gavriblockMAANANTAINA 27.03.06
1. ISRAELIN VAALIT PIDETÄÄN HUOMENNA
Viimeisten mielipidetiedustelujen mukaan Kadima ja Likud lipsuvat edelleen alas äänestäjien suosiossa.
Kadiman osuus heiluu 32-33 välillä, labour 19-20, mutta Likudin kannatus liikkuu 12-15 edustajan välillä. Erään gallupin mukaan Israel Beiteinu ohittaisi Likudin ja saisi 15 kansanedustajaa.
Mutta vaalit ratkaisevat kotona tai beachillä löhöävät, sillä epävarmoja äänestäjiä on edelleen 25-30 %.
Tämä on ratkaisun paikka paitsi Likudille myös sen puheenjohtajalle Binyamin Netanyahulle, sillä kruunun-prinssi Silvan Shalom lupasi jo kauan sitten, että Netanyahu kammetaan pois puolueen johdosta, jos puolue ei menesty näissä vaaleissa.
2. TEMPPELIVUORI SULJETTU JUUTALAISILTA
Poliisi sulki Temppelivuoren vaalien ajaksi juutalaisilta vierailijoilta, koska palestiinalaiset ovat uhanneet järjestää väkivaltaisuuksia, mikäli juutalaiset rabbit nousevat Temppelivuorelle.
Tämä on herättänyt kärkevää arvostelua oikeiston taholta, jotka näkevät tässä Olmertin hallituksen taipuvan Hamasin vaatimusten alle.
3. HANIYEH LUPAA AUKAISTA TAKALUKON
Hamasin pääministeriehdokas Ismail Haniyeh lupaa lopettaa verenvuodatuksen ja pitkään kestäneen konfliktin Lähi Idässä. Hän sanoo palestiinalaisten haluavan oikeuden ja arvokkuuden palauttamista.
Haniyeh syytti Olmertia tämän vannottua, ettei hän suostu keskustelemaan hänen kanssaan ja siitä, että Olmert suunnittelee yksipuolisia vetäytymisiä koordinoimatta niitä palestiinalaisten kanssa.
Hamasin hallitusohjelmaan kuuluu kuitenkin periaate, jonka mukaan se tulee puolustamaan vastarinnan laillisuutta miehitystä vastaan; ”puolustamaan itseään Israelin toimia ja haasteita vastaan.”
Hamasin ulkoministeriehdokas Mahmoud Zahar ilmaisi Hamasin kannan toisin: ”Hamas ei tule luopumaan tuumastakaan Palestiinaa.” Hän selvensi vielä, että vaikka USA antaisi Hamasille kaikki varansa Israelin tunnustamisesta ja Palestiinan maan luovuttamisesta tuumankaan verran, Hamas ei suostuisi siihen vaikka se maksaisi heidän kaikkien henkensä.
Kristittyjen ehdokas hallitukseen Tanas Abu Aitah kieltäytyi ministeriehdokkuudesta. Hän on kertonut tulleensa kovan painostuksen alaiseksi sekä perheensä että ulkomaisten liikekumppaniensa taholta, jotka olivat uhanneet katkaista liikesuhteensa hänen kanssaan.
Abbas tapasi eilen Egyptin presidentti Mubarakin Sharm e-Sheikissä Siinailla keskustellen Palestiinan tilanteesta ja huomenna alkavasta Arabiliiton kokouksesta Sudanissa. Abbas pyytää arabimaita lisäämään taloudellista tukeaan palestiinalaisille. Hän kielsi uhanneensa Haniyehia erottamisella, jos tämä ei suostu hänen vaatimiinsa muutoksiin hallitusohjelmassa.
4. TURVALLISUUSJOUKOT HÄLYTYSVALMIUDESSA
Israelin turvallisuusjoukot on hälytetty äärimmilleen vaalipäiväksi, koska pelätään terroristien iskevän juuri silloin. Vaalipäiväksi 32 000 poliisia ja rajapoliisia valvoo turvallisuutta Israelissa.
Tel Avivissa tarkkasilmäiset turvallisuusmiehet estivät potentiaalisen puukotuksen pidättämällä keskusbussiasemalla epäilyttävästi käyttäytyneen palestiinalaisen, jolla oli veitsi piilotettuna vaatteisiinsa.
Gazan alueella sotilaat ampuivat 16-vuotiaan palestiinalaisen, jonka nähtiin ryömivän turva-aidan vierellä lähellä Bureijin pakolaisleiriä.
Aikaisin aamulla sotilaat haavoittivat etsimäänsä Islamic Jihadin terroristia Yamoun kylään tekemänsä operaation yhteydessä lähellä Jeniniä.
Eilen oli 79 yleistä ja 16 erikois-varoitusta mahdollisista hyökkäyksistä Israelissa.
Viikon alussa Shin Betin turvallisuusmiehet pidättivät kaksi palestiinalaista Eretz-rajanylityspaikalta Gazan pohjoisosassa. He olivat suunnitelleet terrori-iskua Israelissa.
Maaliskuun 7. päivänä turvallisuusjoukot pidättivät Samih Hadadin, joka pyrki Israeliin väärennetyllä lääkärintodistuksella. Hänen tarkoituksensa oli saada pommivyö Israelissa itsemurhaiskua varten. Muutamia päiviä aiemmin turvallisuusjoukot pidättivät pommiekspertin Ihab Titin, 25, jonka Islamic Jihad oli lähettänyt Länsirannalle rakentamaan terroristitukikohtaa hyökkäyksille sotilaita ja siviilejä vastaan.
