KESKIVIIKKO 07.09.11

1. TURKIN pääministeri Recep Tayiip Erdoganin kovat rangaistustoimet Israelia vastaan alkavat selkiintyä. Aamun uutisista päätellen aiemmat tiedot niistä eivät liioitelleet, vaan Turkin hallitus tarkoitti uhkauksillaan täyttä totta. Erdogan sanoi puheessaan turkkilaisen päivälehti Todays Zalman mukaan tähän tapaan: ”Kauppasuhteet, sotilassuhteet, koskien sotilasteollisuuden tuotteiden suhteita, me keskeytämme ne täydellisesti. Tätä prosessia tulevat seuraamaan toiset päätökset,” Erdogan selvitti jatkaen: ”Israel on aina käyttäytynyt hemmotellun lapsen tavoin kaikkia sitä koskevia YK:n tekemiä päätöksiä kohtaan. Se kuvittelee voivansa jatkaa hemmotellun lapsen tavoin ja pääsevänsä siitä rangaistuksetta.”

Erdogan käsitteli puheessaan Palmerin komitean raporttia Mavi Marmaran tapauksesta todeten, ettei sillä ole mitään merkitystä Turkin kannalta. Hän kutsui IDF:n merivoimien sotilaitten toimia ”epäinhimillisiksi sekä terrorismin ja raakuuden toimiksi, eikä Turkki anna mitään arvoa YK:n asettaman komitean raportille”.
Hän jatkoi Todays Zalman mukaan:
”Jos nimitämme tähänastisia toimiamme suunnitelmaksi B, sitä seuraa suunnitelma C. Erilaisia askeleita tullaan ottamaan riippuen tulevasta kehityksestä. Me peruutamme kaikki kaupalliset, sotilaalliset ja puolustukselliset yhteydet. Ne on jäädytetty kokonaan.”
Todays Zalman lehti tarkensi myöhemmin Erdoganin lausuntoa viitaten hänen toimistonsa antamiin selvennyksiin, että normaalit kaupalliset suhteet jatkuvat häiriöittä.

TURKKILAINEN journalisti kertoi omina tuntoinaan, että Turkin hallitus näyttää päättäneen kiihdyttää maitten välisiä suhteita, ja heidän kannaltaan katsoen Israel tekee sitä myös kieltäytymällä pyytämästä anteeksi, antamasta korvauksia uhrien omaisille ja lopettamasta Gazan kauppasaartoa. ”Tilanne näyttää todella pahalta”, hän totesi.
Israelin ja Turkin välisen kaupan arvo oli viime vuonna 3.5 miljardia USD.

ERDOGAN uhkasi vierailla Gazassa Egyptin matkansa yhteydessä, jolloin hänen uskotaan solmivan sotilaallisen yhteistoiminta-sopimuksen maitten välillä, mutta selvitettyään päätään hetken ärtyisyydestään hän toteaa nyt, että hän keskustelee vierailustaan Gazassa ensin Egyptin johtajien kanssa. Hän joutuisi kulkemaan sinne Rafahin terminaalin kautta, jota Egypti valvoo, ja josta on ATK-yhteydet Israelin valvomalle Kerem Shalomin raja-asemalle.
Erdogan suunnittelee pitävänsä PA:n valtion perustamisesitystä tukevan puheen YK:n yleiskokouksessa. Hän olisi pitänyt sen joka tapauksessa, mutta sen sävy on voinut muuttua. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=236946

2. ISRAELIN diplomaatit ovat pitäneet hyvin matalaa profiilia koko tämän tragedian aikana, jota voisi kutsua lasten tilaisuuteen tarkoitetuksi huvinäytelmäksi, ellei se olisi niin vakava.
Israelin lehdet alkavat tosissaan spekuloida sodan mahdollisuuksia. JP:n vakiokolumnisti Yaacov Katz tarkastelee asiaa otsikolla ”NATO:n jäsenyys estää Turkkia joutumasta sotaan”, todeten alaotsikossa: ”Vaikka sodan mahdollisuus on pieni, sitä ei voi ottaa kevyesti”, viitaten hallituksen virkailijan lausuntoon.

