TORSTAI 07.08.08
1. JP KERTOO artikkelissaan, että kuuden maan ryhmä on hyväksynyt kovennettujen sanktioitten asettamisesta Iranille sen epätyydyttävän selvityksen vuoksi vastauksena kuuden maan Iranille antamaan pakettitarjoukseen, jossa Iran olisi lupautunut ydinsuunnitelmiensa kansainväliseen valvontaan länsivaltojen lupaamia etuisuuksia vastaan.
TOISET uutislähteet kertovat kuitenkin, että Venäjän lähettiläs kiistää tällaisen sopimuksen syntymisen. Hän toteaa, että Iran antoi vastauksen kuuden maan kesäkuun 19.päivänä tekemään tarjoukseen ja nyt on aika jatkaa keskusteluja Iranin kanssa. Näin kertoi Venäjän YK:n lähettiläs Vitali Churkin www.debkafile.com mukaan.
Debkafile kertoo edelleen, että tämä vauhdittaa Israelin uhkaamaa iskua Iranin ydinlaitoksia vastaan, kuten USA:n viranomaiset varoittavat.
ISRAEL on pikku hiljaa rakentanut pitkänmatkan lentovoimiensa iskukykyä. Sen 90 F-16I konetta pystyvät lentämään ilman välitankkausta Iraniin. Israel on myös hankkinut USA:sta bunker-buster pommeja, jotka tunkeutuvat paksun teräsbetoni- ja kalliokuoren läpi. IAF:n lentäjät ovat harjoitelleet lentoja, jotka pituudeltaan vastaavat matkaa Iraniin.
Israelilla alkaa olla kiire saada jotain näkyvää aikaan, sillä sen tiedustelujen mukaan Iranilla on tarpeeksi rikastettua uraania ydinpommia varten ensi vuoden puolivälissä tai sen lopussa.
2. ISRAELISSA on vaikea siirtymäkausi, mikä voi vaikeuttaa niin vaarallisen päätöksen tekemistä, mitä pommituslennot Iraniin olisivat. Maan hallitus on osittain halvaantunut; pääministeri on keskittynyt häntä vastaan nostettujen korruptiosyytösten torjumiseen ja tärkeät ministerit käyvät yksityisiä vaalitaistelujaan päähallituspuolue Kadiman puheen-johtajuudesta, mikä takaisi myös pääministerin paikan, ainakin tilapäisesti.
Kaikki neljä Kadiman puheenjohtajakilpaan ilmoittautuneet, Mofaz, Livni, Dichter ja Sheetrit, ovat kiertäneet arabikylissä saadakseen rekisteröityä jäseniä puolueeseen. Sheetrit totesi äskettäin, että Kadima on korruptoituneempi kuin Likud mustimpina päivinään.
MAAILMAN LIKUDIN johtaja Danny Danon toteaa, että Kadiman jäseneksi pääsee maksamalla käteisenä 50 NIS, mikä antaa oikeuden äänestää puheenjohtajan vaaleissa. Likudissa maksu tulee tehdä luottokortilla tai pankkisiirtona. Äänestysoikeuden saa oltuaan puolueen jäsenenä 15 kuukautta.
JP:n kolumnisti Gil Hoffman toteaa artikkelissaan, että Kadiman puheenjohtajuuden voivat ratkaista beduiinit ja druusit, joiden parissa puheenjohtajaehdokkaat häärivät. Tarkkailijat ovat kiinnittäneet huomionsa siihen, että jossakin druusikylässä on saatu 300 uutta jäsentä, mutta edellisissä vaaleissa kukaan ei äänestänyt Kadimaa.
Kadimassa on Hoffmanin arvion mukaan 72 000 jäsentä. Puheenjohtajavaalit pidetään syyskuun 17. päivänä, mutta toinen vaalipäivä voi olla tarpeen, jos kukaan ehdokkaista ei saavuta tarvittavaa enemmistöä. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasivat eilen pääministerin virkahuoneistossa. He keskustelivat ensin 1.5 tuntia Livnin ja Qureian ollessa mukana avustajineen; sen jälkeen Olmert ja Abbas keskustelivat puoli tuntia kahdestaan.
Olmert käyttäytyi TV-kuvien mukaan yhtä isällisen tuttavallisesti kuten aina ennekin syleillen ja selkään taputellen, kuten hänen tapansa on.
