vaatia hyödyttömien ja salaisten neuvottelujen lopettamista sekä luopumaan ainakin toistaiseksi terroristien vapauttamisesta ilman julkista keskustelua sen mielekkyydestä.
He perustelevat mielipiteitänsä sillä, että PA:n arabien suorittamien lisääntyneiden israelilaisten siviilien ja sotilaitten murhien vuoksi on mieletöntä kuvitella, että maa-alueen ja vastuun luovuttaminen PA:lle ja terroristien vapauttaminen toisi rauhallisemmat olot maahan. Epäluottamus on syvä ja se syvenee entisestään: Miten juutalainen kansa voisi antaa turvallisuutensa ja lastensa tulevaisuuden tällaisen kansan käsiin luottaen sen hyvään tahtoon, mitä se itse näyttää polkevan sitä kaikin tavoin?

PA:n puheenjohtaja Abbasin ajankohtaisin ja kiireellisin asia tavatessaan Euroopan johtajia on kuitenkin siinä, että rahat on loppu eikä ole varaa maksaa 150 000:n virkailijan lokakuun palkkoja, kun syyskuun palkatkin on maksamatta. Lisätuskaa tuottaa Eid Al-Adhan kaksi-päiväinen juhlinta-aika tiistaina ja keskiviikkona, jolloin syödään ja mässätään ylen määrin, mutta milläs ostat lampaita ja lehmiä, kun rahat on loppu? http://www.timesofisrael.com/talks-on-rocks-abbas-heads-to-europe-to-push-for-settlement-freeze/

4. Englannissa ilmestyvä Sunday Times kirjoittaa julkisuuteen vuotaneen Euroopan tuomioistuinten tarkastustoimen, joka perustettiin 1975 tarkastamaan EU:n varojen käyttöä, havainneen, ettei EU:lla ole mitään tietoa, mihin EU:n PA:lle ja Gazaan myöntämät tukivarat  vuosien 2008-2012 on käytetty. Raportin mukaan 1.95 miljardia Euroa (2.64 miljardia USD) on tuhlattu korruption ja taitamattoman hoidon vuoksi osoittaen huomattavia puutteita, eikä  varoja ole käytetty kohteisiin, joihin ne on myönnetty. Raporttia ei ole vielä julkistettu, vaan osia siitä vuoti julkisuuteen, joita Sunday Times esitteli sunnuntain numerossaan.
Heinäkuussa 2012 tehdyn gallupin mukaan 71 % PA:n arabeista uskoo korruptioon PA:n sisällä, Gazassa 57 % uskoo korruption yleisyyteen Hamasin hallinnossa. Samoin
edustajainhuoneen ulkomaanasioitten komitean istunnossa todettiin PA:n arabien poliittisen järjestelmän sisällä yleinen, krooninen kleptomania, julkisten varojen varastaminen, osoittaen syyttävän sormen suoraan Mahmoud Abbasin ja hänen perheensä jäseniin. http://www.timesofisrael.com/eu-accuses-palestinians-of-wasting-e2-billion-in-aid/

