KESKIVIIKKO 19.09.07
1. RAUHANKONFERENSSI marraskuussa näyttää olevan entistäkin epävarmempi.
Israelissa on alettu levittää ajatusta, ettei saudien mukana olo ole lopulta välttämätön. USA:n ulkoministeri Rice voi nähdä asiat toisin, mutta se tiedetään huomisen jälkeen.
UUTENA KANTONA tässä kaskessa on PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka on havainnut tilaisuuden kiristää Israelilta uusia myönnytyksiä uhkaamalla jäävänsä pois konferenssista, ellei niihin suostuta. Hän voi kyllä saada taustatukea Ricelta, jolle konferenssin siirtäminen olisi poliittinen tappio ja vaikuttaisi hänen uskottavuuteensa.
ABBAS VAATII, että Israel (=Olmert) vapauttaa satoja turvallisuusvankeja (=terroristeja), poistaa tusinoittain tiesulkuja ja tarkastuspisteitä Juudeassa ja Samariassa, sekä lopettaa turva-aidan rakentamisen ja kaiken rakentamisen juutalaissiirtokunnissa. Lisäksi Abbas aikoo vaatia miljoonia USD vahvistaakseen Fatahille uskollisia turvallisuusjoukkoja ja rakentaakseen kunnollisia instituutioita hallituksen tarpeita varten.
ABBASIN VAATIMUSLISTALLA on myös edellytys, että Olmert suostuu antamaan Abbasin kanssa yhteisen periaatejulistuksen keskeisistä kysymyksistä, kuten rajat, Jerusalemin asema ja palestiinalais-pakolaisten kysymys. Palestiinalaislähteet sanovat, että Abbas on syvästi huolestunut Olmertin äskeisen lausunnon johdosta, jossa hän tarjoaa yhteistä toteamista (joint statement), mikä ei ole riittävä Abbasin mielestä.
OSLON PÄÄARKKITEHTINA (tai ”takapiruna”) tunnettu presidentti Shimon Peres näyttää saaneen mielenmuutoksen tai kärsineen jonkinasteisen aivojen pehmenemisen, sillä puhuessaan tiistaina 150:lle ulkomaiselle lehtimiehelle hän kertoi havainneensa, ettei Olmertin tarjoama resepti maata rauhaa vastaan tuo välttämättä rauhaa ja turvallisuutta: ”Me annoimme maata, mutta emme saaneet rauhaa emmekä turvallisuutta”, kuten hän sanoitteli aforismin tapaan viitaten Gazan kaistaleen luovuttamiseen. Peres totesi, että 60:n vuoden olemassaolonsa aikana maa on käynyt 7 sotaa ja kaksi intifadaa (yksi sota kunakin smita-vuonna!) ja esitti toivomuksen, että Israel lopultakin löytäisi rauhan-formulan ballistisilla ohjuksilla uhkaamisen sijaan.
2. KERSANTTI Ben-Zion Henman, 22 Nov-kibbutsista Golanilta, sai surmansa hänen laskuvarjojääkärien eliitin tiedusteluprikaatin joukkojensa ollessa hajottamassa löytämäänsä terrori-solua Nablusissa tiistai-iltana. Henman sai kuolettavan osuman luodista, joka tunkeutui turvaliivin raosta hänen rintaansa, ja kuoli matkalla sairaalaan. Islamic Jihad ja PFLP ottivat vastuun teosta.
LASKUVARJOJÄÄKÄRIT tunkeutuivat Ein Bet Ilmehin (Ilman) 5000 asukkaan pakolaisleiriin saaden vastaansa rajuja mielenosoituksia, kiviä, pommeja ja tulitusta. Huolimatta sotilaan ja jälkikoiran kuolemasta jääkärit jatkoivat seuraten tuoretta jälkeä terrorisolun eliminoimiseksi suorittaen etsintöjä talosta taloon. Sotilaitten tukena oli parikymmentä panssariautoa ja suuri puskutraktori, jos talon hajottamista tarvittaisiin. Kuolettavan luodin ampunut PFLP:n jäsen Muhammad Ridah Khaled, 17, sai surmansa tulituksessa, lisäksi 7 epäiltyä pidätettiin. IDF:n ilmoituksen mukaan solu oli pitkällä terrori-iskun suunnittelussa Israeliin. Asukkaat väittävät, että joukot käyttivät siviiliä suojanaan operaation aikana. IDF tutkii asiaa.