Abbas valitti ennen kokousta, että Olmert on syrjäyttänyt hänet vapauttamalla Hizbullahin ja Hamasin vankeja, mutta ei ketään hänelle. Olmert lupasi korjata tämän ensi tilassa.
Olmertin puhemies Mark Regev kertoi lehtimiehille, että Olmert lupasi vapauttaa suuren joukon palestiinalaisia Israelin vankiloista, kertomatta määrää. Keskusteluissa mukana ollut Erekat tiesi, että Olmert lupasi vapauttaa 120 -150 palestiinalaista 25. elokuuta 2008.
Abbasin toivelistalla olivat ainakin viisi elinkautista kärsivä Fatahin Tanzimin johtaja Marwan Barghouti ja PFLPN johtaja Ahmed Saadat, jonka järjestö murhasi Israelin turismiministerin Rehavam Zeevin, sekä PLC:n puheenjohtaja Aziz Dweik (Hamas).
Mark Regev kielsi, että tällä olisi mitään yhteyttä Gilad Shalitin vapauttamiseen. Journalistit epäilivät, että Abbasin vaatimien vankien vapauttaminen lisää Hamasin nälkää vaatimusten lisäämiseksi kaappaamastaan IDF:n sotilaasta. (JP)
4. GILAD SHALITIN isä Noam Shalit sanoo, että pitämällä hänen poikaansa panttivankina Hamas on alistanut samalla koko Gazan väestön panttivangikseen. Tämä alkoi silloin, kun palestiinalainen kommandoyksikkö, jossa Hamas oli mukana, kidnappasi Giladin kesäkuun 25. päivänä 2006. Noam Shalit kertoi ajatuksistaan palestiinalaisessa päivälehdessä Al-Quds. Hän lisäsi, että myös ne palestiinalaiset vangit, jotka olisi voitu vapauttaa Giladin vapauttamista vastaan, viruvat edelleen vankilassa Hamasin panttivankeina.
ISRAEL VAPAUTTI keskiviikkona Issa Ja´barin, joka palveli PA:n hallituksessa Hamasin edustajana paikallishallitusten ministerinä. Viikon aikana Israel vapautti kaksi muuta Hamasin jäsentä; Abdel Razzak palveli talousministerinä Hamasin hallituksessa; Muna Mansour oli Hamasin edustaja Palestiinan lakiasäätävässä neuvostossa (PLC).
Palestiinalainen virkailija, joka ei halua nimeään julkistettavan, arvioi, että vankien vapauttaminen on osa salaista sopimusta Israelin ja Hamasin välillä. Hän ei usko, että kysymyksessä olisi pelkkä sattuma. Hamasin edustaja ei halua kommentoida asiaa, mutta arvioi, että tämä voi helpottaa vapauttamisneuvotteluja.
Osama a-Mazini, joka toimii Hamasin edustajana neuvotteluissa, kertoi, ettei neuvotteluissa Gilad Shalitin vapauttamiseksi edetä ennen kuin Israel toteuttaa velvollisuutensa, joihin se sitoutui kesäkuun tulitauko-sopimuksessa.
Hamas vaatii Gazan ulosmenoteitten ja varsinkin Rafahin avaamista.
HAMASIN edustaja Gazassa, Fawzi Barhoum, syyttää Egyptiä Gazan asukkaitten kollektiivisesta rangaistuksesta vastoin sopimuksia. Hän valittaa, että Hamasin parlamenttivaltuuskunta puhemiehensä Ahmed Bahrin johdolla on kutsuttu useisiin arabimaihin, mutta etteivät he pääse lähtemään Egyptin pitäessä Rafahin terminaalin suljettuna. (JP)
5. ISRAELIN ARABI, joka opiskeli lääketiedettä Sakassa, pidätettiin epäiltynä tietojen antamisesta Hizbullahille, Hänen tapaustaan käsiteltiin eilen Petah Tikvan piirioikeudessa syytettynä kahdessa tapauksessa vakoilusta vihollisen hyväksi.
