PERJANTAI 10.06.11

1. JISR AL-SHUGHOURIN kaupunkilaiset pelkäävät Syyrian armeijan rankaisutoimia, joilla presidentti Bashar Assad uhkaa kaupunkia siksi, että sen liepeillä surmattiin 120 armeijan sotilasta epäselvissä olosuhteissa. Armeija syyttää kaupungin aseistettuja jengejä väijytyksestä ja sotilaitten massamurhasta, asukkaat epäilevät, että surmatut olivat kieltäytyneet tulittamasta siviilejä ja yrittäneet paeta Turkkiin. Jisr al-Shughourin kaupunki sijaitsee lähellä Turkin rajaa Syyrian luoteisosassa.

Ainakin 2 400 siviiliä oli eilen iltaan mennessä paennut Turkin puolelle, joka sanoo rajojensa olevan auki ainakin toistaiseksi turvaa hakeville syyrialaisille.
Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu kehotti Syyrian presidentti Bashar Assadia toimimaan päättäväisemmin lupaamiensa uudistusten toimeenpanossa.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoi Turkin radiossa torstaina, että ”Syyria aiheuttaa meille ongelmia” samalla vakuuttaen, että ”Turkin ovet ovat aina auki syyrialaisille veljille ja siskoille, eikä ole oikein sulkea ovet tappavan väkivallan aikana, joka on nousussa Syyriassa, veljien ja sisarten etsiessä suojaa.”

TILANTEEN arviointia Syyriassa vaikeuttaa ulkomaisten journalistien pääsyn estäminen ja lähes täydellinen vertailuaineiston puuttuminen. Ihmisoikeusjärjestön laskelmien mukaan yli
1 100 siviiliä on saanut surmansa hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa, jotka alkoivat maaliskuussa. Hallituksen joukkojen tapa tulittaa omaisiaan ja ystäviään hautaavia ihmisiä kertoo häikäilemättömästä pelkoreaktion hyväksikäytöstä, mikä vain lisää kansalaisten epäluuloa ja vihaa Bashar Assadin hallitusta vastaan.
Hallituksen antamien tietojen mukaan yli 200 valtion turvallisuusmiestä on saanut surmansa mielenosoituksissa. Huhut kasvavista karkulaisista armeijan ja poliisin riveistä luovat lisää epäluuloa ja epävarmuutta mutta myös heikkoa toivoa kansalaisten parissa. Torstaina julkaistussa videossa hallituksen vastustajien sivulla ”The Syrian Revolution” henkilö, joka kuvataan Syyrian armeijasta karanneeksi everstiluutnantiksi, syyttää hallitusta aseistettujen jengien palkkaamisesta siviilien massamurhaamiseksi. Hallitusta vastustavat aktivistit aikovat käynnistää uuden sarjan ”vihan päivän” protesteja perjantain rukousten jälkeen.

SYYRIAN tilanteesta huolestuneet länsivallat Englanti, Ranska, Saksa ja Portugal ovat käynnistäneet Syyrian hallituksen toimet tuomitsevan julkilausuman aikaansaamiseksi YK:n turvallisuusneuvostossa, mutta Venäjä ilmoittaa vastustavansa asian käsittelyä YK:ssa ja estävänsä veto-oikeudellaan sellaisen läpimenon. Venäjä pahoitti mielensä länsivaltain, lähinnä Englannin ja Ranskan, kiihtyvästä Libyan pääkaupungin Tripolin pommittamisesta, koska Venäjän ja Kiinan mielestä Muammar Gaddafin poistaminen vallasta ja uudistusten toimittaminen Libyassa olisi voitu hoitaa neuvottelemalla. Mistään Syyrian vastaisista sotilaallisista toimista Libyan tapaan ei sen sijaan ole edes keskusteltu.

JISR AL-Shughourin kylää kuvataan lähes autioksi asukkaitten paetessa Turkin puolelle, mutta protesteja järjestetään siellä ja Syyrian kaupungeissa armeijan vastatoimista huolimatta. Syyrian ihmisoikeustarkkailija Rami Abdulrahman kertoo, että armeija on lähettänyt 15 000 sotilasta, tankkeja ja panssaroituja miehistövaunuja, Jisr al-Shughourin kaupungin liepeille valmistellessaan iskua kaupunkiin.
Rajan toisella puolella 6 300-asukkaan kaupungin Yayladagin lähellä toimineen mutta lopettaneen tupakkatehtaan alueille Turkin Punainen Kuunsirppi on pystyttänyt pakolais-leirin ja aikoo rakentaa toisen pakolaisvirran kasvaessa. Syyrian ja Turkin välinen raja on merkitty vain verkkoaidalla eikä valvonta liene ollut kovin tarkkaa normaalioloissakaan.

