MAANANTAI 06.06.11

1. SATOJEN tuhansien mielenosoittajien ryntäykset Israelin rajojen yli ”naksa-päivänä” eivät onneksi toteutuneet eilen, kuten pelättiin. Jordanian ja Libanonin rajoilla tilanne pysyi normaalina, mieltä osoitettiin rajoitetusti maitten sisällä, ei rajoilla.
SYYRIAN rajan tuntumaan kokoontui arviolta 500 pääasiassa nuoria miehiä, joista pari sataa pyrki hurjapäisesti ylittämään IDF:n insinöörien kaivaman ja piikkilangoilla suojatun kaivannon yli maitten väliin rakennetulle raja-aidalle. Sotilaat käyttäytyivät tarkoin saamiensa ohjeitten mukaan huutaen ensin varoituksia, sitten ampuen ilmaan ja lopuksi raja-aidalle pyrkivien jalkoihin. Ampujat oli valittu tarkka-ampujista, ja heidän tulitustaan ohjasi tehokkaalla kiikarilla maastoa tarkkaileva sotilas. Korkeita sotilasjohtajia oli myös paikalla nopeita päätöksiä varten ja antamassa moraalista tukea tilannetta seuraaville sotilaille. IDF käytti kyynelkaasukranaatteja harkitusti suurempien ryhmien hajottamiseksi.

MIELENOSOITUKSET Syyrian rajalla olivat keskittyneet Majdal Shams druusikylän vastaisen ns. huutokukkulan rinteelle Syyrian puolella sekä Kuneitran kaupungin alueille.
SYYRIAN virallinen TV väittää lähetyksissään, että IDF:n sotilaat ampuivat kuoliaaksi 20 mielenosoittajaa ja haavoittivat 225.
IDF:n taholta uutinen leimataan puhtaaksi propagandaksi ilman todellisuuspohjaa. IDF:n laskelmien mukaan tarkka-ampujat laskivat 12 osumaa, haavoittaen kohteitaan jalkoihin tai ruumiin alaosaan, mutta ei yhtään kuolonuhria. IDF:n raportissa todetaan, että Syyrian hallitus etsii tilaisuutta kiinnittää maailman huomio pois sen omista sisäisistä ongelmistaan.
Vaikka mielenosoitukset Syyrian rajalla näyttivätkin olevan koordinoimattomia, heitä kuljetettiin rajalle busseilla sunnuntaiaamusta lähtien.
Syyrian oppositiolähteen mukaan hallitus maksoi jokaiselle mielenosoittajalle 1000 USD ja lisäksi 10 000 USD jokaisesta surmatusta mielenosoittajasta. Pari aseistettua sotilasta nähtiin Kuneitrassa Syyrian puolella rajaa, mutta he eikä Syyrian poliisi tai armeija muuten puuttunut tilanteeseen millään tavoin.
Syyrian lääkintämiehet pyysivät välillä tulitaukoa, jotta kentälle jääneet haavoittuneet voitiin korjata pois, mihin IDF suostui.

KUNEITRASSA rajan läheisyyteen kokoontui 200 – 300 mielenosoittaja, joista suurin osa kiipesi hylätyn ja tyhjänä olevan teatteritalon parvekkeille ja katolle, joista he kivittivät IDF:n sotilaita kivin ja polttopulloin. Ne sytyttivät pieniä tulipaloja, jotka puolestaan kuumensivat maahan kaivettuja panssarimiinoja laukaisten ne. Arviolta neljä miinaa räjähti Syyrian puolella rajaa, mutta ei tiedetä haavoittivatko ne ihmisiä.

MAJDAL SHAMSIN kylästä satakunta druusinuorta kokoontui Israelin puolelle rajaa alkaen kivittää rajaa vartioivia poliiseja suurilla kivenlohkareilla. Poliisi vastasi siihen nopeasti kyynelkaasun avulla hajottaen ryhmän ja pidättäen muutamia kuulusteluja varten. Vajaan puolen tunnin kestäneen välikohtauksen jälkeen poliisin johto tapasi druusikylän vanhimmat selvitellen tilannetta ja saaden kiihtyneet mielet rauhoittumaan eikä kukaan haavoittunut.

Osa mielenosoittajista majoittui Kuneitraan rajan läheisyyteen yön ajaksi, mikä tarkoittanee, että protestiyrityksiä rajalla tullaan jatkamaan edelleen. Majdal Shamsin kylän vastaiselle alueelle kokoontuneet mielenosoittajat karkotettiin illalla kyynelkaasukranaattien avulla. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=223768

2. ISRAELIN puolustusministeriö ilmaisi tyydytyksellä kiitoksensa Libanon armeijalle LSA siitä, että se osoitti päättäväisesti puolustavansa maan itsenäisyyttä. LSA sulki kaikki maan eteläosaan johtavat tiet ja julisti raja-alueen kielletyksi sotilasalueeksi. Eilen TV-10 raportoi, että korkea iranilainen sotilasvaltuusto kävi kierroksella Libanonin etelärajalla torstaina. Heidän toimistaan tai vierailun tarkoituksesta ei ole kerrottu.

