PERJANTAI 09.03.12

1. PÖLYN alkaessa laskeutua Washingtonin korkean tason keskustelujen ja puheitten jälkeen alkaa myös paremmin selvitä, mitä kukin tarkoitti ja mikä on todellinen tilanne Israelissa suhteessa koko maailmaa koskeviin kysymyksiin. Palestiinalaiset ovat ilmoittaneet pettymyksensä ja pahoittelunsa, että heidän esittämänsä Israelia koskevat syytöksensä ja omaa valtiotaan koskevat suunnitelmansa ovat ajautuneet jonnekin sivuraiteelle, ja miettivät nyt kuumeisesti, mitä pitäisi tehdä, ettei koko prosessi unohdu sinne lopullisesti. He valittavat, että koko maailman media puhuu ja välittää tietoja vain Iranista ja sen mahdollisesta pommista ja siitä, kuka sinne iskee vai iskeekö kukaan ja koska.
Abbasin lupaama ”kaikkien kirjeiden äitikin”, jonka hän suurieleisesti haluaa osoittaa sekä USA:n että EU:n, YK:n ja Venäjän johtajille ja viimeksi myös Netanyahulle, on siirtynyt etusivulta sisäsivuille, josta lukija hätäisesti lukaisee vain otsikon siirtyen nopeasti kiinnostavampiin aiheisiin. ”Tarttis tehrä jotain”, kuten Suomessa taannoin sanottiin.
Abbas tiettävästi kokosi PLO:n hallituksen, jossa tilannetta luodattiin. Erekatin suulla ilmoitettiin, että PA/PLO voi palata yhteisen pöydän ääreen Israelin kanssa, jos kaikki rakentaminen lopetetaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Palestiinalaiset saavat jatkaa rakentamistaan siten kuin sielu sietää, ”tasapuolisuuden nimissä”. Mutta eihän tämä mikään uutinen ole, edelliset kaksi vuotta PA/PLO on soittanut tätä rahisevaa levyä.
Tehtiinkö PA/PLO:n hallituksessa raflaavampia päätöksiä, ei ole vielä ehtinyt uutissivuille.

NATANYAHU sanoo - saamaansa huomioon ja enemmän tai vähemmän positiiviseen jälkipuintiin ilmeisen tyytyväisenä -, ettei hyökkäys Iraniin ole ihan näiden päivien kysymys, ja ihan hyvä niin; mutta lisää, ettei kysymys ole myöskään vuosista, millä hän tarkoittanee, että aika tositoimiin ryhtymisestä lasketaan viikoissa tai kuukausissa.
Uutiset spekuloivat, millä Obama pyrki mahdollisesti ostamaan Netanyahun lupauksen, ettei hän sotkisi Obaman vaalityötä kriittisenä aikana, jolloin oppositiossa oleva republikaanien vaalisirkus vyöryttää hänen päälleen kaikenlaisia syytöksiä, joihin hän ei katso syyllistyneensä. Johtava oikeanlaidan ehdokas Mitt Romney syyttää, että Obama kieltäytyy hyökkäämästä Iranin ydinlaitoksia vastaan, ja estää myös Israelia siitä.
Debkafile kertoi jo aiemmin, että USA toimittaa Israelille neljä tankkauskonetta ja tehokkaita pommeja, ehkä myös uusimpia ”bunker buster” pommeja, jotka tunkeutuvat paksujen teräsbetoni- ja kalliokerrosten läpi ennen räjähtämistään varsinaisessa kohteessaan.
USA:n viranomaiset ovat kieltäneet, että näistä olisi tehty sopimusta. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=261079

2. OBAMAN hallituksen politiikka sai varsin oudon lisän puolustusministeri Leon Panettan kerrottua etukäteen kirjoitetusta tekstistä, jota hän ei ollut ehtinyt tai halunnut opetella ulkoa, että ”USA:n tulee hyökkäykselleen Iranin ydinlaitoksia vastaan saada kansainvälinen lupa”, jolla hän tarkoittanee YK:n yleiskokouksen tai turvallisuusneuvoston päätöstä. USA:ssa onkin kyselty kummastuneina, onko USA:n mahtava armeija alistettu YK:n päätösvaltaan? Minkään muun maan sotilasjohtaja ei tiettävästi ole antanut tällaista lupausta hallituksen nimissä.