HALLITUSTA vastustavat aktivistit ihmettelevät ulkomaisen painostuksen ja väliintulon olemattomuutta, mikä voi heidän arvionsa mukaan nostattaa kansan lopulta aseisiin. Varsinkin Haman kaupunki, joka on kärsinyt sotilaitten raakuudesta nyt ja 1982, jolloin Hafez Assad surmautti arviolta 30 000 Muslimiveljeskunnan jäsentä tuhoten koko heidän asuttamansa kaupunginosan, voi nousta sieltä tihkuneitten tietojen mukaan aseelliseen kapinaan. Hafez Assad surmasi 1980 noin 70 Jisr al-Shughourin asukasta tykkitulella.
YK:n ihmisoikeuksien komissaarin Navi Pillayn puolivillaiset lausunnot Assadille lopettaa kansalaistensa surmaaminen ja tarkkailijoiden pääsyn salliminen maahan, ei paljon lohduta ihmisiä, jotka elävät jatkuvan painostuksen ja sorron alaisina. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224342, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224369

2. IRAN on muutamien vuosien aikana saatu kiinni itse teossa 10 kertaa laittomien aseitten salakuljettamisesta terroristeille, ilmenee YK:n asettamien tarkkailijoitten lausunnossa, joiden tehtävänä on valvoa YK:n asettamien sanktioitten toteutumista Iranissa, jonka he valmistelivat YK:lle. Jpost sai kopion dokumentista, jota Yaacobv Katz ja Leila Krieger tarkkailevat yhteisessä artikkelissaan.
Viimeisin tapaus on huhtikuussa, jolloin Iranin lähettämä lähetys pitkälle kehitettyjä ohjuksia pysäytettiin, jotka oli tarkoitettu Afganistanissa taisteleville Talibanin joukoille. Lähetyksen pysäyttivät englantilaiset joukot. Lähetykseen kuului Iranissa valmistettuja merialuksia vastaan pitkälle kehitettyjä ohjuksia ja 122 MM:n raketteja.
YK:n nimittämien tarkkailijoitten laatima raportti YK:n turvallisuusneuvostolle jätettiin jo kolme viikkoa sitten. Raportti vuoti julkisuuteen internetin kautta, ja Israelin johtavat turvallisuus-asiantuntijat ovat tutkineet sitä,

Kymmenen raportissa kerrotun tapauksen joukkoon kuuluu Victoria rahtilaivan tapaus. Israelin merivoimien alukset pysäyttivät aluksen matkan aiemmin tänä vuonna. Alus kuljetti suuren määrän Hamasille tarkoitettuja aseita Gazaan.
Maaliskuussa Turkki pysäytti iranilaisen rahtikoneen matkalla Syyriaan. Turkin viranomaiset vähättelivät koneen lastia, mutta tarkkailijoitten havaintojen mukaan siihen kuului tusinoittain AK-47 rynnäkkökiväärejä ja lähes 2000 kranaattia. Lasti oli lähetetty Iranista ja sen lähettäjäksi todettiin Iranin vallankumouskaarti.

Raportissa käsitellään Iranin helmikuussa suorittamia testejä kahdella pisimmälle kehitetyllä ohjuksella Shihab-3 ja Sajil. Tätä pidetään merkittävänä paljastuksena, sillä Iran on pyrkinyt peittelemään näiden ohjusten ballistista ominaisuutta ja julkisuudessa esitellyt lyhyemmän matkan ohjuksia kuten Qiyam ja Fateh.
Tal Inbar, joka johtaa Fisherin Instituutin avaruus-tutkimuskeskuksen ilma- ja avaruus-strategisia tutkimuksia, näkee Iranin peittely-yritysten paljastumisen todistavan Iranin todellisista päämääristä, varsinkin siksi, ettei Iran raportoinut niistä YK:lle, kuten olisi pitänyt.
Sekä Israelin että USA:n monitorit kuitenkin havaitsivat ohjuskokeilut.
Raportin havainnot voivat aiheuttaa Iranin vastaisten sanktioitten koventamisen, mutta samalla ne paljastavat olevien sanktioitten toimivuuden. USA omalta osaltaan kovensi torstaina Iranin vastaisia sanktioita ihmisoikeuksien rikkomuksista osoittaen niitä varsinkin Teheranin kansallispoliisille, Islamilaiselle vallankumouskaartille ja puolisotilaalliselle Basij-järjestölle. Hillary Clinton sanoi ”näiden kolmen järjestön edustavan rikollista toimintaa hallitusta vastustavien äänen brutaalissa hiljentämisessä”.
Nämä sanktiot ovat erillisiä muista sanktioista, ja niissä on erikseen mainittu kansallispoliisin päällikkö Ismail Ahmadi Moghadam.
USA:n turvallisuustoimien johto vaihtuu lähiaikoina. CIA:n johtaja Leon Panetta nimitetään USA:n puolustusministeriksi Robert Gatesin jälkeen. Hän viittasi testitilaisuudessa Iranin kasvavaan ballististen ohjusten kehittelykykyyn, mutta ei maininnut sen atomiaseista. Hän sanoi Obaman lausuntoon perustuen, että kaikki mahdollisuudet Iranin pysäyttämiseksi ovat avoinna. Toiseksi hän sanoi al-Qaidan olevan edelleen vaarallinen, vaikka sen johtaja Osama bin Laden pystyttiin eliminoimaan hänen johtamansa CIA:n kommandoiskulla Pakistaniin. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=224399

