TORSTAI 29.06.06
1. OPERAATIO KESÄSADE
IDF:n eilen aloittama sotilasoperaatio Gazassa, nimeltään Summer Rain (Kesäsade) on saavuttanut ensimmäisen tavoitteensa saartamalla Rafahin kaupungin ja turvaamalla Philadelphia-käytävän Siinaille.
Palestiinalaisten vastarinta on ollut olematonta. Rohkeat ja uusilla kiiltävillä M-16 kivääreillään uhittelevat, naamioituneet al-Aksan, Hamasin, Jihadin ja PRC:n ”taistelijat” ovat ilmeisesti piiloutuneet kaivamiinsa tunneleihin, kun heitä ei näy missään, ja ovat ehkä vieneet kaapatun korpraali Gilad Shalitin mukanaan.
OPERAATION TOINEN OSA, tunkeutuminen Gazan alueen pohjoisosaan, odottaa toteutumistaan. Sen tarkoituksena on ottaa valvontaan Gazan alueen pohjoisosa, mukaan lukien pakolaisleirit Beit Hanoun ja Beit Lahiye, joista Kassam-raketteja ammutaan Israelin puolelle. Puolustusministeri Amir Peretz antoi hyväksymisensä operaation kakkososalle eilen illalla. IAF:n koneet levittivät keskiviikkona tuhansia lentolehtisiä pakolaisleireihin varoittaen asukkaita, että he vaarantavat henkensä jäämällä koteihinsa.
IDF PYSTYTTI päämajansa autiolle Dahaniyan lentokentälle, ja IAF:N KONEET ampuivat ohjuksiaan kaiken päivää Gazan eteläosan avoimille kentille estääkseen kaapatun siirtämisen pois Rafahin alueelta, jossa häntä luultavasti pidetään. Myös kahta Hamasin koulutuskeskusta ja Kassam-rakettien valmistuspajaa tulitettiin. Muuten IDF pidättelee suuria aseitaan odotellen, josko jokin diplomaattinen aloite toisi ratkaisun asiaan. Egyptin tiedustelujohtaja Omar Suleiman on tiettävästi ollut aktiivisesti mukana pyrkien löytämään neuvotteluratkaisua. Egypti on myös vahvistanut asevoimiaan Gazan rajalla.
MAAILMAN MEDIA levittää tietoa, jota Israelin ulko- ja puolustusministeriöt tyhmästi tukevat, että operaation keskeisin kysymys ja päämäärä on kaapatun sotilaan vapauttaminen. Se on ehkä ajankohtaisin ja tunteenomaisin, mutta kyllä kuukausia jatkunut, kiihtynyt ja entistä tarkempi ja tehokkaampi rakettitulitus Gazasta Israelin puolelle on vähintään yhtä tärkeä ja odottanut ratkaisuaan liian pitkään. Ei kai mikään itsenäinen valtio maailmassa voi sietää tilannetta, jossa sen asutuskeskuksia ja tärkeitä laitteita ja laitoksia tulitetaan päivittäin raketein ja ohjuksin.
2. TOINEN KAAPPAUS
Kadonnut yesiva-opiskelija Eliahu Asheri on joutunut palestiinalaisten terroristien käsiin, kuten pelättiinkin.
Hänen identiteettikorttiensa kopioita esitteli Kansan vastarintakomitean edustaja Muhammad Abdel Al eilen Gazan kaupungissa lehtimiehille. Poliisin eliittijoukot saartoivat tietyn talon Ramallahissa, jossa tiedustelun mukaan Eliahua pidettiin. He pidättivät yhden etsityn palestiinalaisen, joka luultavasti osallistui kaappaamisen. PRC uhkasi surmata vankinsa, jos IDF ei vetäydy Gazasta välittömästi.
Aamun uutisten mukaan Eliahu Adsherin ruumis löydettiin erään talon kanalasta lähellä Ramallahia.
Eilen illalla kerrottiin palestiinalaisten kaapanneen kolmannen israelilaisen, 65-vuotiaan miehen.
3. HAMAS ESITTÄÄ VANKIENVAIHTOA
Hamas on pyytänyt kaappausdraamassa välittäjinä toimivia Egyptin, Jordanian ja Qatarin viranomaisia muitten arabihallitusten ohessa vankeinvaihdon saamiseksi aikaan Israelin kanssa. PA:n ulkoministeriön edustaja Taher al-Nunu vahvisti, että tällainen pyyntö on tehty muutamille arabivaltioille. Ongelmaa vaikeuttaa se, ettei monellakaan arabivaltiolla ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa.