Katz kutsuu NATO:a maagiseksi sanaksi Israelissa tiistaina. Hän toteaa, että jäsenyys tässä Pohjois-Atlantin sopimusorganisaatiossa estää Turkkia toteuttamasta uhkaustaan lähettää sota-aluksiaan Välimeren itäosiin, jossa ne voivat joutua vastakkain Israelin alusten kanssa. ”Tämä ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että Turkki voi lähettää pari Barbaros-fregattiaan, jotka on varustettu Harpoon ohjuksilla, torpedoilla ja maasta ilmaan ohjuksilla, Israelin vesille vain osoittaakseen loukkaantumistaan ja pahaa mieltään”, Katz analysoi jatkaen, että ”tämä näkymä on niin pelottava, ettei kukaan viranomainen ota sitä todesta”.

Toisaalta tämäkin mahdollisuus on todellinen, kuten korkea hallituksen virkailija totesi: ”Tämä on suora haaste Israelin itsenäisyydelle, eikä sitä edes mahdottomana voi ottaa kevyesti.”
Katz toteaa, että toinen Turkin vapautta rajoittava tekijä on sen liittyminen USA:n Euroopan maihin rakentamaan ohjuspuolustusjärjestelmään vaarallisia maita kuten Irania vastaan.
Turkin Israelin vastainen kehitys on kuitenkin jatkunut vuodesta 2009 alkaen, ja siksi Erdoganin vihanpurkaus oli vain viimeinen naula yhteistoiminnan arkkuun, Katz toteaa.
Israelin ja Turkin sotilaallinen yhteistoiminta oli käytännössä jo loppunut Turkin karkottaessa väittämänsä Mossadin agentin tällä viikolla Ankarasta vähentäen maitten välistä tiedustelu-yhteistoimintaa, mitä joudutti Turkin valittua tiedustelunsa johtoon vahvasti Iranille myötämielisen henkilön.
IDF on kuitenkin erittäin huolestunut Turkin suhteitten saamasta käänteestä, sillä vaikka sillä on uusia sopimuksia Italian, Romanian ja Kreikan kanssa, Turkin ilmatila oli IAF:n koneille sopiva ja läheinen harjoituskohde. Toisaalta Israelin sotilaallisia järjestelmiä suunnittelevat ja rakentavat yhtiöt kuten Rafael, Elbit, IAI ja Israelin avaruusteollisuus menettävät hyvän asiakkaansa, jolle ne ovat toimittaneet pitkälle kehitettyjä tuotteitaan. Tämä nostaa esiin uuden huolen, että Turkki voi toisena ei-arabimaana liittyä Israelia saartavaan muslimimaiden renkaaseen, mikä edistää sen potentiaalia Turkin NATO-suhteitten kautta. Katz arvioi, että tämä huoli sai kotirintaman johtajan kenraalimajuri Eisenbergin esittämään varoituksensa täydestä sodasta kaikilla rintamilla, mitä puolustusministeriö on pyrkinyt vähättelemään.
Katz esittää oikeutetun ihmettelyn, miksi korkeat turvallisuusvirkailijat Barakia myöten pyrkivät mitätöimään Eisenbergin lausunnon asiassa, joka pitäisi olla selviö IDF:n johdossa?
Arabikevät voi aivan hyvin viiletä tai jäätyä viimaiseksi arabitalveksi, mukaan lukien Turkki. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=236947

Turkissa asuu arviolta 20 000 juutalaista, joista monet ovat alkaneet tuntea maan polttavan jalkojensa alla. Vaikka suoria hyökkäyksiä heitä vastaan ei ole raportoitu – normaalien synagogan häpäisemisen tai henkilökohtaisen halventamisen tai uhkailemisen lisäksi – mielialat ovat jännittyneet ja niitä voidaan helposti kiihottaa, mille pääministeri Erdoganin Israelin vastaisen lausunnot ovat jo kylväneet siemenet hedelmälliseen maaperään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147628#.TmcgU2omKK8

3. MAAILMAN juutalaisaktivistien kattojärjestö AMCHA suunnittelee järjestävänsä massiivisen mielenosoituksen New Yorkissa YK:n toimitalon edustalla 20. syyskuuta, jolloin PA:n tekemän Palestiinan valtion perustamisesityksen keskustelu aloitetaan YK:ssa. Tämän ohella mielen-osoituksessa on tarkoitus puuttua YK:n päätöksien perinteiseen Israelin vastaisuuteen, jonka puitteissa Israelin vastaisen päätökset hyväksytään automaattisesti.