5. UUTISOTSIKOITA
-          IDF:n sotilaitten löytämä Gazasta lähellä Khan Yunisia alkanut ja Israelin puolelle kibbutsin HaShalosh lastentarhan lähelle päättynyt tunneli on 2.5 km:n mittainen, km. 20 metriä maan alla, sen holvattu katto 1.8 metriä korkealla sallien normaalikokoisen miehen kävelevän esteettä. Seinät oli päällystetty 22 000:lla betonilaatalla, joiden yläpuolelle on asennettu betonikaaret. Tunneliin oli vedetty sähkö- ja puhelinjohdot, mutta räjähteitä siitä ei löydetty. Tunnelista johti toinen uloskäytävä rajan tuntumasta. Betonilaatat oli viety Gazaan Israelista, mikä johdosta Israel keskeytti toistaiseksi rakennustarpeiden viennin kaistalle. Tunnelia oli ilmeisesti tarkoitus käyttää hyökkäykseen Israelin puolelle ja mahdollisten panttivankien sieppaamiseksi. Kauhea mahdollisuus on, että sitä kautta tullut kommandoyksikkö olisi ottanut panttivangiksi koko lastentarhan lapsineen ja hoitajineen. Tunneli oli kolmas Gazasta Israelin puolelle kaivettu, jonka sotilaat ovat löytäneet. Tämän tunnelin kaivamisen ja viimeistelyn uskotaan kestäneen vuoden päivät ja maksaneen maltaita.  http://www.jpost.com/National-News/IDF-discovers-Palestinian-terrorist-tunnel-leading-from-Gaza-to-Kibbutz-in-Israel-328584
-          Ei Hamas puutu millään tavoin Egyptin sisäisiin asioihin, vakuutti Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh puhuessaan turvallisuushenkilöitten valmistus-tilaisuudessa Gazassa sunnuntaina. ”Meillä ei ole turvallisuus- tai sotilasroolia missään arabimaassa, kaikkein vähiten Egyptissä”, Haniyeh vakuutti. Hän ei halunnut kritisoida Egyptin turvallisuusjoukkojen rajuja otteita Siinain rajalla eikä salakuljetus-tunnelien tuhoamista, joista Egyptin väitetään tukkineen 91 %. Sen sijaan hän vakuutti maan turvallisuusjoukkojen estävän kaiken ulkoa tulevan väkivallan tarkoittaen tällä IDF:n ajoittaisia operaatioita Gazan kaistalla. Osama Hamda, toinen Hamas-johtaja Gazassa, syytti Fatahia Egyptin kiihottamisesta Hamasia vastaan. Fatahin ja Hamasin välillä käydyt eheyttämisneuvottelut ovat nyt täysin jäässä. http://www.jpost.com/Middle-East/Hamas-not-meddling-in-Egypts-affairs-says-Haniyeh-328658
-          Syyrian kapinallisten ehkä tärkein järjestö Syyrian Kansallinen Neuvosto tyrmää USA:n ja Venäjän kaavailemat rauhankeskustelut. Neuvoston presidentti George Sabra sanoo, ettei hän voi hyväksyä sitä, että murhaaja pääsee ilman rangaistusta. Tällä hän tarkoittanee presidentti Bashar Assadia, jonka asema näyttää toistaiseksi varsin turvatulta, joskin Syyria on jakaantumassa kolmeen osaan: Assadin ja alaviittien hallitsema Damaskoksen ja rannikon alue, druusien hallitsema alue sekä islamistien hallitsema alue Turkin ja Irakin rajojen tuntumassa. Sabran jähmeän hylkäävä asenne aiheuttaa vaikeuksia edetä maata raastavien veristen taistelujen lopettamiseksi neuvottelujen kautta. Islamilaiset ryhmittymät ovat yhä enemmän alkaneet selvitellä keskinäisiä erimielisyyksiään aseitten kautta, mikä aiheuttaa hämminkiä niitä tukevien länsimaiden keskuudessa, eikä asiaa paranna niiden harjoittamat eläimelliset julmuudet siviilejä ja kiinni saamiaan sotilaita ja toisen ryhmittymän pyssymiehiä vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172815#.Ulu-5mJHT-k
-          Jordanjoen laaksossa perjantain vastaisen yönä IDF:n reservin everstin murhaan epäillyistä ja pidättämistä kolmesta PA:n arabista kaksi on tunnustanut syyllisyytensä. Epäillyt, 18-vuotias Ouda Fareed Taleb Haroub ja 21-vuotias Bashir Ahmed Ouda Haroub, kotoisin Dir Samed arabikylästä lähellä Hebronia, ovat tunnustaneet hyökänneensä Monique ja Sariya Oferia vastaan ja murhanneen Sriyan todeten, että murhaan osallistui muitakin arabeja. He olivat vierailleet Oferin kodissa kaksi viikkoa aiemmin myöhään kestäneessä vierailussa, mutta on epäselvää, miksi he olivat siellä. Miesten tunnustukset ovat yhtäpitäviä Moniquen antaman todistuksen kanssa. Koska tutkimukset ovat vielä kesken, yksityiskohdista vaietaan toistaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172785#.UlvBW2JHT-k


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019