Khaled Kashkush, 29, kotoisin Kalansuwan arabikylästä Netanyasta itään, lupautui hankkimaan tietoja Hizbullahille. Hänelle maksettiin 13 000 Euroa tiedoista omasta kylästään, sairaaloista Israelissa sekä listasta arabiopiskelijoita ulkomailla, jotka voisivat suostua työskentelemään Hizbullahin hyväksi. Shin Betin ja poliisin yhteisvoimin Khaled Kashkush pidätettiin Ben Gurionin lentokentällä 16.heinäkuuta.
Khaledin isällä on Kalansuwassa kahvila. Kylän asukkaat ovat shokissa kuultuaan pidätyksestä, sillä Khaledia pidettiin rauhallisena ja maltillisena miehenä, joka oli uskonnollinen, rukoillen viisi kertaa päivässä, mutta ei millään tavoin esiintynyt radikaalisti. Kashkush tapasi Göttingenissä vuonna 2002 libanonilaisen tri Hisham Hassanin, joka johtaa orpolasten järjestöä. Hizbullahiin yhteyksissä oleva järjestö kerää varoja ”libanonilaisten marttyyrien instituutille”, joka puolestaan avustaa itsemurhaterroristien perheitä.
Khaledin ohjaajaksi määrättiin Libanonin kansalainen Rami Mazen, joka tunnetaan nimellä Muhammad Hashem. Hän halusi tietoja Israelista, ja niin Khaled Kashkush muotoutui Hizbullahin sotilassiiven jäseneksi. Hänen isänsä ei suostu puhumaan pojastaan, mutta muutamat kyläläiset ilmaisevat katkeruuttaan JP:n toimittajalle Abe Seligille. He sanovat jääneensä aidalle; he ovat Israelin kansalaisia, mutta heidät kuitenkin leimataan helposti palestiinalaisiksi, joihin ei voi luottaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Sata israelilaista akateemikkoa ja rauhan aktivistia laativat vetoomuksen, jossa he vaativat Israelia hylkäämään hyökkäyssuunnitelmansa Iraniin.
- Israelin brittilähetystö ei enää kutsu ”setlereitä” tilaisuuksiinsa.
- Israelilaiset lääkärit opastavat virkaveljiään Sveitsistä suorittamaan miesten ympärileikkauksia. Toimenpide auttaa taistelussa sukupuolitauteja vastaan.
- Suuri oliiviöljytehdas kuudennelta vuosisadalta löydettiin Galilean länsiosassa. Oliiviöljyn puristamo on suurin koskaan Israelissa löydetty. Se löydettiin laajennettaessa rakennusta Ahihud moshavissa. Se luultavasti kuului luostariin, joka tuhoutui 1400 vuotta sitten suuressa tulipalossa. Löytöön kuuluu kaksi suurta oliivisäiliötä, joihin mahtui yhteensä 20 000 litraa öljyä. Paikalta löydettiin suuri joukko muinaisesineitä, jotka vihjaavat, että lähellä oli kirkkorakennus. Alueen mosaiikkipäällysteet ja rakennelmien huolellinen viimeistely osoittavat, ettei se kuulunut yksityiselle omistajalle. (JP)
- Egypti aikoo suorittaa DNA-tukimuksia farao Tutankhamunin hautakammiosta löydetystä kahdesta vastasyntyneestä lapsesta selvittääkseen, ovatko ne faraon kuolleina syntyneitä lapsia. Tutkijat otaksuvat. että Tutankhamun nai 12-vuotiaana sisarpuolensa Ankhesenamunin, joka oli farao Akhenatenin ja hänen vaimonsa Nefertitin kolmas lapsi. Farao Tutankhamun kuoli 19-vuotiaana epäselvissä olosuhteissa, eikä hänellä ollut perijää. Lasten muumioita säilytettiin Kairon lääketieteellisessä laitoksessa, eikä niitä ole koskaan asetettu näytteille. Egypti on suorittanut joitain DNA-tutkimuksia muinaisista hallitsijoistaan, mutta ei ole halunnut julkistaa niitä. (JP)
- Der Spiegel kertoo, että Gazan evakuoinnin jälkeen Hamas on toteuttanut laajaa aseistautumisohjelmaansa. Viime vuonna se salakuljetti 175 tonnia räjähteitä, täsmäaseita, tuhansittain konetuliaseita ja 10 miljoonaa ammusta, kuten tiedustelulähteet lehden mukaan vahvistavat. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020