Mielenosoitukset aloitetaan 10.00 aikaan aamulla ja sitä johtavat huomattavat ja tunnetut rabbit. Kokoontuminen tapahtuu 40. kadulle ja Ensimmäiselle puistokadulle. (First Avenue) Tilaisuuden Koordinaattori Glenn Richter toteaa, että syyskuun 20. päivä tulee olemaan merkittävä päivä juutalaisille, sillä silloin PA tulee vaatimaan, että YK:n yleiskokous tulee pakottaen (enforce) hyväksymään Palestiinan valtion. ”Palestiinalaiset järjestävät silloin massamielenosoituksia Israelissa ja sen ulkopuolella, ja nyt on Israelin tukijoitten ja ystävien aika näyttää syvä rakkautensa Israelia kohtaan ja huolensa sen tulevaisuudesta juutalaisena valtiona muuttaakseen sen aktiiviseksi toiminnaksi.

AMCHA-CJC kansallinen presidentti ja aktivisti rabbi Avi Weiss kehottaa kaikkia juutalaisia ja samanmielisiä liittymään mielenosoittajin - ja jos katsovat voivansa niin tehdä – siirtyä ajoväylälle rauhanomaista mielenosoitusta varten antautuen pidätettäviksi, jos poliisi niin haluaa. Tilaisuuden järjestäjä Richter totesi, että tarkoitus on rauhanomaisesti sulkea YK:n rakennuksiin johtavat kadut, kutsuen kaikkia yli 18-vuotiaita liittymään heihin. Hän sanoi, että nyt on tehtävä ratkaisu joko pyrkiä vaikuttamaan juutalaista kansaa koskevassa kysymyksessä muuttaakseen historian kulkua tai seuraamaan passiivisesti sivusta.
”On enemmän kuin häpeä olla toimimatta tässä tilanteessa. Israelilaiset elävät jatkuvissa terrorismin paineissa ja uhan alaisina joka ainoana päivänä, ja vähintä mitä voimme tehdä, on uhrata yksi päivä elämästämme Pyhän Maan ja veljiemme puolustamiseksi.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147588#.TmchvGomKK8