TOISESSA TAPAUKSESSA 17-vuotias aseistettu palestiinalainen sai surmansa tulitaistelussa sotilaitten kanssa Gazan kaistaleella. Palestiinalaiset väittävät, että nuorukainen oli Israelin puolella turva-aitaa alueen pohjoisosassa. IDF kutsui nuorukaista aseistetuksi terroristiksi.
3. TUSINOITTAIN IRANILAISIA insinöörejä ja 15 syyrialaista upseeria kuoli maanantain Jane Defence Weekly artikkelin mukaan 23. päivä heinäkuuta kokeessa, jossa pyrittiin ahtamaan kemiallista taistelukärkeä Scud-ohjukseen, kun onnettomuus tapahtui. Räjähdyksessä kuolettavia kemiallisia kaasuja vapautui ilmaan, mukana sarin-hermokaasua. Asiasta mainitsi Israelin TV-kanava 10. Onnettomuudesta kierteli tietoja mediassa, mutta ilman yksityiskohtia eikä silloin mainittu iranilaisten mukanaoloa.
www.globalsecuarity.org kertoo, ettei Syyria ole allekirjoittanut Chemical Weapons Convention (CWC), joka kieltää kemiallisten aseitten tuotannon, varastoinnin ja käytön, eikä myöskään ydinasekokeen kieltävän sopimuksen (CTBT) asiakirjaa. Syyria aloitti kemiallisten aseitten valmistuksen 1973 juuri ennen Jom Kippur sotaa. Globalsecuarity.org kertoo, että Syyrialla on yksi Lähi Idän edistyksellisimmistä kemiallisten aseitten ohjelmista. (JP toimituskunta)
4. ISRAELIN LÄHETTÄMÄ TIIMI oli ainoa erikoisasiantuntijaryhmä, joka oli saapunut tunnistamaan Taimaassa tapahtuneen lento-onnettomuuden 89 kuolinuhria, vaikka he kuvittelivat olevansa viimeiset paikalla. Tämä johtunee siitä, ettei monella maalla ole tällä tavalla erikoistunutta henkilökuntaa, mutta jolla alalla Israelilla on laaja tuntemus.
TIIMI ILMOITTAUTUI Phuketin kaupungissa tehden samalla selväksi, että tiimi oli valmis antamaan apuaan riippumatta siitä, minkä maan kansalaisista oli kysymys. Magen David Adomin para-lääkintähoitaja Asi Deblinski tarjosi apuaan iranilaiselle miehelle, jolla oli murtuneita jäseniä, mutta nähtyään Israelin pukumerkintöjä hän kohteliaasti kieltäytyi tarjouksesta, kuten myös Iranin konsuli, jolle Israelin poliisipäällikkö tarjosi Israelin apua 18 onnettomuudessa kuolleen iranilaisen tunnistamiseksi. (JP)
5. SHIN BET PIDÄTTI palestiinalaisen miehen, joka oli Hamasin ja Muslimiveljeskunnan jäsen, ilmoitettiin tiistaina julkistetussa tiedotteessa. Mies oli suunnitellut suorittavansa laajan terrori-iskun israelilaisia turisteja vastaan Jordaniassa. Epäilty 25-vuotias mies, Hader Shakir Ein Arikista lähellä Ramallahia, oli vuonna 2005 muuttanut Jordaniaan ja päässyt Muslimiveljeskunnan jäseneksi. Pian sen jälkeen hän alkoi suunnitella terrori-iskua israelilaisia turistikohteita vastaan Jordaniassa.
SUUNNITELMANSA mukaan Shakir toverinsa kanssa tunkeutuisivat israelilaiseen turistibussiin lähellä Radisson hotellia Ammanissa ja avaisivat tulen bussissa tarkoituksena surmata mahdollisimman monta israelilaista. Jordanialaiset viranomaiset pidättivät hänet kuulumisesta Muslimiveljeskuntaan ja karkottivat hänet Länsirannalle, jossa Shin Bet pidätti hänet. Hän tunnusti kuulusteluissa suunnitelmansa terrori-iskusta Jordaniassa. (JP)
6. EROTETTU SAIRAALANJOHTAJA Hazaa Abed ja toinen virkailija Jomma al-Saga pidätettiin Hamasin toimenpidejoukkojen toimesta tiistaina heidän mentyään entiseen työpaikkaansa Gazan suurimpaan Shifan sairaalaan. Abek kertoi toimittajalle puhelin-haastattelussa olevansa poliisiasemalla, mutta ei tiedä miksi hänet pidätettiin. Hän kertoi menneensä sairaalaan tapaamaan kollegojaan.
