PERJANTAI 19.05.06
1. OLMERTIN CONVERGENCE
Kadiman virkailijat pääministeri Olmertia myöten ovat tyynnytelleet kansaa, että kodeistaan Juudean ja Samarian sisäosista karkotettavien juutalaisten määrä on pienempi kuin 70 000, vaikka Olmert itse onkin poliitikolle tyypilliseen tapaan välttänyt antamasta tarkkoja lukuja, joista hänet voitaisiin myöhemmin vetää tilille. Virkailijat ovat myös pitäneet karkotusten kustannuksiksi esitettyä lukua 80 miljardia NIS liian korkeina seuraavista kustannuksia alentavista seikoista johtuen:
- korvausperusteet ovat Juudeassa ja Samariassa toiset kuin Gazassa, koska maatalousmaata on vähemmän kuin Gazan alueella
- karkotus ajoitetaan neljälle vuodelle, vaikka ei olekaan tietoa, miten se alentaa kustannuksia
- karkotetut on tarkoitus asuttaa valmiiksi rakennettuihin taloihin eikä hotelleihin kuten Gazasta karkotetut, joista suuri osa asuu edelleen hotelleissa ja muissa tilapäisissä tiloissa
Convergence-puuhamiehet toivovat myös, että karkotukset voidaan toteuttaa sopimuksilla asukkaitten kanssa, mikä poistaisi armeijan raskaan kaluston käytön sekä pienentäisi tarvittavan poliisi- ja sotilasosastojen määrän. Entiset siirtolaisjohtajat rabbi Yoel Bin-Nun kansanedustaja Otniel Schneller työskentelevät kartan kimpussa pyrkien saamaan niin monta juutalaiskylää kuin mahdollista Israelin puolelle turva-aitaa. Joku amerikkalainen lainlaatija käyttää karkotuksista nimitystä ”controversial”, kiistanalainen, mikä varmaa paremmin kuvaa niiden luonnetta.
Poliittiset tarkkailijat ovat huomioineet, että Olmertin ja Bushin keskusteluissa ensi viikolla karkotusasia tuskin on etualalla. Tapaamisen tärkein merkitys on oppia tuntemaan toisensa.
Amerikkalaiset eivät ole vakuuttuneita yksipuolisen vetäytymisen mielekkyydestä. EU vastustaa Olmertin suunnitelmia Israelin rajojen yksipuolisesta määrittelemisestä ehdottomasti.
2. IRAKIN UUSI HALLITUS TUKEE ISRAELIN BOIKOTTIA
Irakin hallitus, jonka olettaisi olevan myötämielinen USA:n hallituksen toiveille, on kylmäverisesti heittänyt lokaa hyväntekijöittensä kasvoille lähettämällä edustajansa Damaskoksessa kokoontuvaan arabiliiton Israelin vastaiseen nelipäiväiseen boikottikokoukseen. Toimi herätti jyrkkää kritisismiä kongressin edustajien ja Bushin hallituksen jäsenten taholta. Mukana ovat useat USA:n liittolaisina tai ainakin sille myötämielisinä pidetyt valtiot kuten Marokko, Saudi Arabia, Qatar ja Kuwait ja nyt myös Irak. USA:n hallituksen virkailijat kertovat, että USA on työskennellyt menestyksellisesti monien aiemmin boikottiin osallistuneitten maitten kanssa ja saanut useat niistä lieventämään kantaansa. Heidän mukaansa boikottiin osallistuvat maat vahingoittavat oman kansansa taloudellista kehitystä, eikä Irak ole tässä poikkeus.
Israelin vienti Irakiin nousi 46 % (320 000 USD) 27 viejän kautta, pääasiassa USA:n armeijan tarpeisiin.
3. SUMOPAINIJAT
Japani käyttää todella raskaan sarjan lähettiläitä edistääkseen turismia Israeliin. Näitten lähettien keskipaino on 150 kg ja he tarvitsevat lentokoneessa kolme tavallisen ihmisen käyttämää istuinta henkilöä kohti.
Nämä sumopainijat kuuluvat Sadogatake-talliin. He matkustavat ensin Suolamerelle kokeillakseen, miten 150 kiloa kelluu suolaveden päällä. Jospa se samalla vähän nostaisi – edes tilapäisesti – veden pintaa, joka painuu vuosi vuodelta alemmas eikä Israelin hallitus ole tehnyt asialle mitään.
Tosin Shimon Peresin Negevin suunnitelmiin sisältyy meriveden johtaminen Punaiselta Mereltä Suolamerelle, mutta Shimonin haaveiluja ei kukaan ota oikein tosissaan, ei ainakaan Oslon haaveellisen veristen sopimusten kokiessa luonnollisen kuoleman.
Sumopainijat tömäyttävät toisen jalkansa tukevasti Israelin maankamaraan 3. kesäkuuta 18 valmentajan ja managerin kanssa. He tutustuvat myös Pyhän Kaupungin pyhiin kohteisiin, ja 6. kesäkuuta he pitävät yleisen koulutuspäivän Tel Avivin hiekkarannalla. 7. kesäkuutta he esittelevät taitojaan sekä painissa että tukan kampaustaiteessaan Kesarean amfiteatterissa.