4. UUTISOTSIKOITA
- Israel rakentaa Egyptin rajalle ”virtuaaliaidan”, jolla on tarkoitus tukea fyysistä aitaa, jonka rakentamista on vuosien viivyttelyn jälkeen jatkettu nopeutetulla vauhdilla. Virtuaaliaita perustuu Magna Technologies rakentamiin sensoreihin ja tutkakameroihin, joilla raja-aluetta seurataan jatkuvasti. Tutkakamerat asennetaan korkeitten pilareitten päähän, josta niillä on yhteys valvontapisteisiin. Magna Tech johtaja Chaim Siboni uskoo, että järjestelmä olisi pystynyt estämään Eilatin lähellä tapahtuneen monivaiheisen terrori-iskun. Järjestelmä seuraa tapahtumia laajalla alueella ja pystyy erottamaan ihmisten ja eläinten lähestymisen aitaa väärien hälytysten välttämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147627#.Tmco1GomKK8
- Vaikka puolustusministeri Ehud Barak vähätteli kotirintaman johtajan kenraalimajuri Eisenbergin varoituksia ”arabitalvesta”, EU:n terrorin vastaisen taistelun johtaja Gilles de Kerchove varoittaa siitä ja kehottaa EU:n johtajia varautumaan valtatyhjiöön maissa kuten Egypti, Tunisia ja Libya. Samalla kun hän kiittelee arabikevään positiivisesta vaikutuksesta, hän sanoo sen antaneen oivan tilaisuuden ulottaa vaikutusvaltansa entisiin diktatuurimaihin järjestöille kuten al-Qaida, vaikka kaduilla ei nähdäkään sen vastaisia mielenosoituksia. Toiseksi hän katsoo aseitten noista maista voivan joutua terrorijärjestöjen käsiin. Kolmanneksi hän varoittaa turvallisuus-järjestelmien romuttumisesta noissa maissa, mikä aiheuttaa vaarallisen tilanteen. Libyassa työskennelleiden Nigerian, Malin ja Nigerin kansalaisten karkottaminen Libyasta voi sekin aiheuttaa rauhattomuutta alueella, hän analysoi. Edelleen hän varoitti Egyptin Muslimiveljeskunnan voiman kasvusta sekä al-Qaidan pureutumisesta Siinaille. Näihin epävarmuutta lisääviin maihin hän lisäsi Turkin pääministerin kiivailut Israelia ja Kyproksen kaasuesiintymien hyödyntämistä vastaan, sekä Libanonin Mikatin Hizbullahin tukeman hallituksen uhkailut Israelin ja Libanonin välisen merialueen määrittelyä vastaan Välimerellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147614#.TmcqxmomKK8
- PA:n entinen rauhanneuvottelija Saeb Erekat valitti medialle eilen, että USA:n johto uhkailee edelleen PA:n johtoa ja painostaa sitä luopumaan valtioesityksestään YK:n elimille syyskuussa. Hän muistaa huomauttaa, ettei USA ole luvannut heille mitään sitä vastaan. Erekat ei näytä huomioivan ollenkaan sekä USA:n että EU:n uhkauksia lopettaa PA:n taloudellinen tuki, ellei se luovu esityksestään, ja aloita suorat keskustelut Israelin kanssa. Hän ei myöskään huomioi sitä, että YK:n myönteinen päätös nollaa kaikki Israelin ja PLO:n välille tehdyt sopimukset ja turvallisuus-järjestelyt, vaikka on luultavaa, että Ehud Barka keskusteli juuri näistä kysymyksistä tavattuaan Abbasin äskettäin salaisesti Ammanissa. Abel Rabbo vahvistaa Erekatin lausunnon, ettei junaa voida enää pysäyttää. Hän uskoi, että yli 150 valtiota voi äänestää Palestiinan valtion perustamisen puolesta. Lieneekö tässä kysymys niistä 153:sta suuresta kalasta, jotka Pietari sai Genessaretista 2000 vuotta sitten? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147617#.Tmcu_momKK8
- Israelin Sähkölaitoksen IEC puheenjohtaja kenraalimajuri (res.) Yiftach Ron.Tal kertoi medialle, ettei IEC ole varautunut massiivisen cyber-hyökkäyksen varalta. Hän totesi, että päätökset asian korjaamiseksi tulee tehdä pääministeritasolla ja sieltä alaspäin, eikä Israel ole lähelläkään sitä vaihetta. Hän antoi tunnustusta IDF:n tapaan digitoida karttojaan ja viestintäverkostoaan, mutta varoitti, että komentajien tulee osata toimia myös ilman sähköisten laitteiden antamaa tukea. Asia on ajankohtainen, sillä monet maat ja ennen kaikkea Kiina suunnittelevat Cyber-sotaa, ja esimakua Israel saa siitä turkkilaisten hakkereitten rampauttaessa 350 israelilaisen yhtiön internet-yhteydet. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=236983
- KE Daid Rotem (Israel Beitenu) vaatii, että oikeuskansleri tutkii ”Israelin intellektuellien” vierailun Ramallahissa ja tapaamisen Abbasin kanssa. Hän haluaa tietää, kuka heidät valtuutti ja kuka antoi heille luvan mennä PA:n hallitsemalle alueelle. Mukana oli kirjailija Yoram Kaniuk, prof. Yehuda Bauer, taiteilija Danny Caravan ja prof. Eliya Leibowitz. Rotem kritisoi ryhmää lain rikkomisesta huonona esikuvana kansalle ja tuen antamisesta Palestiinan valtion perustamiselle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147607#.Tmc5emomKK8
- IDF esti terrori-iskun Kissufimin alueella Gazan turvallisuusaidan lähellä tiistai-iltana. Syntyneessä tulitaistelussa kuoli Kansan vastarinnan (Polular Front) korkea jäsen Khaled Sahoun, joka suunnitteli avaavansa tulen sotilaita vastaan ja laukaisevansa pommin sotilaitten ajaessa aidan vartta pitkin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147615#.Tmc5rGomKK8

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021