Poliisin ilmoituksen mukaan Abed pidätettiin kuulumisesta Fatahiin. Hänet erotettiin sairaalan johtajan paikalta ja pidätettiin hetkeksi viime kuussa lääkärien päättäessä aloittaa hoitojen hidastamisen vastalauseena erottamisille. Normaali hoito palautettiin ramadanin alkaessa.
7. ISRAELIN PÄÄRABBINAATTI päätti kieltää juutalaisten osallistumisen vuosittaiseen Lehtimajanjuhlan marssiin Jerusalemissa ensi viikolla. Tapahtuma tuo vuosittain tuhansia lähinnä evankelisia kristittyjä kaikkialta maailmasta ja miljoonia NIS Israelin kassaan. Marssin järjestää Jerusalemin Kristillinen Suurlähetystö saaden tuhansia katselijoita kaduille.
KIELLON SYYKSI rabbinaatti ilmoittaa kristittyjen harjoittaman lähetystoiminnan juhlien aikana. ”Niiden, jotka pelkäävät sielunsa vuoksi, tulee pysytellä kaukana - ja kaikki, jotka kuulevat meitä, ovat turvassa.” Rabbinaatin kiellossa ei mainita suurlähetystöä nimeltä ja jopa lausutaan kristilliset pyhiinvaeltajat tervetulleiksi kaupunkiin.
KRISTILLISEN SUURLÄHETYSTÖN edustaja kertoi tiistaina olevansa pettynyt rabbinaatin kiellosta juutalaisille osallistua marssiin, ja vakuutti, ettei suurlähetystö koskaan ole harjoittanut lähetystyötä juutalaisten parissa ja kehottaa juhlille saapuvia pidättymään siitä.
8. UUTISOTSIKOITA
- EHUD BARAK JA BINYAMIN NETANYAHU ovat molemmat huolissaan Olmertin hallituksen suosion noususta Syyrian väitetyn ilmaiskun seurauksena. 20 % ilmoittaa suhtautuvansa suosiollisemmin hallitukseen, mutta 70 % sanoo, ettei sillä ollut vaikutusta. PÄÄOPPOSITIOPUOLUEEN JOHTAJAN Netanyahun omituinen pysytteleminen sivussa oudoksuttaa, vaikka otollisia tilaisuuksia hyökätä hallituksen politiikkaa vastaan on tarjottu roppakaupalla.
- OIKEUSMINISTERIÖ hyväksyi Olmertin anomuksen taloudellisesta tuesta, jos hän Winograd-komitean perusteella joutuu puolustamaan itseään oikeudessa.
- SYYRIA JA POHJOIS-KOREA ovat kieltäneet, että niillä olisi yhteisiä ydinasehankkeita. Heinäkuussa tapahtunut onnettomuus, jossa iranilaisia ja syyrialaisia kuoli kymmenittäin, todistaa näitten maitten yhteistoiminnasta. Nämä kolme maata ovat jakaneet ainakin ballististen ohjusten tietoutta keskenään.
- GONDOLEEZZA RICE voi painostaa Olmertia antamaan yhteisen periaate-julistuksen Abbasin kanssa. Shaul Mofaz joutui sanaharkkaan Ricen kanssa ennen Gazan karkotuksia Mofazin selittäessä sen aiheuttamista vaaroista, jotka nyt ovat toteutuneet. Ricen kerrotaan huutaneen Mofazille: ”Tämä on USA:n suunnitelma ja tahto, eikä siitä voida edes keskustella.” Tämä voi toistua Olmertin kanssa, joskin ehkä ilman huutamista. Jerusalemissa järjestetään mielenosoitus Olmertin suunnitelmia vastaan hänen lounastaessaan Ricen kanssa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021