5. KIROTTU SE JOKA EI ÄÄNESTÄ SHASIA
Shas-puolueen hengellinen auktoriteetti, joka silloin tällöin vangitsee median huomion esittämällä räväköitä huomioita, joita tavallinen kansalainen ei uskaltaisi inahtaakaan pidätyksen pelossa, on huomioinut vaalipäivän lähestyvän uhkaavasti eikä Shasin kannatusluvut vain nouse.
Niinpä tämä entinen päärabbi, joka edelleenkin pitää yllään päärabbin vaatekertaa ja päähinettä, päätti tarttua asiaan kovalla kädellä.
Tarjottuaan ensin kauniisti pääsyä Edenin puutarhaan Shasia äänestäville, haredi shefardi rabbi Ovadia Yosef päätti ampua kovilla pelkän hyssyttelyn asemesta.
Yosefin omalla käsikirjoituksella varustettu pamfletti, jota jaetaan äänestäjille vaalipäivänä, suitsuttaa näin:
”On sanottu, kirottuja ovat ne, jotka eivät tule Jumalan avuksi.
Kirottu on se, joka ei pidä tämän Toran käskyjä ja noudata niitä.
Tahtoni on, että äänestät Shasia ja kehotat muitakin äänestämään.”
Shasin puheenjohtaja Eli Yishai selitti Yosefin lausuntoa, etteivät kaikki ymmärrä rabbin sanoja eivätkä hänen raamatullisia ja talmudiin perustuvia lähteitään.
Shasin edustajana toimiva virkailija selitti, että pamfletti on tarkoitettu sefardi yeshiva-opiskelijoille, jotka opiskelevat asahkenazi-opistoissa Jerusalemissa ja muualla.
Uutistietojen mukaan monet muutkin rabbit pyrkivät käyttämään arvovaltaansa vaikuttaakseen äänestäjiin.
6. VALTAOSA PALESTIINALAISIA EI TUNNUSTA ISRAELIA
Kuusi henkilöä kymmenestä palestiinalaisesta vastustaa vaatimusta, että Hamas tunnustaisi Israelin valtion, kertoo sunnuntaina julkaistu yleinen mielipidetiedustelu. 37 % kannattaa Israelin tunnustamista, 59 % vastustaa sitä. Tiedustelun suoritti Jerusalemin Heprealainen Yliopisto yhteistyössä Palestinian Center for Policy and Survey Research järjestön kanssa Ramallahissa.
Tutkimuksen mukaan – kun rauha vallitsee ja palestiinalaisilla on oma valtio – 66 % palestiinalaisista voisi siinä tilanteessa hyväksyä, että Hamas tunnustaa Israelin valtion.
Hamas voitti vaalit ilmoittaen selkeästi, että sen päämääränä on Israelin tuhoaminen, joskin se myöntyy tilapäisen tulitaukoon.
Israelilaisista 55 % uskoo, että on olemassa pieni tai hyvin pieni mahdollisuus, että Hamas kokisi muodonmuutoksen maltillisemmaksi, mutta 44 % uskoo keskisuureen tai suureen mahdollisuuteen.
Valtaosa sekä palestiinalaisista että israelilaisista pitää neuvotteluja etualalla, ja 63 % israelilaisista ja 59 % palestiinalaisista uskoo, että yksipuoliset toimet vähentävät lopullisten rauhansopimusten mahdollisuutta.
56 % israelilaisista kannattaa sekä siviilien että armeijan poistamista territorioista, mutta kolme neljäsosaa haluaisi, että evakuointi suoritetaan neuvottelujen kautta.
Gallupissa haastateltiin 1270 palestiinalaista ja 603 israelilaista, virhemarginaali 3-4 %.
7. TILANNE LINTUFLUNSSARINTAMALLA
Israel on tuhonnut yhdeksän päivän aikana siipikarjaa 1.2 miljoonaa yksilöä. Tämän jälkeen maatalousministeri Zeev Boim ilmoitti, että Israel on saanut yliotteen lintuflunssasta.
Boim varoittaa kuitenkin, että epidemia jatkuu edelleen Egyptissä, Jordaniassa ja Gazassa. Erikoista huolta terveysvirkailijat tuntevat Gazan tilanteesta, jossa on siipikarjaa arviolta 2 miljoonaa yksilöä. Pääministerin kanslian pääjohtaja Ilan Cohen ilmoitti, että palestiinalaiset kanafarmarit voivat olla haluttomia tuhoamaan siipikarjaansa ilman varmuutta kompensaatioista. Israel toimitti Gazaan tehokasta myrkkyä ja suojakaapuja ja välineitä saastuneen siipikarjan tuhoamiseksi ja tarhojen puhdistamiseksi.
Boim kehui Israelin tehokkuutta saastuneitten tarhojen tuhoamiseksi verrattuna moniin muin maihin, joissa vastaavan määrän tuhoaminen kesti paljon kauemmin, ja Egyptiin, joka aluksi kielsi taudin olemassaolon, ennen kuin se oli levinnyt lähes koko maahan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019