GAZASSA Hamasin poliisi hajotti suunnitellun massamarssin Erez-terminaalin lähelle Israelin turva-aidalla, mediauutiset kertovat.

USA:N hallitus kehotti sunnuntaina osapuolia rauhoittumaan: ”Olemme syvästi huolestuneita tilanteista, joita tapahtui aiemmin tänään Golanin ylängöllä aiheuttaen haavoittumista ja kuolinuhreja”, sanotaan ulkoministeriön lausunnossa. ”Kehotamme kaikkia osapuolia osoittamaan itsehillintää ja välttämään provosoivia toimia. Israelilla on toisten maitten tapaan oikeus puolustaa itseään”.
Pääministeri Netanyahu antoi aiemmin päivällä yleisohjeet provokaatioiden hillitsemiseksi todeten hallitukselle, että ”ympärillämme on ääriaineksia, jotka pyrkivät murtautumaan rajojemme läpi uhaten yhteisöämme ja sen asukkaita. Me emme anna sen tapahtua.” (JP)

3. PAHIN Israelin sisäinen yhteenotto palestiinalaisten ja IDF:n sekä poliisin välillä tapahtui Kalandiyan tarkastusasemalla Ramallahin ja Jerusalemin välillä. Arviolta 250 palestiinalaista kokoontui tarkastusaseman lähelle jalkaisin pyrkien ylittämään ns. vihreän linjan Israelin ja Länsirannan välillä. He kivittivät heidän etenemisensä keskeyttäneitä rajapoliiseja ja IDF:n sotilaita kivin ja polttopulloin sekä vierittäen sytyttämiään autonrenkaita heitä kohti. Heidän yritystensä epäonnistuttua sotilaat työnsivät heitä viitisensataa metriä Ramallahia kohti kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja käyttäen. Palestiinalaislähteen mukaan 40 ihmistä kärsi kyynelkaasusta ja kaksi ihmistä haavoittui vaikeammin. Yksi poliisi haavoittui kivistä ja häntä hoidettiin paikan päällä. Myös JP:n valokuvaaja sai osuman heitetystä kivestä.

TUSINOITTAIN nuoria arabeja kantoi plakaatteja, joissa he vannoivat menevänsä Jerusalemiin ja vapauttavansa sen. Mielenosoittajien ja poliisin välinen yhteenotto kiihtyi väkivaltaisemmaksi kauempana tarkastusasemaa, mutta kaiken kaikkiaan mielenosoittajia oli vähemmän kuin 15. toukokuuta ”nakba” päivän yhteydessä, jota palestiinalaiset viettävät katastrofin muistoksi, joka heille tapahtui 1948. Nuoret vakuuttavat tarvitsevansa suoraa toimintaa, eivät neuvotteluja. Tri Mustafa Barghouti, joka oli toiseksi suosituin Abbasin jälkeen 2005 presidentin vaaleissa, sanoi ”naksa” mielenosoitusten seuraavan ”nakba” mielenosoituksia ennen syyskuuta Palestiinan valtion perustamista YK:n päätöksellä. Seuraava mielenosoitus järjestetään 9. heinäkuuta YK:n päätöksen vuodelta 2004 kunniaksi, jolla YK:n kansainvälinen oikeus julisti Länsirannan turva-aidan laittomaksi. Mustafa Barghouti, kaukainen Marwan Barghoutin sukulainen, sanoi arabimaailman protesti-liikkeiden inspiroineen heitä, varsinkin nuorta sukupolvea. Hän odottaa Palestiinan valtion syntymistä syyskuussa YK:n päätöksellä tehottomien neuvottelujen asemesta.

PALESTIINALAISET ottivat yhteen poliisin kanssa monin paikoin. Jerusalemin Silwanin ja Abu Torin lähiöissä rajapoliisi pidätti 7 henkilöä kivien heittelystä. Hebronissa palestiinalaiset heittivät kiviä ja pulloja lastentarhaan pakottaen hoitajat viemään lapset sisätiloihin. Länsirannalla 40 palestiinalaista ja vasemmistolaista yritti tunkeutua Elon Moreh juutalaiskylään sen suljettujen porttien läpi sytyttäen pieniä tulipaloja, jotka pian sammutettiin, ennen kuin heidät hajotettiin. Ramallahissa parisataa mielenosoittajaa kokoontui Manara-aukiolle. Satoja gazalaisia marssi ”naksan” kunniaksi Beit Hanuissa. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=223730