Panetta kertoili National Journal´in haastattelussa torstaina, että USA valmistelee hyökkäystä Irania vastaan, ja että kysymys on ollut suunnittelupöydällä jo jonkin aikaa.
Panettan mukaan tarvitaan lisäaikaa nähdäkseen, rakentaako Iran ydinpommia vai ei. Eräs kommentti letkautti tähän, että USA ilmeisesti haluaa nähdä sienipilven Tel Avivin yllä, ennen kuin se voi varmistua Iranin ydinpommista. Panetta on tietysti aivan oikeassa arvioidessaan, että USA:n voima on paljon suurempi kuin Israelin ja sen aiheuttamat tuhot Iranin ydinsuunnitelmalle vastaavasti tehokkaammat, mutta vain, jos iskut katsotaan välttämättömiksi, mistä Panettan mukaan ei ole ollenkaan täyttä varmuutta.

USA:n ilmavoimien apulaiskomentaja kenraaliluutnantti Herbert Carlisle kertoi torstaina, että USA:n uusin ”lelu”, 13 600 kg:n ”bunker buster” pommi, on suunniteltu tunkeutumaan 65 metriä paksun teräsbetonikuoren läpi ennen räjähtämistään. ”Sitä on tarkoitus käyttää Iranissa, jos niin päätetään”, hän lupaili lisäten, että sen tehoa lisätään kaiken aikaa. Hän kutsui pommia ”mahtavaksi aseeksi” puhuessaan USA:n puolustuskonferenssissa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=261119

3. IDF:n sotilasta puukotettiin Yattan arabikylässä Hebronista etelään. Hän kuului osastoon,
jonka tarkoituksena oli pidättää Israelin aiemmin Shalitin sopimuksen yhteydessä vapauttama Khaled Mahamrah, jota IDF syytti varojen keräämisestä terroristeille.
Kylän asukkaat pyrkivät estämään pidätyksen, ja kaksi nuorta palestiinalaista hyökkäsivät sotilaitten kimppuun. Toinen heistä puukotti sotilasta, joka haavoittuneena avasi tulen surmaten toisen ja haavoittaen toista. Sotilas vietiin Hadassan Ei Kerem sairaalaan. Sotilasta haavoittaneen palestiinalaisen nimi on Zakaria Abu-Alam. Sotilaat pidättivät kolme palestiinalaista Hebronin ympäristössä Purimin aikana. IDF:n edustaja prikaatinkenraali Mordechai totesi, että IDF:n sotilaat olivat toiminet ohjesäännön mukaisesti.

YATTAN kylään tehty pidätysratsia on osa laajempaa operaatiota, jolla IDF pyrkii eliminoimaan viime kesänä havaittu Hamasin ylläpitämä terrorisolu Juudeassa ja Samariassa. Aiemmin viikon aikana sattui kaksi puukotusyritystä ja muita väkivaltaisuuksia.
Maanantaina IDF:n sotilaat pidättivät kaksi palestiinalaista, jotka pitkillä puukoilla aseistettuina pyrkivät Elon Morehin juutalaisyhteisöön. Seuraavana päivänä sotilaat pidättivät arabinaisen Hablan kylästä, joka pyrki sisään Emanuelin juutalaisyhteisöön aikoen puukottaa juutalaisia.
IDF teki ratsioita myös Tulkarmissa, Tubasissa ja Betlehemin etelä puolella sijaitsevaan kylään. Hamasin ohella myös Islamic Jihadilla on terrorisolu Samarian alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153576#.T1mpwHn3vO0

PALESTIINALAISET heittivät neljä palopommia Beit Elin sisäänkäyntiportin lähellä torstai-iltana, ne eivät aiheuttaneet aineellista tai fyysistä vahinkoa.
Jerusalemin itäosan Ras al-Amud lähiössä palestiinalaiset kivittivät rajapoliiseja kivin ja petrolipommein. Kukaan ei haavoittunut eikä autoja tuhoutunut.
Keskiviikkona arabit heittivät palopommeja IDF:n tarkastuspistettä vastaan Hebronin tiellä lähellä Gush Etzionia. Toisessa tilanteessa arabi kivittivät Israelin rekisterilaatoin varustettua autoa Deir Abu Mashaal-kylän lähellä. He eivät havainneet, että autossa oli vain arabeja.

SHIN BETIN kokoamien tietojen mukaan väkivaltaiset hyökkäykset ovat selvästi nousseet kaikkialla arabien asumilla tai niitä lähellä olevilla alueilla.
Gazan lähistöllä tapahtui helmikuussa 31 väkivaltaista terrori-iskua, tammikuussa 15. Gazasta ammuttiin silloin 36 rakettia, tammikuussa 9.
Jerusalemin, Juudean ja Samarian alueilla tehtiin helmikuussa 67 palopommihyökkäystä, tammikuun aikana 39. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153581#.T1mu43n3vO0

4. Mossadin edellinen päällikkö Meir Dagan, joka halunnee siirtyä politiikkaan, on ollut usein esillä mediassa, joko haastateltavana tai puhujana ja antaen lausuntoja poiketen edeltäjistään varsinkin valtion alkuvuosilta, jolloin Mossadin ja Shin Betin johtajien nimiä ei saanut kertoa julkisuudessa kostoiskujen pelossa.
Meir Dagan oli CBS:n 60-minuutti-ohjelman haastattelussa, josta annettiin joitain ennakko-tietoja julkisuuteen torstaina, mutta ohjelma julkistetaan varsinaisesti sunnuntaina.

