KESKIVIIKKO 17.05.06
1. KATJUSHA-RAKETTI
Islamic Jihad ampui eilen Katjusha-raketin Gazasta kohti Ashkelonia. Se lensi n. 3.5 km:n matkan pudoten moshav Neriv Ha´asaran kanalaan surmaten 30 kanaa.
Katjusha-raketin kantomatka on parikymmentä kilometriä ja sillä on kuuden kilon räjähdekärki.
Islamic Jihadilla arvioidaan olevan parikymmentä tällaista rakettia. Ne on valmistettu Iranissa ja salakuljetettu Gazaan todennäköisesti Siinain kautta. Niitä voidaan ampua useampia yhtenä salvona kuorma-auton lavalle rakennetulla rakettiheittimellä, ns. Grad-versio.
Eilen ammuttu raketti oli kolmas Gazasta Israeliin ammuttu. Ensimmäinen raketti ammuttiin maaliskuussa vaalipäivänä. Ne ovat vanhentunutta mallia ja toimivat huonosti.
IDF:n edustajat eivät pidä Katjusha-rakettien ampumista tilanteen kärjistämisenä eikä IDF aio muuttaa aiempaa strategiaansa, täsmäiskuja ja tykkitulta, niiden aiheuttamasta uhasta huolimatta.
Islamic Jihadin edustaja toteaa, että he ovat kehittäneet parannetun version, jonka kantomatka on 24 km.
2. POLIISI PIDÄTTI LAITTOMIA TYÖNTEKIJÖITÄ
Rajapoliisi yhdessä sotilaitten kanssa teki 24 tunnin tehoiskun useaan kohteeseen samanaikaisesti löytääkseen laittomasti Israelissa asuvia mutta täällä työskenteleviä palestiinalaisia. Geha-risteyksen lähellä olevan keskeneräisen rakennuksen pohjakerroksista rajapoliisit ja sotilaat löysivät 232 palestiinalaista erittäin epäinhimillisissä olosuhteissa. Heitä nukkui luolissa, pimeissä nurkissa, tunneleissa ja koloissa, usein paikoissa, jotka olivat täynnä ulosteita ja joissa haju oli kuvottava. He kävivät töissä Tel Avivissa ja Petah Tikwassa. Poliisi uskoo, että paikka oli laittomien palestiinalaisten työntekijöitten kokoontumispiste.
Pidätettyjen kansiot avattiin. Ne, joilla oli aikaisempia rikkeitä tai joilta pääsy maahan oli turvallisuussyistä kielletty, syytetään Sharonin alueen sotilasoikeudessa, loput viedään Länsirannalle.
Poliisi pitää heitä turvallisuusriskinä. Ratsioitten aikana pidätettiin kaikkiaan 726 laittomasti maassa asuvaa ja työskentelevää palestiinalaista, mutta etsintöjä on tarkoitus jatkaa. Poliisi löysi pidätysten aikana useita työntekijöitten varastamia ajoneuvoja ja elektroniikkaa.
Poliisi pidätti viisi israelilaista, joitten epäilleen kuljettaneen laittomia työntekijöitä Israeliin, ja muutamia työnantajia, jotka työllistävät laittomasti Israelissa asuvia palestiinalaisia.
3. TAISTELU HEBRONISTA
Joukko Hebronissa aikoinaan asuvien juutalaisten jälkeläisiä on asettunut tukemaan vasemmistolaisesti ajattelevia israelilaisia, joitten mielestä juutalaisten tulee poistua Hebronista, jota juutalaiset pitävät toiseksi tärkeimpänä kaupunkina Jerusalemin jälkeen. Mutta eivät kaikki ajattele siten.
Ya´acov Castel, 78, on yksi heistä, joiden mielestä, vaikka kuolleita ei voida herättää henkiin, Hebronissa asuvat arviolta 500 juutalaista jatkavat niiden juutalaisten unelmaa, jotka asuivat siellä satojen vuosien ajan.
ENGLANTILAISET MIEHITTÄJÄT karkottivat Hebronissa asuneet 800 juutalaista kaupungista sen jälkeen, kun arabit olivat 1929 mellakoiden aikana raakalaismaisesti murhanneet 67 juutalaista, joiden kanssa he olivat asuneet kaupungissa sukupolvien ajan. Heidän raivonsa kohdistui vielä kuolleitten ruumiisiin, joita he pahoinpitelivät ja häpäisivät monin tavoin englantilaisten sotilaitten katsellessa toimettomina.