4. UUTISOTSIKOITA
- Druusikylä Majdal Shams Golanilla aivan Syyrian rajan pinnassa on vaikeassa välikädessä, sillä sen asukkailla on sukulaisia rajan takana, eikä heillä ole varmuutta, pysyykö heidän kylänsä Israelin puolella rajaa vai liitetäänkö se jollain sopimuksella Syyriaan. Tämän johdosta heidän on vaikea päättää suhtautumisestaan kostotoimien pelossa Syyrian hallitsijan taholta, jos he nyt tukevat liian näkyvästi Israelin hallitusta. He ovat kuitenkin onnettomia siitä, että Syyria pyrkii manipuloimaan heitä omaksi edukseen. http://www.haaretz.com/print-edition/news/majdal-shams-residents-unhappy-with-syria-infiltration-attempts-1.366183
- Zwi Barel vakuuttaa, että jos ”nakba” päivä, jolloin Israel julistautui itsenäiseksi, kuuluu palestiinalaisille, ”naksa”-päivä, jota vietetään arabiarmeijoitten häviön vuoksi Israelin armeijalle 1967 kuuden päivän sodassa, kuuluu arabimaille. Koska arabiarmeijoitten tarkoituksena oli tuhota koko Israel ja ajaa juutalaiset mereen, niiden kunniantuntoa ei paljon lievitä osaratkaisu, vaan alkuperäisen tavoitteen saavuttaminen eli koko Israelin maan miehittäminen ja jakaminen arabimaitten kesken on päämääränä. Palestiinalaiset ovat tässä leikissä vain suupalana. http://www.haaretz.com/print-edition/news/the-naksa-does-not-belong-to-the-palestinians-1.366182
- Ofer laivanvarustajaveljesten vanhempi omistaja Sami Ofer kuoli yllättäen 85-vuotiaana Tel Avivissa ja hänet haudattiin eilen. Ofer-veljeksiä syytetään laittomista matkoista Iranin satamiin. Mossadin entinen johtaja Meir Dagan antoi lausunnon, jossa hän paljasti veljesten laivojen toimineen Mossadin hyväksi kuljettaen helikoptereita Iranin rannikon edustalle salaisia tehtäviä varten. Dagania puolestaan syytetään salaisten tietojen julkistamisesta poliittisessa tarkoituksessa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/at-funeral-sami-ofer-lionized-for-his-contributions-to-israel-1.366185
- NU:n puheenjohtaja Yaacov Katz syyttää, että puolustusministeri Ehud Barak vihaa Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita ja on siinä tarkoituksessa laatinut uusia suunnitelmia juutalaisyhteisöjen tuhoamiseksi. Sen toteuttaminen voi alkaa jo maanantaina, Katz selittää, ja vaatii, että pääministerin täytyy käyttää arvovaltaansa Barakin saamiseksi aisoihin. Katz (Ketzaleh) kutsuu Barakia pahaksi mieheksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144765
- Yli 30 000 ihmistä marssi Israelin päivänä New Yorkissa sunnuntaina. Paraatiin otti osaa sekä Israelin että USA:n johtavia poliitikkoja ja johtajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144767
- Paavi Benedict XVI tapasi PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin äskettäin Vatikaanissa. Paavi painotti pysyvän rauhan saamisen tärkeyttä kiireellisenä, mutta hän ei lausunnossaan puuttunut PA:n harjoittamaan kiristyvään kristittyjen vainoon hallitsemillaan alueilla ja muslimimaissa yleensä. Tunnetuin esimerkki on Betlehem, jolla oli 60 %:n kristitty enemmistö 1990-luvulla, mutta joka PA:n hallinnon ja vainon alla on kutistunut 15%:iin ja kutistuu edelleen. Abbas esiintyy puheissaan länsimaille kristittyjen suojelijana, mutta käytännössä hän suhtautuu heihin yhtä vihamielisesti kuin juutalaisiin. On käsittämätöntä, miten länsijohtajat nielevät tämän ilmiselvän ristiriidan ja valheellisuuden ilman vastaväitteitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144759
- Hakim ja Amjad Awad, jotka raakalaismaisesti surmasivat Fogelin perheen viisi jäsentä, olivat eilen oikeudessa kuulemassa syytteitä viidestä murhasta. He sanoivat tyytyvänsä mihin tuomioon tahansa, koska he tekivät sen Palestiinan hyväksi, eivätkä millään tavoin katuneet tekoaan, päinvastoin ylpeilivät siitä. Israelissa on harkittu, että näin karkeista rikoksista pitäisi käyttää kuolemanrangaistusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144760
- Iran on salaa rikastanut uraania 90 %:n tasoon neljää atomipommia varten. http://www.debka.com/article/20995/
- IDF valmistautuu uusiin rajanylitysyrityksiin tänään ja huomenna. Satakunta syyrialaista mielenosoittajaa leiriytyi Majdal Shamsin ja Kuneitran lähettyville. IDF kieltää ehdottomasti Syyrian tiedot 20:stä surmatusta eilen. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=223815
- 31 mielenosoittajaa ja 4 poliisia kuoli Syyrian luoteisosan protesteissa viimeisen 24 tunnin sisällä. Assadin lähettämät joukot tulittavat varsinkin hautajaissaattueita talojen katoilta ja panssariautoista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=223751

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021