Khalid Marshaalin edustaja ja varamies Moussa Abu Marzoud kertoi lehtimiehille, että kaappaajat pyrkivät pitämään kaappaamansa sotilaan hengissä käyttääkseen häntä vankienvaihdossa. Toinen Hamasin edustaja Osama Hamdan Beirutissa uhkaa, että jos Israel ei suostu vankienvaihtoon, se antaa kaappaajille viestin kaapata lisää israelilaisia sotilaita, tai sitten surmata heitä, vaikka olisi mahdollisuus kaappaamiseen.
4. IAF:N KONEET LATAKIAN YLLÄ
IAF:n neljä F-16 hävittäjää kävivät eilen aamulla viemässä viestin Syyrian presidentille Bashir Assadille tämän ollessa palatsissaan Latakiassa. Viestin tarkoituksena oli muistuttaa Assadia, että hän edelleen antaa Hamas-johtaja Khalid Mashaalin pitää toimistoaan Damaskoksessa. Israelin tietojen mukaan Mashaal antoi Hamasille Gazassa käskyn kommandoiskusta IDF:n tukikohtaan sotilaan kaappaamiseksi.
Syyria pitää ylilentoa karkeana provokaationa, mikä se tietysti olikin.
IDF on vahvistanut asemiaan pohjoisrajallaan peläten Hizbullahin vastaiskua.
5. OLMERT: EI GAZAN MIEHITYSTÄ
Olmert pyrkii rauhoittelemaan Gazan tapahtumia huolestuneina tarkkailevia, ettei tarkoituksena ole jäädä Gazaan. Olmert painottaa, että IDF:llä on yksi keskeinen tehtävä: tuoda Gilad kotiin. Hän puhu kauniisti Israelin periaatteesta jättää sotilaitaan taistelukentille tai vihollisen käsiin, ja että Israel on valmis ”äärimmäisiin” ponnisteluihin vapauttaakseen Giladin. Hän on ollut yhteyksissä eri johtajiin YK:n pääjohtajaa myöten ja selittänyt Israelin asemaa ja halua olla kiihottamatta tilannetta.
Oikeusministeri Haim Ramon keskusteli eilen Israelissa vierailevan USA:n oikeuskansleri Alberto Gonzalesin kanssa, joka kieltäytyi kommentoimasta IDF:n Gazan operaatiota. Gonzales kertoi, ettei USA ja kansainvälinen yhteisö voi olla välinpitämätön sille, että YK:n jäsenvaltio Syyria antaa turvapaikan yhdelle pääterroristille, joka on Shalitin kaappaamisen takana. Ramon huomautti, että jos Osama bin Laden pitäisi päämajaansa Syyriassa, kansainvälinen yhteisö olisi eri tavalla kiinnostunut asiasta.
6. BEILIN ESTÄÄ YESHAN KARKOTUKSET
Marxilaisen puolueen Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin uhkaa estävänsä Olmertin realignment-suunnitelman toteutumisen, ei suinkaan siksi, etteikö hän olisi valmis luopumaan kaikesta, mitä palestiinalaiset vaativat – hänhän puhuu haaveellisesti Peresin idean mukaisesti ihanteellisesta rauhanvalta-kunnasta, jossa ei ole rajoja eikä uskonnon tuomia rajoituksia, ja jossa rauha ja onnellisuus asuvat - . Ei, Beilin vastustaa Olmertin suunnitelmaa siksi, että sen mukaan Israel perustaa rauhansa pysyviin rajoihin ja ”muureihin”, eli turva-aitoihin, joita Beilin vastustaa, eikä neuvotteluihin ja sopimuksiin palestiinalaisten kanssa. Beilin ei usko lukemattomien sopimusten jälkeenkään, joita palestiinalaiset eivät ole edes aloittaneet noudattaa, ettei sellaisilla sopimuksilla ole arvoa edes sen paperin vertaa, joille ne on kirjoitettu.
7. HAMASJOHTAJIA PIDÄTETTY
IDF aloitti viime yönä laajan operaation Ramallahissa, Nablusissa, Kalkiliyassa, Jeninissä ja Jerusalemissa. Operaation aikana pidätettiin useita Hamasin hallituksen ministereitä ja kansanedustajia. Varapääministeri Nasser al-Shaar, Jerusalemin asioitten ministeri Khaled Abu Arfa, Mahmoud Abu Tir (tunnetaan hennalla värjätystä oranssiparrasta) ja Mahmoud Atuan ovat pidätettyjen joukossa.
Hamas-johtajat Gazan alueella ovat menneet maan alle pidätysten pelossa.
www.worldnetdaily kertoo saaneensa viestin al-Aksan puhemieheltä Abu Qusaylta, jonka mukaan al-Aksa ampui aamulla kemiallisella kärjellä varustetun Kassam-raketin Negevin länsiosaan. Jos tämä on totta, se tarkoittaa sodan saaneen vaarallisen käänteen huonompaan suuntaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021