YA´ACOV CASTEL KERTOO, että hänen sukunsa tuli satoja vuosia sitten Espanjasta, joka karkotti juutalaiset maasta 1492. He asuivat ensin Gazassa ja muuttivat sieltä Hebroniin. Vuonna 1929 arabimellakoissa hänen isänsä arabi-naapuri piilotti hänen isänsä ja perheensä pelastaen heidän henkensä. He palasivat Hebroniin mellakoiden jälkeen, mutta heidät pakotettiin muuttamaan sieltä pois. Kuuden päivän sodan jälkeen Ya´acov Castel etsi hänen isänsä pelastanutta arabia ja löysi hänet Ammanista, ja auttoi häntä muuttamaan Hebroniin, voidakseen tulla haudatuksi esi-isiensä kaupunkiin. Hänen oma isänsä kehotti poikaansa muuttamaan pois diasporasta, Jerusalemista, Hebroniin, joka on heidän kotikaupunkinsa.
TOISTEN Hebronin juutalaisten jälkeläisten mielestä ei ole oikein asua kaupungissa, jossa painostetaan arabeja, joissa rakennusten seinät ovat täynnä graffiteja: ”Kuolema arabeille.” Heidän mielestään juutalaisten
”setlerien”, maahanmuuttajien, väkivaltainen käyttäytyminen huolestuttaa heitä. (Lähde:JP 17.05. T Lazaroff)
Tällaisia artikkeleita lukiessa on aina huomioitava sen tahallisen provosoiva tai poliittisesti mieliä muokkaava tarkoitus. Jpost luetaan vasemmistolaiseksi, joskin se pyrkii määrätyntasoiseen puolueettomuuteen.
Israelilaisia valmistellaan Olmertin evakuointisuunnitelman toteuttamista varten, joka alkanee vuoden sisällä.
Hebronin juutalaiset ja siellä aikoinaan eläneitten juutalaisten jälkeläiset ovat keränneet 1000 nimeä hallitukselle osoittamaansa anomukseen, jossa he pyytävät hallitukselta lupaa muuttaa asumaan torille, mistä kahdeksan perhettä karkotettiin tammikuussa, ja jonne heidän tekemänsä sopimuksen mukaan piti päästä muuttamaan takaisin, kuten myös, ettei juutalaisia karkotettaisi Hebronista.
Allekirjoittajissa on kymmenen 1929 verilöylystä pelastuneen jälkeläistä.
4. OLMERT TAPASI SETLEREITÄ
Olmert tapasi tiistaina ensimmäisen kerran niitten juutalaisten johtajistoa, jotka hän on päättänyt karkottaa asunnoistaan Juudean ja Samarian sisäosista. Olmert vakuutti heille, että tarkoitus on purkaa eristetyt juutalaiskylät ja vahvistaa suurempia rakentamalla niihin lisää ja muuttamalla niihin uusia asukkaita. Olmertin mukaan tämä on operaatio on tehtävä: ”Jos me emme määritä Israelin rajoja, toiset tekevät sen meille.”
Johtajat pyysivät Olmertia vaatimaan, että USA tukee taloudellisesti vahvojen juutalaisyhteisöjen rakentamista ja kehittämistä. Uutinen ei mainitse, että he olisivat edes esittäneet eriävän kantansa Olmertille, lieneekö sitten tahallinen unohdus vai tarkoituksellinen manipulointi. Artikkelista jää kuva, että he myöntyivät Olmertin ehdottomaan käskyvaltaan ilman vastaväitteitä.
Olmert toisti halunsa sopia asiasta palestiinalaisten kanssa ennen evakuointia, mutta ettei hän odota kauan.
Olmert lupasi myös jatkaa neuvottelua setlementtijohtajien kanssa väkivaltaisuuksien vähentämiseksi karkotusten yhteydessä, joista odotetaan tulevan vaikeita.
Jotkut juutalaisjärjestöt ovat lähettäneet USA:n johdolle vetoomuksia, joissa sitä rohkaistaan vastustamaan Olmertin pyyntöjä taloudellisesta tuesta evakuoinnille.
5. UUTISOTSIKOITA
- Sotilaat löysivät operaation aikana 25 kg:n pommin Sikemissa Rafidiyan kaupunginosassa
- Gazan kaupungissa yksi mies ammuttiin kuoliaaksi; Khan Yunisissa yksi haavoittui eri ryhmien välisissä tulitaisteluissa. Abbas vakuuttaa maailmalle, että PA:n hallituksella on täysi hallinta.
- Kiina kehottaa Hamasia tunnustamaan Israelin valtion
- Al-Qaida ilmoittaa asettaneensa kolme israelilaista diplomaattia teloituslistalle. Israelin ulkoministeriö on poistanut heidän nimensä ja kuvansa web-sivuiltaan
- IDF surmasi kaksi Jihadin al-Quds joukkoihin kuulunutta terroristia Nablusissa, yksi haavoittui.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021