3. PRESIDENTTI Obaman johtaman USA:n hallituksen taholta on tehty selväksi PA:n johdolle, että se vastustaa PLO:n YK:n turvallisuusneuvostolle suunniteltua esitystä Palestiinan valtion perustamiseksi ja YK:n täysjäsenyyden hakemista YK:n yksipuolisella päätöksellä ilman neuvotteluja. USA ilmoitti samalla, että USA tulee käyttämään veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa sellaisesta esityksestä. PA:n ilmoitus siirtää asia YK:n yleisistunnon käsittelyyn ei onnistu ilman turvallisuusneuvoston myönteistä päätöstä asiassa.

PA:n ja PLO:n johto kokoontunee lähipäivinä Ramallahissa keskustelemaan USA:n vastustavan kannan aiheuttamasta tilanteesta. Virkailijat ovat vihjailleet, että YK:lle tehtävää esitystä siirrettäneen, mutta ei kokonaan hylätä. Varsin painavana argumenttina lienee ollut USA:n hallituksen uhkaus lopettaa PA:n tai YK:n elimien taloustuki PLO:n esityksen estämiseksi YK:n elimissä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=224393

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF on lisännyt tuhansia potentiaalisia hyökkäyskohteita Libanonissa laatimaansa Hizbullahin asemia ja tukikohtia käsittelevään karttaansa. Hizbullahilla arvioidaan olevan 50 000 ohjusta toisen Libanonin sodan viidennen vuosipäivän lähestyessä. Aiemmin tänä vuonna IDF julkisti kartan, jossa oli 950 Hizbullahin tukikohtaa tai asevarastoa, useimmat niistä bunkkereita tai tiedusteluasemia. Useimmat sen ohjuksista on hajotettu sataan kylään Libanonin eteläosassa. IDF:n johto tunnustaa UNIFIL:n toiminnan avoimilla kentillä, mutta sen mahdollisuudet valvoa kyliä ja Hizbullahin toimintaa niissä ovat olemattomat, sillä sen sotilaat saavat mennä niihin vain erikoisluvalla ja Hizbullahin pyssymiesten saattamina. Tutkimukset italialaisia sotilaita vastaan tehdyn pommi-iskun tekijöistä jatkuvat; siinä 6 sotilasta haavoittui. Daily Star lehti kertoi torstaina, että Hizbullah oli löytänyt kaksi autopommia Beirutissa. Hizbullah etsii sopivaa tilaisuutta kostaa sotilasjohtajansa Imad Mughniyehin teloitus 2008 Damaskoksessa. Se syyttää Mossadia, joka kieltää osallisuutensa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=224401
- Syyrian TV kertoo, että taistelut Jisr al-Shaghourin kaupungissa alkavat kapinallisten eliminoimiseksi. Siitä odotetaan veristä, mutta toivottavasti silmät avaavaa. http://www.haaretz.com/news/mideast-in-turmoil/syria-tv-army-begins-operations-in-town-near-turkey-border-1.366957
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas alias Abu Mazen, kuten häntä kutsuttiin aktiivisena terroristikautenaan, etsii epätoivoisesti tapaa kavuta alas puun latvasta, jonne hän väittää Obaman hänet houkutelleen laskeutuen itse puusta ja vieden tikapuut mennessään. Obaman vanhuuden jäykistämin polvin se ei ole helppoa, mutta siinä on kysymys arabikunniasta, mikä asettaa omat rajoituksensa. Kasvonsa menettänyt mies on kävelevä ruumis, jota kaikki halveksivat, mikä on kuolemaa pahempi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144845

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020