DAGAN totesi Iranin kysymyksestä, että ennen hyökkäyspäätöksiä on syytä tarkoin tutkia kaikkia muita mahdollisuuksia Iranin ydinsuunnitelman saamiseksi valvontaan. Hän perusteli kantaansa sillä, että Iranin hallitus on ”rationaalinen”. Juontajan tarkistaessa, tarkoittaako hän, että presidentti Mahmoud Ahmadinejad on rationaalinen, Dagan kiemurteli hetken vastauksessaan todeten sitten, että kyllä hän on rationaalinen, mutta ei siinä mielessä kuin mitä länsivalloissa tarkoitetaan tuolla termillä.
Dagan selitti, että on suuri virhe Israelille katsoa kysymystä vain Israelia koskevana, koska se koskee koko maailmaa ja on syytä tarkastella sitä kansainvälisenä ongelmana. Hän odottaisi mielummin, että amerikkalaiset hoitaisivat sen pois päiväjärjestyksestä.
Dagan sanoi aiemmin, että Netanyahun politiikka on vastuutonta eikä sano uskovansa, että Iranin ydinpommi muodostaa eloonjäämisongelman Israelille. Netanyahu uhkasi ottaa hänen passinsa tällaisten lausuntojen vuoksi. Dagan pahoitti mielensä, ettei Netanyahu antanut hänelle vuoden jatkoaikaa Mossadin johtajana, kuten on ollut tapana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153590#.T1m6hnn3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n ja puolustusministeriön johtajien välillä kiehuu pahanlainen luottamuspula, mitä pahensi IDF:n komentajan Ashkenazin seuraajan valinnassa tapahtunut virheellinen
taustojen tutkiminen. Luottamuspulan johdosta käyty keskustelu on ulottunut tiedotusvälineisiin saakka, minkä johdosta puolustusministeri Ehud Barak ja IDF:n edellinen komentaja Gabi Ashkenazi ovat vaihtaneet kärjekkäitä mielipiteitä. Telesekerin Maariv/nrg suorittaman gallupin mukaan 48 % katsoo, että Ashkenazi on oikeassa, vain 17 % puoltaa Barakia. Lisäksi 65 % haluaa, että Ashkenazi menee politiikkaan. Everstiluutnantti Boaz Harpaz väärensi dokumentin estääkseen Yoav Galantin valitsemisen virkaan hänen maakaupoissaan väitetyn laittomuuden vuoksi. Galant vetäytyi ehdokkuudestaan. Ashkenazi kieltää osallisuutensa. Gallupissa havaittiin myös, että oikeisto säilyttäisi enemmistönsä Knessetissä Labourin noustessa toiseksi suurimmaksi puolueeksi, Kadiman pudotessa kolmanneksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153591#.T1m-ann3vO0
- Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei, joka sai turvallisen enemmistön äskeisissä parlamenttivaaleissa, antoi harvinaista tunnustusta ”Obaman viisaalle ulkopolitiikalle”. ”Kaksi päivää sitten kuulimme USA:n presidentin vakuuttavan, ettei hän käy sotaan Irania vastaan. Tämä on hyvä. Erittäin hyvä. Nämä ovat viisaita sanoja. Ne tarkoittavat poistumista illuusiosta”, Ali Khamenei sanaili. Iran valmistautuu neuvotteluihin YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän maan + Saksan kanssa. Obama vakuuttaa, että ikkuna sovintoratkaisuun on vielä auki. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153577#.T1nCfnn3vO0
- USA ja Jordania valmistautuvat varmistamaan Syyrian laajat ei-tavanomaisten aseitten varastot siinä tapauksessa, että Assadin hallitus kaatuu ja maa voi joutua sekasortoon, kertoo the Wall Street Journal perjantaina. Syyrialla tiedetään olevan valtavat, ehkä maailman suurimmat, varastot erilaisia hermo- ja sinappikaasuja. Muutamat näistä varastoista sijaitsevat Homsin ja Haman lähellä, joissa taistelut ovat olleet kiivaimmillaan viime päivien aikana. Pelkona on, että nämä kielletyt aseet voivat joutua Hizbullahin käsiin. Toinen pelko on, että Assad voi käyttää niitä laajemmin kapinallisia vastaan, kuten on jo väitetty tapahtuneen, tai iskeä niillä varustetuilla ohjuksillaan Turkkiin ja Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153592#.T1nEQHn3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019