Ministeri Isaac Herzog tajuaa painijoitten potentiaalin turismin markkinoinnissa. Japanista odotetaan 15 000 turistia tänä vuonna, edellisenä 8 400.
Sumopaini on Japanin kansallisurheilu, jota seuraavat innostuneina sekä pienet että suuret, köyhät ja rikkaat, alhaiset ja ylhäiset. Sumopaini on 2000 vuotta vanha ja on erityinen viehätys kisailla 2000 vuotta vanhalla roomalaisten aikana rakennetulla areenalla. Painikisat koostuvat 15 erästä, joiden kautta saadaan kisailun voittaja. Paini kestää vain muutaman sekunnin ja se voittaa, joka viimeisenä pysyy omilla jaloillaan.
4. HAMAS JA FATAH ETSIVÄT TAISTELUASEMIA
Kahden päivän ajan sekä Hamasin uudet ”poliisijoukot” että Fatahin kilpailevat ”turvallisuusjoukot” ovat partioineet Gazan kaupungin katuja usein ohittaen toisensa vain muutaman kymmenen sentin päästä.
Abbasille tuli kiire käskeä Fatahin joukot kaduille sitten, kun Hamas oli lähettänyt omat sisäministeriön alaiset joukkonsa, joita johtaa salakuljettajana ja gangsterijohtajana pidetty Jamal Abu Samahadanah, valvomaan lakia ja järjestystä kaupungissa. Hamasin joukot, joitten määrä on 3000 tai 8000 tietolähteestä riippuen, koostuu Hamasin omista pyssymiehistä ja PRC:n (kansanvastarintakomitean) alaisista joukoista, jotka puolestaan kuuluvat Islamic Jihadiin, al-Aksaan ja PFLP:n joukkoihin. Ainakin kolmen ihmisen ilmoitetaan haavoittuneen ryhmien välisissä kahinoissa, joskaan laajempia taisteluja ei ole käyty. Tarkkailivat tosin puhuvat jo avoimesti sisällissodan mahdollisuudesta kilpailevien ryhmien kesken. Palestiinalaisten mukaan Gazan alueella on kaksi Palestiinan Auktoriteettia, toinen Abbasin, toinen Haniyehin valvonnassa. Joukot erottaa toisistaan vain paidan värin perusteella, Fatahilla vihreä, Hamasilla musta. Jotkut Gazalaiset sanovat pelkäävänsä Hamasin joukkoja ja tervehtivänsä sitä, että Abbas lähetti Fatahin joukot kaduille, mutta ”sen olisi pitänyt tapahtua viisi vuotta sitten, sillä tämän ajan Abbas on kuluttanut tekemättä mitään.”
JPostin kolumnisti Caroline B Glick ihmettelee aamun kolumnissaan tarkkaillessaan Hamasin ”poliisijoukon” uusia asepukuja ja uutuuttaan kiiltäviä aseita, miten maailmalla levitetään kertomuksia palestiinalaisten kurjuudesta ja nälkiintymisestä todeten, että ehkäpä he ostivat varusteensa omilla varoillaan.
5. EI MITÄÄN UUTTA NABLUSISTA
IDF:n joukot haravoivat jatkuvasti Nablusin kaupungin eri osia etsiessään siellä piileskeleviä terroristeja ja asetehtaita. Balatan pakolaisleirissä odotetaan IDF:n sotilaitten aloittavan operaation siellä lähi aikoina.
Nablusin kaupungin keskustaa ja Balatan pakolaisleiriä pidetään maailman tiheimmin asuttuna paikkana. Niistä on tullut myös terrorismin ja itsemurhaterroristien sikiämispaikkoja.
Torstai-iltana kaksi israelilaista haavoittui Tapuah risteyksessä palestiinalaisten luodeista. Molemmat uhrit, aviopari, saivat useita luodinhaavoja ruumiiseensa. He ovat kohtalaisessa kunnossa sairaalassa.
Nablusin kaupunki (raamatullinen Sikem) sijaitsee laaksossa, jota ympäröi kolme kukkulaa, joissa sijaitsevat juutalaisyhteisöt Bracha, Eilon Moreh ja idässä Itamar. Sotilaat kuvaavat aluetta kauniiksi ja romanttiseksi, jopa pastoraaliseksi, mutta nyt sitä hallitsee väkivalta ja kuolema.
Nablus kuuluu perinteisesti Hamasin piiriin, mutta sen pitäessä matalaa profiilia pyrkiessään nostamaan kansainvälistä imagoaan, Islamic Jihad on vastuussa useimmista terrori-iskuista.
Kuolemankulttuurin vaatimusten mukaan terrorijohtajat mieluummin etsivät kuolemaa kuin antautuvat pidätetyiksi ja oikeuskäsittelyyn, jossa heille voidaan antaa lukuisia elinkautisia tuomioita vankiloissa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019